Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

След около 5 милиарда години Слънцето ще изгори Земята. Тогава от Йохан Себастиан Бах ще остане ли нещо?

Не знам какво ще стане след 5 милиарда години. Вероятно Човечеството ще намери изход. И вероятно ще съхрани паметта си. Оптимист съм.

Нел, не знам какво черно виждаш през моите очи. Аз виждам само танцуващи момичета. :-)

Това, което мислим че виждаме през очите на другите са само нашите идеи и представи.

Така е. И двамата го доказваме. Аз, приемайки, че ти съвсем умишлено теглиш цитати от Библията, за да докажеш колко е непригодна и ти, теглейки точно тези цитати :)

Често недоразуменията са резултат от това, че ползваме едни и същи думи с различен смисъл.

Радвам се че ме разбираш. Аз също се разбирам. :-)

В права логика :) щом те разбирам и ти се разбираш, значи се разбираме.

Няма никаква стена.

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

Не знам какво ще стане след 5 милиарда години. Вероятно Човечеството ще намери изход. И вероятно ще съхрани паметта си. Оптимист съм.

Дори Човечеството да намери изход, в крайна сметка и Вселената не е вечна. :-)

Какво ще остане от Бах, след края на Вселената?

Така е. И двамата го доказваме. Аз, приемайки, че ти съвсем умишлено теглиш цитати от Библията, за да докажеш колко е непригодна и ти, теглейки точно тези цитати :)

Мисля, че преди няколко поста написах, че нямам идея за спор или противопоставяне.

Любопитство и споделяне на мнение. Само това.

Не налагам мнението си, не мисля, че всеки трябва да мисли като мен и се радвам, че има такова разнообразие.

А какво е първородния грях от гледна точка на Библията?

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Дори Човечеството да намери изход, в крайна сметка и Вселената не е вечна. :-)

Какво ще остане от Бах, след края на Вселената?

Вало, може ли едновременно това, което е тук и сега, между ушите ти ,да е след края на Вселената?

Вало, може ли едновременно това, което е тук и сега, между ушите ти ,да е след края на Вселената?

Не мога да отговоря съвсем категорично на този въпрос, но да. Също е било преди началото на тази Вселена. Но ние нямаме познание за истинската природа на това, което е тук и сега. Имаме представа само за егото си. Егото е илюзия, появява се, променя се и изчезва. Егото, което имаме тук и сега със сигурност няма да е след края на Вселената.

Всяко описание на преживяването е ограничаващо. А аз лично нямам пълно преживяване на това което е точно тук и сега, аз гледам през очилата на моите идеи, концепции и смущаващи емоции.

Не можем да предадем с думи природата на нещата, но можем да я осъзнаем и преживеем.

Не съм категоричен, защото моето разбиране до голяма степен е теоретично.

Може да се каже, че времето също е илюзия, тази илюзия също се разтваря.

А какво е първородния грях от гледна точка на Библията?

Вало, за грехопадението можеш да прочетеш в Битие(Старият Завет)-гл.3

В днешно време различията в разбирането за първородния грях са в основата на разликите, съществуващи между отделните християнски изповедания. Въпреки формалната си прилика, тези разлики стоят в основата на вероучение, което в повечето случаи е със съществени и драстични разлики. Има едно понятие - Екзегезис (от гр. exegoami - изтълкуване), то е критическо тълкуване или интерпретация на текст и по-специално на религиозен текст.

Самият Иисус Христос в думите си, описани в Новия завет, не се спира върху греха на праотците. За мен това е от огромно значение, или каквото е станало, станало е... ако ще се делим заради това... значи нищо не сме научили :cool:

Редактирано от Нел (преглед на промените)

16. И сега внимавай в това, което желаеш толкова много да чуеш. Когато този кръговрат напълно привърши, връзката, която свързваше всичко, бе скъсана по Божия воля. Всички животни, които до този момент бяха едновременно мъжки и женски, бяха разделени, както и човека, на тези два аспекта, и така някои животни станаха мъжки, а други женски. Тогава Бог изрече свещените думи: ‘Растете и се увеличавайте на брой, размножете се, всички вие, които сте създадени. И оставете тези, които притежават Дух (Душа), да се познаят като безсмъртни и да знаят, че причината за смъртта е любовта към тялото и към всичко земно.’

