Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

Кои са враговете на Бога?

Създавайки ги Бог не е ли знаел, че ще са му врагове, ако да защо ги е създал?

Какво означава ревнив и гневен Бог?

Повдигаш въпрос, който изисква наистина много обяснение, при това трябва да ти се обяснят преди това други неща, които е необходимо да осмислиш добре докато станат част от мисленето ти (като предварителни стъпала) докато стигнеш до възможността да разбереш отговора на първия си въпрос. На всичкото отгоре аз (понеже предполагам че към мен задаваш въпроса) не съм теолог, още по-малко на нужното ниво, за да ти отговоря достатъчно изчерпателно.

Все пак ще се опитам да отговоря максимално опростено и разбираемо. Цитираш Стария Завет, където Бог показва своята справедливост. Т.е. наказва виновните и изисква справеливост. Нека да напомня, че всички раждайки се на този свят носим грешната природа на прародителите си и съвсем естествено вършим грехове и ние (защото такава ни е природата). А заплатата на греха е смърт. Доста черна картинка нали. Но не вини Бог за това, че ние появявайки се на този свят се оказваме в безизходица. Той каза на Адам и Ева:

Битие 2:17

но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш.

Те обаче решиха да послушат измамника, който им каза:

Битие 3:4-4

А змията рече на жената: Никак няма да умрете;

и по този начин сами избраха смъртта.

Врагове на Бога са на първо място Сатана и след това всички, които са на негова страна. И всички те по собствена воля решиха да станат такива. Да Бог е знаел, че ще станат такива, но няма да е справедливо да ги съди преди да са извършили престъпление. Също щеше да бъде тесногръдо от Негова страна да каже: "Не няма да ги създам, понеже те после със собствената си свободна воля ще вземат грешните решения". А когато човека реши да слуша Сатана, а не Бога, той мина на страната на божия враг. Т.е. враг на Бога си ти, Вало. Справедливостта изисква да умреш. Сурово е, но е справедливо. Това е диспенсацията на Стария Завет, където Бог изисква справедливост.

Преди да извърши съда обаче, където да накаже виновните, Бог предлага на човека (само на човека, за Сатана и демоните няма връщане, предполагам защото тръгнахме от различни изходни позиции) да се помири с Него и да бъде спасен от справедливия съд. Това е диспенсацията на Новия Завет - на божията милост. Това струваше много скъпо на Бога - смъртта на Сина Му, но той не се поколеба, защото обича човека.

Йоан 3:16-21

Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:

Понеже Бог не е пратил Сина на света да съди света, но за да бъде светът спасен чрез Него.

Който вярва в Него не е осъден; който не вярва е вече осъден, защото не е повярвал в името на Единородния Божий Син.

И ето що е осъждението: светлината дойде на света, и човеците обикнаха тъмнината повече от светлината, защото делата им бяха зли.

Понеже всеки, който върши зло, мрази светлината, и не отива към светлината, да не би да се открият делата му;

но който постъпва според истината отива към светлината, за да се явят делата му, понеже са извършени по Бога.

(в тоя ред на мисли, разсъди какво заслужава човек, който не само е грешен, но и отхвърля най-великата жертва, която можеше да бъде дадена за собственото му спасение)

Възползвай се от това предложение, Вало.

При земетресението в Хаити и преди време при цунамито загинаха хиляди хора. Имаше и чудотворно спасени. Има ли нещо общо Бог със спасяването им? /В едно интервю един такъв оцелял, казва че е оцелял защото се е молил на Бог./

Щом се е молил значи е бил вярващ. Някак не мога да си представа dagpo например да се моли (поне докато стои на сегашните си позиции), макар че знаеш ли - човек когато изпадне в подобна ситуация, ушите му много бързо се отварят за Бога и вярата някак много бързо идва.

Бог слуша молитвите на вярващите и дава изход. С това не казвам, че Бог отговаря и изпълнява поръчки като келнер. Той е суверен и решава кога как да направи виждайки цялостната картина, докато ние сме доста ограничени и виждаме и знаем много малко.

Може би ще ме попиташ и защо стават природни катаклизми като това в Хаити, при които измират много хора. Не вини Бог за това. Сатана и човешкия грях са причината за тези страдания.

