Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

От всичко което съм чел разбрах че християнството е българско и затова по политически причини не че сме покръстени от Борис, а ни е наложено Православието и е отречено Арианството, http://www.forumbulgare.ca/media/march2006/orfeosBakkikos-orfeyrazpana.jpg последователите на което след като са низвергнати основават мюсюлманството и затова провъзгласяват наложилите се християни за неверници, а библията е натъкмена някакси http://www.spiralata.net/bb/viewtopic.php?t=626

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 137,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

От всичко което съм чел разбрах че християнството е българско и затова по политически причини не че сме покръстени от Борис, а ни е наложено Православието и е отречено Арианството, http://www.forumbulgare.ca/media/march2006/orfeosBakkikos-orfeyrazpana.jpg последователите на което след като са низвергнати основават мюсюлманството и затова провъзгласяват наложилите се християни за неверници, а библията е натъкмена някакси http://www.spiralata.net/bb/viewtopic.php?t=626

Значи трябва да прочетеш тази тема от самото начало, а и да прочетеш останалите в раздела.

Всичко в този сме направили точно с тази цел - да премахнем подобни заблуди у хора като теб.

От всичко което съм чел разбрах че християнството е българско и затова по политически причини не че сме покръстени от Борис, а ни е наложено Православието и е отречено Арианството, http://www.forumbulg...rfeyrazpana.jpg последователите на което след като са низвергнати основават мюсюлманството и затова провъзгласяват наложилите се християни за неверници, а библията е натъкмена някакси http://www.spiralata...topic.php?t=626

Приятелю,

Направо ме разби от всякъде!

Нищо не мога да кажа, защото не мога да се съвзема ...

Къде го прочете това нещо ???

Логос-чакам списъка.

повечето българи се водят християни по традиция

а всъщност са атеисти,все повече се убеждавам.

Логос-чакам списъка.

По същия начин са и българските мюсюлмани.

по традиция и по политически причини - и аз все повече се убеждавам в това :huh:

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Това е вярно без никакво съмненение. Нещо повече, мнозина от тези които знаят много за християнството от историческа гледна точка, също са такива. Жалко е че не се възползват от силата му за спасенение, а това е въпрос на живот и смърт.

Редактирано от delig (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Драги, а в коя Библия точно вярва бе въпроса... Ние знаем какво пише в Корана, въпроса е в коя от всичките преиначавани, променяни и откровено изопачавани библии вярваш ти.... който много държиш на историческата правда, и си против всякакви грешки на казаното от Бог, и предадено чрез пророците ...

Кажи в коя просто..

А цитата ти не е на място, там е казано че ние мюсюлманите вярваме че и вие сте хора на писанието, че Аллах е един, и няма друг освен него, независимо как е наричан от вас и юдеите.... Но кажи ми къде пише че трябва да вярваме в Библията .. Защото низпосланото на вас, и низпосланото на нас са били еднакви, но вие сте променили всичко още преди да дойде нашия пророк Мухаммад ( А.С )...И Библията не е точно низпосланото на вас.....

Къде в Корана пише, че християните са преиначили Библията?

И защо аз не мога да намеря такова знамение?

Брате,

Първо прочети Корана и след това прави коментари. Да видим какво е казал Аллах за тези, които не вярват в Писанието!

Я прочети Сура 2, аят 85 и тогава говори!

Сура2, аят 85. После се избивахте и прогонвахте от домовете им някои от вас, като си помагахте против тях с грях и вражда. И дойдеха ли при вас като пленници, ги откупвахте. А ви бе възбранено да ги прогонвате. Нима вярвате в част от Писанието, а в друга не вярвате?За онези от вас, които вършат това, няма друго възмездие освен позор в земния живот, а в Деня на възкресението ще бъдат подложени на най-суровото мъчение. Аллах не подминава вашите дела

Коранът е продиктуван на Мохамед, заедно с всички корекция в него мебду 610 и 632 год. по слънчевия календар.

Аллах не е казал никому, че Библията е била променена до този момент. И е разпоредил да се вярва в Библията, известна до началото на 7 век!

Защо изказваш, Брате несъгласие с думите на Самия Аллах и твърдиш, че не трябва да се вярва в Библията?

Дано Бог те напъти към истината !!!

Бог да е с теб!

• 1 месец по-късно...

Логос-чакам списъка.

Атеист разбира се. Как може човек да вярва в нещо което е създадено(измислено) ?

