Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника? 83 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
      18%
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
      46%
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
      8%
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
      1%
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0%
      0
    • Бутай като Мавзолея!
      19%
    • Отивам на живата верига да го пазя!
      1%
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Когато мандраджийските марионетки на Кремъл решат да заличават БЪЛГАРСКИ паметници на заслужили БЪЛГАРИ , сражавали се за Целокупна България и обединението на БЪЛГАРСКОТО землище, НЕ питат НАРОДА с референдуми, а заличават. Резултатът го виждаме и днес в столицата и в други градове. Когато ние, БЪЛГАРИТЕ решим да премахнем лъжливите съветски тотеми на измамата, цялата РУСКА пета колона е впрегната да брани като един МАТРОСОВ , същите позорища.

Паметници, които са разрушени от комунистическата власт след 1944г.

Портал-паметник на "Седми пехотен преславски полк" в Шумен

BGpamet-2.png

BGpamet.png

BGpamet-1.png

• Отговори 3,9k
  • Прегледи 175,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

• Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй

• Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Публикувани изображения

току-що, Sliderum2 написа:

Мне, от мен нищо не можеш да изкопчиш. Аз не съм ти разградения двор.

Мога, повярвай ми! И ти плащаш косвено за всичко, чрез данъците си

А АЗ мога да те накарам и лично да плащаш - просто не си интересен

Добре бе бълбука. Щом социалистите са били лоши и са правели така според теб, защо искаш да действаме също като тях? Как беше лафа за децата повтарящи "грешките"* на родителите си, когато достигнат на същият етап от своя жизнен път.

* Грешки от пубертетска гледна точка.

току-що, Sliderum2 написа:

Добре бе бълбука. Щом социалистите са били лоши и са правели така според теб, защо искаш да действаме също като тях? Как беше лафа за децата повтарящи "грешките"* на родителите си, когато достигнат на същият етап от своя жизнен път.

* Грешки от пубертетска гледна точка.

Защото социалисти/комунисти сте вреден дивеч! А вредния дивеч се ликвидира

преди 6 минути, NewRedDragon написа:

Чакай малко, социалисте, не си посягай!

преди 20 минути, NewRedDragon написа:

Ма ти си корумпиран от главата до петите, само аватара ти зелен ве 😂

преди 11 минути, RoG написа:

Ма ти си корумпиран от главата до петите, само аватара ти зелен ве 😂

Едно време, като бях юноша на към 14 или 15 години и нямаше още капиталистическите НПО-та, защото още си беше социализъм строя, които се занимават със "защита" на животните, нещо ми беше избила чивията да си правя украса на обувките от кожа на гущери. Наскоро беше пуснат филма Дънди крокодила, гледах го на кино. Имаше доста от зелените гущери тогава, два се споминаха, преди да разбера че няма да се получи.

преди 17 часа, Гражданин написа:

Никой не оправдава нацистите, оправдавам младите загинали на фронта, които не са знаели за какво ги пращат, но зад тях е имало специални отряди, които да стрелят по дезертьорите и те не са имали друг избор. 

Знаели са чудесно за какво умират. Все пак нацистите управляват Германия от 1933 година, а преди това е имало силни крайни прогермански нстроения още след Първата световна война. Не на мен тези. Знаели са за какво умират много добре.

Казах ти, изгледай някои от семейните архивни филми на германците от онова време, които ти дадох. Там се вижда много добре какви са. Като ги намеря, ще ти покажа едни филми на едно семейство от Берлин, цветни, правени по време на войната. Войната като тема не е засегната, но показват как си живеят добре, как празнуват Коледа и Нова година, с каква гордост синът тийнейджър постъпва в "Германски трудов фронт" и си носи с гордост униформата, прибира се у дома и кани майка си на танци, вижда се как пускат големия грамофон и танцуват горди.

За мен това не са хора. Кефели са се на живота, докато други са страдали и умирали, само защото са евреи или хора с увреждания!

