Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

Разбира се, че е така ,ПАРАПСИХОЛОГ :speak: , разбира се. Maat, душко знаеш ли как ме замисли с тоя феникс ? След малко ще направя една тема - очаквам те.

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Да разбираме ли, уважаеми, че към Вас е добре да се обръщаме за информация относно Беинса Дуно и неговото дело? Защото имам доста въпроси...

Апропо, благодаря за квалификацията "ентусиазиран добрак" - харесва ми и май добре ми ходи :whist:

Ще гледам да Ви бъда полезен с каквото мога.

Великолепно! Започвам с космогонията, хронологически. Как, според Учителя, е възникнал Универсума и от къде сме се взели ние?

Великолепно!

Започвам с космогонията, хронологически.

Как, според Учителя, е възникнал Универсума и от къде сме се взели ние?

valentinus, разочароваш ме! Ти си дългогодишен потребител на братските сайтове www.beinsadouno.com и bratstvoto.net, нима не знаеш, че в последния има раздел “Философията на Учителя Петър Дънов”? А там структурно добре са подредени и темите за космогонията, космологията, екологията, антропологията, гносеологията... Колегата Константин Златев има хубави публикации – препоръчвам ти го!

"Противоречията в живота произтичат от факта, че хората мислят за себе си повече от колкото са в действителност. Те мислят, че знаят всичко, а всъщност не е така. Това се вижда от факта, че каквото знаят, те не могат да го приложат. Истинското знание на нещата разбира същевременно и приложение. Да знаеш нещо без да можеш да го направиш и приложиш това не е знание. Знание без приложение представя фалшива основа върху която нищо не може да се гради."

“Да им дам живот”. Беседи от Учителя. София, 1936, 3-4 стр.

valentinus, разочароваш ме! Ти си дългогодишен потребител на братските сайтове www.beinsadouno.com и bratstvoto.net, нима не знаеш, че в последния има раздел "Философията на Учителя Петър Дънов"? А там структурно добре са подредени и темите за космогонията, космологията, екологията, антропологията, гносеологията... Колегата Константин Златев има хубави публикации – препоръчвам ти го!

"Противоречията в живота произтичат от факта, че хората мислят за себе си повече от колкото са в действителност. Те мислят, че знаят всичко, а всъщност не е така. Това се вижда от факта, че каквото знаят, те не могат да го приложат. Истинското знание на нещата разбира същевременно и приложение. Да знаеш нещо без да можеш да го направиш и приложиш това не е знание. Знание без приложение представя фалшива основа върху която нищо не може да се гради."

"Да им дам живот". Беседи от Учителя. София, 1936, 3-4 стр.

Имам предвид Вашето виждане, ПАРАПСИХОЛОГ, тъй като се препоръчахте като познавач на Учителя. И ще внимавам в бъдеще да не Ви разочаровам повече. Приложеният цитат ми хареса.

Чакам Вашата интерпретация.

valentinus, доволен съм, че цитатът от Словото на Всемирния Учител - Петър Дънов Ви е харесал.

Ще отговарям на Вашите въпроси, щом като не Ви е достатъчна информацията от статията и другите материали за космогонията на Учителя. Мисля, че по-скоро ще обсъждаме въпроси на космологията и онтологията, но...

Трябва, обаче, да предупредя предварително за евентуални недоразумения по отношение на терминологията и интерпретацията на Словото на Учителя, като направя следните много важни разяснения:

1. (Всемирно) Бяло Братство - Космическа, Всемирна Общност, Йерархия от високо напреднали Разумни Същества, които са завършили своята еволюция и управляват Вселената според принципите на Любовта и Доброто;

Общество "Бяло братство" – юридическо изповедание в България, създадено от ученици на Всемирното Бяло Братство без участието на Учителя;

2. Учителят - това е Господ, Космическият Христос, а не псевдоним или прозвище на Петър Дънов.

3. Беинса Дуно е окултно име, отразяващо духовното и творческо взаимодействие между Господ Учителя-Петър Дънов и учениците Му при съвместна работа върху Словото, музиката и Паневритмията (Георги Радев - Беинса Дуно, "Учителят говори"; Беинса Дуно, "Живот за цялото"; Севастия Керемидчиева - Беинса Дуно, "Свещени думи на Учителя"; Методи Константинов, Весела Несторова, Кирил Икономов - Беинса Дуно, Паневритмия) и др.

