Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

10-те Божи заповеди

Featured Replies

Разбира се, темата няма да бъде пълна, ако не разгледам и "добрите" заповеди

А те са:

5. Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава Господ твоя Бог.

6. Не убивай.

7. Не прелюбодействувай.

8. Не кради.

9. Не свидетелствувай лъжливо против ближния си.

Наистина, добре че Йехова е дал тези заповеди, че да не се избиваме като диваци..

Обаче нека да вземем, някое да е северноиндианско племе от предколумбова Америка, което не е и чувало за Йехова, а още по-малко за неговите заповеди

Почитали ли са майка си и баща си в това племе - почитали са ги. Убивали ли са се едни други в племето - ами не.

Обаче идват цивилизованите бели със Библията в ръка и започват да избиват индианците. Да не говорим за Давид, царя на Израил, дето трябва да спазва заповедите, колко хора е избил, че и прелюбодейства, че и лъже...

И какво излиза, че там където е Стария завет и Йехова с неговите заповеди, там са убийствата и лъжите и прелюбодействата.

Пък там където го няма Йехова и неговите заповеди - там хората някак си отвътре им идва да спазват "заповедите" и нямат нужда да дойде Мойсей или някой друг свещеник и да им казва как да се държат.

Редактирано от salim (преглед на промените)

• Отговори 162
  • Прегледи 30,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Интересна тема... Според мен има само една божа заповед, но не е заповед. Що се отнася до прегрешилите, който ги сочи с пръстче нека погледне къде сочат останалите свити пръсти на ръката му.

И какво излиза, че там където е Стария завет и Йехова с неговите заповеди, там са убийствата и лъжите и прелюбодействата.

Пък там където го няма Йехова и неговите заповеди - там хората някак си отвътре им идва да спазват "заповедите" и нямат нужда да дойде Мойсей или някой друг свещеник и да им казва как да се държат.

Римляни 2

14 (понеже, когато езичниците, които нямат закон, по природа вършат това, което се изисква от закона, то, и без да имат закон, те сами са закон за себе си,

15 по това, че те показват действието на закона написано на сърцата им, на което свидетелствува и съвестта им, а помислите им или ги осъждат помежду си, или ги оправдават),

Спомняте ли си,че 26" И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие".Очевидно индианските племена,за които говори Салим не са били "богоизбран народ",но законът е бил написан в сърцата им,също така имали съвест,която ги е съдила.Интересно,а?Това дава отговор на въпроса-защо еичниците изпълнявали закона без да имат закон.

Ето какво казал ап.Павел:Римляни 2

17 Но ако ти се наричаш юдеин, облягаш се на закон, хвалиш се с Бога,

18 знаеш Неговата воля, и разсъждаваш между различни мнения, понеже се учиш от закона;

19 ако при това си уверен в себе си, че си водител на слепите, светлина на тия, които са в тъмнина,

20 наставник на простите, учител на младенците, понеже имаш в закона олицетворение на знанието и на истината,

21 тогава ти, който учиш другиго, учиш ли себе си? Ти, който проповядваш да не крадат, крадеш ли?

22 Ти, който казваш да не прелюбодействуват, прелюбодействуваш ли? Ти който се гнусиш от идолите, светотатствуваш ли?

23 Ти, който се хвалиш със закона, опозоряваш ли Бога като престъпваш закона?

24 Питам това, защото според както е писано, поради вас се хули Божието име между езичниците.

25 Понеже обрязването наистина ползува, ако изпълняваш закона; но ако си престъпник на закона, тогава твоето обрязване става необрязване.

26 И тъй, ако необрязаният пази наредбите на закона, не ще ли неговото необрязване да му се вмени за обрязване?

27 и оня, който остане в природното си състояние необрязан, но пак изпълнява закона, не ще ли осъди тебе, който имаш писан закон и обрязване, но си престъпник на закона?

