Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Това пък звучи фашизоидно направо!

не, не звучи фашизоидно.Виж

какво казва един човек, който не е разчитал нито на политици, нито на бай Тошо  :

.........

Докато изкуствено се задоволяват потребностите им, ще има криза. Социалните разходи в света никога не са били толкова големи както са в момента. Азия бумти отчасти, защото там социална система няма или е много рудиментарна. Това прави Азия живо място. Там магазините не затварят в 18 ч., защото някакви социалисти казали, че така трябва да бъде. Хората работят по много и не се надяват, че някой ще се грижи за тях. Разликата между Запада и Изтока е огромна – там кипи от енергия и от мечти и амбиции, хората се трудят. Отиваш на Запад – едно заспало, едно спокойствие, един декадентски дух.

..........

(цялото интервю -тук)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

хахаааааааааа, те така мислили и в древна Спарта.

Елитарност...Другите ,които по един или друг начин са останали извън шанса да имат работа /като ,че бащата,който  уби децата и себе си ,защото не можеше да ги храни , е искал да живее на гърба на държавата/,под ножа на собственото племе.

Адонай елоену, каква мисъл може да проблясва зад фасадата на тотемите. Спирам,че ми се догади.

Винаги може да се намери работа. Но истината е, че на повечето безработни просто не им се работи , а предпочитат да висят по барчетата и да се оплакват колко тежът е живота.

В бюрата по труда винаги има свободни места, но служителите там казват, че хората отказват, защото работата не им харесвала, и без да имат някакво специално образование и способности, имат големи претенции. Това е жалката картинка на нашата родна действителност - много претенции без покритие. :tongue2:

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Винаги може да се намери работа. Но истината е, че на повечето безработни просто не им се работи , а предпочитат да висят по барчетата и да се оплакват колко тежът е живота.

В бюрата по труда винаги има свободни места, но служителите там казват, че хората отказват, защото работата не им харесвала, и без да имат някакво специано образование и способности, имат големи претенции. Това е жалката картинка на нашата родна действителност - много претенции без покритие. :tongue2:

А ти била ли си без работа? :tongue2:

А ти била ли си без работа? :tongue2:

Не, почти никога или за много кратко. Защото съм работила това което има. :)

Не, почти никога или за много кратко. Защото съм работила това което има. :)

"Няма да е все така." ;)

не, не звучи фашизоидно.Виж

какво казва един човек, който не е разчитал нито на политици, нито на бай Тошо  :

Докторе, както се казва и в статията, безработицата е един от ефектите на кризата, а не обратното. Верно е, че социалната политика в момента донякъде толелира начина на живот на определени прослойки от населението, които в този смисъл тежат на бюджета и на работещите, но не това, че принципно се плащат помощи е причината за бедите в обществото ни. И наистина звучи фашизоидно да се контролира раждаемостта с орязването на средствата за живот. Та нали това е и част от причината за демографската криза. Не само, защото млаите бягат в чужбина, а и защото повечето от младите семейства остават само с едно дете, поради липса на финансови възможности за повече…

Не може, вместо да се помисли за това как да се интегрира този контингент в обществото, вместо да се провежда съответната икономическа политика за разкриване на работни места, вместо да се привличат чужди инвестиции, за да се развива икономиката, просто да се спрат помощите, за да не се раждат циганета и да се реши проблема… Наистина ми звучи неетично.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Докторе, както се казва и в статията, безработицата е един от ефектите на кризата, а не обратното. Верно е, че социалната политика в момента донякъде толелира начина на живот на определени прослойки от населението, които в този смисъл тежат на бюджета и на работещите, но не това, че принципно се плащат помощи е причината за бедите в обществото ни. И наистина звучи фашизоидно да се контролира раждаемостта с орязването на средствата за живот. Та нали това е и част от причината за демографската криза. Не само, защото млаите бягат в чужбина, а и защото повечето от младите семейства остават само с едно дете, поради липса на финансови възможности за повече…

Не може, вместо да се помисли за това как да се интегрира този контингент в обществото, вместо да се провежда съответната икономическа политика за разкриване на работни места, вместо да се привличат чужди инвестиции, за да се развива икономиката, просто да се спрат помощите, за да не се раждат циганета и да се реши проблема… Наистина ми звучи неетично.

