Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

По Живково време България не познава инфлация. Тя се движи от 0,5 до 1 процент, едва в последните години – 1988-89 нараства до 2-3 процента. Фактически до 1989 г. инфлация няма. След тежкия период на възстановяване през 40-те и 50-те години, България не познава икономическа криза. Не се е налагало да се изготвя методика за отчитането или преодоляването й. Понякога е имало трудности, но никога не е имало икономическа или каквато и да било друга криза.

да бе :lol6:

за това ли доларът се купуваше на черно по 3 лв ?

Да, официално нямаше инфлация, неофициално с левовете можеше само дупетата си да трием ;)

Помните ли понятието "конвертируема валута" ?

А ?

Помните ли , че никой в чужбина не обменяше левове ?

Защо ли , както сме нямали инфлация ?

Абе, вие имам чувството, че като някаква секта почвате да говорите - Сектата на Бай Тошо

Да! Имаше го това и е вярно докторе. Въобще не пресилваш нещата.За което си прав, спор няма!

Знам, и заради това пиша тук -да се поотрезвят малко някои личности, които така превъзнасят соц-времето, че като чета направо си търкам очите - толкова чак се различват спомените ми от тогава, с това, което описват.

Баси - според някои хора сме живели едва ли не в Рая !

Не, не отричам добрите неща.

И сред саламите имаше хубави неща, но бяха недостъпни : луканка например се купуваше у нас само на Нова година.И си беше хубава.Смядовската - супер просто. Ами Горнооряховския суджук ? Стария, помниш ли малките подкови, целите побелели ? Страхотни подправки, балансиран вкус, изсъхнали както трябва.

наздраве :beer: , че ми потекоха слюнки даже от спомена.

Сега го няма това качество при тези марки.Смениха технологията и ...толкоз.

Ама пък има други, по-хубави салами в момента, тъй че не сме загубили нищо особено, не ли ?  :)

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Мила Писанке.Не върви да твърдиш, че през соца е имало по-ниска покупателна способност и като ти се сервират цифрите да се оправдаваш че имало инфлация.

Второ.Аз поддържам хладилни инсталации.Изключително трудно ще намериш човек който по-добре от мен познава как и какви храни се предлагат.Предполагам сама може да се досетиш за какво се ползват хладилните инсталации.Поддържам такива инсталации на цехове за месо, колбаси, камери, витрини и т.н.  

Тези цифри не са моя измислица. Радвам се че поддръжаш хладилни витрини и дай Боже още дълги години да ги поддържаш все пълни, с качествени екологично чисти и безвредни продукти.

поръчкова друг път - същото съм ти го разправял и в тази тема, и в темата за "какво ядем" и навсякъде, където почнете да ми превъзнасяте колко били хубави саламите едно време !

Нямаше нищо хубаво в тях.

Циганите в "родопа" тук в Плевен сипваха селитра с чувалите в кутера, дето се правеха саламите, за да са червени.

ядяхме само жили, кокали, желатин и химия.

А по верижните линии на куките в същата Родопа какво беше закачено бе докторе? Трупното месо да не се изпаряваше.

Че на повечето места беше мизерно спор няма, имаше го и казаното от теб.

А сега месо преработвателните цехове наистина ги задължиха да подобрят условията и това се следи.

Но знаеш ли колко кг. салам се прави с кг. месо сега.

Жилите и кокалите сега по технология са в кренвиршите.

"Ами Горнооряховския суджук ? Стария, помниш ли малките подкови, целите побелели ? Страхотни подправки, балансиран вкус, изсъхнали както трябва.

наздраве  :beer: , че ми потекоха слюнки даже от спомена."

Нека ти кажа, аз как го купувах, защото наистина имаше ограничения. Моята съпруга понеже много го обичаше, а и дъщеря ми - отивам в Балкантурист и си поръчвам две петъла на цена 4 лева на ония пари за кило. На магазина беше доколкото си спомням 3,60. Не е поискала, не съм купил. Хем ще се почерпим в кафенето на Балкантурист с някой приятел, хем ще огледаме някоя ...кака! Защо да чакам на опашка и то баш за Нова година?Повечето от тази продукция заминаваше за София - такова беше разпореждането на ПАРТИЯТА! И се изпълняваше от окръжните градове, в които имаше месокомбинати.

Абе аз гледам отдолу и забелязвам само 3 човека, а пишат 300. Защо така се крият тези от съвременна България? Толкова ли са грозни?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

.....

Нека ти кажа, аз как го купувах, защото наистина имаше ограничения. Моята съпруга понеже много го обичаше, а и дъщеря ми - отивам в Балкантурист и си поръчвам две петъла на цена 4 лева на ония пари за кило. На магазина беше доколкото си спомням 3,60. Не е поискала, не съм купил. Хем ще се почерпим в кафенето на Балкантурист с някой приятел, хем ще огледаме някоя ...кака! Защо да чакам на опашка и то баш за Нова година?Повечето от тази продукция заминаваше за София - такова беше разпореждането на ПАРТИЯТА! И се изпълняваше от окръжните градове, в които имаше месокомбинати.