Да вземем един показателен пример.Всички знаем,че Хитлер е преследвал евреите.Според Салим,като наследници на злото(Йехова), те заслужават точно това-смърт и земята ще бъде прочистена от "лошите".Може би,по някакъв начин Хитлер е разбрал "истината" за техния произход и свършил божията воля(тази на Салим) с масовите убийства на евреи.Интересен факт е че немското духовенство(църквата) е подкрепяла Хитлер и неговата партия!В известен смисъл ,също като испанските конкистадори,е вършил престъпленията с Библия в ръка!А истината е много по прозаична.Евреите в Германия по онова време са се славели с богатството си,а на Хитлер са му били нужни пари(така също и на исп. завоеватели),мнооого пари,за издръжка на огромната армия,с която разполагал и плановете,които бил замислил.

Относно закона,Стария завет е вече отменен,този пример не показва това,а че Новият завет е още по-строг.Разликата е там,че онези,които повярват в Исус,могат да започнат един нов живот,на чисто,с чиста съвест,без страх от миналото(без значение какво е било) и да вървят напред с надежда за един по- добър,вечен живот.

21 Чули сте, че е било казано на старовременните: "Не убивай; и който убие излага се на съд".

22 А пък Аз ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си [без причина], излага се на съд; и който рече на брата си Рака, излага се на Синедриона; а който му рече: Бунтовни безумецо, излага се на огнения пъкъл.

Имаме тозиЛука 10:27

А той в отговор каза: "Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа, с всичката си сила, и с всичкия си ум, и ближния си както себе си".

Да вземем един показателен пример.Всички знаем,че Хитлер е преследвал евреите.Според Салим,като наследници на злото(Йехова), те заслужават точно това-смърт и земята ще бъде прочистена от "лошите".Може би,по някакъв начин Хитлер е разбрал "истината" за техния произход и свършил божията воля(тази на Салим) с масовите убийства на евреи.Интересен факт е че немското духовенство(църквата) е подкрепяла Хитлер и неговата партия!В известен смисъл ,също като испанските конкистадори,е вършил престъпленията с Библия в ръка!А истината е много по прозаична.Евреите в Германия по онова време са се славели с богатството си,а на Хитлер са му били нужни пари(така също и на исп. завоеватели),мнооого пари,за издръжка на огромната армия,с която разполагал и плановете,които бил замислил.

Изказваш се неподготвен по тема която според мен не разбираш докрай.

Злото не са евреите. А идеологията на стария завет. Дали я изповядва евреин или християнин няма значение - делата са едни и същи.

Хитлер не е избивал евреите заради парите. От това по голяма смешка не съм чувал. Добре е малко да се запознаеш с историческите факти преди да правиш подобни заключения.

Ако те интересува защо Хитлер е искал да изсели евреите от Германия, може да прочетеш "Моята борба". Там човека си го казва в прав текст. По скоро си задай въпроса защо тази книга е забранена в много държави.

От войната в най-голяма степен се обогатяват евреите, чрез огромните репарации, които Германия плаща на Изреал за избитите евреи. Чиито брой е надут до 6 000 000. А според независими изследователи на 2 световна война - броят на загиналите евреи е между 300 000 и 600 000.

Жертвите които германците и руснаците дават във войната е несравнимо по-голям.

-------------------------

Иначе за закона, ето какво е казал един мъдрец - Платон:

„Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат правилно, а лошите винаги ще намерят как да ги заобиколят.“

Ако те интересува защо Хитлер е искал да изсели евреите от Германия,

"Да изсели"?Исторически факт е ,че Хитлер не само се нуждаел от пари(предвид рецесията и инфлацията),ами и от много работна ръка и тогава им е построил специални жилища(в Германия)и са работили там.Знаеш ли колко им е плащал?И как?Това ме навежда на мисълта-защо Германия е имала пари да плаща репарации.(България не е имала това щастие-платила е с територия).Много просто-спестила си е от фонд работна заплата...

Хубавото на думите(или лошото,зависи от гледната точка) е това,че веднъж записани всеки може да ги прочете и провери...

...

Обаче нека да вземем, някое да е северноиндианско племе от предколумбова Америка, което не е и чувало за Йехова, а още по-малко за неговите заповеди

Почитали ли са майка си и баща си в това племе - почитали са ги. Убивали ли са се едни други в племето - ами не.

