Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

;) Да, бе! И аз така открих за себе си учението на Петър Дънов, след като прочетох критиката за него в един мисионерски справочник!

Редактирано от Багира (преглед на промените)

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Не само.

По-скоро до изпълняване на целите, които си е поставило учението.Говоря в общ смисъл, не само за конкретното учение.....

Много неща правилни има в учението на Дънов! Но не всичко е разбираемо. И не всичко е вярно.

Ама... кое учение е разбираемо за всички? И разбирането с течение на времето много се променя! Що се отнася до верността- с кой критерий да преценим? А и едно учение не е само набор от думи! Предполагам, че ако Учителя е искал да остави учение във вид удобен за изучаване- като наръчник някакъв, би го направл. Но не го е направил. Може ли това да е просто поради липса на време, или възможност? Може би хората изобщо нямат нужда от такъв вид учение? Изречените от него думи, както и събирането на хората, преживяването на тези думи, може би има съвсем друго значение и стойност, много по- различни от всичките думи изречени по беседите взети заедно?

• Автор

"

б) Учението на Дънов за Св. Троица

Дънов казва:

"Троеличност на Бога. Какво означават тези думи? - Три същества (?) различни, които имат една мисъл, една воля - Отец, Син и Св. Дух. Средата на всички същества и за душата - това е Бог; елементът, който носи живота в себе си - това е Христос, а условието, което спомага за проявлението на живота - това е Св. Дух" (пак там, стр. 252).

На друго място, като се спира на тоя християнски догмат, Дънов казва:

Скъпа Нелена,това което си копирала и поставила тук ,направи ли някакво усилие да прочетеш ?

Запозната ли си въобще с Българската Православана църква и нейните канони,та чак взе да пишеш за нейното отношение към словата на Учителя Дънов ?

Нещата за които искаш да пишеш тук искат малко прочит и след това разбиране.Какъв е смисъла да пишеш за нещо което,нито си чела,нито си правиш труда да го правиш.Прочети една книга поне и след това може да обсъдим нещата ,които те вълнуват.Сега нищо не обсъждаме,тоест ти не си оставила никакво мнение по темата.

Скъпа Нелена,това което си копирала и поставила тук ,направи ли някакво усилие да прочетеш ?

Запозната ли си въобще с Българската Православана църква и нейните канони,та чак взе да пишеш за нейното отношение към словата на Учителя Дънов ?

Нещата за които искаш да пишеш тук искат малко прочит и след това разбиране.Какъв е смисъла да пишеш за нещо което,нито си чела,нито си правиш труда да го правиш.Прочети една книга поне и след това може да обсъдим нещата ,които те вълнуват.Сега нищо не обсъждаме,тоест ти не си оставила никакво мнение по темата.

Дънов казва:

"Троеличност на Бога. Какво означават тези думи? - Три същества (?)

Бог е ЕДНА личност с ТРИ проявления.Тези три проявления Бог е превърплатил и в Христос,при раждането му на Земята.

Чела съм много от нещата,които е писал така нареченият "учител" Петър Дънов,и учението му...просто това са пълни глупости,той изопачава истината,за мен той е болен мозък,и всеки който следва учението му,рано или късно се превръща в такъв.Да,направила съм усилие да прочета и разбера всичко.Книги съм чела много повече отколкото предполагаш.

Ако ще спорим,то нека е на ЛС,не в теми.

Дънов казва:

Бог е ЕДНА личност с ТРИ проявления.Тези три проявления Бог е превърплатил и в Христос,при раждането му на Земята.

Чела съм много от нещата,които е писал така нареченият "учител" Петър Дънов,и учението му...просто това са пълни глупости,той изопачава истината,за мен той е болен мозък,и всеки който следва учението му,рано или късно се превръща в такъв.Да,направила съм усилие да прочета и разбера всичко.Книги съм чела много повече отколкото предполагаш.

И ще ни лишите от възможността да се образоваме?Никакви Л.С.,тука си пишете!Може да е бил болен мозък,ама я ми посочи един здрав...Всички човешки мозъци са болни,Нелена.Независимо ,че най-болните си мислят,че са най-здрави! Публикувано изображение

П.С.Сега гледам шоуто на Слави,бъбри си с мистър гей'''еди какъв си .....и той си мисли че е нормален... Публикувано изображение

Редактирано от N e o (преглед на промените)

• Автор

Дънов казва:

Добре приеми,че аз съм болен мозък,което трябва да те кара да стоиш далеч от моите коментари,за да не вземеш да се разболееш и ти.

Аз не споря ! Нямам никакво желание да ти пиша на ЛС,защото има опасност да те разболея.

Продължавай да четеш,намери своята истина и я изживей.

Съжалявам само ,че обременявам четящите тук с ненужни драсканици,едно от нещета към които се стремя е да не празнословя.

Въпроса зададох,защото не разбрах точно за кого питаш с какво се е надрусал.А градивната ти критика на учението и личността на Дънов,много ми бе полезна.Тоя човек е бил велик. Публикувано изображение

Кой е бил велик и признат в собствената си страна. / у дома.

Публикувано изображение Много обичам извадени от контекста цитати. Или посочени цитати без да е посочен източника. Но добре е, че хората четат, интересуват се сравняват. Хубаво е да си имаме лична позиция и обща култура.

Мисля, че точно в собствената си страна Петър Дънов не е признат. Имаше една куриозна история, свързана с гроба му и евентуалното място на сграда на японското посолство, но не ми се внася политически привкус, пък и знам за нея от втора ръка. (е не е трета, все пак...) Но не е необходимо да правя поредната верига на развален телефон. Мисълта ми беше, че макар че попадна в класацията на великите българи, в страната ни не може да се счита, че е признат. Но това няма голямо значение.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Алберт Айнщайн е казал:"Целият свят се прекланя пред мен,а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България".

Съгласна съм и с приказката, че никой не е пророк в собствената си страна

Времето е единственият съдник на делата на хората. След време, след мноооого дълъг период от време, ще се разбере кой е бил велик и кой не. А делата и словата на хората, живели и проправяли пътеките от Земята до небесата или на езика на психологията казано от съзнаваното до несъзнаваното, ще бъдат разбираеми за онези, които идват след тях. На гърба на първите, които вървят напред, няма очи, затова онези, които ги следват, не могат да видят истината им. На последните им остава да се задоволяват само с обсъждане на задника им, защото дотолкова им стига взора. Прочетох по-горе едно мнение, изказващо съмнение върху психичното здраве на учениците на Дънов. На него ще отговоря, че това е така, но не е свързано нито с него, нито с учението му. Защото едно е да ревеш с пълен глас и да се биеш в гърдите като се зовеш нечий ученик, а друго е да го носиш вътре мълком.

Редактирано от Maat (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Можеш ли да кажеш кой е велик? А кой е най-велик? Основният въпрос е - кой може да каже кои са най-великите? Имаш ли това право? Ако питаш 3-ма ще кажат по 3 идеи или поне три разбъркани подредби. Какъв е критерия - един може да познава 100 човека от областта на изкуството. Друг познава само 100 инженера и те са най-великите за него.

Да, няма смисъл да се определя кой е най- велик. Но има смисъл да се опитвам да разбера духовното послание на един Учител. То е за мен. Учителят си го знае! А аз имам да си уча още. И домашни работи имам. И изпити.

Много неща правилни има в учението на Дънов! Но не всичко е разбираемо. И не всичко е вярно.

Толкова много вече съм обяснявала за тоя Дънов.....кажи ми кои са тези правилни неща????Ти въобще чела ли си му 'проповедите' и 'поученията' или просто ей така,да се включиш и ти в темата.

Толкова много вече съм обяснявала за тоя Дънов.....кажи ми кои са тези правилни неща????Ти въобще чела ли си му 'проповедите' и 'поученията' или просто ей така,да се включиш и ти в темата.

Е нали щеше на ЛС?

Няма сега да се надвикваме (надписваме) я! Като не ти се чете- не чети! Като не виждаш правилни неща - не се напъвай! Или си сложи очила! Или ... "прави упражнения" ... за подобряване на зрението без очила...

