Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

1 Не смяташ ли,че света не се ограничава само с Бог???

2 Защо Църквата не е искала да се откриват физичните закони? 3 Защо Христянските свещеници нямат право да се женят? 4 Защо Библията е единственият извор от който трябва да черпим знания? 5 А учебниците по физика и химия?

Отг.2 Когато Христос е създал своята църква Той е създал САМО ЕДНА ЦЪРКВА! И това не са днешните сгради наречени храмове, катедрали, манастири и т.н. защото тогава не е имало такива. Тогава хората са се събирали на поляни, на брега на река или езеро. Христовата църква, която Самият Исус Христос е построил, това са неговите ученици и последователи, с други думи хората, които са Го последвали истински със сърцата си. Но много години след Христос хората променят словото за своя изгода. Доказателство за това са кръстоносните походи, испанската инквизиция и разделението на християнството на три секти - католицизъм, православие и протестанство. И сега Ви отговарям на въпросите доколкото мога: не християнската църква е забранявала физичните закони, защото ако Бог не е искал нещо да ни бъде открито, повярвайте никой човек не би бил в състояние да го открие.

Отг.3 В словото никъде не пише, че човек не трябва да се жени. Напротив Бог ни е създал и една от мисийте ни е да се обичаме, да създаваме семейства и да имаме деца. Да, на едно място в библията пише, че трябва да се пазим чисти за Бога, но веднага след това е допълнено, че който не може да издържи по - добре да се задоми, за да не въвлича себе си и други в грях. Така,че решението свещенниците да не се женят е човешки закон, а не божий. За съжаление те го представят за божий закон пред обществото и в същото време някои от тях не го спазват.

Отг.1 и 4 Цялата вселена се върти около Своя Създател и ако Той реши, че тази вселена вече не трябва да съществува, тя просто спира да съществува. Но Бог е дълготърпелив и много милостив като добър родител обичащ децата си. Бог не е ограничение, а мъдрост, правилно подреждане на приоритетите на живота, а знанията за това можем да черпим единствено от библията и от никой друг учебник, книга или дори от най - добрия психоаналитик.

Отг.5 А колкото до учебниците по физика и химия в тях е написано откритията на човека в тези области, но пак се повтарям, това са разкрития, които Бог ни е открил, ако не е била Неговата воля, това никога нямаше да ни бъде открито.

Искрено се надявам да съм успяла да Ви отговоря на въпросите. Бъдете здрав!

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

Ето ви едно интересно тълкуване на 10 те божи заповеди изтълкувани от един от моите любими комедиянти :brick wall: ТУК

А и още нещо което не е по темата за религията, НО ми се иска да чуя коментарите ви ТУК

И моля модераторите да не трият това мнение щото човека има доста нестандартно мислене и интересна гледна точка по тези въпроси.

Редактирано от DEAM (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Колко заблуда има в този свят ohmy.gif Какви ви библии, корани, богове... това са измислици бе. Всичко е измислено от човека!

• 3 седмици по-късно...
Ето ви едно интересно тълкуване на 10 те божи заповеди изтълкувани от един от моите любими комедиянти :) ТУК

А и още нещо което не е по темата за религията, НО ми се иска да чуя коментарите ви ТУК

И моля модераторите да не трият това мнение щото човека има доста нестандартно мислене и интересна гледна точка по тези въпроси.

Приятелю,ще дойде деня на страшният съд.Ще бъдат въскресени всички хора по земята.Всеки един ще бъде съден за делата си на земята.Ще дойде и твоят ред,ще си платиш за тия думи!!!Може да съжеляваш тогава ама ще бъде късно :wors:.

Ето ви едно интересно тълкуване на 10 те божи заповеди изтълкувани от един от моите любими комедиянти :speak: ТУК

Хахах, това, освен че е супер забавно, съдържа супер много логична мисъл. Най- убедителното изобличаване на смисъла от съществуване на религии след може би "Името на розата",на което съм се натъквал някога! "The ten commandments are actually a marketing decision"- тва е положението!

Има и истина тук, но е изпопачена. Десетте божи заповеди са дадени на определен народ. Дал ги е Моисей (или чрез него) и определено тогава е имало нужда от тях. Но това, както всички знаем, е част от стария завет, а не щеш ли, вечес си имаме нов. Христос-словото слезе в плът за да даде на човеците закона на любовта. Принципно, вече не би трябвало да има нужда от десетте божи заповеди, но за жалост ние все още сме старозаветни хора. Дано се изменим!

