Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

Струва ли си психопат да се обсъжда!?   И идиот въобще може ли да бъде учител?

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

преди 26 минути, attj написа:

С хули нищо не се постига, постига се с убеждаване.

Чета отдавна Петър Дънов и някои неща ми допадат, други - не, трети не мога да разбера.

Запазвам за себе си само това, което е добро за мен.

Благодарна съм за всичко, което научих от Учителя!

преди 2 часа, attj написа:

Може, на подобни на него.

преди 19 часа, Мойра написа:

С хули нищо не се постига, постига се с убеждаване.

Чета отдавна Петър Дънов и някои неща ми допадат, други - не, трети не мога да разбера.

Запазвам за себе си само това, което е добро за мен.

Благодарна съм за всичко, което научих от Учителя!

Бягай далече от такива сектантски отживелици!  Умно момиче би ме послушало - а аз не успявам да убедя дори собствената си сестра....За съжаление...

Остави сестра си сама да търси истините, от  които има нужда.
Виждам, че искаш сам на себе си да си докажеш, че сестра ти не е на прав път за успокоение на собственото ти его.
А на нея дали и пука, какво мислиш ти?
Ако на нея следването на дадено учение не ѝ влияе зле, а я прави по-щастлива, на теб какво ти е? Ти се опитай да намериш своето щастие и спокойствие.

преди 10 часа, _Alex&Vanko_ написа:

Хах драга Аумке!:P

Моля? Нещо искаше да ми кажеш ли? :whist:

преди 12 часа, attj написа:

преди 10 часа, Белгиеца написа:

Може, на подобни на него.

преди 2 часа, attj написа:

Бягай далече от такива сектантски отживелици!  Умно момиче би ме послушало - а аз не успявам да убедя дори собствената си сестра....За съжаление...

Attj, не знам защо си лайкнал това второто мнение, след като в него косвено се обижда сестра ти.

преди 12 часа, scepsis108 написа:

Тези две твърдения, които са изказани последователно в един и същ абзац от текста са напълно несъвместими логически. Просто ги прочетете внимателно и помислете мъничко. ;)

Цитат

Едно трябва да знаят хората: Бог определя съдбата на хората - никой друг. При това, съдбата на хората не е нещо фатално. Тя се опре­

деля според техните мисли, чувства и постъпки. Следователно никой не е в сила да избави човека от собствената му съдба. Ако има някой,

който може да му помогне, това е той самия. Как? - Като измени мис­лите, чувствата и постъпките си, едновременно с това и Бог ще измени

своите решения към него.

Противоречията са само привидни. Може би и думите не са подбрани съвсем точно - все пак трябва да се има предвид, че голяма част от беседите са били стенографирани и в последствие отново обръщани в текст, при което се губят точните думи.

Представи си ученическия процес. Някой организира залите, учебните програми и събира децата на определена възраст да започнат да учат. Този процес е извън сферата на влияние на детето, но усилията, които детето полага за да научи дисциплините на които се обучава са индивидуални и в крайна сметка от това зависи дали ще премине класа и с какъв успех. В последствие в зависимост от действията на ученика, той може да попадне в друга група от ученици, примерно математическа или езикова гимназия, но това са възможности, които ученикът не създава, а само се възползва от тях.

Всеки си има някаква сфера на влияние и това, което е съществено за самия човек винаги е в неговата сфера на влияние, в границата на неговите възможности.

Сестра ми за съжаление е с шизофрения и се обижда единствено, когато самата тя си реши  Сестра от бялото братство, която е готова всичко да прости на брат си.... въпреки, че за нищо въобще не го слуша... Идиотска работа... А уж и двамата сме наследници и с произход от род на атеисти....

