Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

В общи линии си е така. Историческите процеси са силно инерционни и няма как нещата да се променят за едно-две десетилетия. Още повече, че го има и фактора "народопсихология", за който писа Мерил.

Е за това ще гласуваме на референдума за присъединяване към Монако... ;)

Шегувам се. Аз съм оптимист. Все някога ще ни уврат тимбите, че не може повече така. Поне искам да вярвам.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

...

да бе - 20 човека

хахаха ...

и "под скъпи коли" не говоря само за мерцедесите.

на Тодор Живков синчето какво караше ? Той какъв по-точно го играеше тогава ? Принц ?

Ами всичките директори на заводи, ояли се на столовете си, всичките партийни шефове в окръжните градове ?

я си помисли пак дали само 20 човека в страната са живели луксозно ?

УБО бяха вкарали 20-ина Мазди и Рено 5... Нито много скъпи, нито много луксозни коли, въпреки че на фона на това, което беше масово по улиците, сигурно е правило впечатление...Аз не казвам, че не е имало нередни неща, но бяха в пъти по-малко от сега и с някакви абсолютно смешни от сегашна гледна точка размери. Вярно е за местните партийните велможи, областни и т.н. местни началници, шефове на предприятия. Те си позволяваха повече своеволия от "върхушката". Но... ги вкарваха в затвора, ако се самозабравят прекалено... Има не един и двама такива, които след 89-а сигурно се писаха репресирани... Това, което ми прави впечатление през последните 20 и кусур години "демокрация", е, че точно такива, от т.нар. "втори ешелон" превзеха икономически и политически България. Точно тези, които едно време са правили някакви далавери, доносничели са или са били някакви местни "шефчета", точно на тях демокрацията им даде крила... Някои от тях свързани със службите, други зависими от досиета.С тези лютеници, дето ги споменахте, направо ми се отяде, а много вкусно си бях сготвил :)

Тодор Живков милееше за България.Полезните изкопаеми идваха от Съветския съюз без пари и заводите работеха на 6.Целувките му с Брежнев и оплакванията,че няма достатъчно петрол водеха до доставяне на допълнително количество,което се реекспортираше на запад и се взимаха долари.И се кърпеха дупки.Хитър човек.

Нормално го наследи Петър Младенов щото беше външен министър и беше създал здрави връзки.Беше приятел и на Добри Джуров.Появява се СДС с лидер Жельо Желев.Дясна партия.Същия се избира с пълно мнозинство от парламента за президент.Интересното обаче е че е пръв приятел с Франсоа Митеран и френския социализъм.Според мен имаше едно съглашение тогава.

Да, толкова години по-късно, а ни управляват синовете и внуците, че даже и бодигардовете на политбюро... И си говорим за Преход... Истината е, че такъв нямаше. Другарите много умело си подготвиха нещата и пак са на върха. Докато не се изхвърлят завинаги от властта всички комунисти и отрочета на комунисти, няма да има оправия.

късно е... Времето за лустрация мина. Исторически пропуск и грешка.

Аз съм оптимист.

Аз съм песимист.

късно е... Времето за лустрация мина. Исторически пропуск и грешка.Аз съм песимист.

И аз. Няма да се оправим скоро време, ако изобщо нацията ни успее да оцелее.

По-големи боклуци от повечето неща, които се произвеждаха тогава едва ли могат да се намерят сега ;)

Ти ми върни ония боклуци.

А тия сегашните ти си ги яж.

И се почна опустошаването на България и при Жан Виденов стана мазало.Появи се Иван Костов и СДС се превърна в истинска дясна партия.Приятел с Християндемократите от Германия и другите десни партии в Европа.По негово време дойде Бил Клинтън в България.Сега що не дойде американския президент у нас?Усетиха някои че ще последва втори мандат и повикаха царя на помощ.И отново свърнахме на ляво.Обаче валутния борд не посмяха да го махнат защото усетиха че е правилна и адекватна мярка.Според мен още 1990г. трябваше изцяло надясно и само надясно.

Виждате,че Сергей Станишев залага на Пламен Орешарски който:

От 1997 до 2001 г. е заместник-министър на финансите на Република България в правителството на Иван Костов, като отговаря за управлението на държавния дълг, управлението на пазара на ценни книжа в България и подготовката на законодателството за въвеждане на валутния борд.

Мен ми е интересно наистина.

Чета постовете и наблюдавам как повечето не разбират причините и техните следствия за реалността в която живеем.

