Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника? 83 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
      18%
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
      46%
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
      8%
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
      1%
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0%
      0
    • Бутай като Мавзолея!
      19%
    • Отивам на живата верига да го пазя!
      1%
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 8 минути, Bubbles написа:

И какво фигурира в твоето виждане? Да има половин паметник ли? За всички капризи има по отговор, само дето и това не съм написал. Каква е точната причина да не искаш да пишеш, че си против бутане/местене и т.н.? Сложно ли е нещо, криеш ли се от някакво неудобство, на интересен ли се правиш? Какво от всичко?

• Отговори 3,9k
  • Прегледи 175,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

• Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй

• Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Публикувани изображения

преди 17 минути, Гражданин написа:

И какво фигурира в твоето виждане? Да има половин паметник ли? За всички капризи има по отговор, само дето и това не съм написал. Каква е точната причина да не искаш да пишеш, че си против бутане/местене и т.н.? Сложно ли е нещо, криеш ли се от някакво неудобство, на интересен ли се правиш? Какво от всичко?

Не няма. Казах ти го още тогава но сега не ми се рови да търся конкретния пост : Отговорите в твоята анкета са несериозни и нямат конкретно отношение към темата а звучат по-скоро като подигравателни.

току-що, Bubbles написа:

Не няма. Казах ти го още тогава но сега не ми се рови да търся конкретния пост : Отговорите в твоята анкета са несериозни и нямат конкретно отношение към темата а звучат по-скоро като подигравателни.

Няма нищо подигравателно, това не е референдум, а тема за развлечение като всяка друга във форум. Какво се правиш на толкова сериозен и мистериозен като си личи, че си против местене/бутане и т.н., не си мистериозен, а досадно упорит да се правиш на такъв все едно скриваш нещо, а аз на твое място не виждам какво толкова бих крил да заявя при всичките си мнения.

преди 3 минути, Гражданин написа:

Няма нищо подигравателно, това не е референдум, а тема за развлечение като всяка друга във форум. Какво се правиш на толкова сериозен и мистериозен като си личи, че си против местене/бутане и т.н., не си мистериозен, а досадно упорит да се правиш на такъв все едно скриваш нещо, а аз на твое място не виждам какво толкова бих крил да заявя при всичките си мнения.

Цитат
  • Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
  • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
  • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
  • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
  • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
  • Бутай като Мавзолея!
  • Отивам на живата верига да го пазя!
  • Крия си мнението и искам само да видя резултатите

Кой от тия отговори според теб отива на една нормална позиция?

на 8.03.2023 г. в 15:06, Петър Ангелов написа:

Очаквам настоящите управляващи да не се опитват да променят миналото (дали поради текущите събития или по други причини). И да - отразява историческа истина.

А ,,ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НАДЪРЖАВАТА",катво е,въз основа него са плащалли по 50000 лв.за главата на убит политически противник !

преди 1 час, В. Велев написа:

Фашистите и талибаните само рушат. Най-вече паметници. Нищо не строят. Ползват и крадат още създаденото и построеното при социализма.

Комунистите си прибраха надписа ИнДЖинер ! А другарко Велева

преди 4 минути, Bubbles написа:

Кой от тия отговори според теб отива на една нормална позиция?

Ами в твоя случай какво е ненормалното да отговориш например с отговора "Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите"? Съвсем категоричен и достоен отговор за хора, които одобряват стърченето му на това място.

преди 12 минути, Гражданин написа:

Ами в твоя случай какво е ненормалното да отговориш например с отговора "Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите"? Съвсем категоричен и достоен отговор за хора, които одобряват стърченето му на това място.

Ами да кажем че символиката му не е точно това което харесвам.

преди 1 минута, Bubbles написа:

Ами да кажем че символиката му не е точно това което харесвам.

Защо? Символика на борбата, победата (не тази на България, но не това е и причината, заради която да не го маркираш, защото при теб това не е релевантно) и скулптури с художествена стойност? Какво толкова не харесваш, че да не искаш да маркираш този отговор? 

