Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

Мисля, че ще ти е много трудно на краката да обясниш какво са крилата.

Казала устата.

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Мисля, че ще ти е много трудно на краката да обясниш какво са крилата.

Много мислиш,ама все нещо ти убягва. Публикувано изображение

А на някои им убягва живота им. И беседите тук никак не помагат. Ама никак. Както кухите философствания, изпразнени от съдържание. Сещам се за един анектод. Много ме кефи: Попитали един мъдрец: - Верно ли, че ти можеш да четеш в душите на хората. - Да, мога - отговорил той - само в тези, в които пише нещо.

azbuki,доста самоуверено да е да се прави характеристика за нивото на интелект на някого когото не познаваш.Знам много добре какво се опитва да ми каже Силвия,но по принцип хората доста често казват едни и същи неща ,които пречупени през собствения им мироглед и опитност звучат различно,защото началото и края на всички нас е едно и също .Няма две начала или два края и пътеките които изминаваме може да са различни но водят до едно и също място. Мисля че се отклонихме достатъчно много от темата . Когато се задава тема за форум се предполага ,че участниците в нея са добре запознати с материята и са готови да дебатират по същество,от доста постове насам,не виждам нещо което да е написано по темата ,която е открита с желанието да се напише нещо за Петър Дънов.Не за това дали е добър,лош,и какви са хората които се запознават с философията му. Дънов е човек доста добре запознат с много от неясните за нас неща. Не е искал да остава в историята ,затова и всичко побликувано "от него" е по записки от хората които са го слушали и са му вярвали. Дънов Не прокарва нова идеология,Не отрича нито една стара,Не желае да му се вярва ,а винаги е казвал "Проверете всичко което ви казвам" Който е проверил и е останал доволен от резултата му е повярвал ,който не е проверил ,според мен говори изпразнени от съдържание неща. Дали едно учение е добро или лошо ,верно или неверно ,мисля че Не ние сме хората които бихме могли да определим. А относно вярата по горе -казах ,че вярата в нещо ,НЕ Е задължително НЕвяра в себе си.

azbuki,доста самоуверено да е да се прави характеристика за нивото на интелект на някого когото не познаваш.

Мисля, че съществена стъпка в себепознанието е също така да се научим да отличаваме характеристиките, които сами си даваме от тези, които ни дават другите. Изобщо не съм се изказвала за интелекта, в целия си пост. Никъде не е станало дума за него. И най-"глупавият", но духовно буден човек може да разбере вечните истини като при това ги прочита в сърцето си, а не наизустявайки някакви теории (което правят споменатите "ученици"). Нищо сложно няма в духовното познание и то е достъпно на всички, точно защото всичко е записано в точката в средата на кръгчето! Единствено това съм ти казала.

Мисля, че съществена стъпка в себепознанието е също така да се научим да отличаваме характеристиките, които сами си даваме от тези, които ни дават другите. Изобщо не съм се изказвала за интелекта, в целия си пост. Никъде не е станало дума за него. И най-"глупавият", но духовно буден човек може да разбере вечните истини като при това ги прочита в сърцето си, а не наизустявайки някакви теории (което правят споменатите "ученици"). Нищо сложно няма в духовното познание и то е достъпно на всички, точно защото всичко е записано в точката в средата на кръгчето! Единствено това съм ти казала.

За какви "ученици" споменаваш? Кажи, интересно ми е... Публикувано изображение

Ще кажа само едно за това Ново учение-то е дадено на хората, които искат промяна и търсят нещо различно и духовно. То не е за да се доказва и налага, а ако имаме вътрешната необходимост да търсим нещо различно, някаква промяна. Човекът, за това има разум и чувства, за да мисли, анализира, наблюдава, а не да е овца и да вярва на всичко...

От всичко, което съм прочела в беседите не личи това учение да има за цел да проповядва и налага, там на почит е свободният избор.

Не е искал да остава в историята ,затова и всичко побликувано "от него" е по записки от хората които са го слушали и са му вярвали.

Дънов Не прокарва нова идеология,Не отрича нито една стара,Не желае да му се вярва ,а винаги е казвал "Проверете всичко което ви казвам"

Който е проверил и е останал доволен от резултата му е повярвал ,който не е проверил ,според мен говори изпразнени от съдържание неща.

Дали едно учение е добро или лошо ,верно или неверно ,мисля че Не ние сме хората които бихме могли да определим.

А относно вярата по горе -казах ,че вярата в нещо ,НЕ Е задължително НЕвяра в себе си.

:rolleyes:

А пък и аз смятам, че всеки е свободен да вярва или не в каквото си иска, както и да приема или не определена теория...

