Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

Математиката казваш... добре, но не мисля, че трябва да свързваш понятието безкрайност с безкрайността на числовите редици.

При тях безкрайността е свойство, а не същност.

Както и да е.

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

ама не бе

мен безкрайността ми е малко повече, не бих могъл да я погълна

само правя разлика между "половин път по-малко" и "два пъти по-малко"

Хахахахаха, да бе, въпрос на понятия.

Например:

раздели една ябълка един път!

Никъде не е казано на две еднакви половини нали?! И все пак я раздели един път.

Но една ябълка е крайна като същност. С безкрайностите и понятия като един, два, половин

придобиват съвсем друг, нематематически смисъл.

Забележи:

"половин ПЪТ по-малко"

е съвсем различно от "половин ПЪТИ по-малко"

пъти го разглеждай като математическо понятия, докато път е нещо друго.

-------------------------------------------------------------

Също както безкрайност не е математическо понятие, но като свойство на числовите редици - да, такова е.

Просто за мен са две омонимни думи.

Ако разгледаш всички числа на една числова редица (която има уникалното свойство да е безкрайна).

Ако тази редица я разделиш един път винаги можеш да мислиш, че си я разделил на две половини, развни половини.

Така ще получиш желаното "едната да е два пъти по-малка от другата"... пъти.

Но това са безкрайности, а и на всичкото тогоре са безкрайни безкрайности. С тях понятия като "пъти повече или по-малко"

губят смисъл, затова трябват малко по-различни интрпретации.

Радвам се, че отбелязваш разликата, макар все още да не си я забелязал.

Редактирано от adXok (преглед на промените)

Защо да е изненадващо? Погледни някой от сайтовете и брошурите на "Свидетелите на Йехова"... Техният Бог си има име - казва се Йосиф Висарионович Сталин. Техният Месия се казва Адолф Хитлер, а през 20-ти век Раят, за които мечтаят бе построен върху част от земното кълбо - Аушвиц, Биркенау, Бабий Яр, Колима и Воркута и Катин и Чечня. Те мечтаят същото, за което мечтаят Ленин и Бухарин - да отгледат ново човечество чрез разстрели и бесилки.

Дали не е време да започнем да наричаме нещата с техните истински имена? Да наричаме хитлеризмът хитлеризъм например, вместо да се прикриваме зад цитати от Библията...

Много добре казано!

Можеш да си правиш асоциации колкото ти душата иска,истината обаче е друга.За да се озоват евреите и Свидетелите на Йехова заедно в хитлеристките лагери не е 'ирония на съдбата',има си конкретна причина.А тя е отказът на Свидетелите от военна служба.Ние тук може да си пишем на воля,но нещата са маалко по различни,когато има насочен пистолет в главата и трябва да се вземе решение при такива обстоятелства!Истината е следната-Свидетелите на Йехова спазват политически(не участват в партии и държавна йерархия) и военен неутралитет.И това са го доказали с дела-по времето на Хитлер,Франко,Мусолини и подобни диктатори ,те отказват да вземат оръжие дори пред реалната опасност да загубят живота си.Факт!-Личният бръснар на един от висшите офицери на Хитлет е бил Св. на Йехова!(В момента не се сещам за името му).Разстрелите и бесилките не са техен патент.

Колкото до личността с главно "Л"- нищо ново и различно.Дали се нарича дух,душа или личност все едно.Важното е дали след смъртта на човека нещо остава,продължава да "живее".Много са мненията по въпроса,както всеки можа да се убеди.

• 3 седмици по-късно...

Някой чел ли е 24 глава от МАТЕЙ? Ако някой е чел тази глава тогава мога да поспоря или нещо от този сорт , да коментирам с него! Иначе до тук глупости колкото си щеш. ! :whist:

ГЛАВА 24.

И когато Иисус излезе от храма и си отиваше, учениците Му се приближиха да Му покажат сградите на храма.

2. А Иисус им рече: виждате ли всичко това? Истина ви казвам: няма да остане тук камък на камък, който да не бъде сринат.

3. И когато седеше на Елеонската планина, дойдоха учениците Му при Него насаме и рекоха: кажи ни, кога ще бъде това, и какъв ще е белегът за Твоето пришествие и за свършека на света?

4. А Иисус им отговори и рече: пазете се да ви не прелъсти някой;

5. защото мнозина ще дойдат в Мое име, говорейки: аз съм Христос; и ще прелъстят мнозина.

...

Новородената душа (Иисус) излиза от материята, тялото (храма). Кандидатите на мистериите (учениците) се приближават да Й покажат изкристализиралата душевност, тялото (сградите на храма).

Новороденият казва на кандидатите - „виждате ли се”; „изкристализиралият дух (материята) ще се срине, това не е вашият Дом.

Новородената душа се е изкачила на прага между двата свята (Елеонската планина). Учениците се приближават до границата и питат: до кога ще съществува временният природен порядък, в който съществуват човешките същества?

