Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 3 часа, Shiyanu Neko написа:

хаххахахахаха

Правила за ползване на форумите

2. Теми и постове (коментари/отговори)

2.1 Писането на български език с кирилица е задължително. Теми и съобщения, написани на латиница, само с главни букви или със заместени символи вместо Ч-4, Ш-6 и т.н. се изтриват без предупреждение.

Редактирано от Lumberman
Нарушаване на точка 2 - 2.1 от Правилата на форумът! (преглед на промените)

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 279,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

преди 1 час, Shiyanu Neko написа:

....давам ти 2000 лева да докажеш че диетата ти е по добра ама ти откаваш да ги вземеш еи това е... бг манталитет :(

:lol6:Какво по-добро доказателство от това което си писал , че растениеядството не ти влияе добре на умственото здраве ?...:lol6:

БЕгай се покрива нейде.... ! :nono:Или се лекувай някъде....! :lol6:

Вдигнал си е IQ-то със сто пункта, обаче с тоя правопис и тия идеи, очевидно е било отрицателно :) За някои неща е право момчето, но тия яко са го оплели в мрежите си. И си мисли, че е свободен.

преди 10 минути, Lumberman написа:

Вдигнал си е IQ-то със сто пункта

:lol6:IQ-то с ядене на репички и марули не се вдига ! Други неща трябват ! :nono:

:)Ха ! Между другото ! В "дебелите" книги пише , че човекът е станал човек , когато месо е започнал да яде ...ама аз нямам претенции това да е сигурно ! :)

преди 47 минути, Shiyanu Neko написа:

See the source image

Image result for shrug meme

Точно така ! :nono:

Ха сега познай какво има зад стената ! Кебапче или маруля ?! :)

Не знаеш ! :nono: Но настояваш , Вярваш че е маруля.....

Фанатизмът е крайно състояние на Вярата ! А Вярата обяснява това което не се знае . Обяснява го чрез Религия.....(това е една друга тема , за мнозина недостъпна за мислене) .

Т.е. натъпкали са ти в главата нов вид религия.....

преди 3 часа, by_chechi написа:

Фанатизмът е състояние на Вярата ! А Вярата обяснява това което не се знае . Обяснява го чрез Религия.....(това е една друга тема , за мнозина недостъпна за мислене) .

Първото е вярно..Как бе,вярата ще ми обясни нещо ,което не знам.При тебе е лесно,обяснява го с религия....

Редактирано от Лин
Обиди (преглед на промените)

преди 2 часа, Only Fools and Horses написа:

Първото е вярно.Второто е вярно само за тъпунгери като тебе.Как бе,вярата ще ми обясни нещо ,което не знам.При тебе е лесно,обяснява го с религия,но ти си с плитък мозък и е лесно,но аз не съм религиозен.Но за маймуно-човеци като тебе става.Голям ахмак си ,ей!

Това което се знае - то се знае (а по някога и разбира :) ) . Няма нужда от религия....Обяснява го науката !

Другото не се знае ! Само религия може да даде обяснение някакво за него......

Друго състояние на мислене познаваш ли , освен в единството между знание-незнание ? :nono:

Редактирано от Лин
Ще е хубаво и далеч по- приятно за четене , ако запазите добрият тон (преглед на промените)

преди 2 часа, by_chechi написа:

Това което се знае - то се знае (а по някога и разбира :) ) .

Другото не се знае ! Само религия може да даде обяснение някакво......

Редактирано от Лин (преглед на промените)

преди 8 часа, Aumi написа:

Това се нарича експлоатация!

Единствената причина,  хората да отглеждат животни за храна, е егоизмът, който ги кара да се мислят за пълноправни собственици на техният живот.
Защото отглеждането на животни за храна, се прави единствено по егоистични причини, с цел човекът после да се възползва от плътта на тези животни.
...

Аз нямам проблем с експлоатацията на животните... Аз обаче бих нарекат този тип взаимоотношение със животните по друг начин... Симбиоза!

преди 8 часа, Aumi написа:

...

Което не означава, че моите ценности, са по-низши, по-неморални, по-нецивилизовани, или по-зли, от тези които е определило обществото като "морални".

Никога няма да ме видиш да слагам такива етикети... Аз уважавам твоят избор... Живей си както искаш... И остави всеки да живее със своя избор и недей ти да лепиш етикети...

Shiyanu Neko,

знаеш ли, въпреки това, че не се разбираме, намирам един голям позитив от участието ти в темата? Досега бях дискутирал с вегани главно по идеологическите и етични причини някой да приеме такъв начин на хранене и живот. И честно казано в последните години имам много малко вземане-даване с вегетарианци или вегани, а преди години познавах немалко такива и често съм общувал. По тая причина и нямах наблюдения кой колко здрав и добре изглежда. Обаче ти с участието си насочи темата в съвсем друга посока - а именно доколко яденето на месо е здравословно или вредно, и съответно доколко е наистина здравословна веганската диета.

