Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 4 часа, ДИоNД написа:

Няма проблем, само ела на почивка в България ... е ... когато там имате отпуска де ... :) 

Къде е това там бе, Философче? 

Аз още вчера ти написах, че си живея в България.  

Ама трябва да се чете, не само да се лае :D

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

преди 2 часа, miro20 написа:

елементарните ти квалификации

Тъй де ... ти си сложен трол, а аз прост тъ дрънка ... :) Ма има бутон бе: "Докладвай" ... грамотен си поне ... :) 

преди 1 час, Michigan111 написа:

Къде е това там бе, Философче? 

Във Варна ... и не съм философ, а дървен философ ... ;) 

п.п. Прощавай и аз съм като Ленин ... чета по диагонал ... :) 

Тъ ... да дочакаме поне лятото, че знам ли Томалевски де щъка сега ... :) 

преди 7 часа, ДИоNД написа:

Във Варна ... и не съм философ, а дървен философ ... ;) 

Абе то и този отговор не е много на място,  ама ай няма се заяждам   :D

преди 40 минути, Michigan111 написа:

Абе то и този отговор не е много на място,  ама ай няма се заяждам   :D

спирка "Почивка" ... ;) Срещу /// ... пръждом близо до Българската Национална Телевизия &  ... "Пикадили" ... ;) 

:)

Никога не стрелям на празно ... ;) 

на 2.02.2020 г. в 12:26, M.Николов написа:

"Съвземането на българското селско стопанство става факт едва след влизането на страната в Европейския съюз и благодарение на фондовете на Общата земеделска политика на Обединена Европа. "

Нищо, дори приблизително подобно - единствения факт, който стана е, че благодарение на фондовете се пръкнаха октоподите. Абсолютно нищо друго - в момента, който спрат субсидиите, всичките ни земеделци и арендатори, остават с пръст в устата. Политиката на ЕС тъкмо по отношение на селското стопанство е направо катастрофална - не знам в подробности поради що точно и как, но в целия ЕС яко се внасят стоки от страни извън ЕС, както от далекоизточна Азия, така и от Латинска Америка на страшно ниски цени, с което собственото т.е. вътрешното производство на ЕС в земеделските отрасли бива прецакано много сериозно. Продажници има не само в България, но в чужбина им викат "лобита". Е миналата година на един познат майка му готвачка в Италия от стана сигурно над 20 години, разправя в Италия вече не можеш да намериш италиански спагети, всичко Китай - то и българска баница от Китай ще почнем да си купуваме. 

И поради ред още причини с тези форми на субсидиране, ще имат много здраве - това е икономическа мярка, чието продуктивно прилагане е само, като помощно средство: не, като основно. Давай ще внасяме без пари от Китай, пък тука на наште ще раздаваме малко готови пари - няма такава икономика братче, туй е далавераджийска история "от ден- до пладне".

Това не са мои думи, а цитат от статията, която качи Мирко на някакъв български автор за "Дойче веле".

Иначе около 100 човека получават 75% от земеделските субсидиите в България.

Но не ми се занимава да му обяснявам на Мирко.

https://www.segabg.com/category-first-page/100-fizicheski-lica-i-firmi-sa-si-podelili-75-agrosubsidiite

преди 22 минути, ДИоNД написа:

спирка "Почивка" ... ;) Срещу /// ... пръждом близо до Българската Национална Телевизия &  ... "Пикадили" ... ;) 

Никога не стрелям на празно ... ;) 

В думичката "там" е разковничето,  покани ме на гости в България като ме пуснат отпуска от "там" (като предполагаше че съм в чужбина), и после "там" се превърна в твоето там, във Варна. Ако искаш провери.   Не че е определящо, ама и аз не стрелям напразно  ;)

преди 21 минути, insec написа:

Нищо, дори приблизително подобно - единствения факт, който стана е, че благодарение на фондовете се пръкнаха октоподите. Абсолютно нищо друго - в момента, който спрат субсидиите, всичките ни земеделци и арендатори, остават с пръст в устата. Политиката на ЕС тъкмо по отношение на селското стопанство е направо катастрофална - не знам в подробности поради що точно и как, но в целия ЕС яко се внасят стоки от страни извън ЕС, както от далекоизточна Азия, така и от Латинска Америка на страшно ниски цени, с което собственото т.е. вътрешното производство на ЕС в земеделските отрасли бива прецакано много сериозно. Продажници има не само в България, но в чужбина им викат "лобита". Е миналата година на един познат майка му готвачка в Италия от стана сигурно над 20 години, разправя в Италия вече не можеш да намериш италиански спагети, всичко Китай - то и българска баница от Китай ще почнем да си купуваме. 

