Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

Безпокоиш се, че няма указания в Библията за прераждането? Да, малко са останали...

Приятелю, замисли се дали musicivus не е прав? Никъде в Библията не се говори за прераждане, затова напълно го подкрепям! cool.gif

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

Несъмнено. Защото това е, което трябва да се случи. Иначе - какво спасение...

Което не значи, че няма прераждане, нито че няма указания за него в Библията. Та тя е Книга на книгите, има в нея всичко...

Несъмнено. Защото това е, което трябва да се случи. Иначе - какво спасение...

Което не значи, че няма прераждане, нито че няма указания за него в Библията. Та тя е Книга на книгите, има в нея всичко...

Има , но не и затова!

Да, доколкото ми е известно след Никейския събор почти са изчезнали. Но тук- таме са останали някои трънчета... Колкото да спукат някой и друг балон... Но няма да споря. Трънчетата си вършат работата чудесно...

Предлагам да поразмишляваме върху следното:

Какво означава : " От всяко дърво в градината свободно да ядеш; но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш. "

Жив, или умрял е човекът? Излъгал ли е Бог?

Прераждане? За какво прераждане става въпрос? И какво е общото с Библията ?

Премъдрост соломонова,8:19-20 „Аз бях добро дете по природа и получил бях добра душа,при това,бидейки добър,влязох и в чисто тяло. Кой е арбитърът на това кое е добро и кое е лошо ? Явно е самата душа,използвайки собствената си мярка от предишно поведение,при това тя не претендира,че е създадена „добра” по стандарти,различни от нейните.И със сигурност тя не би могла да има понятие какво е „добро”,ако не познава неговата противоположност.

Че душите са били и добри,и лоши в различните стадии на тяхното развитие на земята,е подсказано в Послание на свети апосол Павел до римляните,9:11-14 „Защото докле не бяха се още родили и не бяха направили нищо добро или лошо....беше и казано /на Ребека/ „По-големият ще робува на по-малкия”Както е писано”Якова обичах,но Исава мразех” Какво, прочее, ще кажем? Нима неправда има у Бога? Съвсем не.Ако няма „несправедливост” у Бога,защо тогава Той обича Яков без причина и мрази Исав без причина? Какви възможности е имал всеки един от тях преди създаването си,за да имат толкова различна природа? Ако са дошли направо от Създателя в утробата на Ребека,къде другаде Исав може да е извършил престъпленията си,ако не в рая ? И ако ако е направил това,защо не е свален с останалите паднали ангели и пратен направо в ада ? Изглежда много по-вероятно да се е научил да греши на Земята,в смъртно тяло,и неговто връщане ,като слуга на по-младия си брат да бъде акт на изкупление.

Прочети малко от думите оставени от Едгар Кейси и ще намериш доста обяснения за прераждането в Библията.

Ще ми бъде интересно твоето тълкувание на думите.

Даааа, бях го забравил това с дървото. Там май е тайната на цялата Библия.

А къде да открием това от Едгар Кейси?

Редактирано от скитник (преглед на промените)

Даааа, бях го забравил това с дървото. Там май е тайната на цялата Библия.

А къде да открием това от Едгар Кейси?

Има една книжка "Едгар Кейси за Прераждането"

Не знам дали я има в електронен вариант,аз си я купих преди 3-4 години от пл.Славейков

И какво? Жив, или умрял е Човекът? Кой и за какво е излъгал? И кой е излъган ?

Да, доколкото ми е известно след Никейския събор почти са изчезнали. Но тук- таме са останали някои трънчета... Колкото да спукат някой и друг балон... Но няма да споря. Трънчетата си вършат работата чудесно...

Предлагам да поразмишляваме върху следното:

Какво означава : " От всяко дърво в градината свободно да ядеш; но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш. "

Жив, или умрял е човекът? Излъгал ли е Бог?

Имам въпрос:

Кой точно бог е завещал това на човека - да не вкусва от дървото на познанието...

нима това не е същият онзи старозаветен бог, който вие - така наречените гностици, интерпретирате като Сатана?!

Тогава, излиза, че Сатана не трябва да се слуша - човекът може свободно да се храни от дървото на познанието. И именно това е направила змията - символа на Мъдростта в гностицизма - прошепнала е на човека да не слуша Сатаната...

