Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За смисъла на живота...

Featured Replies

Хаосът и редът възникват зависимо

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 257,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Наистина много добре казано. За всеки, който живее в свой собствен свят, то смисъла на живота би било това, на което се гради тази негова измислена реалност. Дали ще са пари, власт и прочие, зависи от

• Един няколко клипа, който според мен отговарят много добре на темата :

• Има едно "нещо" над което мнго се замислям,защо !? :Повечето хора постоянно се оплакват,постоянно мрънкат:все нещо не им е угодно,все някои им е навредил,ВИНАГИ недоволни от всички и всичко ,вечните ж

Публикувани изображения

преди 6 минути, Реджеп Иведик написа:

Да бе ! При теб Хаос възниква , а при мен Подреденост ! Важно е да се разбират зависимостите.... !:lol6:

преди 9 минути, Реджеп Иведик написа:

Да, но всички бягат и се крият панически от хаоса в себе си. Ти поне го срещаш често като си в океана.

преди 5 минути, by_chechi написа:

Да бе ! При теб Хаос възниква , а при мен Подреденост ! Важно е да се разбират зависимостите.... !:lol6:

Тази твоя подреденост е илюзия. За справка - чиниите в мивката ти.:P

преди 22 минути, by_chechi написа:

Това е начинът да се противостои на Ентропията , на Хаоса....

Да се противостои?! Какви са тези детски фантазии, байко? 

преди 5 минути, Мо_хи_ни написа:

Да, но всички бягат и се крият панически от хаоса в себе си. Ти поне го срещаш често като си в океана.

Тази твоя подреденост е илюзия. За справка - чиниите в мивката ти.:P

Те там си стоят съвсем подредени ! И за голямо мое съжаление не са никаква илюзия ! :lol6: 

Чакат да им предам ново качество , чакат и не помръдват , съвсем осезаемо ..де да беше илюзия .....:(

Тази статия би била по-подходяща за темата съзнание и неосъзнатост, във форума психология.

преди 6 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Еми изсипвам щото разсъждавам! Ти забождаш едно заключение два три реда и приключваш?

Ако искаш повече , хващай се здраво за учебниците...

преди 11 минути, by_chechi написа:

Те там си стоят съвсем подредени ! И за голямо мое съжаление не са никаква илюзия ! :lol6: 

Чакат да им предам ново качество , чакат и не помръдват , съвсем осезаемо ..де да беше илюзия .....:(

Търсиш подреденост на всяка цена понеже усещаш как хаосът диша тежко във душата ти. :ph34r:

преди 12 минути, valkiria1 написа:

Ако изхождаме от определението за ирационално :

"...Който е необясним за разума; тайнствен, мистичен. За математическа величина, която не може да се изрази нито с цели , нито с дробни числа...."

Ирационално е всичко което е недостъпно за мислене , т.е. немислимо . Това е причината !

Следва да се разширява знанието и мисленето на конкретния човек!

За един ирационалното , за друг може да е съвсем осмислено , разбрано....

преди 10 минути, Мо_хи_ни написа:

Търсиш подреденост на всяка цена понеже усещаш как хаосът диша тежко във душата ти. :ph34r:

Хаоса "диша на всеки в Душата" , без изключение ! Начин на съществуване на Живото е - от Хаос към Подреденост !......За това и не ме смущава - приемам го със спокойствие и разбиране ! :lol6:

преди 18 минути, valkiria1 написа:

това е ясно.

Питането ми беше :може ли твърдяното в цитата да се приема като вярно за ирационалното поведение?

дай ми примери за ирационално поведение според теб ? 

Може , но до някъде . Твърде силно самовнушение , психоза се иска .

Свързано с темата , на определено ниво на Съзнание , е ирационално да искаш да мреш примерно . Няма никакво рационално обяснение ! Най-малкото , така или иначе все някога щеш или не щеш се мре ! Иначе измислени обяснения всякакви има....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Ако действително се интересуваш от темата, има в пъти по-сериозни източници на информация.

Spoiler

Ирационални убеждения, генериращи и поддържащи невротични разстройства (неврози)

Албърт Елис изтъква 12 ирационални убеждения, които, според него, причиняват и поддържат наличието на неврози и неудовлетвореност (клинично доказано е, че тези убеждения са наистина в основата на повечето невротични разстройства):

1. Крайно необходимо е да бъда обичан от значимите за мен хора за почти всичко, което правя.