Мерил, знаеш ли как стои въпросът със социалните помощи, детските добавки и майчинството, в най-развитите страни по света?

Е, сега работя това което желая. ;)

Дано винаги е така! :)

Когато човек е безработен, му хрумва да направи фирма и това е съвсем нормално, но в последно време като че ли желанието на хората да направят собствен бизнес замира, поради страха от фалит, който е напълно оправдан.

Свидетели сме на лавинообразно фалиране на малки фирми.

Истории като тази не са рядкост.

Ето нещо реалистично във връзка с темата, на което попаднах преди малко:

„Всички човешки същества на този свят имат едни и същи потребности. Само условията, при които са поставени са различни. Днес сме ви разделили съвсем произволно в три икономически групи. Никоя от групите не представлява определена нация. Във всяка страна по света можете да откриете хора, които принадлежат към най‐бедната, средната или богатата прослойки.”

Отидете при групата на богатите:

„Тази група представлява 15% от населението на земята. Годишният им доход на глава е от 6.700 евро нагоре. Вие можете да си позволите пълноценна храна всеки ден, имате достъп до най‐добрите зъболекарски и медицински услуги, както и до най‐доброто образование. Вашите семейства имат достъп до заеми и средства, които са недостъпни за другите. Вие и вашите семейства живеете в удобни и сигурни домове. Вашите родители притежават поне един автомобил и поне един телевизор. Всяка година можете да ходите на почивка без да се тревожите, че някой от родителите ви може да си загуби работата.”

Сега отидете при групата на средната класа:

„Тази група представлява приблизително 30% от световното население. Вашите родители печелят между 540 и 6700 евро на година. Имате достъп до социални, медицински и образователни услуги, но в степен зависеща от заплатите на вашите родители. Достатъчно е един от вашите родители да си загуби работата, за да изпаднете в бедност. Семейството ви не притежава земя. Споделяте малък апартамент. Имате достъп до електричество, но не неограничен, защото електричеството е много скъпо. Семействата ви винаги изпитват затруднения при плащането на всички сметки и се надяват един ден вие да имате по‐добро бъдеще.”

Най‐накрая отидете при групата на бедните:

„С дял от 55% вашата група представлява мнозинството в световното население. Средният доход е 540 евро на година, което означава приблизително 1,5 евро на ден, макар че при някои семейства е дори по‐малко. Повечето от вас идват от бедни страни като Кения, Камбоджа, Хаити. Всеки ден е борба за вашето семейство да се справи с основни нужди. Често целият ден отива усилия за осигуряване на подслон, храна или вода. За много майки не е необичайно да вървят по 16 километра, за да снабдят семействата си с чиста вода, да работят в полето и да се грижат за децата, разбира се. Училището е лукс, който повечето от вас не могат да си позволят. Не получавате почти никакви медицински грижи и много от вас умират млади. Много деца умират преди да са навършили 5 годинки.”

ОПРЕДЕЛЕНИЯ ЗА БЕДНОСТТА-В рамките на ЕС всеки, който трябва да се издържа с по‐малко от 60% от средния доход е считан за беден или в риск за изпадане в бедност.-Ако се срещат затруднения в някоя от важните житейски сфери (болест, липса на образование, лоши условия на живот) тогава говорим за „проявление на бедност”.-Според ООН, хората, които живеят с по‐малко от 1,25 долара (0,94 евро) на ден са считани за „абсолютно”, съответно „изключително бедни”. Около 1.7 милиарда хора са считани за абсолютно бедни днес.-Един човек е считан за беден ако са му отнети възможности и той е изправен пред липсата на способност да води живота, който би избрал при други условия. Възможностите за постигане на начин на живот, който бихме избрали, зависят от индивидуалните възможности (таланти, образование, пари и ресурси) и от друга страна също много силно зависят от шансовете, които обществото предоставя на своите членове (политическа свобода, социални и икономически възможности и прочие). 