Когато ги опознаем , тогава можем да разбираме за какво иде реч.

И преди и сега народа живее в относителна мизерия , но по различен начин.

Преди , не че имаше пари , но нямаше какво да се купи.Нямаше политическа свобода , а от там и икономическа !

Сега , има какво да се купи , но няма пари.Няма икономическа свобода !

Което в крайна сметка е едно и също ! На икономически свободния не можеш току-така да му наложиш политически забрани ! Ще ти бие шута от първи път...! :)

И преди , и сега главната причина е отсъствието на какъвто и да е контрол от управляваните над управляващите !

Надявам се това да изясни кой ни краде повече във всякакво отношение - Партията преди  или Мафията сега !

Е , преди се крадеше по-малко поради партийни скрупули , изпълняващи някаква самоконтролираща форма на религия (официално пропагандираната вяра в Комунизма).

Сега и тази минимална форма на самоконтрол от управляващите я няма !

Типичен случай днес са проблемите на тютюнопроизводителите ( и само те ли?!).

Пристига някой с черния джип и ти казва :" В Гърция тютюнът може и да е 5 евро/кг , но тук е 5 лева ! На избори ще ти се разреши да си избереш друг някой черен джип !"....  :)

Няма такава държава !

Изкушен съм , за което се извинявам :

https://www.youtube.com/watch?v=anMS9yZvUiM   

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Чета постовете и наблюдавам как повечето не разбират причините и техните следствия за реалността в която живеем.

Когато ги опознаем , тогава можем да разбираме за какво иде реч.

И преди и сега народа живее в относителна мизерия , но по различен начин.

Преди , не че имаше пари , но нямаше какво да се купи.Нямаше политическа свобода , а от там и икономическа !

Сега , има какво да се купи , но няма пари.Няма икономическа свобода !

Което в крайна сметка е едно и също ! На икономически свободния не можеш току-така да му наложиш политически забрани ! Ще биеш шута от първи път...! :)

И преди , и сега главната причина е отсъствието на какъвто и да е контрол от управляваните над управляващите !

Надявам се това да изясни кой ни краде повече във всякакво отношение - Партията преди  или Мафията сега !

Е , преди се крадеше по-малко поради партийни скрупули , изпълняващи някаква самоконтролираща форма на религия (официално пропагандираната вяра в Комунизма).

Сега и тази минимална форма на самоконтрол от управляващите я няма !

Типичен случай днес са проблемите на тютюнопроизводителите ( и само те ли?!).

Пристига някой с черния джип и ти казва :" В Гърция тютюнът може и да е 5 евро/кг , но тук е 5 лева ! На избори ще ти се разреши да си избереш друг някой черен джип !"....  :)

Няма такава държава !

Изкушен съм , за което се извинявам :

https://www.youtube.com/watch?v=anMS9yZvUiM   

Да, но преди, освен хората от високите етажи, са крадяли всички - кой каквото може, от държавните предприятия. А колкото си на по-високо ниво в предприятието, кражбите съответно са били в по-големи размери. Ако обикновеният работник е можел да изнася примерно по един-два стека цигари на ден, началниците са изнасяли с кашони, а по-висшестоящите с камиони. Примерът е с цигари, но това важи и за всички останали предприятия.

Опашки имаше и за мляко и за хляб, дори и за вестници.  Да не говорим, че за хубави книги се чакаше на огромни опашки, освен ако не се уредиш по втория начин. А ти сигурно си бил някой комунист с власт и затова си имал пари за ядене и пиене повече от достатъчно, и си почивал минимум по два-три пъти на годината.

Май бъркаш нещо.

Имаше опашки, но непосредствено след 10 ноември, а не преди това.

Дъщеря ми беше малка и свекър ми се редеше от 4 часа през нощта за мляко, а съпругът ми излизаше в 6 часа за да купи в-к "Демокрация".

Да, но преди, освен хората от високите етажи, са крадяли всички - кой каквото може, от държавните предприятия. А колкото си на по-високо ниво в предприятието, кражбите съответно са били в по-големи размери. Ако обикновеният работник е можел да изнася примерно по един-два стека цигари на ден, началниците са изнасяли с кашони, а по-висшестоящите с камиони. Примерът е с цигари, но това важи и за всички останали предприятия.

С това съм съгласна, така беше.

Лошото е, че сега е още по-лошо.

Не стига, че тези по високите и по-ниските етажи продължават да крадат, ами са се появили и такива, които източват ДДС и каквото се сетиш още.

