Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Християнство или ислям? Къде е истината? (без цензура).

Featured Replies

преди 1 час, Solly написа:

Ти остави тези манипулативни клипчета, а кажи защо на теб не ти се явява Исус, а се явява все на хора от разни клипове!😅

А на всеки ли трябва да му се яви Исус?

Дали клипчетата са манипулативни, всеки може сам да си прецени. Никой никого не задължава да приеме нещо. Ама било проповед. А да изпляскаш една статия или клипче, без въпроси, без поле за развитие и яростно обиждайки при всеки неудобен отговор, нещо по-различно ли е? Защо не предизвиква аналогична пеакция от модераторите? Призовавам великият модератор Бадр да отговори. Защо е този двоен стандарт във форума?

С темата може да имат проблем само хората не приемащи правото на съществуване на различните от тях. 

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 74,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Като се има предвид, че това е религията, която одобрява платената любов и толерира мъж да изневери на жена си, то навън ходят много неосъзнати анжелисти. Само дето не са си поставили определението. 🤭

• .................
    .................

А ти не осъзнаваш, че си най-големият папагал тук.😂 Нито имаш собствена мисъл, нито собствени идеи, идеологии и вярвания. Единственото ти удоволствие в живота и във форума е да търсиш за кого да се хв

• Доколкото знам, християнството и исляма имат общ корен - преданието за Авраам, който пръв приема вярата в един Бог.  В християнството Авраам олицетворява вярата и покорността пред Бога, а в ислям

Публикувани изображения

преди 2 часа, realno написа:

Ако някой си прави труда да тълкува, дискутира, публикува - това съм аз

отново фейк... Не съм религиозен, но ако имаше бог и вярвахте че той наказва, трябва да започне именно от тия лицемери, които се фантазират фанатично как вярват в него, но нямат проблем да си лъжат и мажат... даже и в "негово име".

Дискусия няма. Няма как да има след като се изтипоса поредното пропагандно клипче от хилядите техни заготовки сред тубите.

• Автор

Знам, че видео свидетелствата не се харесват на определени колеги във форума. Каквито и определения да им слагате, нямате доводи, с които да ги оборите, защото са истински и това ви дразни. Самия факт, че ги докладвате и цензурирате, като ги премахвате, без да нарушават правилата на форума, доказват този факт. Казвате, че са измислица и лъжа. Ок. Ако е така, имате свободата и правото да изобличите лъжата. Но не го правите, а вместо това ги триете. От какво ви е страх? 

Искате дискусия? Ок. Ето един елементарен въпрос, на който всеки начинаещ мюсюлманин би трябвал да знае отговора.  И преди съм го за давал, но получавам мълчание вместо....... дискусия. Надявам се сега да сте по - разговорливи. Докажете, че сте искрени, като казвате, че искате дискусия. 

Въпроса ми е: според исляма, кои са критериите според които,  някой се приема за истински пророк? 

П.С. Специално за някои потребители: Въздържайте се от празнословие, защото това не ви прави умни. 

преди 55 минути, _ramus_ написа:

отново фейк... Не съм религиозен, но ако имаше бог и вярвахте че той наказва,

Йоан 8   

преди 15 часа, Theros написа:

С темата може да имат проблем само хората не приемащи правото на съществуване на различните от тях. 

точно като теб мрънкащи и отново живеещи някъде в техен си свят, според който те привиждат някакви си работи.

Пример - никой няма проблем с темата. Ама никой. Дори никой не е писал подобно нещо. Спамиш си само и само да си намърдаш приказката си... 

А може би защото на теб пък ти се е "явил владиката Иларион, и управител някакъв си, които въобще не са библейски персонажи, и нито са християнство, нито са ислям. Но ти си ги спамиш сред повечето теми, като имитираш какво били "казали" в една анонимна книжка. И това под предлога че си бил "изразител на гледната точка на езотериката"... като че ли тя ужасно много има нужда от изразители, защитници, отстоятели...