Обаче идват цивилизованите бели със Библията в ръка и започват да избиват индианците. Да не говорим за Давид, царя на Израил, дето трябва да спазва заповедите, колко хора е избил, че и прелюбодейства, че и лъже...

Това не е съвсем така. Защото престъпления съществуват навсякъде. Навсякъде се случва хората да мислят повече за себе си, отколкото за другите. Това е резултат от егото и "смущаващите" емоции, резултат от илюзията за разделение и невежеството ни. Не мога да видя, че където хората следват библията, там има повече страдания и нещастия.

Това не е съвсем така. Защото престъпления съществуват навсякъде. Навсякъде се случва хората да мислят повече за себе си, отколкото за другите. Това е резултат от егото и "смущаващите" емоции, резултат от илюзията за разделение и невежеството ни. Не мога да видя, че където хората следват библията, там има повече страдания и нещастия.

В една будистка страна престъпленията не са ли по-малко?

Нямам статистика под ръка за да преценя. Личното ми мнение е че престъпленията, особено тежките са по малко в по-малките общности. Там където хората се познават. Преди 5-6 години бях на датския остров Борнхолм, там има селца с население по 2-3000 човека. Хората казват, че ако Копенхаген постоянно се случват убийства при тях тежките престъпления са откраднато колело или кола. Така мисля е и по нашите селца. Но дори и малки общности също има убийства. От страст, ревност, завист, гняв... Но съм съгласен, че не са необходими заповеди. Хората наистина знаят какво е добро и какво не е. Всички хора знаят това. Някои хора имат навика да мислят преди всичко за себе си. Искат щастие без да ги интересува дали не е за сметка на други. А и заповедите от сорта да се почита само един определен Бог водят до разделение, нетолерантност и проблеми. Мисля и че бога от стария завет дава лош пример. А това не е добре. Всеки човек има навика да се идентифицира. Ако Бога е ревнив и гневен - ами и хората които следват този бог ще са такива, защото ще смятат, че това е в реда на нещата.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Личното ми мнение е че престъпленията, особено тежките са по малко в по-малките общности. Там където хората се познават.

Преди 5-6 години бях на датския остров Борнхолм, там има селца с население по 2-3000 човека. Хората казват, че ако Копенхаген постоянно се случват убийства при тях тежките престъпления са откраднато колело или кола. Така мисля е и по нашите селца.

Но дори и малки общности също има убийства. От страст, ревност, завист, гняв...

Наистина престъпленията в малките общности са в пъти по-малки. Не защото хората са по-добри или по-лоши. В малките общности социалните връзки са много по-здрави, и това намалява стреса в пъти. От друга страна, шансът едно престъпление да остане неразкрите са минимали. Но най-важната причина е, че извършителят е подложен на огромен натиск от страна на "общественото мнение" - всеки ден среща едни и същи хора и животът на "черната овца" може да стане непоносим за много кратко време без всякакви официални санкции.

Обратната страна на медала е същата - минимум лична свобода, човек е част от стадото. Подбудите, водещи до кражби, убийства, изнасилвания и т.н. си съществуват, ограничено е само тяхното изразяване. Последователността винаги е подтискане->конфликт->хармония и нито един от етапите не може да бъде прескочен. Преходът от общество на подтискане към общество на хармония винаги минава през период на кризи и проблеми.

Но съм съгласен, че не са необходими заповеди. Хората наистина знаят какво е добро и какво не е. Всички хора знаят това. Някои хора имат навика да мислят преди всичко за себе си. Искат щастие без да ги интересува дали не е за сметка на други.

А и заповедите от сорта да се почита само един определен Бог водят до разделение, нетолерантност и проблеми.

"Десетте заповеди" са всъщност договор - между евреите и Живота. Тържествено обещание, че докато еврейте са на страната на Живота, Животът е на тяхна страна. Така "сделка" съществува винаги, във всеки човек, независимо дали е осъзната или не, дали е форумилиран с думи или не, и в различните системи се обозначава по различен начин. В Будизма например чрез понятието за "карма". "Заповедите" са договор и по форма - по същият начин са се оформяли съюзните договори между суверена и васала в онази епоха.

