Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

Каквото има да става то ще стане на времето си, а по въпроса дали са вярни теориите на Дънов. Хмммм ами прави си опити де, че ти и прилагай. Направи един единствен мъничък опит и ще провериш нещата за себе си. :)

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 278,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

е в крайна сметка верни ли са теориите на Дънов?

За медицинските съвети знам,но останалото?

Каквото мислиш ще стане, но гледайте да не стане без време. И т. н.

1. За да прецениш, дали нещо е верно, поне трябва да ти е ясно като формулировка, концепция. Много хора казват за идеите на Петър Дънов- "Това са пълни глупости!" Но всъщност не могат да кажат кое е това, дето е глупост. Хората просто не разбират, но се срещат с нещо, което не разбират, не е тяхното си, значи- попада в категорията "Пълни глупости". Като ги попиташ, какво всъщност е глупост, даже не мога и да кажат. В доста случаи просто се задавят от ярост (абсолютно "необяснима", защото ако човек изпадаше в такава ярост при всички глупости, които среща дори в един ден, просто щеше да се пръсне от ярост)

2. "Теориите" на Петър Дънов изобщо не са негови, а са си едни и същи от най- древни времена, та до ден днешен. Просто той е поредният, който ги изказва в някакво време, на някакви хора. Дори изразът изказва не е точен. Защото става дума за идеи, които всеки носи в себе си, но те някак дремят. Имат нужда да бъдат пробудени отвън. И оживяни.

3. Ако такива идеи не пробуждат никакъв отклик в някого- това не значи, че идеите са мъртви, глупави и неверни. Значи, че няма отклик, резонанс.

4. Всичко е не навреме, когато е по "моята воля"...

Чудомир имаше един много забавен разказ за стария вестник. Там имаше разсъждения на тема "Какво може да понесе хартията"- на практика - всичко. Явно и интернет-пространството- също.

Та бих искала да кажа за всички, които се интересуват, че последователите на Петър Дънов са били преследвани. При това- доста. Има такива, които са били обвинявани в разнообразни вини- от пропаганда да финансови злоупотреби, (каквито не са били извършени), над главите им са висяли смъртни присъди, а са се разминали с "малко" лагеруване. И цял живот, при това- нелек, под сянката на тази "слава" . Човекът, за когото говоря, беше един от най- чистите и безкористни, които съм срещала. Имайки две висши образования, изключителна култура и ерудиция, цял живот беше строителен работник, тъй като не му се позволяваше да работи друго. Всъщност, той посрещаше това като истински Ученик, и вършеше работата си винаги прецизно, с радост и любов. Правеха се обиски по домовете, изземваше се литература, но и не само, и разни други неща, по усмотрение на обискиращите. Забраняваха им да се събират, нахлуваха в жилища, в които имаше все пак събирания, поединично се привикваха където трябва и им се "обясняваше" кое е правилното поведение. Дълго време не беше разрешено да се прави лагер на Рила.

При един от обиските по домовете обискиран попита обискиращите" Добре, де, защо ни преследвате?!? Ние не пречим на никого с нищо, на толкова комунисти сме помагали, защо постъпвате сега така с нас?!?" На което служителят отговори: "Много сте добрички! Както помагахте на нас, така ще започнете да помагате и на нашите врагове! "

Никой от тях няма да тръгне да прави капитал от патилата си по соцвреме. Било каквото било. И казва УчителЯ, че човек прави каквото си иска, но после идва каквото следва ...

Знам,че не си падаш много по отговарянето в прав текст на въпроси и за това ще се опитам да формулирам един простичък въпрос ,на който може да бъде отговорено с 'да' или 'не'.

Вижда се,че имаш голям интерес към историята на учениците на Петър Дънов и много се вълнуваш от това,че в миналото са били преследвани.Тази е причината ,поради която ми се иска да ти задам следния въпрос:Да не би да виждаш връзка между преследването на учениците на Петър Дънов и казаното от Исус в Лука 21:12 ? "А преди да стане всичко това ще турят ръце на вас и ще ви изгонят, като ви предадат на синагоги и в тъмници, и ще ви извеждат пред царе и пред управители поради Моето име."

