Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За смисъла на живота...

Featured Replies

на 9/5/2016 в 19:25, Maleficient написа:

има голяма доза вероятност ДНК-то да се е самосъздало преди "околната среда"

никакъв шанс!

на 9/27/2016 в 10:30, Maleficient написа:

Живеенето го може всеки жив организъм.

може го до някъде.  през повечето време търси правилния начин и търси смисъла.  но смисъла е ядене и пиене  и е.....не това е смисъла . хората са забравили да  гледат и да се учат от животните като си мислят че са нещо  повече заради това че могат  да пишат на клавиатура.

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 252,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Наистина много добре казано. За всеки, който живее в свой собствен свят, то смисъла на живота би било това, на което се гради тази негова измислена реалност. Дали ще са пари, власт и прочие, зависи от

• Един няколко клипа, който според мен отговарят много добре на темата :

• Има едно "нещо" над което мнго се замислям,защо !? :Повечето хора постоянно се оплакват,постоянно мрънкат:все нещо не им е угодно,все някои им е навредил,ВИНАГИ недоволни от всички и всичко ,вечните ж

Публикувани изображения

на 4.10.2016 г. в 14:16, Yvan Sergeev написа:

никакъв шанс!

може го до някъде.  през повечето време търси правилния начин и търси смисъла.  но смисъла е ядене и пиене  и е.....не това е смисъла . хората са забравили да  гледат и да се учат от животните като си мислят че са нещо  повече заради това че могат  да пишат на клавиатура.

Чак "никакъв". Ако си опитвал и не ти се е получило, не означава, че твоята невъзможност е и невъзможността на нещо по-съвършено от твоето ... Съзнание.

Търси казваш. Сигурен си, че ватмана, автомонтьора, шофьора на таксито и лекарят търсят смисъл на живота си? Така ли? Ами, ако не е така.

Ако се окаже, че никой нищо не намира в крайна сметка, или по-тъжното, не го разбира, то нали не означава, че няма Смисъл, и трябва да се гръмнем, че да се свършва по-бързо тая мъка.

С-мисълът не се търси. Разбира се и започваш тогава да живееш истински, заради... а не въпреки.

преди 1 час, Maleficient написа:

Чак "никакъв". Ако си опитвал и не ти се е получило, не означава, че твоята невъзможност е и невъзможността на нещо по-съвършено от твоето ... Съзнание.

материята определя днкто - днкто по своята същност е материя.  която се влияе от по-близката материя.

Търси казваш. Сигурен си, че ватмана, автомонтьора, шофьора на таксито и лекарят търсят смисъл на живота си? Така ли? Ами, ако не е така.

зависи някои не се замислят за смисъла други малко някои по средата. човек не може да се замисля за нещо което не знае че може да съществува.  примерно колко процента се замислят как влияе количеството вода което пият- полезно вредно или неутрално или пият защото са жадни .

Ако се окаже, че никой нищо не намира в крайна сметка, или по-тъжното, не го разбира, то нали не означава, че няма Смисъл, и трябва да се гръмнем, че да се свършва по-бързо тая мъка.

всеки намира нещо и правилния отговор за себе си и гръмването е смисъл  според гледната точка.

С-мисълът не се търси. Разбира се и започваш тогава да живееш истински, заради... а не въпреки.

търси се смисълът иначе се гръмваш.  а който го намери може да го сподели. а който не го намери започва да спори за смисъла.

На вечния въпрос за смисъла на живота досега няма ясен отговор. Може би смисъла е човек да сбъдне мечтите си и да живее добре.

преди 16 часа, Батман написа:

На вечния въпрос за смисъла на живота досега няма ясен отговор. Може би смисъла е човек да сбъдне мечтите си и да живее добре.

... защото животът няма смисъл; Животът сам по себе си е смисълът!

преди 17 минути, Aliya написа:

По същия начин може да се зададе въпроса от какво е направен света. Материя, енергия, вибрация, дух,? и т.н.

