Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За смисъла на живота...

Featured Replies

преди 43 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Да работи със знание и незнание. За да е функционално мисленето, незнанието с каква Вяра се подменя? Рационална или нерационална? Щом има функционалност е рационална?

След това заключаваш, че Вярата е само ирационална. А за знанието,за теб Будизма е ирационално а за Будистите рационално!

И как двете са противоположни пък после са в едно? Стана каша пак!:lol6:

Вярата е ирационална (колко пъти да го пиша ?) ! Както се казва , познава се с Душата (емоционално) ! :)

Незнанието се подменя с емоции и чувства - става функционално , възможно за обработка . Това като мине през Разума става Вяра , защото няма факти . Т.е. подменихме Незнанието с Вяра . Все още е ирационално .....

После , когато се намерят и добавят факти , Вярата и фактите заедно отново се обработват от Разума - това е вярно , пък другото е невярно . Превръщат се в рационално Знание . Вече не е Вяра...

Проблемите на будистите са проблеми на самите будисти....:)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 258k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Наистина много добре казано. За всеки, който живее в свой собствен свят, то смисъла на живота би било това, на което се гради тази негова измислена реалност. Дали ще са пари, власт и прочие, зависи от

• Един няколко клипа, който според мен отговарят много добре на темата :

• Има едно "нещо" над което мнго се замислям,защо !? :Повечето хора постоянно се оплакват,постоянно мрънкат:все нещо не им е угодно,все някои им е навредил,ВИНАГИ недоволни от всички и всичко ,вечните ж

Публикувани изображения

преди 33 минути, by_chechi написа:

Вярата е ирационална (колко пъти да го пиша ?) ! Както се казва , познава се с Душата (емоционално) ! :)

Незнанието се подменя с емоции и чувства - става функционално , възможно за обработка . Това като мине през Разума става Вяра , защото няма факти . Т.е. подменихме Незнанието с Вяра . Все още е ирационално .....

После , когато се намерят и добавят факти , Вярата и фактите заедно отново се обработват от Разума - това е вярно , пък другото е невярно . Превръщат се в рационално Знание . Вече не е Вяра...

Вярата е рационална и ирационална нали до това стигнахме? И може да имаш Вяра, че нашата държава ще тръгне на добре и няма общо с душата ми?

Нали незнанието се подменяше с измислици ирационално? Ти забравяш какво си писал! С какво да се подмени за да е рационално? Емоции и чуства нямам, просто надежда да успея в живота? Емоции и чуства за тебе ей ся да ударя едно щот си убеден че ще успееш.През разума минава като вероятност надежда трезво дали е осъществимо. Има факти други като мен са успели тук и сега! И какво подменян аз незнам но вярвам има ги и двете?

Не мога повече честно!

Редактирано от _Alex&Vanko_ (преглед на промените)

преди 22 часа, valkiria1 написа:

Ши,

Абсолюта  не може да бъде конкретизиран и дефиниран.

Точно така. Но пък говорейки за начало, то трябва да предположим и завършек. 

преди 22 часа, valkiria1 написа:

Предполагам ти също нямаш отговор на този въпрос.

Има въпроси на които нямам отговор. За мен веригата от причина и следствия няма нито начало, нито край. Но тови ми убеждение поражда някои други въпроси, на които нямам отговор.

преди 49 минути, 121212 написа:

...става....и продължава да става.Онези дни говорихме за............''онези препарати''.Днес-още една жертва на ''фармацефтичната лакомия''....на 30,колабира на тренировка и............дотам

https://en.wikipedia.org/wiki/Cheick_Tioté

http://www.telegraph.co.uk/football/2017/06/05/cheick-tiote-dies-aged-just-30-collapsing-training-chinese-super/

Ейййй... Шейха ли се гътна бе мамка му!!! Тоя беше добър бе, найш как го исках в Челси.:ohmy: Тамън разправях, че скоро не е имало жертви...

преди 22 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Вярата е рационална и ирационална нали до това стигнахме? И мошже да имаш Вяра, че нашата държава ще тръгне на добре и няма общо с душата ми?

Нали незнанието се подменяше с измислици нерационално? Ти забравяш какво си писал! С какво да се подмени за да е рационално? Емоции и чуства нямам, просто надежда да успея в живота? Емоции и чуства за тебе ей ся да ударя едно щот си убеден че ще успееш.През разума минава като вероятност надежда трезво дали е осъществимо. Има факти други като мен са успели тук и сега! И какво подменян аз незнам но вярвам има ги и двете?

Не мога повече честно!

