Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

Няма да Го обвиня, Делиг.

Имаме избор.

6 Различни са и действията; но Бог е същият, Който върши всичко във всичките <човеци>.

7 А на всеки се дава проявяването на Духа за <обща> полза.

8 Защото на един се дава чрез Духа да говори с мъдрост, а на друг да говори със знание, чрез същия Дух;

9 на друг вяра чрез същия Дух, а пък на друг изцелителни дарби чрез единия дух;

10 на друг да върши велики дела, а на друг да пророкува; на друг да разпознава духовете; на друг <да говори> разни езици; а пък на друг да тълкува езици.

1 Коринтяни 12

Ще се съглася че примера който дадох не е много подходящ и пред човека има избор да върши добро или зло. Има християни, които вършат грехове, понякога по-тежки и по-грозни от тези на невярващи хора.

Цитатите които си дала обаче съвсем не са за този разговор. В тях не се говори за обикновени добри дела, които човек може да избера да върши, а за специални дарби на Святия Дух.

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

Цитатите които си дала обаче съвсем не са за този разговор. В тях не се говори за обикновени добри дела, които човек може да избера да върши, а за специални дарби на Святия Дух.

Делиг, Творецът не прави разлика между хората.

Всеки е получил дар(цитата ми), но не всеки го е разбрал.

Специалните дарби... нима само християните имат специални дарби?

опитвам се да ти кажа, че Светия Дух е във всички хора.

Същото, което ти каза и Вал.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Виждам,че много малко хора са чели нещо от Библията сериозно и още по-малко имат някакво правилно разбиране. Защо обсъждате, преди да се запознаете добре? Прочетете ВНИМАТЕЛНО последните стихове на Откровението на Йоан (последната книга на Библията) и ще разберете дали се е запазила в оригинал и защо!

Иначе има разни "варианти" като сатанинска "Библия", православната Библия (която не е оригинал, защото има повече книги, които са добавени от православната църква), католическа (даже са си позволили да махнат една от 10-те заповеди, защото според тях вече не била актуална и да разделят 2-рата заповед на 2 части като 2 отделни заповеди) и мн. др. Но никой от тези варианти няма "Вярно и точно преведена от оригинала". Просто не смеят, дори и тези, които носят на челото си короната с богохулното (според Откровението на Йоан) име "Наместник син Божи". Сетете се кой е. Не случайно неговата църква е спъвала развитието на човечеството (както забелязаха някои по-назад в обсъжданията), но това е тяхна грешка, не на Библията, още по-малко на Бог. Мисля, че наистина трябва доста да почетете и тогава да се изказвате.

Делиг, Творецът не прави разлика между хората.

Всеки е получил дар(цитата ми), но не всеки го е разбрал.

Специалните дарби... нима само християните имат специални дарби?

опитвам се да ти кажа, че Светия Дух е във всички хора.  :clap:

Бог обича всички хора, но не е вярно че не прави разлика между повярвали в Исус и неповярвали.

Виж какво казва Исус на 12-те си ученици (всъщност 11, защото Юда вече беше си тръгнал за да извърши предателството) и това става в един много близък и интимен разговор:

Йоан 14:16-17

И Аз ще поискам от Отца, и Той ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас до века.

Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото го не вижда нито го познава. Вие го познавате, защото той пребъдва във вас, и във вас ще бъде.

За изпращането на Святия Дух тук Исус говори като за едно ново начинание, което досега не го е имало, а човека е сътворен доста преди това. Освен това казва "когото светът не може да приеме, защото го не вижда нито го познава", а като казва "светът" това е обобщение на невярващите хора.

Твърдението ти не е вярно.

Ако dagpo иска да ме обвинява в някакви тесногръди мижитурски страсти, нека да го прави, честно казано много-много не ми пука какво мисли за мен и като какъв ще ме определи, но нека знае, че когато ме обвинява на базата вярванията ми в думите на Исус Христос, обвинява не мен а Него, защото автор на казаното не съм аз, а Исус. А това не е добре за dagpo.

Благодаря ти за загрижеността. Не те обвинявам в нищо, а просто констатирам. Авторът може да е Христос, но интерпретацията е твоя. Или директно общуваш с него?

Там е работата, че цялата вяра на Делиг е върху предположението, че Библията е боговдъхновена - че всички работили по писането на отделните и части, съставянето, редактирането и превеждането са били ръководени от Светия дух. Това си е въпрос на лично убеждение и не може да се оспори с разумни доводи.

Ма всеки с вярата си /или, ако предпочитате, всеки луд с номера си - все едно е:)/

Това си е въпрос на лично убеждение и не може да се оспори с разумни доводи.