Ето нещо по въпроса за тия дето се интересуват:

Езотериката като път

След като достатъчно ясно се разграничихме както от науката, така и от парапсихологията, можем да се обърнем към пътя на езотериката. Целта на този път е съвършенс¬твото на човека, мъдростта, преодоляването на полярност¬та, единението с Бога, unio mystica, химическата сватба, кос¬мическото съзнание. Всички тези понятия са опити да се опише крайната цел на човешкия път. Сега тези понятия може би звучат като голи фрази, но се надявам, че по-нататъш¬ните ни занимания ще ги изпълват с все повече съдържание.

За да постигнем целта, е необходимо да опознаем езотеричните закони на Вселената и да се научим да ги разбираме. Напредването в знанията и промяната у човека трябва да вървят ръка за ръка. Човекът трябва да става по-съзна¬телен, за да може все по-ясно да разбира истинската си за¬дача и цел. По един такъв път средствата за ориентация са много необходими. Необходими са табели и знаци, 1соито да дават информация по кръстопътищата накъде продължава верният път. Подобни помощни средства са езотеричните техники и дисциплини. Има ги в изобилие. Ще споменем са¬мо най-важните: астрология, кабала, таро, алхимия, магия, йога, медитация, И Дзин. Всички тези дисциплини не са са¬моцел, а помощни средства за ориентация, знаци по пътя.

Опасно е, ако хората бъркат пътепоказателите със са¬мия път. Често срещаме чисти астролози, чисти кабалисти и какви ли не още специалисти, които вярват, че в сво¬ята специфична област са открили ключа към света. За съжаление, тези хора са спрели край някой пътепоказател, който им е станал любим, и сами на себе си си пречат да продължат по-нататък. Езотеричните дисциплини трябва да освобождават човека от старите му вкоренени предста¬ви, само че те твърде често се използват за създаването на нови. Можеш да смяташ, че си напреднал, а всъщност само да си сменил предмета на пристрастията.

Тук искам да добавя няколко думи за източните и западни¬те техники. Всяко езотерично развитие завършва с разбира¬нето на истината. Има само една истина. Тя е независима от време, култура и религия. В различните времена и култури ме¬тодите за достигане до тази истина са се оформяли по раз¬личен начин, но всички те са еднакво добри и полезни като по¬мощни средства. Във всеки случай, човек е по-близо до систе¬мите и символите на собствената си култура. Значително по-трудно и обикновено по-продължително е, когато западни¬ят човек изминава пътя с помощните средства на Изтока.

Споменавам това, защото в момента заниманията с из¬точни езотерични системи и религии са се превърнали в мо¬да, която пречи на много хора да забележат, че ние на За¬пад разполагаме също с богат избор от езотерични системи. Те имат предимството, че са по-добре пригодени към нашето мислене и нашите житейски навици.

Това е единствената причина, поради която във всички¬те си трудове се позовавам почти изключително на чети¬рите основни стълба на западната езотерика. Те са: астро¬логия, кабала, алхимия и магия. Тези системи често се опре¬делят като първоразредни науки, от които едва с течение на времето са се разбили науките от втори ранг (астроно¬мия, химия и така нататък).

Езотериката е стара колкото човечеството. Винаги я е имало и винаги ще я има. От самото начало тя съхранява сбора от знания за Вселената, които са достъпни за човека. Нейните уроци не зависят от времето, те никога не биват коригирани, никога не се модернизират, никога не остаряват.

Нашата модерна наука не разбира, че цялото знание е винаги тук. Тя живее с илюзията, че с всяко ново откритие се приближаваме все по-близо до истината и че е само въп¬рос на време, докато узнаем „всичко".

От езотерична гледна точка нещата стоят по точно обратния начин. Знанието си е винаги тук, само че отдел¬ният човек трябва да се развива, стремейки се към него, за да може да го познае. Илюстрирано с пример, това ще ре¬че: творбите на Омир са написани отдавна, но всяко дете едва чрез обучението си в училище полека-лека се развива дотам, че да може да ги чете и разбира. За детето не е важно дали други преди него и колцина са чели Омир. То че¬те за първи път в живота си Омир, когото са чели и преди няколко хиляди години.

Херметическата философия

Ако сравним действителността с кръг, то науката раз деля кръга от периферията му навътре на множество сегменти, т. е. на специализирани дисциплини (медицина, физика, химия, биология и така нататък). Чрез изследването на тези специални области хората се надяват, че един ден ще се срещнат в центъра на Кръга. За съжаление обаче тази цел се отдалечава на все по-недостижимо разстояние, защото високата степен на специализация прави все по-трудно интердисциплинарното разбиране.

Езотеричните занимания започват не в периферията, а в центъра на кръга. Езотериката проучва универсалните закономерности. Веднъж разбрали ги, на нас ни остава само да ги проектираме върху различните сегменти на кръга, върху различните специални области. Това знание превъзхожда знанието на специалиста, защото то се отнася за всички останали области и може адекватно да подреди всички специалности в действителността.

Езотеричното мислене следва един основен принцип. Неговата езикова формулировка ни връща към родоначалника на езотериката Хермес Трисмегист . Кръстена на не¬го, езотериката се нарича още „херметическа философия". Хермес Трисмегист, „трикратно Великият Хермес" е бил жрец и посветен в древен Египет. Подробностите от би¬ографията му обаче се губят в мрака на историята. Той е събрал квинтесенцията на мъдростта в петнайсет тези, написани върху плоча от зелен ориенталски корунд. Плоча¬та, която отдавна е изчезнала, влиза в историята под името „Тabula smaragdina". Ето и нейният текст.

Табула смарагдина на Хермес Трисмегист

1. Истинско означава без лъжа, със сигурност и най-искрено.

2. Онова, което е долу, е същото като онова, което е го¬ре. И онова, което е горе, е същото като онова, което е долу, за да се осъществят чудесата на едно-единствено нещо.

3. И еднакви, като създадени от единствения Бог, са всички неща, дошли от представата на едно-единствено не¬що. Значи, от това единствено нещо са родени всички неща, по негово подобие.

4. Бащата на това нещо е Слънцето, майката е Луната.

5. Вятърът го е износил в утробата си.

6. Кърмачката на това нещо е Земята.

7. Навсякъде до това единствено нещо е бащата на цяло¬то съвършенство на света.

8. Енергията на същото това нещо е съвсем цялостна, както когато е било превърнато в земя.

9. Трябва да разделиш земята от огъня, тънкото от дебе¬лото, много нежно и с голямо разбиране.

10. То се издига от земята към небето и се връща отново към земята и приема силата на горните неща и на дол¬ните неща.

11. Тогава ще имаш красотата на целия свят. Всяко неразби¬ране ще отстъпи пред теб. Това единствено нещо е най-силната сила от всички сили, защото то може да преодо¬лее всички неясноти и да проникне във всяка твърдост.

12. По този начин е създаден светът.

13. Ще се появят прерасни подобия, чиято същност е опи¬сана тук.

14. Името ми е Хермес Трисмегист, защото аз съм този, който притежава трите части на мъдростта на целия свят.

15. Каквото казах за делото на слънцата, в него не липсва нищо, напълно съвършено е.

Знам, че на пръв поглед този текст изглежда напълно непроницаем за модерния човек. Но причината не е текстът, а нашето разбиране. В тези петнайсет тези е събра¬но цялото знание, което някога е било достъпно за човека. Текстът описва създаването на нашата Вселена и заедно с това и изнамирането на алхимическия камък на мъдреците. За онзи, който разбере целия текст, всички библиотеки ще станат излишни, защото той ще притежава цялата мъд¬рост - „В него не липсва нищо, напълно съвършено е".

Подобни твърдения могат да се изтълкуват като фантасмагории и да дадат достатъчно основание на някой на това място да скъса окончателно с интереса си към езотериката. Който обаче си направи труда да се зарови по-дълбоко в изучаването на херметическия език и символика, един ден сам ще проумее значението на този текст.

Не е от Дънов,но той едва ли би имал нещо против такова тълкуване

Ето нещо по въпроса за тия дето се интересуват:

Езотериката като път

След като достатъчно ясно се разграничихме както от науката, така и от парапсихологията, можем да се обърнем към пътя на езотериката. Целта на този път е съвършенс¬твото на човека, мъдростта, преодоляването на полярност¬та, единението с Бога, unio mystica, химическата сватба, кос¬мическото съзнание. Всички тези понятия са опити да се опише крайната цел на човешкия път. Сега тези понятия може би звучат като голи фрази, но се надявам, че по-нататъш¬ните ни занимания ще ги изпълват с все повече съдържание.