Разбра се, че не! :) Някои евангелизатори така си мислят (с ушите си го чух! ) - "Ето, преследват ни, заради Неговото име, ние сме мъченици в Негово име!" -демек- о, колко сме верни и Негови! При неголямо усилие може да се види мотивацията ми да говоря за преследванията, на които са били подложени последователите на Петър Дънов- единствено за симетрия, тъй като някои много категорично заявиха, че не са били преследвани, а то не е вярно. Също така категорично говорят за неща, от които ако имат толкова хабер, колкото от преследването, бих била спокойна относно конкретния начин на заминаването на Учителя от нашата измъчена земя. Макар че това е най- малкото, което би трябвало да ни интересува от живота, а най- вече- от делото му. Разбра ли, каквото искаше да разбереш? Реално, това е една голяма драма: и са били преследвани и не е имало за какво. И да са били, и да не са били преследвани, все е щяло да изгубят наследството на учението му ... Делото му е имало подготвителен характер, нещо като изораване на нива, махане на камъни, на големите бурени, на коренища ... До сеитбата и до жътвата още не се е стигнало, макар че е време...

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Делото на човека е именно делото му, а не сладките му приказки. Красиво може всеки да говори. Тук има примери за сладки приказки много... раздувки им викат. Но едно е да говориш, друго е да доказваш думите си с действия. А последното дело, което човек върши, е начинът, по който си отива от тази Земя... Дънов се е намесил там, където не трябва - в политиката, повлиявал е на решения на цар Борис III, мешел се е и в работата на комунистите и самоубийството му е именно плод на политически натиск. Виждам - някои хора продължават да отричат очевидни неща. Очевидно защо...

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Какво отношение има Петър Дънов към цар Борис ІІ? Но пък това е по- успокояващ те отговор. Щом имаш нужда от това спокойствие ... Разбираемо е. Ако е време за сеитба, че и жътва, може да ти излязат и лични отговорности. Далеч по- спокойно е да се подредят някои бодливи въпроси на лавиците на историята, че по възможност по пикантничка и жълтичка, белким прашасат там, вместо да има опасност да се понабодем с тях.

Да ви кажа на ушенце :) цар Борис II не е бил много достоен за уважение. Ако сте чели биографията му - по-точно книгата която май се казваше "Разговори с цар Борис II" и ако разбирате малко от психология - но аз се съмнявам, че разбирате, ще видите, че той не е личност, която заслужава внимание. Аз не знам почти нищо за Дънов, но знам, че той знае за силата на мисълта, а щом той е говорил за нея по начин, който е правилен, тогава го подкрепям.

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

• Автор

Делото на човека е именно делото му, а не сладките му приказки. Красиво може всеки да говори. Тук има примери за сладки приказки много... раздувки им викат. Но едно е да говориш, друго е да доказваш думите си с действия. А последното дело, което човек върши, е начинът, по който си отива от тази Земя...

Дънов се е намесил там, където не трябва - в политиката, повлиявал е на решения на цар Борис II, мешел се е и в работата на комунистите и самоубийството му е именно плод на политически натиск.

Виждам - някои хора продължават да отричат очевидни неща. Очевидно защо...

Ще трябва да се повторя.Коя си ти Маат,та да съдиш какъв е бил Петър Дънов."Исус-не съди, за да не бъдеш съден!"

Пишеш,че всеки може да говори красиво,ами опитай да говориш като някой от учителите да видим какво ще се получи.Та ти само с горния си пост показваш,че не можеш да го направиш /съдиш/.

Извинявам се Маат,но действието не е само да тичаш.Оставеното от Дънов ,Паневмитрия,музика и най главното Словото е истинското действие,което кара хората да бъдат Човеци.

Ако нещо противоречи на възгледите ти,имам предвид духовните,просто напиши това и това е в противоречие например с Библията или еди кой си текст,а не да свързваш духовното у човека с политика,комунизъм и т.н.

Няма значение, но все пак не цар Борис ІІ, а цар Борис ІІІ. Цар, или не цар, Борис, или не Борис, ето, виждаме тук, че желанието да съдим наистина е по- важно от всичко. От истината, от трезвата преценка, дали можем да я знаем, виждаме, разбираме, от какво ли не ... Нека всеки се замисли за това гибелно, но и изначално желание за съдене. Достатъчно ли е да го заклеймим? У другите? У себе си? Откъде се взима? За какво говори? До къде ни води? Как да се спасим от това, което го подклажда?

Какво отношение има Петър Дънов към цар Борис ІІ?

Но пък това е по- успокояващ те отговор. Щом имаш нужда от това спокойствие ...