.....

Вие, в Търново бяхте привилегировани в това отношение :)

И радиоапарати, и телевизорите бяха под ръка - ние, трябваше да пътуваме от сума ти и път, за да висим на опашка.

и кво? Пак ли до салама опряхте? :rolleyes:

да бе :lol6:

за това ли доларът се купуваше на черно по 3 лв ?

Абе, вие имам чувството, че като някаква секта почвате да говорите - Сектата на Бай Тошо

Баси - според някои хора сме живели едва ли не в Рая !

Има  неща, които трябва да се знаят, относно социализмът в България и най-вече управлението на Тодор Живков!Той  е първият държавен ръководител на социалистическа страна, членка на Варшавския договор, който отрича системата. Не защото се отказва от общочовешкия идеал на социализма, а защото системата влиза в коренно противоречие с този идеал.България изминава дълъг път и от най-изостаналата държава сред страните-членки на СИВ, тя достига трето място по национален доход на глава ог населението, след ГДР и Чехословакия.Не ге ли радват поне малко нашите постижения!?

Той  е първият държавен ръководител на социалистическа страна, членка на Варшавския договор, който отрича системата.

Ко рече? Тодор отрекъл системата? Ти десидент ще го изкараш още малко.  :ohmy:

Вие, в Търново бяхте привилегировани в това отношение :)

И радиоапарати, и телевизорите бяха под ръка - ние, трябваше да пътуваме от сума ти и път, за да висим на опашка.

Купувал съм телевизори на познати от Видин, Силистра и...ако щеш вярвай - от Малко Търново. сутрин, в 4 часа пред магазина и който е първи, прави списък. дойде някой бабаитин /в смисъл як като бик/ скъсва списъка и пише свой. Ние, по хилавите се пишем след него. Щото може да разбие канчето на някой като мен.А директора на радиозавода - известен комунист, през две къщи от моята. Връзки брат. Ей тук хубавото момиченце е право!

България изминава дълъг път и от най-изостаналата държава сред страните-членки на СИВ, тя достига трето място по национален доход на глава ог населението, след ГДР и Чехословакия.

Радост голяма! В рамките на псевдоисторическите спекулации можеш да си припомниш каква беше разликата между "витрината на соца" ГДР и ФРГ, и да си представиш каква щеше да е България, ако беше се развивала като несоциалистическа страна след 1945 г. 

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Ко рече? Тодор отрекъл системата? Ти десидент ще го изкараш още малко.  :ohmy:

Тук вече не си прав. Ненапразно Горбачов го "изгони" от Москва, когато узна че Тошо преговаря с Германия в лицето на кой бе  "scepsis" ? Я да видим дали си внимавал в час.

От социализма имам лоши спомени от лицемерния морал, от доносници, от комсомолски и партийни функционери и от тези, които бяха облагодетелствани поради това, че произхождат от бедно работническо или селско семейство.

Такива хора влизаха с тройки във ВУЗ-овете, а за мнозина, които имаха повече знания, места нямаше.

Доста нередности имаше, но сега са повече.

и да си представиш каква щеше да е България, ако беше се развивала като несоциалистическа страна след 1945 г. 

нямам представа!престави ми го ти!може и с фантазий!

Тук вече не си прав. Ненапразно Горбачов го "изгони" от Москва, когато узна че Тошо преговаря с Германия в лицето на кой бе  "scepsis" ? Я да видим дали си внимавал в час.

С Геншер основно... Е, това реформатор ли го прави?

нямам представа!престави ми го ти!може и с фантазий!

Швейцария на Балканите! Бе, да си помечтаем малко.

Има  неща, които трябва да се знаят, относно социализмът в България и най-вече управлението на Тодор Живков!Той  е първият държавен ръководител на социалистическа страна,членка на Варшавския договор, който отрича системата......

Моля ?!

Ами Тито къде го забравяш ?Още през 1948 той отрече Сталин и не пожела даже да се включи във Варшавския договор.

Да, Югославия не членуваше във Варшавския договор, но Югославия се водеше социалистическа страна.

Я сега си спомнете какво беше по Титово време в Югославия и какво беше у нас, по Татово и сами си направете изводите.

А ако говориш за системата "Варшавски договр" - първа напусна ГДР.. 30 септември 1990 г.,През януари 1991 г. Чехословакия, Унгария и Полша обявиха , че ще напуснат, а България - последна, чак през февруари 1991.

А и какво точно е отрекъл Тодор Живков, след като под негово ръководство първи изпратихме военни подразделения в Чехия  ?

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Не защото се отказва от общочовешкия идеал на социализма, а защото системата влиза в коренно противоречие с този идеал.

Глен, започвам да подозирам, че за теб социалистическия идеал се съвместява с христянския морал. Така ли да те разбирам? Понеже цялата марксистката философия, от която се роди този идеал е атеистична...