И малкото, което имахме при социализма потъна в нечии джобове.

Когато дойдат новите поколения, тогава ще започне да се оправя България. 

Когато дойдат новите поколения, тогава ще започне да се оправя България. 

и как я виждаш да стане тая работа - като изчезват по чужбина

:speak:

...а голяма част от останалите в България млади хора са с промити от медиите мозъци и тотално объркана ценностна система. :(

Всички други сродни нам страни също са имали служби и комунисти, но си направиха прехода и си уредиха живота....

Причината е , че хората си имаха по едно "БКП" , а ние три - Запад , Изток и КДС....25 години се трепят по между си и все не могат да се разберат кой да краде повече ! И за това сме пълна скръб , че ни крадат от три места....!  :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

За разлика от това, което дават по телевизора, има и такива хора, които учат здраво и искат да останат завинаги в България. 

Редактирано от RJ45 (преглед на промените)

Май бъркаш нещо.

Имаше опашки, но непосредствено след 10 ноември, а не преди това.

Дъщеря ми беше малка и свекър ми се редеше от 4 часа през нощта за мляко, а съпругът ми излизаше в 6 часа за да купи в-к "Демокрация".

С това съм съгласна, така беше.

Лошото е, че сега е още по-лошо.

Не стига, че тези по високите и по-ниските етажи продължават да крадат, ами са се появили и такива, които източват ДДС и каквото се сетиш още.

И малкото, което имахме при социализма потъна в нечии джобове.

Не казвам, че днес всичко е идеално, но Капитализмът е единственият строй, който дава най-голяма свобода за развитие на индивида.

А за това, че днес у нас много неща не са в ред, не е виновна самата демокрация, а некадърните ни политици.И за да бъдем като по-развитите и напреднали в икономическо отношение държави, трябва да приложим на практика техните закони.

Иначе каквото и да си говорим, просто ще е напразно.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

За разлика от това, което гледате по телевизора, има и такива хора, които учат здраво и искат да останат завинаги в България. 

Да, има такива млади хора, което може само да ни радва, но за жалост те в повечето случаи остават в сянката на по-ниско образованите, но имащи връзки и влиятелни роднини или бащи мутри.

По времето на соца на нас, младите инженери ни беше обидно да имаме шефове с техническо образование, но кичещи се с титлата "инженер" поради заслуги (комсомолски или партийни).

Тези хора не пропускаха да ни унижават, избивайки комплексите си.

За жалост и сега е същото - тъпи и недообразовани париимащи люде тъпчат образованите и способни млади хора.

А на 10 ноември ни обещаваха, че това ще се промени!

тъпи и недообразовани париимащи люде тъпчат образованите и способни млади хора.

Може би затова господ ни е направил толкова търпеливи.  :P

от 1956 г.  България изминава  от най-изостаналата държава сред страните-членки на СИВ, тя достига трето място по национален доход на глава ог населението, след ГДР и Чехословакия. става втори външнотърговски партньор на Съветския съю!периодът 1956 г.  до 1989 г. са абсолютно несравними, било то политически, икономически или нравствено!това е човека ,който гради,всичко,което все още имаме и е построено по време на неговото управление!ако се разгледат постиженията,много държави биха ни завидяли!Правото на труд,образованието,здравеопазването,научнотехническия прогрес, жилищния проблем,грижата за обществото, България не познава икономическа криза!дълго време България едва ли ще има подобен политик!

от 1956 г.  България изминава  от най-изостаналата държава сред страните-членки на СИВ, тя достига трето място по национален доход на глава ог населението, след ГДР и Чехословакия. става втори външнотърговски партньор на Съветския съю!периодът 1956 г.  до 1989 г. са абсолютно несравними, било то политически, икономически или нравствено!това е човека ,който гради,всичко,което все още имаме и е построено по време на неговото управление!ако се разгледат постиженията,много държави биха ни завидяли!Правото на труд,образованието,здравеопазването,научнотехническия прогрес, жилищния проблем,грижата за обществото, България не познава икономическа криза!дълго време България едва ли ще има подобен политик!

Да и заради същия режим сме свикнали да получаваме всичко наготово. И тогава е имало минуси и сега има минуси, но странно защо по енерция сравняваме минусите от сегашното време с плюсовете от миналото.

Да и заради същия режим сме свикнали да получаваме всичко наготово. И тогава е имало минуси и сега има минуси, но странно защо по енерция сравняваме минусите от сегашното време с плюсовете от миналото.

защо на готово?готованци? :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.