Доста емпирично и някак плитко и тесногръдо се разбира от "учениците му" всичко, което Дънов е говорил. Ето типичен пример по-горе - за "Ново учение" се говори тук от някои. Не, това, което Дънов е оставил не е нито учение, нито е ново. Това е смисълът на истинското съществуване, толкова стар, че надхвърля дори създаването на света и то изказан и представен по страхотно оригинален начин от този колос на мисълта така, че да бъде разбран и от най-простовато устроения ум. А иначе, те - ученията и школите, кое от кое по-нови сега и по-по-най възвишени, а и най-най-най-верните и правилните. Едва ли Дънов, мир на духа му, ако беше сред живите, щеше да бъде очарован от факта екзотериката, с която се свързва неговото дълбоко разбиране за истински живот, да се превръща неизменно във фанатична религия, наричана учение на бялото братство, скривайки зад красиви имена всичко онова, което слабият човек се мъчи да скрие от самия себе си.

Намерете някоя добра черта в човека

Утринни Слова, 25.11.1934 - * + MS Word Отпечатай

Още упражнения от категориите

·Упражнения за хармонично общуване

Искате ли да създадете добри отношения помежду си, вие трябва да изградите езика си, да употребявате меки думи в говора си. Същевременно вие трябва да изчистите окото си, да виждате доброто и красивото в човека, а не неговите лоши, отрицателни черти. Искате ли да кажете нещо за човека - намерете някоя добра черта в него и говорете за нея. Пита ли ви някой какво мислите за него, кажете му, че има добро сърце. На друг кажете, че е добър математик. На трети кажете, че е отличен естественик, разбира растенията и билките, и може да лекува с тях. На четвърти кажете, че е музикален. Ще кажете, че не искате да залъгвате хората, а трябва да им говорите истината. Каква истина е тази, да кажете на някого, че е лицемер и завистлив човек? Кажете ли му това, вместо да го освободите от недостатъците му, вие ще го настроите против себе си и ще си създадете голяма неприятност. Ако наистина той е лицемер, не е ли истина, че е добър математик? Човек няма само лоши качества в себе си. Наред с лошите качества, човек има и нещо добро в характера си. Защо тогава да не изнесете една от неговите добри черти? Само онзи човек може да разкрива отрицателните черти на хората, който разполага с Любов и знания. Няма ли големи знания и Любов, по-добре да мълчи.

УС, том: Учение и работа 2

Петте постижения , 25.11.1934

http://www.beinsadouno.com/practice.php?id=44

Само онзи човек може да разкрива отрицателните черти на хората, който разполага с Любов и знания. Няма ли големи знания и Любов, по-добре да мълчи.

УС, том: Учение и работа 2

Петте постижения , 25.11.1934

http://www.beinsadouno.com/practice.php?id=44

Е това ми най-хареса! Публикувано изображение

Ето типичен пример по-горе - за "Ново учение" се говори тук от някои. Не, това, което Дънов е оставил не е нито учение, нито е ново. Това е смисълът на истинското съществуване, толкова стар, че надхвърля дори създаването на света и то изказан и представен по страхотно оригинален начин от този колос на мисълта така, че да бъде разбран и от най-простовато устроения ум.

;)

Да, прав си, че в беседите е засегнат смисъла на истинското съществуване, т.е. самия живот, със всички хубави и лоши неща, които се случват. А казвам "Ново", защото самият П. Дънов е казвал, че има нещо ново и то иде...

Далече съм да давам оценки кое е и дали го има... Зная със сигурност едно-тези слова събуждат скритият зов на сърцето и отварят съзнанието ни за нещо красиво... ;)

;)

Да, прав си, че в беседите е засегнат смисъла на истинското съществуване, т.е. самия живот, със всички хубави и лоши неща, които се случват. А казвам "Ново", защото самият П. Дънов е казвал, че има нещо ново и то иде...

Далече съм да давам оценки кое е и дали го има... Зная със сигурност едно-тези слова събуждат скритият зов на сърцето и отварят съзнанието ни за нещо красиво... :whist:

всичко ново е добре забравено старо,повярвай ми,китайското дискче знае най-добре......И понеже е възможно Лао Дзъ да е българин,ще се окаже че сме роднини... :rolleyes:

Нищо лошо! Въпросът е какво от това, че сме рода с Лао Дзъ! Също- какво от това, че Учителя е вестител на нещо ново, което е добре забравено старо. Ето, забравили сме го, та трябва като ново да ни се яви! На всичкото отгоре нито като ново, нито като старо сме склонни да го възприемаме.