Беинса Дуно не е духовен псевдоним на Петър Дънов. Ясно се вижда, например, че в Свещения подпис той се е подписвал със стилизирана лигатура от буквите П Д, голям юс и котва.

Съчетания от имена, като - "Учителя Беинса Дуно" или "Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов)” са абсурдни и неисторически.

4. Словото на Духа на Господ-Учителя е Божествено и непогрешимо. Погрешките или остарелите научни възгледи са допуснати от богослова Петър Дънов и се нуждаят от съвременно, преосмислено символично и метафорично тълкуване.

Редактирано от ПАРАПСИХОЛОГ (преглед на промените)

Благодаря за разясненията. Ще помоля за някои уточнения, преди да пристъпим към космогонията, теогонията, теомахията и антропогенезиса във Вашите идеи. по 1т - ВББ само и непосредствено ли управлява тази вселена, или в противоборство с някакво ВЧерноБ и евентуално борейки се за контрол върху ВСивоБ - необходим буфер при двуполюсния ни познат свят - диалектиката по 2т - Учителят се е проявил в Петър Дънов /използвал е телесната му система/, Петър Дънов се явява негов говорител, или Петър Дънов е бодхисатва и като такъв живее в етерното пришествие на Христос, или Учителя се е проявявал и в Петър Дънов наред с друти подобни адепти, или...изяснете, ако обичате. по 3т - Имате предвид, че Беинса Дуно е нещо като мантра, като йероглиф /в истинското предназначение на тази дума/, като духовен ключ, като свещен печат, като парола, като крайъгълен камък за мисловен градеж, като ключов камък за завършване пна свещена мисъл/форма, или нещо друго? по 4т - Отделяте богослова Петър Дънов от личността на Учителя. Или Учителя не е личност, а само еманация на планетарната Христова сила? Уточнете, ако желаете. --------------------------- г-н Светослав Иванов, надявам се на ясни и точни отговори

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

...

1. (Всемирно) Бяло Братство - Космическа, Всемирна Общност, Йерархия от високо напреднали Разумни Същества, които са завършили своята еволюция и управляват Вселената според принципите на Любовта и Доброто;

Общество "Бяло братство" – юридическо изповедание в България, създадено от ученици на Всемирното Бяло Братство без участието на Учителя;

...

И аз ще помоля за уеднаквяване на категориите... Какво ще рече Добро? От какво и по какъв начин се обуславят принципите му?

"Погрешките или остарелите научни възгледи са допуснати от богослова Петър Дънов и се нуждаят от съвременно, преосмислено символично и метафорично тълкуване."

Е това май се нуждае от известно разяснение. Погрешки: кои, къде, кога и как, и въз основа на какво :)

:P

valentinus, доволен съм, че цитатът от Словото на Всемирния Учител - Петър Дънов Ви е харесал.

Ще отговарям на Вашите въпроси, щом като не Ви е достатъчна информацията от статията и другите материали за космогонията на Учителя. Мисля, че по-скоро ще обсъждаме въпроси на космологията и онтологията, но...

Трябва, обаче, да предупредя предварително за евентуални недоразумения по отношение на терминологията и интерпретацията на Словото на Учителя, като направя следните много важни разяснения:

2. Учителят - това е Господ, Космическият Христос, а не псевдоним или прозвище на Петър Дънов.

3. Беинса Дуно е окултно име, отразяващо духовното и творческо взаимодействие между Господ Учителя-Петър Дънов и учениците Му при съвместна работа върху Словото, музиката и Паневритмията (Георги Радев - Беинса Дуно, "Учителят говори"; Беинса Дуно, "Живот за цялото"; Севастия Керемидчиева - Беинса Дуно, "Свещени думи на Учителя"; Методи Константинов, Весела Несторова, Кирил Икономов - Беинса Дуно, Паневритмия) и др.

Беинса Дуно не е духовен псевдоним на Петър Дънов. Ясно се вижда, например, че в Свещения подпис той се е подписвал със стилизирана лигатура от буквите П Д, голям юс и котва.

