Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

Изтрих предишния пост,защото общуването помежду ни никак не е улеснено по-този начин.Alesys,Sithrow и др. за да има разбиране и опознаване трябва да общуваме и да променим някой неща.Досега общуването ни бе изразено главно нападки един срещу друг,без значение кой е започнал,тоест не обвинявам никого.Затова предлагам вместо да гледаме все от страната,която не ни харесва в другия или не разбираме да обърним внимание на други страни.Да говорим за доброто,щастието и различни правни отношения.Да разгледаме различни социални и правни проблеми и т.н.Имам следните въпроси какво означава според вас и християнството да живееш според Бог-а?Какво мислите съгласно вярата ви,относно замърсяването на околната среда,наркотиците,алкохола,свинското месо ?Какво означава толерантността за вас какви са нейните граници и т.н.Съгласно вярата ви и Библията.Няма да ви натоварвам с много въпроси затова тези засега.Надявам се ако имате въпроси относно исляма също ще попитате дори да изглеждат елементарни на пръв поглед.Мир на Вас!

Защо си намесил точно свинското месо? Според исляма е забранено да се яде свинско месо, но може да се яде месо от крави, кози, овце и други месодайни животни. Какво точно им има на свинете та не можем да ядем месото й? В Индия кравата е свещенно животно и поради тази причина не се яде месо от крави, но не знам свинята да е свещенно животно за исляма.

Не си мисли, че се опитвам да се конфронтирам с теб. Замърсяването на околната среда,наркотиците и алкохола са си повод за обсъждане, че и доста повече, но свинското месо според мен не е. Сега ако започнем да защитваме свинете утре някой ще започне да защитава кравите и овцете и накрая всички трябва да станем вегетарианци. :)

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

Защо си намесил точно свинското месо? Според исляма е забранено да се яде свинско месо, но може да се яде месо от крави, кози, овце и други месодайни животни. Какво точно им има на свинете та не можем да ядем месото й? В Индия кравата е свещенно животно и поради тази причина не се яде месо от крави, но не знам свинята да е свещенно животно за исляма.

Не си мисли, че се опитвам да се конфронтирам с теб. Замърсяването на околната среда,наркотиците и алкохола са си повод за обсъждане, че и доста повече, но свинското месо според мен не е. Сега ако започнем да защитваме свинете утре някой ще започне да защитава кравите и овцете и накрая всички трябва да станем вегетарианци. :speak:

Мюсулманите не употребяват свинско месо, да, и има причина.Нека те обяснят.

На мен ми е смешно обаче, защо в Израел свинете се отглеждат във възхуха. biggrin.gif За евреите свинята е такова зло, че и е забранено да стъпва по свещенната им земя.И само на малка част от ортодоксалните евреи е позволено да опитват свинско, и то от определена част от лявата страна на свинята.

Ще ми е интересно да ми обясните...

Според стария завет на евреите също е забранено да ядат свинско месо тъй като свинята е посочена като нечисто животно .

Обаче след Исус за християните /това включва и евреи приели Исус/ вече не важат старозаветните закони , тъй като ние сме под благодат , а не под закон , както в стария завет. В библията пише "който яде за Господа яде и който не яде за Господа не яде" . Ако считаш нещо за грях , за грях ще ти се счита. Нищо което влиза през устата не омърсява човека , омърсява го онова , което излиза от нея /това го казва библията , не аз/ . Ние нямаме ритуали и задължения , всичко което правим го правим от лична необходимост - какво имам предвид : нямаме правила да декламираме молитви по незнам колко си пъти на ден , нямаме заповеди през определени периоди да не ядем това или онова ...

И въобще библията не е някаква обикновена книга , че всеки професор да си въобразява ,че може да я тълкува с ума си , библията е книга в която Бог открива на когото си иска и на когото си иска позволява да разбира словото му , без Бог никой не може да я разбира ... именно затова не може да се разгадаят всички пророчества , защото Бог открива когато реши и на когото реши , но единствено и само на своите си.

Затова смятам за абсолютна глупост някой невярващ да ми разяснява библията с ограничения си човешки ум въобразявайки си , че може да проумее Божествения разум и промисъл. Такива опити са просто смешни.

Редактирано от Alesia (преглед на промените)

...

защото Бог открива когато реши и на когото реши , но единствено и само на своите си.

...

Това означава, че има свои и чужди ли? Два отбора. Който не е от нашите е от другите. Другите кои са?

А другите имат друг Бог ли? А колко са Боговете? Ни сме пионки в божествената игра на шах ли?

