Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса:

Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна техника, мебели и още много и много) без връзки, без предварителни записвания, без дълги чакания по опашки и т.н. В крайна сметка имахме пари, но нямаше какво да си купим с тези пари.

Можехме да ходим в чужбина, но само в соц.лагера, дори съседна Югославия беше табу. 

Дефицитът обаче не беше породен от липсата на производство. В това е куриоза. Почти цялата продукция от тези отрасли се изнасяше, за да попълва дефиците от стоките за износ на други отрасли, които бяха принудени да изкупуват базисни суровини от Русия на твърде високи цени - металургия, машиностроене, химичнопреработвателни, рафинерии, АЕЦ, ТЕЦ и т.н. Така цената на крайния продукт от тези отрасли ставаше неконкурентноспособна и много предприятия бяха принудени да продават на загуба. Отделно, че вътре, в самия СИВ конкуренцията на стоките от тези отрасли в един момент става ожесточена.

С износа на стоките от печелившите отрасли - стоките за ширпотреба, се опитваха да запълнят дупките. Тази ситуация става причина Живков да обърне поглед към високите технологии и Япония, тъй като нито една държава в онова време не е имала разрешение за подобни търговски отношения със социалистическа държава.

В този смисъл, имало ли е въобще период в който България да е била с независима външна политика?

Според теб,днешните политици успяват ли да устоят на натиска на външни фактори да се месят в политиката на България?

Ние сме толкова независими, та чак от нас нищо не зависи.  :D

За една малка и икономически слаба държава,с географска и политическа позиция тип "между чук и наковалня", това никога не е благоприятно, още повече днес - когато сме еднакво зависими и от обвързаността си с ЕС и НАТО, и с доставката на суровини от Русия. Няма как влиянието на външни фактори в политиката на България да бъде пренебрегвано. Но и унаследената от соца корупция по никакъв начин не спомага за намирането на най-ефективните решения за страната ни в тази ситуация.

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 249,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Направо изпадам в умиление колко хубава е сега България, та чак  да я напуснеш и да  ѝ се радваш отдалеч !

Как да не се гордея, че ставаме единствената народност последните двадесет века, която великодушно  напуска и преотстъпва територията си и се отказва от всичко минало!

Дали и какво помним е въпрос, но по-голямият е какво ни очаква.

Дефицитът обаче не беше породен от липсата на производство. В това е куриоза.

Точно така беше. И(разбира се) най-големият експорт беше за огромната СССР.

А куриози от сорта на това, да си купиш красив, качествен и ефектен продукт някъде от запад, като в последствие установиш, че е произведен в България, никак не бяха редки.

Износ-първо направление(за запада), второ направление(за страните от СИВ) и вътрешен пазар, отговаряха на първо, второ и трето качество.

Е, определено Партията-майка ни шкартираше яката, нищо че уж всичко бе в името и за благото на народа.

Направо изпадам в умиление колко хубава е сега България, та чак  да я напуснеш и да  ѝ се радваш отдалеч !

Как да не се гордея, че ставаме единствената народност последните двадесет века, която великодушно  напуска и преотстъпва територията си и се отказва от всичко минало!

Дали и какво помним е въпрос, но по-голямият е какво ни очаква.

Ако не спрем да даваме власт на хора, които отдавна са ни доказали, че са всичко друго, но не и държавници, не ни чака нищо добро.

А България е красива, Рики. Винаги е била и ще бъде. Нека не бъркаме скудоумните си политици и управници, с Родината.

...

Износ-първо направление(за запада), второ направление(за страните от СИВ) и вътрешен пазар, отговаряха на първо, второ и трето качество.

...

Що си мисля че именно второ направление беше на Запад?

Що си мисля че именно второ направление беше на Запад?

Ммм... накара ме да се замисля, да се консултирам с още по-древните ми колеги и да, прав си

В такъв случай "второ направление" беше първо качество. :D  Наистина онова, което се работеше за западните държави, беше най-качествения продукт. Вероятно заради изискванията.

Ммм... накара ме да се замисля, да се консултирам с още по-древните ми колеги и да, прав си

В такъв случай "второ направление" беше първо качество. :D  Наистина онова, което се работеше за западните държави, беше най-качествения продукт. Вероятно заради изискванията.

Може би по-прецизната дефиниция е: заради стандартите. Защото в момента наблюдавам как е положението в Германия и колко много се държи на стандарта там

Може би по-прецизната дефиниция е: заради стандартите. Защото в момента наблюдавам как е положението в Германия и колко много се държи на стандарта там

Приемам прецизирането, Кап. Така е. Що сертификати придружават нашите изделия за Германия... :D

Което ме подсети, че тогава за храните имаше чудесен БДС и всички производители го спазваха. КК беше на висота.

Да. Храната беше висококачествена. Още един "+" сложих на социализЪма.

