Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 2 часа, attj написа:

... Подобно натрупване и резервиране бе недопустимо по закон при социализма. ...

В закона от това време пише друго!

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 11 минути, darkterminal написа:

Например.

преди 20 часа, Belhor написа:

Да фалират! Крайно време е. Банката е враг на човека. Ей на, оня ден ми се наложи... за да направи банката превод от 2 лева, ми взе такса 6 лева. Да фалират!!!

Бродяги като теб на никоя банка не са интересни -  нищо не могат да ти откраднат...

преди 16 минути, attj написа:

Например.

Бродяги като теб на никоя банка не са интересни -  нищо не могат да ти откраднат...

Щот па за теб са приритали...

преди 5 минути, Belhor написа:

Щот па за теб са приритали...

Е, и аз съм като теб, няма да им дам възможност!

преди 38 минути, darkterminal написа:

Човече , смърфа ти навря нещата мн ясно, и подозирам че ти ама въобще не си живял или си бил много малък по това време.

Затова и са ти останали само илюзии и лъжи за соца в главата.

И не само в теб де... 

преди 8 часа, дpъндю написа:

дъщеря ми няма семейство но не може да притежава това, което можеше да притежава по татово време
днес жилищата са само за богати
не е като едно време...жилище за всеки

Също така тъй бленуваната свобода е само формалност след 1989г,теоритично си свободен да отидеш в която поискаш държава от ЕС, на практика не всички могат да си го позволят, на теория всеки може да си купи апартамент и кола без да чака ,но на практика не всички могат да си го позволят.

преди 54 минути, FusE написа:

Също така тъй бленуваната свобода е само формалност след 1989г,теоритично си свободен да отидеш в която поискаш държава от ЕС, на практика не всички могат да си го позволят, на теория всеки може да си купи апартамент и кола без да чака ,но на практика не всички могат да си го позволят.

Всъщност, всички тези които са поработили или сега работят в ЕС, могат преспокойно да си купят непретенциозен имот извън Сф без никакъв проблем , само с две три спестени заплати.

И за няколко години да ремонтират или вдигнат нормална къща за живеене.

Автомобил за две три заплати също е нормална реалност. При това под 10 годишен автомобил.

преди 1 час, miro20 написа:

Всъщност, всички тези които са поработили или сега работят в ЕС, могат преспокойно да си купят непретенциозен имот извън Сф без никакъв проблем , само с две три спестени заплати.

Автомобил за две три заплати също е нормална реалност. При това под 10 годишен автомобил.

Дори и половината от тези, които работят в ЕС не могат да си позволят това. Даже и една трета е много всъщност.

преди 1 час, miro20 написа:

Всички едва ли, малцина по вероятно, при заплата на емигранта от 2-3000 евро в ЕС ще са нужни значително повече от 2-3 заплати за имот, наистина има имоти изгодни в селата които могат да бъдат купени от всеки, но не това дадох като сравнение.

Виж, разбирам те какво искаш да кажеш, но сравняваме нова кола със 10 годишен автомобил и сравняваме апартамент в центъра на града с имот на километри извън града, извън цивилизацията. 

преди 2 часа, FusE написа:

Как да си го позволи някой който го мързи да си помести задника и да се хване да научи чужд език. Няма професия на която да разчита и чака ежемесечно на социални помощи. Няма как да стане пък и не е редно да става.

преди 21 минути, FusE написа:

Всички едва ли, малцина по вероятно, при заплата на емигранта от 2-3000 евро в ЕС ще са нужни значително повече от 2-3 заплати за имот, наистина има имоти изгодни в селата които могат да бъдат купени от всеки, но не това дадох като сравнение.

Виж, разбирам те какво искаш да кажеш, но сравняваме нова кола със 10 годишен автомобил и сравняваме апартамент в центъра на града с имот на километри извън града, извън цивилизацията. 

