Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Аз знам едно: При наличието на пари, ни теоретически, най малкото реално може да съществува социализъм или комунизъм.Явно е трябвало както  някои страни са прескочили феодализма, ние да прескочим комунизма, но сме били зависими от великите сили на света. Иначе някои придобивки от социализЪма не ги отричам и съм споменал кои, в други мои постове.Лично при мен това е някаква носталгия по старото време, в която общо взето съм се развивал. Такива са ни били тогава възможностите.Какво не ми е харесвало и какво ми е харесвало, никой до този момент не ме е питал и няма смисъл да ме пита. Но по- старите колеги в доста свои изказвания са посочили защо именно времето на бай Тошо ни е харесвало. Какво лошо има в това? Няма да се делим на наши и ваши, за да се мразим я.От мен лека вечер на двете страни на "барикадата". Моята "хубавица" ми донесе пържола и явно тя ми е по-интересна от социализЪма. Лека и приятна вечер, момичета и момчета! С уважение към Всички ВАС: Стефан!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Повечето хора имат нужда и искрено вярват в това, за да не се обезсмисли живота им в собствените им очи.

а пък останалите искрено вярват че Българите сме нищо!дали ще пишеме за Аспарух,Борис,Кирил,Методий,Иван Рилски,Левски, и мн.други сякаш ще ни се обезмисли живота ако не се поругаеме с постиженията на България,или по точно имаме непоносимост към личности!на всеки му ще намериме кусур!

а пък останалите искрено вярват че Българите сме нищо!дали ще пишеме за Аспарух,Борис,Кирил,Методий,Иван Рилски,Левски, и мн.други сякаш ще ни се обезмисли живота ако не се поругаеме с постиженията на България,или по точно имаме непоносимост към личности!на всеки му ще намериме кусур!

Точно за това през цялото време в темата поддържам мнението, че е хубаво да отчитаме и доброто, което сме имали, и пропуснатите възможности заради времето, в което сме живели.

И не става въпрос за противопоставяне. Та нали споделяме заедно в една тема... Както не можем да отречем всичко от времето преди 1989г., така и не може да отречем всичко, което се случва сега. Просто идва време, в което трябва да осъзнаем, че нещо зависи и от самите нас и че и ние сме част от обществото. Следва да търсим не само правата си, но да поемем и отговорностите си. А ние какво правим - 25 години се оправдаваме и обсъждаме предишните 45 години, през което време и непреходния наш роден преход така и не прехожда... :)

Викаш Тошо попада сред тези личности, които си изредил. Несъмнено. Който не вярва, може да изслуша тези дълбокомъдри речи на вожда на пролетариата, кумира на прогресивното човечество и великия държавник ТУК

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Нямам кога наистина, но чакай малко – какво отрича? Системата на изграждането на която той беше посветил над три деситилетия ли? Това означава, че признава собствения си провал като политик и държавник... Освен това Тодор го махна Москва, както е добре известно. Сега и светец някакъв ще го изкарате.

–––––––––––––––––

А ако трябва по-сериозно, то някой може ли да даде смислена дефиниция на разликата между "строй" и "система"? Какво ще рече, че "строят" бил добър, но "системата" – не? Това са някакви празни приказки за широката публика.

Бай Тошо е имал впредвид,че сме вървяли подстрой.Здрави,послушни и щастливи.Нямаше толкова заболявания като сега.Здраво общество.Колкото до системата левовете бяха едни хартийки и можеш спокойно да наречеш купонна система.Да на тях пишеше,че са обезпечени със злато но като неможеш си купиш кюлче злато дали го пише или не се тая.

Като цяло системата може да се нарече бартерно стопанство без частна собственост.Взимаме по-равно и няма движение напред.Едни пари ако не се търгуват по борсите и пазарите не са пари.Една заплата от 120лв. ако я обърнеш в долари прави 40 долара на месец примерно.Той ходеше да проси долари а не рубли.Някои на които им останаха от старите рубли ги преобърнаха в източно германски марки и после при курс 2:1 ги преобърнаха в западни марки за да си спасят спестяванията.Тито в Югославия им даваше да ходят в чужбина,защото е осъзнал,че тези които заминат зад граница ще пращат долари на тези които са вътре в страната.

Редактирано от Alex&Vanko (преглед на промените)

Не помня точно коя година беше, но изненадващо за всички вдигнаха цената на каймата.

И пак изненадващо, но за тези, които го направиха, всички престанаха да купуват този продукт.

Резултатът - тонове кайма на сметището, и намаляване на цената.