Съчетания от имена, като - "Учителя Беинса Дуно" или "Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов)” са абсурдни и неисторически.

4. Словото на Духа на Господ-Учителя е Божествено и непогрешимо. Погрешките или остарелите научни възгледи са допуснати от богослова Петър Дънов и се нуждаят от съвременно, преосмислено символично и метафорично тълкуване.

"Погрешките или остарелите научни възгледи са допуснати от богослова Петър Дънов и се нуждаят от съвременно, преосмислено символично и метафорично тълкуване."

Е това май се нуждае от известно разяснение. Погрешки: кои, къде, кога и как, и въз основа на какво :)

:question:

Дънката се дъни с танца на душата, който вместо да освобождава от материалния свят -я забатачава в него(в периферията му).Към ПРА-лая.

Еврейско-каабааалската ПАН-еврео-ритмия е танц на Пан, а не РАСА-ЛИЛА на Кришна... ;)

"Слънцето" му е Сатурн. Публикувано изображение . Дънов е роден под знакът на Ракът, а Ракът обича Сатурн. ;)

г-н Светослав Иванов, надявам се на ясни и точни отговори

Добре, щом желаете да се обръщате към мене така, заповядайте в Духовни мостове, където аз съм известен с действителното си име и можем да продължим обсъждането там. Отворих тема "Учителят, Петър Дънов и Беинса Дуно". Имате гаранция за културна дискусия.

И аз ще помоля за уеднаквяване на категориите... Какво ще рече Добро? От какво и по какъв начин се обуславят принципите му?

Всемирният Учител е говорил много за Доброто и Добродетелите, има и достатъчна литература за тях. В случая всеки ученик на Всемирното Бяло Братство от форума може да Ви консултира.

Добре, щом желаете да се обръщате към мене така, заповядайте в Духовни мостове, където аз съм известен с действителното си име и можем да продължим обсъждането там. Отворих тема "Учителят, Петър Дънов и Беинса Дуно". Имате гаранция за културна дискусия.

Всемирният Учител е говорил много за Доброто и Добродетелите, има и достатъчна литература за тях. В случая всеки ученик на Всемирното Бяло Братство от форума може да Ви консултира.

Гуната на доброто/САТ, макар и с най-слаба привързаност с материята, е все още МАТЕРИАЛНА! :wors:

За да се използва гуната на доброто по предназначение(трамплин към ТРАНСЦЕДЕНТАЛНИЯ)то трябва да разбере ПОСЛЕДНИЯТ. ;)

Иначе се получава как в придчите с добрите но невежи социалисти и мюслита/абрахамо-ибрахимци, който си мислят, че са в САТ, но реално са в ТАМАС. Един мюсли мислел... Публикувано изображение

Споменах ти, чеот къв зор ще ходи в планинините, след като там ще срещне най-много Сатурн или Шива. Публикувано изображение Това е ЛУНЕН КУЛТ, НЕ-СЛЪНЧЕВ! ;)

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Е това май се нуждае от известно разяснение. Погрешки: кои, къде, кога и как, и въз основа на какво :wors:

;)

Примерно богословът П. Дънов нарича тракиеца Орфей "гръцки певец" или коментира в положителен аспект и нарича "наука" френологията, която отдавна е доказано, че е недостоверна от неврофизиологията.

Примерно богословът П. Дънов нарича тракиеца Орфей "гръцки певец" или коментира в положителен аспект и нарича "наука" френологията, която отдавна е доказано, че е недостоверна от неврофизиологията.

"Орфей-грък", "Исус-евреин", "Кришна-индиец". Това може да го каже само един ПРОФАН в духовно отношение. :wors: А работата става "дебела", ако този профан се самозванва за 'мирови учител'...или О-ЧИТЕЛ. Публикувано изображение

Дънката е Рак. Раците не бяха ли най-големи патриоти и матриоти, свързани здраво за гена си?.. Публикувано изображение

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Благодаря. Мисля че въпросът ми бе зададен на такъв...

Благодаря. Мисля че въпросът ми бе зададен на такъв...

А ти наистина ли смяташ, че с един два постера ще се просветнеш относно категорията добро. Хората цял живот работят върху това и неуспяват. Ами вземи и чети или въпроса е да се хванем за думата. Не бива човек като му просветне нещо и да отрича всичко останало. Да много се интересувам от Учението, но не се ограничавам и чета много други неща и то без да ги отричам тотално. За всяко явление в живота си има причина.