Нали си говорим за това което всеки може да си позволи. Естествено че има хора с различни възможности. Но всеки иска да живее в центъра на София. И при социализма нямаше как да стане. Трябваше да имаш жителство най малкото пък и апартаментите не бяха хич евтини спрямо тогавашните заплати. А за 6 - 9 хиляди евро може да се купи доста добра къща на село, приличен автомобил също далеч далеч по безпроблемен от нов съветски който тогава чакахме много много години. Да не говорим че далеч не малко сънародници взимат заплати доста по високи от 2- 3000 евро. Така че нещата са просто несравними.

преди 14 минути, lsmurf написа:

Да не говорим че далеч не малко сънародници взимат заплати доста по високи от 2- 3000 евро. Така че нещата са просто несравними.

Аз вярвам на това което виждам в България, а то е голяма част от хората живеят в наследствено, а не собствено жилище, което ме кара да мисля над това че възможността за която говорим е само на теория. Колкото до това дали да караш 10-20 годишен  автомобил нов внос или нов руски е по добре, не вземам отношение защото е личен избор. 

Нещата са несравними от гледна точка на два много различни строя с различна идеология и ценности. 

преди 14 минути, lsmurf написа:

Как да си го позволи някой който го мързи да си помести задника и да се хване да научи чужд език. Няма професия на която да разчита и чака ежемесечно на социални помощи. Няма как да стане пък и не е редно да става.

Абсолютно е вярно . 

преди 9 минути, FusE написа:

Нещата са несравними от гледна точка на два много различни строя с различна идеология и ценности. 

Така е много са различни , но просто темата е такава "спомнят ли си..." и защото някои ги избива на носталгия по "изгубеният рай" правя такива паралели за да се усетят че трябва да живеят настоящия си живот и да гледат напред а не да въздишат по "доброто старо време" отминал етап е . Някои наистина са живели по добре от сега повечето обаче не. Но върви обясни на някой който си е живял животеца тогава че нещата въобще не са били толкова идеални колкото в неговите представи.

Аве по времето на бай Тошо беше супер.Безплатно здравеопазване, безплатно образование, двете най-важни неща в човешкия живот.Ладичката, 0,12 стинки хляба лошо ли ви беше?

преди 18 минути, lsmurf написа:

Така е много са различни , но просто темата е такава "спомнят ли си..." и защото някои ги избива на носталгия по "изгубеният рай" правя такива паралели за да се усетят че трябва да живеят настоящия си живот и да гледат напред а не да въздишат по "доброто старо време" отминал етап е . 

Именно в това е проблема, че след 30г още има които мислят че времето от тогава е възможно да се проектира сега. 

преди 18 минути, lsmurf написа:

Някои наистина са живели по добре от сега повечето обаче не. Но върви обясни на някой който си е живял животеца тогава че нещата въобще не са били толкова идеални колкото в неговите представи.

Да имаше и такива, но малцина близки до партията, а всички други  равни по доходи и възможности. Истина е, че не всичко е било идеално, но пък имаше сигурност. Сигурност от която и гледна точка да разглеждаш. 

преди 12 минути, Alon_zo написа:

Аве по времето на бай Тошо беше супер.Безплатно здравеопазване, безплатно образование, двете най-важни неща в човешкия живот.Ладичката, 0,12 стинки хляба лошо ли ви беше?

Ако промяната наречена преход бе реализирана с идеята за изгражадане на средна класа, нямаше да я има тази носталгия която се наблюдава последните години. 

колко много не знаят кое е това дете

123925232_3437779046300341_3919414168935

преди 12 часа, attj написа:

Например.

...

Без например... Просто отваряш, четеш и се изненадваш... Там всичко е записано...

преди 11 часа, miro20 написа:

Човече , смърфа ти навря нещата мн ясно. ...

...

Смърфа, доста постничко цитира само член втори от закона... А текста е много по-дълъг и съдържа още много информация...

преди 11 часа, miro20 написа:

... и подозирам че ти ама въобще не си живял или си бил много малък по това време.