В момента, декалогът може да ни изглежда смешен и остарял. По времето на Мойсей човешкото жертвоприношение, вкл. на малки деца са нещо обичайно. Говорим за общество, в което човекът е бил разглеждан, продаван и купуван като вещ. Трябва да погледнем Тората през очите на еврейският номад от 1000 г. пр. Хр., за да разберем колко амбициозна и дори непосилна задача се е поставил Мойсей.

А защо - и с очите на съвременник се вижда това добре и сега. С моите очи например виждам цяла тема в момента за това защо и как не трябва да се спазват тези заповеди. А за Христа говорим, когато Мойсей още ни е в повече.

Два вица по темата: Мойсей се връща от Синай, събира евреите и започва: - Народе мой, имам 2 новини - една хубава и една лоша, с коя да започна? - Ами я дай първо хубавата. - Хубавата е, че се пазарих здраво с Господ и Той намали заповедите от 20 на 10. Лошата е, че онази за прелюбодейството остана. А ето и втория: Мойсей се връща тържествуващ от Синай, носейки няколко тънки каменни плочи и крещи възторжено: - Господ ми се яви и ми даде 20 заповеди! Господ ми се яви и ми даде 20 заповеди! В следващия момент се спънал и се затъркалял по земята с гръм и трясък. Станал, отупал се, взел 2-те оцелели каменни плочи и завикал: - Господ ми се яви и ми даде 10 заповеди! Господ ми се яви и ми даде 10 заповеди!...

От войната в най-голяма степен се обогатяват евреите, чрез огромните репарации, които Германия плаща на Изреал за избитите евреи. Чиито брой е надут до 6 000 000. А според независими изследователи на 2 световна война - броят на загиналите евреи е между 300 000 и 600 000.

Дрън-дрън-дрън. Избитите еврей са между 5 и 6 милиона. Има десетки начини цифрите да се проверят. Германските архиви в ръцете на съюзниците например. Статистиката на населението в Централна Европа. Спомяните на 50 000 оцелели концлагеристи и хилядите германци, които са служили в лагерната охрана. Рапортите на съюзническите командири при завземането на лагерите. И най-накрая - спомените на стотици милиони европейци, които са забелязали изчезването на еврейските им съседи. Такова нещо не може да се скрие.

Но това не оправдава израелците, когато се държат като нацисти спрямо палестинските араби.

• 2 седмици по-късно...

Ако иска човек да излезне от смъртта и премине в живота е писано:" Ако искаш да влезеш в живота пази заповедите." Исус припомня за 10 те Божии заповеди.Момъка му отговори : " Всичко това съм опазил/от младини/какво още не ми достига?" За момент ще оставим втората част ,която поставя Христовото учение-Съвършенство. 1- ва заповед " Аз съм Господ -Бог твой, който те изведох от Египетската земя ,от земята на робството,да нямаш други богове" Египет е земя на проклятието от Хамовото семе.Всеки един ,които иска да се освободи от проклятията на рода си,заробили душата му/кръвта/ да изучи Божия закон и откровението, дошли чрез "пратените вам пророци и апостоли" описани в библията.Ако имаш други "словеса то имаш друг Исус, друго благовествие ,друг дух". За това е категоричен Христос на планината ,когато говори на Мойсей. За втора заповед е безмислено да се превежда ,ако всичкото сърце ,всичкия ум, всичките сили, на чадото не приемат първата в съгласие.

Редактирано от NATANAIL (преглед на промените)

Има една заповед Божия която ми е много трудно да я спазвам, но това не значи че не приемам другите след нея! Какво да се прави човешки слабости.

Да казано -10-те Божи заповеди,като,че ни кара да не ги спазваме. Съгласна съм,че това са чисто човешки ценности.Тогава, да се опитаме, спазвайки ги,да бъдем по-добри.

• 4 седмици по-късно...

