Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Помня, че ходихме в Китен примерно, където в лятното кино даваха "Star Wars" и стоях по няколко часа на опашки за билети. Сега като се замисля не знам защо не можеха да се купят билети нормално, а трябваше да се създават такива стълпотворения.

Ти ме уби.Също и аз там го гледах. :D

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

От друга страна е факт, че ходех на море по един месец и повече, щото ходех на станция с дядо и баба, както и на такава с нашите. И какво от това? Помня, че ходихме в Китен примерно, където в лятното кино даваха "Star Wars" и стоях по няколко часа на опашки за билети. Сега като се замисля не знам защо не можеха да се купят билети нормално, а трябваше да се създават такива стълпотворения.

Ами защото по телевизията нямаше нищо свястно, хората бяха жадни за хубави филми и затова чакаха на опашки, за да си купят билет за кино.

Плюйте го а - а качествена и вкусна храна ядяхте ли а - ядяхте

Те яжте сега отврат химии и отрови

А на манифестацията след Чернобил беше ли. А после някой предупреди ли ни да не консумираме марули, млека и още сто неща...

Ако трябва по-сериозно, то за мен е малко странно, че колегата Глен, който е православен христянин изпитва някаква носталгия по социализма. Защото този строй беше пагубен за църквата и за христянското възпитание и морал. Макар че не съм вярващ считам, че христянската етика е полезна за българското общество. Тя, обаче, беше изкоренена и заменена с т.нар. "социалистически морал". Който не разбира за какво говоря може да прочете книгата на големия български иконописец Ангел Радушев. Eто линк. http://www.angelradushev.com/za_men.html

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

И те си имаха кривите краставици и не бяха идела, за който ни учеха непрекъснато.

опс... това е към предния ми пост.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Ако трябва по-сериозно, то за мен е малко странно, че колегата Глен, който е православен христянин изпитва някаква носталгия по социализма. Защото този строй беше пагубен за църквата и за христянското възпитание и морал. Макар че не съм вярващ считам, че христянската етика е полезна за българското общество. Тя, обаче, беше изкоренена и заменена с т.нар. "социалистически морал". Който не разбира за какво говоря може да прочете книгата на големия български иконописец Ангел Радушев. Eто линк: http://www.angelradushev.com/za_men.html

Ако трябва по-сериозно, то за мен е малко странно, че колегата Глен, който е православен христянин изпитва някаква носталгия по социализма. Защото този строй беше пагубен за църквата и за христянското възпитание и морал. Макар че не съм вярващ считам, че христянската етика е полезна за българското общество. Тя, обаче, беше изкоренена и заменена с т.нар. "социалистически морал". Който не разбира за какво говоря може да прочете книгата на големия български иконописец Ангел Радушев. Eто линк.

няма нужда чак книги да има.

Един прост факт - от 20-сетте страни в света (!) с най-ниска раждаемост и висока смъртност , 19 са бивши соц-страни.България разбира се води класацията.

Само това трябва да ви говори много за това, в какво сме живяли и до какво е довело.

Плюйте го а - а качествена и вкусна храна ядяхте ли а - ядяхте

Те яжте сега отврат химии и отрови

:tease2:

да бе :lol6:

Кремвиршите с тоалетна хартия и мас вътре, марулите и краставиците, пълни с нитрати, грозде ръсено с ДДТ.....

Да изброявам ли други неща ?

И преди съм ви разправял как се правеше сиренето , кашкавала, консервите и прочее....

А на манифестацията след Чернобил беше ли. А после някой предупреди ли ни да не консумираме марули, млека и още сто неща...

о той Чернобил понеже Тодор Живков го гръмна нали

Да. И аз си спомням как се правеха консервите. И всички, които тогава сме били в гимназиална възраст и сме ходили на летните бригади. Две години подред бях в консервени комбинати и с години след това не ядях нито купешка лютеница, нито мариновани краставици, нито компоти от праскови и кайсии... Ужас! Циганите отиваха до тоалетната и след това си "миеха" ръцете с парените домати върху самата поточна линия. А с ботушите си тъпчеха очуканите домати за доматен сок... И до сега ми се гади.

Ако трябва по-сериозно, то за мен е малко странно, че колегата Глен, който е православен христянин изпитва някаква носталгия по социализма. Защото този строй беше пагубен за църквата и за христянското възпитание и морал. Макар че не съм вярващ считам, че христянската етика е полезна за българското общество. Тя, обаче, беше изкоренена и заменена с т.нар. "социалистически морал". 