2. Определени действия са отвратителни и порочни и всеки, който ги извършва, трябва да бъде жестоко наказан.

3. Когато нещата не стават така, както ми се иска, смятам, че те са ужасни.

4. Нещастието винаги идва отвън и се предизвиква от хората и събитията.

5. Ако нещо е или може да бъде опасно или застрашаващо, трябва да съм потиснат и безкрайно обзет от него.

6. По-лесно е да избегна, отколкото да посрещна трудностите в живота и да поема своята отговорност.

7. Абсолютно задължително имам нужда от някого или нещо друго, което е по-силно или по-велико от мен и на което да разчитам.

8. Трябва да бъда максимално компетентен, интелигентен и да успявам във всичко.

9. Щом нещо веднъж е повлияло на живота ми, то следва това нещо да ми влияе винаги.

10. Трябва да имам гарантиран и пълен контрол върху нещата от живота.

11. Щастието е възможно да се постигне по инерция и чрез бездействие.

12. Аз нямам никакъв контрол върху емоциите си и не мога да направя нищо, когато се почувствам разстроен от нещо. http://online-psychotherapy.info/cognitive/irrational-ideas.htm

преди 29 минути, valkiria1 написа:

Питането ми беше :може ли твърдяното в цитата да се приема като вярно за ирационалното поведение?

преди 50 минути, valkiria1 написа:

връзва ли се с това :

или е така ,както пише в статията: ирационалното поведение е отклонение от нормалното , а не от общоприетото ?

Ирационалното си го има във всеки , както го има и рационалното - т.е. присъствието му в нашето мислене е нормално ! Представлява единство ! Съществуват в едно цяло и едновременно . Не е нормално да остане неконтролирано и неуправляемо (личностно и/или обществено) - тогава е болестно състояние .

Иначе никой нямаше да мре геройски ирационално , макар рационалното да го има - опазване на вида ...

Ако рационалното отговаря за адекватност на околната среда , функцията на ирационалното е да може да се усвоява непознатото , това което не се знае...

преди 15 минути, by_chechi написа:

Ирационалното си го има във всеки , както го има и рационалното - т.е. присъствието му в нашето мислене е нормално ! Представлява единство ! Съществуват в едно цяло и едновременно . Не е нормално да остане не контролирано и неуправляемо ("външно и/или вътрешно") - тогава е болестно състояние .

Иначе никой нямаше да мре геройски ирационално , макар рационалното да го има - опазване на вида ...

Ако рационалното отговаря за адекватност на околната среда , функцията на ирационалното е да може да се усвоява непознатото , това което не се знае...

Понякога стоя и се чудя интелигентна и рационална жена като Валкирия от къде намира статии като тази и преди време в една тема в политика. Отговорът е ясен - дори и най-рационалният човек има своите ирационални моменти. :biggrin:

А иначе Щайн-Щайн го е обяснил релативно последния начин: „Логиката ще те заведе от точка А до точка Б. Въображението ще те заведе навсякъде” 

преди 22 минути, Мо_хи_ни написа:

Понякога стоя и се чудя интелигентна и рационална жена като Валкирия от къде намира статии като тази и преди време в една тема в политика. Отговорът е ясен - дори и най-рационалният човек има своите ирационални моменти. :biggrin:

А иначе Щайн-Щайн го е обяснил релативно последния начин: „Логиката ще те заведе от точка А до точка Б. Въображението ще те заведе навсякъде” 

Не е вярно !

Рационалното винаги произтича от това което се знае . Ирационалното - от това което не се знае !

Ето ти ирационална логика : Ако страдаш от холестерол , пий сода каустик ! :lol6:

Както и обратно - въображението , творчеството не е задължително ирационално , а по-скоро рационално - ще те отведе където трябва , не навсякъде.......само в крайните си форми е ирационално .

Ах тази "проклета" едновременност , единство на противоположностите - диалектика ...! :lol6:

Ирационално и рационално възникват зависимо.

преди 2 часа, Мо_хи_ни написа:

Ти поне го срещаш често като си в океана.

