Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За смисъла на живота...

Featured Replies

преди 25 минути, Мо_хи_ни написа:

Аха! Значи, според теб, ексхибиционистите заслужават само як тупаник. Как така ще ми се мандехерца гол бе, неговата кожа, а ако и на всичкото отгоре е и красив, и на жена ми й истекат очите по него? Ами, ако и аз взема, че са загледам по него? Аааааа :lol6:

Точно така ! В тази област нямам нищо против да ме знаят за НЕтолераст....! :lol6:

Като искаш да гледаш или даже да участваш - има си съответно място и шоу .....сакс-парти му казват ! Дали си чувала...? Свързано с живия Живот , там ще те приемат с отворени обятия , а после не можеш се отърва....такава е практиката ! :)

Да си продължа мисълта !

Емоционалното (ирационалното) най-трудно се поддава на контрол , защото Духът от Душата (къщата на емоциите) израства , а пък той е Началникът , той е този който контролира ! Може хич да не "чуе" доводите на Разума.....!

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 258k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Наистина много добре казано. За всеки, който живее в свой собствен свят, то смисъла на живота би било това, на което се гради тази негова измислена реалност. Дали ще са пари, власт и прочие, зависи от

• Един няколко клипа, който според мен отговарят много добре на темата :

• Има едно "нещо" над което мнго се замислям,защо !? :Повечето хора постоянно се оплакват,постоянно мрънкат:все нещо не им е угодно,все някои им е навредил,ВИНАГИ недоволни от всички и всичко ,вечните ж

Публикувани изображения

преди 14 минути, by_chechi написа:

Точно така ! В тази област нямам нищо против да ме знаят за НЕтолераст....! :lol6:

Като искаш да гледаш или даже да участваш - има си съответно място и шоу .....сакс-парти му казват ! Дали си чувала...? Свързано с живия Живот , там ще те приемат с отворени обятия , а после не можеш се отърва....такава е практиката ! :)

Прекалено съм поумняла, за да говоря за секс. Мен ме напъва отвътре да живея "магично". :halloween7: 

:lol6:

преди 11 минути, Мо_хи_ни написа:

Прекалено съм поумняла, за да говоря за секс. Мен ме напъва отвътре да живея "магично". :halloween7: 

:lol6:

Ами говориш ! Виж си поста ! :laughing4:

"..Ами, ако и аз взема, че са загледам по него? Аааааа :lol6:"(копи)

То от там се започва....и свършва ! Само меракът остава...! :lol6:

преди 4 минути, by_chechi написа:

Ами говориш ! Виж си поста ! :laughing4:

Моят пост е същата работа като голият човек на улицата. Всеки ще му реагира според себе си. 

Е , да де ! Реджеп казва " Аз от там се връщам ! " , ама то от там връщане назад няма ! :lol6:

Така , така .. Това , което плува в подсъзнанието , но етичните "норми" не позволяват да се Изведе навън е , че 

"Всичко се върти около секса " във всичките му Форми и Проявления. :D

преди 11 минути, _sirena_ написа:

Така , така .. Това , което плува в подсъзнанието , но етичните "норми" не позволяват да се Изведе навън е , че 

"Всичко се върти около секса " във всичките му Форми и Проявления. :D

Ако си чела внимателно предни постове , Секса е чак на трето място , и то свързано с Агресията - запазване и продължаване на вида ! Сравнително просто е - Секса е до време и потентност !

На първо място е Лакомията , а на второ Мързела ! И са до последен дъх !  :laughing4:

Т.е. Фройд да си гледа работата , ами не да се бърка из философията ! :lol6:

преди 6 минути, by_chechi написа:

Ако си чела внимателно предни постове , Секса е чак на трето място , и то свързано с Агресията - запазване и продължаване на вида ! Сравнително просто е - Секса е до време и потентност !

На първо място е Лакомията , а на второ Мързела ! :laughing4:

Говориш като забил се в Ехото на 3-та възраст .. :D

Не ги осакатявайте тези емоции бе .. Всичко е Любов ! 

преди 5 минути, _sirena_ написа:

Говориш като забил се в Ехото на 3-та възраст .. :D

Не ги осакатявайте тези емоции бе .. Всичко е Любов ! 

`Ма тя и Любовта е Лакомия свързано и с други неща !

Не мислиш ли ? Ами помисли си в този по-широк план на разглеждане ! Много си Лакома ......за Любов ! :lol6:

Я кажи сега по Пътя на Логиката ..Защо съм толкова ЛАКОМА ? 

