Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

"Мъничета сме! - помисли си Румата. В Института трябва да се изучава курс по феодално интригантство. И успехът да се оценява в Реби. Или по- добре- в дециРеби".

"Трудно е да бъдеш бог"- Аркадий и Борис Стругацки.

В тази книга, ако си разбрала изобщо, понеже много често я цитираш, а пък аз съм я чела от малка, да ти кажа, че братята казват с нея - "Не е необходимо да бъдеш бог, щото ставаш за посмешище."

Към Силвия. Силве аз послушах добрия ти съвет - Той ми го беше подшушнал, но ти ми го доказа. Ти си много ценно и полезно същество за практическото ученичество иначе знанията ще си останат мъртви и няма да има движение, няма да има живот, няма да има пълнота, а такива "противници" карат ученика да бодърства т.е. да бъде буден. Благодаря на Бога за което и на Божественото което е в теб.

И най- важното което никога не забравих е твоето изказване -

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Източник

Българинът винаги е имал нужда от кумири. Извинявам се, ако разбулвам един от тях. Учението на Дънов е невероятно дълбоко - та това е Кабала! Но за съжаление на учениците му, не е негово. Може ли някой ученик да ми обясни как точно Дънов се е издържал - как си е вадел хляба, какво е работел този човек? И знае ли някой ученик кой е заплащал за следването му в Америка?

Дънов е много умен човек. Той е познавал прекрасно характеристиките на народопсихологията на българина.

Кажи ми, кажи, бедний народе,

кой те в таз рабска люлка люлее?

Тоз ли, що спасителят прободе

на кръстът нявга зверски в ребрата,

или тоз, що толкоз годин ти пее:

"Търпи, и ще си спасиш душата?!"

Той ли, ил някой негов наместник,

син на Лойола и брат на Юда,

предател верен и жив предвестник

на нови тегла за сиромаси,

нов кърджалия в нова полуда,

кой продал брата, убил баща си?!

Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!

Глухо и страшно гърмят окови,

не чуй се от тях глас за свобода:

намръщен само с глава той сочи

на сган избрана - рояк скотове,

в сюртуци, в реси и слепци с очи.

Сочи народът, и пот от чело

кървав се лее над камък гробен;

кръстът е забит във живо тело,

ръжда разяда глозгани кости,

смок е засмукал живот народен,

смучат го наши и чужди гости!

А бедният роб търпи и ние

без срам, без укор, броиме време,

откак е в хомот нашата шия,

откак окови влачи народа,

броим и с вяра в туй скотско племе

чакаме и ний ред за свобода!

"Елегия" - Христо Ботев.

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Няма как да препиша цялата книга " Светъл път към човешките души" - на Светозар Няголов, много неща са описани там и ако знам как ще я кача в нета за да се прочете, за тези които се интересуват евентуално. Значи в българия Дъновисти има не от ден два, както казах аз не съм запозната в дълбочина и не членувам никъде. За тази цел си има закон за вероизповеданията и хора доста добре запознати с тези неща, все пак в правова държава живеем. Аз има/ няма от 10-на години си чета разни книжки а на това неизмеримо дълбоко учение и кората не съм одраскала още, но никой никъде не ме е повел на сила нито пък ме е накарал да плащам, за нещо а за наркотици (защото май нещо такова се спомена преди) въобще и дума не може да става това и до ума не ми е идвало. Малкото което съм опитала в живота си ме кара вътрешно да се доверявам на прочетеното което идва при мен безплатно.

Значи мен винаги ме е интересувала същността на ученията, говоря за себе си за друг не мога да се произнасям. Ето за мен същността на Учението на Дънов - " В протокол за разпит на 25.07.1925г. Учителя казва: " Моето учение е основано на три главни принципа: Божествената Любов, Божествената Мъдрост и Божествената Истина. От тези принципи произтича, че е необходимо пълен мир и разбирателство между хората. Братство и взаимопомощ за общото благо..." Няма да продължавам с "политическите" въпроси защото наистина няма начин да препиша 446 стр. както и да е...

Учението на Дънов не е само Кабала, там всеки намира себе си и то е представено по най - достъпен начин за всички нива на съзнание. За мен то е Универсално различни хора се откриват там, както казах един път. Едни казват, че в основата му е Кабала, други например мен ако питаш си е чист евангелизъм, и суфите се откриват там и лекари Розенкройцерите казват, че тяхното учение е в основата му и злите се откриват там... Огледало, универсално и несравнимо затова нещата е хубаво да се проучват за да може всеки да сподели собствения си опит иначе думите остават голи.

А сега нещо друго от живота ще цитирам един велик мислител Кольо Мамин - " Каквото и да кажеш, каквото и да неправиш все ще има недоволни. Угодия няма!"

п.п. По спомен: Кольо Мамин спорил с някаква височайша особа за нещо. Онзи му казал. " Абе ти кой си че си позволяваш да ми говориш така!?" Кольо отговорил - " Е как кой съм бе!?! Аз съм Кольо на Мама Публикувано изображение и от там си останало Кольо Мамин :)Публикувано изображение

п.п. мРъзи ма а са редактирам, нали сме си наши ша ма опростите :lol6:

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

а пък аз съм я чела от малка,

А, това обяснява прочита ти.

Но темата не е за Силвия, а за Учителя. Е, покрай Силвия се превръща и за учениците, ученичеството, и така е добре.

tuksam беше попитал за Паневритмията. Може да се прочете, много е писано за нея, може и да се послуша музика, да се види филм. Но това няма да свърши голяма работа, ако все пак човек иска да разбере за какво става дума. Ако не се участва в нея, всъщност твърде малко може да се разбере. Това е един танц, който наистина може да помогне на човек да се чувства по- добре, по- енергетизиран, по- отворен, по- релаксиран, да открие, че има и други неща в света, освен оцеляване, боричкане, оплюване, съмнително добротворство и т.н.