преди 15 часа, attj написа:

лошо, промили са й мозъка вече значи

:(

на ‎31‎.‎3‎.‎2016‎ г. at 21:22, scepsis108 написа:

Тези две твърдения, които са изказани последователно в един и същ абзац от текста са напълно несъвместими логически. Просто ги прочетете внимателно и помислете мъничко. ;)

Не стига, че да се опитваш да разбереш Дънов посредством логиката е начинание обречено на провал, ами и на капак, тези две твърдения са съвсем последователни и издържани логически - Бог определя съдбата на хората, според техните мисли, чувства и постъпки ..... какво несъвместимо има тука, какво толкова има да го мислиш, даже човека допълнително го е повторил с други думи, вероятно, защото се е надявал на максимата "повторението е майка на знанието: "Като измени мис­лите, чувствата и постъпките си, едновременно с това и Бог ще измени своите решения към него".

Не знам, ала на толкова ясен, недвусмислен и простичък текст, да изпитвате затруднения и да се чудите къде е логиката .... о.О

преди 6 часа, sound написа:

Не стига, че да се опитваш да разбереш Дънов посредством логиката е начинание обречено на провал, ами и на капак, тези две твърдения са съвсем последователни и издържани логически - Бог определя съдбата на хората, според техните мисли, чувства и постъпки ..... какво несъвместимо има тука, какво толкова има да го мислиш, даже човека допълнително го е повторил с други думи, вероятно, защото се е надявал на максимата "повторението е майка на знанието: "Като измени мис­лите, чувствата и постъпките си, едновременно с това и Бог ще измени своите решения към него".

Не знам, ала на толкова ясен, недвусмислен и простичък текст, да изпитвате затруднения и да се чудите къде е логиката .... о.О

Несъвместимото според Скепс, е това, че за него като будист, съществува само Законът на причината и следствието и никакъв Бог не определя нищо, а всичко се самоопределя от нашите постъпки и действия. Будистите не приемат, че някакво висше същество определя съдбата ни.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

преди 2 минути, Aumi написа:

Несъвместимото според Скепс, е това, че за него като будист, съществува само Законът на причината и следствието и никакъв Бог не определя нищо, а всичко се самоопределя от нашите постъпки и действия. Будистите не приемат, че някакво висше същество определя съдбата ни.

много насирьозно са се взели :D

на 31.03.2016 г. at 21:22, scepsis108 написа:

Няма противоречие Скепс, защото според Дънов, Бог определя съдбата на хората, спрямо техните постъпки и действия.
Знам, че ти като будист не приемаш някакво висше същество да определя съдбата ти, защото за теб такова същество не съществува.
Но много хора не могат да си обяснят как от само себе си се определя къде да се родиш и как да живееш в следващия живот и къде се намира/записва/ информацията от предишният ти живот.
Както виждаш, някои хора твърдят, че ние сами избираме съдбата си, и дали да станем убийци или не.
Всеки е приел различни неща като истини. Въпросът е да намерим най-логичната и обща истина.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

на March 31, 2016 at 13:22, scepsis108 написа:

на March 31, 2016 at 12:52, Aumi написа:

Едно трябва да знаят хората: Бог определя съдбата на хората -
никой друг.

При това, съдбата на хората не е нещо фатално. Тя се опре­
деля според техните мисли, чувства и постъпки.

Ако се помисли "мъничко", може да се приеме, че тези две твърдения са "напълно несъвместими". Но ако се помисли малко повечко, се вижда че те са напълно съвместими. Зависи от това какво означава думата "Бог".

преди 14 часа, Aumi написа:

Всеки е приел различни неща като истини. Въпросът е да намерим най-логичната и обща истина.

Истината е само една. А тя е, че религиите са заблуди.

Обаче, ... на много хора си им харесва да си вярват на заблуди.
Знаем уж всички че прекаляването с алкохола води до лоши последици, но това не пречи на много хора са се наливат яко, нали така. Пие им се на хората, за да избягат от реалноста. С религиите е същото, вярва им се на хората че никога няма да умрат, устройва ги да се замозалъгват. Религията е опиум ( наркотик, дрога) за хората.

преди 14 часа, Aumi написа:

Няма противоречие Скепс, защото според Дънов, Бог определя съдбата на хората, спрямо техните постъпки и действия.
Знам, че ти като будист не приемаш някакво висше същество да определя съдбата ти, защото за теб такова същество не съществува.
Но много хора не могат да си обяснят как от само себе си се определя къде да се родиш и как да живееш в следващия живот и къде се намира/записва/ информацията от предишният ти живот.
Както виждаш, някои хора твърдят, че ние сами избираме съдбата си, и дали да станем убийци или не.