Не разбирам. Затова питам.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Точно така - "Който не е с Мен , той е против Мен " - така казва Гооспод

Имаш свободна воля , ти определяш с кой да бъдеш

А ти какво си мислеше ,че сме владетели на вселената ли ? :)

Макар ,че израза с пионките ..не съм съгласна , пионките нямат свободна воля , каквато имаш ти

Редактирано от Alesia (преглед на промените)

Не си мисли, че се опитвам да се конфронтирам с теб. Замърсяването на околната среда,наркотиците и алкохола са си повод за обсъждане, че и доста повече, но свинското месо според мен не е. Сега ако започнем да защитваме свинете утре някой ще започне да защитава кравите и овцете и накрая всички трябва да станем вегетарианци. ;)

Здравей!Не си мисля,че се конфротираш с мен,ти зададе напълно смислен въпрос и ще се опитам да отговоря ясно.Освен свинското месо,алкохола,наркотиците,изобщо всички замъгляващи ума неща са забранени.Свинското месо е забранено и в Библията познавам християни,които не го консумират,тоест съвсем по-темата си е.Законите и повелите на Бог не са някаква ритуална система,чрез която да се отъждествяваме.Бог ни наставлява,защото са вредни за нас,тялото ни е сложно устроено и от голямо значение как се грижим за него.Свинското месо е трудно смилаемо и конкретно мазнините му не се разграждат напълно,което може да доведе до тежки стомашни заболявания и т.н..Вярно,че ако изям едно или десет свински кюфтета едва ли ще умра,но тук нещата са и принципни и въпрос на избор.Трябва ли да се пазим само от това,което ще ни убие на момента?Относно алкохола и наркотиците мисля,че има достатъчни примери затова колко много смърт и болка за нашия без това крехък живот.Добре съм запознат с анатомията на човека и химията за да знам,че алкохола е вреден и не напразно е определен от учените с наименованието "вътреклетъчна отрова".Алкохолните съеденения намират много приложения в живота ни използват се в медицината,химическата промишленост и т.н.Употребата на алкохол и свинско месо е забранена,когато се използва без да има основателна причина затова,примерно за забавление или така нареченото за разпускане.Свинското месо е разрешено например,ако нямаме какво друго да ядем.Много хора казват аз пия по една чаша на ден и се контролирам,но не малка част стават алкохолици след това.Човек,който вярва в Бог(конкретно ще взема исляма,за да не кажат други,че не е според тяхната вяра)вярва,че Бог му желае единствено доброто и го напътства,няма да има нужда от алкохола за да изпитва наслада от живота.Когато му се случи нещастие няма да потърси избавление в "чашката",а в Бог.Един човек,който мисли,че алкохола не е нещо,което си заслужава да се остави,може да му стане роб и дори да убие друг човек дори неволно.Знам,че има хора,които се контролират успешно,но след като това ги удолетворява,те имат своя избор.Сходна е и ситуацията например с лъжата,лъжейки за дребни неща и смятайки,че контролираме ситуацията може неусетно да преобърнем живота си с главата надолу.Идеята ми,че Бог не ни наставлява да живеем на "ръба",а колкото си може по-далеч от него.Вярно,че се залага на духовните неща,но е глупаво да се твърди,че няма значение какво пием и какво ядем особено когато примерите около нас говорят съвсем друго.

Здравей!Не си мисля,че се конфротираш с мен,ти зададе напълно смислен въпрос и ще се опитам да отговоря ясно.Освен свинското месо,алкохола,наркотиците,изобщо всички замъгляващи ума неща са забранени.Свинското месо е забранено и в Библията познавам християни,които не го консумират,тоест съвсем по-темата си е.Законите и повелите на Бог не са някаква ритуална система,чрез която да се отъждествяваме.Бог ни наставлява,защото са вредни за нас,тялото ни е сложно устроено и от голямо значение как се грижим за него.Свинското месо е трудно смилаемо и конкретно мазнините му не се разграждат напълно,което може да доведе до тежки стомашни заболявания и т.н..Вярно,че ако изям едно или десет свински кюфтета едва ли ще умра,но тук нещата са и принципни и въпрос на избор.Трябва ли да се пазим само от това,което ще ни убие на момента?Относно алкохола и наркотиците мисля,че има достатъчни примери затова колко много смърт и болка за нашия без това крехък живот.Добре съм запознат с анатомията на човека и химията за да знам,че алкохола е вреден и не напразно е определен от учените с наименованието "вътреклетъчна отрова".Алкохолните съеденения намират много приложения в живота ни използват се в медицината,химическата промишленост и т.н.Употребата на алкохол и свинско месо е забранена,когато се използва без да има основателна причина затова,примерно за забавление или така нареченото за разпускане.Свинското месо е разрешено например,ако нямаме какво друго да ядем.Много хора казват аз пия по една чаша на ден и се контролирам,но не малка част стават алкохолици след това.Човек,който вярва в Бог(конкретно ще взема исляма,за да не кажат други,че не е според тяхната вяра)вярва,че Бог му желае единствено доброто и го напътства,няма да има нужда от алкохола за да изпитва наслада от живота.Когато му се случи нещастие няма да потърси избавление в "чашката",а в Бог.Един човек,който мисли,че алкохола не е нещо,което си заслужава да се остави,може да му стане роб и дори да убие друг човек дори неволно.Знам,че има хора,които се контролират успешно,но след като това ги удолетворява,те имат своя избор.Сходна е и ситуацията например с лъжата,лъжейки за дребни неща и смятайки,че контролираме ситуацията може неусетно да преобърнем живота си с главата надолу.Идеята ми,че Бог не ни наставлява да живеем на "ръба",а колкото си може по-далеч от него.Вярно,че се залага на духовните неща,но е глупаво да се твърди,че няма значение какво пием и какво ядем особено когато примерите около нас говорят съвсем друго.

