Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за БТК-ADSL - част 2

Featured Replies

Някой ползвал ли е този софт с ADSL2 модемите?

http://dmt.mhilfe.de/ (DSL Modem Tweaker)

Ами лошото е че е на немски и немога да разбера за какво е ?!?! Ти пробва ли го и ако да - как е ?

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 266,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Някой ползвал ли е този софт с ADSL2 модемите?

http://dmt.mhilfe.de/ (DSL Modem Tweaker)

DSL Modem Tweker, написал съм го, а има и скрийншотове много.

Въпроса ми беше за АДСЛ2 модемите дали става, защото ZTE ги няма листвани на сайта. Разбира се, ако имах такъв, щях да го тествам. А и не съм директно вързан за модема, а зад рутър, та няма смисъл да го пробвам така или иначе при мен

Доста нещо изчетох във форума и най вече тази тема с продължение. Има страхотни съвети които приложих на практика и в момента със съседа имаме интернет /ADSL/ през рутер /Repotec RP-IP509/. Стойноста на оборудването не надхвърли 60 лв което е много изгодно за двама ни. Но възникна един малко необмислен от нас проблем - равномерното разпределяне на трафика помежду ни, макар че имаме договореност по въпроса понякога се получава пълно поглъщане на интернет трафика на един от двама ни, без практическа възможност другият да се свърже с интернет /LAN работи без проблем/, след последващо ограничаване на трафика всичко отново е нормално. Има ли възможност да се контролира равномерното разпределение на трафика помежду ни и как става това.

На 4mbps съм. В последно време интернета започна да ми прави мизерии, например понякога ми изписва, че не може да отвори дадена страница ползвам Firefox и в случая пише Looking up kaldata.com и това наистина го прави на калдата както и на abv.bg и някой други трябва да рестартирам модема и чак тогава може да се оправи, но не винаги. Като пробвах да замеря интернета си сякаш е станал по зле нестига, че ми направи няколко пъти тоя бъг с мудното влизане в страницата speedtest.net ами ми мери нета околу 2500k на сървар от София, а като бях на 2mbps поне си ми го мереше реално аколу 2000k. Омръзна ми това го прави вече в продължение на три месеца питам, първо тук за да не се излагам да философствам пред тези от БТК. В модема ли е проблема или трасето или нещо друго?

А иначе когато тегля от торент тегля с максимум, но понякога когато се прибера гледам, че нета е забил и тегленето се е провалило и трябва да рестартирам модема (за забиването разбрах, че тези по старите модеми от преди 2 години подържат до определен брой връзки, възможно ли е от това да забива).

На 4mbps съм. В последно време интернета започна да ми прави мизерии, например понякога ми изписва, че не може да отвори дадена страница ползвам Firefox и в случая пише Looking up kaldata.com и това наистина го прави на калдата както и на abv.bg и някой други трябва да рестартирам модема и чак тогава може да се оправи, но не винаги. Като пробвах да замеря интернета си сякаш е станал по зле нестига, че ми направи няколко пъти тоя бъг с мудното влизане в страницата speedtest.net ами ми мери нета околу 2500k на сървар от София, а като бях на 2mbps поне си ми го мереше реално аколу 2000k. Омръзна ми това го прави вече в продължение на три месеца питам, първо тук за да не се излагам да философствам пред тези от БТК. В модема ли е проблема или трасето или нещо друго?

А иначе когато тегля от торент тегля с максимум, но понякога когато се прибера гледам, че нета е забил и тегленето се е провалило и трябва да рестартирам модема (за забиването разбрах, че тези по старите модеми от преди 2 години подържат до определен брой връзки, възможно ли е от това да забива).

И аз от вчера имам същия проблем. Не може да отваря някои страници и трябва да рефрешвам няколко пъти за да вляза в тях. Това май е проблем с DNS-те

Най-вероятно е с DNS-ите. Какви са ви настройките, ако сочат модема (192.168.1.1) вкарайте директно в РС-то си адресите на бТК DNS-ите, поне няма да натоварвате с това модема.

Иначе падане на скоростта първо е относително, второ може да е от модем, от линия, от много конекции (особено с торентите !!!). Или спрете торентите и опитайте някоя страница в България и навън, или направо спрете торентите и се обадете на Хотлайн-а и се оплачете от качеството - това им е работата. М/у другото всички рутъри имат ограничение в брой конекции (било то продиктувано от памет, буфер, процесор или друго апаратно ограничение) тъй че не е само за по-старите модеми - те просто имаха по-малко памет, ерго по-малко конекции поддържаха.

Смятам да взема нов компютър и да запазя стария на рутера дали пак ще могат някакси да се въвеждат тези DNS-и? sad.gif

Задай си въпроса пак, ако може с препинателни знаци ?