Човек може да не е дорасъл или да е надрасъл дадено явление в живота, но това не значи, че то не съществува. щом е в небесния план значи е нужно. От нас се иска да сме толерантни и търпеливи.

Редактирано от mimito53 (преглед на промените)

А ти наистина ли смяташ, че с един два постера ще се просветнеш относно категорията добро. Хората цял живот работят върху това и неуспяват. Ами вземи и чети или въпроса е да се хванем за думата. Не бива човек като му просветне нещо и да отрича всичко останало. Да много се интирисувам от Учението, но не се ограничавам и чета много други неща и то без да ги отричам тотално. За всяко явление в живота си има причина.

Човек може да не е дорасъл или да е надрасъл дадено явление в живота, но това не значи, че то не съществува. щом е в небесния план значи е нужно. От нас се иска да сме толерантни и търпеливи.

След като "хората работят цял живот и не успяват" , както казваш ти - какъв е смисълът изобщо да се заемат ? Има ли някой успял ?

"Небесния план " какъв е според Дънов ?

След като "хората работят цял живот и не успяват" , както казваш ти - какъв е смисълът изобщо да се заемат ? Има ли някой успял ?

"Небесния план " какъв е според Дънов ?

В това е смисъла на земния ни път.

И кой ти говори за небесния план според Дънов. Теб май те преследва нещо свързано с Учението.

Според мен смисълът е съвсем друг, но това е не е настоящата тема.

Питам отново - има ли някой успял ?

Толкова ли е сложно да се отговори ?

И кой ти говори за небесния план според Дънов. Теб май те преследва нещо свързано с Учението.

Ти заговори за "небесен план" :

......

Човек може да не е дорасъл или да е надрасъл дадено явление в живота, но това не значи, че то не съществува. щом е в небесния план значи е нужно.......

И понеже тук е темата за Дънов те питам отново - какъв е този план според Дънов ?

Баси -два въпроса зададох и получавам в отговор въпроси, а не отговори.....

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Според мен смисълът е съвсем друг, но това е не е настоящата тема.

Питам отново - има ли някой успял ?

Толкова ли е сложно да се отговори ?

Ти заговори за "небесен план" :

И понеже тук е темата за Дънов те питам отново - какъв е този план според Дънов ?

Баси -два въпроса зададох и получавам в отговор въпроси, а не отговори.....

Ивинявай може и да не съм те разбрала. Те питаш защото знаеш, че на тези въпроси никой няма готов отговор. Всеки си го получава по уникален начин индивидуално според това как работи върху себе си. Четенето на книжки не е достатъчно. Да щом заговорихме за Учителя и щом тук му е мястото бих ти пуснала нещо да прочетеш но ти го вземаш за реклама. А от извора е най добре да се възприемат нещата вярвай ми.

А ти наистина ли смяташ, че с един два постера ще се просветнеш относно категорията добро.

Наистина ли мислиш, че събирам знанията си от постери (предполагам си имала пред вид форумни постове)?

Хората цял живот работят върху това и неуспяват. Ами вземи и чети или въпроса е да се хванем за думата. Не бива човек като му просветне нещо и да отрича всичко останало. Да много се интересувам от Учението, но не се ограничавам и чета много други неща и то без да ги отричам тотално. За всяко явление в живота си има причина.

Може би не успяват, защото работят в едно направление. Доброто в идеалния случай е само половината (ако работим с бинарни категории), а в реалния свят това е размито понятие, без директна посока и направление. За да познаеш и обикнеш света, трябва да го приемаш такъв какъвто е - без да делиш събитията, фактите и артефактите на добри и лоши. Щом ги има и двете значи и за двете има причина да съществуват! Ако Учението ме учи, как се управлява светът по принципите на доброто, това би означавало, че това учение отрича другата половина (в най-добрия случай) принципи, по които се води познатия нам свят. За това и питам, кое е това добро, което дава право на някой да узурпира управлението над света и да го води по неестествени полу-принципи?

