Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника? 83 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
      18%
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
      46%
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
      8%
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
      1%
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0%
      0
    • Бутай като Мавзолея!
      19%
    • Отивам на живата верига да го пазя!
      1%
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 6 минути, Sliderum2 написа:

Прадядо ми, по линия на моята баба е бил машинист на композиция, на която се е качвал борисът, така и не научих дали в този момент е бил на смяна този мой роднина. И какво от това, полза само личен спомен за "късметлиите" да си побъбрят с н.в.

Ми нищо, не мога да извадя някакви генерални поуки от тази история, просто това е една лична история, може би много хора имат такива и показва защо народът като цяло е обичал царя. 

• Отговори 3,9k
  • Прегледи 180,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

• Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй

• Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Публикувани изображения

преди 1 минута, Гражданин написа:

Предполага се, че хората, които застават с мнение, че паметникът трябва да се запази са и запознати по какъв повод е сложен там и с каква цел.

Ако някой не знае с каква цел е поставен паметника, може да се ориетира и към отговора "Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат" или пък "Крия си мнението и искам само да видя резултатите"

Не надценявай хората.

преди 2 минути, Sliderum2 написа:

Не знам доколко е вярно. Но не това ми е интересно в случая. На теб явно ти се иска да е имало такива боеве, за да се обосновеш за какво?

Единствените загинали съветски войници на наша територия са умрели от алкохолно натравяне в Бургас, след като нападат гарата и пият от цистерна с метилов алкохол, даже и паметник имат в Бургас пишман пиячите. 🥂

преди 7 минути, WhiteHart написа:

Ми нищо, не мога да извадя някакви генерални поуки от тази история, просто това е една лична история, може би много хора имат такива и показва защо народът като цяло е обичал царя. 

Според Слидерумът "народът" ама "оня истинския" обича само Русия, комунизма и бай тошовия салам, чист без гмо.

Всички останали, които не са на това мнение не са от "народа", а са "гейпросащесср трололинки" на хранилка при западните изедници.

преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

Не надценявай хората.

Не ги надценявам, но и не надценявам темата и че мога да образовам някого чрез нея. Ако някой е на такава възраст, на която сам да може да ходи на два крака, да чете и да защитава т.нар. МОЧА, значи е загубена кауза. Темата е по-скоро да преброим копейките.

преди 9 минути, WhiteHart написа:

Никой не си е дал живота. МОЧА е паметник, на който е написано „На Съветската армия освободителка - от признателния български народ". Още тук има лъжа - от какво ни е освободила? От нищо. Окупация, преврат и 45 години диктаторски режим. Така че да има някакъв паметник за воините, дали живота си за справянето с фашизма - да, окей съм с това, но на пъпа на София да стърчи това бетонно чудовище, символ на потисничеството, твърдо не.

Това ли бил проблемът? Че са успяли да изгонят нацистите от нашите земи без да пукне пушка и без да се пролива кръв (включително и българска)?!? 

А ако е било имало боеве на наша територия? Тогава "за" или "против" събарянето на паметника щеше да си?

преди 1 минута, Гражданин написа:

Според Слидерумът "народът" ама "оня истинския" обича само Русия, комунизма и бай тошовия салам, чист без гмо.

Всички останали, които не са на това мнение не са от "народа", а са "гейпросащесср трололинки" на хранилка при западните изедници.

Е то тва е ясно. Джендъри, евроГейски ценности, кравари и т.н. Опорките на средностатистическия путиноид са толкова елементарни, че и 3 годишно дете може да се научи да ги повтаря. Корнелия Нинова понеже знае какво е нивото на избирателите й, затова в последно време започна да ги плаши с джендърите, и те горките, нали толкова им е акъла, жадно поглъщат... Поколението им е такова - цял живот промиване на мозъци, плюс неизбежната носталгия по младостта, и ето. Майка ми е типичният пример - иначе много интелигентен човек, цял живот е била учителка, много чете, много знае, но стане ли въпрос за Русия, комунизъм, баетошо и т.н., все едно някакво реле се превключва в главата й, и става невъзможно да се говори с нея. 

току-що, ivottoshev написа:

Това ли бил проблемът? Че са успяли да изгонят нацистите от нашите земи без да пукне пушка и без да се пролива кръв (включително и българска)?!? 

