Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Гордей се – кой те спира? На второто изречение мога само да се усмихна. От него следва, че който не харесва Т. Ж. и соца е нихилист и безроден космополит. Глен, ти да не си завършил някоя партийна школа, че ги пишеш такива, да ме прощаваш...

нашите мнения са различни!нещо лошо ли съм написал!?обиждам ли те?искаш да покажеш?

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

я да чуя кой салам става за ядене

:ohmy:

Аз като съм гладен, ям който жената ми купи. Ти сега, за един салам. Или го поемай или....

Не! Другото не е вярно.Оня тип не го ебаваше, защото дядя Тодор беше зашепил пред всички негова министърка. Има го документирано като филмче. Съвсем сериозно ти го казвам, но не бих могъл да го открия сега.

Имаш предвид кой тип? Вярвам ти, де. Няма нужда да ми доказваш.

Аз като съм гладен, ям който жената ми купи. Ти сега, за един салам. Или го поемай или....

е ти кат си добро прасе аз не съм

:P

нашите мнения са различни!нещо лошо ли съм написал!?обиждам ли те?искаш да покажеш?

Е, нали каза, че сме се отричали от род и родина, щото не оценяваме соц-саламите подобаващо. :D

е ти кат си добро прасе аз не съм

:P

тогава стани тревопасна! :salad:  хем полезно, хем няма да вpедиш на пpиpодата.

Ко рече? Тодор отрекъл системата? Ти десидент ще го изкараш още малко.  :ohmy:

да беше изгледал филма Последният лов а - по-горе съм дала линка

отрича я, и за това го махат

да беше изгледал филма Последният лов а - по-горе съм дала линка

отрича я, и за това го махат

Нямам кога наистина, но чакай малко – какво отрича? Системата на изграждането на която той беше посветил над три деситилетия ли? Това означава, че признава собствения си провал като политик и държавник... Освен това Тодор го махна Москва, както е добре известно. Сега и светец някакъв ще го изкарате.

–––––––––––––––––

А ако трябва по-сериозно, то някой може ли да даде смислена дефиниция на разликата между "строй" и "система"? Какво ще рече, че "строят" бил добър, но "системата" – не? Това са някакви празни приказки за широката публика.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Да, но интересното е, че самият той казва, че строят бил добър, а системата - лоша.

Две години, след като системата му вече я няма ?!

И то системата, която лично е градил и управлявал повече от 30 години ?

Това не мислиш ли, че е оценка за собствената му работа ?

и аз съм така :D

Две години, след като системата му вече я няма ?!

И то системата, която лично е градил и управлявал повече от 30 години ?

Това не мислиш ли, че е оценка за собствената му работа ?

Да, със сигурност е така. Това в крайна сметка е едно признание от негова страна, че не всичко е било в ред.

Е, нали каза, че сме се отричали от род и родина, щото не оценяваме соц-саламите подобаващо. :D

грижата за децата започва от бременността на майката, минава през помощите и надбавките, безплатните лекарства и лекарствени средства, изкуствено занижените цени на детските играчки и ученическите пособия, символичното заплащане на детските ясли и градини, през които преминават 80 на сто от децата. Безплатно е образованието, в това число и висшето.

Редактирано от glen (преглед на промените)

О, ако искаш да кажеш, че по времето на Живков хората са живеели в изобилие, това ще е демагогия.

Бедността е доста относително понятие, както и богатството, защото различните хора измерват нещата с различни мерки.

Но истината е, че тогава нямаше достатъчно стоки по магазините и нямаше къде хората да харчат и малкото пари, които получават, освен за най-необходимите неща. 

Отдавна следя темата,но нямам време да пиша.Не е истина,че е нямало къде да се харчат парите,хората имаха това което им беше необходимо за да живеят сносно,живота на обикновения човек беше доста по-спокоен от сега,домовете не се заключваха изобщо,а сега как е,нямаше наркомани и проституция или по-точно беше ограничена в много малък процент,заплатите бяха приравнени и за всички имаше необходимото за живот,никой не беше по,по от другия,хората се уважаваха и си помагаха,строяха се къщи и държавата помагаше на всеки,работа имаше за всички защото имаше СИВ(съвет или съюз за икономическа взаимопомощ).Бяхме затворено общество,но живеехме по-добре от сега.Погледнете какво става с висшисти,лекари,грамотни хора принудени да бягат от страната си,сега е рай за бездарници и некадърни,неграмотни и т.н.Джунгла....---правото е на страната на силния.Културата е на ниско ниво,чалгата е култ,циганина има права,ама няма задължения,данъци не плаща,ток не плаща,вода не плаща а гласува,въобще объркана е нашата демокрация.При бай Тошо се живееше по-добре,това е истината.

грижата за децата започва от бременността на майката, минава през помощите и надбавките, безплатните лекарства и лекарствени средства, изкуствено занижените цени на детските играчки и ученическите пособия, символичното заплащане на детските ясли и градини, през които преминават 80 на сто от децата. Безплатно е образованието, в това число и висшето.