Е да де ! Не съм забравил !  :) Във Вярата има измислици , емоциите са станали измислици , а процесът е протекъл НЕрационално - минало е през Разума първата обработка , но когато няма факти , Вярата , измислиците остават Ирационални...

Вярвам ти че не можеш ! :)

За да имам надежда на какво стъпвам? Факт? Няма измислица в разувното логичното? Но дали ще се случи е въпроса.

преди 9 часа, Реджеп Иведик написа:

Хаосът и редът възникват зависимо

А зависимостта и независимостта зависимо ли възникват или не?

Нали си наясно, че редът е зависимост?

Динамично равновесие.:ph34r:

преди 6 минути, _Alex&Vanko_ написа:

За да имам надежда на какво стъпвам? Факт? Няма измислица в разувното логичното? Но дали ще се случи е въпроса.

Стъпваш на Знание ! От теб зависи...

Е това рационално стъпване ли е? Ако вярвам,че Бог ще ми помогне рационално стъпване ли е? Вярата е рационална и нерационална!

Не може се разбереме!

преди 15 минути, Shiniasu написа:

А зависимостта и независимостта зависимо ли възникват или не?

Нали си наясно, че редът е зависимост?

Нека да го изпреваря , аз вместо този прочетен вестник да кажа : зависимост е и не е зависимост :lol6:

преди 10 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Е това рационално стъпване ли е? Ако вярвам,че Бог ще ми помогне рационално стъпване ли е? Вярата е рационална и нерационална!

Не може се разбереме!

Рационална е до колкото е минала през Разума . Има Вяра ! Върши работа на Психиката . Но иначе е Ирационална !

Не е рационална защото няма факти . Няма Знание ! Не върши работа на Разума .

Ако вярваш в Бог , за теб ще е по-лесно да живееш....На мен ми е излишен ! :)

преди 8 минути, by_chechi написа:

Нека да го изпреваря , аз вместо този прочетен вестник да кажа : зависимост е и не е зависимост :lol6:

Всъщност идеята ми е да провокирам определена посока в мисленето свързана със свободата и зависимостта. А кой до какъв отговор ще стигне си е негов проблем.

Стоичков е има вяра,борил се е върши му работа но няма факт?! Няма успели футболисти само пияници с шкембета на терена за малко пари????!!!

Целта я виждаш в съзнанието? Не виждаш Бог?!

преди 14 минути, Shiniasu написа:

Всъщност идеята ми е да провокирам определена посока в мисленето свързана със свободата и зависимостта. А кой до какъв отговор ще стигне си е негов проблем.

Моят съвет е да забравиш за Абсолютна свобода и независимост - такова нещо няма !

Съсредоточи се се върху степените им ! Първият въпрос е : "Свобода на какво?"

преди 2 часа, Реджеп Иведик написа:

Развитие и деградация възникват зависимо

От друга страна нещо, което не е претърпяло развитие в миналото не може да деградира. Обратното обаче не съм сигурен, че е вярно. 

преди 8 часа, Мо_хи_ни написа:

Всяка фантазия или приказка е езикът на несъзнаваното. Който умее да го разкодира, неминуемо открива множество нови връзки и взаимодействия. Гениите според мен разполагат с едно сетиво повече от обикновените хора, което сетиво, по необясним засега начин, им осигурява достъп до огромни резерви на съзнанието. Къде другаде биха могли да се намират тези резерви, ако не в несъзнаваната ни част?

Не ме задоволяват теориите които се опитват така пълно да вместят какво е човешкия капацитет - кое е рационално, или не, възможно-невъзможно/ "истина" или "неистина".

Какъв е шанса да не разпознаваш нещо в теб което за друг да е нормално. Какво "Витае" какво преминава но ти си напълно сляп за тази част - но друг не? В тъмнината с опипване да съставяш карта е похвално, но после да я продаваш за общовалидно - вярна/ единствена/ като някакъв метод и матрица....

Дали да затворим очите си за сънищата, виденията и предчувствията си или да проявим пълна нерационалност и да се впуснем в изследването им от не-практичен/не систематичен/неподлежащ на описание начин? Има твърде много синхроничности и има твърде много начини да си затворим сетивата/и "антенките"/и генераторите си.

За да потвърди някой своята еднолична теория би огънал всичко друго, би ослепял за да не го види. 

Описанието на света ни кара да се чувстваме сигурни. А именуваме ли нещо то вече е познато, спира да е диво... поне ни се иска.

....