Чуй сега внимателно това:

(това се случваше когато Сатана се опитваше да изкуши Исус и да провали неговата спасителна мисия в началото на служението Му)

Лука 4:5-7

Тогава като Го възведе [на една планина] на високо и Му показа всичките царства на вселената, в един миг време, дяволът Му рече:

На Тебе ще дам всичката власт и слава на тия царства, (защото на мене е предадена, и аз я давам комуто ща), -

и тъй, ако ми се поклониш, всичко ще бъде Твое.

В този случай дявола не лъжеше, твърде плитко щеше да е пред Исус. Човека предаде губернаторската власт над този свят на Сатана. Човека трябваше да управлява подобно на губернатор тази земя от името на Бога, но когато реши да слуша дявола вместо Бога, той му предаде тази губернаторска власт.

Така че сега знаеш кого да виниш за страданията и катаклизмите на този свят - Сатана, но не само него, а и човешкия грях. Защото ако човека нямаше грях, дявола нямаше никаква власт над него и губернията му.

Съществували ли са хора и животни преди 20 000 години. Ако да защо?

Ако прегледаш първите глави на Библията и направиш едни прости сметки и сам ще откриеш, че земята е на около 6000 години.

Редактирано от delig (преглед на промените)

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 137,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

Отново цитираш Вехтия завет, Вало.

Това е пророчество на Наум против Ниневия, което се сбъдва.

Враговете на Бог са врагове на самите себе си. (Карма. :D )

Бог поддържа равновесието.

Нямало е как да обяснят мъдреците в древността, че Бог е Всичкото-и доброто и злото.

Затова е измислен образ, подобен на човешкия-ревност, гняв.

Разбира се, че има нещо общо Бог с оцеляването :D Човекът, останал жив, макар и затрупан се е молил. Не е загубил надежда. Така е помогнал на себе си.

Преди 20 000 години... Имало е, разбира се.

Изглежда delig (предполагам и повечето християни не споделят твоята интерпретация)

Интересно ми е как ще интерпретираш ревнивия и гневен Бог?

...

Врагове на Бога са на първо място Сатана и след това всички, които са на негова страна.

...

Когато Бог е създал Сатана, той знаел ли е че Сатана ще му е враг? Ако да, защо го е създал?

...

Възползвай се от това предложение, Вало.

Благодаря.

Може би ще ме попиташ и защо стават природни катаклизми като това в Хаити, при които измират много хора. Не вини Бог за това. Сатана и човешкия грях са причината за тези страдания.
Не питам.

Ако аз бях всемогъщ Бог, такива неща просто нямаше да се случват.

Ако прегледаш първите глави на Библията и направиш едни прости сметки и сам ще откриеш, че земята е на около 6000 години.

Това е изненада за мен.

Все пак ми е интересно как всемогъщ, всезнаещ, всеможещ Бог, може да е гневен и ревнив? Ако проучим тези емоции ще разберем, че те са ограничаващи. Излиза че Абсолютът е ограничен.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Когато Бог е създал Сатана, той знаел ли е че Сатана ще му е враг? Ако да, защо го е създал?

Доколкото мога отговорих на този въпрос, може би си го пропуснал.

Все пак ми е интересно как всемогъщ, всезнаещ, всеможещ Бог, може да е гневен и ревнив? Ако проучим тези емоции ще разберем, че те са ограничаващи. Излиза че Абсолютът е ограничен.

Това е нормалната реакция на греха.

Учения които не реагират така на греха имат нещо сбъркано в себе си.

Греха е сбърканост. Греха е пълна противоположност на хармонията на живота. Това е трудно да се осъзнае и изисква време. Това имах предвид в началото на предния си пост. Не съзнаването на греха и неговата същност е основната пречка пред невярващите да разберат собственото си състояние и да считат Бог за жесток.

Често питат защо Бог не спасява всички хора. Отговора е лесен - защото човека е грешен и заслужава смърт. Същинския въпрос е Защо Бог се нае да спасява вярващите? Това е по-скоро несправедливото, а не онова.

Изглежда delig (предполагам и повечето християни не споделят твоята интерпретация)

Интересно ми е как ще интерпретираш ревнивия и гневен Бог?