Е тук вече не съм съвсем съгласна. Не знам качеството какво е било, но за спазването на хигиената и за начина на приготовление всеки, който е бил на бригади в консервените комбинати може да ти разказва доста. Не искам да се повтарям, защото преди няколко страници писахме за това. Да не говорим за начина на производство на цигари. Хора, работещи в цигарените фабрики, разказваха как метат остатъците от земята и нищо не става зян... Имаше определени цигари като "Феникс" например, които бяха ужасни дори на вкус и беше ясно защо - с огромни чепове вътре, които не горяха въобще...

Приемам прецизирането, Кап. Така е. Що сертификати придружават нашите изделия за Германия... :D

Което ме подсети, че тогава за храните имаше чудесен БДС и всички производители го спазваха. КК беше на висота.

Е, точно в това не съм съгласен.

Висококачествена беше тази, за износ - бърз пример : сиреното, в тенекиени кутии , големите от този сорт :

Публикувано изображение

беше за вътрешния пазар.

циганките тъпчеха с боси крака във ваните.

беше смрад и мръсотия.

майка ми не ми даваше да ям купено сирене, защото знаеше как се прави ( работеше по това време като технолог в "млечна промишленост" ) .А баща ми не ми даваше лютеница заради работата си в консервена - всичкото изгнило домати и развалени чушки се правеха на "хорце".

А в малките кутии, с надписи на руски и арабски - бяха за износ второ направление, и узряваше отделно от другото, за да не се замърсява и качеството беше несравнимо по-добро.

Тоест -както и сега, ядяхме боклуците, а качествената храна се изнасяше за чужбина.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Висококачествена беше тази, за износ - бърз пример : сиреното, в тенекиени кутии , големите от този сорт :

Публикувано изображение

беше за вътрешния пазар.

циганките тъпчеха с боси крака във ваните.

беше смрад и мръсотия.

майка ми не ми даваше да ям купено сирене, защото знаеше как се прави ( работеше по това време като технолог в "млечна промишленост" ) .А баща ми не ми даваше лютеница заради работата си в консервена - всичкото изгнило домати и развалени чушки се правеха на "хорце".

А в малките кутии, с надписи на руски и арабски - бяха за износ второ направление, и узряваше отделно от другото, за да не се замърсява и качеството беше несравнимо по-добро.

Тоест -както и сега, ядяхме боклуците, а качествената храна се изнасяше за чужбина.

Така беше.

В СССР съм яла такова българско сирене, каквото у нас не се продаваше.

Руснаците бяха луди по него, както и по българските консерви и лютеници.

Така беше.

В СССР съм яла такова българско сирене, каквото у нас не се продаваше.

Руснаците бяха луди по него, както и по българските консерви и лютеници.

Те и сега са луди. Провери какви пари струва при тях.

тогава за храните имаше чудесен БДС и всички производители го спазваха. КК беше на висота.

а сега ядем боклуци

и като измислиха стандарта Стара планина каква файда - точно никаква

боклуците същите само дето повече пари щот си имат картинка на Старата планина - за гушите и джобовете на ламите ненаяли се да има бедните те

Те и сега са луди. Провери какви пари струва при тях.

и сега това, дето е с палмово масло не се продава там, а ни тъпчат нас с него .....

Не знам качеството какво е било, но за спазването на хигиената и за начина на приготовление всеки, който е бил на бригади в консервените комбинати може да ти разказва доста.

Аз съм бил у Русито като ученик. Кулминацията на бригадирския ни живот беше, когато се изпонапихме и изпотрошихме бараките, в които ни бяха настанили. После ни удържаха всичко от заплащането, което трябваше да ни дадат. За хигиената в производството на консерви няма да говоря. Най-забавното беше една престрелка с домати, която организирахме.

––––––––––––––––

Горе беше споменато, но ми се иска пак да кажа, че Т.Ж. беше един полуграмотна, но много интуитивна и в някакъв смисъл харизматична личност. Остана толкова години на власт, защото подкрепяше безрезервно Москва и беше умел в апаратните игри и интриги. В момента, в който стана неудобен го свалиха. Периодът беше такъв, че дали управляваше той или друг някой не беше от голямо значение. Съществува определена историческа логика. Не казвам исторически закономерности, в каквито вярват историцистите и марксистите, но логика на развитие. Това е малко като спекулациите какво би се случило, ако беше надделял не Сталин, а Троцки. Въпреки, че между тях има много разлики (образование, интелект, темперамент), то едва ли би се случило нещо кой знае колко по различно. В този смисъл, дали у нас на чело е бил Т.Ж. или друг някой едва ли нещата щяха да са много по-различни. Затова да го заклеймяваме или да го издигаме в култ е безпредметно. Той ще остане в историята с продължителното си управление, а не с някакви особени политически качества, държавническа мъдрост или визия за бъдещето. Просто една посредствена фигура, която успява да се задържи на повърхността на политическата пяна по-дълго от обичайното.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

хххххх   ще остане в историята с продължителното си управление, а не с някакви особени политически качества, държавническа мъдрост или визия за бъдещето. Просто една посредствена фигура, която успява да се задържи на повърхността на политическата пяна по-дълго от обичайното.