Приятелю, Валентинус!

Имам един малък въпрос: Къде са били охлювите по това време и защо не са били разделени като останалите животни?

Според библията земята била на максимум 6000 години, поне така твърди един неин ревностен следовник, не съм наясно обаче от коя секта е?Та за какви милиарди години говорите тук, Вало, Мечолари, Нел?;) Това е гнусна инсинуация на учените които не отчитат, че солената вода при потопа е пречеща на правилното радиовъглеродно датиране! :)

Приятелю, Валентинус!

Имам един малък въпрос: Къде са били охлювите по това време и защо не са били разделени като останалите животни?

Според библията земята била на максимум 6000 години, поне така твърди един неин ревностен следовник, не съм наясно обаче от коя секта е?Та за какви милиарди години говорите тук, Вало, Мечолари, Нел?;) Това е гнусна инсинуация на учените които не отчитат, че солената вода при потопа е пречеща на правилното радиовъглеродно датиране! :)

Приятелю Нео, къде е бил тогава охлюва е описано подробно в "Охлюв на стръмното" от братя Стругатски...

Просто е, но е и не е и в Дзен-дискурса звучи така:

Един монах попитал учителя:

- Кой е пътят?

- Той е пред очите ви - отговорил учителят.

- А защо не го виждам?

- Защото мислиш за себе си.

- А вие? Виждате ли го?

- Докато гледаш на нещата от две страни, казвайки 'аз не виждам' и 'ти виждаш', погледът ти няма да се промени - отвърнал учителят.

- Значи пътят може да се види, когато няма нито 'аз', нито 'ти'?

- Е, когато няма нито 'аз', нито 'ти'' кой е този, който ще иска да го види?

Roemy, какво означва, че Библията е закодирана, тя не може да бъде изменена?

Библията е закодирана, тя не може да бъде изменена.

Това е откъс от книгата "Математиката в Библията" и доказва, че Библията е Слово на Бог и не може да бъде написана от смъртен!

Чел съм я и се възхищавам на г-н Панин!:)

http://booksbrlubov...._v_Bibliata.pdf

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

Това е откъс от книгата "Математиката в Библията" и доказва, че Библията е Слово на Бог и не може да бъде написана от смъртен!

Чел съм я и се възхищавам на г-н Панин!:wors:

:cool: Логос ти си интелигентен човек, затова не ни представяй подобни "доказателства", моля!

Чел съм я и се възхищавам на г-н Панин!:)

Това е забележително, Logoc. Бях слушал и чел за това но не в такива подробности. Благодаря че постна този материал тук!

Вече имаме първия опровергател на изчисленията на д-р Панин, които той е публикувал в толкова издания, с цел да намери такъв. Остава да чуем аргументите. 

delig, ще ми отговориш ли първо ти какво смяташ по въпроса с възразстта на Земята ?

Според библията земята била на максимум 6000 години, поне така твърди един неин ревностен следовник, не съм наясно обаче от коя секта е?Та за какви милиарди години говорите тук, Вало, Мечолари, Нел?:blink: Това е гнусна инсинуация на учените които не отчитат, че солената вода при потопа е пречеща на правилното радиовъглеродно датиране! :)

Ще трябва да се запозная по-детайлно с "изчисленията" на д-р Панин, защото на пръв поглед и на мен ми се сториха доста фокуснически.:eek:

Това е забележително, Logoc. Бях слушал и чел за това но не в такива подробности. Благодаря че постна този материал тук!