И поради ред още причини с тези форми на субсидиране, ще имат много здраве - това е икономическа мярка, чието продуктивно прилагане е само, като помощно средство: не, като основно. Давай ще внасяме без пари от Китай, пък тука на наште ще раздаваме малко готови пари - няма такава икономика братче, туй е далавераджийска история "от ден- до пладне".

Европейска политика в земеделието всъщност не е толкова лоша,  тези циркове само в България ги има. В ЕС такива фирми като Октопод няма.  И 10 пъти по малки фирми няма.  Стопанствата масово са по 500 - 1000 дка,  много добре подпомогнати от държавата.  Провеждат си и зърното,  и зарзавата, и плодовете.  В България трябват големи фирми с много декари,  по зле субсидирани,  но при 10-15 000 дка се ядва.  За сметка на това купуват западни торове, препарати,  семена, техника. ... и отделно ни набиват плодове и зеленчуци на каквито си искат цени.  Чуждите търговски вериги, като Кауфланд например,  също подпомагат подобна политика.  

Като цяло,  другите държави от ЕС не са виновни, че продажните ни политици подписват без да гледат и са приели неблагоприятни условия при влизането ни в съюза.  Ако бяха отстоявали държавните интереси в земеделието,  положението щеше да е друго.  

преди 11 часа, Michigan111 написа:

Ако бяха отстоявали държавните интереси в земеделието,  положението щеше да е друго.  

Това е основния проблем след настъпване на този вид демокрация.

След така наречените промени, то ТКЗС-тата си продължиха да работят, но дойде закона за реституция и се почна ...

Никой от каквато и било партия включително и двете партии на земеделците не обърна каквото и било внимание на земеделието, защото целта бе разграбване на предприятията.

2001-ва година споменах на определени хора да се обърне внимание на земеделието, но те казаха, че приоритет е IT сектора. Пак не се обърна внимание на селяните.

После протекоха едни необратими процеси в земеделието и де факто селяните станаха слуги на гражданите или на чужденци, включително гастролираха в други държави, защото там бе по-добро заплащането.

Има и друго: Има негласно споразумение между крупните земевладелци за надниците в този бранш. Как се усвояват евро фондовете е един доста спорен въпрос. 

Кратко: Към момента никоя политическа партия не дава идея как земеделието да бъде фактор в развитието на България. За всички партии земеделието е без значение и хората които се занимават с въпросното да се оправят сами.

Та, ... не че пак искам да се заяждам с някой от тук, но по време на социализма в селското стопанство всичко си бе наред. Тук не говорим за износ на селскостопанска продукция, а за продукция към вътрешния пазар.

Какво става: Селска продукция от Европа не се подлага на мита, а именно това е начина външна продукция да не е по-конкурентна спрямо вътрешната.

Реално погледнато, то Европа пречи на България в този бранш. За сметка на това пък Европа субсидира Гърция. Гърция не е виновна.

И питам аз и отговор не искам: Дори да станем равноправни членове в Европа, то дали ще сме равноправни, а?!

"Оправяме" си законите и ги привеждаме към европейските, но "Европа" на спъва в реализиране на вид стокообмен с Русия. Да, навремето СССР бе добър наш пазар за реализиране на продукция от земеделието. Това, че земеделието ни не е конкурентно на европейското е ясно, но пазара в РФ си е хубав....

Само като пример: Отидете в кв. Казичене на гр. София и вижте сринатите оранжерии, които са имали целогодишно парно от естествен източник на гореща вода.

За торта, то, завода в Стара Загора бе уникален. Отделно изкуствените торове и има и естествени ... ;) 

И после ми философствайте за насилственото вземане на земите и насилственото вкарване в ТКЗС-та и АПК-та.