Всъщност отстояваш чрез нечия приказка само и единствено онова, което наричаш "СЕБЕ СИ". Всеки друг прави същото, но изтрещелите като се припознаят в някаква приказка и тя веднага  става "изтрещела". Именно това става проблем - че не става въпрос за гледни точки, а за лично отстояване за което просто се ползва нещо от конфекцията.

ЛИЧНОТО ОТСТОЯВАНЕ... - ти е най-важното. Докато иначе плямпаш за "надличностни" разни работи, които никога няма дори да ги разбереш, но са ти удобни за плямпане, защото се фантазираш и проектираш през тях.

ЛИЧНОТО ОТСТОЯВАНЕ - е проблем и на момченцето, дето се цепи на петдесятник. И лицемерието той как "обсъждал" двете религии е именно "проблемът" в темата. Няма как да се "ОБСЪЖДАТ" теми и казуси, при които участниците са пристрастни - именно заради личните елементи. Заради това няма как фанатици и изтрещели да обсъждат, нито да съждават върху казуси, особено тия, сред които те се привиждат лично - за тях това е "защитна територия".

ЛИЧНОТО ОТСТОЯВАНЕ - се крие зад "така/това вярвам че е истина", което е изключително удобно за себичниците и тия малки келеши с потиснати и неизявени в друго нарцистични уклони. А в случая на лицемера - той е само в теми, в които той проповядва своята припознанка, но като контраст и отрицание с друга. Което касае други хора.

Той не е отворил тема за християнство, още повече че има много други такива. На него му е нужно да се упражни в своята на фона на отрицанието на друга. И се пробва не заради вярвания, защото когато не е налице себичник - просто ще изпише нещо си, представя го... и край. 

Години вече той прави едно и също... по един и същи начин. Не участва другаде, по друг начин - няма какво да сподели, да разкрие... Той и за религията си няма какво да сподели, дори не я представя презентативно - та всички останали да се запознаят, видят... Не - само контра от съвсем детския тип "моята е истинската, щото вашата е лъжата и трябва да го признаете, щото ... " що... :) моят бог е истинския, а на ония е лъжливия. 

Всъщност така си и самия ти, макар че твоето е доста по-завоалирано, защото сте различни и ти имаш по-широк мироглед и знания. Но упоритостта на личното отстояване също е симптом и също ползваш готова приказка, за да се вплетеш в нея и я ползваш за мимикрия на своя аз, като форумен образ.

• Автор
преди 14 часа, realno написа:

Знам, че видео свидетелствата не се харесват на определени колеги във форума. Каквито и определения да им слагате, нямате доводи, с които да ги оборите, защото са истински и това ви дразни. Самия факт, че ги докладвате и цензурирате, като ги премахвате, без да нарушават правилата на форума, доказват този факт. Казвате, че са измислица и лъжа. Ок. Ако е така, имате свободата и правото да изобличите лъжата. Но не го правите, а вместо това ги триете. От какво ви е страх? 

Искате дискусия? Ок. Ето един елементарен въпрос, на който всеки начинаещ мюсюлманин би трябвал да знае отговора.  И преди съм го за давал, но получавам мълчание вместо....... дискусия. Надявам се сега да сте по - разговорливи. Докажете, че сте искрени, като казвате, че искате дискусия. 

Въпроса ми е: според исляма, кои са критериите според които,  някой се приема за истински пророк? 

П.С. Специално за някои потребители: Въздържайте се от празнословие, защото това не ви прави умни. 

Айде, колеги. Искахте дискусия? Има поставен въпрос, защо мълчите? Затруднява ли ви отговора, че тишината е толкова оглушителна? Ако не ви харесва въпроса мога да го сменя? :(

• Автор

Докато размишлявате върху горния въпрос за дискусия, ето още едно чудесно свидетелство от бивш мюсюлманин. Остава въпроса защо Аллах е пасивен, за разлика от Исус, който се изявява по различни начини и това води до убеждението, че истината е в Него и в Библията, а не в корана и Аллах. 