Както ще да е - той е в историята вече, но с какво ще останат в историята хаймани, като Царя, Боко???? (какво ще се пише за тях) :tease2:

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

В този смисъл, имало ли е въобще период в който България да е била с независима външна политика?

Имало е по време на Първата и Втората Български Държави. "Златният век" и прочие. За да водиш независима външна политика освен мерак, трябват и възможности, нали така?

Както ще да е - той е в историята вече, но с какво ще останат в историята  (какво ще се пише) хаймани, като Царя, Боко???? :tease2:

Е, тия са ... без коментар. Но в чисто социално-психологически план едно от обясненията за тяхната краткотрайна популярност е, че те използваха някои поведенчески приоми на бай Тошо. Особено, Борисов – "човекът от народа", който като дете ядял филии с мас, а сега строи магистрали, реже лентички и прочие.

Хора, работещи в цигарените фабрики, разказваха как метат остатъците от земята и нищо не става зян......

Сега разказват абсолютно същото, включая и тютюна.

Знаете ли какво представлява пакет тютюн - украсен с бандеролката му акцизчето му -

е същото - остатъци метени от земята, на прах, минали през сито да имат фаца.

Само дето не става за пушене.

По времето на социализма алкохолът, който се продаваше не беше менте.

А сега има ли такъв, който да не е менте?

Добре че не пия!

п.п. Имам предвид алкохола, произведен в България.

Добре че не пия!

Е и сега имаме качествен алкохол, според познавачите. "Домен Бойар" и други, но е скъп. То навсякъде ефтиния алкохол е некачествен и е менте, което не се отразява на броя на консуматорите, нито на количеството, което се консумира.

Добре че не пия!

тук не мога да се изкажа, защото алкохол пропих чак след като се регистрирах в kaldata.com , а това беше доста след 1989 година :ph34r: 

p.s. като не пиеш - от къде знаеш , че няма алкохол, който да не е менте ? Аз лично не съм пил пък никога ментета.

тук не мога да се изкажа, защото алкохол пропих чак след като се регистрирах в kaldata.com , а това беше доста след 1989 година :ph34r:

p.s. като не пиеш - от къде знаеш , че няма алкохол, който да не е менте ? Аз лично не съм пил пък никога ментета.

По времето на соца пийвах по мъничко, защото всеки уважаващ себе си български инженер трябваше да го прави, най-вече през работно време  :D 

Пиячите, които познавам се оплакват :)

Е и сега имаме качествен алкохол, според познавачите. "Домен Бойар" и други, но е скъп. То навсякъде ефтиния алкохол е некачествен и е менте, което не се отразява на броя на консуматорите, нито на количеството, което се консумира.

Други познавачи твърдят, че качеството не отговаря на цената и пият само вносни напитки.

...

Пиячите, които познавам се оплакват :)

....

защото не знаят какво и как да пият - заради това се оплакват.

слаби пиячи има около тебе, слаби ..... :whist:

Сериозно - иначе, за да установят дали съдържанието на някоя бутилка е менте трябва цяла химическа лаборатория ;)

Сериозно - иначе, за да установят дали съдържанието на някоя бутилка е менте трябва цяла химическа лаборатория ;)

Трябва, но производителите са твърде щедри към инспекторите.

Дълги години се носеше мълвата за маркови напитки, произведени в Княжевски цех, които бяха (казвам бяха, защото скоро не съм разговаряла с компетентни по въпроса) залели всички магазини.

след 1989-та имаше бум на ментета на водката Царевец

че и аз пих от нея, добре че оживях мани бегай

Публикувано изображение

Е тук вече не съм съвсем съгласна.

Приятели, ама аз за БДС таковата таковах :D  не за хигиената. За стандарта, който регулираше влаганите продукти и технологията на изделието и се спазваше, сиренето се правеше от мляко, маслото също, саламчетата от месо(най-евтиният, който наричахме "кучешка радост" и всички знаехме, че се прави от обрезки и сланина, биеше по вкус и аромат сегашните... не знам как да ги нареча...).

Като че ли само Хайдучето ме разбра правилно.

Иначе съм работила рамо до рамо с циганките на поточната доматена линия в консервен комбинат "Георги Кирков", сегашен "Сторко", който беше един от най-големите в България по време оно. Сега работят две цехчета, но определено продукцията им е с напълно приемливо качество.

Чудя се на сегашните ученици... как ли биха се чувствали ако ходят на пролетна,лятна и есенна бригади? Вероятно ще им прозвучи абсурдно... но не бише никак лошо.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.