В България отглеждането на свине с цел убиване около коледните празници и изяждане си е традиция и до колкото знам е свързана с християнството. Свинете се колят точно на коледа за да се принесат в жертва на Бог-а. Нали според триединството тогава Бог е приел човешки образ и се е родил. Поне аз така знам, може и да греша. В Библейските земи са принасяли в жертва агнета(май от тук произхожда израза "жертвен агнец", въпреки че различни култури принасят в жертва различни животни). Тук принасяме прасета. Самата традиция е такава. До колкото знам месото на почти всяко животно е в една или друга степен вредно за човека, но ако трябваше да бъдем вегетарианци защо имаме "кучешки зъби"? Те са присъщи на хищниците.

За алкохола и наркотиците много добре си го казал. Винаги ми е било интересно защо хората започват да пият или да взимат наркотици с мисълта, че от един път (една чашка или една доза) нищо няма да им стане и могат да спрат когато поискат. Когато обаче положението стане сериозно първо отричат, че вече са зависими и после се оправдават с това, че то е по-силно от тях и няма как да спрат. Примерите за това до къде може да те доведе употребата на аклкохол и на наркотици са толкова много и толкова очевадни, че извинение от рода на "ами, аз мислех, че няма да стигна до тук" ми звучат ... Ако за миг решим да бъдем егоисти и оставим тези хора на страна, сами да си оправят живота и да се измъкват от блатото, то какво да кажем за живота на техните близки. Един наркоман = най-малко две разбити сърца. Най-малко този човек ще разбие сърцата на родителите си, а ако има братя и/или сестри и други хора, които го обичат бройката става доста голяма.

Лъжата. Едно от първите неща, които научава детето е да лъже. Може да Ви звучи странно ,но си е точно така. Всяко дете(още от най-ранна възраст) знае, че ако направи беля и си признае може и да отнесе някое наказание. След като това вече се е случило и детето веднъж е било наказано за "глупостта си" да си признае грешката не е далече момента, в който ще се досети, че ако при друг подобен случай каже, че не е то виновно ще му се размине. И ето ти лъжа. И ако малкото дете не съзнава напълно какво прави, то възрастните много добре знаят, че не трябва да се лъже, но въпреки това го правят. Почти всеки от нас казва поне по една лъжа на ден. Понякога го правим съзнателно, друг път несъзнателно, но лъжата е навлязла толкова дълбоко в живота ни, че трябва много воля и желание за да се избавим от нея.

Да попитам и за нещо, което отдавна ме интересува. Защо библията и коранът не забраняват тютюнопушенето? Жертвите от тютюнопушенето са не по-малко от жертвите на алкохола, обаче и в двете свещенни книги няма нищо по въпроса. Вярно, че тютюна е станал известен много след като са написани и библията и корана, но това не е оправдание, защото тогава ще изникнат други въпроси. :angry:

Редактирано от A.com (преглед на промените)

Да попитам и за нещо, което отдавна ме интересува. Защо библията и коранът не забраняват тютюнопушенето? Жертвите от тютюнопушенето са не по-малко от жертвите на алкохола, обаче и в двете свещенни книги няма нищо по въпроса. Вярно, че тютюна е станал известен много след като са написани и библията и корана, но това не е оправдание, защото тогава ще изникнат други въпроси. :hush:

И в двете книги е посочено едно - пазете се от това, което е вредно.

В онези времена е нямало тютюн но е имало други упойващи, подвеждащи към пристрастяване..."пороци".

Свинското месо е известно че в горещини, каквито има в пустинята, носи само болести...Постите не са само жертва а също начин на пречистване от насъбрани токсини и вредни вещества :ph34r: Хората често са се лекували с глад също така, тогава...

Намаза например е своеобразна гимнастика, също и възможност за самовглъбяване.Такава е и молитвата.Пречистване на мислите.Духовното в теб.

Принципно за всичко, написано в двете книги си има обяснение.

Винаги има и друга гледна точка :hush:

...Свинското месо е трудно смилаемо и конкретно мазнините му не се разграждат напълно,което може да доведе до тежки стомашни заболявания и т.н...

