Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

Казвала съм и на други места, че е добре, че сме различни. Всеки има различни нужди, различни разбирания... Така се учим взаимно, обогатяваме се...Аз за моите бих разказвала, но не искам да налагам, както и не бих приела да ми налагат... Много ми харесва една мисъл /ще цитирам по памет/- "Ние с теб може да имаме различни мнения по някой въпрос, но аз бих дал живота си, за да можеш ти да изразиш своето." А за вярата, за ученията те ни намират, ако сме готови за това, ако търсим...Светът е многообразен и това е красотата му, както и неговото единство :shock11:

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Ако едно пет годишно дете което не може да плува ,започне да настоява да скочи от пет метрова степенка в басейн и се опита да ме убеди че няма страшно ,първо ще му обясня ,че не може.Ако обаче започне да се инати ,да вика и да настоява и отказва да чуе,може да получи и шамар.

Кой ще бъде прав детето или аз?

Не можем да бъдем по мъдри от учителите си ,може да се интересуваме ,но трябва да умеем и да слушаме.

Не можем категорично да отричаме ,след като не сме дорасли да знаем всичко.

Невероятно тъп пример.Едно петгодишно дете може да плува прекрасно и да си скача от доста повече от пет метра ,ако е научено как се прави!А за останалите тъпоти изобщо не ми се говори. Публикувано изображение

Всъщност, едно дете плува още преди да се роди в околоплодните течности и именно за това в Русия например отдавна прилагат безболезнено раждане както за майката, така и безшоково за детето - методът на раждане във вода. Това едно. Второ - по-голяма тъпотия от това един мъж да се обръща грубо към дама, няма. Трето - аз продължавам да си държа на мнението за перфектния новаторски психотерапевтичен план на Дънов, наречен духовно учение. Погледнете пациентите му, които наричат себе си последователи и ученици. Само идете на някоя тяхна сбирка и ги вижте със собствените си очи. Мисля, че Дънов добре се е погрижил за тези хора. Той за мен е един велик ум.

...перфектния новаторски психотерапевтичен план на Дънов, наречен духовно учение. Погледнете пациентите му, които наричат себе си последователи и ученици....

:wors:;):P

Според вас, има ли в България сега Духовна школа на Учителя? А какво е Духовна школа?

Според мен духовна школа се създава от Учител, тя се озарява от неговата същност.

След напускането му на този свят, тази школа се превръща в групичка, в която започват различни видове себеизяви от "духовно" естество.

За пример ще дам Паневритмията, няма такова нещо, толкова уникално! и там се използва като поле на изява.

Учителя е правел само една забележка - затворете дупката, когато кръга се е "разкъсвал".

пп. за мен е неразбираемо желанието на хората да обожествяват и идеализират даден учител.

Идеала е само един - Христос, а учителите идват за да ни дадат методи за достигане на този идеал.

Редактирано от еси (преглед на промените)

• Автор

Според вас, има ли в България сега Духовна школа на Учителя? А какво е Духовна школа?

Има,но тя не се състои в това да се събират последователите му.

Всеки,който чете и носи в сърцето си словата,тоест ги разбира, участва в тази Духовна школа,която по принцип не се отличава от всички духовни школи,които те устремяват към светлината.

За мен не е важен да речем толкова танца Паневмитрия,тоест външното,отколкото Духовното- устремяването на Духа.

А за школа,била тя Духовна или каквото и да е се нуждае от водач и то истински,а не някой,който е чел и иска да да ми каже,какво е искал да каже да речем Учителя с еди кои си думи.Това може да го правим и тук във форума.А колкото до външното ,имам в предвид ритуали и т.н. те за мен не са от толкова голямо значение,както вече писах.

Трето - аз продължавам да си държа на мнението за перфектния новаторски психотерапевтичен план на Дънов, наречен духовно учение. Погледнете пациентите му, които наричат себе си последователи и ученици. Само идете на някоя тяхна сбирка и ги вижте със собствените си очи. Мисля, че Дънов добре се е погрижил за тези хора. Той за мен е един велик ум.

Много се радвам за блестящия ти пример.И още нещо е уникално.Пациентите са тези които никога не са го виждали.Не знам има ли още живи от сподвижниците ,които са му били ученици.Не е много вероятно,но е възможно.Радвам се и че никой не се е обидил този път.От свирепо обидната дума -ПАЦИЕНТ! :wors:;):wors:

Няма.Тия смешници които сега се бият в гърдите ,че са му последователи са много далече от истината... Публикувано изображение

Моето неангажиращо никой мнение за Духовна школа е: Диалектична организационна форма, образувана от духовно търсещи хора, в която работи подсъзнателен, невеществен принцип от неприродно естество, подтикващ към осъзнаване и непривързване към самата нея, но и към разбирането, че самата тази форма не е целта на изява на търсещите. Въз основа на този заложен принцин (недиалектичен), възниква вътрешна духовна връзка между търсещите и поле от друго неприродно естество. Другите възможности извън гореизложената са: екологични, хуманитарни, туристически дейности с религиозен характер, в което няма нищо лошо.

E, няма нищо лошо, но и нищо духовно. Това са закономерни явления в света, в който всичко се заражда, преживява разцвет и загива. Но неизповедими са пътищата Господни. Това може да е достатъчно поучително.

Виктор_

Моето неангажиращо никой мнение за Духовна школа е:

Диалектична организационна форма, образувана от духовно търсещи хора, в която работи подсъзнателен, невеществен принцип от неприродно естество, подтикващ към осъзнаване и непривързване към самата нея, но и към разбирането, че самата тази форма не е целта на изява на търсещите. Въз основа на този заложен принцин (недиалектичен), възниква вътрешна духовна връзка между търсещите и поле от друго неприродно естество.