Всеки си има глава на раменете, Вало. Родена съм в християнско семейство и макар, че тогава (по соц.времето) направо са преследвали всички, които са дръзвали да идат до църквата, моите родители са ме кръстили в Христовата вяра още когато съм била десетмесечно бебе. Винаги съм вярвала в Бог.

Но към религията проявих недоверие още докато баба ми разказваше как са ги наказвали в ъгъла, когато нещо са напакостили, на колене върху царевични зърна и да казват "Отче наш!"...

Не съм религиозна, не членувам в никаква религиозна, верска или духовна група.

както и да е...

мисля, че веча написах моята интерпретация

понеже човек е безсилен да разбере Бога, го увенчава със своите човешки качества.

Бог е Любов! Най-трудно е някой да разбере как така Той ни обича и ни наказва.

Има едно много елементарно обяснение, но върши работа :D

Ние обичаме децата си и затова в процес на тяхното отглеждане понякога се налага да застанем срещу това, което те искат(или правят). Това не го правим от омраза, нали? Разбира се това важи за първите години, когато детето не е в състояние да носи отговорност за това, което върши.

Всъщност... Бог не наказва :D

Ако живеем с Любов в сърцата си, ние много по-лесно приемаме това, което не можем да променим.

Приемем ли го, имаме волята да променим това, което можем.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Често питат защо Бог не спасява всички хора. Отговора е лесен - защото човека е грешен и заслужава смърт. Същинския въпрос е Защо Бог се нае да спасява вярващите? Това е по-скоро несправедливото, а не онова. 

Защо всемогъщия и всезнаещ Бог е създал хора, за които е знаел, че ще са грешни - за да ги наказва и убива ли?

...

понеже човек е безсилен да разбере Бога, го увенчава със своите човешки качества.

Бог е Любов! Най-трудно е някой да разбере как така Той ни обича и ни наказва.

...

Той нещо различно от нас ли е?

В християнството Бог е определен като гневен и ревнив. Бог казва - да нямаш други богове освен мен.

В исляма нещата стоят по същия начин.

Интересното е че християните не смятат че става въпрос за един и същи Бог, както и мюсюлманите, които смятат всички християни, всъщност всички немюсюлмани за неверници - за които са предвидени най-разнообразни мъчения - разбира се директно от Бог.

До какво би довело това взаимно неприемане на половината от населението на Земята?

В абсолютната любов няма ревност, няма и гняв.

Има хора, които са абсолютно безстрашие, спонтанна радост и абсолютна любов.

Как тогава Бог е ревнив и гневен?

Това е нормалната реакция на греха. 

Ако някой сбърка, според мен е нормално да се реагира с мъдрост и съчувствие, не с гняв и ревност.

Защо всемогъщия и всезнаещ Бог е създал хора, за които е знаел, че ще са грешни - за да ги наказва и убива ли?

Ограничено разсъждаваш, Вало, по-горе казах собственото си виждане по въпроса. Би било много тесногръдо Бог да не създаде човека, понеже предварително вижда че той ще избера със собствената си воля грешния път. Или мислиш че Бог ще промени плановете Си заради това. Говорим за Бог, Вало. Той няма да започне да лавира и да проявява "гъвкавост" подобно на човек поставен на тясно. Това би било като предварително осъждение за човека, когато още няма грях. Бог не разсъждава като Сталин, сещаш се нали?

Бог обича творенията Си. Той с любов създаде човека, вдъхна му жизнено дихание и после го благослови.

Ако на едно семейство му предстои да създаде деца и бащата предварително знае че като поотраснат децата ще започнат да правят бели и ще трябва да ги наказва, казва ли си "Хич няма да ги създавам тези деца, няма начин да не започнат да правят пакости". Не става така нали? 

В абсолютната любов няма ревност, няма и гняв.

Има хора, които са абсолютно безстрашие, спонтанна радост и абсолютна любов. Как тогава Бог е ревнив и гневен?

Ако някой сбърка нормално е да се реагира с мъдрост и съчувствие, не с гняв и ревност.

Именно, Вало, няма ревност, няма и гняв.

Е, някои хора се нуждаят от страх, че да живеят, нуждаят се от утеха, защото се страхуват от смъртта и им е трудно да приемат смъртта, като част от живота.