преди 13 минути, Гражданин написа:

Защо? Символика на борбата, победата (не тази на България, но не това е и причината, заради която да не го маркираш, защото при теб това не е релевантно) и скулптури с художествена стойност? Какво толкова не харесваш, че да не искаш да маркираш този отговор? 

Борбата, победатга ок, НО надписа на паметника не е верен с историята, това е нещото което просто трябваше да се промени и всички щяха да са доволни с изключение на болните мозъци които виждаят комунисти и вата навсякъде.

Скулпорът Красимир-Ломски: Събарянето на Паметника на съветската армия е грешка, която ще бъде осъзната след време

krasi-cover.jpg

Красимир Кръстев-Ломски е един от най-успешните съвременни български скулптори. Той е завършил Националната художествена академия, след което започва да трупа практически опит в ателието на Георги Чапкънов-Чапа. Работи в областта на малката пластика с усет, насочен към ювелирния детайл, а творбите му са своеобразен прочит на традициите на старите майстори-реалисти. Негово дело са и редица проекти с обществен принос в България. Автор е на единствения в света паметник на рок легендата Рони Джеймс Дио, на паметника на Георги Минчев, на барелефите на светеца Иван Рилски, на цар Иван Асен и на Димитър Маринов, на бюст-паметника на д-р Стефан Черкезов и други. Негови произведения са собственост на колекционери в България и в цял свят.

sk7.jpg

Красимир, директно към темата с Паметника на Съветската армия - oтрязаха с флекс най-високата фигура от него. Как скулпторът във Вас възприема този факт? Самият Вие като скулптор, може ли да се опитате да ни обясните какво влага творецът, когато създава един паметник? 

В света на изкуството скулптурата е едно от най-трудоемките неща. Знам колко години „блъскане“ са нужни, за да достигнеш едно добро ниво на владеене на материята, да не говорим, че не всички успяват. На второ място, изключително рядко се случва на един скулптор да има шанса да му възложат подобна мащабна композиция. Напоследък в България не може дори да стане дума за създаване на произведение с подобни параметри. От този факт произтича моята болка относно съдбата на паметника – професионализмът е това, което ме води в тази ми оценка, а не политическите пристрастия. Събарянето на паметника на Съветската армия е грешка, която ще бъде осъзната по-късно.

Ценен паметник ли е ПСА? Какво бихте казали за него като професионалист? 

Като се абстрахираме от политическия контекст, този паметник е изключителен не само по мащабите си, но и защото представлява величествена симбиоза между скулптури, архитекти и графици, които са от най-значимите български творци за XX век - скулпторите Иван Фунев, проф. Любомир Далчев, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Васил Зидаров и Петър Дойчинов и големият ни график Борис Ангелушев. Този факт обаче някак си обидно и неграмотно е неглижиран до тогава степен, че в обществото се насажда едно убеждение, че той е едно от най-позорните неща, които трябват да бъдат премахнати.

Какво казвате на всички привърженици на премахването на паметника, наричан „МОЧА“ или паметник на държавата – Окупаторка?

Политическата тема е спекулативна и аз всячески я избягвам. Без съмнение обаче, тя е също решаващата карта в този казус. Част от дедите на враговете на този паметник са тези, които са го построили по едни или други причини. Голяма част от тях са се възползвали от предишния режим, подмазвайки се на силните на деня. В този контекст, аз виждам психологически проблем на комплексирания човек – бих искал да им кажа само едно - унищожаването на паметника няма да доведе до по-добро. Винаги съм смятал, че уроците на историята и най-вече горчивите от тях трябва да се помнят. Свързването на този паметник с режима на Путин е най-първосигналното нещо и лайсната, по която играят за съжаление и българските политици. Обидно е, че официални представители на властта не се държат като държавници с далновидност и култура. Тяхното държание в този случай определям като поведение на ниво футболни запалянковци.

sk1.jpg

Приемате ли аргументите на желаещите да махнат паметника?
Желаещите да премахнат паметника все пак представляват само една част от българското общество. Демократичният принцип изисква да чуем и гласа на „инакомислещите“.