Ей затова ВИ скочих и на двамата и на Мирко и на теб!! Нямаше нищо лично, но уви ... Вие счетохте, че има нещо против Вас. Не спрямо Вас аз има нещо против, а спрямо Вашата позиция спрямо социализма в миналото!!!

Бъдете щастливи! Дано ти и Мирко сте ме разбрали. Какъвто и психологически профил да ми спретвате, то Миче ... :) Не ме интересува!!!

преди 2 часа, ДИоNД написа:

Това е основния проблем след настъпване на този вид демокрация.

Добре де,  от къде се взе тая демокрация, ай кажи ми. От небето ли падна? Или дойде с Ориент Експрес?  😂 

Кадри на бкп сменят други кадри на бкп, и вече дошла демокрация  😂

Дай да ги видим тез демократи,  покажи ги, назови ги... 

А каква беше алтернативата? Да остане социализЪма? И кой щеше да е на власт,  бай ти Тошо щеше 300 години ли да живее? Нали пак същите подлоги щяха да са.  За тези 30 години единствения, който се опита да ги направи нещата както трябва беше Жан Виденов,  ама там сигурно и ти си ходил да скачаш срещу него.  И пак неговите го прОдадоха (Не прЕдадоха), пак червени.   

Всичките зулуми през т.нар. преход все комунета ги направиха,  те си направиха перестройката и се облагодетелстваха от нея.  Такива кадри е създал любимия ви социализъм.  От тях се оплаквате и днес. 

Същото важи и за земята.  Що бързаха с връщането на нивите? Щото бяха евтини,  народа нямаше пари и продаваше,  а те имаха пари и купуваха.  

Че имаше направени градивни неща по селата спор няма.  Но не демокрацията ги съсипа,  а същите тези болшевици.  За да ги окрадат. Както и направиха.  

преди 39 минути, Michigan111 написа:

А каква беше алтернативата? Да остане социализЪма? И кой щеше да е на власт,  бай ти Тошо щеше 300 години ли да живее? Нали пак същите подлоги щяха да са.  За тези 30 години единствения, който се опита да ги направи нещата както трябва беше Жан Виденов,  ама там сигурно и ти си ходил да скачаш срещу него.  И пак неговите го прОдадоха (Не прЕдадоха), пак червени.   

Определено си в множеството с промити мозъци ... без коментар ...
Проблема на Тодор Живков е в това - Не си намери последовател. Наследник.

Ето ти една действаща и в момента комунистическа страна - Китай

Цитат

Китай е най-голямата еднопартийна комунистическа държава в света. Властта се упражнява от страна на Китайската комунистическа партия и Държавния съвет.

Разправяй ми, че комунизма е утопия.

Да, видя се колко си "компетентност" по отношение на някаква "пролет" в България. Да, не му стигна времето и най-вече му завидяха именно някакви продажници на този вид политика която провеждаше Тодор Живков.

Та пак да попитам кое е хубавото на много партийното управление, а?! Куче влачи, нищо не остава ... Това ли, а?!

Не народа смени властта, а някои манипулираше нашето общество чрез финансиране от вън. Това е истината!!!

Както и да е ... положението е свирено, т.е. Мача е в полза на теб ...

Продължавайте да промивате мозъците на младите. Аз вече съм вън от играта, да за вас това е игра, а не бъдеще на България като етнос и култура.

Имам вече един лаф: Хубава работа, ама ромска. Да, по европейски се обръщам към въпросното малцинство, защото не искам да обидя циганите. Те са добри хора и повечето са с някакъв занаят, но уви това е друга тема, защото и занаятчийството ни е опорочено. Реално то съществува, но го дебне тази нова демокрация и ще го съдере до де неговите последователи не се превърнат в слуги на политиците.

Срамота, млади ми ИИ-чо!!! Такъв си се представил в този форум. Вземе се ограмоти поне малко, а не постъпвай като партиен агитатор!

Седнал да ми разправя, че нямало алтернатива... да бе да ... :) и именно Жан Виденов щял да ни оправи ... Да бе да ... :) 

Ако не си някой густоумайна от Филибету на пъ ... :) 

На нищо я направихте таз държава младите, но се моля младите от този век да я оправят. Амин

п.п. Поколенията преди 2000 година са заразени от такива като вас по отношение как са били нещата в миналото.