Друг въпрос: Ако майка ми е българка, а баща ми турчин то тогава кой е моят бог ? Този чиято религия изповядвам ли ? Ами нали в библията пише, че нашият бог Отец или светият дух не съм сигурен е създал земята такава каквато я познаваме заедно с човека - Адам и Ева които незнайно как сътвориха 7 милярда негри китайци и какви ли още не...Та ако християнския бог е създал земята и човека, то Аллах например какво е създал ? Имам още много въпроси към вещите в този разделм, но първо да видим от тук какво ще изкочи.

Логос-чакам списъка.

Мисля, че на този въпрос отговорих!

Но ще отговоря пак -

Всички старозаветни патриарси са пророци от исляма / само имената им са променени на арабски / !

Като изключим Мохамед / за който няма данни да е пророк и не е ясно какви пророчества е извършил/ !

Ето някои имена на пророци: Мойсей / Муса /, Аарон / Харун или Арон < според английския Коран>/, Йоан Кръстител / Яхя /, Исус / Иса или Исус <според английския Коран>/, Йона / Йонус / Авраам (Ибрахим), Исак (Исхак), Иаков (Иакуб), Израел (Исмаил), Илия (Илиас) и пр.

Друг въпрос: Ако майка ми е българка, а баща ми турчин то тогава кой е моят бог ? Този чиято религия изповядвам ли ?

Народността на бащата и майката няма нищо общо с религията! Българи също могат да изповядват исляма, както и турци християнството!

Всичко е въпрос на личен избор и убеждение! Едно обаче е ясно исляма - според Корана е разновидност на християнството!

Ами нали в библията пише, че нашият бог Отец или светият дух не съм сигурен е създал земята такава каквато я познаваме заедно с човека - Адам и Ева които незнайно как сътвориха 7 милярда негри китайци и какви ли още не...Та ако християнския бог е създал земята и човека, то Аллах например какво е създал ?

Първо, трябва да посочим, че Аллах в превод от арабски език означава Бог! В Корана не е посочено име на Аллах / в действителност мюсюлманите обозначават Аллах с 99 прилагателни, които са употребени за Аллах в Корана/ . Така, че арабският Бог е без самоличност!

И второ - В Корана е записано в прав текст, че арабският Аллах и християнският Бог са една и съща личност и мюсюлманите вярват в него!

Сура 29, аят 46

46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с онези от тях, които угнетяват, и кажете: "Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ. Ние сме Нему отдадени."

Източник - http://www.harunyahy...anslation29.php

Трето - Мюсюлманите също трябва да вярват в Библията - така е записано в Корана!

Това е записано в Принципите на вярата / Усул ад-диин /. Тази вяра е формулирана в Сура 4:

Сура 4, аят 136

136. О, вярващи, вярвайте в Аллах и в Неговия Пратеник, и в Книгата, която е низпослал на Своя Пратеник, и в Писанието, което е низпослал преди! А който отрича вярата в Аллах и в Неговите ангели, и в Неговите писания, и в Неговите пратеници, и в Сетния ден, той дълбоко се е заблудил.

Източник - http://www.harunyahy...ranslation4.php

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

Атеист разбира се. Как може човек да вярва в нещо което е създадено(измислено) ?

Да си атеист е ОК, а да си теист - също. Работата е там, че между 80 и 90% от хората, нямат нито нагаласата, нито времето, нито подготовката да подложат на критичен анализ своите възгледи и вярвания, които са приели посредством своя произход, възпитание, образование, традиция или са научили от някой гуру, пастор и т.н. Напр., представи си, че вярвам, че вселената е възникналав резултат на Big Bang, защото съм чул, че така твърди науката. Но науката еволюира на принципа на пробата и грешката. По какво се различавам от някой, който вярва, че Вселената е сътворена от Бог. Искам да кажа, че аз не съм изследвал нито една от двете хипотези, а просто съм приел тази, която са ме възпитали да считам за по-достоверна...

• 2 седмици по-късно...

Това е вярно без никакво съмненение. Нещо повече, мнозина от тези които знаят много за християнството от историческа гледна точка, също са такива. Жалко е че не се възползват от силата му за спасенение, а това е въпрос на живот и смърт.

Точно така повечето християни сме атеисти,поради възпитанието ни тогава по Тодорживковото

време. Но тогава имахме и работа и не ни гонеха като някои диверсанти от работата,а по

улицата прибираха младите хора,които се шляеха и нямаше никакви лоши работи като отвличания и наркотици. Затова има отвличания и наркотици и обири по банките,защото младите хора нямат работа в настоящето.

