Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За смисъла на живота...

Featured Replies

преди 4 часа, _ramus_ написа:

А дали това идва от практическата част от живота ТИ?

Дълбокото преживяване на несъзнаваното няма нищо общо нито с интелектуалната еквилибристика, нито с присвояване на чужд опит, защото, първо, изтласкванията са различни при различните хора и второ, то е възможно само от състояние на тотално вътрешно поражение - когато всички патерици са счупени и нищо не предлага дори и най-слабичка надеждица за вкопчване, отлагане или спасение. Само тогава, в състояние на тотално поражение, човек успява да се промуши през "игленото уше" и да надникне в несъзнаваното. Този опит е реален единствено за преживелият го. За всички останали, които не разполагат с подобен опит, е или несвързан брътвеж, или тотално изперкване.

Този вид опит е описван вече хилядолетия подред с етикета "мистичен", "божествен", "духовен" - за несъзнаваното е трудно да не се говори с метафори, когато човек се опитва да го опише с думи. Погрешно интерпретиран за целите на религиите през различните епохи, този опит е описван с думи като "издигане над", когато посоката, всъщност, е "пропадане във". И е на моменти адско, разтърсващо преживяване. Не всяка психика е в състояние да издържи цунамито от изтласканото в несъзнателното си, много условия следва да са изпълнени, за да издържиш психически, защото е пограничен опит, намираш се точно в граничната точка на дуалността и за първи път я обхващаш по-цяла, откогато и да било. И колкото информативно, интелектуално или житейски да си смятал преди това, че си подготвен, в момента на пограничността осъзнаваш, че всичкото натрупано до момента знание, информация и опит са годни единствено за най-близката кофа, понеже са като песъчинки в пустинята. Но от друга страна, всички тези песъчинки са подготвили почвата подобно преживяване да се случи.

А това преживяване в последствие се превръща в безпогрешен барометър - пред теб лъсва, като на длан, наред със собствените ти заблуди, фалшът на духовната и интелектуална добродетелност с посока "нагоре", "високо", "над нещата", "отвъд нещата". И ето как, неусетно дори за самия теб, съвестта ти се е трансформирала в качествено друг тип критерий за ценност. При това положение да продължаваш да твърдиш, че имаш съвест - ще е опашата лъжа, понеже съвестта е необходим инструмент за корекция в други състояния на съзнанието, но ако кажеш, че нямаш съвест - пак ще излъжеш, защото в никакъв случай не си лишен от ценностна система.

Всичко това колко вътрешна работа ми отвори… е една още по-дълга тема, която е интересна единствено на мен. :P

преди 19 часа, _ramus_ написа:

с друга структура...

Би ли споделил?

преди 39 минути, by_chechi написа:

Ако е уместно тук да се "закача" , Рамус ни "освобождава"

Не, няма как. Това е занимание самотно.

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 252,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Наистина много добре казано. За всеки, който живее в свой собствен свят, то смисъла на живота би било това, на което се гради тази негова измислена реалност. Дали ще са пари, власт и прочие, зависи от

• Един няколко клипа, който според мен отговарят много добре на темата :

• Има едно "нещо" над което мнго се замислям,защо !? :Повечето хора постоянно се оплакват,постоянно мрънкат:все нещо не им е угодно,все някои им е навредил,ВИНАГИ недоволни от всички и всичко ,вечните ж

Публикувани изображения

преди 49 минути, Мо_хи_ни написа:

1.....тотално вътрешно поражение ....... е или несвързан брътвеж, или тотално изперкване.

2.Не, няма как. Това е занимание самотно.

1.Сама го казваш ..............., а после обратното ! Кое е вярно ? :) 

Обратното за което говориш е невъзможно тъкмо поради "тотално вътрешно поражение"..... !

Простичко бе , МО ! Съвестта е обществено обвързано явление....без съвест , голия си задник личността не може да види , нежели да надникне в себе си . Няма с какво да сравнява ! Без съвест - няма личност ! Има някакъв първичен организъм....

2.... е вярно , ама току виж някой тук-таме "се е вързал"...." Малеиййй ! Туй дългото и неразбраното сигурно е много умно !...."....:lol6:

Абстракцията е като кастренето на дърво ! Ама в един момент трябва да се поспре с рязането на клоните - иначе плод никакъв ! И да се прибере орязаното за по-добри времена (примерно калеми за разсад , за облагородяване ...:)).......