Известно време се занимавах с тай чи чуан. Тогава открих, че в паневритмията, особено при встъпителните 10 упражнения, има много чисто енергетизиращи упражнения, които направо си ги има във формите. Бавните и плавни движения също леко напомнят за формите на тай чи. Разбира се, там идеята и основата на движенията е съвсем друга, но има такъв един сходен ефект. Музиката е лека и приятна. Има и песни, които могат да предизвикат добър катарзисен ефект (например така ми подейства "Ти си ме Майко, човек красив родила...") Като цяло- преживяването на Паневритмията е нещо много интересно и вълнуващо. И вероятно- съвсем индивидуално за всеки.

Е, това е явление от нашия свят. Там може да се види всичко, което може да се види и в света. Въпросът е какво човек може и иска да види.

Също, понеже си е явление от нашия свят, чудеса от нея не може да се очакват. Тя е едно помощно средство. Задържа, да не стават нещата още по- зле. За съжаление всяко задържане има и обратна страна. Но е по- добре от липса на задържане.

Това, разбира се, е мое мнение, и е напълно възможно да не съвпада с доста голям брой други мнения.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Не, не съм търсач а събирач явно ми е такава скромната служба във виртуалното ни духовно пространство. Всеки си има служба. Преди време питах Ирен и понеже тя е много навътре с това ми изпрати линк:

http://www.paneurhythmy-beinsaduno.com/

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

Няма как да препиша цялата книга " Светъл път към човешките души" - на Светозар Няголов, много неща са описани там и ако знам как ще я кача в нета за да се прочете, за тези които се интересуват евентуално.

Със сигурност, ако се постараеш и ако попишеш още малко в темата ще видиш, че скоро ще препишеш цялата книга.

..................

ПРИЗВАНИЕ КЪМ НАРОДА МИ

Български синове на семейството славянско, послушайте думите на Небето:

Братя и сестри от дом славянски, род на страдание, племе на раздори, душа и сърце на бъдещето, живот и спасение на настоящето, носители и застъпници на мира, синове на Царството Божие, слушайте Словото:

Небето ви отрежда една свята длъжност в Царството на Мира, което иде и наближава в силата си да отбележи едно велико събитие в живота на тоя свет; и ако се покажете верни от сега на това благородно и свято звание, което ви чака, то, вярвайте, сам Бог на Силите ще ви увенчае с слава и величие на Своя Живот и ще отбележи имената ви в Върховните книги на висшите светове, които спомагат в полза на Висшето свято дело на великото избавление. Вас ви чака едно славно бъдеще, което иде не да затрие и унищожи Живота, но да го възкреси в неговата съвършена пълнота. В този Живот са призовани да вземат участие всичките избрани люде и народи, които образуват цвета на новите поколения на человеческия род. Вашето време наближава, вашият изпит се завършва, часът на вашето призвание удря и минутата на живота настъпва да се пробудите и влезете в тоя благ Живот, който встъпва в тая многострадална Земя.

Аз ида отгоре по висше разпореждане на Бога – вашия Небесен Отец, който ме е натоварил с великата мисия да ви предупредя от лошия път и ви благовествам Истината на Живота, която слиза от небесното жилище на вечната Виделина да просвети всякой ум, да възобнови всякое сърце и да въздигне и обнови всички духове – отбрани чада на Истината, предназначени да съставят зародиша на Новото человечество, на което славянското семейство, коляното Юдино, ще стане огнище.

Вождът на спасението, помазаникът Сионов, Царят Господен, братът на страдующите, ще пристигне в всичката своя сила и духовна пълнота и ще промени вида на тоя свят. Вие скоро наближава да заемете едно високо място в реда на изкупените висши светове, които постепенно, неотклонно възлизат един след друг в една нова област на горните върховни светове. В Небесата на Божествените разпореждания, в които и тоя ваш свет вече ще пристъпи напред една стъпка да заеме своето место, отредено му от Върховния Владика помежду другите. Вашето встъпване в тия нови безпределни граници на Новото Царство на вечните светове ще се ознамени с даване знака на Върховния Господар, Владетел и Цар над всичко. Той ще ви посрещне заедно с всичките Ангелски ликове, които ще дойдат да ви приемат радостно и весело, като съграждани на Вечното Царство, на което силата и славата е нескончаема.

Не огорчавайте Бога с вашето поведение, не се съмнявайте в Истината Му, която ви носи от Небесното жилище в знак на Неговата към вас верност и любов. Просветете се, елате на себе си, съзнайте истината на Живота. Този, който ви е родил, бодърства над вас. Името Му знаете. Не се двоумете, не се колебайте, но отхвърлете вашето малодушие и вашето маловерие настрана и елате към вечната Виделина на Живота, да разберете вечния път на Бога, който ви е въздигнал от пепелището на нищожеството към славата и величието на безсмъртието.

Не се заблуждавайте, но дайте място на Този, който ви оживява. Пред Него домочадията, поколенията, народите не чезнат, но се възобновяват и възраждат от този същ Вечен Дух, който привежда в порядък всичко в тоя обширен Божествен свят. Възобновлението е велика благодат, която ви спомага да се удостоите, да влезете в пътя на Виделината, в която обитава Мир и Любов във всяка нейна стъпка. Тя е мощният вечен двигател в Живота, който повдига всичките паднали духом. Тя е пътят на спасението, по който влиза злощастният человечески род, призован от Небето на още един велик подвиг, с когото ще се завърши все, що е отредено.

Пътят, в който ида да ви поведа да възлезете в Царството Божие, да му служите, е път вечен; път, пълен с всяка благост на Живота; по него са възлезли всичките синове и Ликове небесни преди зачатъка на самата тая вечност, която е без начало и без край. И помежду вас и пътя на Небесни ликове съществува велика междина, която е неизмерима от никоя мощна сила и при все това има една невидима връзка, която всичко свързва в едно неразривно братство. Тази връзка е Любовта на вечния невидим Бог – извора на Живота.