Има и истина тук, но е изпопачена. Десетте божи заповеди са дадени на определен народ. Дал ги е Моисей (или чрез него) и определено тогава е имало нужда от тях. Но това, както всички знаем, е част от стария завет, а не щеш ли, вечес си имаме нов. Христос-словото слезе в плът за да даде на човеците закона на любовта. Принципно, вече не би трябвало да има нужда от десетте божи заповеди, но за жалост ние все още сме старозаветни хора. Дано се изменим!

Десетте заповеди никога не са прествали да бъдат актуална и неизменна част от Божието слово.Просто в Новия Завет е наблегнато на истинския мотив, вдъхновил десетте заповеди и целия Закон.А той е, обичай Бога и ближния както себе си.И стига с туй изопачаване, щото ни един не може да приведе доказателство, че е било еди как си и еди кое си било изопачено по еди какъв си начин.Колко е оригинална Библията незнам, знам че има силата да спасява човешки живот.Като все се гледа на кървищата в Стария ЗАвет, що не прочетете книгата Песен на Песните, има какво да се научи за любовта от там.

Редактирано от alesys (преглед на промените)

Ако наистина търсиш доказателства, то сигурно знаеш, че ще ги намериш в най-съкровените дълбини на сърцето си. Не в чувства и емоции, които са плод на егото точно колкото аналитичната мисъл, а в тишината и покоя на сърцето...

По повод причината за настоящата причина за твоя емоционален отклик, може би е добре да направим разделения между езотерчиното християнство и екзотеричното. Различията са огромни. Примерно - бих се съгласил, че Библията спасява човешки живот, но само ако е написана в същността на съответния човек, ако се живее. И какво Божие слово би могла да бъде буквата, "защото буквата е мъртва, а духът - животворящ"? Словото - Логос, това е Протогонос - Първородния син, Христос и когато казваме "В началото бе словото и словото беше бога и словото беше бог", то тук въобще не се имат предвид някакви думи, а първоначалния акт на изява в непроявената Абсолютност. Словото ще спасява, когтао самото то се роди повторно у човек. Навремето той сам беше индивидуализация на словото, но след като получи свободна воля избра затъването си в диалектиката, а в кристализацията на затъването, животът същокристализира и облече Божествения принцип в преходност. Той ще бъде отново роден, за да завърне човека в Бащиния дом - Първоначалното божествено жизнено поле. Това обаче никоя книга няма сила да напраи вътре в него, а първо сам той, после и Христос в него. Както казва Ангелус Силезиус "И сто пъти да се бе родил Иисус в яслите, а не в теб - ти отново би бил загубен"!

А що се отнася до историческия аспект на развитие на Светите писания, в собствената си незначителност съм склонен да призная, видно е според реакциите ти, че аз съм малко по-запознат от теб. Ако имаш желание, просто изследвай въпроса, има си източници.

С уважение!

Ако наистина търсиш доказателства, то сигурно знаеш, че ще ги намериш в най-съкровените дълбини на сърцето си. Не в чувства и емоции, които са плод на егото точно колкото аналитичната мисъл, а в тишината и покоя на сърцето...

Такааа- значи да чувстваме и мислим аналитично е егоцентрично, следователно лошо и на бог едва ли би му харесало. За да се харесаме на добрия бог, трябва просто да стоим в няква там тишина на сърцето и смирено да прозрем невероятния смисъл от неговото съществуване, а след това още по- смирено изпълняваме каквото ни се каже. Да не забравяме- аналитичната мисъл и собствените ни емоции са наш враг- трябва да се откажем от тях, за да служим смирено на няккъв невидим тип, стоящ там някъде горе, и така да станем добри.

Това, освен че е абсурдно, е и супер тоталитарно.

Наистина е абурден "невидимия тип"...

Бог не е антропоморфен.

Той е началото на началата.

Той е извора на всички неща.

Той е Живота, в неговата абсолютност и чистота.

Затова Той е Отец, а ние, децата негови, отдавна сме загубили съзнанието си за свързаност с Него и точно това съзнание трябва да възвърнем. Да, пътят към него минава през смирението и служенето, но достигането там те прави неразделна част с Отца, тоест едно. Ти ставаш бог.

Първо е нужно да осъзнаеш падналостта си, а това не би се случило съвсем спонтанно. Трябва достатъчно да си се повъртял в кармъчния кръг и да си успял да разрушиш част от основата на илюзията със страдание.

Още Айнщайн откри (без да иска), че всеки атом, или негова част е свързана неразривно с всички останали във вселената. А човек, чрез съзнанието си за отделност противостои на абсолютността.