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Опознай Родината за да я обикнеш съм чувал! Ама опознай себе си да се обикнеш не бях! Е остава Кака да се опознава и да се намразва вече е тотална вътрешна.........Байче помагай!

преди 9 часа, Мо_хи_ни написа:

Разбира се, всичко е "според" и в пределите на определен контекст, пласт, ниво, реалност.

Абсолютно!!!  Всичко е ''според ЗАВИСИ''....+ написаното от теб ....и най-вече ''гледната точка'':)

преди 10 часа, Реджеп Иведик написа:

Дали този въпрос е от значение за бог, не се знае знае ли се

''Явно Господ обича лудите......създал е толкова много..!!!"-цитат от ''Рамбо 3''  Затова е измислена и.......''Шантави хора и ситни камъни....не се свършват!'':no-no:

преди 10 часа, valkiria1 написа:

Що се отнася до Битие ,съвсем манипулативно започваш да цитираш от 2 , като прескачаш 1 , а именно 

1 В начало Бог създаде небето и земята. 

Защото това нищо не променя. Кое начало? Какво е Бог отделно от всичко съществуващо? Той съществувал ли е преди това начало или не съществувал? Като е създал живота, той жив ли е бил или мъртъл? Мога да задам още много въпроси, но идеята беше друга. Няма как да предположим съществуването на промисъл и оттам на смисъл съотнесено към едно абсолютно начало (оставям настрана въпроса, че няма как да си представим едно такова начало, ако то съществува).

преди 11 часа, valkiria1 написа:

Гръцкия генезис започва не с Космос ,а с  Хаоса /който е наречен "извор на живота"-цитирам дословно"Старогръцки легенди и митове" /,  произлязлата от Хаоса , Гея/земя/ и Тартар и пр........

Това е така и не е така. Пак е нужно да предположим абсолютно начало. Абсолютното начало предполага и абсолютен край, т.е. завършек. Т.е. абсолютния безпорядък, хаос да се трансформира в абсолютен ред, космос. Това е посоката в която всичко се движи според някои религии и дори съгласно еволюционните теории, където от нищото се създава живот, съзнание и форми, които стават все по-организирани и сложни, развивайки се в течение на времето. В наблюдаваната от нас вселена обаче няма нищо абсолютно. Хаосът и космосът съществуват навсякъде в различно съотношение и едното не може да съществува без другото. Хаос, пораждащ мрака и нощта е само метафора на абсолютното начало, абсолютното несъзнание и несъществуване, пак повтарям, невъобразими за нас понятия и самото им споменаване вече предполага техните противоположности.

преди 38 минути, 121212 написа:

Абсолютно!!!  Всичко е ''според ЗАВИСИ''....+ написаното от теб ....и най-вече ''гледната точка'':)

Измислили абстракциите душа, разум, его,съвест и т.н. и плетат обяснителната схема!

Сега за съвестта. Така и не ми стана ясно по какъв повод темата се измести в тази посока, но за мен това не е проблем. В будизма (понеже тук повечето претендират да разбират от будизъм) се говори за правилни действия, мисли и т.н. Законът за кармата не се интересува от това дали имаме съвест или нямаме, а от това дали разбираме действията си (и мислите си), последствията от тези действия и доколко проявяваме загриженост и отговорност извършвайки въпросните действия. Тук са възможни няколко комбинации. Ако човек направи някоя глупост и съжали за нея, което е проява на съвестта, то това не е най-добрия вариант и такъв човек няма да избяга от закона. Само познаващият последствията от действията си може да ги избегне.

Съвестта е само половината от необходимото за правилните действия и то пак с някои уговорки. Съвестта изисква отговорност, съчуствие, състрадание, загриженост и ред други неща, но идеята не е да проявяваме тези качества, защото непроявявайки ги се чувстваме зле. Това би било донякъде егоистично.

преди 4 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Няма такова нещо вътрешен глас! Чуваш ли го та да е глас? Измислици!Лудите го чуват.

Има вътрешно ухо, значи има вътрешен глас! Ти да немаш некви малформации?

преди 7 минути, valkiria1 написа:

Абсолюта  не може да бъде конкретизиран и дефиниран.