За да постигнем целта, е необходимо да опознаем езотеричните закони на Вселената и да се научим да ги разбираме. Напредването в знанията и промяната у човека трябва да вървят ръка за ръка. Човекът трябва да става по-съзна¬телен, за да може все по-ясно да разбира истинската си за¬дача и цел. По един такъв път средствата за ориентация са много необходими. Необходими са табели и знаци, 1соито да дават информация по кръстопътищата накъде продължава верният път. Подобни помощни средства са езотеричните техники и дисциплини. Има ги в изобилие. Ще споменем са¬мо най-важните: астрология, кабала, таро, алхимия, магия, йога, медитация, И Дзин. Всички тези дисциплини не са са¬моцел, а помощни средства за ориентация, знаци по пътя.

Опасно е, ако хората бъркат пътепоказателите със са¬мия път. Често срещаме чисти астролози, чисти кабалисти и какви ли не още специалисти, които вярват, че в сво¬ята специфична област са открили ключа към света. За съжаление, тези хора са спрели край някой пътепоказател, който им е станал любим, и сами на себе си си пречат да продължат по-нататък. Езотеричните дисциплини трябва да освобождават човека от старите му вкоренени предста¬ви, само че те твърде често се използват за създаването на нови. Можеш да смяташ, че си напреднал, а всъщност само да си сменил предмета на пристрастията.

Тук искам да добавя няколко думи за източните и западни¬те техники. Всяко езотерично развитие завършва с разбира¬нето на истината. Има само една истина. Тя е независима от време, култура и религия. В различните времена и култури ме¬тодите за достигане до тази истина са се оформяли по раз¬личен начин, но всички те са еднакво добри и полезни като по¬мощни средства. Във всеки случай, човек е по-близо до систе¬мите и символите на собствената си култура. Значително по-трудно и обикновено по-продължително е, когато западни¬ят човек изминава пътя с помощните средства на Изтока.

Споменавам това, защото в момента заниманията с из¬точни езотерични системи и религии са се превърнали в мо¬да, която пречи на много хора да забележат, че ние на За¬пад разполагаме също с богат избор от езотерични системи. Те имат предимството, че са по-добре пригодени към нашето мислене и нашите житейски навици.

Това е единствената причина, поради която във всички¬те си трудове се позовавам почти изключително на чети¬рите основни стълба на западната езотерика. Те са: астро¬логия, кабала, алхимия и магия. Тези системи често се опре¬делят като първоразредни науки, от които едва с течение на времето са се разбили науките от втори ранг (астроно¬мия, химия и така нататък).

Езотериката е стара колкото човечеството. Винаги я е имало и винаги ще я има. От самото начало тя съхранява сбора от знания за Вселената, които са достъпни за човека. Нейните уроци не зависят от времето, те никога не биват коригирани, никога не се модернизират, никога не остаряват.

Нашата модерна наука не разбира, че цялото знание е винаги тук. Тя живее с илюзията, че с всяко ново откритие се приближаваме все по-близо до истината и че е само въп¬рос на време, докато узнаем „всичко".

От езотерична гледна точка нещата стоят по точно обратния начин. Знанието си е винаги тук, само че отдел¬ният човек трябва да се развива, стремейки се към него, за да може да го познае. Илюстрирано с пример, това ще ре¬че: творбите на Омир са написани отдавна, но всяко дете едва чрез обучението си в училище полека-лека се развива дотам, че да може да ги чете и разбира. За детето не е важно дали други преди него и колцина са чели Омир. То че¬те за първи път в живота си Омир, когото са чели и преди няколко хиляди години.

Херметическата философия

Ако сравним действителността с кръг, то науката раз деля кръга от периферията му навътре на множество сегменти, т. е. на специализирани дисциплини (медицина, физика, химия, биология и така нататък). Чрез изследването на тези специални области хората се надяват, че един ден ще се срещнат в центъра на Кръга. За съжаление обаче тази цел се отдалечава на все по-недостижимо разстояние, защото високата степен на специализация прави все по-трудно интердисциплинарното разбиране.

Езотеричните занимания започват не в периферията, а в центъра на кръга. Езотериката проучва универсалните закономерности. Веднъж разбрали ги, на нас ни остава само да ги проектираме върху различните сегменти на кръга, върху различните специални области. Това знание превъзхожда знанието на специалиста, защото то се отнася за всички останали области и може адекватно да подреди всички специалности в действителността.

Езотеричното мислене следва един основен принцип. Неговата езикова формулировка ни връща към родоначалника на езотериката Хермес Трисмегист . Кръстена на не¬го, езотериката се нарича още „херметическа философия". Хермес Трисмегист, „трикратно Великият Хермес" е бил жрец и посветен в древен Египет. Подробностите от би¬ографията му обаче се губят в мрака на историята. Той е събрал квинтесенцията на мъдростта в петнайсет тези, написани върху плоча от зелен ориенталски корунд. Плоча¬та, която отдавна е изчезнала, влиза в историята под името „Тabula smaragdina". Ето и нейният текст.

Табула смарагдина на Хермес Трисмегист

1. Истинско означава без лъжа, със сигурност и най-искрено.

2. Онова, което е долу, е същото като онова, което е го¬ре. И онова, което е горе, е същото като онова, което е долу, за да се осъществят чудесата на едно-единствено нещо.

3. И еднакви, като създадени от единствения Бог, са всички неща, дошли от представата на едно-единствено не¬що. Значи, от това единствено нещо са родени всички неща, по негово подобие.

4. Бащата на това нещо е Слънцето, майката е Луната.

5. Вятърът го е износил в утробата си.

6. Кърмачката на това нещо е Земята.

7. Навсякъде до това единствено нещо е бащата на цяло¬то съвършенство на света.

8. Енергията на същото това нещо е съвсем цялостна, както когато е било превърнато в земя.

9. Трябва да разделиш земята от огъня, тънкото от дебе¬лото, много нежно и с голямо разбиране.

10. То се издига от земята към небето и се връща отново към земята и приема силата на горните неща и на дол¬ните неща.

11. Тогава ще имаш красотата на целия свят. Всяко неразби¬ране ще отстъпи пред теб. Това единствено нещо е най-силната сила от всички сили, защото то може да преодо¬лее всички неясноти и да проникне във всяка твърдост.

12. По този начин е създаден светът.

13. Ще се появят прерасни подобия, чиято същност е опи¬сана тук.

14. Името ми е Хермес Трисмегист, защото аз съм този, който притежава трите части на мъдростта на целия свят.

15. Каквото казах за делото на слънцата, в него не липсва нищо, напълно съвършено е.

Знам, че на пръв поглед този текст изглежда напълно непроницаем за модерния човек. Но причината не е текстът, а нашето разбиране. В тези петнайсет тези е събра¬но цялото знание, което някога е било достъпно за човека. Текстът описва създаването на нашата Вселена и заедно с това и изнамирането на алхимическия камък на мъдреците. За онзи, който разбере целия текст, всички библиотеки ще станат излишни, защото той ще притежава цялата мъд¬рост - „В него не липсва нищо, напълно съвършено е".

Подобни твърдения могат да се изтълкуват като фантасмагории и да дадат достатъчно основание на някой на това място да скъса окончателно с интереса си към езотериката. Който обаче си направи труда да се зарови по-дълбоко в изучаването на херметическия език и символика, един ден сам ще проумее значението на този текст.

Не е от Дънов,но той едва ли би имал нещо против такова тълкуване

глава от "Съдбата като шанс" от Торвалд Детлефсен

Neo, щастлив съм, че я четеш. Тази книга ни дава обща база за разбиране един на друг. Ако добре вникнем в нея, можем спокойно да си говорим вече за езотерика. Повечето недоразумения от взаимно неразбиране отпадат.

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

глава от "Съдбата като шанс" от Торвалд Детлефсен

Neo, щастлив съм, че я четеш. Тази книга ни дава обща база за разбиране един на друг. Ако добре вникнем в нея, можем спокойно да си говорим вече за езотерика. Повечето недоразумения от взаимно неразбиране отпадат.