Толерантността и търпимостта, трябва да създават хомогенни полета - т.е. да важат с еднаква сила във всички страни - да са изразени с еднаква сила към всички явления. Иначе няма да има смисъл от понятия като тези.

...

Ивинявай може и да не съм те разбрала. Те питаш защото знаеш, че на тези въпроси никой няма готов отговор. Всеки си го получава по уникален начин индивидуално според това как работи върху себе си...

Противоречиш си! Няма как, след като всеки получава отговорите си по уникален начин и индивидулано, да се твърди, че това е смисъла на земния път за всички!

"Богословът..." :P:lol6: Е на това се казва "научен" отговор. Няма източник, къде и кога е казано или писано, ама карай така да си говорим...

Я би ли разяснил следната си фразичка:

"наука" френологията, която отдавна е доказано, че е недостоверна от неврофизиологията.

;):lol6:;):lol6::laughing5::lol6::laughing5:

Твоята научност силно ми напомня за начинът по който мюслитата колят животните- те режели главния нерв и така животното умирало "хуманно" и не се мъчело... Публикувано изображение

...че такива-мити работи с "научността"... :huh:

Наистина ли мислиш, че събирам знанията си от постери (предполагам си имала пред вид форумни постове)?

Може би не успяват, защото работят в едно направление. Доброто в идеалния случай е само половината (ако работим с бинарни категории), а в реалния свят това е размито понятие, без директна посока и направление. За да познаеш и обикнеш света, трябва да го приемаш такъв какъвто е - без да делиш събитията, фактите и артефактите на добри и лоши. Щом ги има и двете значи и за двете има причина да съществуват! Ако Учението ме учи, как се управлява светът по принципите на доброто, това би означавало, че това учение отрича другата половина (в най-добрия случай) принципи, по които се води познатия нам свят. За това и питам, кое е това добро, което дава право на някой да узурпира управлението над света и да го води по неестествени полу-принципи?

Толерантността и търпимостта, трябва да създават хомогенни полета - т.е. да важат с еднаква сила във всички страни - да са изразени с еднаква сила към всички явления. Иначе няма да има смисъл от понятия като тези.

Противоречиш си! Няма как, след като всеки получава отговорите си по уникален начин и индивидулано, да се твърди, че това е смисъла на земния път за всички!

Твоята научност силно ми напомня за начинът по който мюслитата колят животните- те режели главния нерв и така животното умирало "хуманно" и не се мъчело... Публикувано изображение

...че такива-мити работи с "научността"... :baby:

Притежавам завидни познания в областта! Най-вкусно е месото на животно умряло в силен стрес, защото се е напълнило с кръв. За да го предизвикат някои касапи, режат гръкляна и бъркат с гола ръка през разреза, и обхващайки трахеята, душат животното. Други, по-милостиви стопани, пък удрят добитъка с чук между очите, така гадинката припада и не пречи на касапите да си вършат работата, а сърцето все още работи, и може да се събере достатъчно кръв за кървавицата. Трети предизвикват моментална мозъчна смърт със шило в черпа или малкият мозък. Разни хитреци се възползват от факта, че за разлика от носорозите, живеещи постоянно в зоната на махмурлука, повечето домашни животни не носят на алкохол и действат... Мога да ти разкажа и за касапските практики в кланниците, но там нещата вървят на тон, като по този начин се губи персоналността. Мога да ти разкажа, в картинки подробно и образно, какво се прави ако се поръча кашерна продукция. Но всичко това е много далеч от темата. По никакъв начин не се връзва нито с Петър Дънов и учението му, нито с научността, нито с исляма. Много са ти странни паралелите - а интерпретациите още по-свободни. В замяна на това, грубо обиждаш и опорочаваш чуждите вярвания и обичаи. Ехидно подмяташ плоските си словени каламбури насам натам, самовлюбено ласкаещ се, че си намерил верният път. Дали това е начинът да го демонстрираш? Толкова за коментарът ти.

а ти да не смяташ, че ни пробуждан съзнанието по еднакъв за всички начин :rolleyes:

Рядко неадекватен коментар. Това че съзнанието не е пробудено по еднакъв за всички начин е ясно от думите, които си цитирала. И по никакъв начин, не премахва посоченото противоречие. Защо смисъла на земния път на всеки от нас да е еднакъв?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.