Разбираемо е. Ако е време за сеитба, че и жътва, може да ти излязат и лични отговорности. Далеч по- спокойно е да се подредят някои бодливи въпроси на лавиците на историята, че по възможност по пикантничка и жълтичка, белким прашасат там, вместо да има опасност да се понабодем с тях.

Извинявам се, грешката е моя - пропуснала съм едно римско I - не Борис II, а Борис III.

Когато от Германия пристига заповед за унищожението на българските евреи, личният адютант на царя, Лулчев, таен привърженик на идеите на Бялото Братство, лично отива да се допита до своя Учител - Бейнса Дуно, като му носи и списък с имената на тези, които трябва да се подложат на унищожение. Тогава Учителя се затваря в своята стая и когато се връща, съобщава на Лулчев къде се намира в този момент цар Борис Трети. Призивът е следният: Ако българският цар позволи само един косъм да падне от главата на нашите евреи, царското семейство ще бъде подложено на унищожение, а България изтрита от лицето на Земята. Лулчев занася посланието на Учителя Бейнса Дуно на царя, който остава изненадан, че са го открили на място, където никой не знае, че се намира. И когато бива запознат с неговото съдържание, той взема листа със списъка на българските евреи и го унищожава пред очите на своя адютант. Така се слага началото на спасителната акция, чиито инициатор и спасител е не царят, а Учителя Бейнса Дуно.

Тази информация я има и във в-к Стандарт, а знаем този вестник от кого се списва...

Доколкото виждат очите ми, боята е синя, а не жълта...

Прекрасно е, че Дънов защитава човешкия живот. Обаче начинът, по който го прави, е гнусен - заплаха. Това са едни от методите на всички сектански общества. А други са да отричат очевадни истини - като тази, че лидерите им са пряко замесени в лай...ната на политиката.

Няма значение, но все пак не цар Борис ІІ, а цар Борис ІІІ. Цар, или не цар, Борис, или не Борис, ето, виждаме тук, че желанието да съдим наистина е по- важно от всичко. От истината, от трезвата преценка, дали можем да я знаем, виждаме, разбираме, от какво ли не ... Нека всеки се замисли за това гибелно, но и изначално желание за съдене. Достатъчно ли е да го заклеймим? У другите? У себе си? Откъде се взима? За какво говори? До къде ни води? Как да се спасим от това, което го подклажда?

А не мислиш ли, че желанието за съдене е полезно? По този начин вместо да се прекланяме пред кого ли не (нямам предвид Дънов) ние ще можем да преценим сравнително правилно и от всички гледни точки човека. Ако приемаме всичко, което някой се опитва да ни внуши, тогава положението ни няма да е никак розово. Трябва да съдим другите и да не се поддаваме на внушения и провокации. Като казвам да съдим другите имам предвид да се опитаме по честен и открит начин пред самите себе си да резкрием кой какъв е в действителност.

Ама ние се отклонихме от темата за Дънов.

Извинявам се, грешката е моя - пропуснала съм едно римско I - не Борис II, а Борис III.

Когато от Германия пристига заповед за унищожението на българските евреи, личният адютант на царя, Лулчев, таен привърженик на идеите на Бялото Братство, лично отива да се допита до своя Учител - Бейнса Дуно, като му носи и списък с имената на тези, които трябва да се подложат на унищожение. Тогава Учителя се затваря в своята стая и когато се връща, съобщава на Лулчев къде се намира в този момент цар Борис Трети. Призивът е следният: Ако българският цар позволи само един косъм да падне от главата на нашите евреи, царското семейство ще бъде подложено на унищожение, а България изтрита от лицето на Земята. Лулчев занася посланието на Учителя Бейнса Дуно на царя, който остава изненадан, че са го открили на място, където никой не знае, че се намира. И когато бива запознат с неговото съдържание, той взема листа със списъка на българските евреи и го унищожава пред очите на своя адютант. Така се слага началото на спасителната акция, чиито инициатор и спасител е не царят, а Учителя Бейнса Дуно.

Тази информация я има и във в-к Стандарт, а знаем този вестник от кого се списва...

Доколкото виждат очите ми, боята е синя, а не жълта...

Прекрасно е, че Дънов защитава човешкия живот. Обаче начинът, по който го прави, е гнусен - заплаха. Това са едни от методите на всички сектански общества. А други са да отричат очевадни истини - като тази, че лидерите им са пряко замесени в лай...ната на политиката.