Разбира се, всеки сам избира пътя си и то, когато е готов за него.

Бог не е антропоморфен.

Хахахаха... Изход 33:18-23...

Такааа- значи да чувстваме и мислим аналитично е егоцентрично, следователно лошо и на бог едва ли би му харесало. За да се харесаме на добрия бог, трябва просто да стоим в няква там тишина на сърцето и смирено да прозрем невероятния смисъл от неговото съществуване, а след това още по- смирено изпълняваме каквото ни се каже. Да не забравяме- аналитичната мисъл и собствените ни емоции са наш враг- трябва да се откажем от тях, за да служим смирено на няккъв невидим тип, стоящ там някъде горе, и така да станем добри.

Това, освен че е абсурдно, е и супер тоталитарно.

Значи, Бог казва за Себе Си: Аз обитавам на високо и свято място, а още и с онзи, който е със съкрушен и смирен дух.Мислиш ли че знаеш повече от Бога и че всичко ти е ясно?Бог ни е дал способността да разсъждаваме, да анализираме, да творим, но той ни е казал да развиваме това, в хармония с Него.В притчи пише: страхът от Господа, е начало на мъдростта.Няколко пъти се набляга на това в началото.Тази книга е писана от Соломон, според мен, най-мъдрия човек живял на Земята някога.И той в мъдростта си е написал тези думи, той посочва откъде е източника на неговата мъдрост и знание.Толкоз беше мъдър и богат, че шашна някои високопоставени особи в съседство.Когато Соломон беше млад и неопитен, той потърси Бога и поиска от Него.И Бог му даде това, което поиска и притури на него.Но в края на дните му, мъдростта на Соломон му изигра лош номер.В Новия Завет пише: Знанието възгордява.Само по себе си знанието може да се окаже наш враг.Защото то ни отвежда по път, който ни отдалечава от Бога, когато не е балансирано със страх от Бога.Страхът от Бога ни води в зависимост от Бога.Бог иска да е нашият източник на знание.Ние от Него да черпим мъдрост.В повечето случаи, Сатана успешно имитира Бога и Неговите проявления.Затова имаме Библията, записаното Слово, за да можем да имаме ясна светлина, нещо сигурно.Само Бог, като Създател, знае всичко.Когато Той го споделя с нас, това е чест.Когато ние казваме, че нашето е по важно и вярно, все едно заемаме Неговото място.Ние не сме създали нищо добро, за което Бог да няма участие.Защото Бог е вложил в нас тази способност.Добър не се става с пазенето на някакви наредби.Добър се става, когато позволиш на Бог да го направи в теб и с теб.Но това означава да се разделиш с отношението: Аз знам, аз мога, аз еди какво си.Още в древността един мъдър човек е стигнал до вярното заключение, че нищо не знае всъщност.Това, което, знаем, до което сме стигнали, това е, което Бог ни е открил.По-добре да каже човек, ако не беше Бог, аз нито щях да знам, нито щях да мога и т.н.Ето това е зависимост от Бога.Докато си мислим, че ние знаем по-добре и повече, Бог стои отстрани и ни чака.Да върнем назад 2000 и нещо си години и да кажем: Аз знам, че нищо не знам.Бог не е скъперник по отношение на знанието или мъдростта.Но Бог има изискване да ги получим - зависимост от Него.Живот на зависимост от Него.Това изключва всякакво себеиздигане и налагане на човешка мъдрост и знание.В Новия Завет пише: в Него са скрити всички съкровища на мъдростта и знанието.В Него, не някъде другаде.Ако искаме да ги получим, трябва да отидем при Него.И никаква аналитична мисъл, не може да замести едно откровение от Бога.Но Бог не разпилява съкровищата Си с лека ръка.Той е готов да ги сподели с онзи, който е със съкрушен и смирен дух.Затова Йоан например, беше любимец на Исус.Защото той беше привързан към Него, повече от всички други.Затова и Исус му подари последната книга от Новия Завет, която и до ден днешен е едно уникално откровение и повод за всякакви разногласия и препирни.Библията е написана така, че да ни провокира.Да провокира нашата логика, мисъл, ценности, целият ни живот.Някои намират в нея истински живот, други противоречия, трети нищо не знаят за написаното там и т.н.Но там пише: Небето и Земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат.Вие и аз ще умрем един ден, но тази книга ще ни надживее и ще надживее целият свят.Затова няма много смисъл да се хвалим с каквото и да е, защото нямаме нищо вечно и нищо няма да вземем със себе си.Можем да живеем, да ядем, да пием, да се веселим и да умрем.Може и всичко това да го направим с Бога и Неговото благословение.Кой за каквото има кураж и за каквото му стиска.

