Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Иначе живота  ,като чета повечето постове излиза,че е като птица..насере те и отлети...не,че няма да стане тема и от това де.Един ще се чувства насран,друг ще види в това добра поличба. :tongue2:

И какво искате да кажете сега - че не сме по темата ли?!

Че ако историята трябваше да се коментира само от очевидци, трябва да спрем да коментираме всичко по-назад от годините, на които сме били съзнателни - сиреч по на 15-16 години, така ли?!

Не знаех... :)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

и ти искаш да ми кажеш че на двадесет си имала много точна и ясна представа за случващото се в страната? Всъщност, не на 20 ами на годините преди двайсе ако си била на двайсе през 89-та.

Защото аз определено нямам. Естествено, съм яла банани и портокали един път в годината, редила съм се по опашки за какво ли не, не съм влизала в кореком, нито пък съм имала дънки... Но не натоварвам спомените си с някакви романтични или напротив елементи.

А е трябвало, трябвало :) Погледни Сокола...не тоя на снимката, а другия, турския Сокол - Доган. Човека през осемдесетте е обещал на познати, че ще учи и всяка загубена минута тогава, ще превърне в пари, като ще лети от столица на столица със самолет. Ето един пример, защо  е трябвало да бъдем и романтични. 

И защо не. Имам си спомени. По-късно във времето съм осъзнала нещата, които тогава не са ми били съвсем ясни.

Примерно за бананите - и аз съм ги яла веднъж в годината и това ми е спомена. Но... по-късно съм осъзнала причината за това. Е и - с какво това прави спомена ми нереален или грешно натоварен.

Имам спомени и от ходенето на почивки. Имам спомени и от това, че още на 12 бях за първи път в Париж, а всички останали деца в класа ме гледаха като извънземно. И тогава осъзнах, че това е нещо, което не се случва на всички, а на мен, заради баща ми... Какъв е проблема?! Просто по-късно вече нещата са си дошли на място и съм преценила кое е било за добро и кое не...

че аз казала ли съм че има проблем?

Проблем няма. Така са мрели - така са ги ровели. Това е.

И, мен ако питаш, живота си беше прекрасен, и след това живота също си беше прекрасен, и сега живота е прекрасен. Защото той си е такъв. Просто се променя.

И да правим разни сравнения и паралели е меко казано загуба от ценното ни време за пиене :)

И какво искате да кажете сега - че не сме по темата ли?!

Че ако историята трябваше да се коментира само от очевидци, трябва да спрем да коментираме всичко по-назад от годините, на които сме били съзнателни - сиреч по на 15-16 години, така ли?!

Не знаех... :)

По темата сме си, както е формулирано заглавието, но просто темата не е точно за този раздел. Но важно е, че всички се забавляват, тъй че няма лошо.

Пък, инак с какво спомените на тези, които са били деца по онези времена да са по-лоши от всички останали? Те също са очевидци и тяхното мнение също е интересно, според мен.

А е трябвало, трябвало :) Погледни Сокола...не тоя на снимката, а другия, турския Сокол - Доган. Човека през осемдесетте е обещал на познати, че ще учи и всяка загубена минута тогава, ще превърне в пари, като ще лети от столица на столица със самолет. Ето един пример, защо  е трябвало да бъдем и романтични. 

пххххххх, е, точно романтиката винаги ми е куцала :(

И да правим разни сравнения и паралели е меко казано загуба от ценното ни време за пиене :)

Е, пред този аргумент няма какво да кажа! :)

Е, пред този аргумент няма какво да кажа! :)

пък да не ти разправям как по времето на социализма тати вареше ракия от доматено пюре в един алуминиев бидон за мляко :whist:

майкооооооооо, целия вход смърдеше :D

Редактирано от emmi (преглед на промените)

Аз още в първия си пост посочих, че подобни сравнения и то правени по начина, по който ги правим тук не са много адекватни. Виж, ако сравняваме някакви обективни показатели като БВП и други такива, е различно.

пък да не ти разправям как по времето на социализма тати вареше ракия от доматено пюре в един алуминиев бидон за мляко :whist:

майкооооооооо, целия вход смърдеше :D

А, тъй да си дойдем на думата. Повече или по-малко се пиеше по времето на соца и защо, според вас?

По темата сме си, както е формулирано заглавието, но просто темата не е точно за този раздел. Но важно е, че всички се забавляват, тъй че няма лошо.

Пък, инак с какво спомените на тези, които са били деца по онези времена да са по-лоши от всички останали? Те също са очевидци и тяхното мнение също е интересно, според мен.

Ама разбира се. Та нали детството е това, което те белязва за цял живот и е времето, през което се оформя личността ти... Нали има неща, които сме виждали и помним и след това ги асимилираме и си подреждаме пъзела... Разбира се, че е така... Нали всички сме гледали Принцът и просякът... Айде да не задълбаваме...

Един ще се чувства насран,друг ще види в това добра поличба. :tongue2:

на пари е! Категорично!

обаче не е ясно зависи ли количеството на парите от ъъъъъъъъ, така да се каже, обема на птичия екстремент :rolleyes:

А, тъй да си дойдем на думата. Повече или по-малко се пиеше по времето на соца и защо, според вас?

аз тогава не съм употребявала :shy11:

само швепс :shy11:

Нямам представа за какво се закачаш точно за моя пост .Коментирайте си  на воля.Аз не съм очевидец на нещата които са ставали тук,затова и останах втрещена за печатите по колената. Явно,че всичко  е въпрос на гледна точка от това как са се стекли нещата в живота му.За това и дадох примера с птицата.

