Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

успехите на България в аерокосмичесата област, където също днес не можем и да си помислим да направим каквото и да било. страната ни е шестата в света, която изпраща свой човек в космоса. България изстрелва два спътника изцяло със собствено оборудване и освен това е третата в света, след суперсилите в тази област САЩ и СССР, която произвежда космически храни. :)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Да не забравяме и астрономическата обсерватория Рожен. Наистина голяма работа. Миналата година май бяха пред закриване. Ходих преди няколко години там и как да не се гордее човек? Да си спомня и любимата ми ТВ кула в Русе - най-висока на Балканите - 207 метра. Кога в днешно време някой ще се навие да прави нещо толкова грандиозно? Като погледнеш отгоре и лайното (това пък защо проверката на правописа ми го дава като грешна дума?) ти се свива. Имахме речен транспорт между градове и села по Дунав. Имахме и по черноморието. Скоро май пак пуснаха нещо, ама не е същото. Навремето Кометите хвърчаха една след друга. Имахме и авиовръзки между доста градове. Сега останаха само между 2-3, а навремето имаше тук по два полета на ден до София, както и до морето. Кеф ти самолет, кеф ти спален вагон. Имам чувството, че от бъдещето сме скочили в миналото. Днешното положение е точно такова. И ако не бяха разните му електронни джаджи, щеше да е голяма деградация. А може би точно те ни провалиха, защото малко по-силните държави наложиха своята воля върху малките народи като нас. 

Е как да не си спомняме Бай Тошо бе...Аз няма да хваля, или плюя по него-спорете си.Просто ей тъй за архива ще постна 10 негови култови изказвания.Фаворит ми е номер 3.Приятно гледане  :)

https://www.youtube.com/watch?v=G3_cBDwyBIQ

Един очевидец,ми "подсказа",че задочно може да се даде думата и на обвиняемия.В този смисъл ми препоръча една книга,от Тодор Живков,"Срещу някои лъжи"

Ни тъ разбрах щот съм малко тъпичък (май ма обвиняваш, че лъжа) , ма ку искаш да знайш съм живял известно време в Правец точно по Бай Тошово време ;)

Дан са обидиш сега :P

Аааа и баща ми е работил в завода за полупроводниците в Ботевград.Не го направиха за цели проводници, ма пак си беше супер завод :D

... не си разбрал.В нищо не те обвинявам...

аа,..да бе ,сега даже ще заспя още по- спокойно. :whist:

лека и на теб. :)

пп Утре се надявам да ми изпратят  още от това,за което си говорих и ми четоха  досега по скайп-а и ще го споделя.

Ааа дубре-сега и аз ша спа спокойно :P

Лека и на теб :)

пп.Знам едно стихче за Бай Тошо ма ша го спестя, за да не засегна някои :hush:

Лека вечер от мен...

Елементарно е да се намери , но да го направим за сравнение :

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

Който го може и има желание , нека да чете и "между редовете" !

За периода 1990 - 2014 не намерих подобни материали (факти) .

Ще каже човек , че сме били някъде извън времето и пространството....

Може би някой ще направи това.

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Имахме режим на тока защото имахме производство.Основните мощности в енергетиката се построиха по времето на соца.

Същите мощности днес са ненатоварени.

АЕЦ може да е имал произшествия, но е най-сигурната централа в света.Това е неоспорим факт.И другите централи по света също са имали произшествия при това в повече от нашата.Нашата е най-безаварийна.

Имахме режим на тока, защото мощностите на АЕЦ бяха съобразени напълно с нуждите на вътрешния пазар, но бяха недостатъчни да покриват и износа. Затова, когато изнасяхме ток, София и други градове приличаха на дискотеки нощно време. И се бъзикахме, че само в Бояна винаги е светло, защото там е Ди Джеят. :D

Беше обаче особено "готино", когато режимът на тока съвпадна с режима на водата и режима на парното. :whist:

Темата е в раздел "История", демек е замислена като историческа ретроспекция и оценка, за което следва да се подхожда като се изследват историческите събития и факти, а не да се споделят лични впечатления, па макар и на хора, които са били на средна възраст по времето на соца.