И аз съм щастлив,Valentinus.Не съм сигурен само има ли смисъл от говорене,за неща дето не се поддават на описание,но може да опитаме. Публикувано изображение:speak:

И аз съм щастлив,Valentinus.Не съм сигурен само има ли смисъл от говорене,за неща дето не се поддават на описание,но може да опитаме. Публикувано изображение:wors:

Не съм чела постовете по-горе признавам, но съм напълно съгласна с това. Всъщност, това е идеята :bye1:

Въпреки всички и въпреки всичко:

http://www.vbox7.com/play:b37e056c

Поздрави!

Много внимателно трябва да се четат беседите на Учителя. Напълно е възможно да бъдат заключени за някои очи. И в някакъв момент. Ето моите днешни извадки то беседата "Синаповото зърно":

Ако разгледате вярванията на сегашните хора, ще видите, че там няма нищо Божествено.

Желанието на човека да подигне света трябва да бъде лично желание. Всеки сам трябва да пожелае да се подигне

Ако педагозите продължават да мислят, че с техните методи те ще могат да възпитат децата и да ги отправят в права посока, аз оспорвам това тяхно твърдение.

Никой не може да действува против вярата на човека. Когато се казва, че можем да бъдем едно с Христа, разбирам, че и у нас трябва да действува желанието, онази воля, да изпълним волята Божия. Значи, нашата воля и волята на Христа трябва да действуват в една и съща посока. Когато волята на хората се съединява в едно, тогава те стават силни. Някой казва: „Аз оправих този свят.“ Не, човек може сaмо да даде условия за нещо, но той сам не може да оправи тази работа.

И апостол Павел, който беше израилтянин, като позна закона на противоречията, каза: „Кой ще ме избави от това противоречие?“ Той само загатна това, но намери един изходен път. Той каза, че човек може да претърпи едно превръщане. Низшето естество на човека може да се превърне, може да се преобрази, но за това се изисква голяма топлина и голямо налягане.

Богат материал за размисъл. и приложение, ако измислим нещо, в резултат на размисъла.

ПРАВОСЛАВИЕ СРЕЩУ ДЪНОВИЗЪМ

Православната Църква отдавна си е казала тежката дума за антихристиянското учение на Петър Дънов. Да разгледаме защо и на какво е осъден г-н Дънов, разбира се, съгласувано с Библията.

Твърде важна и базова за дъновизма е идеята за прераждането на душата от едно тяло, в друго тяло. Тази идея е толкова важна за Дънов, че ако се докаже, че прераждане няма, целия дъновизъм рухва и остава една голяма лъжа. И така, да почнем: Откъде и от кого взема Дънов идеята за прераждането? От теософите, а те от своя страна, от Индия. Лидерката на теософите Елена Блаватска, закоравялата пушачка казва:"Християнството трябва да бъде унищожено... то трябва да бъде заменено от будизма". А индийските махатми през 1926 год. изпращат послание до съветското правителство (виж Рьорих - "Отворени двери" стр. 11), където пишат: "Вие сте премахнали църквата, превърната в разсадник на лъжа и суеверия..." Махатмите изпратили и "свещена" хималайска пръст с надпис: "За гроба на нашия брат махатма Ленин"... Ето от кои учители се е учил Петър Дънов... А какво казва Библията: "НА ЧОВЕЦИТЕ Е ОТРЕДЕНО ДА УМРАТ ЕДИН ПЪТ, А СЛЕД ТОВА СЪД." (Евр. 9:27). "А КОЛКОТО ДО СТРАХЛИВИТЕ, НЕВЯРВАЩИТЕ... И ВСИЧКИ ЛЪЖЦИ, ТЯХНАТА УЧАСТ ЩЕ БЪДЕ В ЕЗЕРОТО, КОЕТО ГОРИ С ОГЪН И ЖУПЕЛ. ТОВА Е ВТОРАТА СМЪРТ." (Откр. 21:8). И това беше

1-ва анатема за г-н Дънов - за фалшивото прераждане. И една уточняваща информация за дъновистите: Ако някой започне да говори, че си спомня предишния си живот с точни (после доказани) подробности, които впечатляват, след прочитане на молитва от свещеник за изгонване на дяволски сили от него, изведнъж човекът не може да си спомни нищо за предишен живот... Защо става така приятели? Помислете сами!

2-ра анатема - Дънов нарушава Божията заповед: "ПОЧИТАЙ РОДИТЕЛИТЕ СИ", а също и "БЪДЕТЕ КРОТКИ И СМИРЕНИ". Отричайки се от православието (баща му е бил православен свещеник) и като се възгордял, "подобрил" Христос и апостолите. "БОГ СЕ ПРОТИВИ НА ГОРДЕЛИВИТЕ, А НА СМИРЕНИТЕ ДАВА БЛАГОДАТ"(1 Пет.5:5). Затова Дънов и последователите му ще получат обратното на благодатта!

3-та анатема - Дънов се нарича учител, въпреки Божието слово: "А ВИЕ НЕДЕЙТЕ СЕ НАРИЧА УЧИТЕЛИ, ЗАЩОТО ЕДИН Е ВАШИЯ УЧИТЕЛ - ХРИСТОС..." (Мат. 13:7). И още: "НИКОИ НЕ БИВА ДА УЧИТЕЛСТВУВА, АКО НЕ Е ПРАТЕН." (Римл.10:15) - т.е. ако не е ръкоположен. Незаконно присвоилите си тая власт са: ЛЪЖЕУЧИТЕЛИ (2 Петр.2:1), ЛЮТИ ВЪЛЦИ (Деян. 20:29), ЛУКАВИ РАБОТНИЦИ (2 Кор. 11:13), НЕ БЛАГОВЕСТВУВАТ ХРИСТОВОТО ЕВАНГЕЛИЕ (Гал.1:8), ГОВОРЯТ ИЗОПАЧЕНО (Деян. 20:30), ОТСТЪПВАТ ОТ ВЯРАТА И СЕ ПОДДАВАТ НА МАМЛИВИ ДУХОВЕ И БЕСОВСКИ УЧЕНИЯ...

4-та анатема - г-н Дънов се смята за прероден Христос, тълкувател и изправител на Христовото учение и точно пасва към Христовите думи: "АКО НЯКОЙ ВИ КАЖЕ: ЕТО ТУК Е ХРИСТОС, ИЛИ ТАМ - НЕ ВЯРВАЙТЕ; ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ ЛЪЖЕУЧИТЕЛИ И ЛЪЖЕПРОРОЦИ..." (Мат.24:23). "Христос живее между нас, казва Дънов, и всеки може да го види ... с туй зрение, което вижда през стени." Не, бай Петре, Христос живее на небето, а между нас живеят поднебесните духове на злобата, и те дебнат на кой горделивец да се явят като светъл ангел, за да се възгордее той още повече, да повлече след себе си и други, та всички да погинат: "САМ САТАНАТА СЕ ПРЕОБРАЗУВА В АНГЕЛ НА СВЕТЛИНАТА" ( 2 Кор.11:14 ); "ДЯВОЛЪТ, КАТО РИКАЕЩ ЛЪВ, ОБИКАЛЯ И ТЪРСИ КОГО ДА ГЛЪТНЕ" (1 Петр.5:8). Нима Иисус не каза "АЗ СЪМ С ВАС ПРЕЗ ВСИЧКИ ДНИ ДО СВЪРШЕКА НА СВЕТА" (Мат.28:20)! До свършека на света, "учителю" а не до 2000 години. За Него 2000 години са като 2 дни!

5-та анатема - Дънов отрича Църквата Христова. Когато ХРИСТОС ОСНОВА ЦЪРКВАТА СИ Мат. 16:18), като "СТЪЛП И КРЕПИЛО НА ИСТИНАТА" (1 Тим. 3:15) "И ЧРЕЗ НЕЯ ВСЕКИ МОЖЕ ДА СТАНЕ СИН БОЖИ" (Йоан 15:1), и "КОЙТО НЕМАРИ ЦЪРКВАТА, ТОЙ Е КАТО ЕЗИЧНИК И МИТАР" (Мат.18:17). Дънов насажда убеждението, че Църквата, основана от Иисус Христос се е загубила (макар че Спасителят обещава да пребъде до СВЪРШЕКА НА ВЕКОВЕТЕ!) и ще се образува една "нова църква" на любовта. А тайната му цел е да погребе в тая "нова църква" и истината, и любовта, защото не може любовта да цъфти на почвата на лъжата.