Тая непреодолима Любов на Този, който ви люби и се грижи за вас, ме извика отгоре да дойда да ви помогна в тия усилни времена, които настават за последен път в тоя свят.

Пред вази стои една голяма опасност, която се готви да разруши все, що е свято, посадено от ръката на вашия Небесен Баща. Затова съм в тоя свят дошъл, да ви ръководя лично през тази най-опасна минута през живота. Покажете се мъже твърди и непоколебими, верни на призванието си, препасани през пояса, готови за бран. Направете всички потребните самопожертвания да възтържествува Истината. Сега е случай благоприятен да се покажете род избран, семе царско, народ, на който Господ на Силите е вожд.

Аз ида да подкрепя славянския род, комуто е дадено да възтържествува над всички негови врагове и неприятели, препятствуващи му в пътя на неговото благородно знание, което той се стреми да постигне, и на неговото назначение, което му е отредено от върховния промисъл на Провидението. Времето е близо и при вратата на тоя свят. Истината ще възтържествува и ще се възцари в пълната си хубост и красота, която ще озари лицето на тоя свят със сияние небесно. Ето денят на Истината, който ви е родил за Негова слава. Слушайте гласа Му, Той иде отгоре, подигнете очите си и вижте това, което ви очаква; отворете ушите си и чуйте сладките песни, приятните химни, величествените антеми, хвалебни песни от Ангелските ликове, които се приготовляват за този славен ден.

Чуйте, верността е първата стъпка при влизане в Новия живот, тя е първото условие при тесните врата на приемане, тя е първият плод на Любов, който има да поднесете пред огнището на Отеческий олтар. Не остава време да се впускате в празни разправии за миналото, което няма да ви ползва, ако не вземете пример от неговите погрешки, да изправите настоящите. Вашето възраждане има голяма нужда от чисти добродетели, които липсват. Сега то е повърхностно и не коренно, временно и несъществено, което не може да принесе очакваните добри плодове. Този народ има въпиюща нужда да се ръководи и управлява от свети и Богоугодни начала, нужни за неговото успевание. Тия начала ги е определил отдавна още Бог, който се грижи за подобрението на всички негови семейства; и тия начала са всадени във вашата душа. Във възраждането на народите умът и сърцето трябва да вървят успоредно, Любовта и Добродетелта взаимно, Силата и Разума наедно да ръководят и управляват пътя на техните добри стремления. Вън от тия условия всичко е изгубено за тях безвъзвратно. Затова е необходимо да се спрете и обмислите положението си, в което се намирате, за да избегнете общото разрушение, което виси вече над главите на всички ви.

Аз пристигам в тоя развратен свят в минута важна да упражня нужното влияние, да ви отвърна от тоя пагубен път, в който народите по Земята са се втурнали да следват безразсъдно. Знайте, в случай, че отхвърлите моите благи съвети и се възпротивите на моите Божествени диктувания, които ви давам, защото сте близки на сърцето Ми, то ще употребя и други мерки, много по-лошави, с които съм натоварен да приложа в замяна на вашето непослушание на светите Божии заповеди. Вие сте под Мое покровителство и съм длъжен да ви ръководя и възпитавам в Словото на Истината. Аз съм ваш хранител и върховен водител в Небесните ликове. Когато встъпих да ви взема под своя охрана, Аз предвиждах всичките мъчнотии, които времето щеше да ми създаде догде ви изведа в безопасно место. Аз знаех колко препятствия, колко несполуки щяха да ме посрещнат с вас наедно в тая велика борба, но Моят дух не отстъпи своето намерение. Моята Любов за вас ми продиктува свято задължение и Аз встъпих напред да ви взема под Моята върховна охрана. В това отдалечено минало вашият Дух не притежаваше никаква красота, която да Ме привлече да ви обичам. Вие бяхте отвратителни наглед и който ви погледнеше, се отвращаваше от грубото ви сърце. За тоя ви лош недостатък Аз не ви отхвърлих, нито ви презрях за грубата външност, с която беше облечена вашата душа, но ви възлюбих напълно с благия си Дух, който се зае да проникне и намери някоя Божествена добродетел, някоя благородна черта във вашата душа, та да може да я обработи и оплодотвори, за да принесе плод изобилно и да създаде у вас поведение чисто, свято и възвишено, за да ви удостои да влезнете в рода на първите народи, които Бог на Силите е избрал да извършат вечната Му и свята воля.

Днес вече настава да се реши главната съдба на тоя покварен свет, в който Небето иде да извърши един коренен и велик преврат и то скоро, в Новия век, който приближава да отбележи нови страници по лицето на Земята. Затова желая да ви подготвя, защото сте останали надире поради вашите настоящи престъпления и минали народни грехове, за които безбройни жертви и страдания бяха нужни да пренесете, догде да се измие и очисти вашата отвратителна гнусота, с която раздразнихте Бога, та отвърна лицето Си от вас и ви остави под тежкия вековен изпит, за да познаете и се разкаете за греховете си, които разкъсаха светите връзки на Любовта Му. Но Бог се вечно не гневи; милостта Му е в род и род, благостта Му пребъдва винаги с тези, които Го любят и благословението Му не се оттегля. Той ви ръководи през всичките тъмни времена с крепка десница и окото Му бдя за вас, когато преминавахте през опасните пътища на този свет. В това Аз, вашият Върховен покровител, имаше да полагам големи усилия и жертви, да поправя вашето минало, да ви възпитам и облека в хубостта на Вечното, което ви е отредена.