Това важи за повечето теми подложени на дискусия, не всички, но поне 95%.Защо е необходимо личното убеждение?

Ами защото, всеки човек си има свой път, по който да върви. Ако си представим за момент, че всички хора имат една гледна точка, това би значило край на сътворението. Може би един ден и това ще стане.

Там е работата, че цялата вяра на Делиг е върху предположението, че Библията е боговдъхновена - че всички работили по писането на отделните и части, съставянето, редактирането и превеждането са били ръководени от Светия дух.

Това е просто априорно допускане или да го кажа в прав текст - суеверие. Но да си отворим очите и да преразгледаме нашите най-дълбоки убеждения и вярвания, е труден, деликатен процес, който отнема много време и енергия.

Там е работата, че цялата вяра на Делиг е върху предположението*, че Библията е боговдъхновена - че всички работили по писането на отделните и части, съставянето, редактирането и превеждането са били ръководени от Светия дух. Това си е въпрос на лично убеждение и не може да се оспори с разумни доводи**

Ма всеки с вярата си /или, ако предпочитате, всеки луд с номера си - все едно е:wors:/

*-твърдението на Библията

**-да кажем други доводи, защото не смятам че тези на Библията са неразумни

Добър ден, valentinus.   :super:

Радвам се че си схванал това, което от много време повтарям.

*-твърдението на Библията

**-да кажем други доводи, защото не смятам че тези на Библията са неразумни

Добър ден, valentinus. :super:

Радвам се че си схванал това, което от много време повтарям.

Е, за мен тази вяра е прекалено...наивна, да се изразя по-меко. Дали Създателят на Универсума ще се разправя с една книга, както и да я наречем, ще влияе на буквално хиляди хора, взели участие в библейските трансформации, а и с каква цел? Да спаси /от кого, освен от себе си/ малцината, които ще решат да повярват на тази книга? Или на тълкувателите и?

А?

Това е просто априорно допускане или да го кажа в прав текст - суеверие. Но да си отворим очите и да преразгледаме нашите най-дълбоки убеждения и вярвания, е труден, деликатен процес, който отнема много време и енергия.

Нека да ти кажа, че повярването и убеждението ми в истинността на Библията настъпиха когато бях осъзнат човек със семейство и дете, а не е плод на семейна традиция, всъщност роднините ми бяха доста учудени.

Ти доста питаше за доказателства за това, че Библията е Божие Слово и аз ти отговорих, но струва ми се не толкова ясно и категорично, колкото мисля да го направя сега.

Бог е подкрепил Словото Си по солиден начин по две линии (за тях се сещам сега и не съм сигурен дали не пропускам още нещо).

1-во с множество пророчества, които са се изпълнили вече и са изиграли своята доказателствена роля, предстоят и още

2-ро с множество (разбирай огромно множество) знамения и чудеса извършени от Неговите пророци и най-вече от Божия Син, Когото Бог не остави да дойде с едни голи твърдения относно Себе Си и мисията Си.

Свидетели на двата рода доказателства бяха множество хора, които видяха и чуха всичко с очите и ушите си. Дори враговете на Исус (а той имаше доста) не можеха да отрекат чудесата и знаменията Му. Приписваха силата и авторитета зад тях на нечисти сили, но не можеха да ги отрекат, защото бяха твърде очевидни.

За изпращането на Святия Дух тук Исус говори като за едно ново начинание, което досега не го е имало, а човека е сътворен доста преди това. Освен това казва "когото светът не може да приеме, защото го не вижда нито го познава", а като казва "светът" това е обобщение на невярващите хора.

Твърдението ти не е вярно.

Констатираш, че твърдението ми е невярно, но не ми отговаряш на въпроса:

Само християните ли имат специални дарби?

трябва да ти е ясно, че умишлено съм цитирала този текст от Библията, но ти реши че не се връзва с разговора...

Е, за мен тази вяра е прекалено...наивна, да се изразя по-меко. Дали Създателят на Универсума ще се разправя с една книга, както и да я наречем, ще влияе на буквално хиляди хора, взели участие в библейските трансформации, а и с каква цел? Да спаси /от кого, освен от себе си/ малцината, които ще решат да повярват на тази книга? Или на тълкувателите и?

А?

Имам чувството че току-що се включваш в тези теми и не си чел нищо от това, което съм говорил досега за човека, как беше подмамен и изпадна в грях, какво е следствието от това и какво направи Твореца и поради какви мотиви.

Всъщност това което говори Библията, а аз само го препредавам тук.