Обаче, па сегааа - църковния морал, християнския какъв e?  Църковни разколи и интриги, манастири свърталища на мутри или гейове. Всички си спомняте предполагам църковните скандали!!!

Един прост факт - от 20-сетте страни в света (!) с най-ниска раждаемост и висока смъртност , 19 са бивши соц-страни.България разбира се води класацията.

А, какво е положението днес???? Май не е по - розово и то също е описано в книги и статистики

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

не, ама той пусна всички ни да маршируваме под радиоактивния дъжд, пак той не иззе заразените зеленчуци и мляко и ни остави да се тровим.

Сега питаш защо половината ти познати умират от рак, нали  ?

питай .....

Не. Но скриха информацията от хората и в най-ужасния период народът беше по манифестации...

Виж, аз не казвам на бялото черно. Не отричам и кривиците им - както казах по-горе. Но и те си имаха непростими неща. А това с Чернобил е едно от драстичните непростимости.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

не, ама той пусна всички ни да маршируваме под радиоактивния дъжд, пак той не иззе заразените зеленчуци и мляко и ни остави да се тровим.

Сега питаш защо половината ти познати умират от рак, нали  ?

питай .....

а то тогава рак е нямало така ли

моляяяяя

Не. Но скриха информацията от хората и в най-ужасния период народът беше по манифестации...

Виж, аз не казвам на бялото черно. Не отричам и кривиците им - както казах по-горе. Но и те си имаха непростими неща. А това с Чернобил е едно от драстичните непростимости.

в сравнение с това, което днес ядеш, Чернобил направо е Рая

Да. И аз си спомням как се правеха консервите. И всички, които тогава сме били в гимназиална възраст и сме ходили на летните бригади. Две години подред бях в консервени комбинати и с години след това не ядях нито купешка лютеница, нито мариновани краставици, нито компоти от праскови и кайсии... Ужас! Циганите отиваха до тоалетната и след това си "миеха" ръцете с парените домати върху самата поточна линия. А с ботушите си тъпчеха очуканите домати за доматен сок... И до сега ми се гади.

аз точно заради подобни представи и досега не мога да ям купена лютеница или кремвирши - догажда ми се само като и видя етикета, а минаха почти 30 години от тогава, баси

Самият факт, че никой от капиталистическите страни не е бягал в социалистически, е много показателен и красноречив. И до ден днешен страните от бившия соц-лагер не могат да се съвземат от доброто си социалистическо минало и хората днес пак бягат не към "добрия" социалистически Изток, а към "лошия" капиталистически Запад.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Ако трябва по-сериозно, то за мен е малко странно, че колегата Глен, който е православен христянин изпитва някаква носталгия по социализма. Защото този строй беше пагубен за църквата и за христянското възпитание и морал. Макар че не съм вярващ считам, че христянската етика е полезна за българското общество. Тя, обаче, беше изкоренена и заменена с т.нар. "социалистически морал". Който не разбира за какво говоря може да прочете книгата на големия български иконописец Ангел Радушев. Eто линк. http://www.angelradushev.com/za_men.html

Църквата беше гонена. Забраняваха да ходим на църква. Учителите обикаляха в патрули по двойки около църквите, за да плашат учениците да не се черкуват. Принуждаваха младежите да богохулстват в училище и да се отричат. Трябваше да членуват в комсомол, който е атеистична организация. Св.Синод се страхуваше да пусне Евангелието да се продава в църквите. Четяхме протестантски евангелия по липса на православни.Сегашният обществен строй е много по-лош и от комунистическия

Обаче, па сегааа - църковния морал, християнския какъв e?  Църковни разколи и интриги, манастири свърталища на мутри или гейове. Всички си спомняте предполагам църковните скандали!!!

Имено. Синодът нали знаеш, че беше филиал на ДС? Или не знаеш?

няма нужда чак книги да има.

Книгата е добра наистина. Много интересна и добре написана. Зслужава си да се прочете, според мен.

Може. Не споря. Защото алергиите, които ги има сега, сякаш никога ги е нямало в такава степен.

Просто трябва да се опитваме да бъдем обективни и за едните, и за другите.