6-та анатема -"Дяволът е отличен учител",казва Дънов. Не, казва Библията, "ДЯВОЛЪТ, ЗЛИТЕ ДУХОВЕ НИ УЧАТ САМО НА ЗЛО"! (Деян 5:3, Йоан 8:44). "ДЯВОЛЪТ И ЛЪЖЕПРОРОКЪТ ЩЕ БЪДАТ ХВЪРЛЕНИ В ОГНЕНОТО ЖУПЕЛНО ЕЗЕРО И ЩЕ БЪДАТ МЪЧЕНИ ДЕНЕМ И НОЩЕМ ДО ВЕЧНИ ВЕКОВЕ" (Откр. 20:10).

7-ма анатема - "Ние не сме венец на творението, казва Дънов - ние още крякаме в блатото, ние сме жаби, жабички, а не образ и подобие на Бога." Напротив, казва Библията: "ЧОВЕК Е СЪЗДАДЕН ПО ОБРАЗ И ПОДОБИЕ БОЖИЕ" (Бит. 1:27) и "БОГ ГО Е УВЕНЧАЛ СЪС СЛАВА И ЧЕСТ." (Псал. 8:6).

8-ма анатема - Дънов отрича християнските обреди и тайнства и създава свой култ: гимнастика, ходене по роса, посрещане на слънцето, песни и др.,докато Христос и апостолите са вдигали ръце при молитви (1 Тим.2:8), кадили са тамян (Фил.4:18), запалвали са светилници при богослужение (Деян. 20:7-8), обличали са свещени одежди при богослужението (2 Тим. 4:13). Дънов казва: "Не бива да започваш работа във вторник и петък". - С това суеверие се отрича Христос: "СЪБОТАТА Е НАПРАВЕНА ЗА ЧОВЕКА, А НЕ ЧОВЕКЪТ ЗА СЪБОТАТА" (Марк 2:27).

9-та анатема - Дънов ни поучава: "Няма смисъл да живееш за семейството си, за народа си, дори за човечеството. Ако искаш да живееш като българин, ти не можеш да живееш като християнин. Необходимо е да се живее по закона на Божията любов. Не бива да се интересуваш от външните промени на живота, от социалните борби... необходимо е да сееш само за себе си..." Тези пагубни идеи са чужди на Библията: Нима Господ живя само за Себе Си? И нали трябва да носим неговия кръст! Проповядващият "абсолютната свобода", анархиста Дънов е чужд на Бога наш: "ОТДАЙТЕ КЕСАРЕВОТО КЕСАРЮ, А БОЖИЕТО - БОГУ" (Мат.22:16), казва Иисус. "ВСЯКА ДУША ДА СЕ ПОДЧИНЯВА НА ВЪРХОВНИТЕ ВЛАСТИ, ЗАЩОТО НЯМА ВЛАСТ, КОЯТО ДА НЕ Е ОТ БОГА" (Рим. 13:1), казва Библията.

"Една жена, която блудствува, ако зачене, изкупва греха си", поучава ни Дънов. "А КОЛКОТО ЗА БЛУДНИЦИТЕ ... ТЯХНАТА УЧАСТ ЩЕ БЪДЕ В ЕЗЕРОТО, КОЕТО ГОРИ С ОГЪН И ЖУПЕЛ" (Откр.21:8), пък казва Господ... Голямо противоречие - то даже да беше прероден Христос, сам на себе си нямаше толкова да си противоречи. "ИИСУС ХРИСТОС Е СЪЩИЯТ ВЧЕРА, ДНЕС И ВО ВЕКИ (Eвр.13:8). т.е до края на вековете, г-н Дънов.

10-та анатема - Дънов казва: "Няма рай и ад, няма вечно блаженство и вечни мъки." и "Ако аз отида в ада, в огъня там ще пея." Сигурно пеете г-н Дънов, но се страхуваме за текста и мелодията - това не са дори и жални песни, а са по-скоро скръбни стенания. "... И ОНИЯ КОИТО ВЪРШАТ БЕЗЗАКОНИЕ, ЩЕ ГИ ХВЪРЛЯТ В ОГНЕНА ПЕЩ: ТАМ ЩЕ ИМА ПЛАЧ И СКЪРЦАНЕ СЪС ЗЪБИ." (Мат. 13:41-42), казва Библията, обратно на вашите лукави заблуждения.

Господи, бъди добър, помогни на дъновистите, просветли ума им, отвори очите им, за да видят страшната пропаст, която е зинала пред тях и да не ги погълне, а да се спасят, та всички заедно да вдигнем ръце към Теб и да извикаме: Слава Тебе, Боже! Слава, сега, всякога и до свършека на вековете! Амин!

Много внимателно трябва да се четат беседите на Учителя. Напълно е възможно да бъдат заключени за някои очи. И в някакъв момент. Ето моите днешни извадки то беседата "Синаповото зърно":

Богат материал за размисъл. и приложение, ако измислим нещо, в резултат на размисъла.

Словото те е првлякло защото в теб има условия за това т.е. добра почва и се усеща, поне аз го усещам. Публикувано изображение

Искам да те поздравя с нещо защото душата ти е прекрасна и за чистия всичко е чисто казва един стар мъдрец когото позтавам :gift:

Shakira ~ Objection Tango

vagenstein Толкова много анатема :huh::) не бих си губила времето да ги чета, това само доказва Божествеността на Учението :). В Християнството се казва да обичаме тези които ни мразят, така че много любящи прегръдки за теб Публикувано изображение

Аз все пак реших да хвърля едно око на това :yanim:Публикувано изображение

"А какво казва Библията: "НА ЧОВЕЦИТЕ Е ОТРЕДЕНО ДА УМРАТ ЕДИН ПЪТ, А СЛЕД ТОВА СЪД." (Евр. 9:27). "А КОЛКОТО ДО СТРАХЛИВИТЕ, НЕВЯРВАЩИТЕ... И ВСИЧКИ ЛЪЖЦИ, ТЯХНАТА УЧАСТ ЩЕ БЪДЕ В ЕЗЕРОТО, КОЕТО ГОРИ С ОГЪН И ЖУПЕЛ. ТОВА Е ВТОРАТА СМЪРТ." (Откр. 21:8). И това беше

1-ва анатема за г-н Дънов..."Да, отделен веднъж от Бога вече си осъден за хиляди прераждания.Е не е ли това адът кажи?!?

"2-ра анатема- Дънов нарушава Божията заповед: "ПОЧИТАЙ РОДИТЕЛИТЕ СИ", а също и "БЪДЕТЕ КРОТКИ И СМИРЕНИ". Отричайки се от православието (баща му е бил православен свещеник) и като се възгордял, "подобрил" Христос и апостолите. "БОГ СЕ ПРОТИВИ НА ГОРДЕЛИВИТЕ, А НА СМИРЕНИТЕ ДАВА БЛАГОДАТ"(1 Пет.5:5). Затова Дънов и последователите му ще получат обратното на благодатта!"

Къде пише че Дънов се е отрекъл от баща си че аз такова нещо досега не съм срещала?!?

1 Деца, покорявайте се на родителите си в Господа;

2 "Почитай баща си и майка си", (което е първата заповед с обещание),

3 "за да ти бъде добре и да живееш много години на земята".

4 И вие, бащи, не дразнете децата си, но възпитавайте ги в учение и наставление Господно. Ефесяни 6 глава

Галатяни 1:10

Защото на човеци ли искам да угоднича сега, или на Бога? Или искам да угаждам на човеци? Ако бях още угаждал на човеци, не щях да съм Христов слуга.

1 Защото сами вие знаете, братя, че нашият достъп при вас не беше напразно;

2 но, като бяхме от по-напред пострадали и бяхме опозорени във Филипи, както знаете, одързостихме се в нашия Бог да ви проповядваме Божието благовестие всред голяма борба.

