Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Християнство или ислям? Къде е истината? (без цензура).

Featured Replies

преди 1 час, realno написа:

Не е случайно, че много мюсюлмани когато извикат към Бог за помощ вместо Аллах винаги им се явява Исус. 

Никога в човешката история Аллах не се е явявал на някого и няма да се яви, защото е мъртъв предислямски идол на Луната. 

Никога в човешката история Аллах не е изцелявал, изгонвал демони,  правил чудеса или предсказвал нещо и няма да направи нещо подобно, защото е мъртъв идол. 

Делата отличават истинския Бог от мъртвите идоли. 

пак си намери мегдан да си изходиш проповедите и вероятно да позаработиш нещо си. :) 

РАзбира се - пак са глупости. Навремето имаше далеч по-интелигентни сред вашето съсловие. Нямате ли там някакво наблюдение, нещо... такава безконтролна буря в чашки с водица...

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 74,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Като се има предвид, че това е религията, която одобрява платената любов и толерира мъж да изневери на жена си, то навън ходят много неосъзнати анжелисти. Само дето не са си поставили определението. 🤭

• .................
    .................

А ти не осъзнаваш, че си най-големият папагал тук.😂 Нито имаш собствена мисъл, нито собствени идеи, идеологии и вярвания. Единственото ти удоволствие в живота и във форума е да търсиш за кого да се хв

• Доколкото знам, християнството и исляма имат общ корен - преданието за Авраам, който пръв приема вярата в един Бог.  В християнството Авраам олицетворява вярата и покорността пред Бога, а в ислям

Публикувани изображения

преди 6 часа, realno написа:

Яхве е единственият истински Бог

Цитат

Транслитерацията невинаги се съобразява с оригиналния изговор на текста.

Нещо не разбра въпроса ми. 

Кой е факта, че при християните същността на Бог е истинска? 

Отделно, че самото християнство се счита за ерес. 

Иначе темата трябва да е:

Дуализъм, юдаизъм, християнство или ислям? Къде е истината? (без цензура).

От твоето писание излиза, че: Истината е в юдаизма! 

Как го обясняваш, че същността на Бог е различна при въпросните монотеистични религии? 

• Автор
преди 12 часа, (:IdioibI:) написа:

Нещо не разбра въпроса ми. 

Кой е факта, че при християните същността на Бог е истинска? 

Уточни, че не разбирам въпроса ти. 

Отделно, че самото християнство се счита за ерес. 

От кого се счита за ерес? 

От твоето писание излиза, че: Истината е в юдаизма! 

В Библията не се говори за "юдаизъм", а за вярата на евреите в Живия Бог. 

В изпълнение на пророчествата, Месията е от евреите. Следователно по правилно е да се каже, че Истината е от евреите в частност от племето на юдеите и още по конкретно от Давидовия род. 

Ако под юдаизъм се има предвид вярата в Яхве, то юдаизма не отхвърля Месията Исус, а от евреите, които не го разпознаха като такъв. Яхве не отхвърля Исус, а е пророкувал за Неговото чудотворно раждане, живот на земята, смърт на кръст, възкресение и повторно идване. Нещо повече, Яхве е пророкувал, че евреите в своя "юдаизъм" ще отхвърлят и убият Месията изпратен от Него. Следователно Истината е от Яхве, а не в "юдаизма" като религия, защото Яхве и Исус имат една същност и са неразделни. Яхве е Христос и Христо е Яхве.  Може да звучи странно, но християнството е истинския юдаизъм (ако Яхве е юдаизма). 

Това отговор на горния ти въпрос (че християнството е ерес). Той е ерес в очите на юдеи и мюсюлмани, но не и в очите на Живия Бог. Доказателство е, че Бог потвърждава Новозаветното Си Слово с чудеса и знамения. Ако беше ерес щеше да е пълна тишина като в исляма. Между другото в началото исляма се е приемал като християнска ерес и липсата на живот в него (липса на всякакви чудеса и знамения) потвърждава този факт. Исус когато се явява на мюсюлмани не ги насочва към корана, а към Библията, не към Кааба Мека, а към Ерусалим.