Въобще нямам желание да се закачам за твои постове. Опазил ме Бог.

Просто помислих, че пак не сме по темата, както в повечето случаи според теб... И понеже държиш меча - реших, че е време да млъкна, за да не си намеря после поста в някой кош... Както и да е. Жива и здрава.

само швепс :shy11:

Аз твърдя, че бозата определено беше по-качествена на вкус от сегашната. Ето едно предимство на соца пред демокрацията.

Аз твърдя, че бозата определено беше по-качествена на вкус от сегашната. Ето едно предимство на соца пред демокрацията.

да, бе, да - живеехме до бозаджийницата. Бедната ти е фантазията за какви плъхове идеше реч. :whist:

да, бе, да - живеехме до бозаджийницата. Бедната ти е фантазията за какви плъхове идеше реч. :whist:

Аз, затова писах на вкус, а не инак. А първите пици – помниш ли? В София бяха голям хит, макар да нямаха нищо общо с пици. Тестото беше три пръста дебело, а отгоре имаше няколко изстрадали резенчета домат и три търкалета от кремвирш.

Освен това, ни образоваха идейно-политически в час на класния. Пишехме доклади за международното положение. Развивахме и културно-масова дейност, както и такава по предаване на вторични суровини (основно хартия).

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Аз, затова писах на вкус, а не инак. А първите пици – помниш ли? В София бяха голям хит, макар да нямаха нищо общо с пици. Тестото беше три пръста дебело, а отгоре имаше няколко изстрадали резенчета домат и три търкалета от кремвирш.

Освен това ни образоваха идейно-политически в час на класния. Пишехме доклади за международното положение.

глей сега, аз кренвирши не ям и нямам преки наблюдения по този въпрос :D

глей сега, аз кренвирши не ям и нямам преки наблюдения по този въпрос :D

И като малка ли?

Между другото, ето свидетелство на очевидец как се изкривяваше невръстната детска психика. Понеже по едно време бях отряден председател и трябваше да пиша някакви доклади и отчети за извънкласната дейност. И много добре си спомням, че поне половината от нещата вътре бяха измишльотини. Примерно, колко пъти сме отишли на театър или някакви подобни неща. С други думи, отчиташе се някаква фиктивна дейност.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Аз пък друго си мисля...........  Пишете мнения, изразявате становища, хубаво било, кофти било, кренвирши, работа, корекоми и Валентина....

За да си спомняте реално нещата трябва да сте на поне 57 години че в края на байтошовото време да сте били по на 30, сами да сте си изхранвали семействата, да сте ходили на работа, да сте пазарували от своите си пари тези прословути кренвирши и т.н.

всичко останало е по разкази на мъртви очевидци и романтични спомени от нашата бурна младост

:offtopic_s:  :offtopic_s:  :offtopic_s:

Я, какво странно нещо се оказа това - Интернет. Както си мислиш, че си  чатиш с някой 16 годишен, то той се оказва  на почти 50 - Хи, Хи  :giggle1:

Истината е, че едни от нас са живяли, други просто са "закачили" тези времена. Нещата не са били еднакви в големите и малки градове, райони, региони. Няма лошо и в това че на тези които е разказано, то също разказват. Трябва да познаваме историята си, да запазваме позитивното и полезното и да си вземаме поуки

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

нещо не ти се случиха нещата - я, дай пак?

И като малка ли?

Между другото, ето свидетелство на очевидец как се изкривяваше невръстната детска психика. Понеже по едно време бях отряден председател и трябваше да пиша някакви доклади и отчети за извънкласната дейност. И много добре си спомням, че поне половината от нещата вътре бяха измишльотини. Примерно, колко пъти сме отишли на театър или някакви подобни неща. С други думи, отчиташе се някаква фиктивна дейност.

ти пък защо си мислиш че сега не се изкривява? :D

Редактирано от emmi (преглед на промените)

Примерно, колко пъти сме отишли на театър или някакви подобни неща. С други думи, отчиташе се някаква фиктивна дейност.

А ние наистина ходехме. Аз като казвам, че си е до човека. Другарките ми по литература всички до една бяха прекрасни. Още от пети-шести клас ни водеха по театри и ни правеха срещи с актьори и писатели. Научиха ни на любов към литературата и творчеството. Научиха ни на отношение към театъра и изкуството. Ето нещо от детството ни, което остава като личностова характеристика до края ни... И до сега обичам театъра и ходя при всяка възможност. 

Три десетилетия България не изпитва какво е безработица. Нещо повече. Имаме остра нужда от работна ръка. У нас работят веитнамци, кубинци :)

Ахам... Ето за това идеше реч - че и сега кофтито си е кофти и не е за хвалба и че изгъзиците не бяха само в миналото ни.

В такъв смисъл на теб колко ти се изкриви психиката? :P

аз, откакто ме хвана алцхаймера съм си шес :)

обаче помня как спорех с баща ми на тема Великия Ленин /аз, естествено, бях за Великия/ а той само се подхилкваше :D

аз, откакто ме хвана алцхаймера съм си шес :)

обаче помня как спорех с баща ми на тема Великия Ленин /аз, естествено, бях за Великия/ а той само се подхилкваше :D

Значи учителите ти добре са си свършили заръката на партията.

В такъв смисъл на теб колко ти се изкриви психиката? :P

Страшна работа. :D

Не, но просто да се отчитат несвършени неща или да се преувеличават си беше нещо в реда на нещата.

Сега, може да е и по-зле в някои отношения. Зависи...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.