Вече имаме първия опровергател на изчисленията на д-р Панин, които той е публикувал в толкова издания, с цел да намери такъв. Остава да чуем аргументите. 

delig, ще ми отговориш ли първо ти какво смяташ по въпроса с възразстта на Земята ?

Не видях да има въпрос в цитата, който си дал, но дори и да имаше не смятам да ти отговарям.

Редактирано от delig (преглед на промените)

Не видях да има въпрос в цитата, който си дал, но дори и да имаше не смятам да ти отговарям. 

Въпроса е и ти ли смяташ, че земята е на 6000 години?И какво е доказателството че библията е словото на бог?Математическите фокуси какво доказват?Бог не се нуждае от фокуси, само мошенниците имат нужда от фокуси за да докажат тезата си.:)

Menorah_0307.jpg

Остава да чуем аргументите.

Разтвори с театрален жест прозореца, покани ни да погледнем навън и ни показа в далечината, на ъгъла на уличката и булеварда, една дървена будка от тези, в които обикновено се продават лотарийни билети.

— Ако желаете, господа — каза, — можете да отидете да измерите тази будка. Ще видите, че дължината на предната част е 149 сантиметра, иначе казано, една стомилиардна част от разстоянието между Земята и Слънцето. Височината в задната част, разделена на широчината на прозореца, дава 176:56=3,14. Височината на предната част е 19 дециметра, тоест се равнява на броя на годините от гръцкия лунен цикъл. Сборът на височините на двата предни и на двата задни ръба е 190х2+176х2=732, което е годината на победата при Поатие[220]. Ширината на дъската отпред е 3,10 сантиметра, ширината на рамката на прозореца е 8,8 сантиметра. Като заменим вътрешните цифри със съответствуващите им букви от азбуката, получаваме С10Н8, което е химическата формула на нафталина.

(Умберто Еко, "Махалото на Фуко")

:eek: Пита се кой е авторът на тази будка и не доказва ли тя съществуването на Бог, Делиг?

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Разтвори с театрален жест прозореца, покани ни да погледнем навън и ни показа в далечината, на ъгъла на уличката и булеварда, една дървена будка от тези, в които обикновено се продават лотарийни билети.

— Ако желаете, господа — каза, — можете да отидете да измерите тази будка. Ще видите, че дължината на предната част е 149 сантиметра, иначе казано, една стомилиардна част от разстоянието между Земята и Слънцето. Височината в задната част, разделена на широчината на прозореца, дава 176:56=3,14. Височината на предната част е 19 дециметра, тоест се равнява на броя на годините от гръцкия лунен цикъл. Сборът на височините на двата предни и на двата задни ръба е 190х2+176х2=732, което е годината на победата при Поатие[220]. Ширината на дъската отпред е 3,10 сантиметра, ширината на рамката на прозореца е 8,8 сантиметра. Като заменим вътрешните цифри със съответствуващите им букви от азбуката, получаваме С10Н8, което е химическата формула на нафталина.

(Умберто Еко, "Махалото на Фуко")

;) Пита се кой е авторът на тази будка и не доказва ли тя съществуването на Бог, Делиг?

Едва ли си се запознал с материала, който ни предостави Logoc, щом го опровергаваш с това.

Както и да е, аз не намирам смисъл да продължавам споровете. Тези които ще послушат Бога и ще повярват, Той ги знае.

II Тимотей 2:19-19

Но твърдата основа, положена от Бога, стои, имайки тоя печат: Господ познава Своите Си, и: Всеки, който изповяда Господното име, да отстъпи от неправдата.

А тези които не искат, за тях Исус казва:

Лука 16:31-31

... и от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да се убедят.

Всичко добро!

II Тимотей 2:19-19

Но твърдата основа, положена от Бога, стои, имайки тоя печат: Господ познава Своите Си, и: Всеки, който изповяда Господното име, да отстъпи от неправдата.