Затова благоволих да извикам отдалеч, от край Небесата двамата братя1, светила на славянския род, и да им връча Словото на Истината и Словото на Живота, да ви го донесат и ви научат на пътя Ми, по който да възлезете във Вечната Виделина, в която обитавам: Виделината на Живота, която ви проводих да пребъдете в нея, която светът не прие, но я отхвърли и предаде помазаника Ми на завета, Исуса, на поругание и смърт, защото делата на тоя род бяха лукави. Но престъпниците на завета Ми приеха заплата за своите беззакония и от нине всичко се прекратява. Правдата е вечна, Отец ми е неизменяем, делата Му са неотложими, вий сте Мой народ. Господ потърси дом за Себе Си и изборът Му падна в славянското домородие, което Небето възлюби за неговата Божествена добродетел. За това ви пратих двамата Мои служители да ви донесат радостната вест да напуснете мрака на тъмните езически богове. И биде радост голяма в световете на Виделината, кога Бог положи печата на великото Си име на вази и вложи Духа Си в сърцето ви в завет вечен. И явих се на тогавашния ви царстващ господар2 и му известих волята на Небето да приеме пратениците Ми на Новия завет и той ми послуша гласа и се удостои пред Мене да стане родоначалник на духовното ваше възраждане. И казвам ви, че не се е раждал в дома славянски от него по-смирен и по-чистосърдечен господар, който с непоколебима вяра прие даденото обещание, подобно Аврааму, който не пожали сина си, но го принесе жертва жива Богу. Така се подвиза благоугодно вашият началник и баща на славянския род, който даде очите на първородния си в жертва благоприятна, дар избран Господу, в знак на неизменна верност Нему. И от този ден се извърши призванието ви от Бога на Силите, който съизволи в Своята неизмерима Мъдрост да прослави с вас наедно всичкото славянство, в което Господ Всесилний пребъдва и на което отрежда да заеме най-първо място в Неговото Царство, което встъпва вече в своята сила в тоя страдующ свет.

Разберете неизменяемата истина, че въздигането на славянския род е въздигане, необходимо за всички, което Бог сам върши за своя избраник, Вожда на Спасението, който скоро ще се яви помежду ви в пълната Своя слава и сила, да възстанови вечното Царство на Мира, Царството Божие на Земята. “И който оспорва вашето първенство от нине, казва сам Господ, оспорва Моето, понеже имам власт да дам Моето комуто искам; и ако Аз давам от добрата Си воля, кой е този, който ще Ми се възпротиви и Ми каже що върша. Онзи, който се осмелява, нека излезе и опита силите си и ще види. Аз съм един и думата Ми е неизменяема и съм верен и истинен във всичките Си пътища. Словото Ми е неоспоримо.”

Господ ви е ръководител. Той ви е жених, който изпраща даровете Си, който ви се радва като младоженец за Любовта, която сте приели с вярност от Него, който е Цар над царете и Господар над господарите. Ето затова ида от предвечните обиталища да ви подбудя на добър и свят живот, да ви предохраня да не съгрешите изново против върховната воля на Небето и да ви не отхвърли, както в миналото, когато с беззаконията си дотегнахте на Бога и Той ви остави да паднете под ръцете на вашите врагове, които дойдоха отдалеч да ви накажат за престъпленията и да изпълнят волята на Върховния съдия над вази. Но в тогавашното ваше падение Аз ви подкрепих с Любовта Си, понеже не бяхте съвършено отхвърлени от лицето на Този, който ви беше избрал. И в дълговечното робство постоянно ви ръководих в пътя на търпение и смирение и ви учих да изправите живота си, да съзнаете греховете си, да се разкаете и обърнете с всичкото си сърце към Господа Бога вашего, с когото сте съединени с брачни връзки на чист и непорочен живот. И във всичките ви страдания и изпити Аз ви подкрепях с Моята ръка и ви придавах сила и мощ на Духа да не отпаднете съвсем духом и се изгубите в тинята на отчаянието. И с всички сили, които разполагам, завзех се да създам у вас душа чиста и непорочна, с поведение Божествено. И в края на вашия дълговековен изпит, когато Небето реши по Висше усмотрение на Божия промисъл да ви избави от тежкото робство, Аз бях първият, който се явих да се застъпя да ви освободя, като предполагах, че ще се възползвате от дадената благодат да поправите миналото; но вие злоупотребихте с даровете на свободата. Обаче Аз почнах освобождението ви, като турих в действие всичките си мощни сили да работят навсякъде за постигане и осъществяване на великата мисъл, която има да завърша в най-кратко време, което чака Моята върховна заповед. Но вашите раздори, вашият ново-развратен живот, възпират святата мисъл, която имам на сърце за вашето добро и доброто на целия род человечески; но всичко си има своите граници, това трябва да знаете. През тия последни години на новопочналия ви живот Съм ви ръководил безопасно до тая минута и Съм полагал най-големите усилия да ви опазя от много опасни злини. Въздайте хвала Богу, че Аз не съм от тия, които се побеждават. Иде време и сега е, когато ще опитате Силата Ми и ще познаете, че Аз съм Бог, който се не лъже, но вие сте народ своенравен, който не съзира къде се крие неговото добро.