И не само в теб де... 

Аз не подозирам... Аз знам,че отново изтърси голяма глупост!

преди 28 минути, darkterminal написа:

Смърфа, доста постничко цитира само член втори от закона... А текста е много по-дълъг и съдържа още много информация...

преди 12 часа, miro20 написа:

... и подозирам че ти ама въобще не си живял или си бил много малък по това време.

И не само в теб де... 

Аз не подозирам... Аз знам,че отново изтърси голяма глупост!

За разлика от теб аз съм живял по това време, и не съм чак толква чел и запознат със закони дето сега ги вадиш от гугъл иначе никога не си ги и знаел.

:hush:

преди 3 часа, darkterminal написа:

Естествено че ще цитирам само това което просто отричахте че е съществувало . На никого не му се четат и обсъждат стари закони в по голямата си част вече отменени. Има оставени вратички в закона разбира се и всички го знаем поне живелите по онова време и имали подобен проблем. Вратичките се оставяха за да могат да се възползват определени хора и тях законът да не засегне .Той е създаден за простолюдието - каква изненада. :)  Казвам го само защото се опитвате да представяте онова време като нещо идеално и без проблеми което е много далеч от истината. Вместо да гледаме напред и да се опитаме да си подредим държавата доста хора гледате с носталгия към миналото което никога вече няма да се върне - разберете го най сетне.

Майка ми и баща ми обикновенни чиляци среднисти, по бай Тошово време, за десет години работа и дватамата на по две места, успяват да сменят две чисто нови коли, да построят голяма къща с всички най-модерни съоръжения и да започнат собствен бизнес.Сега със средно образования в която и са е западно европейска държава да отидеш, това никога не могат да го постигнат двама човека.

преди 34 минути, Alon_zo написа:

Майка ми и баща ми обикновенни чиляци среднисти, по бай Тошово време, за десет години работа и дватамата на по две места, успяват да сменят две чисто нови коли, да построят голяма къща с всички най-модерни съоръжения и да започнат собствен бизнес.Сега със средно образования в която и са е западно европейска държава да отидеш, това никога не могат да го постигнат двама човека.

Браво на хората . Не разбрах само защо са останали със средно образование вместо да завършат висше . Ами може би защото се толерираше така наречената работническа класа а тя интелектуален продукт не създава. Затова и сега няма лекари учители инженери защото тогава бяха просто "чантаджии"  и работеха за ниски заплати. Сега получават пенсии в пъти по малки от тези на някой работник и децата им виждат тези неща и се спасяват от държавата в която трудът на родителите им не е бил оценен. Ами такава я надробиха по тошово време сега ще си я сърбат.

преди 3 минути, lsmurf написа:

наречената работническа класа а тя интелектуален продукт не създава. Затова и сега няма лекари учители инженери защото тогава бяха просто "чантаджии"  и работеха за ниски заплати.

Така наречените интелектуалци не създават никакви продукти важни за човешкото оцеляване.Аз под интелектуалци не разбирам лекари, които си ги имаше предостатъчно тогава, а писатели, историци, политолози, и прочие , тоест едни лаладжии, които не създават никакъв продукт.Майка ми и баща ми не са завършили висше, защото не са искали да си губят най-хубавите години в нищо не правене.Баща ми е бил Фермер транжор завършил автотранспоррния, майка ми конструкт моделиер на дрехи завършила облеклото.Няма да ти кажа  баща ми колко Софийски и Плевенски квартала е хранел с ръцете си, а майка ми колко хора е облякла от горе до долу, включително абитюренти мадоженци и т.н.Един тиквеник ит специялист с висше, сто живота да живее няма да има такъв принос за човечеството.Един тиквеник инжинер с две висшета, сто живота да живее пак няма да има тоя принос за човечеството.