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Глен, започвам да подозирам, че за теб социалистическия идеал се съвместява с христянския морал. Така ли да те разбирам? Понеже цялата марксистката философия, от която се роди този идеал е атеистична...

Ами ти не знаеш ли, че комунизмът и християнството са много близки като идеологии.

Моля ?!

Ами Тито къде го забравяш ?Още през 1948 той отрече Сталин и не пожела даже да се включи във Варшавския договор.

Да, Югославия не членуваше във Варшавския договор, но Югославия се водеше социалистическа страна.

Я сега си спомнете какво беше по Титово време в Югославия и какво беше у нас, по Татово и сами си направете изводите.

А ако говориш за системата "Варшавски договр" - първа напусна ГДР.. 30 септември 1990 г.,През януари 1991 г. Чехословакия, Унгария и Полша обявиха , че ще напуснат, а България - последна, чак през февруари 1991.

А и какво точно е отрекъл Тодор Живков, след като под негово ръководство първи изпратихме военни подразделения в Чехия  ?

Наистина Тодор Живков е казал нещо подобно:

"С това се занимавам в мемоарите [си]. В какво е деформиран социализма. Аз говоря против системата. Система е едно, а строй е друго - те са две страни на един медал. Строят беше добър, но системата беше лоша."

-  В предаването "Всяка Неделя"

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

нямам ли право да се гордея с постигнатото от България?не съм като вас да се отричам от род и родина!всъщност какво отричате ,какво има в шпековия салам или мястото на България?

....

Наистина Тодор Живков е казал нещо подобно:

"С това се занимавам в мемоарите [си]. В какво е деформиран социализма. Аз говоря против системата. Система е едно, а строй е друго - те са две страни на един медал. Строят беше добър, но системата беше лоша."

-  В предаването "Всяка Неделя"

Това не е отричане на "системата" , която между другото в България е изградена и ръководена от самия него.

Това са просто думи и то изречени - забележете през 1991 !

Две години, след като самият той не е на власт ;)

С Геншер основно... Е, това реформатор ли го прави?

Швейцария на Балканите! Бе, да си помечтаем малко.

Тук вече разбрах наистина, че не си подготвен. Явно не знаеш нищоблизките отношения на Живков и за Баварския канцлер.Какво ли му беше името?............... Близките им отношения завършиха неочаквано за дядя Тошо поради смъртта на неговия съратник ...името пак няма да ти го кажа. Я изгледай филмчето на хайдучката. То е за такива като теб!

Ами ти не знаеш ли, че комунизмът и християнството са много близки като идеологии.

Това е съвсем друг въпрос. Комунистическата утопия наистина наподобява христянската идея за възцаряването на Божието царство на Земята. Това, което имам предвид е, че тази идеология е материалистическа и атеистична. А режимът беше като цяло тоталитарен, както добре го е описал Желю във "Фашизма", попреписвайки от Хана Аренд.

нямам ли право да се гордея с постигнатото от България?не съм като вас да се отричам от род и родина!

Гордей се – кой те спира? На второто изречение мога само да се усмихна. От него следва, че който не харесва Т. Ж. и соца е нихилист и безроден космополит. Глен, ти да не си завършил някоя партийна школа, че ги пишеш такива, да ме прощаваш...

Тук вече разбрах наистина, че не си подготвен. Явно не знаеш нищоблизките отношения на Живков и за Баварския канцлер.Какво ли му беше името?............... Близките им отношения завършиха неочаквано за дядя Тошо поради смъртта на неговия съратник ...името пак няма да ти го кажа. Я изгледай филмчето на хайдучката. То е за такива като теб!

Щраус... Ма и другото, което написах е вярно.

Това не е отричане на "системата" , която между другото в България е изградена и ръководена от самия него.

Това са просто думи и то изречени - забележете през 1991 !

Две години, след като самият той не е на власт ;)

Да, но интересното е, че самият той казва, че строят бил добър, а системата - лоша.

Да, но интересното е, че самият той казва, че строят бил добър, а системата - лоша.

Празни приказки за оправдание.

Това е съвсем друг въпрос. Комунистическата утопия наистина наподобява христянската идея за възцаряването на Божието царство на Земята. Това, което имам предвид е, че тази идеология е материалистическа и атеистична. А режимът беше като цяло тоталитарен, както добре го е описал Желю във "Фашизма", попреписвайки от Хана Аренд.

Гордей се – кой те спира? На второто изречение мога само да се усмихна. От него следва, че който не харесва Т. Ж. и соца е нихилист и безроден космополит. Глен, ти да не си завършил някоя партийна школа, че ги пишеш такива, да ме прощаваш...

Щраус... Ма и другото, което написах е вярно.

Не! Другото не е вярно.Оня тип не го ебаваше, защото дядя Тодор беше зашепил пред всички негова министърка. Има го документирано като филмче. Съвсем сериозно ти го казвам, но не бих могъл да го открия сега.

Ама пък има други, по-хубави салами в момента, тъй че не сме загубили нищо особено, не ли ?  :)

я да чуя кой салам става за ядене

:ohmy:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.