Как да преминем от смърт в живот ? Исус каза : " Ако искаш да влезеш в живота , пази заповедите " Момъкът попита : Кои ? Исус му спомена за 10 - те Момъкът се похвали , че от младини ги пази . ДЕСЕТТЕ ЗАПОВЕДИ Двете скрижали , / каменни плочи / дадени от Бога , с написаните на тях 10 заповеди , преобразяват двете ръце и двата крака с по пет пръста , на човека . Дясната ръка на човека преобразява първата голяма заповед в Божия закон : ” Да възлюбиш Господа – Бога твой , с всичкото си сърце , с всичката си душа , с всичкия си ум и с всичките си сили ” Към нея има пет пръста , които съответстват на петте заповеди към Господ : 1 . Аз съм Господ – Бог твой , който те изведох от Египетската земя , от дома на робството,да нямаш други богове . 2 . Не си прави кумир и никакво изображение .... 3 . Не споменавай името на Господа – Бога твой напразно . 4 . Помни съботния ден ... осветен и благословен-ден на Господа 5 . Почитай баща си и майка си ... за да живееш дълго на земята . – Изход20 : глава Лявата ръка , преобразява втора голяма заповед : “ Да възлюбиш ближния , като себе си ” Към нея има пет пръста , които съотвестват на петте заповеди към ближниа : 6 . Не убивай 7 . Не прелюбодействай 8 . Не кради 9 . Не лъжесвидетелствай против ближния 10 . Не пожелавай нищо на ближния /дома , жената ...... / С ръцете да вършим заповедите , а с нозете да ходим по заповедите - Изход 20 глава . Втор . 9 : 18 : 19 / Изход 34 : 29 / Мат . 19 : 17 / Мат . 5 : 17 : 21 Рим 7 : 7 : 12 : 16 / 8 : 25 Когато съберем дланите си една до друга , като за молитва , се получава следното - палеца на дясната ръка се доближава с палеца на лявата ръка .Това е съчетание на първа заповед към Бога , с първа заповед към ближния . Така е и с останалите пръсти . На небесен език означава : 1 и 6 заповеди - Ако не приемаш Словото Божие в библията за единствено слово за изработване на спасението си, то убиваш Бога в себе си. 2 и 7 заповеди - Ако имаш кумири и изображения в сърцето си и в живота си то духа ти прелюбодейства . 3 и 8 заповеди - Ако споменаваш думите на Господа , без да знаеш духовното им значение , то крадеш от своето време , времето на другите и от Божието време . 4 и 9 заповеди - Ако не приемеш съботата , като ден на Господа – осветен и благословен за винаги,то правиш Бога лъжесвидетел . 5 и 10 заповеди - Ако не почиташ баща си и майка си , то роптаеш против рода си, като почиташ други . Всичко това ни даде, не някой друг , а духовната канара , наречена Христос . Благословен да е Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос , че го даде за Божия народ – българите.Защото ние ще учим света на духовното! Амин

Как да преминем от смърт в живот ? Исус каза : " Ако искаш да влезеш в живота , пази заповедите "

Момъкът попита : Кои ? Исус му спомена за 10 - те

Момъкът се похвали , че от младини ги пази .

Като видя някой да цитира Библията без да я прочел, а само да е слушал какво някой заблуден пастор е говорил за библията, ми кипва отвътре :love:

NATANAIL, виж какво е казал Исус, цитирано от Матей в неговото Евангелие, глава 19-та

17 А той му каза: Защо питаш Мене за доброто? Един [Бог] има, който е добър. Но ако искаш да влезеш в живота пази заповедите.

18 Казва Му: Кои? Исус рече: Тия: Не убивай; Не прелюбодействувай; Не кради; Не лъжесвидетелствувай;

19 Почитай баща си и майка си; и Обичай ближния си както себе си.

Исус обръща внимание само на 5 от заповедите, дадени от Мойсей, и добавя една от себе си

"Обичай ближния си както себе си"

Която е ОСНОВНАТА всъщност, и обезмисля останалите, прави ги излишни, зашото ако обичаш ближния като себе си, ясно е че нито ще го убиеш, нито ще го излъжеш

Редактирано от salim (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

"Не споменавай напразно името Господне"

Защо ли е третата заповед, щом непрекъснато я нарушаваме, дори без да се замислим, и навсякъде с повод или без изписваме "Бог", във всяка една тема в този раздел.