това поне пише из гностическите писания, които са ми попадали.

Кое е "смоковницата", според вас, спомената от Исус...?

Е, уважаеми гностици, отива на вятъра всичката ви мъка да ни убедите да не мислим и да не търсим познание, понеже вие се противопоставяте сами на себе си.

Човек може и има право да се ползва от всяко дърво, казано на символичен език, щом то е поставено там, където и той се намира. Но има едно условие, което, според мен, е премълчавано тук...

МНОГО ВАЖНО УСЛОВИЕ.

Хайде да ви видя сега дали ще се досетите кое е то.

А истината е толкова проста! Истината е очевадещо проста. В Библията - също.

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Е, уважаеми гностици, отива на вятъра всичката ви мъка да ни убедите да не мислим и да не търсим познание,

Ама то... Няма нужда и минимално усилие в тази посока да се полага... Става си спонтанно...

А истината е толкова проста! Истината е очевадещо проста. В Библията - също.

Напълно съм съгласна! Не е трябвало да се доближаваш до такива опасни истини...

Човек може и има право да се ползва от всяко дърво, казано на символичен език, щом то е поставено там, където и той се намира. Но има едно условие, което, според мен, е премълчавано тук...

МНОГО ВАЖНО УСЛОВИЕ.

Не знам какво имаш предвид, но ще отбележа, че човек принципно има право да прави всичко. Все пак- свободна воля. Но от последствията на действията си действащият не е свободен. Точно за това и е предупреден. Но разбирането е нещо съвсем друго...

И така- има право да яде от всички плодове. Но ако яде от плодовете на дървото за познаване на добро и зло- ще познае добро и зло. И така и става.

Интересното е, че този израз може да има смисъл- "Ще се научиш да различаваш доброто от злото", което, ако вече ги има в живота на човека, ако са абсолютни, извън него, не е лошо. Но може да значи и съвсем друго: "Доброто и злото ще се появят в твоя живот. А преди това няма да ги има и затова не ще ги и познаваш."

Още стои открит въпросът с умирането на човека.

И все пак ти не ми отговори на въпроса защо гностиците ни съветват да слушаме бог, наречен от тях самите Сатана...

Въпросът с умирането стои открит... както и моят за това каква истина е премълчавана в съвета: От всяко дърво в градината свободно да ядеш; но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш. "

Сам по себе си този съвет за мен е лъжа!

Защото половината истина само, не е истина, а лъжа.

И все пак ти не ми отговори на въпроса защо гностиците ни съветват да слушаме бог, наречен от тях самите Сатана...

защото светът е създаден от Него, Той го управлява и ние трябва да му играем по свирката-ето защо!

Въпросът с умирането стои открит... както и моят за това каква истина е премълчавана в съвета: От всяко дърво в градината свободно да ядеш; но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш. "

Сам по себе си този съвет за мен е лъжа!

Защото половината истина само, не е истина, а лъжа.

занеш много добре, че думата "умиране" е употребена метафорично, нали ?

И света, и човека са създадени от Йехова. Поради това, когато човек се моли се свързва с Него. Според гностиците само духовната Искра в човека е от Бог.

Вики, тогава, щом светът е създаден от Йехова и не трябва според вас човек да се свързва с него чрез молитва, защо да слуша съвета му да не вкусва от дървото на познанието?.............

Как така за едно да го отричаме, а за друго да му вярваме. Или както дойде, а?...

Ей тези противоречия в гностицизма не са ми ясни...

и ако някой ми помогне да си ги разясня, ще му бъда благодарна. Или това е някаква разновидност на гностицизма, който вие изповядвате - нов сорт - холандски, който ни учи да не мислим и да не се молим, а просто да се отпуснем в нищото. За второто съм съгласна, щото и аз никому не се моля, но виж, за първото и последното, просто няма как, братче, да стане.

Тrichocephalus trichiurus, аз много добре, дори отлично зная много неща, но до сега не знаех, че ти си Багира. biggrin.gif

Мерси за отзивчивостта! Само, че гностиците имат предвид точно умирането като умиране, а не като символика. Тяхното учение посочва Пътя... към безсмъртието, те ще стават безсмъртни и никога повече няма да са на колелото на умиране и прераждане, пак умиране, пак прераждане... и т.н. - това поне на мен ми е известно като червената нишка при гностицизма. Трябва да ти кажа, хехе, че е доста съблазнителна офертата, чак и на мен ми се прищя, щото нали разбираш, понякога писва от пр-------я.

