Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника? 83 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
      18%
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
      46%
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
      8%
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
      1%
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0%
      0
    • Бутай като Мавзолея!
      19%
    • Отивам на живата верига да го пазя!
      1%
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 2 минути, dioib написа:

Това си е за доклад. Но ... я по-меко малиш ... :) = По-малко страст ... :) Ко, че си ... прочие ... Малко уважение моля!!!

Аз си знаех, че ще прокопсаме по пътя си напред, само ако направим паметник на байгън! Или поне на "боби" сапунджиев.

• Отговори 3,9k
  • Прегледи 175,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

• Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй

• Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Публикувани изображения

преди 1 час, WhiteHart написа:

Да, добре, че няма да ви има. Цялото ви поколение се е вкопчило в старото, в миналото, и отказва да продължи напред, и дърпа назад и другите хора. 

По какъв начин един паметник дърпа назад другите хора, нима мислиш че след като бъде премахнат този или който и да е друг паметник то магически ще се промени историята на държавата ни, магически хората ще забравят миналото ни, по възрастните ще престаната да разказват тази и друга история на по младите и тя ще престане да съществува ? Нека паметника остане в миналото ,той е на миналото ,но ако нямаш миналото си как ще градиш бъдещето ? 

преди 6 минути, Sliderum2 написа:

Аз си знаех, че ще прокопсаме по пътя си напред, само ако направим паметник на байгън! Или поне на "боби" сапунджиев.

Гражданина да направи анкета и да гласуваме.

Всъщност, въпросният паметник последно съм го виждал на живо доста отдавна, дори не съм ходил да го гледам специално, само имах път наблизо. Това не променя мнението ми, че трябва да остане.

преди 7 минути, AAUUXX написа:

По какъв начин един паметник дърпа назад другите хора, нима мислиш че след като бъде премахнат този или който и да е друг паметник то магически ще се промени историята на държавата ни, магически хората ще забравят миналото ни, по възрастните ще престаната да разказват тази и друга история на по младите и тя ще престане да съществува ? Нека паметника остане в миналото ,той е на миналото ,но ако нямаш миналото си как ще градиш бъдещето

Живей за мига, пък каквото стане. Утре може да ме сгази наркоман.

преди 9 минути, AAUUXX написа:

Гражданина да направи анкета и да гласуваме.

И аз мисля, че мога да направя още анкети с оглед на това, че явно анкетите ми се харесват. Нека първо тази приключи, за да преброим копейките и после може да отваря следващата, в която да питам нещо от сорта защо обичате СССР/Русия и защо не харесвате ЕС и НАТО. Ще го обмисля и преценя дали и кога да я пусна.

преди 21 минути, Гражданин написа:

Ти не си точно робот, а бот фейкомет. Не го ли записа в програмата си за толкова време?

Защо ме наричаш "бот фейкомет"?

току-що, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Защо си бот фейкомет?

преди 2 минути, Гражданин написа:

Нека първо тази приключи, за да преброим копейките

На 2-ри април ще се преброим. Някаква анкета в някакъв форум не доказва нищо.

преди 9 минути, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Я виж тази книжка, ако я намериш без да плащаш де. Организация на западнясалата пропаганда към източна Европа. Сигурно има описани всички варианти, от някои все още известни и работещи радиа, които бяха създадени недвусмислено с тази цел и през всички други медии, включително киното и телевизиите. Тъй като е достатъчно стара работа, не е засегнат интернет, но пътят е проправен доста отдавна, а не както някои си мислят, че започва едва ли не от 70-80-е години на 20 век. Много по-рано е започнало начинанието. Вероятно още след победата във ВОСР.

преди 2 часа, Hristo52 написа:

Оскотели, озлобели

Баси иронията

наркотизирани

сИпи една ракия сега. Бай Ристо, няма ли да качиш някое селфи от протеста днес? 

преди 12 минути, N1K17Y написа:

Оскотели, озлобели

Баси иронията

наркотизирани

сИпи една ракия сега. Бай Ристо, няма ли да качиш някое селфи от протеста днес? 

Няма да посмее, но други хора са го снимали. Поне си е откровен, че Матушка му е най-мила, но ако може да я обича от тук или в краен случай от Италия...