• Автор

Чудесен отговор на въпросите: на колко богове се кланят християните? Християните ли са измислили Троицата или се среща не само в Новия, но и в Стария завет? 

преди 6 часа, realno написа:

Чудесен отговор на въпросите: на колко богове се кланят християните? Християните ли са измислили Троицата или се среща не само в Новия, но и в Стария завет? 

Къде се среща в Стария завет ТРоицата?

на 10.04.2025 г. в 18:03, Theros написа:

А авторът на темата - Реално, приема ли правото на съществуване на мюсюлманите, чиито вярвания не съвпадат с неговите?

преди 2 часа, Solly написа:

А авторът на темата - Реално, приема ли правото на съществуване на мюсюлманите, чиито вярвания не съвпадат с неговите?

Питай го него. И не че има смисъл. Какво значение има за теб той дали ги приема.

преди 16 часа, realno написа:

Айде, колеги. Искахте дискусия? Има поставен въпрос, защо мълчите? Затруднява ли ви отговора, че тишината е толкова оглушителна? Ако не ви харесва въпроса мога да го сменя?

Съжалявам, но нямаш интелектуалните способности за да водиш дискусия.Въпросите ти са скотски тъпи.При теб Авраам се явява евреин, макар че всеки дори с iQ 10 знае, че последния се явява родоначалник и на араби, а и на евреи.При теб Маймонид се оказа незапознат със СЗ, макар че той се смята в целия свят за един от най - ерудираните експерти в областта, а често е сочен и за най-авторитетния, но ти си по добре запознат от него.

Е разбира се не ти е удобно, че той опровергава откровено глупавата постановка за троица в СЗ.За никаква троица не е чувал нито Мойсей, нито Авраам,Нито Ной, Нито Давид, въобще никой от старозаветните пророци не е чувал,а и нямал хал хабер.Но група примивни евангелисти успяват да я намерят в СЗ.  Глупост и простотия блика от твоите постове.

А още по налудничеви са твоите свидетелства.Вече 1000 пъти, ти бе написано, че няма как Араби християни да свидетелстват, че Аллах ги е изоставил и прочее простотии.

Вашата пасмина е толкова неорентирана, че трудно схващате: За арабите християни Исус е второто лице на св.троица, а Аллах първото.Съответно няма как да се получат тия "свидетелства" и това е обикновена клоунада.Не се съмнявам, че на теб може да ти се яви и Тангра, и Перун или пък Амон Ра, макар че ти за последния едва ли си чувал.     

Редактирано от badr (преглед на промените)

на 10.04.2025 г. в 9:27, realno написа:

В темата "Християнство или ислям" разглеждаме ученията на двете религии и сътворението (не само) от тяхна гледна точка. 

Е, не е така, т.е. до тук разглеждаме само и единствено някакви ислямисти преминали към християнството, а в българската история има доволно случаи на обратното! ;) (които в момента ги наричаме помаци)! => Реално те не изповядват нито християнството или исляма, но техния бит и поминък е по Корана!

Уви, дори не разбираш следното: Ти не изповядваш православието! А, то, се е запазило въпреки османското робство по нашите земи! 

Образно: Никой правоверен ислямист не ще посегне на друга вяра! 

Цялата ти тема е за радикализма в едната или другата религия, а това не води към обективизъм! 

Попитах, но не ми отговори и отново те питам: От коя Църква си?! Срещу кои ислямисти си? 

Подчертавам: Питан те като невежа! - считай ме за атеист! Защото съм израснал в миналия век, в смисъл: В атеизъм и не съм се задълбочавал в едното или другото вероучение! 

Как можеш да ме привлечеш към "твоя" Исус? (Въпреки, че имам препис (документ) от кръщаването ми!)  