Не съм много сигурен в това дали свинското месо е по-трудно смилаемо от овнешкото например и досега не съм чул свинското месо да е довело "до тежки стомашни заболявания" при нормална консумация. Прекаляването, разбира се е вредно, но това не се отнася само за месото. Свинята е средство за оцеляване на северните народи през зимата, а при южните народи е източник на зарази поради по-топлия климат. Вероятно това е причината за религиозните забрани при исляма и юдаизма, които са възникнали и досега са основно разпространени в тропическите райони. Разпространеното в по-северните и по-студени райони християнство се е отказало от тази забрана.

Нещата са по сложни при алкохола. По времето когато е писан корана са били познати виното, което е забранено, и бирата :rolleyes: , за която нищо не се казва. Ракията (и другите концентрати) не са били познати, но сега се смятат за забранени от исляма. Нека някой сведущ по тези въпроси разясни този казус.

Не съм много сигурен в това дали свинското месо е по-трудно смилаемо от овнешкото например и досега не съм чул свинското месо да е довело "до тежки стомашни заболявания" при нормална консумация. Прекаляването, разбира се е вредно, но това не се отнася само за месото. Свинята е средство за оцеляване на северните народи през зимата, а при южните народи е източник на зарази поради по-топлия климат. Вероятно това е причината за религиозните забрани при исляма и юдаизма, които са възникнали и досега са основно разпространени в тропическите райони. Разпространеното в по-северните и по-студени райони християнство се е отказало от тази забрана.

Нещата са по сложни при алкохола. По времето когато е писан корана са били познати виното, което е забранено, и бирата :) , за която нищо не се казва. Ракията (и другите концентрати) не са били познати, но сега се смятат за забранени от исляма. Нека някой сведущ по тези въпроси разясни този казус.

Кураническата забрана е за мърша,кръв,свинско месо и закланото в името на друг Бог.

От текста касещ тази забрана се извежда и забраната за консумация месото на хищниците.Те се хранят с мърша.А в мършата има кръв.Подобен е принципа и в библията.Там се казва: Месо с живота(кръвта) му да не ядеш.Свинята е всеядно животно.Съществуват поне още три линии на извеждане на кураническата забрана за консумация на свинско.

При алкохола нещата са прости що се касае до Ислямската теология.Думата "хамр" е обща дума за всичко което опива.В Курана се говори за хамр и хазарта като нечистотия от делото на сатаната.Казва се странете от тях за да успеете.Тази форма на текста е още по-тежка форма на забраната от директната забрана.В случая тя се разпостира не само върху консумация,а и до всички дейности свързани с опиващи средства и хазарт.Един от принципите в Исляма казва,че онова което е забранено в големи количества е забранено и в малки количества.По този начин се пресича възможността за постепенно привикване и пренебрегване на опасността.

В един достоверен хадис се казва: Няма голям грях извършен еднократно,който да не може да бъде простен и не е малък грях,онзи грях,който се върши постоянно.

Този хадис макар и да е общ и посочва принцип се отнася и до онзи който се самоуспокоява, че пие само по една малка чашка и не се напива или играе само по един фиш тото.

С две думи всички алкохолни напитки са категорично забранени в Исляма.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Инресно е и друго, което не разбирам...

Както свинята, така и кучето са...греховни животни в исляма.

Например, ако докоснат куче, трябва да почистят ръцете си многократно с вода, а ако няма вода, с пясък.В Курана е обяснено как...

Дали има връзка с това, че кучето и свинята са животни, които изяждат малките си...?

На науката са известни различни химически съединения,които имат опоиващ ефект и както тютюнопушенето не са споменати в Корана,но и няма нужда.В Корана Бог ни наставлява да избягваме уповайщите,опияняващи(на арабски"хамр") вещества,освен тях и веществата които вредят на организма ни("мударр").Дори и да не разгледаме тютюнопушеното,като вид наркотик,то непременно влиза във втората категория(мударр).Бог ни наставлява и от тук всеки прави избора си.Разбира се няма гаранция,че тези които не пушат няма да се разболеят примерно от рак на белите дробове,но за сметка на това последиците от тютюнопушеното са по-вече от ясни.Корана е споменато,че са забранени мършата,свинското месо,кръвта,животното което е удушено,пребито или от него е яло звяр,освен ако не е убито докато е все още живо.Конкретно,когато се коли животно е важно да се прави от човек с опит.Тоест при колене и нанасяне на продължителна болка на животно може да ни се запише,като грях.Затова задължение е животното трябва да страда възможно най-малко.Затова за мюсюлманите е важно произхода на месото и начина по който е умрял.Използването на ток и други подобни методи не се приема.Относно лъжата напълно разбирам какво имаш впредвид и конкретно децата,при които няма осъзнато действие не им се пише грях.От изключително значение с какво намерение вършим определени действия.Например само затова,че си подал чаша вода на жаден човек,защото разбираш нуждата му или от сърце.Ако примерно дариш 1 милион долара с намерението единствено да те похвалят или за публична изява,то определено целта не ти е добрина и съответно не получаваш.Важно задължение за мюсюлманина е пътя към знанието,науката,защото именно това е пътя,по който Бог ни се разкрива.Бог в миналото е говорил на предците ни и главно за нещата,които са познавали тогава,да не се споменът други неща от бъдещето би ги объркало много.Има много неща днес,които не са споменати в Корана и Библията,но Бог ни е дал разума,сърцето...Виждайки,ясно че нещо(да вземем,кокаина не го пише в Корана) ни вреди,но Бог ни е казал да се пазим от тези неща,то това е напълно достатъчно.Да предположим,че Бог изпрати пророк сега и ни каже за всички вредни неща за които се съмняваме,то след 1000г може да познаваме много по-вече вредни вещества и с други имена,но едно не се промена,че са вредни.