Alesys,

знанието и аналитичната мисъл не са сред предпочитаните качества и ценности в много религии (както и авторитарни и тоталитарни управленски режими) не защото ни доближават до Сейтън или ни карат да се чувстваме супер греховно велики, а защото знаещият, разсъдливият, усведоменият човек е труден за манипулация.

Страхът от бога е началото на мъдростта- стига, наистина ли човек, живеещ в 21 век, може да вярва в това? Всички хора с власт в миналото просто са имали сериозна причина да се опитат да превърнат простолюдието в смирена, страхуваща се, невежа сган, лесна за контрол- именно с оглед запазването на своята власт. И са намерили в религиите едно доста добро средство за постигане тази цел.

Приятелю, осмелявам се да предположа, че ти не познаваш добре дълбоките аспекти на философията и религията, а за да можеш да съпоставяш, то трябва добре да познаваш качествата и проявите на обектите си за съпоставяне.

Аз мога да те уверя, че изключително добре познавам природата на чувствата и аналитичната мисъл, а сравнително добре съм запознат и с естествознанието.

Обаче от много време ме влече и алхимията, която може би ти смяташ за някакви ненормални опити на средновековни изкуфелци да превърнат оловото в злато. Така е, но точно заради прагматичните и рационалистични (според себе си) хора, те са въвели нужния символизъм. Та така, оловото представя плътта, а златото е символ на Духа.

Религиите нямат отношение към качествата на човека, а по-скоро към неговото самосъзнаване. Но падналата му природа е такава, че всяко предимство се превръща в закостенял егоцентризъм - те това е болежката. Съответно за нея има лекарства, но не ги продават в аптеките.

:yanim: "...Тя се занимава с фундаменталните въпроси на битието.Кои сме ние, откъде идваме, какво правим тук, накъде отиваме.На всички тези въпроси има отговори в Библията.Въпросите за живота..." Да бе, глупости! Ако чакаме Библията да ни отговори на каквито и да е въпроси, така и ще си умрем в невежество. :rolleyes:
  • 3 седмици по-късно...
:) "...Тя се занимава с фундаменталните въпроси на битието.Кои сме ние, откъде идваме, какво правим тук, накъде отиваме.На всички тези въпроси има отговори в Библията.Въпросите за живота..." Да бе, глупости! Ако чакаме Библията да ни отговори на каквито и да е въпроси, така и ще си умрем в невежество. :rolleyes:

Ти сериозно ли? И колко сме просветени всъщност? Може би биографията на Азис е повод за модернистично мислене?Може би материалистичния свят в който живеем, е нещо стойносттно и ценно? Бих казал, че нашето общество е болно на много ниско ниво - от материализъм. Нужно ли е да привеждам доказателства? Ако не беше Библията, ако не беше написаното там, Вие и аз, щяхме да се гоним по някое поле. Дори нямше да ни има. Защото тази книга, е източника на живота и там са описани отговорите на всички фундаментални въпроси, занимавали човека някога.Човек търси тези отговори, прави филми затова, чете книги и т.н., а всичко , което трябва да се направи, е да се прочете Библията и да се повярва на написаното там, да се счете за истина, каквато е всъщност.Кажете ми друга книга, където мога да намеря отговори на въпросите, кой съм аз, защо живея, накъде отивам, к'ъв е тоя свят, кой го е създал.....Там на всичко това е отговорено, може да не ви оттърва какви са отговорите, но те са там.