Каква е Вашата позиция като цяло за разрушаването на паметници?
В Средновековието фанатични християнски духовници са изгaрqли и унищожавали немалко произведения на литературата и живописта, защото не са съвпадали с моралните им концепции. Преди години имаше кадри, в които бойци от Ислямска държава рушаха демонстративно статуи от асиро-вавилонското изкуство. Станахме свидетели и на серия от поругаване на паметници на исторически личности в САЩ. Мнението ми за всички, които искат да рушат паметници на културата и историята, е едно и също.

В скандала с махането на паметника областната управителка Вяра Тодева излезе с обяснение, че има експерт, който твърди, че паметникът е опасен, имал пукнатини и затова трябва да бъде свален и реставриран. Какво мислите за тази оценка на вашия колега – скулптора Марин Марков?
Познавам лично Марин Марков и за мен той е изключителен професионалист. В неговата леярна работят специалисти на световно ниво, които извършиха реставрацията на паметника на Цар Освободител. Само че от „махаме“ паметника до „ще реставрираме“ паметника има огромна разлика и тук намеренията са в полза на първото.

Какво мислите за начина, по който се случва това „демонтиране“ – внезапно, без обяснения, с чисто нов претекст, че паметникът е опасен?
Ако сме обективни, би трябвало да направим обследване на всички паметници от тази епоха. Вероятно тогава много от тях биха се оказали опасни, но това не се прави и ето защо аз виждам тенденциозност. Прави се всичко възможно този паметник да бъде демонизиран.

sk2.jpg

И възможно ли е един паметник да се обезсмисли с времето? Ето, като в случая... променя се политическата конюнктура и това променя отношението към паметника?
Естествено, че може - ще дам един пример за паметник, чието махане одобрявам. Това е паметникът на Ленин, на чието място сега се издига статуята на София, създадена от Георги Чапкънов. Паметникът на ПСА обаче не може да се сравнява с него, защото има съвсем друго послание. Монументалната му значимост е еталон за произведение от епохата, в която е създаден, а художествено-архитектурните му достойнства са безспорни.

Казусът с ПСА се ползва като политически инструмент за саморазправа. Нагнетява се обществено напрежение. Според Вас какво е правилното решение?
Бих казал, че казусът се използва най-вече за извличане на политически дивиденти. Много често тези актове са използвани умело от политиците като отдушник за „изпускане на напрежението“, породени от социалното недоволство.

sk3.jpg

Как се отнасят в други западни държави към своите паметници? Дори и към тези, които са символ на лошо минало и неприятни исторически събития?
Цивилизованите държави помнят своята история, дори и в най-мрачните и позорни аспекти.

Как приемате твърдението на местната власт, че впоследствие паметникът щял да бъде сложен в Музея на социалистическото изкуство? Компромисно решение ли е това?
Съветвам всеки, който иска да разбере истината, да посети този музей. Площта на двора е в пъти по-малка от площта на паметника. Интересно ми е как точно паметникът на Съветската армия ще бъде побран в това тясно местенце, без да бъдат унищожен архитектурно-пространствения му облик. Самият директор на музея в интервю преди дни изказа съмнения, че музеят има достатъчно място да побере паметника. Моята прогноза е, че паметникът ще бъде унищожен в контекста на замисъла, създаден на авторите му.

Какво забравихме да Ви питаме, а трябваше?
Това, което всички забравихме, е да попитаме управниците ни имат ли план как да бъде благоустроено и облагородено това знаково за София и за България пространство? Дали са потърсили вече съвет от художници, архитекти, писатели, които би трябвало да имат право на дума като част от елита на нацията? Наслушах се на всевъзможни глупости и съм изключително притеснен, че безпросветността, в която вървим повече от 20 години, създава поколения, които като цяло са консуматори и рушители. Не виждам държавна политика, която да противостои на духовния упадък.

Изт:

Кхмерите мислили за другите по тях си! В Плевен може , а в София що да не може?

https://mobile.frognews.bg/article/266253/

За колко дни ще бъде забравен паметникът на съветската армия? Отговорът е в Плевен

За колко дни ще бъде забравен паметникът на съветската армия? Отговорът е в Плевен
Паметникът на ген. Вазов и 9-а Плевенска дивизия, където му е мястото!