п.п. Надъхваш омраза към исляма! Защо??? Те как са се отнесли към твоите роднини? А, имаме, доволно избити православни! НО, не само от изповядващи исляма. И, гоненията, да, продължават! НО, не по тези територии, в смисъл => Из Европа! 

преди 6 часа, (:IdioibI:) написа:

И, гоненията, да, продължават! НО, не по тези територии, в смисъл => Из Европа! 

Гоненията продължават . А в Европа тепърва започват . Явно не си гледал какво става и как ислямски общности гонят християни из Европа ,и не дават да се изповядва друга вяра в техните общности. 

преди 3 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Гоненията продължават . А в Европа тепърва започват . Явно не си гледал какво става и как ислямски общности гонят християни из Европа ,и не дават да се изповядва друга вяра в техните общности. 

И за какво трябва да се изповядва друга вяра?

преди 13 часа, badr написа:

Вашата пасмина е толкова неорентирана, че трудно схващате: За арабите християни Исус е второто лице на св.троица, а Аллах първото.Съответно няма как да се получат тия "свидетелства" и това е обикновена клоунада.Не се съмнявам, че на теб може да ти се яви и Тангра, и Перун или пък Амон Ра, макар че ти за последния едва ли си чувал.     

А "вашата пасмина", е обръщение към определена съвкупност от хора, обединени по какъв признак?

преди 14 часа, badr написа:

Но група примивни евангелисти успяват да я намерят в СЗ. 

Евангелист да издирва нещо в СЗ ли? Такова нещо за първи път чувам. Те следват Новия завет и се изживяват като Христос, и в смисъл, имат пряка връзка с Бог! Всеки от тях! Там няма изградена йерархия! 

Още по-малко съм чувал за примитивни такива! 

преди 5 часа, (:IdioibI:) написа:

И за какво трябва да се изповядва друга вяра?

Трябва да има уважение към другите вярвания и друговерците , защото дефакто всяко вярване обявява другите за ерес и лъжа. 

преди 4 часа, Greta Simmer написа:

А "вашата пасмина", е обръщение към определена съвкупност от хора, обединени по какъв признак?

л @realno @realno

@realno защитава християнството спрямо исляма , и бадр се дразни , защото пък @badr , защитава исляма 

преди 19 часа, badr написа:

.Не се съмнявам, че на теб може да ти се яви и Тангра, и Перун или пък Амон Ра, макар че ти за последния едва ли си чувал.     

Дорийн Върчу е събрала свидетелства при ,които хора са имали общение  с  Извисени Учители , Богини , Ангели и други божествени същества от отвъдното. Затова се казва че е въпрос на Вяра. 

Повечето хора със свидетелства , след време се отричат от свидетелствата си , защото ги убеждават ,че са халюцинирали.

И тук се появяват евангелисти , които подкрепят всички със свидетелства - свързани с Исус по разбиране ако приемат евангелската вяра. След това се лансират като част от евангелската църква ,и покрай това минава и твърдението че е най - правилната вяра.

Хората са объркани , от толкова голям избор на вероучения ( считайте че всяко вероучение предлага различни неща , за след смъртта ) , и накрая вече не вярват в нищо ,особено като се появи някой атеист с пари и всички се вторачват в него . б.р. - Затова съм създал и ,, Анжелизъм " , за да не се занимават с вторачване в един пиксел от цялата снимка , а да наблюдават цялата снимка .

преди 8 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Трябва да има уважение към другите вярвания и друговерците , защото дефакто всяко вярване обявява другите за ерес и лъжа. 

Защо трябва да се уважават другите вярвания? Изхождам от елементарното: Аз не ги уважавам! 

преди 7 часа, Anzhel Dimitrov написа:

И тук се появяват евангелисти , които подкрепят всички със свидетелства - свързани с Исус по разбиране ако приемат евангелската вяра. След това се лансират като част от евангелската църква ,и покрай това минава и твърдението че е най - правилната вяра.

Значи, дори не си разбрал евангелистите. Те подкрепят всеки в нужда и не е необходимо да приемеш тяхната вяра! 