Когато четеш официалната археология например никога няма да чуеш за следите от пробивни и режещи машини, за видимото несъответствие между инструментите и възможностите на описваните цивилизации. Хората обаче си взимат изпитите и дипломите с това да си ги циклят тези "истини". 

И все пак трябва да се съобразяваме че тази цивилизация никога не е измисляла колелото според официалната археология:

Legends-of-Puma-Punku-in-Tiahuanaco.jpg

5825cac919b468c3135d9162b8a31020.jpg30-images-of-puma-punku-that-prove-advan

Че в най-добрия случай тези неща са правени като са удряли камък с камък защото и желязото не са познавали.

pQo4soa.jpg

А гранита в Египет е дялан с медни длета и пробиван с ъъъ тишина

Ferdigprodusert_thumb.jpg

2073f2527857a81453b81feaa979ac76.jpg

1de103f22a24638a1f9b51cae402f15f.jpg

преди 1 час, Любомир Ико написа:

....Не ме задоволяват теориите .... 

Хайде , да кажем това има обяснение с "Богове" - пред цивилизация , извънземни бъркали ни се в ДНК-то...даже с деградация , прераждане на човечество....!

Ама защо са го правили с гранит , дето наоколо строежа го няма ? За какво им е било ?

До колкото днес строим с бетон , алуминий и стъкло , дето само след 10 000 години ще е само прах....Не строим пирамиди .....! А може би трябва , че да ни дойде акъла у главата....:)

Търсят Бог още преди маймуните , динозаврите , при "скаридите"......Ама малко , твърде далеч им се пада..... ! :lol6:

преди 2 часа, Любомир Ико написа:

Не ме задоволяват теориите които се опитват така пълно да вместят какво е човешкия капацитет - кое е рационално, или не, възможно-невъзможно/ "истина" или "неистина".

Какъв е шанса да не разпознаваш нещо в теб което за друг да е нормално. Какво "Витае" какво преминава но ти си напълно сляп за тази част - но друг не? В тъмнината с опипване да съставяш карта е похвално, но после да я продаваш за общовалидно - вярна/ единствена/ като някакъв метод и матрица....

Дали да затворим очите си за сънищата, виденията и предчувствията си или да проявим пълна нерационалност и да се впуснем в изследването им от не-практичен/не систематичен/неподлежащ на описание начин? Има твърде много синхроничности и има твърде много начини да си затворим сетивата/и "антенките"/и генераторите си.

За да потвърди някой своята еднолична теория би огънал всичко друго, би ослепял за да не го види. 

Добро утро. Питам се с какво предизвикаха моите думи тази вълна на възмущение?:clown:

Не е хубаво човек да си прави прибързани заключения, когато му липсва достатъчно информация. Съгласна съм със забележката, която е много на място. Но нека направим заедно и едно предположение. Че дори и аз знам, че това не са пеперуди, а вимани и може би не е съвсем ясно за някой друг, освен за мен, какво точно имам предвид, когато говоря за несъзнавано и защо се "карам" на Рамус, че го подценява::D

Spoiler

boing5.jpg?w=400&h=159

vimana2bactual.jpg?w=400&h=293

Мохенджо Даро и Харапа са едни от специалните места, за които се знае прекалено малко. Експедиции в търсене на забравено знание е имало по време и на третия райх - в Индия, Тибет, Египет.… Целият епос Махабхарата и Рамаяна изобилства с разкази за войните, водени от боговете и машините, оръжията, които са използвали. Във ведите също има достатъчно препратки в тази връзка. 

Китайците, например, открили няколко древни текста на санскрит в Ласа (Тибет) и ги передали за перевод и изучаване в Университета Панджаб в град Чандридарх. В документите се разказва за конструкции на космически кораби. Описани са и двигателите. Съдейки по описанията — антигравитационни, задвижвани от някаква енергия с името EGO.

Според документите тези машини се наричали  "астра" и с тях древните индийци можели да изпращат хора на различни планети.Китайците дори включили тези текстове в своята космическа програма?!

Всичко това са белите петна в човешката история, за които може да бъдат намерени някакви веществени доказателства или устни предавани източници, под формата на митове и легенди. Но мен ме интересува психичния свят на човека и понеже разполагам директно единствено с моя, а само косвено мога да се докосна до друг такъв, експериментирам със себе си и разказвам понякога за тези свои експерименти. Но това не е нито идеология, нито наука, нито религия. Това е моят свят. Нищо повече. Кой и как го възприема или тълкува, е според неговия собствен свят.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 35 минути, Мо_хи_ни написа:

Добро утро.

Кой и как го възприема или тълкува, е според неговия собствен свят.