Разбира се,  в анкетата в началото, както и в заглавието, няма нищо научно, да ме прости колегата.

Само да отбележа нещо, което вчера ми убягна, но после се сетих. Не за друго, а за да бъдем коректни към всички.

Раздел "История" бе открит на 24.01.2014г. Този месец Глен пусна тема за времето на Тодор Живков, която не помня как точно бе формулирана като заглавие, защото по-късно темата бе присъединена към вече съществуващата настояща тема. А тя, както е видно от самото й начало, датира от 2006г. - близо 8 години преди да съществува раздел "История". Ясно е, че няма как да бъде адекватна на раздела в смисъла, който сочиш ти, след като е преместена тук от другаде... Може дори от Празните приказки - не знам. Та - нека, когато изискваме точност от колегите си, да бъдем точни и самите ние...

Не бих написала този пост, ако в по-преден твой пост не говореше и за стъкмяването на статистиките по времето на Тодор Живков. С една дума - всички го правят, но само някои сочим с пръсти.

Няма как да се адстрахираме от личното си мнение - тук нито един от изказващите се НЕ Е историк, а всички сме съвременници на нещата, които са се случили.

Тоест - всички влагаме спомени, оцеветени от чувствата, които сме по това време.

Тъй че, спорове за това каква била "целта" на темата и раздела са меко казано неуместни.

Не ни уважават на запад да ти кажа честно и сме последна дупка на кавала.

Подажниците и г*золизците никой не ги уважава, а ако някой умело имитира уважение, то е за да извлече някаква полза.

Не бих написала този пост, ако в по-преден твой пост не говореше и за стъкмяването на статистиките по времето на Тодор Живков. С една дума - всички го правят, но само някои сочим с пръсти.

И защо го написа, все пак? За какво "сочене с пръсти" става дума, не знам. Единственото, което казах е, че тук коментираме не толкова историческите факти, а нашите собствени спомени филтрирани през нашите пристрастия. Това е съвсем естествено и разбираемо.

Няма как да се адстрахираме от личното си мнение - тук нито един от изказващите се НЕ Е историк, а всички сме съвременници на нещата, които са се случили.

И освен това, дори сред професионалните историци не са много тези, които могат да запазят безпристрастност, особено ако става дума за толкова близък исторически период. По начало, сравнително обективна оценка може да бъде дадена поне 50-на години след случването на дадени исторически събития, според мен. С това не искам да кажа, че темата е безполезна. След като се радва на такъв интерес, то значи има смисъл в нейното съществуване.

на нас не ни дадоха комсомолските книжки щото не бивало да ги изнасяме зад граница

:) Аз пък си бях взела комсомолската книжка в СССР и получих строго мъмрене от българските комсомолски функционери там. :lol6:

Темата е в раздел "История", демек е замислена като историческа ретроспекция и оценка, за което следва да се подхожда като се изследват историческите събития и факти, а не да се споделят лични впечатления, па макар и на хора, които са били на средна възраст по времето на соца.

И защо го написа, все пак? За какво "сочене с пръсти" става дума, не знам. Единственото, което казах е, че тук коментираме не толкова историческите факти, а нашите собствени спомени филтрирани през нашите пристрастия. Това е съвсем естествено и разбираемо.

Последно?!

Не го приемай лично. Внесох уточнението, защото снощи на две страници се обсъждаше въпроса до колко имаме право да коментираме, ако сме били очевидци и дали сме очевидци в коректния смисъл на думата, ако сме били деца, и прочие, и прочие...

Последно?!

Не го приемай лично. Внесох уточнението, защото снощи на две страници се обсъждаше въпроса до колко имаме право да коментираме, ако сме били очевидци и дали сме очевидци в коректния смисъл на думата, ако сме били деца, и прочие, и прочие...