И, най-правилна вяра няма! Има вяра основана на истини, а не на свидетели! 

Сведения има доволно за исторически факти! Вероученията стъпват върху свещени книжа и артефакти! Извън тях има и поверия (Неща които не са записани)! И до момента не се знае от къде е възникнала идеята за един Бог, който е създал този свят! Във всяка религия има божества! 

Монотеизъм има и в други религии! Ереси има и в християнството и в исляма! 

Цитат

Характерен е за авраамическите религии (юдаизъм, християнство, ислям), но присъства и в други религиозни и философски системи като неоплатонизма, бахайство, друзи, самаритяни, зороастризъм, сикхизъм и някои направления на индуизма.

Какво виждам аз тук: Борба между еретици и ислямисти! Как да Ви уважавам и да взема страна, при положение, че не сте православни?! Едните богохулстват, а другите те тикат да учиш арабски, щото някакъв техен пророк е ползвал правилния език! :) 

Според моите виждания всеки от вас е лукав! Дърпате "чергата към себе си"! Гледам и не вярвам на ушите си! :) 

Отделно, че сте трезвеници! Няма как с такива радикални методи да се съобразя! Нито Ви тикам и/или проповядвам православието. И, то е, защото не сте разбрали какво е ипостас. 

Мир вам. Амин

п.п. Исус от Назарет е своеобразен апостол сред юдеите. В смисъл: Една от основите във вярванията свързани с Бог. Затова и е от значение при християните. Те не го разглеждат като пророк! Първоначалната Църква е образувана от 12 апостола! (Според мен са били 13, но, това е друга тема!)

И, да ви напомня момчета: Забравяте Мария Магдалена и Дева Мария! ;) 

Едно "вечно" табу: Първият последовател на Христос е била Мария Магдалена! Тя остава в "сянка" из религиите, но все пак има храм:

618464388_.thumb.jpg.7e5681d12a65ede63be4fb3c89c0e4e5.jpg

Уви, не знам друг освен този в Йерусалим и това е мое авторско фото, т.е. гълъба във фотото е истински!   

Замислете се и друго: Защо на Атон не се допускат жени!? Да, "обикалят" с корабчета, но не им е позволено да посетят тази територия. Защо ли??? 

Ще ми е интересно да видя и мненията на тези които изповядват исляма и/или арабско говорещи! :)   

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

Защо на Атон не се допускат жени!?

Нали си ходил там. Какво обяснение ти дадоха поповете от Атон?

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

Защо трябва да се уважават другите вярвания? Изхождам от елементарното: Аз не ги уважавам

Поне си честен! Фалшива толерантност! Никой не уважава вярванията на другите, но всички вкупом се правят, че ги уважавали! Как ще ги уважаваш след като ти не ги приемаш и не вярваш в техните вярвания! Пълен фалш и лицемерие!

на 10.04.2025 г. в 18:03, Theros написа:

А на всеки ли трябва да му се яви Исус?

Защо се явява все на мюсюлмани, а не на християни!

преди 52 минути, Solly написа:

1. Нали си ходил там. Какво обяснение ти дадоха поповете от Атон?

2. Поне си честен! Фалшива толерантност! Никой не уважава вярванията на другите, но всички вкупом се правят, че ги уважавали! Как ще ги уважаваш след като ти не ги приемаш и не вярваш в техните вярвания! Пълен фалш!

1. Там няма попове! Там има монаси! Да, посетил съм Атон, но поради естеството на посещението, което бе организирал друг, то няма как мъж или жена изповядващи друга религия да го разберат. 

Принципно: Там се отива по покана! Това не е туристическа дестинация! Самия Атон е устроен като отделен суверенитет! 

2. Спрямо твоите разбирания е фалш! 

Всяка православна жена знае, защо там не се допускат жени! Нека някоя православна ти разясни! Имаш ли такива приятелка? :)  

преди 52 минути, Solly написа:

Нали си ходил там.