Абе, аз си мислех, че българският народ се е разбунтувал и е препречил пътя на влековете с евреите. Борис се е притеснил, че може да бъде катурнат от власт, та затова е наредил все пак да не се изпращат евреите при германците. Интересно ми е дали Борис е трябвало след това да върне на германците парите, които са му дали, за да им изпрати евреите? :)

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

Не виждам заплаха в подобен израз. Виждам предупреждение. Един цар не би трябвало да вижда заплаха в думите на един съвсем обикновен поданик. Явно не е видял заплаха, а предупреждение. Иначе- колко му е, ако някакъв никакъв го заплашва- може да не му обърне внимание, или- към списъка с евреите- още един, че и по- лесно може да стане. Обаче може "не особено достойният за уважение" монарх да е виждал малко повече от някои наши съвременници. Ако някой реши да бърка в контакт под напрежение, а друг го предупреди какво ще му се случи- това не е заплаха, а предупреждение. Но виждам, че пак те тегли към даване на оценки. Според мен ролята на един учител от ранга на Петър Дънов не е той да направи нещо, с което да го запомнят. А да създаде условията тези, които могат да го чуят, да направят нещо. Така че- нека да не се забиваме в даване на оценки за неща, дето така и така не разбираме. И който не е много вкаменен, да приеме благодатния посев. Да стане почва. Да има жътва.

Не виждам заплаха в подобен израз. Виждам предупреждение. Един цар не би трябвало да вижда заплаха в думите на един съвсем обикновен поданик. Явно не е видял заплаха, а предупреждение. Иначе- колко му е, ако някакъв никакъв го заплашва- може да не му обърне внимание, или- към списъка с евреите- още един, че и по- лесно може да стане. Обаче може "не особено достойният за уважение" монарх да е виждал малко повече от някои наши съвременници.

Ако някой реши да бърка в контакт под напрежение, а друг го предупреди какво ще му се случи- това не е заплаха, а предупреждение.

Но виждам, че пак те тегли към даване на оценки.

Според мен ролята на един учител от ранга на Петър Дънов не е той да направи нещо, с което да го запомнят. А да създаде условията тези, които могат да го чуят, да направят нещо. Така че- нека да не се забиваме в даване на оценки за неща, дето така и така не разбираме. И който не е много вкаменен, да приеме благодатния посев. Да стане почва. Да има жътва.

Спор няма - голям майстор си на НЛП-тата и словесните огъвания. Но, ако аз дойда утре у вас и те заплаша, че ако ти не се откажеш от ръководния си пост в сектата, в която членуваш, семейството ти ще бъде унищожено, а сектата изтрита от лицето на земята, това няма да бъде предупреждение, нали?!

Значи имам в себе си една книга на Светозар Няголов " Светъл лъч към човешките души" там е описан живота и делото на Учителя и навремето когато ми я дадоха я погълнах на един дъх и имах усещането, че съм 5-метра над земята. Това усещане никога не ме е лъгало, за себе си говоря и никого не искам да ангажирам с мнението си. Гледам на много места съм подчертавала и ей сега зарязвам и английски и всичко за да чета отново защото са минали 10-на години откакто не съм я отваряла. Потърсих в нета, но не я открих въпреки всичко намерих тази:

Няголов, Светозар Истината за спасяването на евреите в България с нея те първа мисля да се запозная. Имам още една мъничка книжка от него която ми въздейства по същия начин, така че това е изворът от който аз черпя и това е което препоръчвам от себе си ако някой иска да се запознае. И най- важен е вътрешният мотив и стремежът към Истината. Поздрави!

Какво отношение има Петър Дънов към цар Борис ІІ?

Но пък това е по- успокояващ те отговор. Щом имаш нужда от това спокойствие ...

Разбираемо е. Ако е време за сеитба, че и жътва, може да ти излязат и лични отговорности.

Не! Време е за истината! Всякога!

Спор няма - голям майстор си на НЛП-тата и словесните огъвания. Но, ако аз дойда утре у вас и те заплаша, че ако ти не се откажеш от ръководния си пост в сектата, в която членуваш, семейството ти ще бъде унищожено, а сектата изтрита от лицето на земята, това няма да бъде предупреждение, нали?!

Би ми станало смешно и тъжно за теб, ако го направиш. Няма да приема думите ти нито като предупреждение, нито като заплаха. А ... като симптом ... То и сега си е симтоматично! Не изписвай друг път такива неща, защото не за мен говориш ...