Нека не съдим. Нека да не съдим и това - вярващи и неверници.

Всеки извървява своя собствен път.

...

Ако на едно семейство му предстои да създаде деца и бащата предварително знае че като поотраснат децата ще започнат да правят бели и ще трябва да ги наказва, казва ли си "Хич няма да ги създавам тези деца, няма начин да не започнат да правят пакости". Не става така нали? 

Егото е причината поради, която възприемаме едни действия като заслужаващи похвала, а други наказание. Егото като съвкупност от закостенели идеи и представи и "смущаващи" емоции, като гняв, гордост, ревност, алчност, глупост ...

Има хора, които нямат его. Има методи водещи до това преживяване.

Бог има ли его, ако няма, как е възможно да бъде гневен и ревнив?

Именно, Вало, няма ревност, няма и гняв.

Е, някои хора се нуждаят от страх, че да живеят, нуждаят се от утеха, защото се страхуват от смъртта и им е трудно да приемат смъртта, като част от живота.

Нека не съдим. Нека да не съдим и това - вярващи и неверници.

Всеки извървява своя собствен път.

Само задавам въпроси Нел.

Егото е причината поради, която възприемаме едни действия като заслужаващи похвала, а други наказание. Егото като съвкупност от закостенели идеи и представи и "смущаващи" емоции, като гняв, гордост, ревност, алчност, глупост ...

Има хора, които нямат его. Има методи водещи до това преживяване.

Бог има ли его, ако няма, как е възможно да бъде гневен и ревнив?

Не споделям ни най-малко възгледите ти или по-точно възгледите на учението което следваш. За мен да се реагира с гняв на греха е напълно нормално. Проблема не в реакцията, а в причината за тази реакция - греха. Не реакцията е смущаващата, а причината за нея. Казах ти че това изисква време да се осмисли и разбере. Това се опитвах да обясня досега, но явно не успявам. 

Ако имаш човек болен от туберкулоза и кашля, няма да го лекуваш със сироп за кашлица, за да му подтиснеш кашлицата, нали? Кашлицата е нормалната реакция на болестта. Трябва да бъде унищожена тубеткулозата, а не реакцията на нея, нали?

Дали сега бях по-ясен в старанието си да обясня?

Не споделям ни най-малко възгледите ти или по-точно възгледите на учението което следваш. За мен да се реагира с гняв на греха е напълно нормално. Проблема не в реакцията, а в причината за тази реакция - греха. Не реакцията е смущаващата, а причината за нея. Казах ти че това изисква време да се осмисли и разбере. Това се опитвах да обясня досега, но явно не успявам. 

Според мен ти не познаваш възгледите на учението, което следвам.

Според мен нормалната реакция на грешките е съчувствие и мъдрост.

Мъдрост която е свързана с разбирането, че всеки се стреми към щастие и се опитва да избегне болката и проблемите. Хората не знаят, кои са причините за щастието и кои за страданието и оставят на емоции като гнева, гордостта, завистта, алчността ... да управляват мислите, думите и делата им, в резултат на което правят грешки и страдат.

Нормалната реакция в случая е мъдрост и действия които са за благото им.

Гневът е обичайна човешка реакция, но това не означава, че е нормална.

Гневът, както и ревността са причина за повечето от страданията по света.

Ако имаш човек болен от туберкулоза и кашля, няма да го лекуваш със сироп за кашлица, за да му подтиснеш кашлицата, нали? Кашлицата е нормалната реакция на болестта. Трябва да бъде унищожена тубеткулозата, а не реакцията на нея, нали?

Дали сега бях по-ясен в старанието си да обясня?

Не разбирам аналогията. Една част от хората са хора, а друга са туберкулозни бактерии ли?

Не е необходимо лекарят да се гневи от болестта, това няма да помогне на лечението.

Добрите лекари са мъдри, защото знаят как стоят нещата и действията са им умели в полза на другите.

:whist: Геолозите определят възрастта на Земята на около 4.54 милиарда години на основата на радиоактивен анализ. Ти я определяш чрез аритметични изчисления основани на библейските текстове. Очевадно е, че ти си прав, а науката греши.

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Според мен ти не познаваш възгледите на учението, което следвам.