Я да те видя как си в логиката .. :licklips:

преди 14 минути, _sirena_ написа:

Я кажи сега по Пътя на Логиката ..Защо съм толкова ЛАКОМА ? 

Я да те видя как си в логиката .. :licklips:

Имаш дефицити в усвояването на околната среда за целите на собственото си съществуване - т.е. Лакомия !

....1-ви Закон на Живото ...`ма няма кой да чете , помни и разбирааааа ...:(

Ша поумнеете и вий, ша одъртеете и ша разберете, мили деца, че не всичко се върти около секса. Но дотогава, защо да не се върти, щом е нужна точка на завъртане, всяка точка е подходяща. 

преди 56 минути, by_chechi написа:

Имаш дефицити в усвояването на околната среда за целите на собственото си съществуване - т.е. Лакомия !

....1-ви Закон на Живото ...`ма няма кой да чете , помни и разбирааааа ...:(

ТЦ ! :no-no:

Гладна съм ! 

Всеки е Лаком  , когато е ГЛАДЕН ! 

Виждаш ли колко е Простичко ? 

Тези другите "глупости" ги трий от Библията си .

Редактирано от _sirena_ (преглед на промените)

преди 2 часа, Мо_хи_ни написа:

Ша поумнеете и вий, ша одъртеете и ша разберете, мили деца, че не всичко се върти около секса.

Даммм, като одъртеете почва да се върти около... безсексието.  :)  А че ше поумнеете, направо си ви лъже...

Цял живот трупат спомени и накрая ги перне склерозата...няма смисъл живота - всичко е бла бла:shock11:

Е , тя "склерозата " не ги "перва" всичките , само онези със "пречупените програми" .

на 5.06.2017 г. в 18:19, Мо_хи_ни написа:

Отделно, че в несъзнаваното всичко е "закодирино" именно с фантазни символи и образи

Знам ли...  - Не, не го знам. Въпроса е, че е налице "проблем". ти - няма как да го "знаеш".

Несъзнаваното затова е несъзнавано - защото няма как да го 'знаеш', няма с какво, няма и как. Това не се учи и няма откъде да заимстваш, защото става въпрос за "ТВОЕТО НЕСЪЗНАВАНО" и само вътре в самия субект е начина то да се изучи. Това, че в несъзнаваното има територии, които са "колективни" - ами има ги... но интересното в несъзнаваното е територията, която касае точно теб - Изследващия го.

Въобще не ми е проблем, ако нещо "не го знам". И съм извел - че да "знам" е нещо много сложно... и твърде условно и относително - какво, дали, кое и как - го знам. Затова - просто "не знам", а "познавам" и то само условно, докато ползвам за да се "движа" по пътя си... 

РАЗУМ не е само рацио. Рацио - е само негов принцип на работа ( и то твърде относително обобщен ).

Няма как да е налице РАЦИО в несъзнаваното - рациото се съотнася до конкретиката на субекта в точен момент на неговото моментно взаимодействие с нея, наречен от самия него СЕГА и ТУК. Само ниво РАЗУМ предлага максимално доближение между ТУК-СЕГА и отражението му в самия субект - в самата си същност и принципи, работа и функции. Предлага го като максимално доближаване - заради това че само РАЗУМ може да е толкова пластичен и с такава динамична изменчивост с мигновена система от сложни обратни връзки. Само това е в състояние да доведе до тази сложна динамична адаптивност в самия субект - в условия на същото в самата среда и негов контекст...

Обобщенията и абстрактизацията са само помощни инструменти. Докато за толкова хора тук - те са станали основни, само защото не ги свърта в тяхното "тук-сега" и несъзнателно се изместват да играят на фантазно.

Не е проблем да се фантазира - въпроса е да се улови дозата и... границата за различаване.

Както и никога не са били проблема самите емоции, изживяванията, дори илюзиите и сънуваното... Проблема е в Потъващия и Губещия се сред всичко това, което го фиксира към - емоционалното, изживяното, илюзорното и сънуваното...и фантазното... 

Другия проблем на фантазирането е - че се маскира с рационални и логически дрехи - така нито е рацио, нито е фантазно. Обикновено този миш-маш се нарича от неговите потребители - философстване. При някои "размислители" натежава към фантазното, към други, по-интелигентни - към логичното и имитацията на рацио. Но микса става твърде сложен и самата му функция е да погълне в достатъчна степен самия "размислител"... Това е динамично изменящо се вътрешно отражение. Все едно е в затворена стая с огледала, оглеждащия и отразяващия... в опита си да изменят несъзнателно отразяването съставят по тия изменения погрешна, но нужна на самите тях "карта" на действителността... и себе си.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 12 часа, _sirena_ написа:

ТЦ ! :no-no:

Гладна съм ! 