Например, ако докоснат куче, трябва да почистят ръцете си многократно с вода, а ако няма вода, с пясък.В Курана е обяснено как...

Дали има връзка с това, че кучето и свинята са животни, които изяждат малките си...?

Няма греховни животни в Исляма.Животното си е животно.А посочения от теб случай касае не докосване на куче,а случай при който кучето близне човека и се отнася до наличието на специфичен ензим в кучешката слюнка.За отмиването на тази съставка от съд или дреха е необходимо многократно измиване като поне веднъж се измие и с пясък.Този случай не е аналогичен на ритуалното измиване което при липса на вода може да се използва пясък.Едно от измиванията трябва да е задължително с пясък.

Няма греховни животни в Исляма.Животното си е животно.А посочения от теб случай касае не докосване на куче,а случай при който кучето близне човека и се отнася до наличието на специфичен ензим в кучешката слюнка.За отмиването на тази съставка от съд или дреха е необходимо многократно измиване като поне веднъж се измие и с пясък.Този случай не е аналогичен на ритуалното измиване което при липса на вода може да се използва пясък.Едно от измиванията трябва да е задължително с пясък.

Не знаех това...

Благодаря.

Относно споменатата дума "греховни" не е на място,но разбирам какво имаш впредвид.Кучето е опасно за човека защото пренася болести,които могат да нанесът големи поражения на здравето ни.Следния хадис(думи на пророка) от сборника Хасис на имам Муслим се казва:”Ако куче близне вашия съд, той трябва да се измие седем пъти, като първия път трябва да се почисти със земя!”.Поради факта,че в онази епохата не са имали почистващите и стерилизиращи препарати които днес познаваме,Мухаммад е препоръчвал дизенфекцията да се осъществява чрез пръстта и след това измиване с вода.Сега чрез научните изследвания се вижда,че пръстта също има пречистващи свойства както водата.Тя съдържа тетралит и тетрациклин, които се използват за унищожаване на някои микроби.Фекалният секрет на кучето е възможно цялостно да навреди на човешкото здраве. Това важи и за кучешките лиги. И болестите, които биха плъзнали от подобни зарази, след период на инкубация, са почти неизлечими. Затова стерилизацията е от огромна важност.Също така ако куче ако близне човек разваля удуто(измиването преди молитва) и трябва да да се направи отново.Тук не става въпрос към дискриминация към животно а за хигиена,която е от важност за нашето здраве.Аз също имам куче,но подържам хигиена след контакт.

Сега видях,че Бадр ти е отговорил затова нека бъде допълнение към неговия пост.

Редактирано от Arsen (преглед на промените)

...При алкохола нещата са прости що се касае до Ислямската теология.Думата "хамр" е обща дума за всичко което опива...

Но такава една обща забрана е практически неприложима. Не само спирта, но и много други вещества предизвикват опиянение, кофеина например. След като "онова което е забранено в големи количества е забранено и в малки количества", защо не са забранени кафето и чаят? Те нали съдържат опияняващи съставки? Дори прекомерната употреба на шоколад води до пристрастяване. В мен се създава представа, че буквалното тълкуване на религиозните предписания граничи с абсурда.

Но такава една обща забрана е практически неприложима. Не само спирта, но и много други вещества предизвикват опиянение, кофеина например. След като "онова което е забранено в големи количества е забранено и в малки количества", защо не са забранени кафето и чаят? Те нали съдържат опияняващи съставки? Дори прекомерната употреба на шоколад води до пристрастяване. В мен се създава представа, че буквалното тълкуване на религиозните предписания граничи с абсурда.

Чаят и кафето не съдържат опиати.Интересно ще ми е да видя човека,който се е напил от чай или кафе.А прекаляването като това с шоколад е вредно,но консумацията му не е забранена.

А какво ще рече буквално тълкуване на религиозните предписания.Посочих принцип,а не буквалистично тълкувание.Друг принцип е: - Затрудненото премахва забраненото.