И... какво ли означава точно тази заповед. И защо я има...

Защо ли е третата заповед, щом непрекъснато я нарушаваме, дори без да се замислим, и навсякъде с повод или без изписваме "Бог", във всяка една тема в този раздел.

Какво означава ли...Мисля,че не трябва да се приема буквално. Какво,като кажа "Бог"? Това е само една дума. Бог,Бог,Бог,Бог. И какво?

Ако изобщо има някакъв замисъл,той е следният : не говори напразно за това,което не може да бъде изказано с думи.По този начин го профанизираш и принизяваш. Някои неща трябва да се изживяват,а не да се говорят. Ако попиташ някой дзен учител "Какво е Дзен?",той или ще те цапне с пръчката си,или ще ти наговори някакви безсмислици от сорта на "охлювът,пълзящ по каменната ограда". Има неща,за които не може да се говори...Всъщност може,но е безсмислено...

Какво означава ли...Мисля,че не трябва да се приема буквално. Какво,като кажа "Бог"? Това е само една дума. Бог,Бог,Бог,Бог. И какво?

Ако изобщо има някакъв замисъл,той е следният : не говори напразно за това,което не може да бъде изказано с думи.По този начин го профанизираш и принизяваш. Някои неща трябва да се изживяват,а не да се говорят. Ако попиташ някой дзен учител "Какво е Дзен?",той или ще те цапне с пръчката си,или ще ти наговори някакви безсмислици от сорта на "охлювът,пълзящ по каменната ограда". Има неща,за които не може да се говори...Всъщност може,но е безсмислено...

Много по-жестоко е

да "споменеш името господне" е мантра, същността на която е докосване до сили от по-висша реалност- това става при специални обстоятелства, след като са взети всички предпазни мерки - иначе изгаряш.

А ако тази мантра използваш не по предназначението и, тя си губи силата:

"Разбулените тайни са обезценени

и осквернени, губят сила те -

затуй не давай на свинете перли

и рози на магаретата - не!"

по "Алхимичната сватба на Християн Розенкройц", т. І , Райкенборг, Розикрюицперс, София, 2005 г

с едно изключение - Трихи :)

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Опираме до Кабала, нумерологията, сефиротите и имената на БОГ :

1.)Ехеие

2.)Йа

3.)Йод Хе Вау Хе Елохим

4.)Гедула

5.)Елохим Гибор

6.)Йод Хе Вау Хе Елоа Ва Даат

7.)Йод Хе Вау Хе Сабаот

8.)Елохим Сабаот

9.)Шадай Ел Хай

10.)Адонай Ха Арец

Имената на Бог.

Наистина на магаретата рози не трябва да се дават.Със сигурност няма да си го сложат във вазичка и да ги миришат.... Публикувано изображение

Въпреки че-Иисус е влязал във Йерусалим на гърба на магаре....Факт.

Макар че-кой ги знае-магарешка им работа :)

p.s. ама аз знам , че и Християн Розенкройц е играел карти ;)

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

айде от мен да мине ще ви кажа 11 Божа заповед:Да нямаш добри намерения,а да правиш каквото трябваПример Истински случей на мама позната:Едно момче много му се плувало в басейна и искало да скача но майка му му казала да не влиза защото водата е ледена и може да се удави.То не влезло на следващия ден то попитало баба си дали може да влезне"Нали знаете бабите всичко разрешават"тя му разрешила то влезнало но се удавило и сега бабата много съжалява че е пуснала внука си в басейна.Айде направете си поука от това...

Опираме до Кабала, нумерологията, сефиротите и имената на БОГ :

1.)Ехеие

2.)Йа

3.)Йод Хе Вау Хе Елохим

4.)Гедула

5.)Елохим Гибор

6.)Йод Хе Вау Хе Елоа Ва Даат

7.)Йод Хе Вау Хе Сабаот

8.)Елохим Сабаот

9.)Шадай Ел Хай

10.)Адонай Ха Арец

Имената на Бог.