Слабата черта на душата ви е общото разединение и разногласие, което спъва святото дело на славянския род, но верен съм в делото на Този, който Ме е проводил. За Него няма препятствие, няма мъчнотии, волята Му е воля вечна и непреклонна и все, що е рекъл, ще бъде, но не във вашите дни, ако се повърнете назад като израилският народ в пустинята, и ще оставите костите си като тях за вашето малодушие и общо неверие. Но новото поколение, което сам Бог на Силите ще повдигне, ще осъществи Неговите възнамерения, предопределени да се изпълнят. Можете да ускорите и затрудните вървежа на вашето дело, ако се вдадете на разпуснатия живот на покварените народи и това Ме прави повече да бодърствам за вази, да не би изново да се повърнете и паднете в примката на лукавия, което падение ще ви коства живота. Това Ме принуди да сляза отгоре помежду ви, да се застъпя изново, да изгладя и премахна адската омраза с братския вам род, който е положил за вази безброй человечески жертви; той е света Русия, на която Бог е отредил велико бъдеще, да изпълни Волята Му за ваша слава и славата на Неговото Царство. Ще приемете от нея дан, като Мелхиседек от Авраама, когото и благослови. Днешната сила и слава тя вам дължи, такива са Божествените наредби: един сее, друг жъне, в края всички ще участват в Божието благо. Днес адската злоба се отстранява, ходът на работите взема друг вид, адските сили отстъпват в първите сили на бойното поле, нарушителите на Божия мир ще бъдат наказани навсякъде и правдата Му ще се възстанови на Земята. Царството, което ще да възстановя, не е царство на омраза, но на Любов; подигнете очите си и вижте, че светът е узрял за жетва. В скоро време ще заверя верността на Моите Божествени думи. Още един велик подвиг и всички сърца ще треперят и мъдруванията на света ще престанат веднъж за всякога. Небето в знак на своето благоволение ви е дало един свят залог на велика милост и Любов, който се пази помежду ви. И от този ден, в който е даден отговорът, започва вашето изкупление.

И ви предупреждавам да пазите това, което градя, да го не съборите, защото е свято; и ако се опитате да светотатствате, три злини ще ви допусна: глад, мор и разорение; и няма да ви пощадя, но ще се съдя с вас и ще помните винаги, че Бог е говорил. Пазете думите Ми. В тоя Залог, който Съм ви поверил, почива бъдещето ви, той е скрижалът на дома ви, надежда и живот за рода ви. Слушай Ме, доме славянски, да сте Ми свидетели, че Съм ви говорил.

Обръщам се към вас сега, мои служители, водители, учители, и към вас, книжници, фарисеи и лицемери, и ви заповядвам да не развращавате народа Ми, който Съм ви поверил. Престанете от лошите си пътища, време е за вази да поразмислите, водете народа Ми в пътя на Истината и не го заблуждавайте, помагайте на беззащитните в теготите им и не оскърбявайте бедните. Напуснете беззаконието, отхвърлете неправдата, оставете развращението, защото Бог не може да гледа на това отвратително дело, което се върши пред Него навсякъде. Търпението Му е вън от границите си, повикан съм да туря край на неизцелимо зло. Поразмислете, догде е време; иде час и сега е, когато ще бъде късно да Ме търсите. Мислите, неверието, което ви е обхванало самоволно, не ще ви принесе никое добро. Ето втори път ида, откак сте станали Мой народ, за да ви видя с собственото си око какви сте наглед, как живеете, и Духът Ми е трогнат от печалната картина. За оплакване сте вие, над които пожертвах всичко придобито: живот, слава и чест. Вие сте злоупотребили с Моята доброта и Моята Любов. Пред лицето Ми стоят множество нещастни ваши братя и сестри, изнасилени и ограбени от самите вас. Идете при тях и им изповядайте прегрешенията си и направете Мир всякой с ближния си. Този ден, който ида да ви се открия в Моята пълна слава, искам да е ден на Радост, а не на скръб, ден, посветен Богу Моему.

Аз съм Елохил, Ангел на завета Господен.

8 октомври 1898 г., Варна 4

...........................

РАЗУМНОТО СЪРЦЕ

Съставител Димитър Калев

ИЗДАТЕЛСТВО ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ

София 2005

Моля?!

Гледай го-и Марушка иска да вкара в неговите релси Публикувано изображение

Някой да каже нещо повече за

Духът Еохил???

А, това обяснява прочита ти.

Но темата не е за Силвия, а за Учителя. Е, покрай Силвия се превръща и за учениците, ученичеството, и така е добре.

Е тук добре формулира проблема.

Човек се учи докато е жив.Следователно цял живот е ученик.Е как тогава става тая работа ,че има "учители"?Като Дънов като Ошо и останалите....Аз имам много просто обяснение за тоя факт,което е най-вероятно да е истината. Публикувано изображение

Е, изпушил е бил частично Дънов, но медицинските му опити са повече от успешни, аз спазвам много неща ,а и мои близки.За сектанството-нямам коментар.

Секта е и култа към някакви фолк-звезди и прочие. Така че нека уважаваме един полезен човек.

Горното Призвание към народа Му показва, че яко е изпушил. Пази боже, щото на всеки може да се случи.

Имам въпроси към по-запознатите - Елохил ли е духът, оплодил Дънов или Елохим - понеже някъде съм го срещала така записан в прословутото му обръщение. Ако е едно и също, а не грешка при преписа, то всеки запознат с Кабала е наясно, че Елохим на иврит е в множествено число, тоест в Дънов е имало много въплатили се божествени духове...

В Библията - Битие описанието на създаването на Човека, думата "Елохим" е погрешно преведена в единствено число като "Бог", а всъщност е в множествено число и означава "тези, които дойдоха от небето", единственото число е Елоха, също известно и като Аллах. И е в женски род.

"Ангел на завета Господен" - казва за себе си Дънов. Кой по-точно от ангелската йерархия е? Или от архангелската? Що така име на такъв ангел или архангел не съм срещала...

Понеже символът на дъновистите е пентаграмът и на иконата на Дънов, на която дъновистите се покланят, има изобразен пентаграм, предполагам, че Дънов свързва духът, въплътил се в него, с петата сефира от Дървото на Живота в Кабала - Гебура (Справедливост), която носи женското и отрицателното в себе си на по-ниското ниво. Божественото име там е Елохим Гибор – Всемогъщия Бог. Според Кабала разрушителното действие на това число 5, е голямо. Целта е унищожението на старото и ненужното, пречистването чрез силния и буен огън. Духовете, които управляват тук, са Серафимите (духове горящи от усърдие). Царството им е на наказанието и престъпленията. Те съответстват на способността за сравняване и избор. Физическото проявление на петицата или Гебура е Марс. Друг символ, освен пентаграм, е розата с пет венчелистчета.