В събота ми дойде една идея, не просто за живота, а въобще за съществуването - сякаш всички сме в една машина за детайли. Не и пука на машината живи ли сме, как сме и така нататъка - тя е направена да ни обучава, да ни формира, да ни пресова и докато не си научим уроците не излизаме от машината. Това през един живот не става, трябват много, щото бавно учим. Така е направено, че бавно да ни учи, сякаш сами трябва да стигнем до това, което ни се налива. Една гигантска поточна лента с различните и степени, псевдороботи и разни други обслужващи елементи, които всеки го прекарват през нужните ситуации за да формират нужния елемент.

Та за идеята на някои, че без смисъл ще се гръмнат - пука ли и на машината за това - хич не. Ако се наложи и десет пъти ще те връща в точно тази ситуация и време докато вътрешно душата ти разбере, че и тази идея е безсмислена.

Редактирано от spp (преглед на промените)

преди 5 часа, spp написа:

Та за идеята на някои, че без смисъл ще се гръмнат - пука ли и на машината за това - хич не. Ако се наложи и десет пъти ще те връща в точно тази ситуация и време докато вътрешно душата ти разбере, че и тази идея е безсмислена.

Интересно, стигнал си до идеята за "вечното повторение". На мен ми действа угнетително представата как живея един и същ живот безброй пъти. Струва ми се просто начин да ни се представи по-въздействащо нашата ситуация, животът ни, проживян без никакви същностни промени. А как стоят нещата в действителност не зная, сложно е за определяне и зависи от гледната точка - на този, който търси смисъла, на който не го търси или на самия смисъл, защото трябва да се предположи и последната. Как ли може да разбере и евентуално да промени нещо в живота си идиот или бебе, умиращо на година, и така до безкрайност. Ужасно направо. Абортиран ембрион, хиляди, милиони абортирани ембриони и милиарди проблясъчета съзнателност, хранещи нечий определен отрязък време (времето е субективно явление, то винаги е нечие време) и всеки от нас в същото положение почти. 

преди 17 часа, spp написа:

В събота ми дойде една идея, не просто за живота, а въобще за съществуването - сякаш всички сме в една машина за детайли. Не и пука на машината живи ли сме, как сме и така нататъка - тя е направена да ни обучава, да ни формира, да ни пресова и докато не си научим уроците не излизаме от машината. Това през един живот не става, трябват много, щото бавно учим. Така е направено, че бавно да ни учи, сякаш сами трябва да стигнем до това, което ни се налива. Една гигантска поточна лента с различните и степени, псевдороботи и разни други обслужващи елементи, които всеки го прекарват през нужните ситуации за да формират нужния елемент.

Ами в теб самия една голяма част от жизненоважните процеси се осъществяват автоматично, несъзнателно и без участието на волята (и добре че е така). Кръвообращението примерно е напълно механически процес, които се случва независимо от волята. В този смисъл кръвоносната система е просто една машина. Има и други системи за които може да се каже същото. Ние направляваме живота си, но не на това базово ниво, чието управление е под прага на съзнанието ни.

Ако направим аналогия с космоса, там могат да се открият същите механични процеси, които не зависят от ничия воля и които поддържат живота на цялото. Сега не твърдя, че определянето на това къде ще се въплъти човекът е такъв несъзнателен процес, но други процеси са.

• 2 седмици по-късно...
на 5.10.2016 г. в 18:29, Батман написа:

Колко мечти трябва да си сбъдне човек, за да има "пълен" Смисъл?

на 6.10.2016 г. в 11:22, Aliya написа:

Няма как от отрицание да изведеш умозаключение. Ако животът няма смисъл (недоказано), как сам по себе си е смисъл?

напр. Кръвта не е червена, но кръвта сама по себе си е червена.

преди 8 часа, Maleficient написа:

Това е интересно.

Цитат

Цитатът ... защото животът няма смисъл; Животът сам по себе си е смисълът! е пример за т.нар. ипсо факто. То ще рече обяснение на феномена чрез самия него като съдържание, а не като определение.