Иисус говори за Христос, като предупреждава, че Спасителят е вътре в човека и всеки който се представя за Христос заблуждава, понеже Той не може да се изяви в материята. :huh:

Интересно ми е, какво виждаш ти в този текст? :huh:

Колкото човеци, толкова тълкувания. :)

"Горе" не подозират, че има свещени писания :)

• 3 седмици по-късно...

Вярвам в Бог,но не съм сигурна,че вярвам 100% на написаното в Библията.Вярвам,че има Някой там горе,Който ни гледа... не знам просто мисля,че хората ако не вярват в нещо независимо какво е то ще загинат.

• 3 седмици по-късно...

Много писане, много нещо :speak: Айде и аз да се разпиша :clap:

Темата за тълкуванието на Библията е многовековен въпрос, който е тормозил човешките умове хиляди години.За това, за да може хората да се предпазят от вредни и чужди учние, светите ни предци са оставили своята диря в тълкуванието на Св.Писание.В днешно време тоя дял се е отделил в отделна наука - апология, което ще рече, че тука сега не можем да избистрим темата с ограничение ни ум и форум ;)

Аз лично съм православен християнин и приемам православните догми.Надявам се, мога да защита мнението си :P На първо място смятам, че това са исконните догми, които не са се променили, усъвършенствлали, мутирали и т.н. с времето, само заради някаква комерсиална цел, както се прави в редица "новаторски" измислени църквиа, а се базират изцяло на Библията и Свещ.Предание, което води до тяхната съвършеност в смисъла им.

За жалост в днесшно време има редица учения, които изопачават както тълкуванието на Библията, така и самата нея.Поради тази причина днес е пълно със секти, разни учение, движения и т.н. Бог да ни е на помощ!

Редактирано от hrisko_96 (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Здравейте искам сега аз да кажа едно нещо и може да разсъждавате малко по него...

Имало един човек той взел един златен пръстен и отишъл да го разтопят,и от него да направят три нови.Върнал се той при синовете си и ги попитал кой от трите е истинският,никой не отговорил....

Отговора е:И трите са истински

Същото е и с вярата има "Ислямизъм","Християнство"и"Юдеизмът"в всяка религия има по нещо вярно значи коя е истинската.... :ph34r:

Брех, ами сега :) Коя ли пък е истинската :P !?! Кой знае :wors: знае ли се cool.gif

п.п. Та казваш, има по нещо вярно ама не се знае това вярно дали е истинско хихих

Хах, религията да не е някъФ пръстен, дет можеш да си го разтапяш както си искаш?!Или приемаш някоя религия, или си измислаш своя...коя е по правилна...

На скоро гледах един филм "Zeitgeist",там се казва че през определен период от време се създава нова религия.Какъв е извода.......

На скоро гледах един филм "Zeitgeist",там се казва че през определен период от време се създава нова религия.Какъв е извода.......

Изводът е, че много филми гледаш.Сериозно.Понамали малко и се опитай да бъдеш критичен към поднесената информация.Не всичко, което се показва на кино-екрана е истина.

Има тема за въпросния филм-може да се изкажеш там.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Коментарът ми беше свързан с изказването по-горе

Същото е и с вярата има "Ислямизъм","Християнство"и"Юдеизмът"в всяка религия има по нещо вярно значи коя е истинската....

Че всичко е едно.Всяка една религия проповядва мир и спасение на душата.Това че във всяка една религия има изкривяване на информацията е въпрос на тълкуването на автора(както беше в моя пример).А всеки един трябва сам да отсее истината от лъжата.Но за да отсее трябва да знае всички факти.И не става въпрос дали гледам много филми или не(за филми имам малко свободно време,но това не е по темата),а за истината.

• 2 седмици по-късно...
Коментарът ми беше свързан с изказването по-горе

Че всичко е едно.Всяка една религия проповядва мир и спасение на душата.Това че във всяка една религия има изкривяване на информацията е въпрос на тълкуването на автора(както беше в моя пример).А всеки един трябва сам да отсее истината от лъжата.Но за да отсее трябва да знае всички факти.И не става въпрос дали гледам много филми или не(за филми имам малко свободно време,но това не е по темата),а за истината.

Вярно е, но не всеки може да отсее истината от лъжата... хората в същността си са прости, глупави, без познания.... как искаш да отсеят истината когато не знаят.. а когато истината не им оттърва....Примери колкото искаш... Да не говоря за заблудата че те са прави и тяхната истина е истинската истина ..:)

Вярно е, но не всеки може да отсее истината от лъжата... хората в същността си са прости, глупави, без познания.... как искаш да отсеят истината когато не знаят.. а когато истината не им оттърва....Примери колкото искаш... Да не говоря за заблудата че те са прави и тяхната истина е истинската истина ..:clap:

Не е лошо да погледнеш тук. пост номер 105. :rolleyes:

• 2 седмици по-късно...