52-1.png

на 8.03.2023 г. в 14:57, Петър Ангелов написа:

Подкрепям мнението на @AAUUXX. Не мисля, че е правилно да се махат паметници (още повече, че нещата звучат като ода са под влияние на развоя на събитията от последната година, което за мен е грешно). Като гледам, при немците има много от онуй време, пък не съм чел някъде да са тръгнали да ги махат.

Въобще начинанието ми напомня за цитат от една небезизнестна книга:

Германците и не смеят, защото веднага ще тръгнат обвинения за възраждане на нацизма. Освен това ги хвана страх да не са следващите след Украйна. Тъкмо си възстановиха Берлин, все пак. Наскоро са завършили строителството на точното копие на берлинския дворец. В оригиналния дворец, последният, живял там, е Херман Гьоринг със семейството му.

на 8.03.2023 г. в 15:13, Гражданин написа:

Тоест ти отричаш официалната история и това което историците пишат а именно, че Царство България е било окупирано 1944-та година и това, че България е принудена да изхранва 200 000 души от Червената армия, разквартирувани в страната до подписването на Парижкия мирен договор от 1947 г. Те са били тук, защото сме били много гостоприемни, а те са дошли тук с мир, само за да ни покажат как трябва да живеем в комунистически режим изцяло подчинен на волята на Кремъл и заради това трябва да сме им вечно признателни според надписа?

Твоята "официална" история е пълна лъжа и открита манипулация. Това са приказките на онези, които не могат да преживеят, и не искат все още да повярват, че Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил са оставили България в съветската зона на влияние.Е, това не е наш проблем!

преди 7 минути, Anneliese написа:

Твоята "официална" история е пълна лъжа и открита манипулация. Това са приказките на онези, които не могат да преживеят, и не искат все още да повярват, че Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил са оставили България в съветската зона на влияние.Е, това не е наш проблем!

А съветската зона на влияние даде ли право на комунистическия режим да извърши всички тези мародерства?

преди 3 часа, WhiteHart написа:

Облъчените с червена пропаганда мислят, че това е паметник в признателност на братските руски войски, освободили ни от фашистко робство. 

В нашата част на света именно Червената армия се е разправила с фашистите. Според историята която ти си учил, Карварите ли са прочистили централна и източна Европа от нацистите?

преди 17 минути, ivottoshev написа:

В нашата част на света именно Червената армия се е разправила с фашистите.

Така се е случило, че един диктатор е надвил друг диктатор. Ама ние в България сме пострадали, че отново сме попаднали в ръцете на още по-кръвожаден и деспотичен диктатор. 

преди 2 часа, WhiteHart написа:

Кака няма как да съм ти, имам си орехчета долу.

:offtopic_s:Гледай да не попаднат под орехо=тросачката!!! :) -> Че иначе ... :) 

Щом сме почнали с цитати от сайтове...

Цитат
ture-1.jpg.fe3e65c05f69b919cc8c728e835bc1e6.jpg

Днешният протест показа няколко важни неща. На първо място, че зад една кауза могат да застанат много хора с различни убеждения, партийни пристрастия и ако щете отличителни знаци.

На второ място, че Столичният общински съвет не представлява огромната част от българите. Същото важи за Народното събрание и Министерския съвет. Институциите се изпразниха от съдържание и това вече е твърде видимо.

Все още мнозинството е мълчаливо, но то обикновено иска да бъде в добри отношения с победителите. И понеже знам, че ме четат немалко хора с либерални и дори неолибералния възгледи (което са различни неща), ще се обърна директно към тях.

Някои от вас не харесват Русия, което си е ваше право. Някои от вас все още вярват в силата на Европа, което за жалост е заблуда, но все пак ваше право. Но трябва да знаете, че историята е циклична и доминиращата страна винаги се сменя. Само варварите разрушават паметниците на своите противници. Ако наистина вярвате в демокрацията не действайте като римските и подобните им варвари.

Всеки от вас има правото да разкаже на децата си своята версия за историята през призмата на костите на собствените си предци. Но е повече от нелепо в съвременното общество да се местят, рушат и обругават паметници. Абсурдно е тези, които казват, че подкрепят държавността в Украйна, да искат да махат паметника на Трети украински фронт. Още по-грозното е, че в състава му е имало и български военни.