А ако е било имало боеве на наша територия? Тогава "за" или "против" събарянето на паметника щеше да си?

По-нагоре обясних. "Да" на паметник за борците против фашизма. "Не" на паметник в прослава на окупаторска армия. Толкова е просто.

преди 23 минути, Gaming_Solutions написа:

Може би с да и не щеше да е по-правилно, защото отговорите са малко подвеждащи. Особено този:
Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите

Някой незапознат може да реши, че паметника е в чест на освободителите ни от турско робство, а това не е така. Става въпрос за един по-късен период, когато съветските сили окупират царство България, която преди това е обявила неутралитет. Построен е 50-те години с цел пропаганда от комунистическия режим.

99% от тези, които искат да се премахне паметника... отричат в България да е имало турско робство. За тях това е било само османско присъствие. Е, ако от турците ни бяха освободили карвари или наглосакси - тогава положението щеше да е друго, но предвид кой е бил освободителя ни, предпочитат да го наричат "присъствие"

преди 18 минути, ivottoshev написа:

Да това е проблема. И не, не са гонили нацисти, а са ни окупирали след като сме обявили неутралитет

преди 11 минути, ivottoshev написа:

99% от тези, които искат да се премахне паметника... отричат в България да е имало турско робство. За тях това е било само османско присъствие. Е, ако от турците ни бяха освободили карвари или наглосакси - тогава положението щеше да е друго, но предвид кой е бил освободителя ни, предпочитат да го наричат "присъствие"

Какъв е зора на така наречените патриоти да се казва, че сме били роби. Не е много достойно да си роб 500г. Добре, че не сме и били такива. Знаеш ли какво е да си роб, Левски и Ботев роби ли са били, нашите предци роби ли са били. Иначе да, присъствие звучи също толкова абсурдно, както и робство. Българските земи са били под османско владичество.

ПП. Аз съм горд българин и не искам сина ми да учи в училище, че предците му са били роби.

Революционерите през Възраждането са използвали термина роб и робство, но за да са по-експресивни, понеже са търсили сътрудници, искали са думите им да имат по-голямо въздействие. Не че реално са смятали себе си за роби.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 21 минути, WhiteHart написа:

По-нагоре обясних. "Да" на паметник за борците против фашизма. "Не" на паметник в прослава на окупаторска армия. Толкова е просто.

Само че той е Паметник на "Съветската армия освободителка", демек на тази армия която ни е освободила от нацистите, а кой под каква сфера на влияние е щял да попадне след войната е написано на една салфетка в Ялта много преди това и е било неизбежно.

преди 30 минути, WhiteHart написа:

може би много хора имат такива

Да, всеки е свободен да предполага. Предположенията не са факти.

преди 19 минути, WhiteHart написа:

Корнелия Нинова понеже знае какво е нивото на избирателите й, затова в последно време започна да ги плаши с джендърите, и те горките, нали толкова им е акъла, жадно поглъщат... Поколението им е такова - цял живот промиване на мозъци, плюс неизбежната носталгия по младостта, и ето.

Всъщност БСП е необходимото зло. Много добре, че се връщат към корените си, защото ако изгонят тези си избиратели (те няма да изчезнат), гласовете им ще отидат при Копейкин от Израждане.

преди 30 минути, Гражданин написа:

Не ги надценявам, но и не надценявам темата и че мога да образовам някого чрез нея

А на какво се надяваш, на грант? Според теб образованите за значението на паметника са всички с мнение да се премести или разруши, а противниците на такива действия са със своето мнение поради невежество. Много хитър начин да дискриминираш и обиждаш. Няма що.

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Всъщност БСП е необходимото зло. Много добре, че се връщат към корените си, защото ако изгонят тези си избиратели (те няма да изчезнат), гласовете им ще отидат при Копейкин от Израждане.

Ми те отидоха там, според някои проучвания вече дават 6,6% или някъде там на БСП на следващите избори

А вчера фюрерът на копейките беше там да крещи на високоговорител как насилствено ще се саморазправят с "фашистите" и докато крещеше чак до проглушаване на ушите на подгласящите го с подобни крясъци, Нинова се опитваше да се чуе на микрофона на партийната телевизия и камерата постоянно се местеше така, че копейката да не се вижда, ама копейката се буташе в кадър очевидно знаейки на кого е камерата и си правеше тестис с другарката, за да я дразне отмъквайки вниманието от нея показвайки се баш в звездния ѝ момент. Сигурно вряскащите той ги беше довел и раздал кутиите с боя и яйца.