Май по време на социализЪма сме били по-единни отколкото сега?

Когато поставиш ограничения на един стопански пазар като СИВ възникват несъвършенства.Също и изграждане на монополни структури.Дефицитът на някои стоки идваше и поради плановото стопанство.Когато стоките и услугите са занижени и то бяха силно занижени то трябва икономиката да се субсидира.С левове не става работата.И бай Тошо взимаше кредити в долари за да балансира нещата.Той много обичаше тази дума баланс.Баланс на интересите,баланс на друго.Ся той наистина трябваше да балансира за да не му се карат от Москва.

Редактирано от Alex&Vanko (преглед на промените)

Ся той наистина трябваше да балансира за да не му карат от Москва.

По негово време само от едно място ни се караха, а сега от две.

Още един плюс за социализЪма. ;) 

Да взема да обобщя....Носталгията по Тошовото време, я има, защото тогава всички крадяхме, а сега само някои. Там е проблема....Като падна комунизма и аз така разбрах, че трябва да купувам крушки, пирони, болтове, електроди за електрожена и какво ли не още, което през комунизма, просто си взимахме.....Другото, което изтъквате, че за всеки некадърник и лентяй, се намираше работа-да бачка там нещо, щото на запад само има безработица-там под мостовете спят и човек за човека е вълк....Мащабно се харчеха пари, за простотии-тежка икономика, химия и тем подобни простотии-още сърбаме попарата им, за пример ще дам Кремиковци....Наливаха се пари, от заеми разбира се, за какво ли не. Айде да сметнем, колко ни струваше "Знаме на мира", а? Ама нали щерка Му, трябваше да си начеше....аурата....Та всичко си има цена и нормалните държави, с нормални управници, се разпростират, според чергата си, а не според болните си амбиции.

Сега ревете, че немало работа, нямало пари и че някой е длъжен да се грижи за вас, докато сте живи-еми няма такъв филм. Който може и иска, намира начини, който е свикнал наготово- негов си проблем. Да си драска из форумите, колко е нещастен и колко е беден, не ми пречи....Признавам си, че и на мен, ми дойде трудна промяната, ама вместо да рева, се напънах и се научих да работя. Опитайте и вие:)

По негово време само от едно място ни се караха, а сега от две.

Още един плюс за социализЪма. ;)

То като натрупаш заеми от Парижкия банков клуб е нормално Жельо Желев да стане президент.Както казах беше пръв приятел с Франсоа Митеран.И обеща да ни прави франкофони. ;)

Тодор Живков е избран 54 год.,вижте каква е била нашата страна по това време,вижте и как е изглеждала след 20 год.управление,в какви условия е работил,плащали сме и репараций!Откъде е взел пари,къде е търсил пазари,по важно е че го е направил,значи щом той е могъл,възможно е и сега!Вижте и как изглеждаме 20 год. след него!С по горните цитати искам да покажа не че съм комунист,никога не съм бил, а че ако продължаваме по същия начин нещата ще станат още по зле!Щом тогава сме могли, по важното е защо да не се прави и сега!Този човек е бил личност,макар и простоват,обичал е народа си,грижел се за него,бил е патриот и е работил за държавата,търсил е грешки в системата,в управлението,а не в народа както сега !нещо трябва да се направи!аз незнам какво и затова не съм политик,но виждам че и ония които си сменят власта  не са по знаещи от мен и от вас,а това значи чи и на тях не им е мястото там!

И сега Цветан Цветанов е изградил партийната структура на ГЕРБ и вика Бойко Борисов да играе ролята на харизматичната личност с чар и осанка и да обещава.Като врътката с Царя.Той е бил бодигард на бай Тошо.И иска да се изяви като строител на днешна България.Магистрали,пътища и спортни зали.Да са ясни резултатите за народа.На принципа око да види ръка да пипне.Той е видял че бай Тошо с тия заеми до никъде не я докара и не искаше да взима заеми.Ама то да бъркаш в резерва и в бюджета на здравната каса за строителство не си е работа.