В Исляма всяка ситуация се разглежда през сбор от принципи.А съществуващата забрана за алкохола се спазва с малки изключения.И ето един интересен момент.Оцета не е забранен.

:sobbing:

Инфи премести последните постове в темата Ислям/за любопитни/ .Мястото им,като че ли,не е в тази тема.

Чаят и кафето не съдържат опиати.Интересно ще ми е да видя човека,който се е напил от чай или кафе.

От Уикито:

Кофеинът е ксантинов алкалоид, срещащ се в листата и плодовете на различни растения - кафе, чай...
Така че не си съвсем прав. Що се отнася до опиването, веднъж прекалих с чаен екстрат, т. н нес-чай, така че вече познаваш такъв човек, макар и виртуално :) .

А сега част от историята на кафето:

Но многочислените ислямски поклонници, посещаващи Мека, бързо станали почитатели на любимото питие на местните. Скоро започнали да отнасят по родните си места и зърна кафе от Мека, наричайки го „ислямско вино“. Дори поради особено засилилата се страст на арабите към кафето, в 1511г. висшето ислямско духовенство създало в Мека „Съвет по кафето“. На този съвет след дълго обсъждане било решено, че кафето развращава разума и чувствата на правоверните и ги отвлича от правата вяра. Кафето, както и виното, били забранени. Но не след дълго забраната касаеща кафето била постепенно и благополучно забравена.

Оцета не е забранен.

Именно, още едно потвърждение че буквалното възприемане на религиозните забрани е безсмислено и понякога здравия смисъл побеждава.

Относно кофеинът се използва,като лекарствено средство и представлява алкалоид производен на пурина от класа на аналетците.Те от своя страна са вещества,които неутрализират действието на барбитуратите,наркотични лекарствени средства прозиводни на барбитуровата киселина,включително и морфина.Основното въздействие на кофеинът е стимулиране на центровете на кравообръщение и дишане.Кофеинът в частност се явява възбудител на висшите центрове в кората на главния мозък. Когато кофеинът се употреби до 3-4 чашки на ден, той регулира и укрепва сърдечната дейност, повишава артериалното налягане, действа на кората на главния мозък като възбужда Централната Нервна Система и повишава умствената и физическата дейност.Няма да задълбочавам,но ако искаш ще ти пиша за въздействието на алкохола и наркотиците,част от които са многовалетни алкохоли.Начина по които ги свързваш с алкохола и наркотиците не е никак на място и кой ти каза,че спадат към опияняващите вещества?При извъндредно голямо количество може да навредят на сърцето и да превъзбудят човек,но няма да се клатиш по стълбите или да падаш на улицата:jumping11:

Редактирано от Arsen (преглед на промените)

Arsen-е, както посочих по-горе кафето е било забранявано с религиозни доводи и то неведнъж. Кофеина е психоактивно вещество, влияещо пряко върху човешката психика и в по-големи дози е отровен. Ако употребиш 3-4 чашки кофеин в рамките на един ден изходът ще бъде фатален за теб. Може би все пак имаш предвид 3-4 чашки кафе/чай? Но нека се върнем по близо до спора. Практиката показва, че религиозните забрани (в частност забраната за употреба на вино) са твърде общи и подлежат на тълкуване. В някой случай се разширяват и обхващат и други с подобно действие (всички алкохолни напитки), в други се премахват - кафето, чая.

Бих искал да изразя мнение по основният въпрос, а то е,че библята си е нещо доста мъгляво.

Старият завет си е чиста касапница, а новият е нещо коренно противоположно. Като включим и факта за евентуални ( и то доста ) исторически злоупотреби с текста, вследствие да политически или лични интереси ( на различни места се говори за това ) то кашата е пълна.

Работил съм с хора - така наречените съботяни и забелязах, че правят опити да тълкуват неясните послания на пророците. Пишат книги на тази база, които звучат умно и са логически издържани и убедителни и доста интересни, но има един проблем, а той е, че писанията им не почиват на реална основа. Строго издържан логически текст се "рее из въздуха". Започва от нищото. С други думи тълкуват както им изнася.

На базата на тези текстове и странни тълкувания са стигнали до извода, че главните виновници или най-малкото съмнителни елементи са еврейте, папата и американците, за което привеждат и "доказателства" разбира се. Май твърдяха, че Израел е незаконен, като държава от религиозна гледна точка ( говоря за съвременната държава ). И т.н....

Така, че който как я тълкува си е негова работа. Стига тълкуването да не носи вреда и да не води към лудницата.

Arsen-е, както посочих по-горе кафето е било забранявано с религиозни доводи и то неведнъж. Кофеина е психоактивно вещество, влияещо пряко върху човешката психика и в по-големи дози е отровен. Ако употребиш 3-4 чашки кофеин в рамките на един ден изходът ще бъде фатален за теб. Може би все пак имаш предвид 3-4 чашки кафе/чай? Но нека се върнем по близо до спора. Практиката показва, че религиозните забрани (в частност забраната за употреба на вино) са твърде общи и подлежат на тълкуване. В някой случай се разширяват и обхващат и други с подобно действие (всички алкохолни напитки), в други се премахват - кафето, чая.

