Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За смисъла на живота...

Featured Replies

преди 6 минути, Вacко написа:

Би ли споменала малките изключения ?

Васе, има ли значение. Не сме, чак пък, всички.

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 252,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Наистина много добре казано. За всеки, който живее в свой собствен свят, то смисъла на живота би било това, на което се гради тази негова измислена реалност. Дали ще са пари, власт и прочие, зависи от

• Един няколко клипа, който според мен отговарят много добре на темата :

• Има едно "нещо" над което мнго се замислям,защо !? :Повечето хора постоянно се оплакват,постоянно мрънкат:все нещо не им е угодно,все някои им е навредил,ВИНАГИ недоволни от всички и всичко ,вечните ж

Публикувани изображения

преди 1 минута, Sleda написа:

Васе, има ли значение. Не сме, чак пък, всички.

Права си-няма,понеже по-горе посочения не е безпристрастен и обективен към дадени субекти пишещи тук ;)
Разбра ме нали...

преди 3 часа, jhoro написа:

Тук виждам и един нонсенс - още преди казах, че на виждам смисъл в търсенето на смисъла на живота.

Живота трябва не да се анализира в такива детайли, а да се живее.

Звае ли болтчето, от машината за пакетиране на шоколад - кой ще яде този шоколад и какви физиологични, емоционални и прочие ефекти ще последват?

Жорка, така е. И ти си прав (може и да си седнал, де).

преди 7 минути, Sleda написа:

Мда,напълно подкрепям Жоро- с това

преди 8 минути, Sleda написа:

Някой хора понеже нямат "живот"(да се чете социални контакти) предпочитат да се вгълбят в анализа на чужди животи,но не и на техния собствен....

преди 6 часа, jhoro написа:

Не знам за смисъла от живота, ама смисъла от  общуването...

Смисълът От Общуването Във Форум И Въобще В Нета Е Малко "Безмислен".

Защото, Когато Стане Въпрос За Среща На Живо На По Биричка - На Срещата Отиват Точно 4 Човека От Целия Форум...

Останалите Продължават С Философстването.

преди 29 минути, Momolord написа:

Защото, Когато Стане Въпрос За Среща На Живо На По Биричка - На Срещата Отиват Точно 4 Човека От Целия Форум...

Събирали сме се и по повече...

преди 2 часа, Momolord написа:

Момо - без да ти противореча, а само да вметна - онлайн е едно, а физическото присъстви е нещо по-зависимо от обстоятелства. Пример - когато лятото се направи последната с-бирка - аз лично бях на 2800 километра. Не че и 200-тата в момента са лесно преодолими, но първите...

преди 6 часа, Sleda написа:

Знам, че следващото изречение е станало банално и изтъркано, но... смисъла си е там:

Цитат

Вярно е, разбира се, че науката е постигнала някои забележителни неща, но лично аз бих предпочел да съм щастлив, отколкото да съм прав. Винаги.
Дъглас Адамс 
Пътеводител на галактическия стопаджия

преди 10 часа, karadzha написа:

1.Каква самостоятелност, не разбирам? Ще рече човек да обича само себе си. 2.А човек трябва да обича приятелите си, любимата/любимия. 3.Това е живота и неговия смисъл. Иначе да правим войни, а не любов.

1. Защо свърза "самостоятелност" със "саможивост"? 2. И защо да трябва да ги обича - това задължение ли е? 3. Това е твоят смисъл и аз не се опитвам да го обезсмислям или омаловажавам.

преди 11 часа, jhoro написа:

Просто да се живее, на автомат, по течението, също не е решение, Жоре. Не, че не може. Може, но за това упражнение кой знае колко разум не ни е нужен. Ще се водим само от инстинктите си и както обикновено - нищо ново под слънцето.

преди 8 часа, Вacко написа:

Права си-няма,понеже по-горе посочения не е безпристрастен и обективен към дадени субекти пишещи тук ;)
Разбра ме нали...

Това е субективно мнение, Васко. Ако визираш мен, грешиш. 

преди 11 минути, 3,14 написа:

1. Защо свърза "самостоятелност" със "саможивост"?

Защото - най-логичния, според мен, отговор
Всеки гледа на света от неговата си камбанария, със собствените си очила... или други помощни средства.

преди 11 минути, 3,14 написа:
преди 10 часа, karadzha написа:

А човек трябва да обича приятелите си, любимата/любимия.

2. И защо да трябва да ги обича - това задължение ли е?