преди 16 минути, Gaming_Solutions написа:

ПП. Аз съм горд българин и не искам сина ми да учи в училище, че предците му са били роби.

...............................

Революционерите през Възраждането са използвали термина роб и робство, но за да са по-експресивни, понеже са търсили сътрудници, искали са думите им да имат по-голямо въздействие. Не че реално са смятали себе си за роби.

Това за робството ти го каза, сега го отричаш....

Нали османците само мирно и кротко са си присъствали? За какво са се борели тези революционери тогава?

преди 7 минути, ivottoshev написа:

Само че той е Паметник на "Съветската армия освободителка", демек на тази армия която ни е освободила от нацистите, а кой под каква сфера на влияние е щял да попадне след войната е написано на една салфетка в Ялта много преди това и е било неизбежно.

Само дето тя не ни е "освобождавала" от нищо. Ние сме били държава, по своя воля участвала в един от воюващите лагери, тук нацисти не са убивали българи, не е имало от какво да ни освобождават. КАто цяло нивото на живот в България е било много над нивото в СССР и асвабадителите като дошли тук, леко са преживели културен шок. Голямо освобождаване е паднало...

преди 7 минути, Sliderum2 написа:

А на какво се надяваш, на грант? Според теб образованите за значението на паметника са всички с мнение да се премести или разруши, а противниците на такива действия са със своето мнение поради невежество. Много хитър начин да дискриминираш и обиждаш. Няма що.

Нищо не обиждам и не дискриминирам. Снимките от вчера показват всичко. Да ти ги покажа ли пак или те е срам от това, което ще се покаже? Тия сенилни баби и дядовци и момчета с поглед на акъл в трети клас изоставащо момче на задните редици чинове, с татуси на бандюги дето се викат обикновено за ударни групички по протестите да хвърлят яйца и заливат с боя и да крещят маймунски "Уууу". Знаят ли те точно какво защитават? Или пак са повикани когато тряват, раздадени са им корите с яйца и боята и им е казано какво да правят. Да има шумотевица, да има борба за надмощие да се покажат повече по телевизията тия умните, като копейката, истинските патрЕоти. Да може разни дедовци и чичаци на дивана докато гледат ТВ да се впечатлят от маймунждулъка и да си кажат "Ееее, ееее, за тоя ке гласувам! Браво на момчето! Не само пее добре, ми и добре се бори! Точно така трябва да се прави!"

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Това за робството ти го каза, сега го отричаш....

Нали османците само мирно и кротко са си присъствали? За какво са се борели тези революционери тогава?

И другата ми любима тема. Големият зор да се изкараме роби. Единствената балканска страна, чиито жители неистово се опитват да поробят дедите си. Някакъв исторически мазохизъм явно. Имам чувството, че много хора не знаят какво значи роб. Роби е имало в Америка - оковани, собственост на други хора, от сутрин до вечер на плантацията, не хора, а вещи. Пра пра пра дядо ми е имал къща на два етажа, стадо овце, право да изповядва религията си, право да пътува в чужбина, задължение да плаща данъци. Според вас този човек роб ли е бил? Да, били сме поданици на една изостанала и понякога жестока империя, но това не е робство. Бъркате понятията.

преди 10 минути, WhiteHart написа:

Само дето тя не ни е "освобождавала" от нищо. Ние сме били държава, по своя воля участвала в един от воюващите лагери, тук нацисти не са убивали българи, не е имало от какво да ни освобождават.

Не бре, не ни е освобождавала. На нацистите ей така изведнъж им щукнало да станат и да си тръгнат, а фактът че точно по това време Червената армия е била на границите ни е някаква незначителна подробност и случайност, за която не си струва да се говори. Това ли е тезата ти?

А-а-а-а ясно. И нацистите са били също като турците - само мирно и кротко са си присъствали, колкото да изпият по едно кафе и да си похортуват с местното население.

Ех, ако не бяха тези гадни руснаци значииии, развалиха ни рахатлъка и с Мехмед, и с Ханс. 