Наистина на магаретата рози не трябва да се дават.Със сигурност няма да си го сложат във вазичка и да ги миришат.... Публикувано изображение

Въпреки че-Иисус е влязал във Йерусалим на гърба на магаре....Факт.

Макар че-кой ги знае-магарешка им работа :blink:

p.s. ама аз знам , че и Християн Розенкройц е играел карти :P

Забравил си 11-тото име:

!11.За Мъс Ярац

За магаретата са по полезни магарешките тръни....,е и не само за тях. Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...

Предлагам ви един превод от испански(мой,не претендирам за прецизност)на това,какво се споменава в es.wikipedia.org за божието име Yahweh (en hebreo-иврит) יהוה, YHWH), y sus variantes Yahvи , Yavи, Yahvиh, Jehovа y Jehovah. Защо предпочитам es.wikipedia.org пред български,ми защото информацията е много повече и по-задоволителна от това което се дава на родния ни език,но и там всеки може да се убеди,че "Бог" не е божието име,нито пък "Господ"

Yahweh (en hebreo-/иврит/ יהוה, YHWH/тетраграматон, от гъцки/), y sus variantes Yahvи , Yavи, Yahvиh, Jehovа y Jehovah според библейската традиция е собственото име на Бог,разкрито на Мойсей в Изход 3-та глава,във видението за горящата къпина,където това име се идентифицира с Богът на израелските патриарси(Авраам,Исаак,Юда).Това име се споменава ок.6800 пъти в старозаветните еврейски писания.

Етимология

Точното значение на името все още е обект на спор между специалистите.Съгласно една от теориите,съответства на един превод на библейския текст на Изход 3:13-14 ,в който Бог(Yahveh) кара Мойсей да каже на израилския народ,че "Аз Съм"[אהיה] в отговор на мойсеевия въпрос "Какво да им кажа, кой ме изпраща?"

Друг вариант твърди,че става въпрос за комбинация от минало(היה), сегашно(הוה) и бъдеще(יהיה) време на корена на глагола "съм",за да покаже вечността на божественото съществуване.Откровение 1:8

Съгласно трета версия,става въпрос за причинителната форма на същия глагол,означавайки "Причината за съществуването".Много други имена на арабски и иврит отговарят на тази форма,което изглежда потвърждава хипотезата.

Четвърта версия казва, че вероятно става въпрос за винителния падеж (estado imperfecto) на глагола hawаh(ставам).Тогава Yahvиh би означавало "Причинителят на всичко станало" .Въпреки всичко много специалисти са стигнали до заключението,че божието име Jehovа ,е производно на еврейския глагол "Yah",който се превежда в онази част ,където на Мойсей се казва"Аз съм Оня, Който съм"

Ето защо според библейската традиция(а не според Кабала,нумерологоята и т.н.) Бог е онзи, на когото дължим съществуването си и би било подходящо да имаме респект и уважение към него и неговото име.Смисълът на третата заповед е този-признание или признателност към Господаря на всичко,в Псалми 89 :11 се казва "Твои са небесата, Твоя и земята; Вселената и всичко що има в нея - Ти си ги основал."

Освен това,ако прочетем Езекиил 36:20,21 ще видим,че Бог смята своето име за свято,още една причина.

" И когато влязоха между народите, гдето отидоха, омърсиха Моето свето име, тъй щото се говореше за тях: Тия са людете на Иеова, и из земята Му излязоха;

Смилих се, обаче, за светото Си име, което Израилевият дом бяха омърсили между народите, при които отидоха."