И така - кой точно е духът, обладал Дънов, моля за компетентно обяснение от по-запознатите с духовете и учението.

Сега сериозно - ако това послание се прочете от някой специалист психиатър, то съм убедена, че има доста какво да ни разкаже. Аз ще си замълча.

Медицински опити? - не зная за подобни опити, по-точно това, което Дънов дава, са съвети, взаимствани от народната ни медицина и като такива не са лоши. Обясненията, пък, за проблемите на астрално и ментално ниво, произтичащи от кармични грешки, които се пренасят върху физическите органи под форма на заболявания, са чиста антропософия - клон на теософията, който се занимава специално с човека и тялото му, дори има такъв подклон - медицинска антропософия. С тези науки Дънов се е запознал по време на следването си в Америка.

Фолкзвезди ли каза... сега си обяснявам защо Азис също е вече дъновист...

Имам въпроси към по-запознатите - Елохил ли е духът, оплодил Дънов или Елохим - понеже някъде съм го срещала така записан в прословутото му обръщение. Ако е едно и също, а не грешка при преписа, то всеки запознат с Кабала е наясно, че Елохим на иврит е в множествено число, тоест в Дънов е имало много въплатили се божествени духове...

Елохим е в множествено число, да, и това не му пречи да значи Бог. Поне за всеки запознат с така наречените колективни понятия, това не е проблем. Такова понятие е и Адам - и това е множествено число (човеците). Е, и?

Същия този множествен Елохим се занимава с множествения Адам от край време. Не ще да е толкова лош, най-малкото нищо по-особено при Дънов. Спи спкойно.

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

Спи спкойно.

Искам да те питам, понеже прочетох , Дънов е казал че е огледало, т.е. това го разбирам , че който го праща на психиатър сам трябва да ходи там. Та затова ли реши, че Маат не спи спокойно?

Искам да те питам, понеже прочетох , Дънов е казал че е огледало, т.е. това го разбирам , че който го праща на психиатър сам трябва да ходи там. Та затова ли реши, че Маат не спи спокойно?

Публикувано изображение

И да искам да спя спокойно, понякога се налага да не го правя. Снощи, например, на тежко нощно дежурство въобще не мигнах до сутринта - занимавах се с къде по-прозаични неща от тези, с които Дънов ви занимава, като да спасявам едно бебе на 4 месеца.

Дънов може да бъде огледало за дъновистите, не и за мен. Спете спокойно сега, братя и сестри. Тази нощ и аз ще спя, ако ме оставят, де... :P

Та кой, викаш, Мечо, бил Ангелът Елохил - разкажи за този ангел господен, ако искаш. Стига се занимавайте с мен - аз не съм ангел, човек съм. По-интересни са Дънов и психиката на дъновиста, както и на сектанта въобще.

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Елохим не е ангел, а всичко, завършващо на -ил, не е в множествено число. Само за уточнение, че се развихриха пак фантазиите.

..................

ПРИЗВАНИЕ КЪМ НАРОДА МИ

...

Аз съм Елохил, Ангел на завета Господен.

Аз за това питам - кой е този ангел, ми интересно ми е, к`во да направя сега. Публикувано изображение

Та кой, викаш, Мечо, бил Ангелът Елохил - разкажи за този ангел господен, ако искаш. Стига се занимавайте с мен - аз не съм ангел, човек съм.

Аз в момента разсъждавам върху един въпрос. И той е, дали другите хора могат да те познават по-добре от това както сам се познаваш. И ако някой каже "Аз съм еди кой си", какви са мотивите на хората евентуално да го разубеждават. Какво ще му донесе това?

Примерно даден човек си мисли, че е прекрасен, изпълнен с любов и нежност, силен, истинен, богат духовно, материално. Какво ще му донесе да му кажеш "Слушай сега, ти си някакъв нещастник, за психиятрията си". Какво ще се случи, ако ти повярва? Също какви са ти мотивите да го изричаш.

Сещам се също за Христос.

-"Аз съм син Божий".

-"О, ти си от Дявола".

-"Обичам ви".

-"Умри".

Аз в момента разсъждавам върху един въпрос. И той е, дали другите хора могат да те познават по-добре от това както сам се познаваш. И ако някой каже "Аз съм еди кой си", какви са мотивите на хората евентуално да го разубеждават. Какво ще му донесе това?

Примерно даден човек си мисли, че е прекрасен, изпълнен с любов и нежност, силен, истинен, богат духовно, материално. Какво ще му донесе да му кажеш "Слушай сега, ти си някакъв нещастник, за психиятрията си". Какво ще се случи, ако ти повярва? Също какви са ти мотивите да го изричаш.

-"Аз съм син Божий".

-"О, ти си от Дявола".

-"Обичам ви".

-"Умри".

Абе ,Мечи!? Ти винаги така ли отговаряш на простите въпроси?Твоите душевни терзания в момента са извън темата.Тук говорим за "Учителя"....сетих се преди малко за още един" Учител" ама той беше по велик,викаха му "вожда и учителя",което ще рече че е бил повече от обикновен учител......такива ти ми работи....и все пак кой е тоя Елохил? Че и на мен ми стана интересно... Публикувано изображение

Редактирано от Нео (преглед на промените)

;)

Има значение кой го е казал Петър Дънов,Бейнса Дуно или Учителя или кой и с кое име го цитира.