преди 5 минути, Alon_zo написа:

Така наречените интелектуалци не създават никакви продукти важни за човешкото оцеляване.Аз под интелектуалци не разбирам лекари, които си ги имаше предостатъчно тогава, а писатели, историци, политолози, и прочие , тоест едни лаладжии, които не създават никакъв продукт.Майка ми и баща ми не са завършили висше, защото не са искали да си губят най-хубавите години в нищо не правене.Баща ми е бил Фермер транжор завършил автотранспоррния, майка ми конструкт моделиер на дрехи завършила облеклото.Няма да ти кажа  баща ми колко Софийски и Плевенски квартала е хранел с ръцете си, а майка ми колко хора е облякла от горе до долу, включително абитюренти мадоженци и т.н.Един тиквеник ит специялист с висше, сто живота да живее няма да има такъв принос за човечеството.Един тиквеник инжинер с две висшета, сто живота да живее пак няма да има тоя принос за човечеството.

Точно на този начин на мислене берем плодовете сега. "Тиквениците" кадърни лекари , ит специалисти , инженери отидоха в други държави където няма да ги наричат тиквеници , работят за просперитета им и получават адекватно за труда си уважение и заплащане. А тук си останете тези които не сте тиквеници и въздишайте по времето на соца когато въпросните тиквеници бяха едва ли не бели роби в собствената си държава. Успех. Аз ще ви гледам и ще ви се "радвам" :)

преди 24 минути, lsmurf написа:

Точно на този начин на мислене берем плодовете сега. "Тиквениците" кадърни лекари , ит специалисти , инженери отидоха в други държави където няма да ги наричат тиквеници , работят за просперитета им и получават адекватно за труда си уважение и заплащане. А тук си останете тези които не сте тиквеници и въздишайте по времето на соца когато въпросните тиквеници бяха едва ли не бели роби в собствената си държава. Успех. Аз ще ви гледам и ще ви се "радвам" :)

Е и какво като отидоха в други държави? Там положението е същото? Основния проблем, не е само в заплащането и отношението, а в количеството труд , което се влага.На запад плащат в пъти повече на лекарите, и пак има недостиг.Защо защото е тежка и отговорна работа.Демокрацията научи хората да търсят само на работата лекото и на хляба мекото.В строителството също недостиг на хора.Какво като има инжинери да проектират модерна кухня наполовината роботизирана, като няма зидари, които да построят стените на сградата.Какви ми е файдата от ит специялиста, който да осигири 5g интернет на сградата, като няма хора, които да прекарат парното вътре в сградата???  Ще дойдат времена когато един зидар или ВИК-джия ще взима повече от инжинер или ИТ специялист.

Как да ти го обясня? Ето сам казваш че работата на лекаря е тежка и отговорна. Освен това този лекар за да стане такъв е загубил 10 години от живота си за да научи това което е необходимо. През това време твоите родители са печелели пари и са си купили две леки коли и къща. В същото време човекът който учи не само че не може да печели пари а и харчи такива въпреки че полага труд. Всеки труд в даден момент трябва да бъде овъзмезден. Затова и лекари , ит специалисти , инженери и други които са учили повече трябва да получават повече защото освен че работата им е по отговорна и допринася повече за обществото би трябвало да получат и това което са пропуснали или похарчили докато са учили. Така е честно. Вярвай ми бил съм и най обикновен шлосер и научен работник и ръководител , познавам от личен опит различните видове труд и уважавам и не подценявам нито един но трябва да има правилна градация в заплащането и в общественото отношение иначе обществото запада.

преди 6 часа, Alon_zo написа:

Майка ми и баща ми обикновенни чиляци среднисти, по бай Тошово време, за десет години работа и дватамата на по две места, успяват да сменят две чисто нови коли, да построят голяма къща с всички най-модерни съоръжения и да започнат собствен бизнес.

Аз знам за един, който е повтарял първи клас,  но пък е постигнал значително повече, така че всичко е относително,  но със сигурност не справедливо. Излишно е да ти споменавам, какво биха постигнали родителите ти, очевидно трудолюбиви хора, ако се бяха развивали в нормална държава. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.