Но цар Борис ІІІ се е вслушал в думите на един поданик. Когото може да затрие физически с едно мръдване на веждата. Но не само, че не го прави, а се вслушва. С риск за живота си. После плаща за това. Считам, че е бил наясно към какво отива. Явно е виждал и по- надалеч. Дори зад заплахата за самия му живот.

Напълно е възможно това да не може да бъде разбрано. Разбирането е процес, който си иска условията ...

Не! Време е за истината! Всякога!

Много латино сериали гледаш ...

Нещо за разпускане от книгата за която вече ви споменах :)))

" Защо невидимият свят оказва такова доверие на българите? Когато питат Учителя защо е дошъл в България, а не във Франция, Англия или Америка, той отговаря: "Всички нови идеи, които идват до тези народи, са като модата, те ги приемат за 1-2 години и ги изоставят. Докато българинът мъчно приема нещата, но приеме ли веднъж нещо, не го напуща. Ако търсите професор по твърдост, по упоритост, само в България може да го намерите. От всички народи в света няма по-твърд от българския. С девет чифта биволи не можеш да го мръднеш от пътя му. Като як дирек е" Публикувано изображение

Добро утро на всички ученици ;)

"Не мислете, че ще ме убедите на своя страна. Само един начин има за това – ако живеете в Добродетелта, в Любовта, Правдата и Истината. Аз не мога да бъда там, където не е Господ – в злото Бог го няма. Аз казах на един приятел, че няма да позволя никому да извърши престъпление. А когато си замина, можете да правите каквото искате. Който се опита, ще го хвана и ще му причиня една болка. Аз няма да му позволя да извърши самоубийство. Ще дойдете един ден до разбирането на този закон. Някой казва: „Ама мен не ме е страх!” Бих искал да ми покажеш Любовта си, инак ти си първокачествен страхливец."

"...аз не искам да изменям Божествения ред на нещата нито на една сто милионна част, нито желая вие да се опитате да го измените – то е светотатство. Друго положение: от седем милиона години законите на Бялото Братство не са се изменили на една сто милионна част. Вземам това число, което е една величина, принадлежаща на висшата Божествена математика, на Божествения свят. Тия закони са строго определени. За всяка мисъл, чувство и действие има определена форма, в която те могат да се изразят. И законът е: когато се изразят в тази форма, ние усещаме едно задоволство и приятност – значи формата е изразена както трябва. А в противен случай усещаме едно недоволство. То не е лош признак, а подтик да се стремим да възприемем тази висша форма. "

"Сега аз ще спра тук... Тази година Бялото Братство ще има своята среща на 19 август. Не си правете илюзия, че вие сте от Бялото Братство. То всяка година си има своя среща. Искам да не сте невежи: то се състои от човешки души, които са завършили своята еволюция преди хиляди години. Те се събират всяка година и определят съдбините на всички народи. Сега, с тяхната среща и ние правим своята среща на Земята. И те са на Земята. Ако вървите правилно по тоя Път, и вие ще бъдете някога членове на това Братство, а сега сте само служители. В Посланието към евреите има нещо загатнато за това. "

Съчетание на отношнията

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

Евреи 5:12 "Понеже докато вие трябваше до сега, според изтеклото време, и учители да станете, имате нужда да ви учи някой изново най-елементарните начала на Божиите словеса, и достигнахте да имате нужда от мляко, а не от твърда храна." Евреи 5:14 "а твърдата храна е за пълнолетните, които чрез упражнение са обучили чувствата си да разпознават доброто и злото." Не бива да изпадаме в заблуда относно доброто и злото, обаче. В цитирания от Учителя текст има указание за това- какво е доброто и какво- злото. Не това, дето ние си го представяме, а "в злото Бог го няма. ". Разбира се, ето го проблемът: ако нямаме очи за Бога, няма как да разберем и кое е зло. Е, по навик ще наричаме това, което не ни харесва зло. А то злото е само едно... Когато Бог го няма. Послание към Коринтяни 3:2 "С мляко ви храних, не с твърда храна; защото още не можехте да го приемете, а и сега още не можете." Все от някъде трябва да се почне. Въпросът е да се почне. Нищо, че отначало ще сме само служители. Нищо, че отначало ще ядем само мляко. Толкова можем. Но поне да ядем, да не сме гладни. Тъкмо обяснявах на Arenas може ли да се говори за учение на Петър Дънов. Негово? О, не. " "...аз не искам да изменям Божествения ред на нещата нито на една сто милионна част, нито желая вие да се опитате да го измените – то е светотатство. Друго положение: от седем милиона години законите на Бялото Братство не са се изменили на една сто милионна част. " Добро утро!