Разбира се,че става въпрос 3-4 чаши кафе например и вече обясних какво представлява кофеина,както химически и за физиологическото въздействие.Съгласен съм с теб,че в големи дози е отровен,но и много неща са.Говориш за религиозните забрани,но аз разглеждам единствено исляма и конкретно за виното няма никакъв спор.Поради факта,че непознаваш исляма и неговите принципи се получават общи приказки,като пропускаш много тънкости,които не са ти известни.Относно различните видове алкохол и наркотиците няма спор и вече обясних къде попадат,разбира се в твоя подкрепа можеш да споменеш с текст от Корана или хадис?Относно кафето ще се радвам да ми цитираш учебника,в които е определено като опияняващо вещество.Вече споменах за кофеина и как е определен в медицината,но също големите количества захар,сол и др. са вредни?Конкретно в случая те не са опияти,но след като прекомерната им употреба вреди на здравето,то според исляма не трябва да прекаляваме с тях.Всяка прекомерна употреба,която уврежда здравето ни,трябва да се избягва.Друг принцип е,че за нещо,в което не сме сигурни и може да ни навреди е по-добре да се избягва.В последствие като се придобие повече знание ще знаем как да се постъпи.Тези предписания и дуги ни дават отговор как да се постъпи във всяка една ситуация възможно най-добре за самите нас.Въпреки наставленията има го и момента на личен избор,всеки решава как да постъпи в зависимост какво го води.

• 4 седмици по-късно...

Разпъването на кръста е една от многобройните шеги на Исус.

Идеята някой да ти забие пирони в стъпалата и ръцете изглежда ужасяваща. Ако разбира се, това действително е бил начинът за осъществяване на тази екзекуция. Идеята не изглежда толкова ужасяваща, ако си дадем сметка, че Исус си е ходил с пирони в ръцете и краката през цялото време. Цената за постигането на истината сам, без наставник и учител е болката - болка, която по интензивност и продължителност трудно можем да си представим. Само изключително чувствителен човек има стимул да работи непрекъснато, независимо от външните обстоятелства - дали е богат или беден, болен или здрав. Когато чувствителността премине определен предел, събитията от ежедневието които са като ухапване от комар по бузата за "средностатистическият" човек, за човекът "наказан" с изключителна чувствителност те стават ръждив пирон забит в главата. Попаднал в такива условия, човек има само два варианта - да се предаде, да избяга - тоест да се самоубие, или да се бори докрай, независимо от това какво мислят околните - родители, приятели, познати и непознати по въпроса. Трети път няма. Компромисът е невъзможен, примирието е немислимо. Живот или смърт - тук и сега. Съществуват какви ли не хипотези за "изгубените години" на Исус - от 12-та до 30-та. И какви ли не хипотези - обучение от есеите, пътуване до Хималайте... Истината е по-проста и по-жестока. Тези години са му били необходими, за да се справи с "демоните" в главата си. "Нави" на иврит означава както пророк, така и луд. Пътят към Истината върви по ръба на лудостта. Няма запазени никакви исторически сведения, никакви спомени от познати. Но това не означава, че въпросните години са изгубени - техен синтез са проповедите, сентенциите, постъпките на Исус през 3-те "явни", "светли" години.

Разпъването на кръста е екзекуция. Нейната цел е да убие човек. И как ще убиеш някой, които вече е умрял? Църквата често казва, че умирайки на кръста, Исус е понесъл върху себе си греховете на хората, без да разбира смисъла на думите, които изрича. Защото Исус е умрял в пустинята - "Тогава Иисус му казва: махни се от Мене, сатана! защото писано е: "Господу, Богу твоему, ще се поклониш и Нему едному ще служиш". Тогава дяволът Го оставя, и ето, Ангели дойдоха и Му служеха." - точно в този момент Исус е умрял. Можем да си представим живота като стая, в която влизаме с раждането си, и с влизането си губим нашите спомени и познание за света извън стаята. Ние знаем, че един ден ще напуснем стаята и това ни изпълва с ужас. Знаем със сигурност, че един ден ще застанем лице в лице с Великата Непозната и се стремим да отлагаме отново и отново този ден. Но ето иронията - нещо което ще се случи със сигурност ВЕЧЕ СЕ СЛУЧИЛО. Ние сме умрели по силата на самият факт на нашето раждане.