От тук до тук има една крачка и тя вече е направена. ;)

"Хиляди пазители на съботата били измъчвани до смърт от Инквизицията, заравяни живи, изгаряни или насичани на парчета.Докато разрушавали град Битлер, войниците попитали католическите водачи как да разпознаят католиците. Арнолд, абат на Систо, отговорил: "Избийте всички. Господ ще познае кои са Негови" (Н. S. Lea).

С най-голямо неудоволствие виждам , че между талибаните мюсулмани и християни няма никаква разлика и в мисленето и в делата. ;)

Всичко добро!

От тук до тук има една крачка и тя вече е направена. :)

С най-голямо неудоволствие виждам , че между талибаните мюсулмани и християни няма никаква разлика и в мисленето и в делата. :cool:

Всичко добро!

В II Тимотей 2:19 няма никаква идея за прилагане на агресия. Не пробутвай манипулации на дребно. Ако не си разбрал позицията ми по въпроса за агресията и толерантността, прегледай постовете ми до тук, за да я разбереш. Напълно некоректно е да слагаш знак на равенство между християни следващи учението на Исус Христос и Инквизицията или кръстоносните походи. Никъде в Новия Завет няма и помен от призив към агресия към когото и да било. Тъкмо обратното - Исус предупреждава последователите си, че ще бъдат преследвани подобно на Него.

Йоан 15:20

Помнете думата, която ви казах, слугата не е по-горен от господаря си. Ако Мене гониха, и вас ще гонят; ако са опазили Моето учение, и вашето ще пазят.

В II Тимотей 2:19 няма никаква идея за прилагане на агресия. Не пробутвай манипулации на дребно. Ако не си разбрал позицията ми по въпроса за агресията и толерантността, прегледай постовете ми до тук, за да я разбереш. Напълно некоректно е да слагаш знак на равенство между християни следващи учението на Исус Христос и Инквизицията или кръстоносните походи. Никъде в Новия Завет няма и помен от призив към агресия към когото и да било. Тъкмо обратното - Исус предупреждава последователите си, че ще бъдат преследвани подобно на Него.

Добре, съгласен съм.Ама Библията не е само Новия завет, точно Стария е предпоставката за инквизицията и кръстоносните походи.Доста объркана става цялата работа, не смяташ ли?Словото на Бог, с водни и цифрови знаци вътре, а като почетеш това онова и смисъла на написаното никак не ми прилича на божествен.Гледал ли си "Криминале", спомняш ли си какво приказваше героя на Самуел Л.Джаксън преди да отстреля някого?Не беше ли някакъв пасаж от Библията?

Добре, съгласен съм.Ама Библията не е само Новия завет, точно Стария е предпоставката за инквизицията и кръстоносните походи.Доста объркана става цялата работа, не смяташ ли?Словото на Бог, с водни и цифрови знаци вътре, а като почетеш това онова и смисъла на написаното никак не ми прилича на божествен.Гледал ли си "Криминале", спомняш ли си какво приказваше героя на Самуел Л.Джаксън преди да отстреля някого?Не беше ли някакъв пасаж от Библията?

Всеки който върши работата си повърхностно постига калпави резултати. Така е и с тези, които смятат че слушат Божието Слово, но не се опитват да вникнат в Него. Писах вече за диспенсациите на Стария и Новия Завет и в коя от тях живеем днес. Новозаветната диспенсация се онагледява от думите на Исус:

Лука 9:51-56

И когато се навършваха дните да се възнесе, Той насочи лицето Си да пътува към Ерусалим.

И проводи пред Себе Си пратеници, които отидоха и влязоха в едно самарянско село да приготвят за Него.

Но не Го приеха, защото лицето Му беше обърнато към Ерусалим.

Като видяха това учениците Му Яков и Иоан, рекоха: Господи, искаш ли да заповядаме да падне огън от небето и да ги изтреби [както стори и Илия]?

А Той се обърна и ги смъмра; [и рече: Вие не знаете на какъв сте дух; защото Човешкият Син не е дошъл да погуби човешки души, но да спаси].

И отидоха в друго село.