Добро да е всекиму ! :bye1:

Не е възмущение....

Когато се работи с безкрайности , забиваш точка някъде "Знае се-не се знае" и от там започваш . Каквото е - това е ! Другото не се знае и толкова ! Няма никаква нужда да се измисля и да се върти , и да се сучи с измисленото ....

" ...И Бог създаде човек..." или "..И Човек създаде бог..." - кое от двете се знае и кое е измислица , това е в същност въпросът ! Това е първия въпрос и към всяка друга същност....ако искаме да има мислене , а не да си измисляме за забавление примерно...

преди 8 минути, by_chechi написа:

" ...И Бог създаде човек..." или "..И Човек създаде бог..." - кое от двете се знае и кое е измислица

Не се знае знае ли се, кое е истина и кое е измислица. И не може да се узнае.

Защото е казано:

"Неведоми са пътищата божии"

Светото писание

"Природата е преди човека, но човека е преди природните науки."

Карл Фридрих фон Вайцзекер

"Бог е преди човека, но човека е преди теологията."

Реджеп Иведик

преди 58 минути, Реджеп Иведик написа:

Не се знае знае ли се, кое е истина и кое е измислица. И не може да се узнае.

Защото е казано:

"Неведоми са пътищата божии"

Светото писание

"Природата е преди човека, но човека е преди природните науки."

Карл Фридрих фон Вайцзекер

"Бог е преди човека, но човека е преди теологията."

Реджеп Иведик

За теб няма никакво съмнение , че не знаеш ....как се прави мислене . Всеки твой пост го доказва . Доста трябва да поработиш по въпроса....:)

Ти и да измисляш не знаеш защо и как се прави . Но това е една друга , дълга и трудна тема - става дума за това как се усвоява незнанието , как се превръща в знание....

преди 4 часа, Любомир Ико написа:

Има твърде много синхроничности и има твърде много начини да си затворим сетивата/и "антенките"/и генераторите си.

Цитат

The appearance of synchronicity is the result of a well-known psychological phenomenon called confirmation bias (sometimes described as remembering the hits and forgetting the misses); we much more easily notice and remember things that confirm our beliefs than those that do not. The human brain is very good at making connections and seeing designs in ambiguous stimuli and random patterns.

преди 1 час, by_chechi написа:

Когато се работи с безкрайности , забиваш точка някъде "Знае се-не се знае" и от там започваш . Каквото е - това е ! Другото не се знае и толкова ! Няма никаква нужда да се измисля и да се върти , и да се сучи с измисленото ....

Докато някой не реши, че има нужда и не направи нужните връзки, за да подреди парчетата така, че да започне да се откроява по-голяма част от цялата картина. А именно, че всичко е свързано помежду си и информацията е достъпна във всеки един момент, под всякаква форма, въпросът е от какво състояние на съзнанието:

Цитат

Intuition happens "in here": it's an inner knowing, an ability to tune into knowledge in a nonrational, nonlinear way. We know something but we don't know how we know it.

Yet the boundaries get fuzzy very quickly. Jung's definition of synchronicity clearly incorporates precognition and clairvoyance, which, by some people's definition, are also types of intuition: they are certainly inner knowing. For example, here's a mind-boggling synchronicity story that is just as mind-boggling when viewed as an intuition story. Pam's father was chopping down a tree for firewood when it suddenly fell on him, crushing the left side of his face almost beyond recognition and shattering his back. Against all odds, he shoved the tree off of himself and walked a mile for help. Pam flew to Ithaca, New York, to be with him. It wasn't until weeks later, when she had returned to New York City, that she picked up the tablet she had been taking notes on in class at the time the accident had happened. She had been idly doodling in the margins -- and her drawings included a face with the left half shaded in black and a person's back with two Xs on the spine, marking the same vertebrae that her father had broken.

If we eliminate Jung's two psi-related definitions and just focus on the coinciding of inner and outer events in a way that defies causal explanation, there can still be an overlapping, because the inner event can be an intuitive hit. In practice, synchronicity and intuition sometimes seem so intertwined that it's hard to tell where one leaves off and the other begins.

преди 48 минути, Мо_хи_ни написа:

...въпросът е от какво състояние на съзнанието:

Състояние на творческо измисляне , въз основа на това което се знае ...

Т.е. това в никакъв случай не значи произволно , случайно ,  както ти е дошло на ум , както си искаш !.......Установени са начини , методи на мислене .Това се знае ! Или трябва да се знае от този който измисля ......Иначе измисленото си остава измислица , не се превръща в знание....

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.