Ами, последно си дадох сметка, че наистина не сме професионални историци и че нямаме времева дистанция спрямо събитията. Затова оттеглих критичната си забележка. В интерес на истината, обаче, ако желаем, можем да се постараем повече като напр. започнем да сравняваме икономическите показатели през различните фази на соца, ако открием достатъчно надежни източници. Или можем да разгледаме тогавашната ни външна политика, политиката в сферата на образованието или здравеопазването, политическата система, законодателството. Но всичко това с конкретика, а не на едро. Но едва ли някой има време и желание да се занимава по-задълбочено. Аз поне нямам.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

да попитам : икономическа криза имало ли е по времето на Живков?

не, нямаше

за разлика от сега

значи какво излиза сега от написаното до тук от някои постове : с печати по краката ,със цензура в облеклото, на тъмно,на студено , некъпани... :no-no:

Да бе, икономическа криза…Разцвет и икономически подем имаше само по Тошово време с плановата икономика, петилетките и лозунги от типа на "Три години за пет!" :D

Но, че е имало икономически подем за известно време, имало е. И то главно след втората световна война, до края на 60-те, началото на 70-те. Един от проблемите, за който се сещам, този подем да не продължи, е в липсата на инвестиции за обновяване и подръжка на създадените производства, недостатъчно технологично развитие, както и невъзможността да се търгува "непланово", а само според СИВ-споразуменията. Но някъде през 80-те, след като Горбачов идва на власт, се започват разни реформи в това отношение, създават се дори и външнотърговски фирми, които търгуват със Запада.

Но някъде през 80-те, след като Горбачов идва на власт, се започват разни реформи в това отношение, създават се дори и външнотърговски фирми, които търгуват със Запада.

Прочутият Указ 56. Т.Ж. е стигнал до идеята, че трябва промяна на системата, но твърде късно. Дори е създал една комисия, която да изработи нова Конституция, в която да отпадне чл. 1. Просто се е "снишава" прекалено дълго, стана неудобен и беше изместен от новия ешалон висши функционери. Трагичен, но очакван финал. Все пак, не преживя съдбата на един Чаушеско, примерно.

И то главно след втората световна война, до края на 60-те, началото на 70-те.

Това не е много точно. Между 45 и 65 са сътворени някои от най-големите мизерии във всички сфери, включително в икономиката. Априлският пленум (56) си беше неосталинистки по характер. То и нямаше как да е друг (знаем каква беше съдбата на Унгария).

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Там е работата, че кризата, започнала по онова време, всъщност е почувствана след 1989г. Точно изкуственото поддържане на непечелившите предприятия, за да не останат хората без работа, липсата на други пазари освен страните от социалистическия лагер, неконкурентноспособните стоки на световния пазар и изнасянето предимно на стоки от леката промишленост са част от причините, които са се натрупвали във времето и са довели до неспособността на страната да се пригоди към запада и пазарната икономика. В същото време, по време на самото управление на Живков кризата не се е чувствала така отчетливо, точно по причините, които посочих по-горе - уравниловката, незакриването на неефективните предприятия и относителното спокойствие на живот на хората... без страхът от безработица, без страхът от последиците от ипотечните кредити и т.н.

Едит - като казвам "кризата не се е чувствала така отчетливо" имам предвид, че не се е чувствала от обикновения българин в много аспекти така, както се почувства след промените.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Прочутият Указ 56. Т.Ж. е стигнал до идеята, че трябва промяна на системата, но твърде късно. Дори е създал една комисия, която да изработи нова Конституция, в която да отпадне чл. 1. Просто се е "снишава" прекалено дълго, стана неудобен и беше изместен от новия ешалон висши функционери. Трагичен, но очакван финал. Все пак, не преживя съдбата на един Чаушеско, примерно.

Това не е много точно. Между 45 и 65 са сътворени някои от най-големите мизерии във всички сфери, включително в икономиката. Априлският пленум (56) си беше неосталинистки по характер. То и нямаше как да е друг (знаем каква беше съдбата на Унгария).