Всеки е Лаком  , когато е ГЛАДЕН ! 

Виждаш ли колко е Простичко ? 

Тези другите "глупости" ги трий от Библията си .

Като за теб и подобни - това :

"...

Евангелските блаженства

(Мат. 5:3)

Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно.

Блажени плачещите, защото те ще се утешат.

Блажени кротките, защото те ще наследят земята.

Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.

Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.

Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.

Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.

Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене...."

...все е потребности - Лакомия . Достатъчно е , даже е много...:cheers:

(емотикончето като "Амин!" го разбирай!:lol6:)

Далееече си от Моята Библия....!:)

преди 1 час, _ramus_ написа:

РАЗУМ може да е толкова пластичен и с такава динамична изменчивост с мигновена система от сложни обратни връзки. Само това е в състояние да доведе до тази сложна динамична адаптивност в самия субект - в условия на същото в самата среда и негов контекст...

Вътрешен диалог дали не се води и между двата аспекта на съзнанието - съзнавано и несъзнавано, които комуникират непрекъснато помежду си - всяко със свой собствен език? 

Колкото повече си записвам вътрешните диалози, образи, картини, асоциации, сънища, толкова повече разбирам за себе си. И понеже имам навика да търся поне две противоположни гл.т. във връзка с нещата, които откривам, то аз ги търся и в допусканията, които вече са правени и описани от други хора преди мен. След това сравнявам по себе си и опита си в даден контекст. Т.е. старая се да прекарам дадено осъзнато явление, през колкото се може повече възможни гледни точки. Не ми е достатъчно да приема, че разумът ми е…ах, толкова прекрасно пластичен и висш, че да се уповавам единствено на него, понеже твърде често съм го хващала как греши.

Ако сам не поддържаш вътрешна дистанция по отношение на изводите и заключенията си, то вероятността да се заблуждаваш се повишава. Наблюдавам ежедневно как работят разумните заблуди в другите, което ми дава достатъчно основания да се старая да не се пускам по пътя на най-малкото съпротивление. Но най-трудно се преформатира шаблонността в мисленето, за това оставям много неща "недовършени" в ума си - умът ми не обича "недовършени" неща. Това го стимулира да продължава да търси и други възможности, това правя и в своите постове - често изказвам противоположни твърдения, дори в един и същи пост, а още по-често заставам на противоположни позиции по отношение на даден контекст. Непоследователна съм в последователността си съвсем умишлено. По този начин само мога да установя в кои мои възгледи съм се вкопчила, като в пресветата истина, а в кои има достатъчно пластичност. Вкопчеността в убежденията се забелязва значително по-лесно, тъй като човек неизбежно започва да повтаря едно и също. Когато изпишеш достатъчно количество страници, става по-лесно да установиш къде си зациклил…стига да не си спрял да се наблюдаваш. 

Радвам се всеки път, когато попадна на неординарна гл.т. За мен не е от значение дали тя е правилна или погрешна, от значение е новата перспектива, която съдържа и как това се отразява през мен. Нищо не ме спира да реша да изследвам дадено явление през на пръв поглед неправилна, некомфортна или абсурдна гледна точка, защото приоритетите в мисленето ми са построени малко по-различно - практичността не е най-висш критерий, а креативността.

преди 2 часа, Мо_хи_ни написа:

....съзнавано и несъзнавано, които комуникират непрекъснато помежду си - всяко със свой собствен език? ...

....практичността не е най-висш критерий, а креативността.

Комуникират си , ама не е диалог ! Отношенията са като между Началник и Подчинен . :) Сега , тук въпросът е кой е началник и кой е подчинен , при какви обстоятелства ! Тук е динамиката - може да е едното , ама може и да е другото...:) Езиците не са различни , а е един , вътрешен....! Проблемът е , че не го разбираме....само по някога долавяме смисъла !......Това е Вътрешният Глас ! :)

Нито едното , нито другото ! Единственият , най-висш критерий е практиката , резултатът който се получава ! С този резултат по обратна връзка Мерим кое и колко е вярно в практичността , креативността (малко , повече , много)...и т.н. подобни . Така , че можеш и двете (и всички други такива) да си ги ползваш - хем практични , хем креативни....Никаква нужда няма да се ограничаваш в религия поставяйки нещо за бог (креативността) , даже напротив !...Креативно е да изобретиш атомната бомба ама......по-добре АЕЦ....:nono:

Тук е мястото където трябва да си кажеш : " Оууупссс ! Стой и помисли ! " :D

Вчера гледах по телевизията . Като гръм от ясно небе ме изкефи ! Толкова просто и ясно , че повече не може да бъде , ама човекът го мислил и правил , малко по малко 15 години ! Един българин (от Варна !) направил ферми за миди като коралов остров , дето никъде по света го няма - хем креативни (ново - "почистват" планктона дето "дави" морето , бе направо си го кльопат !:) ) , хем практични (носи деликатесна храна , доходи и почиства)...