Но човек може да отвори вратата доброволно. Воден не от страх и не от болка, а от желанието да бъде свободен, от стремежа да открие истината - свободен от страха, който му пречи да живее пълноценно дните си на Земята, от стремежа да открие истината. Отваряйки вратата от едната страна чете - "край, смърт" и затваряйки я след себе си от другата страна чете "нов живот, възкресение". Затова Исус отива в пустинята - за се изправи лице в лиже със собственият си Страх и собствената си Смърт. Самичък се поставя в ситуация, където няма място за отстъпление - изолиран от хората, без храна, без възможност да потърси помощ. В продължение на 40 дни Човекът и Смъртта се гледат очи в очи. На 40-ят ден Смъртта мигва и побягва уплашено. Това би могло да се окаже самоубийство. Оказва се Възкресение.

Самоубийството е пълната противоположност на Просветлението, макар и да си приличат като братя-близнаци. Просветлението е резултат от свободната воля на човек, от стремежа му към Свободата. Самоубийството е страх от болката, израз на пълна загуба на истинската самоличност на човека, на неговото истинско Аз. Просветлението е любов към Свободата. Самоубийството е страх от робството. Това от което бягаш и се криеш непременно ще те настигне, и това срещу което се изправиш лице в лице ще избяга от теб.

И тъй, как да убиеш Този, които вече е умрял?

Исус е син на еврейският народ. Еврейският народ иска да разпъне на кръста собственият си син. Тук поне са откровени - те разпъват синовете и дъщерите си на кръст поколение след поколение. Защото всяко поколение, което не е успяло да се пребори с чувството за малоценност, със страховете, омразата и глупостта си ги предава на следващото. Майките и бащите мислят, че дават на децата си живот, а им дават собствента си смърт. Ограбват живота им, за да не им се налага да се борят за своят собствен Живот. Но нима някой може да стане Богаташ с грабеж? Моментът на осъждането и разпъването е моментът на истината - "Вижте, вижте какво правите със собствените си деца! Все пак ви накарах да бъдете откровенни, мили мой, обичани мой лъжци!".

Аргументът на Каиафа, с които убеждава Синхедринът да осъди Исус е, че е по-добре един човек да загине, отколкото целият народ. Страхът от смъртта - "нека той умре, за да живея аз". Но това от което се страхуваш и бягаш, непременно ще те настигне. Израел възстава срещу Рим, Рим разрушава Израел. Именно това безсмислено, самоунищожително възстание се опитва да предотврати Исус с идването си. Но не можеш да помогне на някой, които не осъзнава, че има нужда от помощ и не иска да я приеме. И не иска да плати цената за собствното си спасение. В случая цената за спасението на еврейският народ е да застане лице в лице със собственото си чувство за малоценност. Гордостта е обратната страна на чувството за малоценност. Да повярва, че е ЕДИНСТВЕН, ИЗБРАН И НАЙ-ДОБЪР може само човек - или народ - който дълбоко в себе си страда от огромна несигурност за собствената си значимост, които се презира и се срамува от себе си. Именно за това Моисей създава видимият образ на Йехова - като карикатура на недъзите на еврейският народ. "Вие сте най-добри, вие сте единствените праведни, вие сте единствените ми любимци, избийте всички в Обетованата земя, та да си живеете царски, както ви се полага!" Видимият, повърхностният образ на Йехова е персонализация на комлексите, изтласкванията и страховете на еврейският народ. И еврейте вече 3000 години се кланят на... собстените си недъзи.

Абсурдният, нелеп образ на Йехова е създаден като покана към еврейте да осъзнаят какво представляват, как постъпват със себе си и със собствените си деца. Поканата не е приета. Това и предрешава съдбата на еврейският народ.

Над главата на Исус Пилат нарежда да се постави надпис: "Исус Назорей, Цар на Израел". За еврейте надписът е ироничен. Надписът е самата истина. Защото Исус Навиев, Елисей Сафатов и Исус Христос са един и същи човек. Човекът, които видимо и невидимо в продължение на повече от хилядолетие е закрилял еврейският народ. И който им се предлага доброволно, на тепсия. Трите години проповеди и чудеса показват на Израел какъв дар му предлага Исус. Жестът не е разбран и дарът не е приет. Насила можеш да вземеш, на сила не можеш да дадеш. Учениците на Исус сякаш не разбират тази простичка истина. Не я разбират и останалите еврей, чудят се защо когато сякаш е на върха на своята популярност и могъщество, не протяга ръка, за да вземе сам, със собствената си ръка, короната, която сякаш се търкаля из уличната прах. На сила можеш да вземеш, на сила не можеш да дадеш. Или може би не разбират, че е дошъл да дава, не да взема?

• 1 месец по-късно...
Разпъването на кръста е една от многобройните шеги на Исус.

Доста нелепо писание, с малки изключения.По мое мнение.

Редактирано от Stalik
Въздържайте се от прекомерно дълги цитати! (преглед на промените)

alesys написа:

Доста нелепо писание, с малки изключения.По мое мнение

Нищо чудно - аз съм доста нелеп човек. С малки изключения. :)

Редактирано от drahshta (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.