Протестант лъжесвидетелства против НЗ.

преди 29 минути, realno написа:

Яхве е Христос и Христо е Яхве.

Цитат

преди 1 час, realno написа:

Уточни, че не разбирам въпроса ти. 

От кого се счита за ерес? 

В Библията не се говори за "юдаизъм", а за вярата на евреите в Живия Бог. 

В изпълнение на пророчествата, Месията е от евреите. Следователно по правилно е да се каже, че Истината е от евреите в частност от племето на юдеите и още по конкретно от Давидовия род. 

Ако под юдаизъм се има предвид вярата в Яхве, то юдаизма не отхвърля Месията Исус, а от евреите, които не го разпознаха като такъв. Яхве не отхвърля Исус, а е пророкувал за Неговото чудотворно раждане, живот на земята, смърт на кръст, възкресение и повторно идване. Нещо повече, Яхве е пророкувал, че евреите в своя "юдаизъм" ще отхвърлят и убият Месията изпратен от Него. Следователно Истината е от Яхве, а не в "юдаизма" като религия, защото Яхве и Исус имат една същност и са неразделни. Яхве е Христос и Христо е Яхве.  Може да звучи странно, но християнството е истинския юдаизъм (ако Яхве е юдаизма). 

Това отговор на горния ти въпрос (че християнството е ерес). Той е ерес в очите на юдеи и мюсюлмани, но не и в очите на Живия Бог. Доказателство е, че Бог потвърждава Новозаветното Си Слово с чудеса и знамения. Ако беше ерес щеше да е пълна тишина като в исляма. Между другото в началото исляма се е приемал като християнска ерес и липсата на живот в него (липса на всякакви чудеса и знамения) потвърждава този факт. Исус когато се явява на мюсюлмани не ги насочва към корана, а към Библията, не към Кааба Мека, а към Ерусалим.

Аз съм невеж! Имам повърхностни знания по отношение на религиите. 

Цитат

Характерен е за авраамическите религии (юдаизъм, християнство, ислям), но присъства и в други религиозни и философски системи като неоплатонизма, бахайство, друзи, самаритяни, зороастризъм, сикхизъм и някои направления на индуизма.[2] Въпреки че например в християнството се допуска тринитарианството, единственият бог е същество, което съществува едновременно и вечно като три личности (ипостаси) (Бог Отец, Иисус Христос, въплътил се като Иисус от Назарет и Свети Дух), които заедно са Светата Троица, монотеистичните религии открито се противопоставят на вярата в съществуването на повече от едно божество.

Трите са с един "корен", т.е. базирани на Аврам. 

Цитат

Авраам (на иврит: אַבְרָהָם‎; на арабски: إبراهيم Ибрахим) е легендарният общ родоначалник на трите авраамически религии.

Вярно ли е това според теб?

преди 19 минути, (:IdioibI:) написа:

Яхве е Христос и Христо е Яхве. 

Което е абсурд! Христос е от Адамовия род! Още от начало едното "коляно" е убито! 

Няма как Бог да е тъждествен на Яхве! => Следователно няма как той да е единствения Бог! 

Месията е този който е пророкуван, за да изчисти греха в Адамовия род! Който род е Царския род, а не родата на Давид!

п.п. Колко деца е имал Адам? 

• Автор
преди 45 минути, badr написа:

Протестант лъжесвидетелства против НЗ.

Йоан 10:30   Аз и Отец едно сме. 

п.п. Само при египтяните имаме Бог Ра! Богът на Слънцето! На светлината и прочие ... 

• Автор
преди 22 минути, (:IdioibI:) написа:

Авраам (на иврит: אַבְרָהָם‎; на арабски: إبراهيم Ибрахим) е легендарният общ родоначалник на трите авраамически религии.