Да си атеист е ОК, а да си теист - също. Работата е там, че между 80 и 90% от хората, нямат нито нагаласата, нито времето, нито подготовката да подложат на критичен анализ своите възгледи и вярвания, които са приели посредством своя произход, възпитание, образование, традиция или са научили от някой гуру, пастор и т.н. Напр., представи си, че вярвам, че вселената е възникналав резултат на Big Bang, защото съм чул, че така твърди науката. Но науката еволюира на принципа на пробата и грешката. По какво се различавам от някой, който вярва, че Вселената е сътворена от Бог. Искам да кажа, че аз не съм изследвал нито една от двете хипотези, а просто съм приел тази, която са ме възпитали да считам за по-достоверна...

dagpo, повярвай ми, критичният анализ е проклятието на съвременното болно човечество. Той свежда света до кристализиралата мъртва черупка, която констатираме със сетивата и възприятията си и до наука за релацията на сенките на нещата и явленията.

Не до самите неща и явления.

И не до съдържанието на космичното яйце /метагалактиката/ а до мъртвата му, ограничаваща черупка.

Е, в един друг аспект пък предпазва същината на нещата от грубото ни невежо домогване...:)

dagpo, повярвай ми, критичният анализ е проклятието на съвременното болно човечество.

По-скоро липсата му, но разбирам какво имаш предвид и съм съгласен. Опитвам се да накарам хората да мислят, а не просто да вярват. Опитвам се да съм гъвкав и да се съобразявам със събеседника си. Затова понякога защитавам религията, а друг път я критикувам. Тези дни на друго място водя дискусия с един краен атеатеист и рационалист, който се кълне в науката. В момента, в който му представих хипотезата за т.нар. свързани фотони (която най-общо показва, че пространството не е просто празнота, а информация) на един проф. Цайлингер от CERN, както и изследвания на медитацията на будистки монаси, проведени от проф. Франсиско Варела и Умберто Матурана, както и на проф. Ричард Деивидсън от Университета в Уискънсин, които са сред водещите неврофизиолози днес, той ги обяви за псевдонаучни :)

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

По-скоро липсата му, но разбирам какво имаш предвид и съм съгласен. Опитвам се да накарам хората да мислят, а не просто да вярват. Опитвам се да съм гъвкав и да се съобразявам със събеседника си. Затова понякога защитавам религията, а друг път я критикувам. Тези дни на друго място водя дискусия с един краен атеатеист и рационалист, който се кълне в науката. В момента, в който му представих хипотезата за т.нар. свързани фотони (която най-общо показва, че пространството не е просто празнота, а информация) на един проф. Цайлингер от CERN, както и изследвания на медитацията на будистки монаси, проведени от проф. Франсиско Варела и Умберто Матурана, както и на проф. Ричард Деивидсън от Университета в Уискънсин, които са сред водещите неврофизиолози днес, той ги обяви за псевдонаучни :withballoon2:

dagpo, само си мислиш, че си ме разбрал.

Нямам предвид това мислене, с което работим. То е фикция, имитация на истинското мислене. То е едно нищо, жалък проблясък на фас в нощта...

За да схванем нещата в същността им, е необходимо активирането на друго мислене - меркуриевото. То от гледна точка на сегашното ни мислене си е нищо, пустота...

dagpo, повярвай ми, критичният анализ е проклятието на съвременното болно човечество. Той свежда света до кристализиралата мъртва черупка, която констатираме със сетивата и възприятията си и до наука за релацията на сенките на нещата и явленията.

Не до самите неща и явления.

И не до съдържанието на космичното яйце /метагалактиката/ а до мъртвата му, ограничаваща черупка.

Разбира се, че ще е така, след като възприемаме света чрез сетивата си и им вярваме.

няма и как да е по друг начин.

Е, в един друг аспект пък предпазва същината на нещата от грубото ни невежо домогване...:withballoon2:

И по-добре.

Разбира се, че ще е така, след като възприемаме света чрез сетивата си и им вярваме.

няма и как да е по друг начин.

И по-добре.

Док, могат да се активират нови сетива, което знаеш де. Те това е една от целите на езотериката. Само че, божкеееее, колко много се спекулира с това, малейййй!!!!! И колко мошеничества са изградени върху тази основа...

А пък от гледна точка на здравия разум това си е откачалщина:ph34r:, съгласен съм.