Мизерии - да, отчуждаването на собствеността, създаването на ТКЗС-тата, изкопуването на суровини на ненормално ниски цени, но от друга страна се наблюдава бум в строителството, създава се промишленост, подобрява се инфраструктурата и земята се обработва. Сега как се е обработвала земята и великите идеи на тогавашните аграрни специалисти какви сривове в земеделието причиняват е отделен въпрос. Както и замърсяването на околната среда, пълните с вредни вещества хранителни продукти и пр.

Или ти по-скоро визираше политическите мизерии?

В този смисъл ,питането ми е :не се ли хвърля прекалено персонална вина върху една личност ,без да се отчете факта ,че все пак той е бил зависим и от външни фактори?

Бил е зависим не само от външни фактори, но и е бил лъган и подвеждан многократно от разни некадърни подлизурковци и лицемери, попаднали в управлението на държавата.

В този смисъл ,питането ми е :не се ли хвърля прекалено персонална вина върху една личност ,без да се отчете факта ,че все пак той е бил зависим и от външни фактори?

С тази забележка съм напълно съгласна. България е била с вързани ръце и напълно под контрола на СъвеЦкия брат за доста продължителен период от време. Живков обаче отлично успяваше да лавира на моменти и да извлече предимно дивиденти за страната в тази ситуация. Това е мое мнение и не го натрапвам, споделям. Също съм почитател и на Людмила Живкова и смятам, че след нея не сме имали толкова ярка, интелигентна, изискана и обичана политическа фигура.

За мен страданието по Тошово време не беше толкова икономическо, колкото политическо. С писането на доноси, с непрекъснатото промиване на мозъци, с привилегиите, с които се ползваха само "избрани" личности и "борци против фашизма", злоупотребите, лагерите, уравновиловката и пр. Майка и вуйчо, например, бяха осиновени от сестрата на баба и мъжа й, за да могат да се изучат в добри училища и да имат възможността да завършат университет. Тъй като дядо ми, като потомък на руски белогвардейци и баба ми, като негова съпруга, не можеха да им осигурят дори нормално образование. Дядо, който преди 9-ти септември е работел в адвокатската кантора на баща си, завършва кариерата си по времето на соца като клисар на гробищата. За репресиите и опитите за покушение над живота му няма да разправям. А баба в течение на много години буквално изхвърча след 5-6 месеца от работа заради "доноси". Мога много да разказвам за перипетиите на роднините си, но едва ли ще бъде интересно. 

не само вината - и успехите му се дължат на външни фактори.Някой спомена за консервите, електрокарите, акумулаторите, компютърите и изчислителната техника.Ами това беше линията на СИВ - ние произвеждахме електрокари, други страни-автомобили, трети - правеха други неща.Плановата икономика на целия СИВ беше така организирана.Тъй че заслугите за построените заводи и предприятия си бяха на СИВ.Разрухата -също, защото като се разпадна организацията -нашите предприятия вече нямаше къде да си продават продукцията.И толкоз -мача свърши.Няма къде да си продадеш боклуците, остарелите морално и физически компютри, електрокари, бомбиралите консерви и прочее.... няма пари, няма заводи.АЕЦ-ът по същия начин - за да даваме ток на Румъния, а и да изкарваме малко валута от Турция.И Козлудоуй беше просторен от руснаците -те дадоха технологията, те строиха, те дават горивото и си го прибират след това за обработка.Ние само си седим и плащаме заем към Москва, че е на наша територия.Каква е заслугата ни за този АЕЦ, че нещо не се сещам.....А сега - ръмънците си направиха собствен и вече нямат нужда от нашия, няма вече СИВ да ги плесне през ръцете и да им каже :"Йок, ще купувате от БЪлгария". Турците - също си построиха и строят централи и вече продават сигурно ток на други страни.А и, като говорите за АЕЦ-ът, никой ли не си спомня, че режим на тока имаше именно през 80-сетте години , когато работеха всичките му блокове ?А ?Евтин уж ток, АЕЦ, втора даже почваме да строим, а два часа има ток, два часа няма.Къде беше токът, заслуга на Партията и бай ви Тошо ?

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса:

Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна техника, мебели и още много и много) без връзки, без предварителни записвания, без дълги чакания по опашки и т.н. В крайна сметка имахме пари, но нямаше какво да си купим с тези пари.