Ай- ай- ай...:ohmy:   Когато желанието надминава възможностите...

преди 5 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Къде го?

В главата!

преди 17 минути, Shiniasu написа:

Сега за съвестта. Така и не ми стана ясно по какъв повод темата се измести в тази посока, но за мен това не е проблем.

Тия двамата я тикат темата а може си говорят на лични а не тука се правят на важни!

преди 5 минути, язе написа:

В главата!

Това нищо не ми говори. Дай конкретика! Пак некви измислици.

Ти запуша двете уши ще чуеш ли с вътрешното ухо?

преди 4 минути, valkiria1 написа:

Синоним на Абсолюта е Бог. Дефинирай Бог щом имаш възможности.

Има много абсолюти- конкретизирани и дефинирани. Какво е абсолюта за теб, е съвсем отделен въпрос. Искаш да кажеш нещо, но грешно подбираш думите и се получава...

преди 9 минути, valkiria1 написа:

Предполагам ти също нямаш отговор на този въпрос.

Може и да не си разбрал но в случая с Ши ,коментираме Бог  и Сътворението. В този смисъл е и питането.

Ми кажи Бог, що казваш абсолют?  :)   Създател на небето и земята... и още няколко неща. После им пробутал Дарвин, да се оправят сами.

преди 10 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Вътрешно око имаш ли да се погледнеш?:lol6:

Вътрешно не. Имам сляпо...

По интуиция си пийва Байчето какво управлява незнам. Той тука не може се управлява? И съвестно си играе покер!

Собственото Аз искам съвестта ли го контролира?

Различни съвести има!

Интуицията какво управлява?

И що са в единствено число? Абсолютно еднакви за всички хора на земята ли? Дайте теореми?

преди 12 часа, by_chechi написа:

Абстракцията е като кастренето на дърво ! Ама в един момент трябва да се поспре с рязането на клоните - иначе плод никакъв ! И да се прибере орязаното за по-добри времена (примерно калеми за разсад , за облагородяване ...:)).......

Абстракцията е преходен момент от един смисъл към друг. Опит да се изрази неизразимото.

Добро утро. :)

преди 12 часа, _Alex&Vanko_ написа:

....Байчето какво управлява незнам.....

Собственото Аз искам съвестта ли го контролира?

Различни съвести има!

Интуицията какво управлява?

И що са в единствено число? Абсолютно еднакви за всички хора на земята ли? Дайте теореми?

Както си изсипал въпросите със самосвала , какво очакваш да се случи ? Ще ти пророкувам - нищо ! Едно по едно бе , ако искаш отговори . Иначе не става....

Байчето управлява , давайки алтернативи за разширяване на знанието . Всеки сам контролира какво ще си вземе....Включително нищо ! Почти както при Комунизма - " Всекиму според нуждите се дава , всеки според способностите си взема " ! :lol6:

Тук за правилна последователност в мисленето , ще разменим малко местата на въпросите :

Интуицията е инструмент на Разума . Един от множество инструменти . Но е помощен инструмент - не е твърде разумно само на интуиция да се залага . Разумът управлява чрез интуицията...изготвя и предлага алтернативи...В творчеството може да са "чисто" интуитивни...

Духът контролира , чрез съвест - един от множеството инструменти за контрол . Духът избира от предложените от Разума алтернативи , според Душата (емоциите) ! Ако няма алтернативи от Разума - тогава избира само според Душата . Тук е обикновено срещано явление.....

Съвестта като същност е една - инструмент за контрол . Различни са правилностите , според правилата ....Има "правилности" забраняващи на Духа достъп до Разум ! :)

Защото за отделен човек не са в множествено ! :) Не са еднакви - подобни са (ама трябва да знаеш понятията) !.....

Сега ! Върху всяко от горното , може да се напише цяла книга ......Отделно за всичките заедно - тя ще е многотомна ! Има даже цели теории.... :)  

преди 11 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Тука бъка от глупости! Абсолюта не борави с абстракции!

Самият абсолют е абстракция . В живота такова нещо няма . Има го само в главите на хората ....както и Бог !

преди 3 часа, Мо_хи_ни написа:

Абстракцията е преходен момент от един смисъл към друг. Опит да се изрази неизразимото.