Винаги думите са важни,но зависи на кого и как са казани...и когато знаеш кой си,

носиш истината/знанието/ със себе си,

какво те спира да кажеш:Аз съм... :offtopic_s:

Абе ,Мечи!? Ти винаги така ли отговаряш на простите въпроси?Твоите душевни терзания в момента са извън темата.Тук говорим за "Учителя"....сетих се преди малко за още един" Учител" ама той беше по велик,викаха му "вожда и учителя",което ще рече че е бил повече от обикновен учител......такива ти ми работи....и все пак кой е тоя Елохил? Че и на мен ми стана интересно... Публикувано изображение

Слушай сега, Аз съм огледало, значи твоите мнения винаги са били извън темата.

Еохил е духът, който ме накара да публикувам "Призвание към народа ми".

Публикувано изображение И ти ли си говориш с този дух? Значи вече ставате двама в този подфорум, които говорят с този дух и следват неговите заръки.

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

Разбира се, че съществува готската библия - превеждала съм я.

На готски език има и отделни надписи, но най-дългото запазено произведение на този език е Библията.

Толкова за измишльотините в предното писание.

Не бях чувал ,че Библията била произведение (може би художествено)!Хах

Да ,вярно е за измишльотините ,но за германцките историци(как такива Велики пък)!

Някакъв Рьоринг казва ,че въпроса с "готите" се нуждае от преразглеждане,пък той си е историк(може и да е измислен някакъв)

П.П. Азбуки,очаквах да ми отговориш за превода ама ........(невежите също искаме научиме нещо)

Ти като малка играела ли си с балонче,като го надуеш и го изпуснеш и то прави пфрпфрпфрпфррррррр ......хехехе!!!

В Стара Загора - на Аязмото има една зала на кривите огледала. Там, ако някой се нуждае от разведряване, може да се посмее на корем върху собствените си разкривени изображения. Но, разбира се, че отсреща човекът, който те гледа, не си ти, а някакво твое променено подобие и то за друго не става, освен за смях.

Един съвет към тези, чиито разум не е размътен - избирайте огледалата, в които се оглеждате, в криви огледала не го правете, щото няма да се познаете... Уверявам ви - не сте вие това.

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Уверявам ви - не сте вие това.

Когато Алморот започне да пише някакви хубави неща за теб, много добре вижда себе си.

Не ,приятелю!Не си нито огледало,нито учител,колкото и да ти се иска.Тия номера с духовете дето те карат да правиш разни работи не ги пробутвай на мене .Няма да ти повярвам.Понеже знам за тях повече отколкото можеш да си представиш.И ако поне си бе направил труда да прочетеш тъй нареченото призвание,ама непредубедено преди да го пейстнеш,щеше да видиш че то по скоро потвърждава нашата теза,че самообявилия се за всемирен учител е съмнителен агент пратен в България с определена цел.

Каква е същността на учението на Дънов,на какво точно учи той? Публикувано изображение Можеш ли да ми обясниш с няколко прости твои думи,може и ЕЛО хил /абе тоя ангел да не е роднина с Бени Хил?/да ти диктува и да записваш,щом имаш връзка с него,но без копи и пейст!После и аз ще ти кажа моята версия и ще видим коя звучи по-убедително. Публикувано изображение

-"Аз съм син Божий".

-"О, ти си от Дявола".

-"Обичам ви".

-"Умри".

И понеже типично в твой стил,не ми отговори на предния въпрос,аз ще ти отговоря на твоя.Хората си и изграждат впечатленията за теб по това което им казваш,едва ли ще те познават така както ти се познаваш.Даже и да им кажеш всичко те пак ще го пречупят през призмата на собствения си опит.Те точно и затова предпочитат да вярват на тези които ги лъжат,защото истината най-често е бодлива и трудна за преглъщане.Истината е като песъчинката която мидата превръща в бисер само за да се отърве от дразнещото усещане.После дразнението се превръща в приятно усещане защото бисерът е гладък и свой,за разлика от бодливата и чужда песъчинка.Та всяка голяма лъскава лъжа/бисер/съдържа в себе си частица бодлива истина.Та не знам какво се сещаш за Христос,щом истината е че той изобщо не е съществувал.Всъщност ти говориш за себе си.Само това е обяснението защо приемаш нещата по този начин.Ако даден човек наистина е богат духовно,изпълнен е с любов и нежност,силен ,истинен и прекрасен/това материалното не ми е ясно какво значи?/, Какво ще му донесе да му кажеш "Слушай сега, ти си някакъв нещастник, за психиятрията си". Какво ще се случи, ако ти повярва? Също какви са ти мотивите да го изричаш.

Ами ще ти се усмихне и ще ти каже:Ок!Щом така си казал...Няма да ти повярва ,защото е сигурен в себе си и твоето мнение е абсолютно без значение за него.Също и мотивите ти.

Но ти не говориш за човек които наистина е такъв ,а за човек на който отчаяно му се иска да е такъв и за това търси признание от околните.Днес сутринта един нов потребител е написал един от най -смислените постове които съм чел в тоя форум.В темата "преживях смъртта".Прочети го и се надявам да го разбереш правилно.На Дънов вече никой не може да му помогне,но теб и останалите заблудени от лъскавите лъжливи думички все още можем:

Spyderco

Рейтинг: 1

Виж профила

Добави като приятел

Изпрати съобщение

Покажи темите на потребителя

Покажи постовете на потребителя

публикация Днес в 03:43ч.

Коментар: #145

Новак

*

Група: Потребители

Съобщения: 14

Дата на регистрация: 27.10.2008г.