Би ми станало смешно и тъжно за теб, ако го направиш. Няма да приема думите ти нито като предупреждение, нито като заплаха. А ... като симптом ... То и сега си е симтоматично! Не изписвай друг път такива неща, защото не за мен говориш ...

Но цар Борис ІІІ се е вслушал в думите на един поданик. Когото може да затрие физически с едно мръдване на веждата. Но не само, че не го прави, а се вслушва. С риск за живота си. После плаща за това. Считам, че е бил наясно към какво отива. Явно е виждал и по- надалеч. Дори зад заплахата за самия му живот.

Напълно е възможно това да не може да бъде разбрано. Разбирането е процес, който си иска условията ...

Много латино сериали гледаш ...

Със сигурност, тук няма много от онова добро, дето Бог го имало в него...

Да, симптоматично е...

Багира, не ме обърквай с ученичките от вашата секта. Голяма грешка в подхода правиш. С мен - само с доброто, маме, щото надушвам злото от милиарди мили, дори и маскирано - в случая му дръпнах малко маската да видим какво е отдолу... Оказва се, че вони.

Дънов просто е предал съобщението, което е получил. И то е било такова: Че камък върху камък няма да остане от България, ако се допусне да пострадат евреите. Може и посланието да е ужасяващо за някой, но то Е такова. Предупреждението вероятно е имало тази сила, поради това, че българите и евреите, вкл. според това, което Дънов е казвал в беседите си, са свързани, и че такова деяние от страна българите би се равнявало на братоубийство. Страшни думи, но истини, за който има уши. Можем само да се радваме, че някой е имал тогава уши. Послания тревожни за България има и напоследък, съвсем несвързани точно с евреите, но... чува ли някой? П.П. Впрочем принадлежа към хората, които не смят, че е светотатство да се оспорват посланията на Дънов. Той е просто един канал, който може да предава и невярна информация. Не разбирам догматиците, но специално за това "заплашително" изказване на Дънов, добре че някой се е вслушал.

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

Дънов просто е предал съобщението, което е получил. И то е било такова: Че камък върху камък няма да остане от България, ако се допусне да пострадат евреите. Може и посланието да е ужасяващо за някой, но то Е такова. Предупреждението вероятно е имало тази сила, поради това, че българите и евреите, вкл. според това, което Дънов е казвал в беседите си, са свързани, и че такова деяние от страна българите би се равнявало на братоубийство.

Страшни думи, но истини, за който има уши. Можем само да се радваме, че някой е имал тогава уши.

Послания трввожни за България има и напоследък, съвсем несвързани точно с евреите, но... чува ли някой?

Да, така е било. И кой е този Бог Дъновски, та така заплашва?

Моят бог е любов към всичко живо. Този, който заплашва с послания, независимо за какво, не е моят!!!!

Кой каза, че зад това послание не се крие любов? Когато баща ти вижда, че правиш нещо, с което ще се убиеш, с любов да те гледа и да те остави да нанесеш последния удар? Няма да се пресегне малко по-енергично да те спре (не защото може да те спре по принцип, но за да ти даде един шанс да размислиш). Мисленето "след" не помага, когато се говори за определени деяния. Това, което наричаме "грях" не е страшно заради самото деяние, което представлява, а заради последствията от него. Разбираме какво сме направили едва след. Поради което често сме слепи "преди".

Кой каза, че зад това послание не се крие любов? Когато баща ти вижда, че правиш нещо, с което ще се убиеш, с любов да те гледа и да те остави да нанесеш последния удар? Няма да се пресегне малко по-енергично да те спре (не защото може да те спре по принцип, но за да ти даде един шанс да размислиш). Мисленето "след" не помага, когато се говори за определени деяния. Това, което наричаме "грях" не е страшно заради самото деяние, което представлява, а заради последствията от него. Разбираме какво сме направили едва след. Поради което често сме слепи "преди".

П.П. Впрочем принадлежа към хората, които не смят, че е светотатство да се оспорват посланията на Дънов. Той е просто един канал, който може да предава и невярна информация. Не разбирам догматиците, но специално за това "заплашително" изказване на Дънов, добре че някой се е вслушал.

azbuki, това си го доказала - ти наистина си мислещо същество. А знаеш ли кой, всъщност, е Дънов?

Много ми е интересно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.