Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Не мисля, че е етично да се поставя въпроса за партийното членство по принцип. Още повече, че самите управляващи "избягаха" от лустрацията, елегантно или не...

И веднага ще обясня защо - има милиони хора, които са били партийни членове било по убеждения, било от някаква илюзорна своя вяра, било заради това, че времето го е налагало, та дори и заради това, че не можеше да се расте в кариерата без това, а са имали потенциял... В същото време самият факт на партийното членство с нищо не ги е направило консуматори на власт или привилегии... Трябва ли да се лъжем, че след девети септември 1944 година 90 % от населението се вапца червено, а след 10.11.1989г. за един ден всички посиняха?! Нали всички живеем тук.

Има редови комунисти, които имаха достойнството да не хвърлят партийните си билети след началото на демокрацията и си останаха по-достойни от онези, които се писаха големи демократи и в последствие и гербери...

Нито пък факта на партийното членство сам по себе си е правел хората доносници.

Хайде да бъдем по-етични един към друг... Все пак повечето сме живели в онези времена и не е редно да неглижираме или обезсмисляме половината си живот ей така...

Права си, но този въпрос беше поставен и който имаше желание, отговори.

Имаше и има хора, които до ден днешен вярват в комунистическия идеал, което им прави чест.

Уважавам ги!

Но презирам тези, които от фашисти (така ги наричаше баба ми) са се боядисали навремето в червено, а след 10 ноември кой знае в какъв цвят.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

2 април 1962 г. — Отбелязано е раждането на 8-милионния българин

http://agroplovdiv.bg/21936/2-%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

Към 1 февруари 2011 година населението на Република България е 7 364 570 души (по данни на НСИ).

...

Госпожа или госпожица

Не зная как да се обърна към ВАС!

"...и не е редно да неглижираме или обезсмисляме половината си живот ей така..."

В преден пост сте написала съвсем наоборот тази си мисъл.

В тази тема не трябва да се правим само на умни, а и да го показваме.

Уверен съм, че пишещите по темата имат нужното образование за да могат да разберат или асимилират/ да стана и аз интересен/ кой какво е искал да каже.

Без да се извинявам, нищо лично ни към Вас, ни към който и да било.

Въобще не разбрах какво искаш да кажеш?! Във всичките си постове казвам, че трябва да сме коректни и да отчитаме и хубавото и лошото и на онова и на това време и да не задраскваме с лека ръка живота на когото и да било само, защото е бил партиен член... Какъв е проблема - не разбрах... но май няма и значение...

Доносниците, мръсниците, партийните натегачи ги е имало и тогава, има ги и сега - без значение точно в коя партия са. И както се каза в темата - политическото преследване е по-голямото зло от икономическото положение, в което сме се намирали - същото важи и за този момент. Всички сме свидетели на лова на вещиците, който се прави при всяка смяна на властта и политическите назначения, които идват с нея. Никое гнусно човешко качество, което е било характерно за хората от онова време, не е пощадило и днешните управници...

и никое не е запазена марка само на времето на Тодор Живков.

" ...не разбрах... но май няма и значение"

За някои наистина няма значение, но не и за Всички.

Добре де. Кажи точно и ясно какво искаш да ти обясня и не е било ясно в постовете ми и ще го разясня пак... Само не ме бутай към излишни офтопици...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Моля всички участници в дискусията да се придържат към темата и да не си позволяват офтопик. Последно предупреждение!

и никое не е запазена марка само на времето на Тодор Живков.

Имам принципно възражение като уточнявам, че не става дума за "епохата Живков", ако тя изобщо бъде наречена така от бъдещите историци, а визирам самия строй, система или както там ще го наречем. В политологията и съвремената историческа наука този тип политически системи са дефинирани като "тоталитарни". Характеристиките има са изведени от Хана Аренд, Попър, Арон и други. Не става дума за морални оценки, т.е. дали са "добри" или "лоши". Става дума, че те са принципно различни от т.нар. "демократични" системи. Ако ще говорим сериозно, а не само за цената и качествотот на кренвиршите, то моля нека правим тази дистинкция.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Винаги ще има и горна и долна земя.Така е било и така ще бъде.

Несъмнено си права, но... това пусто "но" винаги разваля картинката :D  В горната земя някак са наясно, че законите трябва да се спазват, от всички. Не, че горноземците са се наредили светец до светеца, но поне се старят да не са толкова откровено открити в престъпленията, които извършват когато са на власт. Докато при нас, по инерция от соца, всеки гледа как да подмине, наруши, заобиколи и т.н. закона, во главе с управляващите. Повечето от тях са отявлени престъпници по всички закони-писани и неписани, но са в графата "имунизирани"(по стар партиен обичай).