Според мен нормалната реакция на грешките е съчувствие и мъдрост.

Мъдрост която е свързана с разбирането, че всеки се стреми към щастие и се опитва да избегне болката и проблемите. Хората не знаят, кои са причините за щастието и кои за страданието и оставят на емоции като гнева, гордостта, завистта, алчността ... да управляват мислите, думите и делата им, в резултат на което правят грешки и страдат.

Нормалната реакция в случая е мъдрост и действия които са за благото им.

Гневът е обичайна човешка реакция, но това не означава, че е нормална.

Става едно смесване и е необходимо малко разяснение. Ти ми цитира стих от Стария Завет и аз ти показвах Бог таквъв какъвто Той Сам представя Себе Си в Стария Завет - като строг и справедлив съдия, който осъжда греха според закона. В диспенсацията на Новия Завет обаче Той показва другата страна на Своя характер - милостта, като избира да пожертва Собствения Си Син, за да спаси нас незаслужаващите спасение. Показах ти вече този стих (той не е от Стария, а от Новия Завет)

Йоан 3:16-17

Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:

Понеже Бог не е пратил Сина на света да съди света, но за да бъде светът спасен чрез Него.

Не съм съгласен че мъдростта е реакция, тя е по-скоро личностна характеристика.

Съчувствието пък е правилната реакция на чуждото страдание, а не на греха. Виждам че изобщо още не схващаш какво е греха, какъв разрушител е на хармонията на живота. И като такъв той се явява унищожител на живота. Това ако схванеш, ще разбереш как никаква толерантност не може да има към него, никакво приемане, никакво съчувствие.

Нужно е още нещо да разясним - да се прави разлика между грешника и греха. Често в християнските проповеди се казва "Обичайте грешника, а мразете греха". Аз досега ти говорих не за грешника, а за греха и естеството му. А за грешника - той трябва да бъде лекуван и лечението е само едно - Исус Христос, Който взема греха от грешника, плаща със собствения Си живот вместо него (за да изпълни изискването на закона "Заплатата на греха е смърт"), а на грешника дарява Собствената Си правда, за да живее.

(за пореден път накратко разказах евангелската истина и повярвай ми няма да се уморя да го правя :) )

Гневът, както и ревността са причина за повечето от страданията по света.

Не гнева, а греха е причината. Не знам как да го кажа по-ясно. Май ще се откажа вече.

Не разбирам аналогията. Една част от хората са хора, а друга са туберкулозни бактерии ли?

Не е необходимо лекарят да се гневи от болестта, това няма да помогне на лечението.

Добрите лекари са мъдри, защото знаят как стоят нещата и действията са им умели в полза на другите.

С този пример не правя аналогия с хора. Само обяснявах кое е причината и кое следствието и кое от двете е лошото, с което трябва да се борим.

Геолозите определят възрастта на Земята на около 4.54 милиарда години на основата на радиоктовен анализ. Ти я определяш чрез аритметични изчисления основани на библейските текстове. Очевадно е, че ти си прав, а науката греши.

Други учени пък оспорват тази датировка, като казват, че нещата след като бъдат залети със солена вода дават големи отклонения при опити за последваща датировка, а от Библията знаем, че е имало потоп, при който нивото на световния океан се е покачило толкова, че е заляло абсолютно всичко и това е продължило около 10 месеца.

Изгледа ли филмчето?

Други учени пък оспорват тази датировка, като казват, че нещата след като бъдат залети със солена вода дават големи отклонения при опити за последваща датировка, а от Библията знаем, че е имало потоп, при който нивото на световния океан се е покачило толкова, че е заляло абсолютно всичко и това е продължило около 10 месеца.

Изгледа ли филмчето?

Бавно се сваля. За какво се отнася?

Между няколко хиляди и няколко милиарда години има ли разлика? Твърденията ти са комични.

Бавно се сваля. За какво се отнася?

Между няколко хиляди и няколко милиарда години има ли разлика? Твърденията ти са комични.

Днес го свалях заради пробата, преди да ти го предложа и се сваляше с 3.5Мb. Уверявам те заслужава си да се гледа.