Според библията земята била на максимум 6000 години, поне така твърди един неин ревностен следовник, не съм наясно обаче от коя секта е?Та за какви милиарди години говорите тук, Вало, Мечолари, Нел?:) Това е гнусна инсинуация на учените които не отчитат, че солената вода при потопа е пречеща на правилното радиовъглеродно датиране! :cool:

Нео, според мен теорията се съчетава с написаното от Библията. Защото има "едно време и много времена". Това го разбирам като живота на пеперудата спрямо човешкия живот. Несъизмеримо.

От моя гледна точка Бог е извън времето.

Нео, според мен теорията се съчетава с написаното от Библията. Защото има "едно време и много времена". Това го разбирам като живота на пеперудата спрямо човешкия живот. Несъизмеримо.

От моя гледна точка Бог е извън времето.

Мечолари, извън времето или извън пространството, но щом в Библията са неговите думи предназначени за хората, когато се говори за време сигурно би трябвало да е в човешки мерни единици, не мислиш ли?В ведите се споменава колко човешки години е денят на Брахма, доста големи периоди от време са това, а в Библията подобни указания няма.В един друг форум , наистина има човек който твърди, че Земята е създадена преди 6000 години и това е точно според Библията.Никаде не споменава, че това не са обикновени години.Ако съм те разбрал правилно, ти предполагаш това да е времето за завъртане на Слънчевата система около Галактическия център?

Никаде не споменава, че това не са обикновени години.Ако съм те разбрал правилно, ти предполагаш това да е времето за завъртане на Слънчевата система около Галактическия център?

Искам да кажа, че Библейския образ на Христос олицетворява излизане от цикличността. Живот-смърт. Преди тази вселена-друга вселена. Той е извън времето. Така,че измерването на времето по начина ,по който го познаваме е нелепо.

Какво е било преди раждането на цикличноста? Адам и Ева познават това състояние.

Без цикличност времето не съществува.

Искам да кажа, че Библейския образ на Христос олицетворява излизане от цикличността. Живот-смърт. Преди тази вселена-друга вселена. Той е извън времето. Така,че измерването на времето по начина ,по който го познаваме е нелепо.

Какво е било преди раждането на цикличноста? Адам и Ева познават това състояние.

Без цикличност времето не съществува.

Ти, приятелю, нагледно ни разкриваш разликата между научния и религиозния подход ;) Чувал ли си за бариерата/епохата на Планк? Най-общо,тази бариера е свързана с период от 10 на -43 секунди от съществуването на Вселената. Това е много малка величина, в която 1 се появява след 43 нули вдясно от запетайката.По това време Вселената е била 10 милиона милиарда милиарда пъти по-малка атома на водорода или размерът и е бил равен на дължината на Планк (10 на -33 см). Приблизително от 10 на -35 сек. (след епохата на Планк) до 10 на -32 Вселената се разширява експоненциално в период, наречен космическа инфлация, т.е нараства до размера на портокал. Съвременната физика изследва нещата , които се случват след бариерата на Планк, т.е. 10 на -43 сек. след Големия Взрив. Това е границата напознанието засега. Но ти казваш, че всъщност знаеш какво се е случило преди това, защото е записано преди няколко хилядолетия в една свещенна книга ;)

Има един анекдот то живота на великия математик и физик Лаплас. Когато той подарил екземпляр от своя труд "Трактат за небесната механика" на Наполеон, императорът го упрекнал, че в труда си никъде не е споменал за Великия Архитект на Вселената (Бог). Лаплас отговорил: "Важе Величесво нямах нужда от тази хипотеза". В общи линии, така стоят нещата днес от гледна точка на естествените науки.

Това не е категорично отхвърляне на Бог, а е като да го извадим от уравнението ;) За да го включим пак там трябва да предифинираме разбирането си за неговата същност и роля. Така напр. е постъпил споменатия Планк, Паули, Хайзенберг, Шрьодингер и някои други от пионерите на квантовата механика.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.