преди 3 минути, WhiteHart написа:

И другата ми любима тема. Големият зор да се изкараме роби. Единствената балканска страна, чиито жители неистово се опитват да поробят дедите си. Някакъв исторически мазохизъм явно. Имам чувството, че много хора не знаят какво значи роб. Роби е имало в Америка - оковани, собственост на други хора, от сутрин до вечер на плантацията, не хора, а вещи. Пра пра пра дядо ми е имал къща на два етажа, стадо овце, право да изповядва религията си, право да пътува в чужбина, задължение да плаща данъци. Според вас този човек роб ли е бил? Да, били сме поданици на една изостанала и понякога жестока империя, но това не е робство. Бъркате понятията.

Докато се поддържа мита за робството, се поддържа и мита за освобождението. Копейките са докарани до там, че с религиозен плам да  обясняват даже, че цели два пъти сме били освобождавани и чакат трети път. 

току-що, ivottoshev написа:

Не бре, не ни е освобождавала. нацистите ей така изведнъж им щукнало да станат и да си тръгнат, а фактът че точно по това време Червената армия е била на границите ни е някаква незначителна подробност и случайност, за която не си струва да се говори. Това ли е тезата ти?

А-а-а-а ясно. И нацистите са били също като турците - само мирно и кротко са си присъствали, колкото да изпият по едно кафе и да си похортуват с местното население.

Ех, ако не бяха тези гадни руснаци значииии, развалиха ни рахатлъка и с Мехмед, и с Ханс. 

Виждам, че и с теб е безсмислено да се говори. Релето в главата ти превключва и започваш като радиоточката. Това е големият грях на комунизма.

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Не си ли чувал за историите как немците били винаги къпаним, чисти, плащали си наем на жителите, които ги приютявали в къщите си, давали шоколад на децата, били вежливи, образовани и възпитани. Съветските войници, знаеш ли какво оставяли в къщите? Онова стихотворение от по-назад няма нужда да ти го копирам и аз.

току-що, Гражданин написа:

Докато се поддържа мита за робството, се поддържа и мита за освобождението. Копейките са докарани до там, че с религиозен плам да  обясняват даже, че цели два пъти сме били освобождавани и чакат трети път. 

Е да, в училище навремето ни обясняваха, че братушките ни асвабадили от фашистко робство... Пък и имах вкъщи Овчарчето Калитко - не знам чел ли си я - там с религиозен плам се обясняваше как фашистите вилнеят над бащино огнище, а угнетеният български народ страда и гледа на изток, към дядо Иван, и чака да бъде асвабаден... 😄

Точно и на място! Прочетете го цялото! САЩ искат тук да разпалят гражданска война! Да не им го позволим!

Унищожат ли паметника, следва саморазправа с предателите на България!

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/13953568

преди 13 минути, ivottoshev написа:

Не бре, не ни е освобождавала. На нацистите ей така изведнъж им щукнало да станат и да си тръгнат, а фактът че точно по това време Червената армия е била на границите ни е някаква незначителна подробност и случайност, за която не си струва да се говори. Това ли е тезата ти?

Какво очакваш от фашистофили на съвременния краварски фашизъм.

преди 9 минути, Anneliese написа:

Точно и на място! Прочетете го цялото! САЩ искат тук да разпалят гражданска война! Да не им го позволим!

Унищожат ли паметника, следва саморазправа с предателите на България!

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/13953568

Много е тъжно, че си озлобена и искаш саморазправа с живота, каквато и да е тя, само да я има.

Измислени врагове, които са само в главата ти. И разни клоуни като този канализират садистичните ти емоции от желание да си отмъстиш на живота за положението си и си готова да громиш и да се саморазправяш.

Разбираш ли какво е значението на думичката "саморазправа"? Умело те изплзва този мишок, както използва и всички други копейки, които тъгуват нещо по живота и им вкарва в акъла врагове, които не съществуват. Джендъри, еврогееве, войни, които не са наши, но той непрекъснато говори как сме вече въвлечени и т.н..

За жалост хората са емоционални същества, много често и твърде прости, за да разберат, че ги манипулират. Предпочитат вместо да си признаят своята жалостива участ, да започнат във фантазиите си да се пуйчат като птица феникс едва ли не изгрявайки и поразявайки със светлина и справедливост, но вместо това на тоя плъх и такива като него му се купуват още луксове в живота, а пък тия дето спомагат за това не греят ами ги проскубват като кокошки.

И ти сега си една... 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.