Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

преди 6 часа, Aumi написа:

За мен нито една война, нито едно убийство, не може да бъде морално.
Защото под морал разбирам добродетелност....

Това е грешно, макар и често срещано схващане.

Патриотизъм, кръстоносен поход, джихад,  революция... все морални подбуди. Хитлер е бил ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН патриот. Това не му пречи да е бил изверг.  

Редактирано от zemonti (преглед на промените)

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Вземайки Лакомията (Аз искам!) във всичките и форми на проява като изходна категория , всичко само , от само себе си , си отива на мястото ! Защо "Така трябва" - това е друга тема..... !

При животните лакомията се ограничава до ежедневните потребности на индивида - тук морал няма !       " Може ли да се убива ? Може , но само ако си много гладен ..." . Като се наядеш и лакомията ти стихва .....

При човеците , благодарение на притежаваното самосъзнание , лакомията е безгранична както е безгранично самото съзнание . Това предизвиква появата на обществена потребност за система от норми на поведение и ограничение , служеща за контрол/самоконтрол лакомията на индивида . Отговаря на въпроса КОЛКО . Тази система се нарича морал .      Може ли да се убива ? Може , но само до колкото си обществено потребен...! Защото като "се наядеш" , лакомията не стихва , а даже се изостря  - и още , и още , и още....!

Заб.: Правото е обществена система от норми на поведение и ограничение , КОЙ има право да убива....да не се бърка с морал !

Примерно ако живеете сам на безлюден остров , никакви морал и право не са ви нужни ....нито пък Петър Дънов ....Христос и подобни....Т.е не е от Бог дадено , а си е обществен договор между самите човеци ! Факт е , че на различни места по Земята , моралните норми се различават по между си . Също и правните....правото на по-силния е до уравновесяване на силите между индивид и общност....!!!:)

Характерното днес в България е , че общностите се разпадат ....като започнем още от семейството ...и морала също ! Правото на по-силния става все по-голямо и неограничено.

Такъв ни е договорът според религиите , за което предупреждават пророците на Апокалипсиса. Нека за Содом и Гомор си припомним и се огледаме какво става днес около нас ! Бог ли ги е изтрил от Земята или сами са се изпотрепали....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 2 часа, zemonti написа:

Това е грешно, макар и често срещано схващане.

Патриотизъм, кръстоносен поход, джихад,  революция... все морални подбуди. Хитлер е бил ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН патриот. Това не му пречи да е бил изверг.  

Ако синоним на понятието морал е добродетелността, то тогава имате криворазбрано разбиране за морала.Това което е правил Хитлер в никакъв случай не може да се нарече морално, а патриотизъм и национализъм не са синоними на моралност.

преди 56 минути, Aumi написа:

Ако синоним на понятието морал е добродетелността...

Точно това, че не е синоним на добродетелност.

преди 19 минути, zemonti написа:

Точно това, че не е синоним на добродетелност.

А кое е синоним на понятието "аморален"?

преди 10 часа, Aumi написа:

А кое е синоним на понятието "аморален"?

Точно Дънов е подобен синоним - заради възгледите си за безразборните интимни контакти.

преди 8 минути, attj написа:

Точно Дънов е подобен синоним - заради възгледите си за безразборните интимни контакти.

Дънов за безразборни интимни контакти?!
А някакъв цитат да дадеш?

преди 3 минути, Aumi написа:

Дънов за безразборни интимни контакти?!
А някакъв цитат да дадеш?

Такъв цитат няма и не може да има, защото Дънов никога не е толерирал безразборните интимни контакти.

Явно attj се е доверил на зловредни слухове.

Толерирал е любовта никак да не се ограничава - това е същото.    Не желая повече да коментирам отлъчен от църквата болен човек психопат и антихрист.

преди 12 минути, attj написа:

Толерирал е любовта никак да не се ограничава - това е същото.    Не желая повече да коментирам отлъчен от църквата болен човек психопат и антихрист.

След като не можеш да цитираш негови изказвания с нещата които твърдиш, значи говориш празни приказки и го плюеш напразно.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Не разбирам какво харесвате от този идиот - та той е умрял Вие преди да се родите. Вземете се в ръце и се съсредоточете в реалното си ежедневие - без да очаквате нещо да Ви падне като от небето....   Бъдете здрави и щастливи реалисти!

А бе и ние не разбираме, как разбра, че е идиот, след като знаеш само уики- слухове за него - а те са такива, че всеки излиза идиот.

преди 7 минути, attj написа:

Не разбирам какво харесвате от този идиот - та той е умрял Вие преди да се родите. Вземете се в ръце и се съсредоточете в реалното си ежедневие - без да очаквате нещо да Ви падне като от небето....   Бъдете здрави и щастливи реалисти!

Бе то много хора са умрели преди да се родим - и Вазов, и Ботев, и Левски...ама на, трябва да ги изучаваме в училище.
Да не говорим за Аристотел, Платон, Сократ и други които са умрели преди хиляди години...:D

Покойната ми майка казваше - каквото сам си направиш на себе си .....  никой друг не може да ти го направи...  Единствената ми сестра е в Бялото Братство от доста години и в резултат е болна,отчуждена от най-близките си,  объркана и не знаеща точно и защо какво иска...  Що за бяла сестра е тя?   Произхожда от род на потомствени атеисти като мен.   Дразня се защо Вас Ви обсебват някакви сериозни заблуди... Защо не обсебват например мен? 