преди 10 часа, БаалБек написа:

През 1934 година Цар Борис III открива мемориал на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк с изписани имената на български герои. Столетницата (БКП/БСП) унищожава този паметник през 1979 година (не го съхранява, а унищожава), което е незачитане на българската история и паметта на хората, дали живота си за България. Дори не се учи за престъпленията на комунизма, за избитите и репресирани българи от Столетницата, с което се създава една нереалистична представа за миналото у младото поколение.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Паметник_на_първи_и_шести_пехотен_полк

Няма какво да се кланям на войници, съгласили се да воюват по усмотрение на един развратен цар (паметникът е за войници, загинали през Първата световна война). Ще ме извинявате, но България не е била застрашена, за да воюва. Роднинските монархически връзки подпалват тази война. Ние не сме имали място в нея. Ако някой има вина за изгубени наши територии, то това е точно Фердинанд! А синът му хич не е по - различен от него, просто е по- голям лицемер и по - прикрит.

В Германия може и да си пазят паметниците от тази сбъркана и ненужна война (Първата световна), аз обаче се радвам, че нямаме. Нямаме нужда от фалшиви герои, България не е била застрашена.

Да ме прощавате, но асоциирам паметниците от Първата световна с появата на крайно десните идеи и движения след нея. Партията на Бенито Мусолини (дори не знам как се казва), НСГРП,  партиите на Антон Мусерт в Нидерландия и на Видкунд Квислинг в Норвегия. Като гледам на снимки паметниците за първата световна от Германия, тръпки ме побиват. Свързвам ги с високопарни речи, униформи, маршове и факелни шествия.

преди 19 минути, Anneliese написа:

Знаели са чудесно за какво умират. Все пак нацистите управляват Германия от 1933 година, а преди това е имало силни крайни прогермански нстроения още след Първата световна война. Не на мен тези. Знаели са за какво умират много добре.

Казах ти, изгледай някои от семейните архивни филми на германците от онова време, които ти дадох. Там се вижда много добре какви са. Като ги намеря, ще ти покажа едни филми на едно семейство от Берлин, цветни, правени по време на войната. Войната като тема не е засегната, но показват как си живеят добре, как празнуват Коледа и Нова година, с каква гордост синът тийнейджър постъпва в "Германски трудов фронт" и си носи с гордост униформата, прибира се у дома и кани майка си на танци, вижда се как пускат големия грамофон и танцуват горди.

За мен това не са хора. Кефели са се на живота, докато други са страдали и умирали, само защото са евреи или хора с увреждания!

Ето, че потвърждаваш това, което бях казал по-рано за теб. Ти се дразниш, че някой се е бил "кефил на живота". Ти от къде знаеш дали му е било кеф или не? На една симка не се очаква да се опише целия му живот. Този човек също може да е боледувал или имал своите проблеми. Когато живееш в диктатура или авторитарна държава какъв избор имаш? Същото, което става в момента в Русия е ставало и в Нацистка Германия. Завоевателна война, заради която диктаторът си получи световна война. Никой не е на страната на Русия освен някакви тотално компроментирани по отношение на човешките права държави като Северна Корея, Сирия, Иран или изостанали африкански държави, пак начело с диктатори. И сред тези, които одобряват действията на Русия в момента са държави като СК, които не знам дали знаеш какво правят точно на хората с уреждания. Там направо скриват хората с урвреждания от погледите на света, за да не развалят картинката на идилията в техния най-светъл и прекрасен строй. Като едно време в социалистическа България - интернатите за деца и хора с увреждания са някакви пансиони в далечни затънтени провинциални градове, за да не ги види никой. И хората свикват да живеят с апатия към онези с увреждания и даже да ги гледат с отвращение. Имаше един чуждестранен филм за децата в Могилино. Не е зле да го видиш. Добре че беше ЕС, за да се затворят тези домове. Такива има още много в тоталитарните републики. А сега именно благодарение на Запада хора с увреждания биват включвани в най-разлини програми за интеграция, мобилност и т.н. Ти си прави сметка какво защитаваш. Къде е по-хуманно и качествено отношението към хората с увреждания според теб? В СК или "бивша Нацистка Германия"?

Филма за Могилино е дело на BBC. Вярно, че в дома е било зле, но чак британска медия да си пъха носа в нашите работи е малко прекалено. BBC интересно защо не напрвиха филми за насилията в техните социални институции. Не ми ги хвали.

преди 5 минути, Anneliese написа:

Филма за Могилино е дело на BBC. Вярно, че в дома е било зле, но чак британска медия да си пъха носа в нашите работи е малко прекалено. BBC интересно защо не напрвиха филми за насилията в техните социални институции. Не ми ги хвали.