Разбира се.

Приеми го така -ако тези сетива трябваше да бъдат активни - то щяха да са активни.Щом не са -значи има нещо, което е накарало Бог да ни затвори.

Достатъчно е на поколение да има няколко човека, които да ги притежават, и които да напътстват другите.

Ти би ли дал атомна бомба в ръцете на разглезено малко дете ( или тийнеджър - което пък е още по-зле като краен резултат) ? glare.gif

p.s. в момента преработвам апокрифа за Енох в SF-вариант.Трудно ми върви не заради друго, ами защото много мисля за причините да са написани тези неща в оригинала.Ама от магаре какво да очакваш ?

Док, могат да се активират нови сетива, което знаеш де. Те това е една от целите на езотериката. Само че, божкеееее, колко много се спекулира с това, малейййй!!!!! И колко мошеничества са изградени върху тази основа...

А пък от гледна точка на здравия разум това си е откачалщина:angry:, съгласен съм.

Вал, за меркуриевото мислене не знам, но ти си чувал за т. нар. сидхи, нали. Имено заради постоянните спекулации, суеверия и др. под., които възникват на тази основа, напълно избягвам да говоря за всичко това и отказвам открито да обсъждам такива теми.

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Вал, за меркуриевото мислене не знам, но ти си чувал за т. нар. сидхи, нали. Имено заради постоянните спекулации, суеверия и др. под., които възникват на тази основа, напълно избягвам да говоря за всичко това и отказвам открито да обсъждам такива теми.

dagpo, на този свят няма нищо тайно, което да си струва труда.

Защо ли?

Защото истинските тайни са пред нас, на ачика - трябва само да ги различим. Точно различителната способност е гностичният ключ към тях.

Меркуриевото мислене не се постига нито с учене, нито с практики, нито със силата на волята ни. Запалването на Четвъртият светилник /възпламеняване на четвъртата мозъчна кухина (мозъчна вентрикула, мозъчно стомахче)/ става по съвсем различен начин и без участието на Аза.

Може да се каже че това се извършва от Светия дух /ако използваме християнската терминология/.

При будизма...не знам дали става точно по този начин, вий там май вдигате кундалини, а?

Док, ще ми пратиш ли Книгата на Енох като си готов? МОЛЯТИСЕЕЕЕ, имам я само на книжен носител - преди малко почнах да набирам гл. 64 във връзка с разговора ни, но влязоха двама - тима клиенти и...се отече:angry:.

Виж ми блога какво съм сътворил досега.

А самата тя се намира прикачена тук ( в превод, разбира се)kniga.na.Enoh.pdf

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

При будизма...не знам дали става точно по този начин, вий там май вдигате кундалини, а?

Кундалини вдигат хиндуистите :angry:, а ние го правим другояче. Също без участието на Аза, защото последния е илюзия, която възниква в резултат на погрешна идентификация с 5-те съвкупноси или агрегати (скандхи), но това съм го обяснявал. Различителната способност (праджня) е и будисткия ключ, но дали отключваме една и съща врата ми е трудно да преценя.

Кундалини вдигат хиндуистите ;), а ние го правим другояче. Също без участието на Аза, защото последния е илюзия, която възниква в резултат на погрешна идентификация с 5-те съвкупноси или агрегати (скандхи), но това съм го обяснявал. Различителната способност (праджня) е и будисткия ключ, но дали отключваме една и съща врата ми е трудно да преценя.

Карай, важното е да пада отключване, а на коя точно врата и с кой точно ключ...е, не ни е дадено да виждаме ;).

Карай, важното е да пада отключване, а на коя точно врата и с кой точно ключ...е, не ни е дадено да виждаме ;).

Съгласен ;)

SF-интерпретацията на Док, наистина е сполучлива.

Различителната способност (праджня) е и будисткия ключ, но дали отключваме една и съща врата ми е трудно да преценя.

Смяташ, че будистите са по друг начин устроени ли? Различни са от другите хора?

:headphones:

ех, Дагпо...

интуиция...

ясновидство...

Това дар ли е или проклятие?

Как мислите?

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Смяташ, че будистите са по друг начин устроени ли? Различни са от другите хора?

:cool:

ех, Дагпо...

интуиция...

ясновидство...

Това дар ли е или проклятие?

Как мислите?

Тьй като не знаеш кои са 6-те парамити и какво е значението на 6-та (праджняпарамита)) няма да коментирам горното, уважаема приятелко Нел :baby:

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.