Да наистина - защо е този императив? И защо само изброените, а останалите? А враговете - както е писано в един книги, или по една по-проста причина - приятелите много по-лесно ще ви изоставят, отколкото враговете.

А за самото обичане - пак ще ползвам цитат. Казано е, не искам да го преразказвам.

Цитат

Само една любов признавам на тоя свят – да обичаш независимо от това, обичат ли те, носят ли ти сигурност, подкрепят ли те, като че ли си недоразвито същество и се нуждаеш от патерици. Независимо от това, изгодно или не, благоразумно или не. Да обичаш, защото обичаш. Това е единственото основание.
Отклонение – Блага Димитрова

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 1 минута, jhoro написа:

Защото - най-логичния, според мен, отговор
Всеки гледа на света от неговата си камбанария, със собствените си очила... или други помощни средства.

Хм, как се стига логически до този извод? Моята логика явно е друга. Самостоятелността я свързвам със свободата на личността и нейното пълноценно и независимо функциониране, като индивидуалност - в това включвам не само професионалното развитие, а всякакво друго самостоятелно развитие на мисъл, чувство, интереси, интелект, психика - човекът е Творец. 

преди 5 минути, 3,14 написа:

Хм, как се стига логически до този извод? Моята логика явно е друга...

Естествено - щях да се учудя, ако е същата. Това би означавали, че ти всъщност съм пак аз, но на друго място в пространството. Нещо, което е трудно постожимо, да не казвам - нереално.

Ps. Много често логиката е алогична. Най-вече, когато приемаме следствията за причини, желанията - за даденост и т.н.

преди 20 минути, 3,14 написа:

Просто да се живее, на автомат, по течението, също не е решение, Жоре. Не, че не може. Може, но за това упражнение кой знае колко разум не ни е нужен. Ще се водим само от инстинктите си и както обикновено - нищо ново под слънцето.

А-а-а, не на авто... -мат, -пилот, или каквото там.

Но да седнеш - като един св. Симеон Стълпник на някое високо и отдалечено място и само да анализираш - също няма никаква полза. Ако ще да е само за това, че твоите наблюдения, разсъждания и изводи са валидни само за теб. За другите нещата са много по-различни.

Абе... Истината е някъде там...  (За совите - и идея си нямам)

преди 1 минута, jhoro написа:

А-а-а, не на авто... -мат, -пилот, или каквото там.

Но да седнеш - като един св. Симеон Стълпник на нясое високо и отдалечено място и само да анализираш - също няма никаква полза. Ако ще да е само за това, че твоите наблюдения, разсъждания и изводи са валидни само за теб. За другите нещата са много по-различни.

Абе... Истината е някъде там...  (За совите - и идея си нямам)

За къде сме без анализ на действията си, мислите си, чувствата си? За какво са ни тогава главите - да си слагаме само шапките на тях ли?:D

преди 1 минута, 3,14 написа:

За къде сме без анализ на действията си, мислите си, чувствата си? За какво са ни тогава главите - да си слагаме само шапките на тях ли?:D

Нали затова казах (но не го болднах) "... и само да анализираш...".

Разбира се, че всичко трябва да се обмисля - предварително, и да се анализира - в последствие.

И все пак, да се има предвид, че цялата мисловна дейност ще е субективна и силно ограничена. От знания, предрасъдъци, възпитание, начин на живот ...

преди 2 минути, jhoro написа:

Нали затова казах (но не го болднах) "... и само да анализираш...".

Разбира се, че всичко трябва да се обмисля - предварително, и да се анализира - в последствие.

И все пак, да се има предвид, че цялата мисловна дейност ще е субективна и силно ограничена. От знания, предрасъдъци, възпитание, начин на живот ...

Е, не е ли точно това е целта на анализа - разширяване на мирогледа, посредством осъзнаване на собствените ограничения?

преди 1 минута, 3,14 написа:

Е, не е ли точно това е целта на анализа - разширяване на мирогледа, посредством осъзнаване на собствените ограничения?

Така е  -не съм твърдял обратното. Но - за да направиш нещо, първо трябва да го осъзнаеш и поискаш.

Понеже не мога да ти пиша на ЛС... то не, че е нещо за криене де...

Spoiler

Взе да ме замисляш. Вие сега нали (ще) сте в Белгия? Мисля си, когато реша да ходя пак в Англия - вместо със самолет, да взема да пътувам по суша. И да мина - да си поприказваме на живо. Имам предчувствие, че от някой пъб ще ни изпъждат с полиция - за да могат да затворят.