Ако не беше тази британска медия, ти и светът никога нямаше да разберете за тези деца. Естествено, че когато се случват някакви злини, някой трябва да се намеси. Или ти смяташ, че това е било по-добре да не го излъчват само защото е чужда медия? Ти си от хората явно, които биха изгонили всички заклеймени като "чуждестранни агенти". Искаш да сме като в резерват, в който се случват само "розови неща", защото лошото грижливо е скрито от погледа ти и ти не го виждаш и си живееш щастливо? Отвратително отношение! Точно това мислене е и на хората садисти. Не му пречи, че някой е захвърлен като животно да умре в собствените си сокове, стига да не му е тази смрад пред очите. Щом не го вижда, то не съществува и тия чужденците пак са му виновни, че го занимават с глупости. Ние сме били могли и сами да си разрешим нашите проблеми. Било прекалено видиш ли, че се месят да ни казват и поучават какво да правим. То се вижда какво сме правили като общество, защото този проблем не е от вчера, а е културен и цивилизационен проблем, ако така се отнасяш към хората с увреждания в 21 век. 

Препоръчвам ви да изгледате като за начало този филм. Операторът се казва Адолф Дасел, ветеран от Първата световна война. През Втората световна става военен лекар. Снимал е местата, през които с неговата военна част са минавали - Белгия, Франция, после Полша. Вижда се една отвратителна имперска гордост, че цяла Европа е тяхна. Младите войници от частта му даже крадат едно френско куче и го качват на танка с тях! Снимал е Париж,  посланието на филма е "Париж е немски", "Европа ни принадлежи"! Ей това ме ядосва.

https://archiv-akh.de/filme?utf-8=✓&q=Dassel#2

Ако едно еврейско семейство е можело да си позволи да има семейна камера, щяхте да видите, че те са обикновени хора като всички други и нямат нищо общо с нацистките пропагандни измислици за евреите.  Отвратително е - едни могат да снимат живота си, а други - не. Едни могат да се разхождат свободно и да се забавляват, а други - не.

преди 8 минути, Anneliese написа:

Кажи за другарите, къде бяха между 39та и 41ва, не си прави оглушки!

преди 4 минути, Гражданин написа:

Ако не беше тази британска медия, ти и светът никога нямаше да разберете за тези деца. Естествено, че когато се случват някакви злини, някой трябва да се намеси. Или ти смяташ, че това е било по-добре да не го излъчват само защото е чужда медия? Ти си от хората явно, които биха изгонили всички заклеймени като "чуждестранни агенти". Искаш да сме като в резерват, в който се случват само "розови неща", защото лошото грижливо е скрито от погледа ти и ти не го виждаш и си живееш щастливо? Отвратително отношение! Точно това мислене е и на хората садисти. Не му пречи, че някой е захвърлен като животно да умре в собствените си сокове, стига да не му е тази смрад пред очите. Щом не го вижда, то не съществува и тия чужденците пак са му виновни, че го занимават с глупости. Ние сме били могли и сами да си разрешим нашите проблеми. Било прекалено видиш ли, че се месят да ни казват и поучават какво да правим. То се вижда какво сме правили като общество, защото този проблем не е от вчера, а е културен и цивилизационен проблем, ако така се отнасяш към хората с увреждания в 21 век. 

Посмали малко, и аз съм с увреждания! Не казвам да се крият и изоставят тези деца, а че чужда медия няма право да ни поучава. Великобритания си има достатъчно проблеми, да гледа себе си.

Аз не съм била крита, ходех в най - обикновена детска градина, само че на село, защото нашите работеха. После учих в две масови училища. Чак гимназиалното си образование изкарах в специално училище, и то защото приемът там беше по документи, не с изпити, с които нямаше да се справя, защото не ме бива грам по математика! Решението да уча там беше мое и не съжалявам. Пак по - добре, отколкото да уча с мързеливите ми бивши съученици от Трето училище, дето ги мързи книги да четат и сричат непознати думи. Или пък играят тамагочи в час.

преди 4 минути, Anneliese написа:

Снимал е Париж,  посланието на филма е "Париж е немски", "Европа ни принадлежи"! Ей това ме ядосва.

Ама не те ядосва "На Берлин!" и "Взять Киев за три дня"? 

преди 1 минута, Гражданин написа:

Ама не те ядосва "На Берлин!" и "Взять Киев за три дня"? 

Защото са справедливи.