Свидетели на двата рода доказателства бяха множество хора, които видяха и чуха всичко с очите и ушите си. Дори враговете на Исус (а той имаше доста) не можеха да отрекат чудесата и знаменията Му. Приписваха силата и авторитета зад тях на нечисти сили, но не можеха да ги отрекат, защото бяха твърде очевидни.

Много ми е любопитно какво е мнението ти за ясновидците(съвременните)?!

Констатираш, че твърдението ми е невярно, но не ми отговаряш на въпроса:

Само християните ли имат специални дарби?

трябва да ти е ясно, че умишлено съм цитирала този текст от Библията, но ти реши че не се връзва с разговора...

Да дарбите на Святия Дух са само в християните.

И понеже предполагам че като контрааргумент ще ми посочиш разни гадатели и екстрасенси, ще ти покажа какво е отношението на Бог към такива, което е доказателство че силата стояща зад тях не е Божия Дух.

Второзаконие 18:10-14

Да не се намира между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън {Т.е., който изгаря сина си или дъщеря си в огън.}, никой чародей, астролог, гадател, или омаятел,

никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите;

защото всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа, и поради тия мерзости Господ твоят Бог изгонва тия народи от пред тебе.

Съвършен да бъдеш пред Господа твоя Бог.

Защото тия народи, които ще завладееш, слушат астролозите и чародеите; но на тебе Господ твоят Бог не е позволил това.

Ако мога и аз да се намеся в разговора ви,може би имаме нещо сходно с delig,преди бях в адветната църква,а доколкото разбрах той ходи в петдесятната,общо взето двете църкви си приличат малко.Както се казва църквата е за т.нар. болни хора,а не за здравите,т.е там отиват грешните за да намерят спасението от греха.Спасението е вярата в Исус Христос,който се е жертвал за хората за да ги спаси от греховете им.Който повярва в него и в Бог,следва заповедите описани в Библията,ходи редовно на църква той ще се спаси.Родени сме с греха и единственя вярата ни ще ни спаси,а от вярата следват и делата.Както е казано,дано не греша "блажени са тези,които повярват без да са видели".Вярва се наистина,че Библията е написана от хората,под въздействие на Святия Дух.

А това "Вярно и точно преведена от оригинала" изобщо не е гаранция.

Ако мога и аз да се намеся в разговора ви,може би имаме нещо сходно с delig,преди бях в адветната църква,а доколкото разбрах той ходи в петдесятната,общо взето двете църкви си приличат малко.Както се казва църквата е за т.нар. болни хора,а не за здравите,т.е там отиват грешните за да намерят спасението от греха.Спасението е вярата в Исус Христос,който се е жертвал за хората за да ги спаси от греховете им.Който повярва в него и в Бог,следва заповедите описани в Библията,ходи редовно на църква той ще се спаси.Родени сме с греха и единственя вярата ни ще ни спаси,а от вярата следват и делата.Както е казано,дано не греша "блажени са тези,които повярват без да са видели".Вярва се наистина,че Библията е написана от хората,под въздействие на Святия Дух.

А това "Вярно и точно преведена от оригинала" изобщо не е гаранция.

Смеси някои истини с глупости в едно кратко изказване.

Редактирано от delig (преглед на промените)

delig, твоите схващания за възникването и еволюцията на вселената и всичко останало са детински и елементарни. През 21 век един от най-актуалните въпроси е противоречието между ТО и КМ:

:clap::clap:

delig, твоите схващания за възникването и еволюцията на вселената и всичко останало са детински и елементарни. През 21 век един от най-актуалните въпроси е противоречието между ТО и КМ:

:clap:  :clap:

А дали през 21-ви век все още 2+2 е равно на 4? И не мислиш ли че е време да отхвърлим и осъвременим този архаичен резултат?

Къде видя да говоря за еволюция? Може да говоря за сътворение, но не и за еволюция.

Къде видя да говоря за еволюция? Може да говоря за сътворение, но не и за еволюция.

В Светото писание не пише за еволюция и цялата съвременна наука дълбоко се заблуждава, когато се опитва да обясни нещата чрез тази мракобесна хипотеза...

Смеси някои истини с глупости в едно кратко изказване.

Може би,за повечето неща имах предвид адветната църква,кое точно според теб е глупост? :cool:

като се има предвид,че отдавна не посещавам църквата,казвам по спомен

Намерих нещо интересно

Ние вярваме...

...Библията е вдъхновеното писано Божие Слово.

....в един Бог в три лица: Бог Отец, Бог Син и Бог Святи Дух.