P.S.Windowpane, да аз се страхувам от Бога.Да, в 21 век.Векът не е определещ, какво като е 21 век? Защото Бог е Бог и с него няма шега.Аз имам отношение на респект към Него. Кога запоследно си бил респектиран от някого? За моя Бог пише, че човек не може да го види, ако го види, ще умре. Страхът от Бога не е паника, страхът от Бога е по-скоро страхопочитание. Отношение на смиреност и зависимост. Страхът от Бога е начало на мъдростта, затова, защото ни поставя в зависимост от Бога и така Бог може да ни дава мъдрост, а и не само. Но без уважение към Него, няма да стане. Ще стигнем само до човешката мъдрост, не и до божествената. Бог има условия, за да получи човек това, което иска. Все пак Бог не е автомат за бонбони.Бог търси сърце, което да го обича и да му вярва. Бог ни познава много добре, Той знае мотивите ни и истинските ни намерения. Исус, за Него пише, че и Той се научи на страх от Бога, в това, което пострада.Той, Божият Син, имаше респект и уважение към Отец, никога не правеше нищо, което Отец не Му е бил казал. Той ходеше в пълна зависимост от Бога, каквото Отец му кажеше, това правеше. Ако и да беше Божи Син, никога не направи нещо самостоятелно, не че не можеше. Страхът от Бога го възпираше. Още едно приложение. Страхът от Бога ни държи далеч от злото.Пак в Притчи пише, страх от Бога е да се мрази злото. Докато не скъсаме с фриволното отношения към злото, няма нищо да се случи. Докато кадим на Бога и на дявола, така ще е. Бог иска от нас да имаме безкомпромисно отношение, към това, което Той казва, че е зло. Например? Лицемерие, лъжи, неморалност, поклонение на фалшиви богове, идоли, клюки, списъкът е доста дълъг по-подробно, книгата Галатяни, 5-та глава- а делата на плъта явни.........Докато не скъсаме с тези неща, Бог стои надалеч. Можем да се бием в гърдите с интелекта си, можем да впечатлим някого, но Бог Го няма. Исус прости на тази, която искаха да убият с камъни , но и каза, иди си и не прави това повече. Този, който върши грехове, има пълното основание да се страхува от Бога. Защото Бог е Съдия. И като Съдия, Той е отсъдил, за греха, смърт, за правдата живот. Страхът от Бога, ни възпира да вършим грехове и да наследим смърт. Затова аз се страхувам от Бога, защото не искам, когато умра, Бог да отсъди за мен смърт.И отсега мога да знам, каква ще е присъдата, защото пише: Никой , Който вярва в Него, няма да се посрами. По-добре страх от Бога днес, отколкото в деня, кога повярвай ми наистина ще бъдеш уплашен.По-добре днес да бъдеш изобличен и посрамен, отколкото тогава.Бъди благословен.

• 4 седмици по-късно...
За изследване на подобни книги наистина се изисква досатъчно висок и проникновен интелект, много енциклопедични знания, истински търсачески дух, освободеност от предразсъдъци, дълбока вяра, а малцина са ги постигнали. В Библията не пише нищо, което ние да не знаем, но символния стил прави за обикновения недоверчив и предубеден читател невъзможно проникването в по-големи дълочини и съответно адекватно възприемане на всичко там написано.

Подобни? Изследване?

Висок и проникновен интелект, енциклопедични знания, търсачески дух - инструменти на егото. И какво чрез тях?

Чистото и отворено сърце ще разбере нещо от Писанията, но само което му е нужно, а всичко останало само ще спекулира с тях.

Каквото потърсиш, това ще намериш. За читателите Библията ще е четиво, за търсещите истината - свидетелство. Какво означава обаче да търсиш истината? Тя не се намира в буквите.

Може и точно настройка да търсиш.

А самата целеустременост, която е своеобразен вид преходност, обезсмисля търсенето на непреходност.

Или както Кришна учи Арджуна: без обвързване с целите.

Чистота, чистота, чистота...

Може и точно настройка да търсиш.

А самата целеустременост, която е своеобразен вид преходност, обезсмисля търсенето на непреходност.

Или както Кришна учи Арджуна: без обвързване с целите.

Чистота, чистота, чистота...

Прекалената чистота не е ли студена ?

Под абсолютната нула на този свят, за това не е и за него. Когато я постигнеш няма да има кой да ти мери температурата.

Под абсолютната нула на този свят, за това не е и за него. Когато я постигнеш няма да има кой да ти мери температурата.

Знчи не я искаш ?

Прекалената чистота не е ли студена ?

Не е. Огънят пречиства.

Метафори...метафори...а между тях току - виж някоя истина.

Разбира се, че я искам, но съм още невзрачен за взора си към Абсолюта.

Огънят, онзи, пречистващият, е мноооого студен, защото няма вътрешна гравитация, която да го сгрява. Понеже собствената му температура е толкова ниска, то няма как отвън да не пари. А иначе, щом се изяви, то следва нещо като избирателна гравитация, каквато в живите организми е имало винаги.

Не е. Огънят пречиства.

По знака само, студа и огъня се различават.

Разбира се, че я искам, но съм още невзрачен за взора си към Абсолюта.

Огънят, онзи, пречистващият, е мноооого студен, защото няма вътрешна гравитация, която да го сгрява. Понеже собствената му температура е толкова ниска, то няма как отвън да не пари. А иначе, щом се изяви, то следва нещо като избирателна гравитация, каквато в живите организми е имало винаги.

Не му и трябва вътрешна, защото външната като магнит привлича.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.