Бедността е относителна:

„В Австрия доход от 600 евро означава, че живееш под прага на бедността. В Найроба и Калкута със същите тези пари най‐вероятно ще можеш да водиш много добър живот и дори да си част от средната класа. Въпросът обаче е, че с тези 600 евро ти трябва да плащаш сметките за ток тук, да покриваш наем тук, да пазаруваш продукти и дрехи тук и да плащаш за образованието на децата си отново тук. Бедността винаги е много относителна.”

Дали някой трябва да бъде считан за беден или не зависи до голяма степен от държавата, в която живее.

Мартин Шенк, социален експертArmutskonferenz Австрия(Източник: Factbook Poverty by the Austrian Red Cross)

да бе - 20 човека

хахаха ...

и "под скъпи коли" не говоря само за мерцедесите.

на Тодор Живков синчето какво караше ? Той какъв по-точно го играеше тогава ? Принц ?

Ммм, по Тошово време най-луксозната кола не беше ли "Чайка"? :D

Аз не помня да съм виждала Мерцедеси…Дори министърът, който живееше в нашата кооперация, го вземаха с такава лъсната до блясък чайка, тип лимозина.

Да, така е. Няма нищо сигурно на този свят, освен едно.../ не сме в религиите и затова спирам./

Не е сигурно, че ако работиш в която и да е фирма, че тя винаги ще се развива добре. Успехът на една фирма зависи от много обстоятелства, но най-вече от човешкия фактор.

Обикновено безработни се решават да създадат фирма, за да осигурят прехраната на семействата си, но имам чувството, че държавата вместо да насърчава подобна дейност пречи с бездействието си.

Малкият бизнес не е защитен, даже напротив.

Не са малко хората, които сложиха край на живота си от отчаяние.

Нима това е нормално и е част от всяка демокрация?!

Нима е нормално хора, които са работили цял живот да не могат да си позволят нормална храна и лечение заради мизерните пенсии?!

Редно ли е човек на 80 години да продава гевреци за да може да си купи хляб и мляко?!

Не, не мога да приема за нормална такава действителност!

При бай Тошо това го нямаше.

Обикновено безработни се решават да създадат фирма, за да осигурят прехраната на семействата си, но имам чувството, че държавата вместо да насърчава подобна дейност пречи с бездействието си.

Малкият бизнес не е защитен, даже напротив.

Не са малко хората, които сложиха край на живота си от отчаяние.

Нима това е нормално и е част от всяка демокрация?!

Нима е нормално хора, които са работили цял живот да не могат да си позволят нормална храна и лечение заради мизерните пенсии?!

Редно ли е човек на 80 години да продава гевреци за да може да си купи хляб и мляко?!

Не, не мога да приема за нормална такава действителност!

Не, не е нормално, Мойра.

Животът е доста сложен.

Затова трябва да си гъвкав и предвидлив и да не чакаш някой друг да мисли за твоето бъдеще, защото както времената, така и партиите, така и строевете се менят.Нито един бизнес не е защитен, освен този на олигарсите, защото е създаден с проекциите на политиците.

Няма такъв бизнес, който да бъде толериран от държавата. Има хиляди малки и средни фирми които ежедневно се борят с оцеляването си и с бюрокрацията, която непрекъснато ги тормози въпреки трудностите. Но няма нищо лесно, човекът е създаден за да се бори непрекъснато.За да имаш спокойни старини, трябва да ги осигуриш сам, а да не разчиташ единствено на пенсията.Но все пак нека бъдем оптимисти и да се надяваме, че все някога ще се появят свестни политици, които да измислят по-добра пенсионна система от днешната. Защото в България нищо сигурно няма, дори и пенсионните фондове. 