Авраам няма как да е родоначалник на исляма поради простата причина, че я вярвал в Яхве, а не в предислямския идол на Луната Аллах.  Аллах такъв какъвто ни го представят днес не е съществувал по неговото време. Ако греша нека Бадр ме опровергае с археология и история. 

Авраам е родоначалник е на евреите и исмайляните ( по плът), но не и на християните. Смесват се вярата с родословието, което не е неправилно. 

преди 3 минути, realno написа:

Йоан 10:30   Аз и Отец едно сме. 

Е, ОК, това е в Новия завет. Но да отъждествяваш Исус от Назарет на Яхве е "Тотална щета"! Яхве от кой род е? 

Твоите представи за религията са изкривени! Изобщо не си вникнал както в Вехтите завети, а така също и в Новите завети!

И, към какъв избор приканваш тук, където има интелигентни хора? Защо си "рязнал" въпроса? Въвеждаш ограничен избор, а не да се сподели свободната воля!

= Срамота! Покай се! 

Бог да ти прости волните и неволни грехове. Амин 

• Автор
преди 43 минути, (:IdioibI:) написа:

Което е абсурд! Христос е от Адамовия род! Още от начало едното "коляно" е убито! 

Исус е от Авраамовия род (евреите) по плът, но като Бог е от вечността. 

Йоан 8:58   Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм.

преди 12 минути, (:IdioibI:) написа:

Е, ОК, това е в Новия завет. Но да отъждествяваш Исус от Назарет на Яхве е "Тотална щета"!

Аз не Го  отъждествам, Той сам се отъждествява.  

"преди да се е родил Авраам, Аз съм."

П.С. Исус използвайки израза "Аз съм" се отъждествява с Яхве, защото това е името, с което Бог се разкрива на Моидей в Изход 3:14 Аз съм Този, който съм"

Евреите разбират точно това изказване на Исус като богохулство, защото веднага след това вземат камъни искайки да Го убият - Йоан 5:59. Това било наказанието за богохулство - Левит 24:16. 

преди 23 минути, realno написа:

Ако греша нека Бадр ме опровергае с археология и история. 

Защо да те опровергава? => Ти имаш ли теологично образование? Следвал ли си Синода на БПЦ, за да имаш ценз по отношение на вероучението? 

На коя Църква си представител? Тя законно регистрирана ли е и фигурираш ли в нейния клир? 

преди 19 минути, realno написа:

Исус е от Авраамовия род (евреите) по плът, но като Бог е от вечността. 

Йоан 8:58   Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм.

Аз не Го  отъждествам, Той сам се отъждествява.  

Смири се поне! 

И все още се молим за Христос, който единствено е проповядвал вярата в Бог, за да възкръсне. Амин

• Автор
преди 22 минути, (:IdioibI:) написа:

Смири се поне! 

И все още се молим за Христос, който единствено е проповядвал вярата в Бог, за да възкръсне. Амин

Смирението приема истината, а гордостта се противи. 

Когато  съмняващия се Тома видя възкръсналия Исус каза: Йоан 20:28 Тома в отговор Му рече: Господ мой и Бог мой!

Какво направи Исус след тази изповед на Тома? Поправи ли го като му каза: Тома бъркаш, аз не съм Бог? Покай се и не бъди идолопоклонник? Не!

Но му каза: Йоан 20: 29 Исус му казва: Понеже Ме видя, [Томо], ти повярва, блажени ония, които, без да видят, са повярвали.

С друго думи Исус одобри изповедта на Тома. Това означава, че Тома е бил прав като нарича Исус "Бог". 

Следователно  ако Тома е бил прав, означава, че аз също съм прав, а ти грешиш. :(

преди 28 минути, realno написа:

Следователно  ако Тома е бил прав, означава, че аз също съм прав, а ти грешиш.