Като се каже, че животът сам по себе си е смисъл, се слага идентичност между съдържанието на смисъла и съдържанието на живота, което ще рече, че не може да се каже, че смисълът е смислен.

За това и примерът с червеното и кръвта не се е получил коректно. Червеното е определение за кръвта и примерът не е ипсо факто. Червеното само по себе си е червено. А кръвта сама по себе си е кървава. За това не може да се каже червено червено и кървава кръв, но може да се каже червена кръв - тогава червеното се явява определение на кръвта, а не червено само по себе си.

• 3 седмици по-късно...
на 6.10.2016 г. в 11:42, Батман написа:

По същия начин може да се зададе въпроса от какво е направен света. Материя, енергия, вибрация, дух,? и т.н.

Светът е направен от Нищото. Буда нарича това Нищо Шунята т.е. не-нещото :)

на 10.10.2016 г. в 22:49, witness написа:

Интересно, стигнал си до идеята за "вечното повторение". На мен ми действа угнетително представата как живея един и същ живот безброй пъти.

Има една чудесна дзен поговорка: Никога не можеш да стъпиш два пъти в една и съща река!...

А също и: Всичко тече, всичко се променя .. - толкова за "повторението" :)

Светът във всеки един миг е нов и свеж, и ако ти не го забелязваш, значи ти си слепият, този, който се е затворил в рамките на повтарящите се свои мисли, ни повече, ни по-малко.

преди 3 минути, Yvan Sergeev написа:

имал е в предвид антиматерията

Не, Буда е имал предвид отсъствието на нещо, на материя.

на 26.10.2016 г. в 10:00, Merryl написа:

Цитатът ... защото животът няма смисъл; Животът сам по себе си е смисълът! е пример за т.нар. ипсо факто. То ще рече обяснение на феномена чрез самия него като съдържание, а не като определение.

Именно, защото животът не е определение, а живот, живеене, съдържание. Вместо да философстваш и умозрителстваш, просто го живей живота! Иначе току виж той те подминал, и ти си се оказал отстрани и извън живота ;)

Според мен човек за да осмисли живота си трябва да обича живота и другите хора.

А това значи да живее пълноценно като помага на другите и не им пречи, и отделя време и за свое удоволствие.

Обаче живота е ненужно усложнен и оттам дисхармония и нещастия сред човечеството.

преди 1 час, Aliya написа:

Именно, защото животът не е определение, а живот, живеене, съдържание. Вместо да философстваш и умозрителстваш, просто го живей живота! Иначе току виж той те подминал, и ти си се оказал отстрани и извън живота ;)

Мнението ми по повод цитата е чисто лингвистичен анализ на същия, направен във връзка с въпрос, възникнал няколко поста преди моя. Не съм взимала никакво отношение по съществото му, тъй като дори не следя цялата дискусия. Импровизираното ви одобрение един вид ми приписва разсъждения по същество, които не са мои. Моля, бъдете коректни в сериозни теми, за да ви приемат останалите участници на сериозно.

на 15.11.2016 г. в 16:12, Merryl написа:

Мнението ми по повод цитата е чисто лингвистичен анализ на същия, направен във връзка с въпрос, възникнал няколко поста преди моя. Не съм взимала никакво отношение по съществото му, тъй като дори не следя цялата дискусия.

И тъй като дискусията е твърде задълбочена и ти не я следиш, Мерил, то и изказванията ти са извън контекста.... :)

И с живота е така, ако за теб живота е само поредица от лингвистични упражнения и мисловни гимнастики, току виж си го пропуснал да го изживееш истински.

Всеки се изказва по определен казус в определена тема съобразно отношението си към нея. Всеки сам осмисля живота си и няма универсален житейски смисъл, който да е общовалиден за всички. Няколко страници по-напред съм взела отношение и за това, че никой няма право да обезсмисля чуждия живот, преценявайки го съобразно своята смисленост. Дори и еднояйчните близнаци не осмислят животите си по един и същи начин.