Та, за да останеш по-дълго, то трябва да си послушник!

(Трябва да го измолиш въпросното от Игумена!)

Всяка една православна жена уважава майката на мъжа си! Ние християните имаме една обща майка = Дева Мария! Отиваме там, за да се поклоним на нея! Там отиваме да поднесем своята чест и уважение към майката на нашия спасител! 

Друга обща майка нямаме, а имаме съпруга! (Сподвижница) 

Всичко това е по разпореждането на Бог, т.е. Бог е отделил територия за Дева Мария! 

Как ще ги уважаваш след като ти не ги приемаш и не вярваш в техните вярвания

Mи много просто - уважението е тип осъзнато отношение на някого към друг. Става въпрос за човек. 

Когато ЧОВЕК стои над религията - уважението не касае неговата религиозност, каквато и да е тя.

Когато човек забрави че е човек и се претопи сред границите на религиозна приказка, то уважението към него като към човек става недостъпно за него, дори и такова да е налице. ПРЕТОПЕНИЯ сред религиозна приказка се идентифицира само по нея и той престава да е ЧОВЕК извън нейните граници.

Идентификацията определя усещането за отношението, наречено УВАЖЕНИЕ. Тя определя и ИЗРАЗЯВАНЕТО на отношението.

И накрая - УВАЖЕНИЕТО е тип отношение. Като такова, то е производно на нивото на зрелост и израстване на СУБЕКТА, който го изразява, защото с него той изразява СЕБЕ СИ.

Фалшива толерантност! Никой не уважава вярванията на другите, но всички вкупом се правят, че ги уважавали! Как ще ги уважаваш след като ти не ги приемаш и не вярваш в техните вярвания! Пълен фалш и лицемерие!

Защо да е невъзможно да се уважават вярванията на другите?

Покрай мен - католици, протестанти, евреи, хинду и много хора, на които религиозните им лидери са шамани. И мюсюлмани има, даже от тези, дето жените им ходят покрити от горе до долу, само лицата им се виждат. Източноправославните сме малцинство. Да не си говорим ли с тези хора, да не работим заедно ли? Никой никого не закача на тема вяра, да се уважават религиите на другите е стандарт. Повечето религии проповядват едни и същи добродетели: смирение, самодисциплина, честност, милосърдие, щедрост, прошка. Какво значение има какъв път са избрали другите, целта е винаги една и съща - да бъдем по-добри за себе си и за околните. 

преди 9 минути, _ramus_ написа:

Идентификацията определя усещането за отношението, наречено УВАЖЕНИЕ. Тя определя и ИЗРАЗЯВАНЕТО на отношението.

Цитат

1. Чувство на почит, ценене на личността; преклонение; признаване на достойнствата. Изпитвам дълбоко уважение към него. Храня уважение. Показвам уважението си. Печеля уважението на всички.
2. Почит и спазване на закони, ред.

Таратанци са твоите пси-тълкования! :) Забравяш, че сме в раздел религия, т.е. няма как рационално да обясниш ирационалното в човек! :) 

Отношението винаги е ирационално, т.е. научно няма как да дефинираш ценното! То, за всеки индивид е различно, т.е. там няма субект, а индивидуализъм! Този индивидуализъм може да е на хомо сапиенс, но не всички са примати! :) 

Твоето отношение е, че другите са твари, защото нямат когнитивни умения! :) 

И, стигаме до: Природната интелигентност!  = Тя не е емоционална интелигентност! :) 

преди 17 минути, Greta Simmer написа:

Защо да е невъзможно да се уважават вярванията на другите?

Няма как да почиташ другите вярвания! Може само да се съобразяваш с тях!

В смисъл = 2. Почит и спазване на закони, ред! = Почиташ законите, а не каноните!

Уви, някои канони са противозаконни! Този който счита Корана за свой върховен закон, то да си направи Държава или мигрира към съществуваща такава!  

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.