Другите възможности извън гореизложената са: екологични, хуманитарни, туристически дейности с религиозен характер, в което няма нищо лошо.

Мечтателю, къде си изгубил духа си, че си духовно търсещ?

Диалектична организационна форма, образувана от духовно търсещи хора, в която работи подсъзнателен, невеществен принцип от неприродно естество, подтикващ към осъзнаване и непривързване към самата нея, но и към разбирането, че самата тази форма не е целта на изява на търсещите. Въз основа на този заложен принцин (недиалектичен), възниква вътрешна духовна връзка между търсещите и поле от друго неприродно естество.

Другите възможности извън гореизложената са: екологични, хуманитарни, туристически дейности с религиозен характер, в което няма нищо лошо.

Бих добавила: "Който може да чуе- нека да чуе!"

Виктор_

Мечтателю, къде си изгубил духа си, че си духовно търсещ?

Търсещите никога няма да намерят,такава е системата.Така че е добре да спреш навреме. Публикувано изображение

Дават се някакви определения, как би било "най-добре", може би. И всеки твърди, че най-добре разбира нещата, може би. Влязал си е в най-истинната, вярна и "духовна" категория, разбира се. И иска другите да го чуят, разбира се. Колкото до Дънов, той не е мъртъв. Говорих си с него.

Дават се някакви определения, как би било "най-добре", може би. И всеки твърди, че най-добре разбира нещата, може би. Влязал си е в най-истинната, вярна и "духовна" категория, разбира се. И иска другите да го чуят, разбира се.

Колкото до Дънов, той не е мъртъв. Говорих си с него.

Знам,приятелю.За всичко си абсолютно прав.Той ми каза за теб.Дерзай-на прав път си! Публикувано изображение

Знам,приятелю.За всичко си абсолютно прав.Той ми каза за теб.Дерзай-на прав път си! Публикувано изображение

О, благодаря ти. Знаех си аз, най-правият.

О, благодаря ти. Знаех си аз, най-правият.

Време ти е да основеш собствена духовна школа! Това исках да кажа.... Публикувано изображение

Време ти е да основеш собствена духовна школа! Това исках да кажа.... Публикувано изображение

Няма нужда, всичките са мои. Питай шефа.

Ако човек няма потребност да търси духовното си "разпределение" и окачествявайки се с него да погледна по интересен начин на живота си ,какво трябва да прави ,за да осмисли живота си? Храна,спане,работа и тук таме някой купон е някак си безкрайно скучно,практикувах го близо 15 години някак си ми стана досадно и никаква промяна не настъпи. Празните философии и дълги фермани с изследвания и цифри са безкрайно досадни и ограничени от човешките възприятия за безкрайност. Няма значение с коя религия или учение се свързва човек ,по страшно е според мен ако не се свързва с нищо и живее с досадната илюзия,че знае всичко и нищо не е в състояние да го събори. Още по-лошо е когато охарактеризирва хората като глупаци само защото те вярват в нещо. Когато човек вярва в нещо значи е намерил опорната точка в себе си и колкото и да е глупаво за някого ,неговото "нещо "това няма значение за него ,защото това си е ноговото голямо "нещо",което осмисля по някакъв начин живота му. Въпрос на възпитание и интелект е дали ще уважим неговата вяра или ще я стъпчим и заплюем. Тук се сещам за Малкия Принц и неговата роза ;) Поздрави!

Ох, изгубени души... Кога най-сетне ще се намерите?! Кога ще повярвате не в "нещо", а в себе си?! Това е най-трудоемкото нещо - да повярваш на себе си и в същото време най-лесното. Иначе животът преминава от скучни делници и купони в досадно буксуване на едно место и ненамиране, което за по-така наричате търсене.

Ох, изгубени души...

Кога най-сетне ще се намерите?! Кога ще повярвате не в "нещо", а в себе си?!

Това е най-трудоемкото нещо - да повярваш на себе си и в същото време най-лесното.

Иначе животът преминава от скучни делници и купони в досадно буксуване на едно место и ненамиране, което за по-така наричате търсене.

Само ми кажи защо трябва да се вярва?За какво са ни патерици ,щом са ни здрави краката? Публикувано изображение

Само ми кажи защо трябва да се вярва?За какво са ни патерици ,щом са ни здрави краката? Публикувано изображение

Мисля, че си прав.

:rolleyes: И до къде ще стигнеш със здравите крака ?До Себе си? А ти къде си? Всеки който вярва в нещо е открил себе си и си е повярвал, според мен и разбрал , че не е опорна точка на Вселената,което предполага ,че се върти около нещо.

:rolleyes: И до къде ще стигнеш със здравите крака ?До Себе си?

А ти къде си?

Всеки който вярва в нещо е открил себе си и си е повярвал, според мен и разбрал , че не е опорна точка на Вселената,което предполага ,че се върти около нещо.

Дали всички практикуващи духовни науки са толкова изпълнени със съмнения и объркване за самите себе си? Опора търси човек в нещо външно само докато не го е намерил в себе си. Това ти каза Силвия. Описваната от теб вяра е точно нещо такова - опиране на външни неща.

Въртим ли се около нещо? Познат ли ти е онзи символ, в астрологията знакът на Слънцето - кръгче и в центъра му точка? Почни от него, проумей го, пък тогава преминавай към "сложнотиите" (макар че като разбереш този символ в неговата огромна простота вероятно няма да ти е вече до духовни "науки", школи и тям подобни локуми и отклонения от същественото...)

Айде със здраве.

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.