Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

НЕ ОТРИЧАНЕ, А ДОБРОТА И ИЗОБИЛЕН И ПЪЛЕН ЖИВОТ 1916.11.16н прд ДВГ.С1949:42 "Христос казва: „Отречи се от себе си." - Аз казвам: „ВЪЗЛЮБИ себе си!”. Ще кажете, че това е противоречие... Питам: защо трябва да се откажеш от себе си? - Време е да ВЪЗЛЮБИШ себе си! Който не възлюби себе си, не може да влезе в Царството Божие. Да възлюбиш себе си, т.е. Божественото Начало в себе си, това значи да бъдеш умен, добър и благороден. Като възлюбиш Бога в себе си, самия себе си или своя... висок идеал, това значи да се облагородиш и да станеш разумен”.
КОМЕНТАР  от  Григорий Ватан: Много рядкък случай, когато Учителят сякаш противоречи на Христос, но не е така. Божественото винаги само ДОПЪЛВА предишното, не го апострофира. При това – пределно деликатно: не го допълва незабавно, за да не стане взрив в космоса. Изчаква благоприятен момент и го изказва по сто „заобиколни” начина. Мигновеното апострофиране е механичен навик на злите сърца, които искат при всички случаи да са отгоре. Те изпитват особена наслада да унижат другия, да го прекъснат, да го поучат, да го опровергаят, да го направят глупав: „Не си прав, чакай да ти кажа!...” Един масов експеримент би могъл да изясни кога апострофирането е диалектично, етично, разумно и от добро сърце – и кога излиза от гордост, надменност, злина, проклетѝя. Може да се запишат диалозите звуково и да се направи статистика. Ние сме го правили с отделни хора и сме се убедили стократно, че те винаги казват обратното, каквото и да кажеш. Или винаги ще те назидаят. Характеропатите, които апострофират безогледно, не действат с мозъка и сърцето си, а с автоматиката на гордостта, на душевната себичност и грубост. Представено нагледно, те обичат за размахват сатъра - винаги са „на нож”. Милият поглед, усмивката, душевната деликатност на развитите души произлизат от най-висшите центрове на мозъка, когато човек вече е престанал да бъде животно и не желае да се нахвърля, да опонира, да разкъсва. Теменният дял говори за финес, милост, благост, деликатност, отстъпчивост, изчакване, нужда от съгласяване, внимание, приласкаване, духовна нежност, душевна култура, възпитание, уважение, почитание, преклонение пред чуждата истина, съчувствие, благородство, тактичност, гъвкавост, доброта и пр.

http://simeonsimeonov-tenor.org/Imashe_Chelovek/05_Milost_Blagost.mp3

http://simeonsimeonov-tenor.org/Na_Uchitelia/13_Blagost.mp3

http://mp3-pesnja.com/song/е.+лейдикер,+с.+воронцовский+пётр+дынов+"блага+дума+на+устата"

http://simeonsimeonov-tenor.org/Pesenta_na_Angelite/09_Blaga_Duma.mp3

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

5481_viara_nadejda_liubov_booktraffic_he

„Вяра, Надежда, Любов“ е юбилейно издание, което се посвещава на няколко важни годишнини, свързани с Учителя Петър Дънов и неговото дело:

150 години от рождението на Петър Дънов;
70 години, откакто е напуснал този свят;
100 години от първата публична беседа на Учителя. 

Днес, сто години след като са били изговорени, мъдрите съвети на Учителя, правилата за ежедневието и знанията, пренесени от полетата на Духа, са все така актуални. Любовта, Мъдростта и Истината са неподвластни на времето. Всеки, който се е докоснал до думите на Учителя, може да усети живата сила в тях. Сила, която трансформира негативните емоции, внася светлина в ума и покой и радост в душата.

Почерпете и вие от силата на това Слово, за да оживеят в живота ви светлите духове на Вярата, Надеждата и Любовта.

http://www.booktraffic.bg/book/вяра-надежда-любов

• 2 седмици по-късно...

АРИЙСКАТА КУЛТУРА 2 1916.12.24 щбн ДВГ1946:47. "Вие сте от арийската култура - от културата на доброто и на злото."