Лелееейййй какъв омразен човек бил този Тодор Живков ... :) Добре, че има последното интервю ... та ще се пази това:

Колко им е мъка на сегашните пенсионери в родината за Тошовото време, когато децата им нямаха право да отидат да си живеят живота в Белгия.
Мъка им е за евтиното парно и евтиния градски транспорт и разни други глезотийки от времето на тошовата диктатура.
Но на мен не ми е мъка за изгубената диктатура, ама хич тамън.

преди 4 часа, ДИоNД написа:

Определено си в множеството с промити мозъци ... без коментар ...

Аз ти задавам конкретен въпрос,  каква беше реалната алтернатива и как можеха да се случат нещата другояче.  Виж си отговора 😂 

После аз съм бил промит мозък.  Ми това вашето е шизофрения бе 😂 

преди 5 часа, Michigan111 написа:

А каква беше алтернативата?

Полски вариант, унгарски вариант...

току-що, DarkEdge написа:

Е именно де.  Нали това им плащя от месеци.  Ама ги е срам да признаят, че партията така здраво е хванала кокала, че лустрацията е илюзия за нас.  Как иначе ей такива като агент Димитър ше им дават наклон на мисленето вече 30 години. 30 години бе човек,  само послушковци и манипулатори по медиите,  доказани лъжци, кълне се че не е бил агент,  заплашва със съд,  и като му лъсне досието мълчи кат насран... 2-3 месеца... И после пак. Иначе аз промивам мозъците на малките 😂

преди 9 часа, ДИоNД написа:

Ей затова ВИ скочих и на двамата и на Мирко и на теб!! Нямаше нищо лично, но уви ... Вие счетохте, че има нещо против Вас. Не спрямо Вас аз има нещо против, а спрямо Вашата позиция спрямо социализма в миналото!!!

То ти се оля в една камара личностни простотии , на което не съм отвръщал както виждаш, дори изразих съжаление за тежката ти съдба и напълно разбирам вярата ти в тези утопии и лъжи . По същата причина децата отказват да  приемат че дядо Мраз не съществува.

преди 6 часа, Michigan111 написа:

Добре де,  от къде се взе тая демокрация, ай кажи ми. От небето ли падна? Или дойде с Ориент Експрес?  😂 

Кадри на бкп сменят други кадри на бкп, и вече дошла демокрация  😂

Дай да ги видим тез демократи,  покажи ги, назови ги... 

Всичките зулуми през т.нар. преход все комунета ги направиха,  те си направиха перестройката и се облагодетелстваха от нея.  Такива кадри е създал любимия ви социализъм.  От тях се оплаквате и днес. 

мн добре казано. Само че  някои ги е налегнал стокхолмския синдром. И  упорито си защитават това което най много ги е бичувало .

Цоциалистите упорито си мислят че соца е можело да остане. Само че дошли лошите демократи и съсипали хубавия соц.

Само дето е точно обратното. "деморкацията" се получи като дявола / комунист/ чете евангелие. Защото те си ръководеха дълги години, д ане кажа и до сега, процесите.

И което е по важно соца фалира и се спука като цирей. Икономически най вече , а и политически .  Какво ще му връщаш като той е съсипан далеч преди '85-89г.

Колкото и да ревете "искаме си фалиралия соц" , няма как да стане.

преди 14 минути, DarkEdge написа:

които си проведоха и лустрация и т.н. ? Ми хайде, ние 30 г лсед техните процеси, нямаме нито намек за лустрация.

преди 55 минути, Michigan111 написа:

Аз ти задавам конкретен въпрос

Поне изгледай интервюто с Тодор Живков. Не смятам да ти отговарям!

Как му се вика: Ай бегъл ф лево бе хлапе ... :) Порасни!

преди 36 минути, miro20 написа:

То ти се оля в една камара личностни простотии ,

Мире,  сладък .. :) ... това не е към теб лично бе Мире ... :) Това е към този имидж който си създал тука бе Мире мой сладък ... :) 

miro20

преди 43 минути, Michigan111 написа:

Е именно де. 