Добро утро. :)

Добро да е всекиму !  :bye1:

Абстракцията не е нито преход , нито момент ! Тези от къде ти идват - незнайно е ! (а в същност е знайно - мислиш си че може да ги "праскаш" ей така , както ти падне...!) ...

Абстракцията е елемент , основна част в мисленето . Явление , ограничен , опростен израз е на нещо и/или процес....

Контролен въпрос : Какъв преход или момент е триъгълника или пък законът на Архимед (че скоро го обсъждахме) ? Всяко от тези е абстракция !

Процесът на абстракция със своите моменти е това за което си мислиш че говориш , ама е в търсене на смисъла . Не е преход от един в друг смисъл , не е подмяна на смисълите......разликата е "от тук до небето" . А иначе хватка за подвеждане в заблуда.......За това трябва да се знае какво се говори и прави , да се спре на време процеса - да не се изреже същността , да не се загуби смисъла !

И ако е само "опит да се изрази неизразимото" - тъжна работа.... ! Пък на мен ми е весело..... ! :lol6:

преди 1 час, by_chechi написа:

Тези от къде ти идват - незнайно е

Обичам да оцветявам извън линиите. Причиняваш ми творческа куастрофобия като ме засипеш с готови, шаблонни определения.:D 

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 11 минути, Мо_хи_ни написа:

Обичам да оцветявам извън линиите. Причиняваш ми ментална куастрофобия като ме засипеш с готови, шаблонни определения.:D 

Първо : Без шаблони няма с какво да мериш , не можеш да сравняваш - т.е. мисленето е невъзможно . Тъкмо липсата на Мяра тук най-вече се наблюдава ! Измисля се !.......

Второ : Като ти е болезнено , остави мисленето на другите дето не им е болезнено или вече са свикнали с тази болка . Занимавай се с художествено творчество - там така наречената свобода е неограничена , шаблони няма....! Измисляй на воля , колкото ти се иска....!

Всичко това съвсем добронамерено ! Иначе както с розите - и цвета , и тръните ! Диалектика ! :)

преди 4 минути, by_chechi написа:

Първо : Без шаблони няма с какво да мериш , не можеш да сравняваш - т.е. мисленето е невъзможно . Тъкмо липсата на Мяра тук най-вече се наблюдава !.......

Второ : Като ти е болезнено , остави мисленето на другите дето не им е болезнено или вече са свикнали с тази болка . Занимавай се с художествено творчество - там така наречената свобода е неограничена , шаблони няма....!

Всичко това съвсем добронамерено ! Иначе както с розите - и цвета , и тръните ! Диалектика ! :)

От известно време те чета и си задавам следния въпрос. При положение, че не си знаел къде те отвежда живота, как знаеш от къде си се върнал, та да ни го разкажеш на нас, бедните заблудени?

С шаблони е лесно. Обаче да се опитваш да шаблонизираш живота е плитко. Мярата е човешко понятие, а животът има огромна хаотична страна, 

преди 5 минути, Мо_хи_ни написа:

Мярата е човешко понятие

"Човекът е мяра за всички неща, за съществуващите защото съществуват и за не съществуващите защото не съществуват."

Протагор

преди 18 минути, Мо_хи_ни написа:

не си знаел къде те отвежда живота, как знаеш от къде си се върнал

С шаблони е лесно. Обаче да се опитваш да шаблонизираш живота е плитко. Мярата е човешко понятие, а животът има огромна хаотична страна

Първото не е съвсем така - следвал съм други преди мен , каквото те знаят .

Като съм стигнал там - разбрал съм ! Разбрал съм от къде съм тръгнал и къде съм стигнал....

По второто си в Голяма Грешка ! Не шаблонизирам живота ! Сравнявам го чрез шаблони . Откривам разлики , обмислям ги , правя изводи ! Създавам нови , по-добри от старите шаблони ....и така....

В същност правя се на велик ! :) Усвоявам в дълбочина постигнато от по-умни от мен знание . Опитвам да го направя просто и общодостъпно - в същност такова каквото то е . Сложно е когато е недостатъчно разбрано....А като се разбере става шаблон - за това и просто! 

Тъкмо това е целта - Подреждане ! Това е начинът да се противостои на Ентропията , на Хаоса....

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.