Като изключим, че може да не си повдигаме самочувствието, правейки глупави забележки за правопис biggrin.gif, някой би ли ми отговорил, защо дори като въведа настройките правилно и DNS-ите също пак прави този проблем?

Много бързо се изучвате на такива високопарни фрази, ама само вие си разбирате въпроса:

Смятам да взема нов компютър и да запазя стария на рутера дали пак ще могат някакси да се въвеждат тези DNS-и?

Какво трябваше да се разбира, че ще си вземеш нов комп, ще запазиш стария вързан за рутъра, дали ще намериш къде се въвеждат тези DNS-и или се чудиш на новия комп дали ще могат да се въведат пак там?

Ако смяташ това за ясно, здраве да е

Обаждай се тогава на хотлайна и ги питай

Иначе е далеч по лесно да провериш дали въобще DNS-ите ги виждаш. И кои DNS-и въвеждаш ?

Добре извинявам се, ако не съм задал въпроса си вярно. Искам да кажа, че ако имам 2 компютъра и раделя връзката с рутер, как тогава ще въведа DNS-ите?

Това вече е въпрос!

Значи, няколко сценария:

1.На всякъде въвеждаш по РС-тата 192.168.1.1 -> DNS заявките ги обслужва рутъра на бТК, кой сървър паднал и кой сега е на линия не те интересува

2.На всички РС-та въвеждаш DNS-ите на бТК -> не те интересува рутъра, не го товариш с допълнителни задачи, но е факт - често сменят целия пул от DNS сървъри, така че по някое време може да не ти резолва въобще страници. За сега оптимално се държат .42 и .43

3.Настройваш си на твоя рутър DNS сървиз, ако го поддържа + всички РС-та сочат него -> трябва да имаш такава услуга в рутъра, а и трябва да настроиш и на къде да праща рутъра заявките ти

4.Ползваш отворен DNS сървиз някъде из нета, който позволява заявки към 53-и порт от машини не от неговата мрежа (има такива, потърси в нета)

Аз лично предпочитам вариант 1, защото "ако" отпадне някой DNS автоматично се уведомява модема по PPPOE или самият той сменя на следващия в листата му. Плюс това от WAN страната поддържа и RIP рутиращ протокол, така че може за момента да те прати и през по-изгоден рутър да ти мине трафика.

Ти си преценяваш :ph34r:

life_alert току що е отговорил в тема "Всичко за БТК-ADSL - част 2", за която си абониран.

----------------------------------------------------------------------

Хах съседа има рутер, помолих го да ми услужи за половин час с него и от там ми показа къде да въведа DNS-ите. Виведох 212.39.90.42 и 43 и всичко върви перфектно, но само едно не разбрах DNS 192.168.1.1 това самият модем ли е?

----------------------------------------------------------------------

Да, точно модема е. Да разбирам, че си избрал вариант №3 и получаваш IP адреса от DHCP-то на твоя (заетия за малко) рутър. Така ще получиш и DNS-а от рутъра, който ще ти подаде данни от рода:

IP:192.168.2.2

Mask:255.255.255.0

GW:192.168.2.2

DNS:192.168.2.2 (или 212.39.90.42 или 212.39.90.43)

Благодаря ви много за отзивчивостта, защото от БТК хотлайн с нищо не ми помогнаха. Единственото което ми казаха да рестартирам модема и да огранича връзките на програмата, с която свалям до 150 и като попитах как мога да направя да не забива, те казаха да рестартирам модема след всяко изтеглено нещо. ;) Казах лек ден за да не изръся нещо друго!

Редактирано от life_alert (преглед на промените)

Днес сложих DNS на http://www.opendns.com/:

208.67.222.222

208.67.220.220,

e вече всичко е нормално. ;)

Да така е,наистина имат проблем с DNS-те!Този път поне си признаха когато им се обадих(работили по въпроса)...проблема с тези

free е че малко пада скоростта на Download,но пък отваряте страници....

Редактирано от nikola59 (преглед на промените)

Да така е,наистина имат проблем с DNS-те!Този път поне си признаха когато им се обадих(работили по въпроса)...проблема с тези

free е че малко пада скоростта на Download,но пък отваряте страници....

Tъй като съм малко невеж да попитам, като оправят DNS-ите ще се стабилизират ли връзките или пак ще дава проблем от модема?

Днес сложих DNS на http://www.opendns.com/:

208.67.222.222

208.67.220.220,

e вече всичко е нормално. :)

Има проблем с достъпа до DNS сървърите и загубите до тях са големи. Затруднен е и достъпа до mail и ftp сървъра както и до my.contact.bg. ICMP пакетите до DNS се спират. До края на деня се очаква да се оптимизира и прерутира трафика.