Но все пак нека бъдем оптимисти и да се надяваме, че все някога ще се появят свестни политици, които да измислят по-добра пенсионна система от днешната. Защото в България нищо сигурно няма, дори и пенсионните фондове. 

Българският манталитет не търпи свестни хора, така че...

Не съм оптимист.

Темата не беше ли за бай Тошо и социализЪмът?

Последният лов - филм за Тодор Живков

В бюрата по труда винаги има свободни места, но служителите там казват, че хората отказват, защото работата не им харесвала, и без да имат някакво специално образование и способности, имат големи претенции. Това е жалката картинка на нашата родна действителност - много претенции без покритие. :tongue2:

А, ма стига с тия МИТОВЕ бе, че българина не му се работело и бил непродуктивен. Някога ни правеха разбирачи по всичко, но като гледам днес нещата на са се променили. Някога дадения човек е решил какво да учи и работи по простата причина че е сметнал, че така ще да е най - полезен. Остава без работа по някаква причина и институциите започват да го преквалифицират от заварчик в зъболекар чрез някакъв измислен курс - смешна работа. Няма кой да работи за минимална работна заплата на 12 часов работен ден  и 6 дни в седмицата. Няма вече кой да търпи да не му се плаща повече от 1 работен месец. Нека и бизнеса да спре да мрънка и като иска продуктивност ,то да създаде условия за такава и да изплаща справедливо изработеното на служителите си и то в срок. Другото е демагогия!

През социализЪма имаше относителен ред, а не анархия като днешната!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

А, ма стига с тия МИТОВЕ бе, че българина не му се работело и бил непродуктивен. Някога ни правеха разбирачи по всичко, но като гледам днес нещата на са се променили. Някога дадения човек е решил какво да учи и работи по простата причина че е сметнал, че така ще да е най - полезен. Остава без работа по някаква причина и институциите започват да го преквалифицират от заварчик в зъболекар чрез някакъв измислен курс - смешна работа. Няма кой да работи за минимална работна заплата на 12 часов работен ден  и 6 дни в седмицата. Няма вече кой да търпи да не му се плаща повече от 1 работен месец. Нека и бизнеса да спре да мрънка и като иска продуктивност ,то да създаде условия за такава и да изплаща справедливо изработеното на служителите си и то в срок. Другото е демагогия!

Както виждаш, говоря за безработните, а не за всички.

Има и продуктивни и непродуктивни работници. Но като цяло, продуктивността у нас е ниска.

Заплатата трябва да се изчислява на база продуктивност, а не на база колко часа се работи. Защото за осем часа един работник в една държава може да произведе пет-десет-двадесет пъти повече продукция от работник в друга държава.

Както виждаш, говоря за безработните, а не за всички.

Има и продуктивни и непродуктивни работници. Но като цяло, продуктивността у нас е ниска.

Заплатата трябва да се изчислява на база продуктивност, а не на база колко часа се работи. Защото за осем часа един работник в една държава може да произведе пет-десет-двадесет пъти повече продукция от работник в друга държава.

Девойко! Вие като говорите всичко това, в момента на работа ли сте? И ако да, това ли Ви е работата, да пишете по форумите . Ако има българска фирма, която наема работници на 8 часов работен ден, пишещи по форумите, защо не помогнете на хилядите безработни. Много от последните са грамотни при работа с компютър. Не ви нападам, но май много неща не са ви ясни! Ако бяхте изгледала филмчето постнато от хайдучката, щяхте за си допълните знанията. Да не си помислите, че Ви се карам или обиждам?