Промитите мозъци така и не разбраха, че не се води война с паметниците, а се възстановяват някои исторически истини. Паметникът на съветската армия е идея на Кремъл по времето на Сталин, реализирана от Васил Коларов и Вълко Червенков. И за тримата историята се е произнесла. Съвсем не ласкаво и няма как да е другояче, предвид репресиите и щетите, които са нанесли на собствените си народи и страни.

България е окупирана от съветската армия на 5 септември 1944 г., без да сме обявявали война на СССР. Тук няма загинал нито един съветски войник.

Но това вече всеки, който използва мозъка си по предназначение, го знае.

Помните ли, че пред НДК имаше грамаден паметник, посветен на 1300-а годишнина от основаването на българската държава. Започна да се руши и след дълги спорове, дебати и скандали бе ограден и постепенно се самоотписа от пространството в градинката. Въпреки, че олицетворяваше нещо, с което всеки българин се гордее или би трябвало да се гордее, той вече е забравена тема. Защото животът продължава, събитията следват едно след друго, светът се променя, хората се променят – слава Богу и драматизма около неговата съдба избледня.

А какво ще кажете за онази смайваща с размерите си грамада на Бузлуджа, която бе издигната в прослава на Българската комунистическа партия. През 1981 г. Тодор Живков открива епичното нещо, като заявява, че партията е тази, която ръководи и води българския народ към светлото комунистическо бъдеще.

Днес паметникът е развалина и най-големият клозет на такава надморска височина в света.

Реалността обаче е, че БСП и останалите леви може въобще да не попаднат в Народното събрание. Дотам пропаднаха с техните завети и претенции. Повече щяха да спечелят, ако вместо чудовището- чиния, бяха вдигнали паметник на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, положила кости на метри от бруталното пропагандно съоръжение… Е да де, но БКП е следвала съветския модел, който признава само властта и пак властта. Ако е еднолична, диктаторска и репресивна – още по-добре.  

Седмица след преместването на паметника на съветската армия никой вече няма да говори за него. Така наречените леви, ще продължат да карат западните си коли, да пътуват в страните от омразния Запад, да изпращат децата си там и да си броят сметките в евро и долари. Роякът от техни наследници, които днес издигат някакви лозунги в защита на съветските времена и времето на Вълко Червенков, български премиер-агент на КГБ, в петък ще се качат на уикендовите полети към Рим, Париж, Лондон, Берлин и Мадрид, а граничните пунктове към Гърция ще се задръстят от коли, пълни с нашенци.

И това е нормално, защото бъдещето и точно в тази посока.

В Плевен свалиха паметника на съветската армия и на негово място се издигна такъв на ген. Владимир Вазов и героите от 9-а Плевенска дивизия, прославила се в цял свят при боевете край Дойран. Плевенчани го направиха и историята си дойде на мястото.

Освен това се оказва, че непобедимата съветска армия е победима и украинците доказват това всеки ден…

Огнян Стефанов

П.П. Израснал съм на метри от Паметника на 4-и пехотен полк и Паметника на Свободата в плевенската Градска градина. Те са в съзнанието и сърцето ми. Това има голямо значение за мен.

преди 2 часа, M.Николов написа:

Официалната история друго казва:

"Северна Македония, официално Република Северна Македония, е независима държава в централната част на Балканския полуостров в Югоизточна Европа. Обявява своята независимост от Югославия през 1991 г., а през 1993 г. е приета за членка на ООН."

Не пише нищо за Димитров и Тито.

Или искаш да кажеш, че преди да стане член на Югославия е била част от България?

Дали?

"2 август 1944 година АСНОМ провъзгласява образуването на „Демократична федерална Македония“, която през 1945 година официално влиза в състава на СФРЮ като една от шестте републики."