Бях забравил, че Томалевски е някакъв граф или май първата му жена беше графиня ... :) 

преди 3 часа, Белгиеца написа:

Колко им е мъка на сегашните пенсионери в родината за Тошовото

:) О .... още един хубоснил ... Беглецо .... голям сла дур си и ти ... :) 

Бе тоз социализЪм бе ... все Ви е трън в очите ... :) 

преди 3 минути, ДИоNД написа:

Поне изгледай интервюто с Тодор Живков. Не смятам ти отговарям!

Гледал съм го това интервю  ;)

А това, че не смяташ да отговаряш знам.  И не  е щото не искаш, а щото не можеш 😂  

Само не разбрах, против Жан какво точно можеш баш па ти да имаш.  Та точно той не искаше да става това, което стана с икономиката.  Май някой трябва да чете.

Или се сети, че си ходил да скачаш срещу него? 😂

преди 4 минути, Michigan111 написа:

А това, че не смяташ да отговаряш знам.  И не  е щото не искаш, а щото не можеш 😂  

Да, защото не мога. Все пак съм се клел в нещо!

п.п. Хайде ... прочети мемориалите на Тодор Живко или поне книжката на професор Вучков (Бог да го прости) ... за да разбереш каква е била България по времето на социализма и т.н. ...

преди 43 минути, ДИоNД написа:

Друго се питам - Защо ти отказваш да порастнеш ?

Уж всички сме големи хора, а още вЕрваш в утопии /това не е толкова лошо/  но което е по лошото , тъжното и уродливото  - отказваш да приемаш фактите и документите за всичките тези неща.

Всички бивши соц страни са си дали сметка за тези ФАКТИ, осъдили са умрелия уродлив режим и са продължили напред.

Защо дърпате назад с вашата фейк утопия , наистина не ви разбирам. Признайте си грешките и вървете напред, но напред не означава "дайте да си върнем соца" .

Порастнете, другари.

По света има всякакви уродливи политически течения - крайни леви, крайни десни, сектанти, религиозни фанатици и прочее радикална измет, но все пак не бъдете и вие такива.

преди 10 часа, ДИоNД написа:

Никой от каквато и било партия включително и двете партии на земеделците не обърна каквото и било внимание на земеделието....

А не бе, ич - то за туй ДПС- то и днес продължават да командват парада в този сектор.

преди 1 минута, miro20 написа:

Друго се питам - Защо ти отказваш да порастнеш ?

miro20

току-що, ДИоNД написа:

miro20

Ох как боли когато осъзнаеш смисъла на аватара ми , нали  ?

:)  Много хора тук са го осъзнали почти по същия начин :)  

преди 1 минута, insec написа:

А не бе, ич - то за туй ДПС- то и днес продължават да командват парада в този сектор.

Една от грешките след 2001 година ... мда ...

току-що, miro20 написа:

Ох как боли когато осъзнаеш смисъла на аватара ми , нали  ?

:)  Много хора тук са го осъзнали почти по същия начин :)  

Мире .... не ти ли стига, че ти се обясних в любов бе Мире ... :) 

Ко се ... :) Искаш да си отгоре ли ... ми давай ... :) 

Мъ поне малко нещо вземи да разбираш от политика бе Мире ... се ... в кухнята ко са бъркаш, а ... :) 

Га бе в песечникъ ... а сега с големите батковци искаш да си играеш ... :) Ми ... ще отнасяш шамари зад врата бе мило хлапе .. :)

Било лично ... ми тъй де ... Къ ти видя оголеното врътле ... как да не те шамаросам ... а ти после бегай при другарката да се жалваш ... :) 

Бегай да си тролиш бе ... малък си още да си играеш с мен ... :) ....

А, кажи и на оня Мичето от филибету ... :) .... че то завълийчето е много просто по тема политика ... :)

п.п. Да, сред определени политически кръгове не можете да измислите к'во да омайвате вече раята ... мда ...

Както каза Гриша Ганчев: Мършата свърши ... :) 

Ей туй сте вие ... Лешояди ... :) Мъ ... вече няма мърша и налитате на живо ... :)  

преди 5 минути, ДИоNД написа:

Една от грешките след 2001 година ... мда ...

Каква 2001 - още '94г. турчалята държаха целия пазар, от тука и един чувал зърно не можеше да се изнесе без тяхно участие.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.