ма как няма да си "прав"... И потвърждения имаш... и си прав, щото и Тома е бил прав - защо, ми защото така пише, това пише и словото е истинското и е точно от "живия бог". И си прав, защото словото така казва и ти го четеш "логично и рационално".

Самата фраза за "жив бог" е толкова смешна и толкова нелепа, обаче нефелната душичка толкова се е самонадъхала ... и ако може няма да спре да си налива повярванките и заблудите. Щото тя с тях с живурка сред заблудите си...  

Точно това изречение издава комплекарската ти дивотия, заради която толкова години сипеш едни и същи апостолски заготовки, да се правиш на проповедник.

"...О, свещена простота!!!" - е възкликнал Ян Хус, на кладата... 

• Автор

Важна археологическа находка опровергаваща твърдения на исляма и атеизма. 

Моавския камък, известен още като Меша стела, е базалтов надпис от IX век пр.н.е., открит в Дибан (днешна Йордания). Той съдържа 34 реда текст на моавски език, близък до древния иврит, и е написан от моавския цар Миса. Надписът разказва за победата на Моав над Израил и издигането на храм в чест на моавския бог Хамос. Съдържание на надписа: 1. Военни победи – Миса твърди, че е бил васал на израилския цар Омри, но впоследствие Моав се освобождава. 2. Завладяване на градове – Изброява превземането на израилски крепости и населени места, включително Медева. 3. Божествена намеса – Миса приписва успехите си на помощта на Хамос. 4. Строителна дейност – Описва изграждането на водоснабдителни съоръжения и храмове. Историческо значение: Потвърждава библейските разкази от 4 Царе 3, но от гледната точка на Моав. Той е най-древният известен текст на западносемитски език, близък до иврит. Подчертава връзката между религията и политиката в древните общества. Моавският камък е открит през 1868 г., но скоро след това е счупен от местни бедуини. Оригиналът е възстановен и се намира в Лувъра, а копия са изложени в различни музеи.

Тъй като темата и за исляма, няма как да не се спомене, че  моавския камък опровергава твърдението на исляма, че библейския разказа е бил променен. Но чрез този камък, археологията опровергава това твърдение и доказва истинността и автентичността на библейския текст. Това е текст, в който е записано името на еврейския Бог Яхве. Важно е да се знае, че това не е еврейски източник, а външен за евреите, което го прави още по ценен тъй като доказва истинността на Библейския разказ и че по това време евреите са се покланяли на Яхве, а не по късно. 

Поредното евангелистко малоумие.Но понеже ромчето - евангелист иска археология и история, то нека бъде археология и история.

За да няма приказки от шипковия храст ще цитирам:

Годишник на Софийския университет VII 1929-1930 г.Богословски факултет.

Автор проф.Ив.С.Марковски.

ЗА ДРЕВНОБИБЛЕЙСКАТА ХРОНОЛОГИЯ

Синодално издание 1930г.

Ето пример как историята разобличава  лъжливото свидетелство на нашият колега  .