За теб и за микроволтовия:

https://bg.wikipedia.org/wiki/История_на_Северна_Македония

Да

Цитат

По инициатива на дружество „Илинден“ и Македонското благотворително братство „Св. св. Кирил и Методий“, на 30 ноември 1924 година в Кюстендил се учредява фонд „Тодор Александров“, с цел „поставяне бюст на Т. Александров

Основният камък на паметника е положен на 7 август 1927 г. от председателя на Македонския национален комитет д-р Константин Станишев в присъствието на майката Мария, съпругата Вангелия Александрова и децата Александър и Мария.

Паметникът е открит на 1 ноември 1928 г

Ако те затруднява, 1924 и 1928 са преди 1944. 

Лооошооо ми ееее....

:giggle1:

преди 40 минути, JohnTRIVOLTA написа:

България е окупирана от съветската армия на 5 септември 1944 г., без да сме обявявали война на СССР. Тук няма загинал нито един съветски войник.

Но това вече всеки, който използва мозъка си по предназначение, го знае.

Това изчерпва темата.

Въпроса е  дали има тук хора които да позлват мозъка си .

преди 2 минути, Bubbles написа:

Борбата, победатга ок, НО надписа на паметника не е верен с историята, това е нещото което просто трябваше да се промени и всички щяха да са доволни с изключение на болните мозъци които виждаят комунисти и вата навсякъде.

И какъв трябва да е "верният с историята" надпис?

преди 9 минути, miro20 написа:

Това изчерпва темата.

Въпроса е  дали има тук хора които да позлват мозъка си .

България е официален член на Тристранния пакт, който е страна във ВСВ. Това наистина вече изчерпва темата за обявяване или не от наша страна на война на СеСеСеРе-то.

Въпроса е дали някой ще се върже на опорките ти за българската неутралност.

преди 18 минути, Гражданин написа:

И какъв трябва да е "верният с историята" надпис?

Просто се премахва думата "Освободителка", толкова.
А може и горната дума да се замени с нещо от рода на "В знак на благодарност за жертвите в борбата с фашизма".

преди 4 минути, ivottoshev написа:

България е официален член на Тристранния пакт, който е страна във ВСВ. Това наистина вече изчерпва темата за обявяване или не от наша страна на война на СеСеСеРе-то.

Въпроса е дали някой ще се върже на опорките ти за българската неутралност.

Твоята родина до 41ва с кого е била?

Bundesarchiv_Bild_183-H27337,_Moskau,_St

преди 11 минути, Bubbles написа:

Просто се премахва думата "Освободителка", толкова.

Хм, я да видим как изглежда сега?

„На Съветската армия освободителка - от признателния български народ"

И за какво българският народ да ѝ е признателен, ако тя не е освободителка?

преди 11 минути, Bubbles написа:

А може и горната дума да се замени с нещо от рода на "В знак на благодарност за жертвите в борбата с фашизма".

В България имало ли е фашизъм?

преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Това какво общо има с въпросът относно "неутралността" на България и членството ѝ в Тристранния пакт?!?

Били ли сме официален член на този пакт?

Този пакт воюва ли със СССР?

Благодаря за вниманието.

преди 4 минути, ivottoshev написа:

Това какво общо има с въпросът относно "неутралността" на България и членството ѝ в Тристранния пакт?!?

Били ли сме официален член на този пакт?

Този пакт воюва ли със СССР?

Благодаря за вниманието.

А защо четеш само едната страница? После на чия страна заставаме и въпреки това ни окупират?

тошееееф пак се осра ,пак те навряха  дето кучето се облизва :) 

Това няма да ти пречи като класически антибългарин да ревеш за паметника на окупаторите и няма да попречи да коленичиш пред тези за които винаги сме били "второстепенна измет" / цитат Медведев/

Пичове аз едно не мога да разбера - дори да приемем че болшевиките са ни освободили, че сме били под тираничното робство на фашистите, България е била фашистка държава (макар че не знам защо е спасила евреите си) и там каквото се сетите - защо трябва с векове да се кланям и да си даваме задните части на "освободителите" и да сме винаги с тях, дори когато това е против интересите ни? Само заради едната признателност ли

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.