3 Защото в нашето увещание не е имало самоизмама, нито нечисто подбуждение, нито е било с лукавщина;

4 но както сме били одобрени от Бога да ни се повери делото на благовестието, така говорим, не като да угаждаме на човеците, а на Бога, Който изпитва сърцата ни. 1 Солунци 2 глава

"3-та анатема- Дънов се нарича учител, въпреки Божието слово: "А ВИЕ НЕДЕЙТЕ СЕ НАРИЧА УЧИТЕЛИ, ЗАЩОТО ЕДИН Е ВАШИЯ УЧИТЕЛ - ХРИСТОС..." (Мат. 13:7). И още: "НИКОИ НЕ БИВА ДА УЧИТЕЛСТВУВА, АКО НЕ Е ПРАТЕН." (Римл.10:15) - т.е. ако не е ръкоположен. Незаконно присвоилите си тая власт са: ЛЪЖЕУЧИТЕЛИ (2 Петр.2:1), ЛЮТИ ВЪЛЦИ (Деян. 20:29), ЛУКАВИ РАБОТНИЦИ (2 Кор. 11:13), НЕ БЛАГОВЕСТВУВАТ ХРИСТОВОТО ЕВАНГЕЛИЕ (Гал.1:8), ГОВОРЯТ ИЗОПАЧЕНО (Деян. 20:30), ОТСТЪПВАТ ОТ ВЯРАТА И СЕ ПОДДАВАТ НА МАМЛИВИ ДУХОВЕ И БЕСОВСКИ УЧЕНИЯ..."

Дънов казва:

"...ще седнем тихо и спокойно при нозете на Учителя да се учим. Ще кажете: „Колко са учители?“ – Един е Той, един Учител аз познавам. Той може да има 250,000 косми на главата, но това не ще рече, че са 250,000 учители. Едно дърво може да има много клончета, но те не са дръвчета. Обаче в дървото и клончетата му прониква един живот. Така трябва да стои единството в ума ви. И когато дойде Учителят, духът, който е във вас, били сте мъже или жени, трябва да слушате дълбоко в себе си този глас на меката нежност, на Любовта. Любовта не е кисела."

Марта и Мария

Ефесяни 4:11

И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители,...

Да не продължавам защото доктрината е много дълбока...

Кой е по-добре да го ръкоположи Бог ли или човеците, свещеник по Дух и Душа или само външен такъв. За тези неща не се филосовства, те се усещат. Всичко с думи може да се завоалира, но Бог не може да бъде излъган.

"4-та анатема- г-н Дънов се смята за прероден Христос, тълкувател и изправител на Христовото учение и точно пасва към Христовите думи: "АКО НЯКОЙ ВИ КАЖЕ: ЕТО ТУК Е ХРИСТОС, ИЛИ ТАМ - НЕ ВЯРВАЙТЕ; ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ ЛЪЖЕУЧИТЕЛИ И ЛЪЖЕПРОРОЦИ..." (Мат.24:23). "Христос живее между нас, казва Дънов, и всеки може да го види ... с туй зрение, което вижда през стени." Не, бай Петре, Христос живее на небето, а между нас живеят поднебесните духове на злобата, и те дебнат на кой горделивец да се явят като светъл ангел, за да се възгордее той още повече, да повлече след себе си и други, та всички да погинат: "САМ САТАНАТА СЕ ПРЕОБРАЗУВА В АНГЕЛ НА СВЕТЛИНАТА" ( 2 Кор.11:14 ); "ДЯВОЛЪТ, КАТО РИКАЕЩ ЛЪВ, ОБИКАЛЯ И ТЪРСИ КОГО ДА ГЛЪТНЕ" (1 Петр.5:8). Нима Иисус не каза "АЗ СЪМ С ВАС ПРЕЗ ВСИЧКИ ДНИ ДО СВЪРШЕКА НА СВЕТА" (Мат.28:20)! До свършека на света, "учителю" а не до 2000 години. За Него 2000 години са като 2 дни!"

Откровение 1:18

бях мъртъв, и, ето, живея до вечни векове; и имам ключовете на смъртта и на ада.

Христос живее във всяко любещо и отворено сърце. Христос е в Любовта и ако ти отвориш сърцето си за нея ще я виждаш навсякъде и в себе си и около себе си. Твое е решението на кои вълни ще се настроиш. И така може да се произнасят хора които не са си направили труда дори мъничка част от Словото Му да проучат. Първо проучи после ще си поговорим, става ли?

Хмммм байно ле като те чета се чудя май точно тези духове чрез теб говорят :)

"5-та анатема - Дънов отрича Църквата Христова. Когато ХРИСТОС ОСНОВА ЦЪРКВАТА СИ Мат. 16:18), като "СТЪЛП И КРЕПИЛО НА ИСТИНАТА" (1 Тим. 3:15) "И ЧРЕЗ НЕЯ ВСЕКИ МОЖЕ ДА СТАНЕ СИН БОЖИ" (Йоан 15:1), и "КОЙТО НЕМАРИ ЦЪРКВАТА, ТОЙ Е КАТО ЕЗИЧНИК И МИТАР" (Мат.18:17). Дънов насажда убеждението, че Църквата, основана от Иисус Христос се е загубила (макар че Спасителят обещава да пребъде до СВЪРШЕКА НА ВЕКОВЕТЕ!) и ще се образува една "нова църква" на любовта. А тайната му цел е да погребе в тая "нова църква" и истината, и любовта, защото не може любовта да цъфти на почвата на лъжата."

Ааааааа така и аз си мислех за някои неща докато не започнах да чета. Предлагам и ти да опиташ:

Библиотека „Триъгълник“

Ето по този начин и Савел стана Павел:

Деяния 26:14

И като паднахме всички на земята, чух глас, който ми казваше на еврейски: Савле, Савле, защо Ме гониш? Мъчно ти е да риташ срещу остен.

Ако това Учение не Беше от/по Бога нямаше да устои до сега, но то не само че устоява но се и разраства.

6-та анатема -"Дяволът е отличен учител",казва Дънов. Не, казва Библията, "ДЯВОЛЪТ, ЗЛИТЕ ДУХОВЕ НИ УЧАТ САМО НА ЗЛО"! (Деян 5:3, Йоан 8:44). "ДЯВОЛЪТ И ЛЪЖЕПРОРОКЪТ ЩЕ БЪДАТ ХВЪРЛЕНИ В ОГНЕНОТО ЖУПЕЛНО ЕЗЕРО И ЩЕ БЪДАТ МЪЧЕНИ ДЕНЕМ И НОЩЕМ ДО ВЕЧНИ ВЕКОВЕ" (Откр. 20:10).

Дяволът понякога е допуснат от Божието намерение за да бъдем изпитани и за да се проближим още повече до Бога:

6 А един ден, като дойдоха Божиите синове да се представят пред Господа, между тях дойде и Сатана.

7 И Господ рече на Сатана: От где идеш? А Сатана в отговор на Господа рече: От обикаляне земята и от ходене насам натам по нея.

8 После Господ рече на Сатана: Обърнал ли си внимание на слугата Ми Иов, че няма подобен нему на земята, човек непорочен и правдив, който се бои от Бога и се отдалечава от злото?

9 А Сатана в отговор на Господа рече: Дали без причина се бои Иов от Бога?

10 Не си ли обградил от всякъде него и дома му и всичко що има? Благословил си делата на ръцете му, и имота му се е умножил на земята.

11 Но сега простри ръка и допри се до всичко що има, и той ще Те похули в лице.

12 И Господ рече на Сатана: Ето, в твоята ръка е всичко, що има той; само на него да не туриш ръка. Тогава Сатана излезе от присъствието на Господа.

Йов 1 глава

Без тези уроци душата не би могла да разцъфти и да благоухае...

"7-ма анатема- "Ние не сме венец на творението, казва Дънов - ние още крякаме в блатото, ние сме жаби, жабички, а не образ и подобие на Бога." Напротив, казва Библията: "ЧОВЕК Е СЪЗДАДЕН ПО ОБРАЗ И ПОДОБИЕ БОЖИЕ" (Бит. 1:27) и "БОГ ГО Е УВЕНЧАЛ СЪС СЛАВА И ЧЕСТ." (Псал. 8:6)."

Да, обърналия се към Бога човек който се е покаял с цялото си сърце, отвърнал се е от злите си дела и е тръгнал в Божествения път. Човека който се пречиства, а това както видяхме става и чрез изпитания :clap: И наистина Господ казва: "АЗ СЪМ С ВАС ПРЕЗ ВСИЧКИ ДНИ ДО СВЪРШЕКА НА СВЕТА" (Мат.28:20)!

Славата и честта не се дават на: "Не, бай Петре, Христос живее на небето, а между нас живеят поднебесните духове на злобата, и те дебнат на кой горделивец да се явят като светъл ангел, за да се възгордее той още повече, да повлече след себе си и други, та всички да погинат: "САМ САТАНАТА СЕ ПРЕОБРАЗУВА В АНГЕЛ НА СВЕТЛИНАТА" ( 2 Кор.11:14 ); "ДЯВОЛЪТ, КАТО РИКАЕЩ ЛЪВ, ОБИКАЛЯ И ТЪРСИ КОГО ДА ГЛЪТНЕ" (1 Петр.5:8)."