Цитат

Повечето от руските богослови се стараят да намерят средината между крайностите на католическото и протестантското учение, и са на мнение, че боговдъхновеноста се отнася само към цялото съдържание на Св. Писание, но не и към всичко в частност.Написването наистина е станало по Божие вдъхновение, но от човеци и като така, Писанието не е свободно от човешки елементи. Боговдъхновеността се отнася главно до истините за човешкото спасение и изкупление. Както и ап. Павел казва, че неговото благовестие е “сила Божия за спасение” (Рим. 1: 16). И ние смятаме, че ексегетът ще изпадне в голямо затруднение, а на места в безизходно положение, ако се възприеме, че всичко в Св. Писание има божествен произход, - всяка дума, дори всяка запетая. Такова твърдение не може да се оправдае преди всичко, като се изхожда от историята на канона. След толкова столетия и хилядолетия не сме вече в състояние да знаем, как точно е излязъл библейският текст изпод ръцете на свещените автори. Въпреки преголемите грижи, които са се полагали, за да се запази неповредим и безпогрешен, все пак, поради човешки слабости, текстът не е абсолютно лишен от такива. И една от главните задачи на текстовата критика е да възстанови оригинала, докато това е възможно, в неговата първоначална чистота. При предаването и преписването на свещените книги най-вече са били възможни грешки в хронологията, затова и числата най-често за това най-вече са били подхвърляни на подправки и изменения. И много естествено, при преписването найлесно могат да се направят грешки в цифрите било от lapsus calami или lapsus oculi тъй като за преписвачът е невъзможно да се досети за сторената грешка било по контекста, било по смисъла на съдържанието. Тъй че ние не можем с пълна сигурност да твърдим, какво всички цифрени означения в сегашния библейски текст са автентични. Не знаем също дали в първообраза са били точно така. А да приемем абсолютна безпогрешност в преписването, това значи да се съгласим, че наред със свещените автори и хилядите след тях преписвачи са били боговдъхновени. А такава мисъл никой не поддържа.

Ако трябва да се продължи то моля.

Цитат

Основание за да приемем, че са били възможни такива грешки, има в самата Библия. Преди всичко пресмятането на годината, в която е станал потопа, не е еднакво според разните основни текстове. Според еврейския - латинския (Вулгата) текстове, потопа е станал в 1656 г. от сътвор. на света, според самарянския – в 1307 год., а според 70-те, в 2242 г. Освен това, в Бит. 5:25-27 по превода на 70-те – според ревизирания текст на Nestle и Tischendorf, се казва, че Матусал живял 167 години от раждането на неговия син Ламех и 802 след това, или всичко 969 години. Според същия текст Матусал се родил в 1287 г. и умрял в 2256 г. (2256-1287=969) от сътворението на света. И понеже потопът е станал в 2242 год., както отбелязахме по-горе, ще излезе, че Матусал е преживял потопа и е живял 14 години след него (2256-2242=14). А според Бит. 7: 7 и нт. от потопа били избавени само Ной и челядта му, т. е. синовете му, жена му и жените на синовете му. Явно е, че Матусал не е могъл до преживее потопа; тук имаме грешка на преписвача. За да се избегне посоченото недоумение от тая грешка в някои гръцки рецензии, напр. Swete, тя е поправена, като годините след раждането на Ламех от 802 са намалили на 782 т. е. са 20. А за да си остане числото 969, годините на Матусаловия живот, увеличава се числото, 167 (годините до раждането на Ламеха) са 20 и се получава 187, т. е. 187-172=969, така както е в еврейският текст. И в такъв случай ще излезе, че Матусал е умрял 6 години преди

Линк към изданието https://edamjanova.wordpress.com/wp-content/uploads/2015/03/markovsky_1930_drevnl_hron.pdf

Редактирано от badr (преглед на промените)

:) Така е с "живия бог'' дето иначе се явявал, помагал и си говорили с него, (дори от шипкови храсти) :) 

Нивото на момчето е много ниско... и с тия заготовки, милия... И тая ограниченост и характерна за апостоличните деца, нахъсаност и надъханост... И никаква мисъл, никаква, нищо. Повторения на едно и също... и грамофона свири един и същ припев, докато "плочата прескача".

Исляма не е за предпочитане , защото удоволствията са забранени , което не е така в Християнството. 

Друго , в исляма няма да отидеш в рая ако не спазваш Рамазан , което ще рече , че почти никой ислямист няма да отиде в рая , ако по време на  Рамазан слагаш нещо в уста си от изгрев до залез .

Това са непреодолими причини .

преди 14 часа, realno написа:

Следователно  ако Тома е бил прав, означава, че аз също съм прав, а ти грешиш. 

Няма прав, няма грешащ. И ти си грешник и аз

Разликата е, че ти си се възгордял! ОК, това е свободната ти воля, но защо се гневиш на друговерци? 