Коментар на Григорий  Ватан: КАТО СТАНА ДУМА ЗА ТОЗИ ВИД КУЛТУРА, в стаята бавно заплуваха, полупрозачни и меко светещи, скулптурите на АРНО БРЕКЕР – голям талант, един от най-приближените фаворити на Хитлер. Нямало е как да не плати данък на арийската мания за свръхчовека, на волята за власт и надмощие, но нима нямаше навсякъде грандомански паметници и в соцлагера? В арийската и англосаксонската култура обаче са особено отблъскващи чертите на една подчертана надменност, агресивност, студенина, бруталност и високомерие. Естествено, в идеалистичния стадий и на фашизма, и на анархизма, и на комунизма доминира благородният гняв, бунтът срещу пресата на капитала.
В чест на Брекер може да си припомним, че е създал и образи на висшите стремежи, невинността и кротостта, достойни да красят много галерии и домове из вселената... Подобно на изумителните филми на Лени Рифенщал - макар и тя фаворитка на Хитлер.
Знаем обаче, че има и друга арийска култура, много по-древна - от стотици хиляди години на Земята. Културата на „благите арийци”, от които идва името на Небесна Благария. Ние сме от страната на Благия Дух – Абсолютния Господар на цяловселената. Тук вече не става дума за конвенционална раса и етнос, а за БЛАГИТЕ духове .- обитателите на Новото Небе и Новата Земя.

Вижте повече

• 4 седмици по-късно...

КОИТО ОБИЧАТ ДА СЕ ЗАЯЖДАТ (правят го непрекъснато и в интернет...).

Беинса Дуно: 1917.01.21н дмг СИЖ2.ЗС/ББ1996:226 „Искаме някой път да жегнем Господа - като някой комар да го поухапем, да почувства... Той е, разбира се, спокоен - не иска да знае за това, но ни чуква с пръста си и нас ни закарват на гробищата – ТАМ ни изпраща Бог. Царе, князе, полковници, съдии, свещеници, проповедници и философи - Господ ги чука без разлика. И за вас е същото. Ако много философствате, ще ...хвръкнете! И ВИЕ сте като комарите - все гледате да поужилите някого, но като тръгнете да отидете при Господа, не бива да мъкнете и своето жило - жилото на комара, - а да се спрете, да си дигнете нагоре очите и да въздъхнете. Не мислете, че Господ спи и не вижда! Още когато сте тръгнали от земята, Господ ви вижда. И ако сте тръгнали към Него с любов, Той ще ви погледне, ще се смили и ще каже: „Разбрал си смисъла на живота – ела при Мене!“. Който обича да хапе, Господ го оттласква, докато си научи урока. /.../ Аз ви давам тези мисли, за да разсъждавате и да съградите вашия живот не тъй, както сте го градили досега. Най-първо, откажете се да хапете! Когато се оплаква мъжът от жена си, че тя хапе, Господ какво ще направи? - Ще я чукне, тя ще умре, и той ще се освободи. Жена, като се оплаква от мъжа си, Господ какво ще направи? - Ще го чукне, и мъжът умира. Син извадил своето жило - Господ го чукне и той умира. ТАКА постъпва Господ. Някои мислят, че Господ постъпва като хората, че прави каквото Му скимне. - Това не е вярно. Той не прави абсолютно никакви погрешки – в това отношение Той е всемъдър. И Неговото дълбоко вътрешно желание е да се примирим, да живеем братски, да не се насилваме, да не крадем - и т.н. ”

Коментар на Григорий Ватан: А ИНСТИНКТЪТ да владеем някого, да владеем ситуацията като апострофираме или назидаваме или все искаме да "допълним" нещо и да сме винаги отгоре, произлиза от проклетѝя, вътрешна жестокост, горделивост. То си е вид вампиризъм. Господ ни отговаря с малшансове в живота, с физически и характерови деформаци - и отчаяние в крайна сметка.

Беседата продължава: "- Като се пръсне шишето, вие се разсипвате, Господ ви освобождава. Така Господ се е заел сега да чука. Той чука със средния пръст - средният пръст е законът на Сатурн, на съдбата. В закона на Божествената Правда, всеки ще пожъне каквото сее. /.../ Щом си извадил жилото, Господ ще те чукне. Ако те чукне вечер, няма да осъмнеш. А като те поглади и помилва, ще възкръснеш."

https://triangle.bg/books/1917-03-25-10.1998/1917-01-21-10.html

• 2 седмици по-късно...
на 30/09/2016 в 7:20, mecholari написа:

...

Ясно е, че религията изисква сляпо доверие без никакви доказателства, но когато дадена личност започне да разпространява детайлна информация за божествените дела, намерения и способности, без да посочва източник на тези данни, тогава безрезервното доверие не е човешка наивност, а чисто слабоумие. 