"8-ма анатема - Дънов отрича християнските обреди и тайнства и създава свой култ: гимнастика, ходене по роса, посрещане на слънцето, песни и др.,докато Христос и апостолите са вдигали ръце при молитви (1 Тим.2:8), кадили са тамян (Фил.4:18), запалвали са светилници при богослужение (Деян. 20:7-8), обличали са свещени одежди при богослужението (2 Тим. 4:13). Дънов казва: "Не бива да започваш работа във вторник и петък". - С това суеверие се отрича Христос: "СЪБОТАТА Е НАПРАВЕНА ЗА ЧОВЕКА, А НЕ ЧОВЕКЪТ ЗА СЪБОТАТА" (Марк 2:27).

Виж филма който пуснах малко по-горе. И пак казвам, отвори сърцето си и започни да проучваш ако искаш ще ти се даде.

Матей 7:8

защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на тогова, който хлопа, ще се отвори.

Лука 11:10

Защото всеки, който иска получава; който търси, намира; и на онзи, който хлопа, ще се отвори.

"9-та анатема - Дънов ни поучава: "Няма смисъл да живееш за семейството си, за народа си, дори за човечеството. Ако искаш да живееш като българин, ти не можеш да живееш като християнин. Необходимо е да се живее по закона на Божията любов. Не бива да се интересуваш от външните промени на живота, от социалните борби... необходимо е да сееш само за себе си..." Тези пагубни идеи са чужди на Библията: Нима Господ живя само за Себе Си? И нали трябва да носим неговия кръст! Проповядващият "абсолютната свобода", анархиста Дънов е чужд на Бога наш: "ОТДАЙТЕ КЕСАРЕВОТО КЕСАРЮ, А БОЖИЕТО - БОГУ" (Мат.22:16), казва Иисус. "ВСЯКА ДУША ДА СЕ ПОДЧИНЯВА НА ВЪРХОВНИТЕ ВЛАСТИ, ЗАЩОТО НЯМА ВЛАСТ, КОЯТО ДА НЕ Е ОТ БОГА" (Рим. 13:1), казва Библията.

"Една жена, която блудствува, ако зачене, изкупва греха си", поучава ни Дънов. "А КОЛКОТО ЗА БЛУДНИЦИТЕ ... ТЯХНАТА УЧАСТ ЩЕ БЪДЕ В ЕЗЕРОТО, КОЕТО ГОРИ С ОГЪН И ЖУПЕЛ" (Откр.21:8), пък казва Господ... Голямо противоречие - то даже да беше прероден Христос, сам на себе си нямаше толкова да си противоречи. "ИИСУС ХРИСТОС Е СЪЩИЯТ ВЧЕРА, ДНЕС И ВО ВЕКИ (Eвр.13:8). т.е до края на вековете, г-н Дънов."

Я дай да видим къде са писани тези неща и да прочетем/ да се запознаем или и ти четеш Дънов както Дяволът Библията.

С това съм Съгласна и то е което обяснява всичко и в което всичко се съдържа:

Необходимо е да се живее по закона на Божията любов!

"ИИСУС ХРИСТОС Е СЪЩИЯТ ВЧЕРА, ДНЕС И ВО ВЕКИ (Eвр.13:8). Е, нали това и Дънов проповядва в Учението си, а аз слушам всеки който проповядва Божия Син. Всъщност това доказва че Той е навсякъде и в нас и около Нас, не виждаш ли?

"10-та анатема - Дънов казва: "Няма рай и ад, няма вечно блаженство и вечни мъки." и "Ако аз отида в ада, в огъня там ще пея." Сигурно пеете г-н Дънов, но се страхуваме за текста и мелодията - това не са дори и жални песни, а са по-скоро скръбни стенания. "... И ОНИЯ КОИТО ВЪРШАТ БЕЗЗАКОНИЕ, ЩЕ ГИ ХВЪРЛЯТ В ОГНЕНА ПЕЩ: ТАМ ЩЕ ИМА ПЛАЧ И СКЪРЦАНЕ СЪС ЗЪБИ." (Мат. 13:41-42), казва Библията, обратно на вашите лукави заблуждения.

Господи, бъди добър, помогни на дъновистите, просветли ума им, отвори очите им, за да видят страшната пропаст, която е зинала пред тях и да не ги погълне, а да се спасят, та всички заедно да вдигнем ръце към Теб и да извикаме: Слава Тебе, Боже! Слава, сега, всякога и до свършека на вековете! Амин!"

Скърцане със зъби тук дочух, а иначе:

7 Къде да отида от твоя Дух? Или от присъствието Ти къде да побягна?

8 Ако възляза на небето, Ти си там; Ако си постеля в преизподнята, и там си Ти.

9 Ако взема крилата на зората И се заселя в най-далечните краища на морето,

10 И там ще ме води ръката Ти, И Твоята десница ще ме държи.

11 Ако река: Поне тъмнината ще ме покрие, И светлината около мене ще стане на нощ,

12 То и самата тъмнина не укрива нищо от Тебе, А нощта свети като деня; За Тебе тъмнината и светлината са безразлични.

Псалми 139 глава

п.п. Отказвам се от редакцията :clap:Публикувано изображение

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

ПРАВОСЛАВИЕ СРЕЩУ ДЪНОВИЗЪМ

Православната Църква отдавна си е казала тежката дума за антихристиянското учение на Петър Дънов. Да разгледаме защо и на какво е осъден г-н Дънов, разбира се, съгласувано с Библията.

Твърде важна и базова за дъновизма е идеята за прераждането на душата от едно тяло, в друго тяло. Тази идея е толкова важна за Дънов, че ако се докаже, че прераждане няма, целия дъновизъм рухва и остава една голяма лъжа. И така, да почнем: Откъде и от кого взема Дънов идеята за прераждането? От теософите, а те от своя страна, от Индия. Лидерката на теософите Елена Блаватска, закоравялата пушачка казва:"Християнството трябва да бъде унищожено... то трябва да бъде заменено от будизма". А индийските махатми през 1926 год. изпращат послание до съветското правителство (виж Рьорих - "Отворени двери" стр. 11), където пишат: "Вие сте премахнали църквата, превърната в разсадник на лъжа и суеверия..." Махатмите изпратили и "свещена" хималайска пръст с надпис: "За гроба на нашия брат махатма Ленин"... Ето от кои учители се е учил Петър Дънов... А какво казва Библията: "НА ЧОВЕЦИТЕ Е ОТРЕДЕНО ДА УМРАТ ЕДИН ПЪТ, А СЛЕД ТОВА СЪД." (Евр. 9:27). "А КОЛКОТО ДО СТРАХЛИВИТЕ, НЕВЯРВАЩИТЕ... И ВСИЧКИ ЛЪЖЦИ, ТЯХНАТА УЧАСТ ЩЕ БЪДЕ В ЕЗЕРОТО, КОЕТО ГОРИ С ОГЪН И ЖУПЕЛ. ТОВА Е ВТОРАТА СМЪРТ." (Откр. 21:8). И това беше

1-ва анатема за г-н Дънов - за фалшивото прераждане. И една уточняваща информация за дъновистите: Ако някой започне да говори, че си спомня предишния си живот с точни (после доказани) подробности, които впечатляват, след прочитане на молитва от свещеник за изгонване на дяволски сили от него, изведнъж човекът не може да си спомни нищо за предишен живот... Защо става така приятели? Помислете сами!

2-ра анатема - Дънов нарушава Божията заповед: "ПОЧИТАЙ РОДИТЕЛИТЕ СИ", а също и "БЪДЕТЕ КРОТКИ И СМИРЕНИ". Отричайки се от православието (баща му е бил православен свещеник) и като се възгордял, "подобрил" Христос и апостолите. "БОГ СЕ ПРОТИВИ НА ГОРДЕЛИВИТЕ, А НА СМИРЕНИТЕ ДАВА БЛАГОДАТ"(1 Пет.5:5). Затова Дънов и последователите му ще получат обратното на благодатта!