Всичките свещени книги имат само едно общо нещо - за моралните заповеди , който всеки ги знае , но много малко хора ги изпълняват. Говоря по Библията с моят духовен учител Йеова чрез автоматично писане и много интересни неща се очертаха. Каза ми че Йехова никога не е насъсквал народите едни срещу други, защото боговете обичат всички народи, а не както се казва в Библията, че еврейският народ е божественият народ. И не е насъсквал той да воюват за земи и да убиват други човешки индивиди, как може да вярвате ми казва той след като имаме такава заповед да не се убива, ние да казваме уж да се убивате едни срещу други. Та той ми каза, че всички богове не бил само той ние всички богове искаме вие народите,религиите и сектите да се обедините в един духовен център - да живеете без граници, без омраза и без войни,без егоизъм , да мислите за другите а не само за себе си, да обърнете гръб на омразата егоизма си и въобще всички отрицателни качества във вас човека. И ми каза също така, че има и премахнати стихове за прераждането и душата. Та ми каза,че древните книги, които са по-древни от Библията има писания за прераждането и душата. И че съществува прераждане и минали животи, а бъдещето това е следствие от миналите ни животи и несвършен съвременен живот.

Каза ми ето защо сега се свързвам с българка, да разберете, че всички народи обичаме.

Всичките свещени книги имат само едно общо нещо - за моралните заповеди , който всеки ги знае , но много малко хора ги изпълняват. Говоря по Библията с моят духовен учител Йеова чрез автоматично писане и много интересни неща се очертаха. Каза ми че Йехова никога не е насъсквал народите едни срещу други, защото боговете обичат всички народи, а не както се казва в Библията, че еврейският народ е божественият народ. И не е насъсквал той да воюват за земи и да убиват други човешки индивиди, как може да вярвате ми казва той след като имаме такава заповед да не се убива, ние да казваме уж да се убивате едни срещу други. Та той ми каза, че всички богове не бил само той ние всички богове искаме вие народите,религиите и сектите да се обедините в един духовен център - да живеете без граници, без омраза и без войни,без егоизъм , да мислите за другите а не само за себе си, да обърнете гръб на омразата егоизма си и въобще всички отрицателни качества във вас човека. И ми каза също така, че има и премахнати стихове за прераждането и душата. Та ми каза,че древните книги, които са по-древни от Библията има писания за прераждането и душата. И че съществува прераждане и минали животи, а бъдещето това е следствие от миналите ни животи и несвършен съвременен живот.

Каза ми ето защо сега се свързвам с българка, да разберете, че всички народи обичаме.

обяснете ми повече за това "йехова" и по какво се различава от другото Християнство ...............благодаря

Сега за Йехова какво да кажа Нот ануон - Ами моят духовен учител Йеова коренно се различава от този Йехова от библията. Първо в библията пише, че в името на Йехова еврейската нация се бори за собствени земи води войни и убива хора, а моят духовен учител

ми казва, че никога Йехова не е искал да се водят борби,войни от нациите едни срещу други

защото едната заповед на боговете е да не се убива, как тогава ми обясни той, че ще иска ЙЕХОВА ДА СЕ УБИВА СЛЕД КАТО ЗАПОВЕДТА В БИБЛИЯТА И НЕ САМО В БИБЛИЯТА,А И В ДРУГИТЕ СВЕЩЕНИ КНИГИ Е ДА НЕ СЕ УБИВА. Въобще много ми обяснява по БИБЛИЯТА И аз разбрах, че националисти евреи са решили да си го направят племенен бог. А те боговете искат всички народи да живеем в мир и разбирателство, да няма омраза и егоизъм. И много други неща ми обяснява.

А те боговете искат всички народи да живеем в мир и разбирателство, да няма омраза и егоизъм.

В твоя дух да те попитам: WTF? R U nuts? А като са ни видяли, че сътворяваме кула, която да стига до небето,

какво са направили?! Йехова си е бог на евреите. Той си им говори само на тях. Нещата са пртоворечиви, щото

хората по дефиниция са си тъпички според мен.

........... ДА СЕ УБИВА СЛЕД КАТО ЗАПОВЕДТА В БИБЛИЯТА И НЕ САМО В БИБЛИЯТА,А И В ДРУГИТЕ СВЕЩЕНИ КНИГИ Е ДА НЕ СЕ УБИВА. ........... А те боговете искат всички народи да живеем в мир и разбирателство, да няма омраза и егоизъм.... И много други неща ми обяснява.

Кои свещени книги визираш?

Кои богове?

Кой ти говори на теб,чрез българка?

Напомняш ми на един потребител-бог laugh.gif

• 4 седмици по-късно...

Последните постове от настоящата тема бяха преместени в темата "Да поговорим за религия" . Моля, придържайте се към конкретната тема.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.