Малоумие и слабохарактерност в съчетание с психични отклонения - това е присъщо и за последователите на този псевдоучител и сектант.  Наличието на последователи доказва колко много неразумни и болни хора все още има в България....  Много жалко е това. 

• 2 седмици по-късно...

преди 6 часа, mecholari написа:

Няма кой да седне да гледа размишленията над смисъла на живот на поредния хахо. Всички знаем, че е 42.

Ако нямаш какво да кажеш, не се мъчи да пействаш линкове.

преди 9 минути, zemonti написа:

Няма кой да седне да гледа размишленията над смисъла на живот на поредния хахо. Всички знаем, че е 42.

Ако нямаш какво да кажеш, не се мъчи да пействаш линкове.

Ти си хахо и attj.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

преди 3 часа, mecholari написа:

Ти си хахо и atj.

Всички сме донякъде хаховци, но atj...

ATJ

Acronym Definition
ATJ Access to Justice
ATJ Association of Teachers of Japanese
ATJ According to Jim (Jim Belushi TV show)
ATJ Access Technology Japan (Japanese IT recruiting company)
ATJ All Trucking Jobs (job service; Rodgers Media, LLC)
ATJ Action Team for Jobs (UK)

Редактирано от zemonti (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

"Помагай на всеки човек, който е готов да прави добро.
Отложи помощта си към оня, който не е готов за доброто.
Закон е да се дава, но той е за разумните.
– На кого трябва да се дава?
– На оня, който ви обича.
На оня, който не ви обича, нищо не давайте.
Христос казва: „Ако имаш две ризи, дай едната на своя ближен." Това се отнася до оня, който люби. Само любещият дава така и само на любещия можеш да дадеш."

Петър Дънов

• 2 седмици по-късно...

„Щомъ прѣкѫснешъ отношенията си съ Бога, ти започвашъ да остарѣвашъ, да оглупѣвашъ, и ти казватъ: „Навънъ! Такъвъ глупавъ, идиотъ-човѣкъ не ни трѣбва!” Учителя

• 3 месеца по-късно...

"Материализмът, това е въшката. Тази въшка ще изяде всички сокове на живота в човека. Когато въшката влезе в човека, тя се размножава, размножава, докато човек изгуби от себе си всяко благородно чувство. Ако ние изгубим всичко онова възвишено и благородно в нас, ако изгубим най-възвишените си идеи, чувства и мисли, ако изгубим Божественото от себе си, питам: за какво живеем ние в този свят?"

Учителят Петър Дънов

• 3 месеца по-късно...

„Житното зърно ни казва, че трѣбва да се стремимъ къмъ Оногози, отъ Когото сме излѣзли - къмъ Бога;. Че, за да се стремимъ къмъ Бога, трѣбва да се разклонимъ, да пуснемъ клончета, да зацъфтимъ, да вържемъ храна за свѣта, т.е. „да помагате и да се жертвате за своитѣ ближни, както азъ правя“.

„А за да бѫде човѣкъ живъ, трѣбва да бѫде въ общение съ своята срѣда, да се впусне въ нея да помага и да му помагатъ. Както житното зърно е минало прѣзъ този процесъ, и ние трѣбва да се жертваме по сѫщия начинъ - жертвоприношението не е толкова тежко.”

„Самотията е най-тежкото страдание, което може да изпита човѣкъ. Да се размножавашъ — това е смисълътъ на живота. Всички страдания въ свѣта произлизатъ отъ това, че хората искатъ да живѣятъ сами за себе си. Всѣкога злото се ражда отъ това желание да бѫдемъ сами и да станемъ центъръ на свѣта. А въ божественитѣ закони такова нѣщо е немислимо.”

„Който люби баща си и майка си повече отъ Мене, не е достоенъ за Мене“. - Ако едно сѫщество се приближи много до прозореца, то ще затули цѣлия хоризонтъ за другитѣ.

Попитайте една жаба какви сѫ нейнитѣ схващания за живота, тя ще каже: „Надъ блатото, въ което азъ живѣя, искамъ повечко мухички да хвърчатъ и да сѫ по-близко, за да ги хващамъ...“

Когато ви говоря за Любовьта, не разбирайте, че азъ проповѣдвамъ едно учение на миръ и спокойствие. Човѣкъ, който иска да люби, трѣбва да изпита най-голѣмите страдания въ свѣта. Който не е страдалъ, той не може да изпита този божественъ принципъ на Любовьта.

