Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Да.Прав си. :) Оттук нататък ,кой в какво се припознал,с какво се отъждествява ,в какво сгрешил,какви  са му  петилетките  и пр личностни  евентуалности...ще се изтрива като ненужен спам.

олееее,това наистина ли се е случвало?Кои години?

Не се е случвало, а беше съвсем редовно явление да поставят печати и да цепят панталоните на момчетата носещи чарлстон. Особено изразено беше в по-малките градове. Проверки по заведенията и който е на работа в това време, а е хванат в питейно или хранително заведение - в джипа на МВР и при директора на предприятието с последващо наказание  - примерно 15-20% отрязване от месечната заплата. При второ нарушение- уволнение. Периода се знае много добре  1972 - 1979 година. А и колко още има за разказване..... А след 1980 година, руснаците истински ни завиждаха на свободата по онова време, с която разполагахме.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

А мислиш ли, че по времето на Соца, всеки е можел да си позволи да си купи, това което му харесва. Повечето хора живееха в бедност и мизерия, но просто нямаше на кого да се оплачат, защото дори и това не беше позволено.

В бедност и мизерия ли? Май нещо бъркаш времето! В бедност и мизерия живеят сега, повечето хора. По Тошово време живеещите в бедност бяха малко, а живеещи (чак пък)  в мизерия не помня да е имало, защото просто Партията нямаше да го допусне това. 

И още нещо...Не гледай от "Софийската камбанария", защото от нея повечето неща изглеждат лъскави.

В бедност и мизерия ли? Май нещо бъркаш времето! В бедност и мизерия живеят сега, повечето хора. По Тошово време живеещите в бедност бяха малко, а живеещи (чак пък)  в мизерия не помня да е имало, защото просто Партията нямаше да го допусне това. 

И още нещо...Не гледай от "Софийската камбанария", защото от нея повечето неща изглеждат лъскави.

О, ако искаш да кажеш, че по времето на Живков хората са живеели в изобилие, това ще е демагогия.

Бедността е доста относително понятие, както и богатството, защото различните хора измерват нещата с различни мерки.

Но истината е, че тогава нямаше достатъчно стоки по магазините и нямаше къде хората да харчат и малкото пари, които получават, освен за най-необходимите неща. 

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Е, щом никой не иска да спечели 100 лв, сам си отговарям: общото между този период в нашата история, т.е. режимът на Т.Ж., и модерна Южна Корея е, че и там през 2013 тяхната президентка забрани минижупите. За най-голямо съжаление, друго общо няма.

Явно трябва да се върнем на същността на темата т.е Спомняте ли си...... Като гладам / чета, то някой хора пишат като, че ли без спомени. Доста от вас са цукали бибероните по ония времена, та едва ли да си спомнят нещо.

Ще се опитам да направя хронология и аналогия.

1. Лоши спомени:

- Нямаше свобода на словото, но днес като я има, то тя не ме "грее" във финансов аспект, а и днес не е кой знае каква тази свобода т.е несъгласните със силните на деня бързо получават заслуженото си.

- Казармата т.е една институция, която имаше за цел не толкова да обучава във военно дело, а по скоро да пречупва хората. Днес казарма няма, но и вижте само какви "мъжленца" ходят из улиците?!?!?

- Тъпотията на разните там организации, като  Комсомол и пр.

- Ограничението отнасящо се до облекло, прически  музика

2. Хубави спомени:

- Относителната сигурност. Днес такава няма!

- Относителната финансова  сигурност и предвидимост. Малко пари се вземаха, но бяха достатъчни. Заплатите се вземаха редовно и човек можеше да си направи някакъв и по - дългосрочен финансов план. Днес как стоят нещата - ден за ден май.!

- Наличие на безплатна медицинска помощ и училищно обучение. Днес има хора които искат да учат, но нямат средства и други такива които имат средства, но не им се учи. Не е нормално 13-14 годишни момчета и момичета да ходят с половината зъби в устите си!!!  Тези две "пера" са налични като безплатни услуги дори и в момента в някои така афиширани Капиталистически страни

- Възпитание и ценности! Хъм, днес такива понятия не съществуват.

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

О, ако искаш да кажеш, че по времето на Живков хората са живеели в изобилие, това ще е демагогия.

Не живеехме в изобилие, но нямаше хора, които да търсят храната си в кофите за боклук.

Държа да подчертая - не всички от тях са цигани.

Не живеехме в изобилие, но нямаше хора, които да търсят храната си в кофите за боклук.

Ами, драга, Мойра, днес също управляват социалистите/комунистите.

Защо не питате тях, защо доведоха страната до това положение?

Но истината е, че тогава нямаше достатъчно стоки по магазините и нямаше къде хората да харчат и малкото пари, които получават, освен за най-необходимите неща. 