Разберете, че учебниците по история и литература се пишат от настоящата власт, но паметниците и символите говорят във вековете. Ние нямаме право да се разпореждаме със символите на паметта . Камо ли чиновници на външно подчинение.

Не забравяйте и друго. В два различни исторически периода Русия е имала възможност да спре съществуването на България като суверенна държава. Първо България е освободена от турска власт, но получава суверенитет след война между Русия и Турция. Можело ли е просто да минем от турска в руска власт? Защо не?

Можело ли е след края на ВСВ България да стане директно една от съветските републики? В крайна сметка тук роля изиграва и факта, че отказваме да изпратим войски на руския фронт. Но и това произтича от факта, че Русия възстановява българската държавност.

Самата Русия се явява дъщерна за България държава, която получава от нас писмеността и духовността си. И това са само факти, а не лични мнения. Защото мнението е като задника, всеки си има по едно.

Сегашният натиск за демонтиране на монумента е резултат от геополитически решения. Те касаят и други източни страни, но България е важна като сърцето на Балканите. Територията ни е ключова. Важни сме стратегически за САЩ, Русия и дори Китай, заради Пътя на коприната.

Влиянието на САЩ обаче неминуемо ще намалява заради фронтовете с другите две геополитически сили. Срязването на историческите и културни връзки с Русия значи само едно нещо. Връщането на България в сферата на влияние отпреди Руско-турската война. Разбирам, че за някои това ще прозвучи тежко и зловещо, но няма друга геополитическа логика при настоящата посока на развитие.

При оттеглянето на САЩ, което вече в ход, Турция като "протектор" на тази ключова геополитическа ос е най-логичното "компромисно" решение между великите сили. В, освен ако не покажем гръбнак и национално отговорно поведение. И преодолеем различията си в името на България. На културата, историята и религията си. И ако си мислите, че е много готино да си турски протекторат, поразпитайте хората от Северозапада, които вече са полупротекторат на ДПС.

Не мислете в черно и бяло, защото сега се разместват пластовете на голямата политика, което отваря възможности, но и риск от изчезването ни! Нужно е активно и будно гражданско общество!

Тодор Беленски

на 8.03.2023 г. в 15:56, JohnTRIVOLTA написа:

Мястото му е в музея на соца ! Няма как да има паметник за несъществуващи неща!

Какви несъществуващи неща, бе? Има ли още Трети райх? Няма, благодарение точно на Червената армия! НЕБЛАГОДАРНИК!

на 8.03.2023 г. в 16:03, JohnTRIVOLTA написа:

Ама е имало фараон, а тук освободитека не е имало!

Не искам да се бута, а да се премести, да знаят поколенията как се индоктринира!

Щото САЩ в момента пък хич не индоктринират! Не на мен тия!

Тоя паметник е голям панаир щом и ботолито и форумното наци  доприпкаха :biggrin:

преди 2 часа, AAUUXX написа:

По какъв начин един паметник дърпа назад другите хора, нима мислиш че след като бъде премахнат този или който и да е друг паметник то магически ще се промени историята на държавата ни, магически хората ще забравят миналото ни, по възрастните ще престаната да разказват тази и друга история на по младите и тя ще престане да съществува ? Нека паметника остане в миналото ,той е на миналото ,но ако нямаш миналото си как ще градиш бъдещето ? 

Групи хора помнят избирателно и са ориентирани към онова, което ще осигури ако не просперитета им, то поне достойнството им. Видяна по този начин, паметта, която поддържа руските символи в България, е затлачена и вкисната. Подобно състояние е по-скоро отказ от памет. Затова аргументът за помненето и паметта, с които се мотивира съхраняване на руски окупационни символи е реплика на руски имперски интерес.

Стефан Попов за "Свободна Европа"

преди 53 минути, ivottoshev написа:

В нашата част на света именно Червената армия се е разправила с фашистите. Според историята която ти си учил, Карварите ли са прочистили централна и източна Европа от нацистите?

В историята, която не е промита от Червените боклуци, Червените боклуци са фашисти. Окупатори те освобождават. Смях. 