преди 3 минути, attj написа:

Покойната ми майка казваше - каквото сам си направиш на себе си .....  никой друг не може да ти го направи...  Единствената ми сестра е в Бялото Братство от доста години и в резултат е болна,отчуждена от най-близките си,  объркана и не знаеща точно и защо какво иска...  Що за бяла сестра е тя?   Произхожда от род на потомствени атеисти като мен.   Дразня се защо Вас Ви обсебват някакви сериозни заблуди... Защо не обсебват например мен? 

Дразненето е проблем на дразнещият се! ;)

Тук не виждам обсебени. А Дънов едва ли е виновен за отчуждението на сестра ти от близките ѝ. Явно вината е в самите вас.

преди 6 минути, attj написа:

Дразня се защо Вас Ви обсебват някакви сериозни заблуди... Защо не обсебват например мен? 

Добре, помисли малко. Дънов не те познава, затова че не може целенасочено да е искал да те дразни. Ти сам казваш, че е умрял преди да се родиш. Бъди реалист - причината да се дразниш си ти самия. Дали обвиненията към Дънов ще решат проблемите ти или просто с него оправдаваш съществуването им. В крайна сметка всичко рефлектира върху теб. Омразата не решава проблемите.

Дразненето е проблем на дразнещият се! ;)

Тук не виждам обсебени. А Дънов едва ли е виновен за отчуждението на сестра ти от близките ѝ. Явно вината е в самите вас.

В началото повечето от Вас сте неусетно обсебени ....като сестра ми.     После след години възникват проблеми с психични заболявания. Точно така е било и при уж лекаря Дънов...  Сестра ми е също лекар психолог-психиатър, а през последните години самата тя е с шизофрения.  Тя през последните 15 години не си признава за никакво обсебване - обаче ние го констатираме отстрани... Няма как да зная дали само Бялото Братство е причина за тези развития...Всички секти като тази на Дънов са абсолютно глупава загуба на време ....плюс риск за собственото здраве...    Пожелавам Ви да си намерите по-интересни и здравословни занимавки....

преди 24 минути, attj написа:

В началото повечето от Вас сте неусетно обсебени ....като сестра ми.     После след години възникват проблеми с психични заболявания. Точно така е било и при уж лекаря Дънов...  Сестра ми е също лекар психолог-психиатър, а през последните години самата тя е с шизофрения.  Тя през последните 15 години не си признава за никакво обсебване - обаче ние го констатираме отстрани... Няма как да зная дали само Бялото Братство е причина за тези развития...Всички секти като тази на Дънов са абсолютно глупава загуба на време ....плюс риск за собственото здраве...    Пожелавам Ви да си намерите по-интересни и здравословни занимавки....

Ти нас не ни мисли.
Сестра ти е голям човек и сама може да взима решения и ако се чувства добре в Бялото Братство, защо това те притеснява.
Тя кара ли те да споделяш идеите които харесва? Защо тогава държиш, всички да харесваме идеите, които ти допадат на теб?

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Ти нас не ни мисли.
Сестра ти е голям човек и сама може да взима решения и ако се чувства добре в Бялото Братство, защо това те притеснява.
Тя кара ли те да споделяш идеите които харесва? Защо тогава държиш, всички да харесваме идеите, които ти допадат на теб?

Съвсем не очаквам да Ви допадат моите атеистични убеждения....И да искам не мога да Ви помогна.... Каквото сам си направиш на себе си .....  никой друг не може да ти го направи... 

Току що, attj написа:

Съвсем не очаквам да Ви допадат моите атеистични убеждения....И да искам не мога да Ви помогна.... Каквото сам си направиш на себе си .....  никой друг не може да ти го направи... 

И какво казват твоите атеистични убеждения?

И какво казват твоите атеистични убеждения?

Всички секти си приличат по вредността си - аз обаче отричам глупостите и на православната ни църква.  Атеистът вярва единствено на реалните си свои възможности...

А чел ли си изобщо някаква духовна литература?

Преди около 40 години подробно и тайно четох библията и още тогава се отвратих от подобни четива...  Не се оплаквам от нищо ...и не ми са нужни разни религии или секти.   Духовната литература си е непрепоръчителна.   Животът ни си е в реални измерения...    

Библията е религиозна книга. Питах те дали си чел духовна литература, но явно освен Библията нищо не си чел.
Разбирам много добре, защо много хора като теб, са станали атеисти, защото религиозната литература им се струва много примитивна.

преди 24 минути, Aumi написа:

Библията е религиозна книга. Питах те дали си чел духовна литература, но явно освен Библията нищо не си чел.
Разбирам много добре, защо много хора като теб, са станали атеисти, защото религиозната литература им се струва много примитивна.

Библията, коранът, танахът, канджурът и подобни писания, претендиращи да са писмена форма на цели религии описват по толкова различен начин всевисшите същества за които се предполага, че всъщност е един и същи Бог, че е арогантност да се твърди, че "Нашата е вярна, другите бъркат".

Да избереш да вярваш на една от тях, въпреки липсата на елементарни свидетелства за достоверност, въпреки нарастващите противоречия с науката и въпреки очевидната материална субективност на проповядващите е наивно и отчаяно хващане за сламка на уплашен от смъртта човек. Абсолютно заравяне на главата в пясъка.

Редактирано от zemonti (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.