Сега да кажеш че нямаше къде да се изхарчат и малкото пари е доста пресилено. Аз с еднаква лекота харчех и 20 ст. на училищната лафка и 1лв. и тогава съм бил дете без фантазия, та пари лесно се харчат но трудно се събират. Боза и кифла с мармалад беше точно 20 ст а сандвич с луканка 52ст, швепс и някоя суха паста и левчето заминаваше със същата лекота. Аве имаше къде да се харчат парите това ми е мисълта. Може и да е нямало разнообразие но като нямаш база за сравнение не ти тежеше.

За деца си беше добре соца макар че е бил заблуда аз не мога да се оплача че израстнах по тошково време. В техникума никога няма да забравя и степендията си по договор 100 лева и купони за стола (които продавах на тия от селата дошли на квартира) а после как отпаднаха договорите ( дойде демокрацията) и кой ял ял ...

Сега да кажеш че нямаше къде да се изхарчат и малкото пари е доста пресилено. Аз с еднаква лекота харчех и 20 ст. на училищната лафка и 1лв. и тогава съм бил дете без фантазия, та пари лесно се харчат но трудно се събират. Боза и кифла с мармалад беше точно 20 ст а сандвич с луканка 52ст, швепс и някоя суха паста и левчето заминаваше със същата лекота. Аве имаше къде да се харчат парите това ми е мисълта. Може и да е нямало разнообразие но като нямаш база за сравнение не ти тежеше.

За деца си беше добре соца макар че е бил заблуда аз не мога да се оплача че израстнах по тошково време. В техникума никога няма да забравя и степендията си по договор 100 лева и купони за стола (които продавах на тия от селата дошли на квартира) а после как отпаднаха договорите ( дойде демокрацията) и кой ял ял ...

Е, да де...но нямаше джиесеми, дори домашни телефони не всеки имаше, малко хора имаха автомобили, така че и сумата за бензин и поддръжка отпада, да не говорим че нямаше такова изобилие и разнообразие от дрехи и храни. Така че, какво остава? Да си купуваш банички и боза.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

О недей така, ние като деца ги дебнехме и заключвахме в казаните като влизаха. Имаше едни казани за боклук с 6 капака и големина като "танк" като влезе да броди вътре и стоеше там докато не дойде някой да си хвърля боклука и го отключи. Детска му работа.

Комунизъм или Социализъм,който се крепи с долари.Странно звучи но беше факт.

Мойра ако си представим,че хипотетично най-близкия ти кръг от приятели взимат заплата в долари а само ти в левове и ти се хвалят за придобивките си от Кореком мисля си няма да си щастлива със сигурност.Идеята беше да не се завижда,да няма някаква омраза,ревност за да няма разпад.То имаше изключения няма как.Предвид манталитета другите имат достъп и купуват това,което и ти.Приятелка ти се обажда,че са пуснали маратонки адидас и ти радостна,че те е осведомила отиваш и се нареждаш на опашката с нея.Споделяте двучасово премеждие-чакане и се прибирате щастливи вкъщи.

Аз не знам тия, дето са ходили всяко лято на море, как не ги е срам да се гордеят с този факт  ?!

Не само че не ме е срам, ами се и гордея !

Ходили сме на две почивки всяко лято с нашите - на море и после на планина.

И знаеш ли защо се гордея - защото с брат ми ваканциите ни преминаваха не само в почивки, а и в труд - в бране на краставици за износ, всяко лято.

Научени сме на труд от малки и знаем цената на всяка една стотинка.

А спечелените стотинки както си искаме ще си ги харчим.

Един от лошите ми спомени от онова време са комсомолските и партийни функционери и разни общественици, които колеха и бесеха.

Колко съдби съсипаха, пишейки лоши характеристики на абитуриенти!

Но мисля, че проблемът не беше толкова в самите организации, колкото в личностите на функционерите.

Обикновено амбициозни тъпаци и натегачи се занимаваха с обществена работа, за да могат да избият комплексите си върху тези, които ги превъзхождат.

Гнусна работа!

Май пак опряхме до българския манталитет?

Не само че не ме е срам, ами се и гордея !

Ходили сме на две почивки всяко лято с нашите - на море и после на планина.

И знаеш ли защо се гордея - защото с брат ми ваканциите ни преминаваха не само в почивки, а и в труд - в бране на краставици за износ, всяко лято.

Научени сме на труд от малки и знаем цената на всяка една стотинка.

А спечелените стотинки както си искаме ще си ги харчим.

А сега не ходиш ли на море?

А сега не ходиш ли на море?

сега не ходя за съжаление

морето вече е лукс

сега не ходя за съжаление

морето вече е лукс

Наистина ли? Малко хора познавам, които не ходят на море.Черноморието ни, въпреки многобройните хотели и квартири, е претъпкано и лятото трудно се намират места... въпреки бедността и безработицата.

Баба ми, Бог да я прости, през 1989 г взимаше 30 лв пенсия за 40 години работа в ТКЗС-то.

Дядо ми, като ветеран от войната и че беше раняван -  взимаше 100 лв.