Не са мои, dagpo, и ти ли бавно схващаш? :)

Не са мои, dagpo, и ти ли бавно схващаш?   :D

На твоя Бог са, но твоя Бог не съществува извън твоята фантазия ;)

На твоя Бог са, но твоя Бог не съществува извън твоята фантазия :D

Няма да споря с теб, но знай че носиш отговорност за всяка своя дума.

Става едно смесване и е необходимо малко разяснение. Ти ми цитира стих от Стария Завет и аз ти показвах Бог таквъв какъвто Той Сам представя Себе Си в Стария Завет - като строг и справедлив съдия, който осъжда греха според закона.

Какво точно е греха?

В диспенсацията на Новия Завет обаче Той показва другата страна на Своя характер - милостта, като избира да пожертва Собствения Си Син, за да спаси нас незаслужаващите спасение. Показах ти вече този стих (той не е от Стария, а от Новия Завет)

Новият завет променя ли стария?

Какво точно е греха?

Притчи 6:16-19 заявява: „Шест неща мрази ГОСПОД, даже седем са мерзост за душата Му: (1) надменни очи, (2) лъжлив език, (3) ръце, които проливат невинна кръв, (4) сърце, което крои лоши замисли, (5) нозе, които бърже тичат да вършат зло, (6) неверен свидетел, който говори лъжа, (7) и оня, който сее раздори между братя.”

Това е от Библията.

но в християнството са приети „седемте смъртни гряха” като: Гняв, Алчност, Завист, Лакомия,Похот, Горделивост, леност.

- Чревоугодието и сладострастието се наричат още похот на плътта.

- Скъперничеството и завистта са също вид похот, но на очите.

- Горделивостта, гневът и леността още се смятат за житейска гордост.

Хубаво е ако четеш Библията да започнеш от Стария завет или поне прочети Еклесиаст.

Сигурна съм, че ще ти хареса.

1:2 Суета на суетите, казва проповедникът; Суета на суетите, всичко е суета.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Няма да споря с теб, но знай че носиш отговорност за всяка своя дума.

Това ми прилича на заплаха? ;)

В Библията се разглежда постепенното еволюиране на човешкото съзнание. А Христос е неговият апогей.

В Библията се разглежда постепенното еволюиране на човешкото съзнание. А Христос е неговият апогей.

Според общоприетата научна теория вселената възниква преди 15 билиона години.Първоначално материята е била доста по проста, само вид елементарни частици. След това се образуват първични елементи като водород. От него се образуват звездите където в следствие на термоядрените реакции се образуват по тежки елементи. В последствие звездите колапсират и избухват в свръх- нови като по този начин разпръскват по тежките елементи. От тях се образуват планетите. Взаимодействието между тези елементи води до образуването на по-сложни молекули, органични вещества и накрая живи същества. Елементарните частици имат няколко характеристики като маса, спин и заряд. Следва усложняване - химически елементи, химическите съединения, органичните химични съединения, жива материя и т.н. Това се учи в училище.

Казваш, че Христос е апогей на човешкото съзнание, което ми звучи странно, т.е. Христовото съзнание не е ли божествено?

Ти ми цитира стих от Стария Завет и аз ти показвах Бог таквъв какъвто Той Сам представя Себе Си в Стария Завет - като строг и справедлив съдия, който осъжда греха според закона.

Ако вярваш в това, което си написал, кажи ми защо Бог кара хората да лъжат заради него и не наказва този им грях ами даже ги възнаграждава пребогато? Имам предвид случката с Ребека и по-малкия й син(забравих му името).

Казваш, че Христос е апогей на човешкото съзнание, което ми звучи странно, т.е. Христовото съзнание не е ли божествено?

Да. Христовото съзнание е Божествено.

Но ние(хората) още сме много далеч от Божественото съзнание.

Христос е това, което след години(колкото са необходими) ще стане всеки човек.

Според общоприетата научна теория вселената възниква преди 15 билиона години.Първоначално материята е била доста по проста, само вид елементарни частици. След това се образуват първични елементи като водород. От него се образуват звездите където в следствие на термоядрените реакции се образуват по тежки елементи. В последствие звездите колапсират и избухват в свръх- нови като по този начин разпръскват по тежките елементи. От тях се образуват планетите. Взаимодействието между тези елементи води до образуването на по-сложни молекули, органични вещества и накрая живи същества. Елементарните частици имат няколко характеристики като маса, спин и заряд. Следва усложняване - химически елементи, химическите съединения, органичните химични съединения, жива материя и т.н. Това се учи в училище.