Добре, да приемем, че човекът е излъган. Всъщност, да предположим, че направо богоизравняващо се оказало нарушаването на този съвет на Създателя (който и да е, както и да се нарича) Днес това, което е съвсем неоспоримо, е резултатът от това действие. Богоизравняващ ли ни изглежда? Въпросът е дали ни харесва. Ако ни харесва- изобщо няма проблем, няма въпрос. Всичко е съвсем прекрасно! Ако не ни харесва... също няма проблем, има шанс да започне процес на осъзнаване. Като начало може да открием, че изглежда е по- добре да се слушат Създателите. Явно са имали предвид нещо, което ние ще трябва да установим впоследствие.

Много умело избягваш въпроса ми, а той е простичък - ти казваш да слушаме Йехова ... да не папаме ябълката, а после Йехова бил княза на този свят, та тогава да не го слушаме. Е, в крайна сметка какво да правим, това питам... простичко.

На мен всичко ми е ясно, точно заради това питам - огромно противоречие има в думите ви и в учението ви - хем Йехова е сатаната и да не му се молим, за да не се свързваме с него, хем да изпълняваме завета му хич и да не си помисляме, значи, много да знаем, папайки ябълки, хехе.

Сега моето виждане по повод цитирания от теб текст - да, той е лъжа.

И е лъжа, защото е половината истина. Много съм мислила върху горния цитат, пренебрегвайки съвета на Йехова да не мисля и съм стигнала до една своя хипотеза.

Тя е - съветът е правилен, много точен и верен, но НЕПЪЛЕН. Защото там, в онази градина, няма само едно забранено дърво - там те са две. Както знаем, на всяка отрова има противоотрова. И ако първото е отровата, то второто - дървото на живота, е неин антидот.

Така че според мен този съвет на Йехова би бил истината и цялата истина, ако беше завещал следното:

"От всяко дърво в градината свободно да ядеш; но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш. "... АКО НЕ СИ ВКУСИЛ ПРЕДИ ТОВА ОТ ДЪРВОТО НА ЖИВОТА!

Защото... всяко знание без любов е празна суета, а всяка любов без знание, е гола илюзия.

"И Господ Бог заповяда на човека, казвайки: От всяко дърво в градината свободно да ядеш;

но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш. "

Виждам друг смисъл в тези думи. Очевидно не подценяват човека, за да му изброяват поименно от какво да яде, а го предупреждават за единствената опасност сред безброй възможности. Той може да избере която и да е. Но е предупреден за недобрия резултат от една възможност. Нищо лъжовно не виждам в това. Има свобода на избора. И един вариант, от който идва несвобода в последствията. И това го виждаме до ден днешен, така че ми изглежда съвсем правдиво.

Изглежда съблазнително да стоварим отговорността за собствените си грешки на някой друг, по принцип. Единственото неудобство при това е, че няма шанс да променим нещо така.

Истината е, че човек и до ден днешен прави абсолютно идиотски и самоубийствени избори, въпреки, че е много добре предупреден в повечето случаи за резултатите. И не се спира, докато не бъде разгромен.

И нещо доста съществено. Ако искаш разговор- добре е да не преиначаваш думите на участниците в него, в случая- моите.. Само попитах: "Харесва ли ни резултатът от избора на първия човек?"

А за гностицизма... Нали има отделна тема? А ... Гносисът ... не е за любопитни. Не е подходящ и за хора, които не изпитват нужда от него. Но така е с много други неща, нали?

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Трябва да уточня, че изказвам лична позиция. Интересувам се от гностицизма и ми изглежда достоверен, но не съм авторитет и като че ли това не е важно. :wors:

И все пак си мисля: няма друг Бог - Йехова Е!

Редактирано от Виктор_ (преглед на промените)

Попадайки и в тази тема виждам заблуда в повечето участници и няснота в останалата част от участващите тук.

Изучавайки библията се натъкваш на неща които никой неиска да ти обясни и когато питаш уж знаещите те казват че така е писано....потдръжникът главен на библията е църквата-но не мисля че църквата е божие творение....църквата е финансова организация прекриваща се зад билията...нека първо да се помисли въобще кой написа евангелията,от кога датират те,защото май не са написани от спътници на Христа....защо евреите приемат Христос само като пророк.........