То като натрупаш заеми от Парижкия банков клуб е нормално Жельо Желев да стане президент.Както казах беше пръв приятел с Франсоа Митеран.И обеща да ни прави франкофони. ;)

И си спази обещанието...в известна степен Публикувано изображение

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

С по горните цитати искам да покажа не че съм комунист,никога не съм бил

И да си бил какво лошо? Някой са ставали членове на Партията по идейни съображения (главно преди 9-ти), а други по необходимост (за да се развиват в професионалната си кариера). Някои са вярвали в "светлото бъдеще", други не. Интересно е, че нито един от колегите, който защитава соца тук, не си признава, че е бил партиец. Повечето сигурно не са били, но поне един-двама няма ли? От какво се плашите другари? Времената за лустрация минаха, тъй че няма страшно. Недейте лицемери, а си кажете искрено: "Да, бях член на Партията и вярвах, че онзи свят е най-добрия от възможните светове. И още го вярвам." Така е почтено. А не да се правите на обективни и безпристрастни, щото не ви се получава. Тук сме толерантни, научили сме се или се учим да уважаваме различните позиции и никой няма да ви заклейми. Повече кураж ви пожелавам!

Сетих се за един евангелистки персонаж на име Петър... Що ли?

И да си бил какво лошо? Някой са ставали членове на Партията по идейни съображения (главно преди 9-ти), а други по необходимост (за да се развиват в професионалната си кариера). Някои са вярвали в "светлото бъдеще", други не. Интересно е, че нито един от колегите, който защитава соца тук, не си признава, че е бил партиец. Повечето сигурно не са били, но поне един-двама няма ли? От какво се плашите другари? Времената за лустрация минаха, тъй че няма страшно. Недейте лицемери, а си кажете искрено: "Да, бях член на Партията и вярвах, че онзи свят е най-добрия от възможните светове. И още го вярвам." Така е почтено. А не да се правите на обективни и безпристрастни, щото не ви се получава. Тук сме толерантни, научили сме се или се учим да уважаваме различните позиции и никой няма да ви заклейми. Повече кураж ви пожелавам!

Сетих се за един евангелистки персонаж на име Петър... Що ли?

Аз искренно си признавам, че никога не съм бил партиен член. Който иска, може да провери много лесно. Написах го не да се застрахожам, а да си кажа истината. Това, че до някъде съм им симпатизирал, е било до 1982 година. След това като ме сложиха на прънгаля и до ден днешен не ща да ги чувам. 10 ноември в София ядохме бой от полицията, ама на 11 и 12 бяхме на два метра от американското аташе в България и никой не ни бутна.С очите си видяхме как бият не кой дае, а големият български Артист - Петър Слабаков.Истинските комунисти идеалисти не ги мразя. Мразя тези подлизурковци, които системно се занимаваха най- вече с доносите. А те са страшно много във всеки град.Но това са отдавна минали времена.Комунисти, империалисти, ако всички сме задружни, ще разкажем играта на тези които 25 години ни лъжат и крадат. Защото и от двете страни има толкова недоволни, че само да се изправи този народ, не ги виждам тези кожудери къде ще избягат.Ни полиция, ни жандармерия ни НАТО ще ги спаси. Колега! Аз изпълних трова, което помоли с чисто сърце. Който както иска да ме разбира.Не се обиждам и няма за какво на никой от ВАС!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Аз искренно си признавам, че никога не съм бил партиен член.

За теб изобщо не се съмнявам. То си личи по постовете ти.

Написах поста си за онези, които лицемерничат. Като се има предвид колко хора членуваха в Партията навремето, то поне един-двама такива би следвало да пишат тук, но не си признават. Не виждам защо. От какво се срамуват? Аз поне никога не бих заклеймил някого заради неговите политически или религиозни убеждения. Виж, лъжата и непочтеността са нещо различно. Всеки, обаче, отговаря пред собствената си съвест, ако има такава.

Та идеята ми е,че при комунизма имаше лозунги,пропаганда.И ние вярвахме.И след като падна управляващите използваха тази ни черта от манталитета.Важното е да се обещава и ние да вярваме.Ама вече това приключи.Сегашните реформатори какво и да обещават народа вече не вярва.

За теб изобщо не се съмнявам. То си личи по постовете ти.

Написах поста си за онези, които лицемерничат. Като се има предвид колко хора членуваха в Партията навремето, то поне един-двама такива би следвало да пишат тук, но не си признават. Не виждам защо. От какво се срамуват? Аз поне никога не бих заклеймил някого заради неговите политически или религиозни убеждения. Виж, лъжата и непочтеността са нещо различно. Всеки, обаче, отговаря пред собствената си съвест, ако има такава.

искаш да ме провокираш ли!?не става!аз и комсомолец не съм бил!!!а ти? :) :) :)

Та идеята ми е,че при комунизма имаше лозунги,пропаганда.И ние вярвахме.

Кой пък е вярвал? Никой не вярваше в тия глупости, а се разпространяваха вицове като този, че едните живеели в блок, а другите в лагер или че сме не знам си колко години назад и още 45 встрани.