Господь казва въ Писанието: „Сине Мой, дай си сърцето!“ Той познава и вижда грѣшкитѣ на хората и иска отъ насъ не друго, а да Му отворимъ сърцето си - да влѣзе ТОЙ въ него. Въ онова човѣшко сърце, въ което е влѣзълъ Господь, дяволъ не влиза.”

Не трѣбва да мислимъ за бѫдещето, а да използваме всички блага, които ни дава ДНЕШНИЯТЪ день за добро - той ни носи всички бѫдещи блага.

Всѣко нещастие ще ви донесе благословение; всѣка мѫчнотия ще разкрие за васъ новъ хоризонтъ. Туй можете да провѣрите всѣкога и затова не трѣбва да се безпокоите за нещастията, които може да ви се случатъ.

Виновенъ е ИНДИВИДУАЛНИЯТЪ животъ на човѣка. Когато човѣкъ иска да стане царь на хората, той е виноватъ. И оня, който иска да свали единъ царь, и той е виноватъ. Безразлично е за насъ кой е царь — единъ или другъ, трети или четвърти: всички вървятъ по единъ и сѫщи пѫть.

Въ насъ е скрита една динамическа сила, която не умѣемъ да използваме.

Нѣкой казва: „Азъ те обичамъ“. - Какъ? - Както котката обича мишката или както вълкътъ - овцата? А любовьта, която е потрѣбна на свѣта, е да обичаме другитѣ /истински/ и да имъ помагаме да бѫдатъ щастливи тъй, както ние сме щастливи.”

Общение с Бога:

Този сектант не е доказал наличие на бог - пък пробва да заведе вдън гори телилейски всички, които е успял да излъже....

За да участвам в тази тема, съм прочел стотици беседи от Учителя, и 40 книги по 300 страници с осияния. И това е защото имам интерес и намирам дълбок смисъл в тези слова.Разбирам, че има хора, които искат да отнемат това внимание, което съм отделил за някой по-умен, способен, интересен, магьосник на словото, чието съдържание може да ме откара и вкара в друго ниво на съзнание, да изпитам емоционалност, която е различна, по-хубава и по-добра, някой, който съм ги приел за фактор и ценен в моя живот, за разлика от ощетените , със тесен светоглед, безинтересни, сиви мишоци. А последните, те си представят, че моето участие тука, се върти около тях, че трябва да ги убеждавам нещо, че ги права да правят нещо, защото във своята си вселена се изживяват важни и значими, че трябва да ги убеждавам, да им доказвам нещо си. Но всъщност от самото ми първоначално участие тука, никога не съм ги заблуждавал:

Вярата

mecholari

Публикувано от mecholari · 3 ноември 2007

Вие не трябва да губите вяра в човечеството. Човечеството е океан; ако няколко капки от него са мръсни, те не правят целия океан мръсен. (Махатма Ганди)

Всъщност всичко ,което правя за тях е между мен и Христос, между мен и Бог. Хората не са ми нужни, може и да не участват. Нищо, че се върнах за тях.

Нито една беседа никога няма да прочета - защото съм реалист ...вместо хахо...  Сектантите заслужават ли въобще чест и почитания?   Те са абсолютни заблуденяци.  Справка - Българската православна църква.   Друга реална съпоставка и оценка идва от убедените атеисти като мен... Вярвам в човечеството и за добрата ми вяра не ми е нужно някакво бяло братство!   Те са сбирщина психопати-полуидиоти.  Неуверени в нищо за съжаление сънародници ...И не се интересувам въобще кои може да са ми сърдити.

Аз, от самото ми участие в този форум, никого не съм заблуждавал, че съм нормален:

• Винаги съм знаел каква съпротива ще срещна, от това да се изявявам като личност, с различна гледна точка. А самия форум ми предложи възможността, като една златна мина, в друга тема, да изведа и опиша енергийно вампирския принцип, защото ясно личат посредствените взаимоотношения, "обидните" положения, когато се опитваш да общуваш с хора, които нито те заслужават, нито те искат като присъствие, в техния свят, освен като донор на психична енергия, която потъва в небитието. Отдаваш внимание, насреща, обида, недоволство, бълхи, които да те ухапят , за да се нахранят. И това на едно ниво се толерира, защото масата е от същите психики индивиди, нямат чист източник на енергия, нямат връзка с Бога, който да ги приласкае, утеши, да ги изпълни с чисти мисли и добри чувства, с толерантност. Правил съм всякакви експерименти, как да се отнасям с такива, които вътрешно наричам "нещастници", защото унижение е някой да те съжалява. А изпитвам точно такива чувства, когато не изпитвам безразличие.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.