Има ли нужда от други примери ?

преди 3 часа, Мо_хи_ни написа:

Вътрешен диалог дали не се води и между двата аспекта на съзнанието - съзнавано и несъзнавано, които комуникират непрекъснато помежду си - всяко със свой собствен език

трудно е да се каже - поне аз. Несъзнавания периметър е огромна вселена. Предположително, обобщително и синтезно - в него са налични различни "територии". В  тях върви комуникация на различни нива, с различни съответни на тях аспекти - в самия субект. Някои от тия са аспектите от "отминалите етапи" тия дето вече са отпечатани в колективното и от него - в личното поле. В други - тия, от по-висш порядък...

Налични са територии в несъзнаваното, което са последствено създадени - за да се изтиква онова, което пречи на "съзнаваното" да се подрежда и да служи за огледало. Сложни системи в мозъка се грижат отраженията да не дисонират и при всеки конфликт тия системи подбират кое да оставят сред "видимото поле" и кое да се изтласка извън него, за да се тушира конфликта...

НЕСЪЗНАВАНОТО в човека е огромна територия - невидима, сложна, многомерна. Заради това е НЕИЗВЕСТНОТО, което всеки от нас носи в себе си... Живеем го, живеем според него. При условие на само зачатъчна форма на определен вид самоорганизация, и възникваща от нея нов тип саморефлексия, всички житейски процеси в най-голяма степен се определят и движат именно от полето на несъзнаваното. В тази връзка е най-парадоксалното колко човека, дори тук, са с толкова претенции, толкова декларации, толкова цитирания и позовавания... и всеки настоява колко "знае". А за собственото поле, през собствената отговорност за изследване, опознаване, овладяване и така - синтез - напълно слепи. Какво тогава се напъвате да "знаете" колеги и защо толкова се напира всеки да е говорител на една или друга социална идеология, които са всъщност патеричките за компенсация на "незнаенето на собствените си "себе си" " .... Динамиката на живота - се заменя с фиксирани точки и координатни системи от тях, които формират явлението УБЕЖДЕНИЕ. Колективно се раздават едни или други системи от тия - удавниците да се хващат за да запълнят огромната празнина "отвътре" като я направят мъничка светла точка, с идеята че тя е вселената, живота, битието... По този начин, обобщавам че ХОМО още търси своите начини да се обозначи като САПИЕНС... пък твърде много "несапиенсни" елементи определят живота му...

В самото поле на СЪЗНАВАНОТО нещата са твърде деликатни и доста сложни и също многомерни. Процес, наречен САМООСЪЗНАВАНЕ обобщава мерките и стъпките към осветяване на "цялото" съзнателно поле... Да - изглежда че "щом не се усеща, забелязва, не се възприема - значи е несъзнавано... но това е наивен и твърде опростен критерий...

Всъщност комуникацията между съзнавано и несъзнавано - е непрекъсната. Трудно е да се нарече в буквален смисъл 'диалог' - но е обмен. Няма и как да е по друг начин...

Всъщност СЪЗНАВАНО - НЕСЪЗНАВАНО не са дуална двойка и да се определят едно спрямо друго. За хората които не могат по друг начин - така го приемат, те така или иначе всичко възприемат, отразяват и интерпретират така - това позволяват възможностите на такова ниво на развитие...

Онзи, който има отговорите - още не е задал "въпросите".

Онзи, който задава въпроси, има значение дали отговорите го интересуват и са цел, дали играта на 'питане" или просто му е нужно и търси изход от страха...

Ако в разстояние на "достатъчно време", един единствен отговор е наличен, на един и същ въпрос - значи че и двете са отражение на нуждата на субекта "да е един и същ" като се опитва да противостои и се бори на изменчивостта на контекста около себе си. Като не му е възможно да се справя, същия субект създава изкуствено свой друг (направен от устойчиви, неизменни и крайни опори) контекст - през който да отразява онова, което на него му е нужно.