искаш да ме провокираш ли!?не става!аз и комсомолец не съм бил!!!а ти? :) :) :)

Приеха ме със закъснение, заради лошо поведение, но дойде 10-ти и даже не ми дадоха членска книжка... За какво да те провокирам? Нали казах, че не визирам никого конкретно, а говоря принципно. Понеже си дълбоко православен, то бих те помолил да ни разкажеш как се отрази соц-режима на христянската етика и вяра, както и на БПЦ. Би, било интересно да научим нещо от извора, както се казва.

Тодор Замфиркьов ... 

"За предците е установено, че са "чукачи", както са наричани ковачите - цигани, и че идват от Влашко. Насилствено са покръстени заедно с други цигански родове в Орханийско през 1878 г. и това е документирано от Тома Васильов, който тогава е бил секретар на околийския началник. Със сменени имена, те се омесват с останалото население и към периода след раждането на Живков вече са интегрирани.

"Кръстеняци са и предците му по бащина линия. Те пък са от рода Яшарови (Яшар = Живко), но години наред са били наричани Замфиркьовци, нарицателно име за "цигани" в този край. (Замфир, Замфира са много популярни сред циганите лични имена, произхождащи от гръцката дума "сапфир".) Дядото на Тодор Живков е бил известен в Правец като Тодор Замфиркьо. А от един незнайно как оцелял документ отпреди 1944 г. се вижда, че Живков се е записал с името Яшаров за член на някаква кооперация в София."

просто вметка какви са ни управлявали тогава (това е само върха на айсберга) ... а сега темата е твърде обширна 

Апостолът на свободата Васил Левски е борец за свобода от турското робство.После се изтъкна,че не било робство а присъствие.Сега г-н Местан ни разтълкува думите - идеята е българи,турци и евреи да живеят в мир и разбирателство и всеки да има право да говори на майчиния език.

Давам го като пример на внушение.И ние да повярваме щото е в посока на водената политика на партията.Ама си мисля че тези неща се постигат по дипломатичен път.Тук говориме за кланета,безчинства,жестокост.Ние българите ако не искаме да присъстват ще ги изгониме.И те не си отиват а настояват да останат на наша територия.И някои падат в бой за свобода.

Освен това ,май на тия от долната земя ,до ден днешен не им е ясно ,че съществува едно нещо наречено Световен пазар,което се явява като страничен продукт на демокрацията.

Само с това не съм съвсем съгласен, другарко Валкирия. В смисъл, че имам подозрения, че демокрацията е страничен продукт на въпросния Пазар. Инак, много проникновено обобщение.

Аз искренно си признавам, че никога не съм бил партиен член.

Вчера доста неща пропуснах поради липса на свободно време, но много ми се ще да отговоря на въпроса за партийното членство.

При баба ятак на партизани и активен борец против фашизма и капитализма, нито майка ми, нито аз сме членували в БКП.

Отгоре на всичко сме си патили от партийни функционери поради факт, отбелязан в един от постовете ми.

Преследването по политически причини беше огромен минус за социализма.

Вчера доста неща пропуснах поради липса на свободно време, но много ми се ще да отговоря на въпроса за партийното членство.

При баба ятак на партизани и активен борец против фашизма и капитализма, нито майка ми, нито аз сме членували в БКП.

Отгоре на всичко сме си патили от партийни функционери поради факт, отбелязан в един от постовете ми.

Преследването по политически причини беше огромен минус за социализма.

Не мисля, че е етично да се поставя въпроса за партийното членство по принцип. Още повече, че самите управляващи "избягаха" от лустрацията, елегантно или не...

И веднага ще обясня защо - има милиони хора, които са били партийни членове било по убеждения, било от някаква илюзорна своя вяра, било заради това, че времето го е налагало, та дори и заради това, че не можеше да се расте в кариерата без това, а са имали потенциял... В същото време самият факт на партийното членство с нищо не ги е направило консуматори на власт или привилегии... Трябва ли да се лъжем, че след девети септември 1944 година 90 % от населението се вапца червено, а след 10.11.1989г. за един ден всички посиняха?! Нали всички живеем тук.

Има редови комунисти, които имаха достойнството да не хвърлят партийните си билети след началото на демокрацията и си останаха по-достойни от онези, които се писаха големи демократи и в последствие и гербери...

Нито пък факта на партийното членство сам по себе си е правел хората доносници.

Хайде да бъдем по-етични един към друг... Все пак повечето сме живели в онези времена и не е редно да неглижираме или обезсмисляме половината си живот ей така...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.