За един смисъла е в децата, за друг във виното, за трети в любовта. В този ред на мисли смисъла в живота на социопата е в убиването на хора. Това кой какво прави и каква отговорност и последици понася от начина, по който осмисля живота си - е въпрос на съвсем други социални, етични, законови и каквито още се сетиш отношения.

Човек никога не знае правейки едно какво друго пропуска и понеже един живот не стига, за да се направи всичко, всеки живее според ценностната си система. В повечето случаи повечето хора си дават сметка за смисъла на определени свои постъпки на по-късен етап, защото предварително не може да се прецени ефекта на пеперудата във всички посоки.

С това мисля, че отговарям и на последното изречение - ако за някой лингвистичните упражнения и мисловните гимнастики са смисъла на живота му, никой няма право да го обезсмисля съобразно своите представи за истинско изживяване.

В този ред на мисли за мен търсенето на смислова панацея в темата ми идва лекинко безсмислено, но пък всеки е свободен да сподели своята си гледна точка.  

Надявам се да съм ясна и да няма пак хващане за всеки детайл.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

преди 12 часа, Merryl написа:

С това мисля, че отговарям и на последното изречение - ако за някой лингвистичните упражнения и мисловните гимнастики са смисъла на живота му, никой няма право да го обезсмисля съобразно своите представи за истинско изживяване.

В този ред на мисли за мен търсенето на смислова панацея в темата ми идва лекинко безсмислено, но пък всеки е свободен да сподели своята си гледна точка.  

Надявам се да съм ясна и да няма пак хващане за всеки детайл.

Правилно. Аз пък ще се хвана, просто по случайност за последния. С разрешение или без.

Свобода на Народа, другарки и другари, дами и господа! Ако за някого в този момент смисълът на живота му е да пуши тютюн, защото му се пуши, редно ли е да му слагат гадни картинки и предупреждения за близката му мъчителна смърт, така че да не може да не ги види. Ако не е сляп. Някакви неизвестни садисти упражняват психически тормоз над мен. Други пък ме отказаха изобщо от демокрацията, като направиха правото ми на глас задължително, което е Явен абсурд. Аз пък не си мръднах задника даже да ида до секцията. Ше им живея аз, как ли пък не)

преди 11 минути, witness написа:

Ако за някого в този момент смисълът на живота му е да пуши тютюн, защото му се пуши, редно ли е да му слагат гадни картинки и предупреждения за близката му мъчителна смърт, така че да не може да не ги види.

Е, слагането на картинките предполагам, че не се прави с цел отнемане смисъла на живота на пушача. :) По-скоро е свързано с предотвратяване съдебните претенции на пушачите към тютюнопроизводителите, вдигането на медиен шум, както и спестяване на огромните обезщетения. Все неща, които са се случвали по света. Всеки намира начин на завързване на гащите. За това и казах, че смисъла на живота е едно, а това кой какво прави и каква отговорност и последици понася от начина, по който осмисля живота си - е въпрос на съвсем други социални, етични, законови и каквито още се сетиш отношения.

преди 6 минути, Merryl написа:

По-скоро е свързано с предотвратяване съдебните претенции на пушачите към тютюнопроизводителите,

Не е за претенциите, а за намаляване на разходите за лечение.

току-що, flare написа:

Не е за претенциите, а за намаляване на разходите за лечение.

И така да е - гвоздеят е в това, че целта не е обезсмисляне живота на пушача.

преди 15 минути, Merryl написа:

Е, слагането на картинките предполагам, че не се прави с цел отнемане смисъла на живота на пушача. :) По-скоро е свързано с предотвратяване съдебните претенции на пушачите към тютюнопроизводителите, вдигането на медиен шум, както и спестяване на огромните обезщетения. Все неща, които са се случвали по света.

Това ли било, не ми дойде на ум. Пак от напълно егоистична гледна точка погледнах нещата, сякаш светът се върти около мен. Заблудиха клетите афектирани пушачески души, че някой се интересува от тях :shy11: Ама психическият тормоз си остава висящ въпрос... 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.