Редактирано от arenas (преглед на промените)

Предлагам ви един превод от испански(мой,не претендирам за прецизност)на това,какво се споменава в es.wikipedia.org за божието име Yahweh (en hebreo-иврит) יהוה, YHWH), y sus variantes Yahvи , Yavи, Yahvиh, Jehovа y Jehovah. Защо предпочитам es.wikipedia.org пред български,ми защото информацията е много повече и по-задоволителна от това което се дава на родния ни език,но и там всеки може да се убеди,че "Бог" не е божието име,нито пък "Господ"

Yahweh (en hebreo-/иврит/ יהוה, YHWH/тетраграматон, от гъцки/), y sus variantes Yahvи , Yavи, Yahvиh, Jehovа y Jehovah според библейската традиция е собственото име на Бог,разкрито на Мойсей в Изход 3-та глава,във видението за горящата къпина,където това име се идентифицира с Богът на израелските патриарси(Авраам,Исаак,Юда).Това име се споменава ок.6800 пъти в старозаветните еврейски писания.

Етимология

Точното значение на името все още е обект на спор между специалистите.Съгласно една от теориите,съответства на един превод на библейския текст на Изход 3:13-14 ,в който Бог(Yahveh) кара Мойсей да каже на израилския народ,че "Аз Съм"[אהיה] в отговор на мойсеевия въпрос "Какво да им кажа, кой ме изпраща?"

Друг вариант твърди,че става въпрос за комбинация от минало(היה), сегашно(הוה) и бъдеще(יהיה) време на корена на глагола "съм",за да покаже вечността на божественото съществуване.Откровение 1:8

Съгласно трета версия,става въпрос за причинителната форма на същия глагол,означавайки "Причината за съществуването".Много други имена на арабски и иврит отговарят на тази форма,което изглежда потвърждава хипотезата.

Четвърта версия казва, че вероятно става въпрос за винителния падеж (estado imperfecto) на глагола hawаh(ставам).Тогава Yahvиh би означавало "Причинителят на всичко станало" .Въпреки всичко много специалисти са стигнали до заключението,че божието име Jehovа ,е производно на еврейския глагол "Yah",който се превежда в онази част ,където на Мойсей се казва"Аз съм Оня, Който съм"

Ето защо според библейската традиция(а не според Кабала,нумерологоята и т.н.) Бог е онзи, на когото дължим съществуването си и би било подходящо да имаме респект и уважение към него и неговото име.Смисълът на третата заповед е този-признание или признателност към Господаря на всичко,в Псалми 89 :11 се казва "Твои са небесата, Твоя и земята; Вселената и всичко що има в нея - Ти си ги основал."

Освен това,ако прочетем Езекиил 36:20,21 ще видим,че Бог смята своето име за свято,още една причина.

" И когато влязоха между народите, гдето отидоха, омърсиха Моето свето име, тъй щото се говореше за тях: Тия са людете на Иеова, и из земята Му излязоха;

Смилих се, обаче, за светото Си име, което Израилевият дом бяха омърсили между народите, при които отидоха."

Да бе, интересно, защо Йехова е толкова ревнив към своя народ - евреите, и непрекъснато изисква почитание и признателност? Това не се връзва със собствените му твърдения за всесилност и вездесъщност. :);)

е е в това проблема. Разбира се, че ще ми е неприятно.

Хайде, да предположим, че Йехова е с антропоморфни качества - обича, мрази, поощрява и т.н. Ако е така, моята забележка е резонна - изброените му качества влизат в противоречие с твърденията му зе всемогъщество и вездесъщност - просто такава невероятна сила и мощ не се нуждае от поддръжка и доказване.

Можем да предположим, че просто писалите/преписвалите/редактиралите Библията вменяват на Йехова човешки качества. Е, тогава май не си струва да обсъждаме проблема - ако са постъпили така със Словото Божие, как да им вярваме за каквото и да било друго - тогава библията престава да бъде авторитет, поне за мен.

Има и трета възможност - Йехова да е племенен бог, ламтящ за по-голяма власт, отколкото подхожда за ранга му.

Е, има и четвърта - доста и съвършено трудно отделимо да са преплетени идеите за ДВА БОГА

- Йехова - племенен бог на евреите

- Елохим /елохимите/ - Господ Бог, Великият Архитект еманирал, задвижил и поддържащ Универсума. Имената сложих напосоки, не държа на тях. Но ми се ще да си поговорим за тези идеи, или за каквото и друго тълкувание :P;)

...моля ви, не приемайте тези идеи за богохулство, защото не са.

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.