Разглеждайки тази научна теория, кажи ми какво е било преди възникването на Вселената?

"1. В начало Бог сътвори небето и земята.

2. А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната, и Дух Божий се носеше над водата.

3. Рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина."

В началото Бог сътвори материята, която беше прости елементарни частици (образуват едновременно и небето и земята). Материята не се виждаше защото липсваше светлина. Бездната? Предполага ли съществуването на планети? Нещо на което завършено да стъпиш? "3. Рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина." -"От него се образуват звездите"

"4. Видя Бог, че светлината е добро нещо, и отдели Бог светлината от тъмнината." - От звездите се отделят тежките елементи

"6. И рече Бог: да има твърд посред водата, и тя да дели вода от вода. (Тъй и стана.)"-"От тях се образуват планетите."

Ако продължавам да правя паралели между теорията и Библейското сътворение, може да излезе, че тази теория е "изсмукана" от Библията. Естествено ако го направя с личните ми допускания. Това е да кажем в "Дух Божий се носеше над водата". Ако си гледал филма :Великата тайна на водата", тя се разглежда като носител на памет и информация. Така, че в цитираното изречение, духът Божий превръща информацията в материя... Част от информацията не се материализира (вакум).

От моя гледна точка, Дагпо, това, което учиш в училище не е нищо повече от Библейско сътворение. И идеята от там е почерпена за теорийката.

За Христовото съзнание, не знам кое ти е странно. Библията се чете на различни нива. Тука ти и Вало определихте Бог от стария завет като "гневен, отмъстителен", с прилежащите му чувства будещи страх, е Христос е "прощаващ, кротък, хармоничен, Любящ, милосърден". Това са етапи и посока на движение в установяването на съзнанието, трансформация, в рамките на един живот на всеки който бихме могли да наречем християнин. Притежаването качествата на Христовото съзнание означава да си християнин. Дали това е божествено? Е тогава ще го виждаш Бог като Любящ, Прощаващ ако съществува само като предположение, фантазмен образ в главата ти.

Но Бог Е бил, Е и ще бъде. Той е реално съществуващ преди възникването на Вселената. В християнството има едно философско понятие "Непроявеният Бог". Със създаването на Вселената Той се проявява.

Разглеждайки тази научна теория, кажи ми какво е било преди възникването на Вселената?

Друга Вселена. Безкрайни цикли на раждане, промяна и разрушение. Това е един от възможните варианти.

Това което гледа през очите и слуша през ушите ни точно сега, това което мисли мислите и е между и зад тях е преживяло това. Това което гледа през очите ни точно сега - винаги е.

...духът Божий превръща информацията в материя... Част от информацията не се материализира (вакум).

Ето една друга интерпретация:

Формата е пустота и пустотата е форма. Нещата се появяват, променят, изчезват и нямат истинско съществуване. Всичко е информация, може да се каже във всяко нещо се отразява цялата Вселена.

Тука ти и Вало определихте Бог от стария завет като "гневен, отмъстителен", с прилежащите му чувства будещи страх, е Христос е "прощаващ, кротък, хармоничен, Любящ, милосърден". Това са етапи и посока на движение в установяването на съзнанието, трансформация, в рамките на един живот на всеки който бихме могли да наречем християнин.

Гневен и ревнив. (може и някъде да е отмъстителен, но аз не съм специалист по Библията).

Бог сам се определя така. И то в две книги - свещени за две различни учения. И хората следващи писанията в тези книги не приемат другите, нито другия Бог, защото смятат че само и единствено те са прави. Защото така пише в книгите. Хората не са склонни да подложат на критичен анализ написаното в книгите, нито начина на неговата интерпретация.

Според мен не е добра идея Бог да е гневен и ревнив, защото какъвто е Бог, такива са и тези които го следват.

Новия завет е голяма редакция на стария.

Защо обаче Бог не е дал двата завета едновременно?

Променил си е мнението ли?

Без идея за спор или противопоставяне.

Споделяне на мнение и любопитство.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.