Скепс, вярвах в системата. Така бях възпитана, така промиваха мозъка ми, но това беше до едно време-започнах да си задавам въпроси и отговорите, които живота ми даваше, не само разклатиха доверието ми, но и ме превърнаха в абсолютен противник и на идеята, и на системата. Още в гимназията не виждах голяма разлика между фашизма и комунистическата идея, а заявявам открито, че изобщо не съм знаела, не бях и чувала за лагерите, за репресиите над огромна част от българските интелектуалци... Не съм била партиен член, но бях комсомолски секретар, един мандат. Втори нямаше, защото се оказа, че свободомислието ми е неудобно за длъжността. :D

Когато говоря за онези години се старая да съм максимално обективна, да не се поддавам на този гнус, който изпитвам към потомствените "управляващи", защото наистина онези години са свързани с най-сладката и най-силната част от живота ми - детство и юношество. Не винаги успявам обаче и постоянно се питам защо все още има хора, които вярват на нещо отдавна изчерпано-визирам привържениците на БСП, но... ги има.

Скепс, вярвах в системата. Така бях възпитана, така промиваха мозъка ми, но това беше до едно време-започнах да си задавам въпроси и отговорите, които живота ми даваше, не само разклатиха доверието ми, но и ме превърнаха в абсолютен противник и на идеята, и на системата.

Респект. Да го разбереш сам е най-трудно. Иска се кураж.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

вярвах в системата. Така бях възпитана, така промиваха мозъка ми, но това беше до едно време

на мен не можаха - да ми го промият мозъка

нищо че не ми разрешиха да уча заради Атеизъм - задължителен предмет за изучаване в Предучилищната педагогика

ти да видиш атеизъм и лапета до 6 години хахаха

а да и Диалектически материализъм учехме съкратено ДИАМАТ някви глупости и там дет за чеп за зеле не стават

ама тоз атеизъм кат не ми заверяват семестъра щото съм го отричала е...

дреме ми, и без това никога не съм искала да бъда учителка

...ащо все още има хора, които вярват на нещо отдавна изчерпано-визирам привържениците на БСП, но... ги има.

Нел, а може би тези хора таят надеждата, че някой ден, някой ще успее да приложи комунистическата идея (която сама по себе си никак не е лоша), без да я опорочава?

И синята идея се провали, но все още има хора, които се надяват, че тя някой ден тя ще бъде реализирана правилно от някого?

Според мен и едните и другите се заблуждават, но може и аз да се заблуждавам, мислейки че те се заблуждават? :)

Свят шарен...

Апетитите човешки и те шарени и...огромни ;)

Нел, а може би тези хора таят надеждата, че някой ден, някой ще успее да приложи комунистическата идея (която сама по себе си никак не е лоша), без да я опорочава?

И синята идея се провали, но все още има хора, които се надяват, че тя някой ден тя ще бъде реализирана правилно от някого?

Според мен и едните и другите се заблуждават, но може и аз да се заблуждавам, мислейки че те се заблуждават? :)

Свят шарен...

Апетитите огромни ;)

В този свят, тя е невъзможна...колкото и да им се иска на някои хора - това е утопия! ;)

В този свят, тя е невъзможна...колкото и да им се иска на някои хора - това е утопия! ;)

Идеите са създадени в полза на хората, но няма случай, в който група от хора да не са ги опорочили, с цел да обслужват само собствените си интереси.

Валидно е за всички идеи. ;)

Идеите са създадени в полза на хората, но няма случай, в който група от хора да не са ги опорочили, с цел да обслужват само собствените си интереси.

Валидно е за всички идеи. ;)

Така е. Затова казвам, че няма как една поличическа идея, колкото и да е добра, да не се опорочи, защото системите се състоят от различни хора, с различен морал, а хората придобили политическа власт, опорочават всичко добро.

Досега в историята, няма политическа власт, която да не е била опорочена.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

"комунистическата идея" ?

Тя навсякъде доведе до убийства, терор, насилие над личността, технологическо изоставане ,сриване на морала, срив в раждаемостта.И това -във всички страни, където беше пробвано да се направи : Русия и страните от ССР, Всички източноевропейски страни, Куба, Северна Корея, Китай, Камбоджа,  От всички страни единствено Китай успя сам да се справи с комунистическата идея, като просто премахна комунизма.

"Синя идея" ?

Това пък е адски смехотворно - никога не е имало "синя" идея, а съчетание от идеите : "страната е наша ", "да си върнем на комунистите", "аз съм най-великия", "всички са маскари", "45 години стигат - сега идват нашите за грабеж" . и всичко това - със заголени дупета пред всеки западен пишман политик. ....  заради тези "сини идеи" сега сме на това дередже сега.

Защото когато Луканов повика Ран и Ът и като правиха плана си имаха съвсем други неща .Само дето никой не направи необходимите стъпки....."Синята идея" искаше само и единствено реваншизъм и грабеж.

"комунистическата идея" ?

Тя навсякъде доведе до убийства, терор, насилие над личността, технологическо изоставане ,сриване на морала, срив в раждаемостта.И това -във всички страни, където беше пробвано да се направи : Русия и страните от ССР, Всички източноевропейски страни, Куба, Северна Корея, Китай, Камбоджа,  От всички страни единствено Китай успя сам да се справи с комунистическата идея, като просто премахна комунизма.

"Синя идея" ?