Германците и до днес ги тресе голяма завист, че Берлин не е така красив и бляскав като Париж.:popcorn2:

преди 10 минути, Anneliese написа:

Посмали малко, и аз съм с увреждания! Не казвам да се крият и изоставят тези деца, а че чужда медия няма право да ни поучава. Великобритания си има достатъчно проблеми, да гледа себе си.

И кажи ми, кога щеше да разбереш, че този проблем съществува, ако не беше чуждата медия? Ако видиш, че някой има нужда от помощ, ти не би ли му помогнала, ако ти се къса сърцето? Че какво им пука на англичаните за нашите проблеми? Просто чужденци виждат какво е положението и единственият начин да събудят обществото е като го покажат по телевизията си. Очевидно няма как българските институции да не са знаели за този проблем, но естествено, че няма да ти го покажат по Канал 1! Така е трябвало, така е станало! Ако се изгонят чуждите телевизии като "чуждестранни агенти" вървим към диктатура от онзи тип, който просто ще скрие тези проблеми от лицето на земята, а няма да ги реши. И това много добре го знаеш!  

преди 3 минути, Anneliese написа:

Защото са справедливи.

Германците и до днес ги тресе голяма завист, че Берлин не е така красив и бляскав като Париж.:popcorn2:

И кое е справедливо? Кой е казал, че Русия трябва да превземе Берлин, света и т.н.? Ти като си с увреждания, какво отношение искаш към теб? Такова като към хората с увреждания в западните страни като Германия и Франция или такова отношение и грижи каквито те получават в Русия? 

Нисковолтовия изглежда като развален грамофон. Явно са му спуснали някоя опорка, обаче се нуждае от повод да я прокара. От желание някой да го попита за другарите в описания период от години. Нисковолтов, не ме интересува, дали ще си получиш центовете, ако не успееш.

преди 3 минути, Sliderum2 написа:

Нисковолтовия изглежда като развален грамофон. Явно са му спуснали някоя опорка, обаче се нуждае от повод да я прокара. От желание някой да го попита за другарите в описания период от години. Нисковолтов, не ме интересува, дали ще си получиш центовете, ако не успееш.

И ти мълчиш, като бит z@дник !

Тодор Живков беше достатъчно умен, за да баламосва руснаците, и неща дето ги е имало в Източна Германия и други соц. държави, тука ги е нямало... тука окупация избщо не е имало - нямало е руски военни, както в Източна Германия и Чехия (Окупацията (на латински: occupatio – „заемам“) е военно, в международното право, временно заемане от въоръжените сили територията на противника)). пък ако прочетете малко Вапцаров (който накрая също е разстрелян), ще видите че разстрели е имало и преди 1944 година... по време на немската окупация... не виждам причина да се маха паметника - той е история, мястото му е там където построен... то по тая логика след някое време политиците може да решат, че под турско робство не сме  били и трябва да се премахне паметника Шипка или да се премести в някой музей...

преди 5 минути, the professor написа:

Тодор Живков беше достатъчно умен, за да баламосва руснаците, и неща дето ги е имало в Източна Германия и други соц. държави, тука ги е нямало... тука окупация избщо не е имало - нямало е руски военни, както в Източна Германия и Чехия (Окупацията (на латински: occupatio – „заемам“) е военно, в международното право, временно заемане от въоръжените сили територията на противника)).

Напротив, имало си е съвсем буквална окупация

преди 14 минути, the professor написа:

Тодор Живков беше достатъчно умен, за да баламосва руснаците, и неща дето ги е имало в Източна Германия и други соц. държави, тука ги е нямало... тука окупация избщо не е имало - нямало е руски военни, както в Източна Германия и Чехия (Окупацията (на латински: occupatio – „заемам“) е военно, в международното право, временно заемане от въоръжените сили територията на противника)). пък ако прочетете малко Вапцаров (който накрая също е разстрелян), ще видите че разстрели е имало и преди 1944 година... по време на немската окупация... не виждам причина да се маха паметника - той е история, мястото му е там където построен... то по тая логика след някое време политиците може да решат, че под турско робство не сме  били и трябва да се премахне паметника Шипка или да се премести в някой музей...

Вземи и други книжи да прочетеш, не само тези, които спускаха другарите за четене !

Спомена предаден от поколение не поколение, макар и избледнял и потискан не е заличен. Останали са още много архивни документи, не всичко е унищожено!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.