Еххххх вече сте на 18-страница на тази тема. Това само по себе си говори много :)

Хм, при мен страницата е трета...

Но изводът е същият. Мъдростта на Учителя е неизчерпаема, както е неизчерпаем източника и.

Но изводът е същият. Мъдростта на Учителя е неизчерпаема, както е неизчерпаем източника и.

Въпроси към Учителя:

"1. Защо сте подбрали беседата като форма на Словото?

2. Не смятате ли, че Словото би звучало по-убедително в динамичната форма на прозата или поезията?

3. Защо лекциите на окултните класове не изграждате по правилата на професорите и учителите, в които да има динамичен заряд с определени педагогични изводи?

4. Защо в лекциите си много често застъпвате тези, отдалечени от съвременното човечество?

5. Защо си служите с понятия от древни и неизвестни за историята езици?

6. Защо така уверено изграждате беседите си въз основа на текстове от Свещените Книги - Библията и Евангелията, изписани преди векове от израелските пророци и Христовите ученици?

7. Къде е изворът на неизброимите примери, разкази, повести, легенди, митове, намерили място в беседите?

Отговор на Учителя:

Въпроси от подобен характер са ми задавани не само от вас, които ме слушате или от тези, които заемат дружелюбно отношение към Учението, но и от другите, които не скриват отрицателното си становище и направо ни отричат като застават срещу нас.

Всички, които ме слушате с внимание или заемат позицията на опоненти, не знаят най-важното условие - не познават моята аудитория, не виждат нейния многолик състав, не долавят диалога ми с присъстващите. Аз съм изправен пред най-чудната лектория, непозната и необхватна както по състава, така и по състояние на съзнанието, което е степенувано и то твърде различно по степени.

Пред мен сте не само вие, които ме слушате. Пред мен са вашите души, които са прекъснали директния контакт с Мен от дълго време, от векове. А душите ви жадуват за нови мисли и идеи, съответни на настоящото развитие. Пред мен са много често и вашите роови духове, които имат много неразрешени проблеми. Техният живот е също така динамичен и те се нуждаят от знание да превъзмогнат много неразрешени проблеми, натрупани през живота им, когато са били на земята. А наред с голям брой души пред Мен са застанали и проповедници, адепти и светии, посветили се векове наред за търсене на Истината. И те сега искат изясняване на много идеи, погрешно разбрани и станали причина за спъване на човечеството в неговия път. Тези духове искат ново разбиране, търсят път, за да изправят своите грешки, защото и на тях се държи сметка и те трябва да платят за проведените и прекарани заблуждения на човечеството.

Пред Мен не сте само вие, а са всички онези заминали души на цялото човечество, което търси път към Истината. Не е лесно да се предадат Истините с човешки думи. Не случайно съм избрал българския език и чрез него да се предадат. Както вие сте седнали в салона с тетрадки и бележници и записвате, така над вас имам невидима аудитория, наредена по етажи съобразно своето развитие. Те са по-добри слушатели от вас. Ето къде е отговорът на въпроса защо съм избрал беседата като форма на Словото Ми. Аз водя разговор с вас, с вашите души, Аз отговарям на вашите въпроси, които ми задавате мълчаливо. Аз водя разговор с всички представители на невидимата Школа и с нейните наредени безбройни десетки етажи, които са над вас.

Аз разговарям с обитателите на Невидимия свят чрез тази беседа и с техните представители на ангелски йерархии - и на тях трябва да се предаде Божествената Мъдрост. Вие слушате и се учудвате на Словото Ми, което е от такъв висш порядък, непознат за човечеството, а се предава чрез символи, също непонятни за вас. Това Слово е предназначено за тях, обитателите на ангелските светове. Аз говоря на всички. Разговарям със всички. Божественият Дух, Който сега се изявява, поднася Слово, Което разкрива нови страници от живота на Битието. Когато изкажа една дума чрез символи, тя обема еволюцията на всички души, обхваща и посочва възхода на всички духове. Това Слово създава Новото Човечество, което трябва да дойде.

Когато Словото трябва да се изрече, Аз обикновено казвам така: "Рекох". Когато произнеса думата "рекох", тогава Духът на Словото започва да се произнася от Моята уста. Така са правили и пророците. Те са казвали така: "И Слово Господне дойде или биде към мен". На друго място казват: "И рече Господ". Има и други форми. Но винаги онзи, който изрича Божието Слово, оповестява на слушателите, че това не е негово слово, а Слово на Господа.