Отново ще те попита: От коя Църква си? В нейния клир ли си? 

преди 16 часа, _ramus_ написа:

Нивото на момчето е много ниско... и с тия заготовки, милия... И тая ограниченост и характерна за апостоличните деца, нахъсаност и надъханост... И никаква мисъл, никаква, нищо. Повторения на едно и също... и грамофона свири един и същ припев, докато "плочата прескача".

Слънчевата маса е 333 000 пъти земната.Във вселена има над 2000 млрд галактики.Всяка от тези галктики има над милярд звезди.Нашата галактика "Млечен път" има над 100млрд.звезди.

Това са изумяващи и надхвърлящи всяко въображение размери.При това този фантастичен брой е само на звездите.Да не говорим за броя на планетите, че числата може и да не могат да го изразят

Да се твърди, че създателя на всичко това ще се напъха в безкрайно малка планета, и там ще яде бой, ще го убият,  та и ще го набият на кол.

Ама това не е тъпотия, това е неописуема по размерите си простотия.Не трябва да си прост, а дори израза  "безкрайно прост" не отразява тази простотия.Колко прост може да бъде такъв човек??

И каква по-голяма антиреклама. Какво оскотяване.Всичко това е дори отвъд абсурда.

преди 23 минути, badr написа:

И каква по-голяма антиреклама. Какво оскотяване.Всичко това е дори отвъд абсурда.

Знаеш ли, и на мен това ми изглежда абсурд, но е факт:

image;s=800x800

Сега го съпостави с обема на човешкия мозък. 

Та, явно не си на "ти" по отношение на фракталите, т.е. било то към умиление или увеличение на Божията същност. :) 

Което означава, че скоростта на мислите е по-бърза от скоростта на светлината, но някои мозъци са "блокирали" поради количеството натрупана информация в тях и не остава място за "оперативна памет". :) = Все се "бутат" из някакви данни написани в някакви бумаги. :) => Търсят и сравняват! :) 

Хем те предупредих да не слизаш на неговото ниво, но човещина, т.е. подаде се на съблазън. :)  

Друг път прояви по-висш хумор! :) 

Мир вам! 

п.п. За разлика от @_ramus_, то аз не съм "хомо сапиенс"! Бъд у е Ъ! :) 

преди 44 минути, badr написа:

И каква по-голяма антиреклама. Какво оскотяване.Всичко това е дори отвъд абсурда

По същата логика трябва да отхвърлиш и еврейските писания, и мюсюлманските.  Защо Бог ще се занимава с тази планета? В мащабите на вселената съществена разлика между човека и планетата няма. Щом може Бог да се интересува от планетата ни, то няма нищо по-нормално от това да се въплъти като човек.

Възможно решение е да се приеме, че локално творението не се извършва директно от т.нар. Всемогъщ, единствен по отношение на всичко съществуващо Бог, а с посредничество. И така след Битие вече да не се говори за Абсолютния Бог. Това посгавя Авраамичесщиге религии ресом до други рулигии като тези от Шумер, Вавилон и др. където директно си пишат, че Земята не е създадена от Бога на Небето, Ану, а от неговите "синове", анунаките, начело с Мардук. И ето го примера за Отеца и Сина на Бога. Всички сме синове на Бог и в същността си едно с Него.

• Автор
преди 2 часа, badr написа:

Слънчевата маса е 333 000 пъти земната.Във вселена има над 2000 млрд галактики.Всяка от тези галктики има над милярд звезди.Нашата галактика "Млечен път" има над 100млрд.звезди.

Това са изумяващи и надхвърлящи всяко въображение размери.При това този фантастичен брой е само на звездите.Да не говорим за броя на планетите, че числата може и да не могат да го изразят

Да се твърди, че създателя на всичко това ще се напъха в безкрайно малка планета, и там ще яде бой, ще го убият,  та и ще го набият на кол.