Девойко! Вие като говорите всичко това, в момента на работа ли сте? И ако да, това ли Ви е работата, да пишете по форумите . Ако има българска фирма, която наема работници на 8 часов работен ден, пишещи по форумите, защо не помогнете на хилядите безработни. Много от последните са грамотни при работа с компютър. Не ви нападам, но май много неща не са ви ясни! Ако бяхте изгледала филмчето постнато от хайдучката, щяхте за си допълните знанията. Да не си помислите, че Ви се карам или обиждам?

Господине, днес е почивен ден! :)

И не знам каква връзка има това с  казаното от мен, в предишният ми пост, който явно по известни причини не ви допадна...

Господине, днес е почивен ден! :)

И не знам каква връзка има това с  казаното от мен, в предишният ми пост, който явно по известни причини не ви допадна...

Напротив! Къде съм посочил, че постът Ви не ми допада? Не изземвайте функциите на гадател. Да ви кажа - не защитавм никакъв строй - ни комунизъм, ни империализъм.Но четейки цялата тема забелязвам, че сте от поколението, което трудно възприема обясненията на хората.Едните са в една насока, другите - в друга. А Вашите в неопределена. Дори и да не бяхте ми казала, сам се досещам, че голямата част от работещите днес почиват. Даже и времето смениха.Питах ви дали сте на работа, защото съм забелязал, че и през седмицата сте дейна в раздела.Иначе на мен не ми пречите че сте във форума, най малкото с постовете си в него. Харесвам Ви постовете в другите подфоруми и гласувам за тях, но определено тук сте неподготвена. Това са Ви го казали и други хора, ако все още не сте го забелязала.Да Ви пожелая ли лека и приятна НЕДЕЛНА вечер?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Напротив! Къде съм посочил, че постът Ви не ми допада? Не изземвайте функциите на гадател. Да ви кажа - не защитавм никакъв строй - ни комунизъм, ни империализъм.Но четейки цялата тема забелязвам, че сте от поколението, което трудно възприема обясненията на хората.Едните са в една насока, другите - в друга. А Вашите в неопределена. Дори и да не бяхте ми казала, сам се досещам, че голямата част от работещите днес почиват. Даже и времето смениха.Питах ви дали сте на работа, защото съм забелязал, че и през седмицата сте дейна в раздела.Иначе на мен не ми пречите яе сте във форума, най малкото с постовете си в него. Харесвам Ви постовете в другите подфоруми и гласувам за тях, но определено тук сте неподготвена. това са Ви го казали и други хора, ако все още не сте го забелязала.Да Ви пожелая ли лека и приятна НЕДЕЛНА вечер?

Бихте ли за казал, за кое по точно съм неподготвена?

Общо взето в цялата тема се сочат последиците, а не причините и това води до грешни изводи.

Ами относителен ред имаше, защото нямаше сива икономика. За това нямаше и организирана престъпност. Държавните служители крадяха от държавата, а работниците от предприятията. За това пък всяко второ дело беше за безстопанственост и разпиляване на милиони държавни пари...

Забравихте ли как слагаха печати на краката на момичетата, които носеха минижупи?! Забравихте ли как режеха панталоните на момчетата, които носеха чарлстони. Тогава бях още дете, но чувах от по-големия ми брат и знаех. Преди началото на големи прояви от рода на Пловдивския панаир, за да не се излагаме пред чужденците, целият криминален контингент се "евакуираше" в близки населени места - села и паланки, в които бяха под надзора на местния милиционер... Това знаете ли го?! Сега дали може някой на някого да го причини това без да се стигне до Страсбург и да се реве за правата на човека...

Стига сте отричали едно и сте сочели друго, в зависимост как обслужва тезата ви в темата. Не може да помним едното, а да забравим другото. Трябва да помним всичко, за да не го допускаме отново...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

олееее,това наистина ли се е случвало?Кои години?

Да, наште са ми разказвали, примерно.

Въпрос за 100 лв: Какво е общото между тогавашния режим на Т.Ж. (нач. на 70-те, за които говори Мери) и съвремена Южна (не Северна) Корея?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.