на 8.03.2023 г. в 16:18, Гражданин написа:

Не знам дали вие четете, но аз пък съм чел как сме имали едно прекрасно Царство България и под зоркия поглед на освободителите и дулата на оръжията им се е провел референдум за смяна властта с такава от съветски тип под контрола на Кремъл. Елитът и интелектуалците в страната масово са били избити, за да няма шанс за критика, а хиляди са пратени в трудови лагери или принудени да предадат доброволно на новата власт домовете си и всичко в тях и автомобилите си.

Откровена лъжа!

Попадам на доста носталгични фейсбук и инстаграм страници за царство България, създадени от хора, които живеят тук и сега, имат си всичко и са презадаволени и пускат снимки главно от София и големите градове и пишат колко уредено е било всичко тогава Уредено - трънки! Обикновените хора не са могли да си позволят фотоапарат на "AGFA" , който тогава е струвал цяло състояние. Ама за по - умилително на рекламата са сложили рисунки на дечица. Всичко е било скъпо тогава, а за бедния, обикновен селянин никой не го е било еня.

Аз пък разглеждам  снимки на родния ми град от онези години и открих какво е имало на мястото на нашия апартамент днес. Берковица тогава е бил град от селски тип, със селски възрожденски къщички, мръсни улички, а единствените хубави и модерни сгради са били търговските и жилищни сгради на евреите. Само дето никъде не успях да намеря снимки на синагогата на града и адски ме е яд, защото не знам къде се е намирала. За джамията се знае, иначе нея също  я няма, а мястото сега е държавно и застроено, слава Богу! Но за синагогата ме е яд. Имало е една голяма и много хубава, но е била съборена точно от царските власти през 20 - те години на 20 век! После е била построена по - малка и скромна и нея също я няма! Паметта за евреите в града е буквално затрита, което ми е отвратително. Иначе сега градът ни изглежда много по - добре, отколкото по царско време. По соца построяват днешното хубаво читалище на града, с което всички се гордеем, а старото сега е детски център "Камбанка", сцената му още се използва. По времето на социализма махат старите, мръсни и схлупени къщурки и построяват новите днешни къщи, апартаменти и жилищни комплекси, площадите,  детската ясла, детските градини, училищата, киното, създават се градската художествена галерия, къщата - музей "Иван Вазов", етнографския музей, правят се археологически разкопки и разкриват римската крепост "Калето", построяват дом за изоставени деца, оздравително училище и помощно училище, дом за стари хора, разширяват сградите на полицията и болницата, хотели, ресторанти, магазини, сградата на БНБ...............

И искате да съм неблагодарна? Благодарение на соца семейството ми живее в града, иначе имам селски произход.

Единственото, за което ми е мъчно, е затритата памет за синагогата.

Няма как да питам баба ми, тя и дядо идват в града чак след войната. Идвали са рядко ту преди това, баба е идвала с майка и, да продават плетени изделия, плодове и зеленчуци на пазара. Не са познавали евреи, нито някой в града.

преди 35 минути, Anneliese написа:

Какви несъществуващи неща, бе? Има ли още Трети райх? Няма, благодарение точно на Червената армия! НЕБЛАГОДАРНИК!

Щото САЩ в момента пък хич не индоктринират! Не на мен тия!

Несъществуващото е така нареченото "освобождение"  - ако не бяха ни окупрали, щеше ли да има Трети райх - не! За кое да съм благодарен, че бяхме обрани ли, че ни оставиха голи и боси ли, че работихме за господаря ли, че ни предложиха посредствен живот ли, че бяхме принудени да ги обичаме на сила ли? Да припомним:

Пиша ти от Плевен, драги Ванка.

Помниш ли кагда пришол със танка?

Беше млад, но се държеше мъжки.

Зарази семейството ми с въшки…

Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари.

Помниш ли, как кушаше картошки?

Наконец забърса три кокошки.

После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия.

А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата!

"Длъжен бях да те обичам, Ваня.

Даже кръстих дъщеря си Маня.

Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила.

После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки.

Грабихте и жито, папироси…

Зарад тебе ходим голи-боси!

Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.

Ние всички хранехме танкиста.

А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка…

Пазеше и немците, и чехите.

Ние тук възпявахме успехите.

С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята."

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.