Ама това не е тъпотия, това е неописуема по размерите си простотия.Не трябва да си прост, а дори израза  "безкрайно прост" не отразява тази простотия.Колко прост може да бъде такъв човек??

А гениално ли е от страна на ислямския ви бог Аллах да се "напъха в безкрайно малка планета" и да се опитва да опровергае, че Исус е " ял бой", умрял и възкръснал?   :cool:

преди 2 часа, badr написа:

Защо пък не . Така показва колко е Милостив и че Обича създанието си - човекът.

Показва и друго , че човешката природа е способна да отхапе ръката ,която му помага. Исус Христос само е проповядвал доброта и прошка и , затова са му завидели че бива харесван и са го наказали ,подиграли , хулили , проявили са насилие срещу Него , наслаждавали са се на смъртта Му , и всичко това заради добротата Му.

преди 42 минути, realno написа:

А гениално ли е от страна на ислямския ви бог Аллах да се "напъха в безкрайно малка планета" и да се опитва да опровергае, че Исус е " ял бой", умрял и възкръснал?   :cool:

И друго дали е гениално , като например проповядването на насилие и война.

?

• Автор
преди 20 часа, badr написа:

Ето пример как историята разобличава  лъжливото свидетелство на нашият колега  .

Цитат

Повечето от руските богослови се стараят да намерят средината между крайностите на католическото и протестантското учение, и са на мнение, че боговдъхновеноста се отнася само към цялото съдържание на Св. Писание, но не и към всичко в частност.Написването наистина е станало по Божие вдъхновение, но от човеци и като така, Писанието не е свободно от човешки елементи. Боговдъхновеността се отнася главно до истините за човешкото спасение и изкупление. Както и ап. Павел казва, че неговото благовестие е “сила Божия за спасение” (Рим. 1: 16). И ние смятаме, че ексегетът ще изпадне в голямо затруднение, а на места в безизходно положение, ако се възприеме, че всичко в Св. Писание има божествен произход, - всяка дума, дори всяка запетая. Такова твърдение не може да се оправдае преди всичко, като се изхожда от историята на канона. След толкова столетия и хилядолетия не сме вече в състояние да знаем, как точно е излязъл библейският текст изпод ръцете на свещените автори. Въпреки преголемите грижи, които са се полагали, за да се запази неповредим и безпогрешен, все пак, поради човешки слабости, текстът не е абсолютно лишен от такива. И една от главните задачи на текстовата критика е да възстанови оригинала, докато това е възможно, в неговата първоначална чистота. При предаването и преписването на свещените книги най-вече са били възможни грешки в хронологията, затова и числата най-често за това най-вече са били подхвърляни на подправки и изменения. И много естествено, при преписването найлесно могат да се направят грешки в цифрите било от lapsus calami или lapsus oculi тъй като за преписвачът е невъзможно да се досети за сторената грешка било по контекста, било по смисъла на съдържанието. Тъй че ние не можем с пълна сигурност да твърдим, какво всички цифрени означения в сегашния библейски текст са автентични. Не знаем също дали в първообраза са били точно така. А да приемем абсолютна безпогрешност в преписването, това значи да се съгласим, че наред със свещените автори и хилядите след тях преписвачи са били боговдъхновени. А такава мисъл никой не поддържа.

Когато нямаш крава започваш да търсиш по воля теле. :magnifier:

Библията не твърди, че Бог буквално е диктувал текста на нейните книги на авторите. Вместо това в нея се казва, че писанията са вдъхновени от Бога. Например, във 2 Тимотей 3:16 се казва: „Цялото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата.“ Също така, във 2 Петрово 1:21 се казва: „Защото никога пророчество не е идвало по човешка воля, но светите Божии човеци са говорили, движени от Светия Дух.“ Това означава, че авторите са писали под влиянието на Божия Дух, но не като пасивни записвачи на диктовка. Те са използвали собствения си стил, опит и разбиране, но посланието идва от Бога. 