Това "висше същество" ако човек си го представя като старец с брада седнал на трон, който претегля греховете и добрините на всеки човек и му измисля полагаемата му се съдба според собствената си височайша преценка - и аз ще стана будист. Не това е имал пред вид Дънов и го изказал много ясно. Който не го е разбрал, е помислил "мъничко".

Човек е сложно съставно същество и съществува едновременно в различни нива с различна плътност на материята и в духовни светове, на високо ниво той с помощ си строи матрица, енергийна форма "архетип" на физическото тяло, информацията от целия жизнен опит от всички предишни животи е записан перманентно(EPROM) в "семенен атом" който през живота на земята се намира в сърцето, но не е от земна материя.

"Някои хора твърдят, че ние сами избираме съдбата си" това пък е наистина смешно. Къде е логиката аз да си избера да се разболея от рак, например. Ако човек сам си измисля съдбата, не е ли по-близко до ума, че ще си направи дълъг и щастлив живот?!?

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

преди 17 часа, Sleda написа:

. Къде е логиката аз да си избера да се разболея от рак, например. Ако човек сам си измисля съдбата, не е ли по-близко до ума, че ще си направи дълъг и щастлив живот?!?

Да, и аз това питам.

Няма по-страшно нещо в света от пресищането. Най-страшната отрова в света, това е пресищането. Даже и най-хубавите неща, най-красивите неща могат да произведат пресищане.

Петър Дънов

„Защо еди-кой си е по-учен от мене?“ Не се сравнявай с никого нито по ум, нито по богатство, нито по ученост. Радвай се на това, което имаш.

Петър Дънов

на 2.04.2016 г. at 0:05, Sleda написа:

"Някои хора твърдят, че ние сами избираме съдбата си" това пък е наистина смешно. Къде е логиката аз да си избера да се разболея от рак, например. Ако човек сам си измисля съдбата, не е ли по-близко до ума, че ще си направи дълъг и щастлив живот?!?

А не правим ли тъкмо това ?

"Старта" не можем да избираме ! И той безусловно оказва влияние !

Но от там нататък , изборът е свободен ! И възможностите стават безкрайни......Тук-там и щастливи случайности се срещат , както и нещастни такива.....

.....синът ми пообиколи света (Европа , САЩ ....даже и до Непал ,там до свръх духовните стигна , поживя тук-там общо 10-на години .

А бе хайманосва насам-натам , с група от 30-на приятели събрани по интерес от цял свят - даже и от Австралия имаше двама , и от Филипините.....:)

И се установи за последно........ в България ! .......:)

Е , аз така не мога , нито пък ми харесва ! Трябва ми "стена зад гърба и покрив над главата". А оня , като го шибне лимката у главата , взема си шапката и тръгва ! Без никого да пита ! Ще каже човек , че не аз съм го "правил" ! А ! Тя майка му малко такава.Има от къде да е взел...! :)

Нека и една древна притча (сигурно сте я чували - за това на кратко) :

" ....Ако можеше да превиваш гръб , нямаше да ядеш зеле !

Ако можеше да ядеш зеле , нямаше да превиваш гръб..."

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Ама и вие сте едни умници - Скепс говори за логика, вие говорите за Бог ......  де го чукаш, де се пука. С Бог,. без Бог все тая - твърденията са логични, последователни и съвместими, но просто на пръв поглед логиката може да се пропусне.

на 4/2/2016 at 9:05, Aumi написа:

Да няма съдба и всичко зависи от теб! Бог помага/трябва да е налично,мисли за теб - наивно/ но в кошара не вкарва! И ако е така,както казваш ти Бог да ни направлява всички излиза,че няма Сатана а Бог е и добър и лош!

"Мислите ли, че се иска много голямо знание да разберете един човек добър ли е или лош? Добрият човек гори и свети. Лошият човек нито гори, нито свети."

Учителят Петър Дънов

12994496_734267780049741_892392250366084

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.