Потребител # 191 242

Half_Blood_Prince, аз мога да ти го обясня съвсем научно. Просто си попаднал на добър анестезиолог smile.gif

Работата е там, че опиатите от морфиновата група, които се използват за пълна упойка - морфин, лидол, омнопон и др. - имат склонност да подтискат силно дихателния център. Да се улучи точната доза, която ще те приспи дълбоко, но няма да спре дишането ти е трудно, изисква много опит и не всеки анестезиолог го може. За това повечето анестезиолози предпочитат да се застраховат - по-добре да сложат малко по-малко упойка и пациентът на моменти да е в полусънно състояние, отколкото да спре да диша и после да се налага да интубират. Процедурата по интубирането е неприятна, защото никак не е лесно много бързо и под напрежение да напъхаш тръбичката в трахеята, а ако не успееш, пациентът след 5 минути получава необратими мозъчни увреждания. На всичкото отгоре хирургът, който си избира анестезиолога и от когото зависи последният да има операции и да взема пари, никак няма да е очарован да си прекъсва операцията. Мен също са ме оперирали три пъти и никога не съм имал такива видения в полусънно състояние, но това се дължи на пресметнат риск от моя страна. Винаги преди операция казвам на анестезиолога, че имам повишен толеранс към опиати с около 30-50% вследствие системна употреба на такива (което, разбира се, не е вярно) и го моля да го има предвид при дозирането. И съответно те слагат упойката с щедра ръка laugh.gif Но това не го препоръчвам на никого! А способността на опиатите да предизвикват реалистични халюцинации е добре позната. Има не малко литературни произведения, описващи фантастични картини и пейзажи, чиито автори са творили под влияние на опиум и неговите производни. Като типичен пример се сещам за "Кубла-Хан" и "Балада за стария моряк" на Коулидж...

Някой може да каже, че много умиращи хора са виждали въпросния бял тунел със светлина в края му и без да са под наркоза. За това също има научно обяснение. Най-общо казано, мозъкът е хардуер като всеки друг. И за нормалното си функциониране изисква определени параметри - кръвно налягане, съдържание на кислород и глюкоза и още стотици други - да са в номиналните си стойности, за да работи нормално и софтуерът му, т.е. съзнанието ни. При промяна на входните параметри извън допустимите граници някои хардуерни модули могат да престанат да работят правилно и това да предизвика съответните отклонения в изпълнение на софтуера. И колкото по-сложна е системата, толкова по-разннобразни могат да бъдат измененията при неправилно функциониране. Съвсем обяснимо е определени промени, свързани с кислородна недостатъчност, отделяне на ендорфини за компенсиране на силна болка или някакви други хормонални промени, настъпващи при близки до смъртта състояния, да предизвикват при различните хора сходни халюцинации. Точно толкова нормално, колкото подаването на напрежение под 3.3V на процесора да предизвиква "син екран" в Windows. Което не означава, че работилите до този момент програми се преселват във великия небесен компютър с безкраен брой процесори и неизчерпаема памет, където срещат всички други затворени програми, нали laugh.gif

А нещастията и болката могат да те научат на много неща, но само ако, подчертава АКО успееш да ги превъзмогнеш. Ако не успееш, просто те пречупват. Индивидът, смазан от прекалено силен емоционален удар и не успял да се възстанови най-често компенсира със защитна реакция - бягство от реалността. Примерно - оттегля се от прекалено болезнената истина в някакъв свой въображаем свят, в който хората и животните продължават да живеят щастливо след смъртта си, в който страдащите получават награда, а тези, които са причинявали страдание биват наказани от висша сила. И, за да не осъзнае, че де факто вече не е напълно нормален (в смисъл адекватен на действителността) и за да не се върне към прекалено силната болка, индивидът е готов да "открива" доказателства, потвърждаващи илюзиите му буквално във всичко. Събира се със себеподобни, от което печелят и те, и той, защото взаимно потвърждават илюзиите си. Често създават собствена псевдо-научна терминология със същата цел - да придобият теориите им по-реалистичен вид, най-вече пред самите тях. Отдръпват се от научните дисциплини, защото те съдържат прекалено много факти, противоречащи на фантастичните им представи. Цитират се един друг, като на особено внимание се радват творбите на други такива индивиди, постигнали известност и починали преди дълго време. По такъв начин в техните очи илюзиите им придобиват статут на "проверена от времето истина"... Темата е много, много дълга и няма да ни стигне и целият форум да я изчерпим... Интересуващите се могат да прочетат Фройд, Пиер Дако, Ерих Берн и всеки друг труд, включващ основите на психоанализата и транзакционния анализ.

Това съобщение е било редактирано от Spyderco на Днес в 04:13ч.

Редактирано от Нео (преглед на промените)

Всъщност Нео аз ти говоря истината. И съм ти казал достатъчно. "Прочети го и се надявам да го разбереш правилно.На Дънов вече никой не може да му помогне,но теб и останалите заблудени от лъскавите лъжливи думички все още можем". Да си мислиш, че можеш да ми помогнеш, от една страна ми показва, че си доброжелателен. Това е нещо като доброто "Божественото" у всеки човек. От друга страна ми показваш, че искаш да ми бъдеш учител, имаш нужда да ме спасяваш и поучаваш. Истината е, че аз нямам нужда от помощта ти. Аз съм сигурен във себе си и твоето мнение е без значение за мен. Вярвам ти, че не ми вярваш. Истината е.

Осия 4:6 "Людете Ми загинаха от нямане знание; Понеже ти отхвърли знанието, То и Аз отхвърлих тебе да Ми не свещенодействуваш; Понеже ти забрави закона на твоя Бог, То и Аз ще забравя твоите чада." Стария завет. Звучи заплашително. Подчиняващо. Претенциозно. Богоборецът в отговор е склонен да размаха предизвикателно юмрук към небето. Но като го направи се оказва, че заедно с мръсната вода е изхърлил и бебето. Но и това е път. И се изминава. В някои случаи, които лесно се виждат тук, във форума, особено в тази тема, освен богоборец може да се говори и за учителоборец. Самостоятелен, независим, всичко знаещ типаж. Нататък е същото. Мръсната вода, бебето... Осъзнаване, в перспектива.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.