Оня, който е доживял за да изрази адекватно отношение през опит и познание - не приема нито един отговор за краен, нито верен, нито правилен - тия всички се менят... ако самия 'питащ' се развива.

Въпрос - може да е всичко в която и да е конкретика. Но ВЪПРОСА издава отношение на субект спрямо неизвестно за него. Спасяващите се от страх, възприемат готовите колективни отговори. Но това означава че не е налице достатъчно зрял индивид, който да зададе индивидуален въпрос дотолкова... че колективния отговор да не е достатъчен и дори да е неадекватен. Това са и първите признаци на съзряващия ИНДИВИД - когато става ясно за него, че колективното битие не е точно онова, което за него е "достатъчно".

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 21 часа, Мо_хи_ни написа:

Че няма нищо вечно? Че историята се повтаря? Че човек се върти в кръг като куче, което си гони опашката и не се учи от грешките си?

Не се чувствам подготвена да се опитвам да постигам смисли от порядъка на човечеството, като цяло, защото осъзнавам, че ще е само спекулация. Не, че не мога да тръгна да спекулирам и в тази насока, но съм разбрала за себе си, че е безпредметно. Напълно е възможно да греша, но свободата и потенциала на смисъла са и във възможността за грешка. 

Голямата спекулация е от моя страна - човешкото съзнание и всичките му потенциали както можем да разглеждаме сега не са със солидни устои.

Различните хора притежават различни капацитети - това е очевидно, но е възможно и вътрешните им схеми, "жички" и връзки да са положени по съвсем различен план.

В голямата картинка - изгубените цивилизации за мен са били с необозрима за нас парадигма. Съвсем различен софтуер.

Това което можеш да наречеш ирационално, несъзнателно - за тези хора е било съвсем различно - и връзката с тези пластове може би е била съвсем различна.

"Гениите" на които сме свидетели и в нашата цивилизация за мен са именно свързали тези потенциали и връзки по-различен начин от "общоприетото"

Ако някой последовател на Фройд и Юнг и "добрите практики" успее да състави наистина успешна обща схема на "процесите" то тя ще е приложима само в обществата които се опитва да обясни - но не и извън тях и в частни случаи.

В повечето случаи сме готови да жертваме и изгладим собствените си неравности само за да видим същите системи и у другите. Но това е водено и от желанието за доказване на общоприето и достигане на разбирателство - докато в действителност може да потискаме възможността да видим неща/системи - наистина различни и не-общи.

преди 43 минути, Любомир Ико написа:

Това което можеш да наречеш ирационално, несъзнателно - за тези хора е било съвсем различно - и връзката с тези пластове може би е била съвсем различна.

"Гениите" на които сме свидетели и в нашата цивилизация за мен са именно свързали тези потенциали и връзки по-различен начин от "общоприетото"

Много по-обширни и далечни са им хоризонтите на знание и способността им за неговата обработка . Това е ! Нищо "вълшебно" няма....Примерно казано е : " Помни като слон.....или 2 минути , като маймуна ..." , " Сече му Пипето като бръснач..." , " Има въображение за двама... " и подобни....Количеството води до ново качество ! :)

преди 26 минути, by_chechi написа:

Много по-обширни и далечни са им хоризонтите на знание и способността им за неговата обработка . Това е ! Нищо "вълшебно" няма....Примерно казано е : " Помни като слон.....или 2 минути , като маймуна ..." , " Сече му Пипето като бръснач..." , " Има въображение за двама... " и подобни....Количеството води до ново качество ! :)

Не говоря за вълшебно или не, но пък за теб всичко е елементарно и обяснимо чрез две изречения. 

А точно това е смешно - че всичко уж може да бъде наречено и обяснено - даже да не го разбираш изобщо.

Стига да се засича приятно като пъзел с общоприетото - винаги ще сложиш на края своята горда емотиконка ":)"

Слепота колкото искаш. Независимо колко гледаш нещо - когато не го разбираш няма начин да го видиш.

преди 1 час, Любомир Ико написа:

Не говоря за вълшебно или не, но пък за теб всичко е елементарно и обяснимо чрез две изречения. 

Ако не те удовлетворяват отговорите ми - оспорвай , ама умната ! Или питай за повече....ако мога - ще кажа . За мен не е никакъв проблем да кажа : " Не знам ! " или " Не се знае ! " , когато не се знае .

Кому е нужно сложното , когато просто представлява проблем ?

На него е нужно - да се прави на "супер-свръх" , за маскировка . Това обаче минава само на подобните нему ! :)(как да не сложиш поне усмивка?)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.