С удоволствие, Жорка, бих седнала да си приказвам с теб и да нищим живота, но след 2 седмици се местим да живеем в Портукалия. 

преди 12 минути, 3,14 написа:

С удоволствие, Жорка, бих седнала да си приказвам с теб и да нищим живота, но след 2 седмици се местим да живеем в Портукалия. 

Странен маршрут ще се получи, но.. на фона на 3000 километра - още няколкостотин не са от значение.

Комара казал - "Излизам за малко, но ако се появи вятър - не ме чакайте за обяд."

А Португалия - lá é muito bom! Имам приятели в Лисбоа...

преди 8 минути, Momolord написа:

Любовта Ще Спаси Света!

Обичайте Се.

Прав си. И теб - ама да не си помислиш нещо излишно ???

преди 9 минути, Momolord написа:

Любовта Ще Спаси Света!

Обичайте Се.

Аз се обичам, но ми идва малко:)

преди 1 час, 3,14 написа:

Това е субективно мнение, Васко. Ако визираш мен, грешиш.

Това пък от къде ви хрумна уважаема?!?:ohmy:

преди 21 часа, _ramus_ написа:

Дори не е парадокс, както автора смята. Въпроса е, че за него РЕАЛНОСТ означава винаги едно и също. А тук се касае, че "даден предмет или действие, стават "реални"..." само за тия, които се определят точно според същото ниво на реал.

Или с други думи - щом колективното несъзнателно определя своя форма на "несъзнателен реал", именно според него и в среда на същия се съотнасят мисълта в горния цитат - че даден предмет или действие стават "реални"... Въпрос на СЪОТВЕТСТВИЕ - неизменен и обобщаващ принцип за всички нива на битието и проявеното.

Дори проникновен мислител като ЕЛИАДЕ не посмява да допусне толкова естественото предположение, че самата идея за РЕАЛНОСТ е също на "нива" - както е за всичко останало, особено когато се касае до "съзнания". За цялата история на социалната научна парадигма, основен недостатък продължава да бъде недопускането на модела на "НИВАТА" и задължителните към това СЪОТВЕТСТВИЯ. И в тясна връзка със същото - че между реала и субекта, стои още един ЛЕЪР - този на ОТРАЖАТЕЛНИЯ МУ СВЯТ. И че същия не е обикновен условен своеобразен буфер, а ролята му всъщност става основна за всяко човешко същество от определен етап в израстването и еволюцията...

И между другото - да добавя, че "колективното несъзнателно", заедно с личното несъзнавано, се проектират и отразяват едно спрямо друго. Това предпоставя тяхната сложна, но неразривна връзка. Именно тази връзка поражда да е толкова важно и определящо за всяка личност сред социум, определен от "несъзнаваното". Неразривно свързано с това несъзнавано е въпроса за "АРХЕТИПИТЕ" и толкова важната им роля за всеки социален член.

Разбира се - понеже всичко това е в зоната на несъзнаваното (зоната на здрача и дори "несъществуващото), е напълно невидимо за иначе повлияните от него. От друга страна - в замяна на това пък с лекота си редят личните си пъзелчета от подадени наготово елементи от "социалния казан" за манджи, нужни на съответните "гладни и жадни"... и подвластни на репликацията, на множенето чрез повторение... По този начин социалния организъм просто се самоподдържа и едничката роля на социалната личност остава да участва в кодираната и програмирана като за нея роля в това...

... впечатляващ е начинът по който разсъждаваш. Интересно ми е.

Съответствие-то е интересно, но самата дума означава ли, че ако погледнем един пъзел той винаги има съответстващи си части, които да направят една цяла "картина", която съответно да е Смисъл?

Когато се ... пише и говори за несъзнаваното е малко имагинерно и неясно, защо е важно. Ок, има някаква роля и е част от съзнаваното цяло, но точно несъзнаваното с какво о-смисля реалността, ако я осмисля?
И така стигаме до интересното. О-смислянето. Като действие, а не като някаква цел или парадигма.
Какъв е смисълът на кръвта? Какъв е смисълът на окото, ухото ...? Какъв е смисълът на съществуването, ако умираме? Има ли начин или потенциал да направим реалността по-добра, по-интересна по-съвършена за следващите?

преди 36 минути, karadzha написа:

Аз се обичам, но ми идва малко:)

+1. Брой и мен (мъжката част ... без задни... мисли!

преди 15 минути, Вacко написа:

Това пък от къде ви хрумна уважаема?!?:ohmy:

Абе, тя да си "сложи ламаринката", че не сме много за вярване.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.