Можехме да ходим в чужбина, но само в соц.лагера, дори съседна Югославия беше табу. 

Черната борса смята ли се за кризисен елемент?  - Това, което не можехме да купим от редовните магазини, купувахме на черно - от чуждестранните студенти, от международните шофьори и гастарбайтерите.

Миграцията смята ли се за крисисен елемент? - Селата се обезлюдяваха, защото в промишлеността заплатите бяха в пъти по-големи от заплатите на хората, работещи в АПК(а за да станеш жител на голям град или трябваше да се бракосъчетаеш с някой жител или да отидеш да работиш на национален обект, какъвто бе "Кремиковци", например)

Реторични въпроси са. Разбира се, че живеехме в икономическа криза(макар да изглеждаше възход). Живеехме и в пълно информационно затъмнение(както казваше един приятел: "Ние сме щастливи, защото не знаем колко сме нещастни")

Искам на припомня и един кошмарен данък - Ергенският. Ако до навършване на 21 години, не си семеен, плащаш "ергенски данък", ако 5 години след сключване на брак, нямаш деца-плащаш данъка...

Имаше ограничения на движимите и недвижими имоти.

На този фон партийните големци, наследниците им, протежетата им и т.н. приближени, бяха освободени от доста ограничения, които важаха с пълна сила за масовката.

Хубавите страни на социалзЪма:

- образованието беше на много добро ниво;

- имаше работа за всички(дори имаше указ за въдворяване на работа на отявлените търтеи);

- плащаха редовно аванс и заплата;

- битовата и криминалната престъпност бяха доста по-нисък процент(друг е въпросът, че и за престъпността имаше информационно затъмнение);

Едит - като казвам "кризата не се е чувствала така отчетливо" имам предвид, че не се е чувствала от обикновения българин в много аспекти така, както се почувства след промените.

Заради уравновиловката, Мерилко и заради криворазбраната соц.идея. Когато завърших, като млад инженер, моята заплата беше ТРИ пъти по-ниска от заплатата на работника, който по моите чертежи изработваше детайлите. И това се смяташе за напълно нормално. :(

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Заради уравновиловката, Мерилко и заради криворазбраната соц.идея. Когато завърших, като млад инженер, моята заплата беше ТРИ пъти по-ниска от заплатата на работника, който по моите чертежи изработваше детайлите. И това се смяташе за напълно нормално. :(

Така е. Та нали става въпрос за диктатура на пролетариата. Сиреч, властта трябваше да бъде свързана единствено с интересите на работническата класа. :)

И тук вече идваха противоречията и в тази сфера... Творческата и техническата интелигенция винаги се е считала за носител на новаторските идеи на едно общество. Поне така би трябвало да бъде. В този смисъл много от творците бяха дисиденти, а в същото време за харесваните от Живков раболепници нямаше граници на благините - апартаменти, високи заплащания, коли и прочие екстри.

Това бяха все противоречия, които създаваха илюзия за спокоен и безметежен живот, докато през това време бомбата е тиктакала.

Така е. Та нали става въпрос за диктатура на пролетариата.

То... и за това не ставаше въпрос...

Беше си диктатура на шепа властимащи, които бяха отишли двърде далеч от идеалите, които проповядваха на масовката. Не всички, разбира се, но повечето. Техните наследници(буквални и съпартийни) и досега си дерибействат и досега са ненадминати в демагогията, лъжепатриотизма, лъжесоциалността.

Искам да предложа на онеи, които наистина се интересуват от време оно, забранената книга на Радой Ралин с илюстрации на Борис Димовски Люти чушки

Радвам се, че я намерих в нета, с прилежащите "рецензии".

Тъжно.

Но хубавото е, че съм я чела тогава, в забранения период, от препис. Някой си беше направил труда да я направи достояние и се предваше от ръка на ръка.

благодаря ти за изчерпателния и много аргументиран пост.Изчерпа всички въпроси, които имах намерение да задам в темата.

О, не Валка, сигурна съм, че имаш още и много въпроси. Питай!

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.