И Аз сега, когато разговарям с вас и когато трябва да изкажа Словото на Господа, казвам така: "Рекох, и след това казвам това, което трябва да се каже." Така започвам и беседата. Но стенографките решиха, че това не е литературен израз и го махнаха. А това бе тяхна грешка. Ако беше запазено, тогава по-ясно щеше да се разбере, че това не е Мое Слово, а е Слово на Духа, Който обитава в Мен и Който се изявява чрез Христовия Дух и проявява чрез Господния Дух. Тогава щеше да се разбере, че Словото Ми е съградено от Божествената Троица - Божествения Дух, Христовия Дух и Господния Дух."

http://www.beinsadouno.com/board/index.php...ic=2258&hl=

:)

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

Доста емпирично и някак плитко и тесногръдо се разбира от "учениците му" всичко, което Дънов е говорил. Ето типичен пример по-горе - за "Ново учение" се говори тук от някои. Не, това, което Дънов е оставил не е нито учение, нито е ново. Това е смисълът на истинското съществуване, толкова стар, че надхвърля дори създаването на света и то изказан и представен по страхотно оригинален начин от този колос на мисълта така, че да бъде разбран и от най-простовато устроения ум. А иначе, те - ученията и школите, кое от кое по-нови сега и по-по-най възвишени, а и най-най-най-верните и правилните. Едва ли Дънов, мир на духа му, ако беше сред живите, щеше да бъде очарован от факта екзотериката, с която се свързва неговото дълбоко разбиране за истински живот, да се превръща неизменно във фанатична религия, наричана учение на бялото братство, скривайки зад красиви имена всичко онова, което слабият човек се мъчи да скрие от самия себе си.

Значи излиза, че един вид учениците на Дънов са направили това, което християните са направили с учението на Исус Христос, така ли?! :)

Значи излиза, че един вид учениците на Дънов са направили това, което християните са направили с учението на Исус Христос, така ли?! :)

Хи-хи-хи ....

Учудваш ли се ? Публикувано изображение

Учениците на Дънов - НЕ, други ...

Нека всеки се вгледа в себе си и да започне/тръгне от там .

"...казва му: Върви след Мене.

20 Петър обръщайки се вижда, че иде подире му ученикът, когото обичаше Исус, този, който на вечерята се обърна на гърдите Му и каза: Господи, кой е този, който ще Те предаде?

21 Него, прочее, като видя, Петър казва на Исуса, Господи, а на този какво ще стане?

22 Исус му каза: Ако искам да остане той докле дойда, тебе що ти е? Ти върви след Мене."

Йоан 21 глава

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Учителя посочва звездата като следваща стъпка на земното човечество по пътя на неговото космическо израстване:

„Като минете през Юпитер, през Марс, през Венера, през Сатурн и през всичките крайни планети, най-после ще дойдете в слънцето, през неговия университет, дето ще прекарате сто години. Това са сто слънчеви години. Там ще прекарате двa милионa години като дете, 25 милионa години като възрастен и още толкова като стар. След това ще напуснете слънцето и ще отидете да живеете на Сириус. Там ще прекарате 500 милиони години като стар, още толкова като възрастен и толкова като млад.”

Медитация за свързване с вибрациите на Сириус

„Аз бях ви препоръчал сутринта да ставате, когато изгрява Сириус или когато изгрява Зорницата... Стани 40–50 пъти за това и ще видиш какъв преврат ще имаш в душата си.”

Публикувано изображение

Нека отдадем заслуженото внимание на хората оставили знанието.

Този с какво се е дрогирал,някой от Вас ще ми отговори ли?! :brick wall::help wanted: Скъсах се да се хиля като го прочетох това :offtopic_s: и онова за баба Ванга не остава по - назад!Просто незнам какво повече да кажа,без коментар. :down:

Този с какво се е дрогирал,някой от Вас ще ми отговори ли?! :brick wall::help wanted: Скъсах се да се хиля като го прочетох това :offtopic_s: и онова за баба Ванга не остава по - назад!Просто незнам какво повече да кажа,без коментар. :down:

Очевидно тези работи не са за теб чадо. :down:

Този с какво се е дрогирал,някой от Вас ще ми отговори ли?! :):) Скъсах се да се хиля като го прочетох това :) и онова за баба Ванга не остава по - назад!Просто незнам какво повече да кажа,без коментар. :P

Скъпа, поради що си объркала форумите? :P

Скъпа, поради що си объркала форумите? ;)

Оооооо скъпа моя,ангел мой,какво да съм объркала?!Постът ми си е точно към темата за Петър Дънов.Просто допълних и за баба Ванга мило.Прочети по - нагоре малко,слънце мое прекрасно и единствено!

Редактирано от nelena (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.