преди 21 часа, badr написа:

Основание за да приемем, че са били възможни такива грешки, има в самата Библия. Преди всичко пресмятането на годината, в която е станал потопа, не е еднакво според разните основни текстове. Според еврейския - латинския (Вулгата) текстове, потопа е станал в 1656 г. от сътвор. на света, според самарянския – в 1307 год., а според 70-те, в 2242 г. Освен това, в Бит. 5:25-27 по превода на 70-те – според ревизирания текст на Nestle и Tischendorf, се казва, че Матусал живял 167 години от раждането на неговия син Ламех и 802 след това, или всичко 969 години. Според същия текст Матусал се родил в 1287 г. и умрял в 2256 г. (2256-1287=969) от сътворението на света. И понеже потопът е станал в 2242 год., както отбелязахме по-горе, ще излезе, че Матусал е преживял потопа и е живял 14 години след него (2256-2242=14). А според Бит. 7: 7 и нт. от потопа били избавени само Ной и челядта му, т. е. синовете му, жена му и жените на синовете му. Явно е, че Матусал не е могъл до преживее потопа; тук имаме грешка на преписвача. За да се избегне посоченото недоумение от тая грешка в някои гръцки рецензии, напр. Swete, тя е поправена, като годините след раждането на Ламех от 802 са намалили на 782 т. е. са 20. А за да си остане числото 969, годините на Матусаловия живот, увеличава се числото, 167 (годините до раждането на Ламеха) са 20 и се получава 187, т. е. 187-172=969, така както е в еврейският текст. И в такъв случай ще излезе, че Матусал е умрял 6 години преди

Грешките при преписването на Библията са неизбежни поради човешкия фактор, но те не подкопават автентичността и боговдъхновеността ѝ. Напротив, критичният анализ на ръкописите (текстуална критика) показва, че разликите в различните преписи обикновено са незначителни и не засягат основните доктрини на християнството. Ето няколко ключови аргумента:

1. Огромно количество ръкописи – Библията е сред най-добре запазените древни текстове, с хиляди ръкописи на различни езици. Това позволява сравнение и възстановяване на оригиналния текст с висока точност.

2. Различията са предимно несъществени – Повечето грешки са правописни, граматически или замени на синоними, което не засяга същността на посланието.

3. Ранните копия потвърждават последователността – Открития като свитъците от Мъртво море потвърждават, че текстът на Стария Завет е бил предаван с висока точност в продължение на векове.

4. Боговдъхновеността не означава липса на човешко участие – Християнското учение не твърди, че преписвачите са били непогрешими, а че първоначалното Откровение е било вдъхновено от Бога. Следователно, наличието на преписни грешки не е аргумент срещу достоверността или боговдъхновеността на Библията. Напротив, внимателният анализ на тези различия свидетелства за сериозния труд, вложен в запазването на текста.

Защо не си толкова критичен и взискателен към корана?  ;)

• Автор

Уникално свидетелство на бивш мюсюлманин фанатик обучаван в ислямски вонен лагер. Имал поръчение от неговия емир да напише книга, с която да опровергае "лъжите" и "грешките" в Библията. Но след като прочел Библията установил, че грешките не били в Библията, а в корана и написал книга, която потвърждава истинността на Библията. Една вечер преди да се легне се помолил Бог да му се открие и познае къде е истината - в исляма или в християнството.  По време на сън му се явява Исус и го пита: "Още ли се съмняваш в Мен?" После му казва: "Чети Книгата (Библията)!" Въпреки, че Библията бил открадната по рано през деня, Исус му посочва къде да я намери. Това било доказателство, че разговора не било обикновен сън и че Бог потвърждава истинността на Библията. 

Отново възниква въпроса, на който нито един ислямски учител няма отговор, защо Аллах мълчи и не потвърждава истинността на корана, а вместо това се явява Исус и препоръчва Библията?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.