3-та анатема - Дънов се нарича учител, въпреки Божието слово: "А ВИЕ НЕДЕЙТЕ СЕ НАРИЧА УЧИТЕЛИ, ЗАЩОТО ЕДИН Е ВАШИЯ УЧИТЕЛ - ХРИСТОС..." (Мат. 13:7). И още: "НИКОИ НЕ БИВА ДА УЧИТЕЛСТВУВА, АКО НЕ Е ПРАТЕН." (Римл.10:15) - т.е. ако не е ръкоположен. Незаконно присвоилите си тая власт са: ЛЪЖЕУЧИТЕЛИ (2 Петр.2:1), ЛЮТИ ВЪЛЦИ (Деян. 20:29), ЛУКАВИ РАБОТНИЦИ (2 Кор. 11:13), НЕ БЛАГОВЕСТВУВАТ ХРИСТОВОТО ЕВАНГЕЛИЕ (Гал.1:8), ГОВОРЯТ ИЗОПАЧЕНО (Деян. 20:30), ОТСТЪПВАТ ОТ ВЯРАТА И СЕ ПОДДАВАТ НА МАМЛИВИ ДУХОВЕ И БЕСОВСКИ УЧЕНИЯ...

4-та анатема - г-н Дънов се смята за прероден Христос, тълкувател и изправител на Христовото учение и точно пасва към Христовите думи: "АКО НЯКОЙ ВИ КАЖЕ: ЕТО ТУК Е ХРИСТОС, ИЛИ ТАМ - НЕ ВЯРВАЙТЕ; ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ ЛЪЖЕУЧИТЕЛИ И ЛЪЖЕПРОРОЦИ..." (Мат.24:23). "Христос живее между нас, казва Дънов, и всеки може да го види ... с туй зрение, което вижда през стени." Не, бай Петре, Христос живее на небето, а между нас живеят поднебесните духове на злобата, и те дебнат на кой горделивец да се явят като светъл ангел, за да се възгордее той още повече, да повлече след себе си и други, та всички да погинат: "САМ САТАНАТА СЕ ПРЕОБРАЗУВА В АНГЕЛ НА СВЕТЛИНАТА" ( 2 Кор.11:14 ); "ДЯВОЛЪТ, КАТО РИКАЕЩ ЛЪВ, ОБИКАЛЯ И ТЪРСИ КОГО ДА ГЛЪТНЕ" (1 Петр.5:8). Нима Иисус не каза "АЗ СЪМ С ВАС ПРЕЗ ВСИЧКИ ДНИ ДО СВЪРШЕКА НА СВЕТА" (Мат.28:20)! До свършека на света, "учителю" а не до 2000 години. За Него 2000 години са като 2 дни!

5-та анатема - Дънов отрича Църквата Христова. Когато ХРИСТОС ОСНОВА ЦЪРКВАТА СИ Мат. 16:18), като "СТЪЛП И КРЕПИЛО НА ИСТИНАТА" (1 Тим. 3:15) "И ЧРЕЗ НЕЯ ВСЕКИ МОЖЕ ДА СТАНЕ СИН БОЖИ" (Йоан 15:1), и "КОЙТО НЕМАРИ ЦЪРКВАТА, ТОЙ Е КАТО ЕЗИЧНИК И МИТАР" (Мат.18:17). Дънов насажда убеждението, че Църквата, основана от Иисус Христос се е загубила (макар че Спасителят обещава да пребъде до СВЪРШЕКА НА ВЕКОВЕТЕ!) и ще се образува една "нова църква" на любовта. А тайната му цел е да погребе в тая "нова църква" и истината, и любовта, защото не може любовта да цъфти на почвата на лъжата.

7-ма анатема - "Ние не сме венец на творението, казва Дънов - ние още крякаме в блатото, ние сме жаби, жабички, а не образ и подобие на Бога." Напротив, казва Библията: "ЧОВЕК Е СЪЗДАДЕН ПО ОБРАЗ И ПОДОБИЕ БОЖИЕ" (Бит. 1:27) и "БОГ ГО Е УВЕНЧАЛ СЪС СЛАВА И ЧЕСТ." (Псал. 8:6).

8-ма анатема - Дънов отрича християнските обреди и тайнства и създава свой култ: гимнастика, ходене по роса, посрещане на слънцето, песни и др.,докато Христос и апостолите са вдигали ръце при молитви (1 Тим.2:8), кадили са тамян (Фил.4:18), запалвали са светилници при богослужение (Деян. 20:7-8), обличали са свещени одежди при богослужението (2 Тим. 4:13). Дънов казва: "Не бива да започваш работа във вторник и петък". - С това суеверие се отрича Христос: "СЪБОТАТА Е НАПРАВЕНА ЗА ЧОВЕКА, А НЕ ЧОВЕКЪТ ЗА СЪБОТАТА" (Марк 2:27).

9-та анатема - Дънов ни поучава: "Няма смисъл да живееш за семейството си, за народа си, дори за човечеството. Ако искаш да живееш като българин, ти не можеш да живееш като християнин. Необходимо е да се живее по закона на Божията любов. Не бива да се интересуваш от външните промени на живота, от социалните борби... необходимо е да сееш само за себе си..." Тези пагубни идеи са чужди на Библията: Нима Господ живя само за Себе Си? И нали трябва да носим неговия кръст! Проповядващият "абсолютната свобода", анархиста Дънов е чужд на Бога наш: "ОТДАЙТЕ КЕСАРЕВОТО КЕСАРЮ, А БОЖИЕТО - БОГУ" (Мат.22:16), казва Иисус. "ВСЯКА ДУША ДА СЕ ПОДЧИНЯВА НА ВЪРХОВНИТЕ ВЛАСТИ, ЗАЩОТО НЯМА ВЛАСТ, КОЯТО ДА НЕ Е ОТ БОГА" (Рим. 13:1), казва Библията.

"Една жена, която блудствува, ако зачене, изкупва греха си", поучава ни Дънов. "А КОЛКОТО ЗА БЛУДНИЦИТЕ ... ТЯХНАТА УЧАСТ ЩЕ БЪДЕ В ЕЗЕРОТО, КОЕТО ГОРИ С ОГЪН И ЖУПЕЛ" (Откр.21:8), пък казва Господ... Голямо противоречие - то даже да беше прероден Христос, сам на себе си нямаше толкова да си противоречи. "ИИСУС ХРИСТОС Е СЪЩИЯТ ВЧЕРА, ДНЕС И ВО ВЕКИ (Eвр.13:8). т.е до края на вековете, г-н Дънов.

10-та анатема - Дънов казва: "Няма рай и ад, няма вечно блаженство и вечни мъки." и "Ако аз отида в ада, в огъня там ще пея." Сигурно пеете г-н Дънов, но се страхуваме за текста и мелодията - това не са дори и жални песни, а са по-скоро скръбни стенания. "... И ОНИЯ КОИТО ВЪРШАТ БЕЗЗАКОНИЕ, ЩЕ ГИ ХВЪРЛЯТ В ОГНЕНА ПЕЩ: ТАМ ЩЕ ИМА ПЛАЧ И СКЪРЦАНЕ СЪС ЗЪБИ." (Мат. 13:41-42), казва Библията, обратно на вашите лукави заблуждения.

Господи, бъди добър, помогни на дъновистите, просветли ума им, отвори очите им, за да видят страшната пропаст, която е зинала пред тях и да не ги погълне, а да се спасят, та всички заедно да вдигнем ръце към Теб и да извикаме: Слава Тебе, Боже! Слава, сега, всякога и до свършека на вековете! Амин!

Добър опит ,Вагенщайн!

Странен ник си избрал за човек защитник на православието....Веднага ми изниква словосъчетанието Анжел Вагенщайн,това едва ли е случайно съвпадение.От целия ти пост ми харесва най-много позицията ти против тютюнопушенето ,много гаден и противен навик е.Исус не е основавал никаква църква.Не е сигурно даже дали наистина е съществувал.Дънов също не е основал църква.Със сигурност е съществувал. Публикувано изображение

Верно, отличен опит с тия анатеми! Ако някой е имал съмнение в нелепиците, приказвани по адрес на Петър Дънов, може да се убеди нагледно! А ако някой пък има съмнения в думите на Петър Дънов и значението им, има чудесна възможност да се замисли защо са нужни толкова усилия и анатеми чак за нещо толкова заблудено и глупаво! Чудесно! Чудесно!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.