За да бъдем коректив... За да вървим към по-добре... а не да гледаме само назад.

а то тогава рак е нямало така ли

моляяяяя

Седнала си пред компютър, имаш Гугъл.

седни и чети, виж сама статистиката.

А за яденето нямаш думата.

И преди съм ти казвал - майка ми беше инженер-технолог в "Сердика", баща ми - последователно - инженер в селското стопанство, в консервена фабрика, в месокомбинат . Отрасъл съм сред хранителната индустрия по това време и знам какво говоря.

Може. Не споря. Защото алергиите, които ги има сега, сякаш никога ги е нямало в такава степен.

Просто трябва да се опитваме да бъдем обективни и за едните, и за другите.

За да бъдем коректив... За да вървим към по-добре... а не да гледаме само назад.

алергиите сега са заради друго.

но темата е твърде обширна.

И да - вървим определено към по-добро :)

Сегашният обществен строй е много по-лош и от комунистическия

Комунистически строй не е имало, бре Глен. Имаше социализъм – развит, зрял и прочие. Сегашният "строй" е причинно-следствено свързан с предишния, а не е се е пръкнал от нищото.

Комунистически строй не е имало, бре Глен. Имаше социализъм – развит, зрял и прочие. Сегашният "строй" е причинно-следствено свързан с предишния, а не е се е пръкнал от нищото.

de facto си продължаваме да живеем в него, с леки козметични кръпки.Ако искаш -наречи го "постсоциалистически".

p.s. и орки.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

de facto си продължаваме да живеем в него, с леки козметични кръпки.Ако искаш -наречи го "постсоциалистически".

p.s. и орки.

В общи линии си е така. Историческите процеси са силно инерционни и няма как нещата да се променят за едно-две десетилетия. Още повече, че го има и фактора "народопсихология", за който писа Мерил.

––––––––––––––

Ето аз имам впечатления от Индия, която е страна с много древна култура и една от най-ранните цивилизации, но и с много социални проблеми. Англичаните са свършили доста полезни неща там що се отнася до инфраструктура и законодателство, но усвояването и промяната на манталитета изискват време. Има корупция и хаос. Има и огромен потенциал и високи технологии, които те развиват. Но не им е лесно. Тях, обаче, няма какво да ги мислим, защото се движат в правилната посока и не само ще оцелеят, а ще имат и водеща позиция след 20-30 г Виж, дали нас ще ни има още, не е съвсем сигурно... 

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

А за яденето нямаш думата.

И преди съм ти казвал - майка ми беше инженер-технолог в "Сердика", баща ми - последователно - инженер в селското стопанство, в консервена фабрика, в месокомбинат . Отрасъл съм сред хранителната индустрия по това време и знам какво говоря.

имам имам

и моя баща е работил технолог в Сердика та не ми говори изобщо

ние сме израстнали с истинското мляко, сирене, кашкавал

сигурно ще ми кажеш нещо качествено дето да става за ядене сега

много съм любопитна да го науча кое е това нещо

...... Още повече, че го има и фактора "народопсихология", за който писа Мерил.

Срещнали се на полянка,

прабългарин и славянка.

Цуни-гуни, вади-тури,

народили чукундури.

Хем ебливи,

хем крадливи,

но най-вече завистливи 

( Радой Ралин)

имам имам

и моя баща е работил технолог в Сердика та не ми говори изобщо

ние сме израстнали с истинското мляко, сирене, кашкавал

сигурно ще ми кажеш нещо качествено дето да става за ядене сега

много съм любопитна да го науча кое е това нещо

каквото си избереш.

достатъчно си голяма, че да те уча - кое е качествено, кое не е.

Но не дей, моля те, да ме караш да се хиля с приказките ти за "истинското  от едно време " .

По-големи боклуци от повечето неща, които се произвеждаха тогава едва ли могат да се намерят сега ;)

de facto си продължаваме да живеем в него, с леки козметични кръпки.Ако искаш -наречи го "постсоциалистически".p.s. и орки.

Да, толкова години по-късно, а ни управляват синовете и внуците, че даже и бодигардовете на политбюро... И си говорим за Преход... Истината е, че такъв нямаше. Другарите много умело си подготвиха нещата и пак са на върха. Докато не се изхвърлят завинаги от властта всички комунисти и отрочета на комунисти, няма да има оправия.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.