Може да се използват горепосочените DNS или всеки друг също Мобикомските 212.5.128.29 и 212.5.128.30

Редактирано от hacked (преглед на промените)

Ето едни DNS-и с които ми се подобри леко скоростта спрямо предишните:

4.2.2.2

4.2.2.1

Чувам слухове за тестване на нови мрежи/трасета и подготовка за Коледни и новогодишни промоции(по-високи скорости), та от там идвали проблемите които щели бързо да отстранят.

4.2.2.2

4.2.2.1

Чувам слухове за тестване на нови мрежи/трасета и подготовка за Коледни и новогодишни промоции(по-високи скорости), та от там идвали проблемите които щели бързо да отстранят.

Вече не би трябвало да има проблем с DNS сървърите на БТК

Primary DNS Server 212.39.90.42

Secondary DNS Server 212.39.90.43

4.2.2.2

4.2.2.1

Аз пък с тези изобщо нямам нет,а с тези на БТК-то си хвърчи

Изобщо не съм доволен от качеството на интернета от известно време(2-3 седмици може би).Почна се от там,че при едни и същи настройки на uTorrent(спрян даунлоуд,150 конекции,максимално разрешен ъплоуд от 19 кб/с който никога не се постига и т.н ) се появиха проблеми с играта World Of Warcraft(за която отделно си плащам за удоволствието да играя в европейските сървъри на Близард) през последните седмици.Вече мога да я играя без проблеми само ако спра uTorrent(не помага и по-голямо ограничение на ъплоуда).След това обърнах внимание с какви скорости нямащи нищо общо с тази

която би трябвало да имам свалям от много сайтове,за дата.бг няма смисъл да споменавам с какви смешно ниски скорости свалям през последните няколко дни.Вчера прекарах няколко часа в тестове с каква скорост свалям от сайтовете download.bg,download.com,tucows.com,softpedia.com с моя компютър(Vista Home Premium),компютър на един мой приятел(Win XP),чисто нов лаптоп Fujitsu Siemens(Vista Bussiness),отново с моя компютър с Vista Ultimate понеже от хелп деск-а твърдяха както обикновено,че проблема е в моя компютър.Максималната скорост която видях за това време беше 100 КБ/с от tucows.com....скоростите варираха от 2-3 до около 100 КБ/с..от тези скорости то скоросто която би трябвало да получавам разлика огромна.Снощи към 9,30-10 часа от същите тези сайтове изведнъж взех да свалям с 220-235 КБ/с.На въпроса ми Защо цял ден имам проблем с интернета,а вечерта се оправи без нищо да съм пипал по настройки,без смяна на хардуер и т.н след като твърдят че проблема е при мен любезния служител от хелп деск-а отговори с мрънкане и отговор не знам.И това не е проблем от вчера.Днес дойдоха техници погледнаха модема,понечиха да гледат мрежови настройки(ама изглежда нещо не са запознати с виста),обадиха се да тестват линията-след няколко секунди дойде отговора..стандартния отговор линията е наред и до там бяхме.Господата се врътнаха и заминаха,без да пожелаят да ми отговорят защо след като уж линията е наред се получават такива проблеми.Единсвено виждам скорост 200-220 при сваляне на торенти.Различните speed tests също показват слаби резултати,но БТК не ги признава.С един приятел също клиент на БТК АДСЛ 2048 Безкрай и също с подобни проблеми се шегувахме днес,че трябва да вземеш двойно по-голяма скорост че да видим тази която би трябвало да имаме в момента.Тъй че интернета на БТК...вятър го вей на бял кон ,на моменти си играем на тука има,тука нема бате .Клиент съм БТК АДСЛ от почти една година и общо взето съм доволен( а и да не съм доволен-другия доставчик в градчето взима интернет също от БТК ),но когато се появи проблем никой не бърза да го отстрани и чакаш със седмици да се оправят нещата

Обади се не хелп-деск и кажи, че искаш демонстрация. Тогава техници от БТК ще дойдат с лаптоп и ще ти покажат реално с колко сваляш и каква ти е скоростта. cool.gif

зна4и аз съм от Асеновград и съм на асеновград.нет и поне на мен никва работа не ми върши(има дц++ сървър.дето сваляш там с 600-700 кб/с,ама от дата.бг и торентите с не поже4е от 23-24 кб/с)Та въпроса ми е дали си струва да минавам на бтк адсл 2048 мб!!!!!!Някой от Асеновград ако може да ми отговори!!!!!!! sad.gif

Не съм от Асеновград, но все пак мога да ти отговоря - да, струва си! При БТК ще плащаш за ИНТЕРНЕТ и то десетократно по-високоскоростен от сегашното ти подобие на нет.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.