От дълбоко вярващ човек се превъвнах в дълбоко съмняващ се в истинноста на библията.....

пълна какафония.........обсъждате нещо което май е най-голямата заблуда в нашето съществуване

НАЙ-ГОЛЯМАТА ТАЙНА Е ТАЗИ ТАЙНА КОЯТО ВСИЧКИ ВИЖДАТ НО НИКОЙ НЕ ПОДОЗИРА ЧЕ ТОВА Е ТАЙНАТА

Като цитираме Библията, по някой въпрос, в случая този с дърветата biggrin.gif , добре е това да се прави пълно, а не да се вземат откъслечни пасажи и да се наслагват върху тях някакви подобия на уморазсъждения.

Щото по проблема с дърветата е казано още:

"И Господ Бог направи да произраства от земята всяко дърво, що е красиво на глед и добро за храна, както и дървото на живота всред градината и дървото на познаване доброто и злото."

"И Господ Бог заповяда на човека, казвайки: От всяко дърво в градината свободно да ядеш, но от дървото на познаване доброто и злото, да не ядеш от него, защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш."

Битие 2:9, 16-17

змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: Истина ли казва Бог да не ядете от всяко дърво в градината?"

"Жената рече на змията: От плода на градинските дървета можем да ядем,

но от дървото, което е всред градината, Бог каза: Да не ядете от него, нито да се допрете до него, за да не умрете."

"А змията рече на жената: Никак няма да умрете,

но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете като Бога, да познавате доброто и злото"

Господ Бог каза: ето - човекът стана един от Нас, да познава доброто и злото, и сега, за да не простре ръката си да вземе и от дървото на живота да яде и да живее вечно, - затова Господ Бог го изпъди от Едемската градина да обработва земята от която бе взет."

Битие 3:1-4, 22, 23

От тук имаме вече по-пълна представа кой лъже - змията или старозаветния бог. Изглежда змията е казала истината, щом сам бог я потвърждава - добре се вижда от подчертаните в червено пасажи в цитатите.

От тези цитати добиваме и по-пълна представа ЗАЩО ЧОВЕКЪТ Е ИЗГОНЕН ОТ ЕДЕМ. А именно - не затова, че е хапнал от забранената ябълка на познанието, а затова, че бог има опасения да не би човекът да яде и от дървото на живота и да заживее вечно.

Ех, този бог, който така "люби" човека... Ех, тази змия, която "лъже"...

На мен лично гностицизмът ми е крайно интересен. И не за друго, а защото гнозис се превежда като знание. И ако спазвах съвета на старозаветния бог, аз щях да тъна в незнание и да се моля и да вярвам сляпо на един отмъстителен бог, който кара човека да се страхува от него и който заповядва на него като на роб, поставяйки отношението Бог - човек на ниво господар - роб.

Моят бог ми е завещал само едно - да обичам бога и да обичам ближния както себе си. Той поставя отношението Бог - човек на ниво обич и приятелство.

Ааа, не, не...

Трябва да цитираме пълно. Хайде да постнем библията.

Да можехме да сме пълни и в разбиранията...

Какво си мерите? Искам и аз да се включа, имам мнооооого излишна енергия.

:baby:

Абе, Трихо, що ме караш да продължавам да говоря глупости?!

Кой е казал, че Маат е грешна?!

Знаеш ти какво ми се иска...

Някои знаят...

:baby:

Ааа, не, не...

Трябва да цитираме пълно. Хайде да постнем библията.

Да можехме да сме пълни и в разбиранията...

Какво си мерите? Искам и аз да се включа, имам мнооооого излишна енергия.

:P

Когато някой иска нещо, той го прави. Има и други варианти - един от тях е - хем му се иска, хем не му стиска.

Ми включи се де, тъкмо ще те измерим и теб и многооооогото ти енергия, тя от Нищото ли се взе, брей т`ва Нищо бе, дашно Нищо ще да е.

От последните ти два поста, обаче, меренето изгубва смисъла си... демек самообезсмисля се. :P

Трихи, в Библията има и други сладки работи... ама за сладки хора само, пич. cool.gif

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.