И гевреци, извинявай, но никога не са си купували.Кисело мляко -също. Киселото мляко си го правеха сами.Хляба - също, защото нямаше от къде да си купуват.В село хляб се караше от града само един път в седмицата.

На едното ми село нямахме течаща вода в къщата, а се налагаше да ходим на селската чешма сутрин и вечер. Мизерия до шия.

Телевизия гледахме у едно приятелче, защото в къщи нямаше телевизор. Първият баща ми го купи чак през 84-85 година.

Дотогава .....

В същото време , както споменах по-горе, имах съученици, които ги возеха с охрана в мерцедес на училище.

А иначе бяхме "равни", нали ?

И моите баби и дядовци на село не живееха в охолство, но това никога не ме е травмирало, както и това, че някой има нещо, пък аз го нямам.

И досега съм с тази нагласа, за което съм безкрайно благодарна на възпитанието, което съм получила от покойната ми майка.

морето вече е лукс

Е, чак толкова. Сега, ако става дума за хотелите и скъпите курорти е едно, но има квартири на съвсем прилични цени. Миналото лято бях на Виница в една много приятна квартира. Храната си я купувахме от местните магазини, където цените са като в София, а до плажа ходехме най-често с градския транспорт. Тъй че не преувеличавай.

Е, да де...но нямаше джиесеми, дори домашни телефони не всеки имаше, малко хора имаха автомобили, така че и сумата за бензин и поддръжка отпада, да не говорим че нямаше такова изобилие и разнообразие от дрехи и храни. Така че, какво остава? Да си купуваш банички и боза.

Живея в малък град, но домашен телефон имахме от как се помня - повече от 40 години. Автомобили имаше бол - всеки с по 1-2. Това за "джиесемите" според мен е достойно за бисерите, по простата причина, че пък през 19-ти век, не са можели да гледат цветна телевизия. :lol6:

Сега купуваш разнообразие от боклуци, замаскирани като храна (пълни с камари Е-та) - а храната тогава беше истинска и натурална.

Автомобили имаше бол - всеки с по 1-2.

За купуването, на които се чакаше по не знам си колко време... То и колелета имаше – "Балканчета". Като се появиха БМХ-те изглеждаха като НЛО-технологии. И телевизори имаше. Имахме един "Юност", който се оправяше като го цапардосаш отгоре. Изобщо имаше изобилие от некачествени стоки за народа.

Е, чак толкова. Сега, ако става дума за хотелите и скъпите курорти е едно, но има квартири на съвсем прилични цени. Миналото лято бях на Виница в една много приятна квартира. Храната си я купувахме от местните магазини, където цените са като в София, а до плажа ходехме най-често с градския транспорт. Тъй че не преувеличавай.

всеки знае него си нали

като сте бъкани с пари ваш проблем - излишна моя грижа

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Аз не знам тия, дето са ходили всяко лято на море, как не ги е срам да се гордеят с този факт  ?!

За цялото си детство на море да съм ходил не повече от 2 или 3 пъти и то - само на пионерски лагери.

Днешните "Велики времена" до там ни докараха да си спомняме и да се гордеем. Много хора днес не са ходили и може би никога няма да отидат на море. За какво говорим!!!!! Спорим тука за боза, банички и GSM -и. Само ,че тия дето пишат за GSM  и Интернет, да вземат да се ограмотят малко т.е да схванат за кои години иде реч и кои технологии са били на лице и са били общодостъпни

Изобщо имаше изобилие от некачествени стоки за народа.

Сега стоките колко са качествени, ааа???

Стига с тия глупости. Някога нямаше човек, който по някакъв начин да не се е сдобил и с друга стока било от "Кореком" или съседна нам страна и то най - вече Югославия

Ах, какви марки апаратура имаше само - спомняте си пр. JVC и пр. На вилата имам едно касетофонче Сони, което може би е над 30 години :D На днешната апаратура живота май е в рамките на гаранционния срок т.е 2 години.

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

"Чайка" ?

Такова нещо видях на един парад в София.

За сметка на това имах съученици, които ги возеха с мерцедес и охрана на училище, а бащите им бяха на ръководни постове в Окръжния комитет на Партията.

Мхм, Чайка. Де моуст дъ бестест. :D

Първо караха Волги,  после Чайки, а Мерцедеси чак от 1986 година - три години преди "демокрацията". Преди това нямаше западни коли или ако е имало, са били еденици, но не са се ползвали от ЦК, Политбюро и пр.

Ами, драга, Мойра, днес също управляват социалистите/комунистите.

Защо не питате тях, защо доведоха страната до това положение?

Знаеш ли Ауми, когато усетя, че някой изпитва омраза, ненавист и желание за реваншизъм ми се гади.

Омразата може да предизвика само омраза, нищо повече.

И после питаме защо държавата ни е калпава!

Защото мразим и завиждаме, затова.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.