и ни даваха също така всеки месец по 10 лева

Отдавна следя темата,но нямам време да пиша.Не е истина,че е нямало къде да се харчат парите,хората имаха това което им беше необходимо за да живеят сносно,живота на обикновения човек беше доста по-спокоен от сега,домовете не се заключваха изобщо,а сега как е,нямаше наркомани и проституция или по-точно беше ограничена в много малък процент,заплатите бяха приравнени и за всички имаше необходимото за живот,никой не беше по,по от другия,хората се уважаваха и си помагаха,строяха се къщи и държавата помагаше на всеки,работа имаше за всички защото имаше СИВ(съвет или съюз за икономическа взаимопомощ).Бяхме затворено общество,но живеехме по-добре от сега.Погледнете какво става с висшисти,лекари,грамотни хора принудени да бягат от страната си,сега е рай за бездарници и некадърни,неграмотни и т.н.Джунгла....---правото е на страната на силния.Културата е на ниско ниво,чалгата е култ,циганина има права,ама няма задължения,данъци не плаща,ток не плаща,вода не плаща а гласува,въобще объркана е нашата демокрация.При бай Тошо се живееше по-добре,това е истината.

Да, факт е че хората тогава имаха респект от властите, но че не сме си заключвали вратите и че не е имало кражби не е вярно. Но пък че бяха в пъти по-малко, е самата истина.

България, като всяка една страна от прехода, изживява своя пубертет. Не сме само ние така. В почти всички държави от бившия Соцлагер положението е същото, дори и по-зле.

Едно от големите завоевания на управлението на Тодор Живков е безплатната медицинска помощ - квалифицирани консултации, изследвания, оперативно и друго лечение, рехабилитации, на които може да разчита всеки български гражданин, също и безплатното медикамнтозно лечение в болнично или възстановително заведение, изкуствено занижените цени на лекарствените средства и санитарните пособия.

Нямам кога наистина, но чакай малко – какво отрича? Системата на изграждането на която той беше посветил над три деситилетия ли? Това означава, че признава собствения си провал като политик и държавник... Освен това Тодор го махна Москва, както е добре известно. Сега и светец някакъв ще го изкарате.

Махнаха го защото е искал да прекрати членството на България във Варшавския договор и в СИВ.

И да обърне политиката ни към Западна Европа.

Бил е марионетка, но в един момент се е усетил че го работят яко и му писнало.

Тоз човек е имал поне малко акъл, за разлика от днешните тикви дет никакъв не им се намира.

Махнаха го защото е искал да прекрати членството на България във Варшавския договор и в СИВ.

И да обърне политиката ни към Западна Европа.

Що така бе? Нали строят беше хубав? Щото в Западна Европа имаше и има друг строй.

Ай, сопрете се малко, че вече става комично. Хем, всичко цъфтяло, хем Тодор видял, че системата се е проварила и решил да я сменя. Изяснете си тезата поне, че в един пост казвате едно, а в следващия – тъкмо обратното.

А ако трябва по-сериозно, то някой може ли да даде смислена дефиниция на разликата между "строй" и "система"? Какво ще рече, че "строят" бил добър, но "системата" – не? Това са някакви празни приказки за широката публика.

Така се казваше... че социализмът и комунизмът като теория и идея са чудесни, но са опорочени от самите самозабравили се управляващи.

и ни даваха също така всеки месец по 10 лева

Хей! Няма да лъжеш. Че даваха е вярно, но само на софиянци и не по 10 лева, но навярно на теб отново ти ги е давал Тодор Батков и затова са били само по 10. Я му поискай сега за всичките останали години да видиш колко пара ще имаш. А мога и да те наобиколя, ако няма кой!

Всички салами на Орехите са чудесни.

само да са бъкани с бял пипер лично ще те изнамеря да ти ги... дам да си ги ядеш

:D

Хей! Няма да лъжеш. Че даваха е вярно, но само на софиянци и не по 10 лева, но навярно на теб отново ти ги е давал Тодор Батков и затова са били само по 10. Я му поискай сега за всичките останали години да видиш колко пара ще имаш. А мога и да те наобиколя, ако няма кой!

по 10 даваха, по 10

ама не помня от кой клас

ей те такивинка 10

Публикувано изображение

Така се казваше... че социализмът и комунизмът като теория и идея са чудесни, но са опорочени от самите самозабравили се управляващи.

да - това се поддържаше в началото на 90-сетте, без хората, които го повтаряха като мантра да се усетят, че навсякъде, във всички страни, където се е прилагала тази теория, независимо кои хора са управляващи - дали са бели, дали са черни, независимо на какъв език говорят - навсякъде се получава диктатура , дефицит и  мизерия ....

И щом навсякъде се получава едно и също нещо, явно не хората са виновни, ами самата теория

Да и това е една от най-големите манипулации на утопичното мислене. И аз затова препоръчвам да се чете "Отвореното общество и неговите врагове" на К. Попър, където всичко това е анализирано в детайли от Платон до Маркс и Ленин. Или обобщено казано: Пътят към ада е постлан с добри намерения.

Основната идея е, че трябва да се разруши цялата социална, политическа, икономическа и културна система на обществото, за да се изгради нова, която да е съвършена. В Камбоджа логиката на това е мислене е доведена до край при режима на Пол Пот.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Що така бе? Нали строят беше хубав? Щото в Западна Европа имаше и има друг строй.

Ай, сопрете се малко, че вече става комично. Хем, всичко цъфтяло, хем Тодор видял, че системата се е проварила и решил да я сменя. Изяснете си тезата поне, че в един пост казвате едно, а в следващия – тъкмо обратното.

аз както казах преди часове, че ми заприличаха на секта, ви е не ми вярвате :D

аз както казах преди часове, че ми заприличаха на секта, ви е не ми вярвате :D

Повечето хора имат нужда и искрено вярват в това, за да не се обезсмисли живота им в собствените им очи.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.