Наблюдателя създава реда и хаоса с акта на наблюдение. Като бяхме малки и мечтаехме да плаваме в океана. И да се присмиваме на стихията. И след дъжд пускахме корабчета в уличните локви. Къде купени, къде дъскички с въображение. И понякога слагахме на тях мрафки и правехме вълнички да се стресират. Смятай колко мрафки сме оморячили 

преди 9 минути, by_chechi написа:

Не е вярно ! Ето ти ирационална логика : Ако страдаш от холестерол , пий сода каустик ! :lol6:

Както и обратно - въображението , творчеството не е задължително ирационално , а по-скоро рационално - ще те отведе където трябва , не навсякъде.......само в крайните си форми е ирационално .

С точка първа съгласна. Рационални хора, вярващи в Бог - с лопата да ги ринеш. Ирационални - т.е. от по-емоционален тип, но атеисти - също.

По точка втора, а и първа - много е важен контекстът, генералните обобщения винаги водят до несъответствия.

преди 19 минути, Мо_хи_ни написа:

С точка първа съгласна. Рационални хора, вярващи в Бог - с лопата да ги ринеш. Ирационални - т.е. от по-емоционален тип, но атеисти - също.

По точка втора, а и първа - много е важен контекстът, генералните обобщения винаги водят до несъответствия.

Така де ! Зависи дали Духът взема алтернативи от Разума или само от Душата , успявайки да я контролира ! Когато не се знае , Разумът не дава алтернативи . Не се знае и толкова ! Тогава какво правим ?

Душата винаги дава емоции , чувства основаващи се дори само на Памет....друг е въпросът колко са адекватни . Когато са неадекватни ирационалното взема превес....

По този начин пък никога не се появява "зацикляне" както е при компютрите - винаги има решение , дори то да е ирационално !

Генералните обобщения , ако са генерални , никога не водят до несъответствия - това е условието да са генерални .

преди 15 минути, by_chechi написа:

Така де ! Зависи дали Духа взема алтернативи от Разума или само от Душата , успявайки да я контролира ! Когато не се знае , Разумът не дава алтернативи . Не се знае и толкова ! Тогава какво правим ?

Караме по един гол усет. Имам пълно доверие на несъзнаваното си, това са древни механизми за оцеляване, които са изключително прецизни.

преди 18 минути, by_chechi написа:

Когато са неадекватни ирационалното взема превес....

Няма друг начин за опознаване на ирационалното, ако не потънеш в него.

преди 7 минути, Мо_хи_ни написа:

Караме по един гол усет. Имам пълно доверие на несъзнаваното си, това са древни механизми за оцеляване, които са изключително прецизни.

Е то това е част от ирационалното ....

....по смисъл и съдържание Ирационално означава без Разум....

преди 5 минути, Мо_хи_ни написа:

Като оцеляваме, дали оцеляваме, не се знае знае ли се. Понякога за умрелия казват горкия, понякога отърва се.

Какво рационално, какво ирационално, какви пет лева.

преди 4 минути, by_chechi написа:

Е то това е част от ирационалното ....

....по смисъл и съдържание Ирационално означава без Разум....

Без осъзнаване, да. Което не значи, че е винаги неадекватно!

преди 7 минути, Мо_хи_ни написа:

Без осъзнаване, да. Което не значи, че е винаги неадекватно!

А бе разшири разбирането си ! Ирационално не значи непременно неадекватно . Аз лично съм имал не един и два случая ирационално (на пръв поглед) решение , в дълбочината си да се окаже повече от рационално ....

Ирационално значи , че не се знае и съответно няма разбиране от Разума . Но може да се случи да е най-адекватно !

преди 6 минути, Реджеп Иведик написа:

Като оцеляваме, дали оцеляваме, не се знае знае ли се. Понякога за умрелия казват горкия, понякога отърва се.

Какво рационално, какво ирационално, какви пет лева.

Понякога и за живия казват - горкия, а понякога - отърва се. ;)

преди 8 минути, by_chechi написа:

А бе разшири разбирането си ! Ирационално не значи непременно неадекватно . Аз лично съм имал не един и два случая ирационално (на пръв поглед) решение , в дълбочината си да се окаже повече от рационално ....

Май пойнт екзакли! :handshake:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.