...в Божествеността на Господ Исус Христос, роден от девица,

в Неговата изкупителна смърт на кръста, в Неговото Възкресение и Възнесение,

във Второто Му Пришествие на тази земя в сила и слава.

...в Грабването на Църквата при Христовото идване.

...в очистването от греховете чрез покаяние и вяра в скъпоценната кръв на Христа.

...новорождението чрез Святия Дух е необходимо за личното спасение.

...във водното кръщение чрез потапяне.

...в кръщението в Святия Дух.

...в освещаващата сила на СВятия Дух.

...във възкресението на спасените и погубените, едните за вечен живот, а другите за вечно осъждение.

И за другата

http://bg.wikipedia.org/wiki/Църква_на_адвентистите_от_седмия_ден

Има сходни неща,но ми е любопитно дали е секта Петдесятната църква и вярно ли е,че там вярващите говорят някакви неразбираеми езици? ;)

Редактирано от fringe (преглед на промените)

В Светото писание не пише за еволюция и цялата съвременна наука дълбоко се заблуждава, когато се опитва да обясни нещата чрез тази мракобесна хипотеза...

Дагпо, именно това пише в Светите писания. Не е употребена никъде думата "еволюция", но не е виновна книгата, че маса хора тълкуват тесногръдо.

Нямало е как тогава(преди 2000) години да бъде обяснено на шепа хора, които са познавали единствено околността, в която живеят, бъдещето. Нямало е как един беден рибар тогава да разбере, че ще може да разговаря лице в лице със сина си(примерно), който е на другия край на света :hush: (визирам Интернет), както сега на нас ни е трудно да си представим телепортацията(например) :)

Ето, сам се убеждаваш, че по различен начин приемаме и разбираме, написаното там. Съвсем друг е въпросът, че Библията е писана от хора, които уж са се постарали да предадат правилно нещата, но на всеки е ясно, че са вложили субективното си отношение.

Христос не е написал нито дума.

Той е проповядвал Любов, Милосърдие, Единство. Той е говорел за тази еволюция, за непрекъснатото развитие на човечеството, за онзи момент, в който човечеството завинаги ще се освободи от страданията(това, което в будизма се нарича "смущаващи емоции")

Попитах Делиг какво мисли за Петдесетница. Той ми отговори. Имам друго виждане за тоци християнски празник-ще дойде ден, в който нищо, че говорим на различни езици, ще се разбираме и ще бъдем единни(ние -хората), но... все още сме на етап да говорим на един и същи език и пак да не се разбираме ;)

В Библията има много мъдрост, но мъдър със зубрене не се става. Ще трябва да извървим целия този път, за да стигнем до истинското съвършенство(ние-хората).

А безсмъртието... Човешкият дух(Светия Дух) е безсмъртен!

Обичаш ли да гледаш филмчета? Това е много интересно.

Наум 1:2 Господ е ревнив Бог, Който отплаща;

Господ въздава и се гневи;

Господ отдава възмездие на противниците Си

и пази гняв за враговете Си.

Кои са враговете на Бога?

Създавайки ги Бог не е ли знаел, че ще са му врагове, ако да защо ги е създал?

Какво означава ревнив и гневен Бог?

При земетресението в Хаити и преди време при цунамито загинаха хиляди хора. Имаше и чудотворно спасени. Има ли нещо общо Бог със спасяването им? /В едно интервю един такъв оцелял, казва че е оцелял защото се е молил на Бог./

Съществували ли са хора и животни преди 20 000 години. Ако да защо?

Кои са враговете на Бога?

Създавайки ги Бог не е ли знаел, че ще са му врагове, ако да защо ги е създал?

Какво означава ревнив и гневен Бог?

При земетресението в Хаити и преди време при цунамито загинаха хиляди хора. Имаше и чудотворно спасени. Има ли нещо общо Бог със спасяването им? /В едно интервю един такъв оцелял, казва че е оцелял защото се е молил на Бог./

Съществували ли са хора и животни преди 20 000 години. Ако да защо?

Отново цитираш Вехтия завет, Вало.

Това е пророчество на Наум против Ниневия, което се сбъдва.

Враговете на Бог са врагове на самите себе си. (Карма. :rolleyes: )

Бог поддържа равновесието.

Нямало е как да обяснят мъдреците в древността, че Бог е Всичкото-и доброто и злото.

Затова е измислен образ, подобен на човешкия-ревност, гняв.

Разбира се, че има нещо общо Бог с оцеляването :wors: Човекът, останал жив, макар и затрупан се е молил. Не е загубил надежда. Така е помогнал на себе си.

Преди 20 000 години... Имало е, разбира се.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.