Това пък е адски смехотворно - никога не е имало "синя" идея, а съчетание от идеите : "страната е наша ", "да си върнем на комунистите", "аз съм най-великия", "всички са маскари", "45 години стигат - сега идват нашите за грабеж" . и всичко това - със заголени дупета пред всеки западен пишман политик. ....  заради тези "сини идеи" сега сме на това дередже сега.

Защото когато Луканов повика Ран и Ът и като правиха плана си имаха съвсем други неща .Само дето никой не направи необходимите стъпки....."Синята идея" искаше само и единствено реваншизъм и грабеж.

Имах предвид комунистическата идея, такава, каквато ни я описваха, а не тази, която приложиха на практика.

А синя идея имаше (поне така гърмяха посинелите червени) и тази идея бързо щеше да изведе страната от катастрофалното положение, до което ни бяха докарали бай Тошо и компания.

И все пак по времето на бай Тошо се градеше, а не се рушеше, крадеше се, но не се разграбваше.

Имах предвид комунистическата идея, такава, каквато ни я описваха, а не тази, която приложиха на практика.

А синя идея имаше (поне така гърмяха посинелите червени) и тази идея бързо щеше да изведе страната от катастрофалното положение, до което ни бяха докарали бай Тошо и компания.

И все пак по времето на бай Тошо се градеше, а не се рушеше, крадеше се, но не се разграбваше.

Напротив, ние днес носим последствията от ограбването на държавата в особено големи размери.

Всички ние днес, изплащаме с лихви, изкуствената евтиния от миналото.

Бившите комунисти, са идеолозите на новия строй, в който живеем.

http://frognews.bg/news_3245/CHervenite_kufarcheta_s_pari_ne_sa_mit/

Имаш предвид , че комунизмът е нещо, което никога не се е градяло у нас и по света ли  ?

Нещо като Рай на земята ?

извинявай, но разбирам в една страна, в две, в три да не се получи, да излъжат хората, да приложат на практика нещо различно.

Ама в над половин свят, сума ти и държави, сума ти и хора и то за половин век ?  - и при всички се получава едно и също ? 

няма как да стане,

Именно това си беше комунистическата идея - именно това, в което живяхме :  Диктатура , разруха, смърт на идеите, триумф на посредствеността, липса на морал и духовност.

p.s. А са "сините" - по-добре не ги споменавай тук.Тия отрепки даже нямаха и най-малка представа с какво се заемат. Единственото, което ги вълнуваше беше да заграбят с пълни шепи каквото докопат.

И те са след Тодор Живков и социализма.

Нямат място тук.

Трябва и от историята да бъдат изхвърлени и стъпкани.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Док, комунизъм без промяна в съзнанието на всички хора няма как да стане. За което е нужно поне една пълна смяна на поколенията. Освен това няма и как да стане само в част от света, докато другата част от света всячески се "труди", да разхайти населението от другата страна на желязната завеса и да бутне строя в всички налични методи, а строят беше все още социалистически, с наличието на пари и други финансови инструменти, и на форми на собственост, които пораждаха съответно порочни зависимости.

Напротив, ние днес носим последствията от ограбването на държавата в особено големи размери.

Всички ние днес, изплащаме с лихви, изкуствената евтиния от миналото.

Бившите комунисти, са идеолозите на новия строй, в който живеем.

http://frognews.bg/news_3245/CHervenite_kufarcheta_s_pari_ne_sa_mit/

Имало е червени куфарчета и ми е чудно, защо изведнъж замълчаха, след като имаше опит случаят да бъде разследван?

Кой ги раздаде и по кое време?

По времето на бай Тодор Живков или след 10 ноември?

Кои са хората, които са ги получили и какви са те сега?

Имат ли тези куфарчета връзка със свалянето на Тодор Живков от власт и с убийството на Андрей Луканов?

Едва ли ще узнаем някога.

Док, комунизъм без промяна в съзнанието на всички хора няма как да стане. За което е нужно поне една пълна смяна на поколенията.

Тъй де. Аз затова дадох примера с Камбоджа. Там съвсем буквално се опитаха да направят това.

Инак, както казва афоризма: „При капитализма има експлоатация от човек над човека. А при социализма е обратното“. Онзи строй беше построен върху липса на икономическа логика, политически плурализъм и граждански свободи. Последните му издихания са в Северна Корея и Куба. Историята, както се казва, даде оценката си. Стига вече с тези фантазии, че идеята била прекрасна, но хората я опорочили.

Имало е червени куфарчета и ми е чудно, защо изведнъж замълчаха, след като имаше опит случаят да бъде разследван?

Кой ги раздаде и по кое време?

По времето на бай Тодор Живков или след 10 ноември?

Кои са хората, които са ги получили и какви са те сега?

Имат ли тези куфарчета връзка със свалянето на Тодор Живков от власт и с убийството на Андрей Луканов?

Едва ли ще узнаем някога.

Със сигурност, имат.

И много хора обвързани с днешната власт, нямат интерес да се разследват парите от миналото, защото те са се вляли в касите на бъдещите партии и са инвестирани в днешната икономика в големия и печелив бизнес - приватизирани предприятия, банки, големи хотели по Черноморието и в страната, в мащабното строителство, а също и навън, в офшорни фирми.

Така че, всичко ще си остане като един мит...

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.