Аз досега не се бях интересувал особено от това какво правят веганите и доколко е здравословна диетата им, как им влияе, защото имах уважение към решението им да направят своя избор, макар и да го считах за неправилен. Никого не съм ходил да съдя или да се опитвам всячески да разубеждавам... може би най-много Ауми в тоя форум. Но сега, като проучих работата, съм шокиран! Не съм си давал сметка какви здравословни и физически (а дори и психически) проблеми може да създаде веганизмът. Аз съм си мислил, че е достатъчно да се дискутират моралните/етичните съображения, не толкова медицинските. И тук съм грешал. Защото ако знаех какви здравословни проблеми толкова често имат веганите, аз нямаше как да считам въпроса само за философски или етичен, а щях да съм много по-загрижен за състоянието им. Не по-малко от това да бъда загрижен за някой, който ми препоръчва да използвам амфетамини и сам ги взема!

Та ако успея да се организирам, твоето участие и шокиращата реалност, с която се сблъсках, ме амбицираха да се хвана по-сериозно и да напиша една по-пространна и сериозна статия по въпроса. Защото писането във форума е почти винаги набързо и между другото, а тази тема излезе по-важна отколкото съм си мислел. Та мисля, че си заслужава да ѝ отделя малко повече време и да издиря и събера достатъчно убедителна информация (ако трябва, да я преведа и на български), от която информация някой един ден да може да се ползва. Времето ми е ограничено - не съм студент, който може да посвети дни от живота си целенасочено и фокусирано за тоя research, но все отнякъде трябва да се започне.

Аз самият никога не съм се изкушавал да стана вегетарианец, макар и в некратки периоди от живота си да съм спазвал диета почти вегетарианска и дори веганска, и за мен е било лесно да отхвърля призива на веганизма. Но не за всички е така. А култовете се характеризират с това, че лесно влизаш, но после много трудно излизаш. И още по-трудно, ако няма кой да ти подаде ръка и да се застъпи за тебе. Всеки религиозен култ е така замислен, че членовете му сами да се окопават вътре и да се дистанцират от околния свят, да се разграничават и да цензурират и дори да воюват с всяка дума против истинността на вярванията си, със зъби и нокти борейки се да запазят комфорта си и да не предадат това, за което са пожертвали толкова много.

Дано успея да се отнеса подобаващо с толкова сериозна тема. Шегите и леките приказки тук хич не са уместни.

преди 1 час, Lumberman написа:

- а именно доколко яденето на месо е здравословно или вредно, и съответно доколко е наистина здравословна веганската диета.

Та ако успея да се организирам, твоето участие и шокиращата реалност, с която се сблъсках, ме амбицираха да се хвана по-сериозно и да напиша една по-пространна и сериозна статия по въпроса.

И на каква база и опитност ще напишеш една такава статия?

Ти нямаш нито обширен поглед и наблюдения, върху храненето и здравословното състояние на веганите, нито можеш да пишеш от някакъв личен опит.

Така че, статията ти, ще бъде тенденциозна и лъжлива!

преди 10 часа, Shiyanu Neko написа:

всички вегани които познавам изглеждат добре и могат да те бият на тежка физическа работа стига да консумирате един и същ вид калории преди нея . 

Всички тия "вегани" от снимките и клиповете, дето си ги постнал, са вегани колкото мен :) Такива мускули се правят с МНОГО протеин. И с много химия... Да не говорим, че от анаболите, дето ги зобят с години, топките им са станали колкото грахови зърна. А бъбреците им са заминали от диуретиците, които пият, за да се обезводнят и да направят релеф.

преди 10 часа, Shiyanu Neko написа:

какво още искаш да сложим по 2000 лева и да ти покажа че мога да работя тежка физическа работа повече от теб ?

Аз съм съгласен. Въпреки че съм на над 50. Лятото слагаме по 2000 лева и тръгваме да плуваме заедно навътре в морето. С едно и също темпо. На неохраняем плаж, без спасители и без приятели, които да ни чакат на брега и да извикат помощ след 3-4 часа. И плуваме, докато единият прецени, че няма да има сили да се върне, ако продължи и се откаже да влиза повече. Другият взема парите. Навит ли си?

Aumi, стига се прави на великата веганка. Докато тате, дето не си знае парите, ти осигурява и от пиле мляко, много лесно се ръси мозък. Ама ако те заключат в една стая с чешма с вода, една добре опечена пържола и нищо друго за ядене, максимум до десетия ден ще си оглозгала костите и ще ги трошиш, за да извадиш костния мозък :)

преди 2 часа, Aumi написа:

И на каква база и опитност ще напишеш една такава статия? 

Ти нямаш нито обширен поглед и наблюдения, върху храненето и здравословното състояние на веганите, нито можеш да пишеш от някакъв личен опит.

Глупавият се учи от собствените си грешки, мъдрият се учи от грешките на другите.

За веганизмът не знам аз съм растително яд .  не пия кола не ям чипсове въпреки че се категоризират като "морални" според морала на веганизма .

Аз съм по здравословното и полезно за здравето Мозъка , психиката и тялото хранене.

Както казах вземете по 2000 лева ти и тоя с профила на маимуна и ще тестваме на живо 3-4 дена вие ще ядете само кюфтета а аз само плодове и ще вършим тежка физическа работа.

после докато ви промиват в спешното реакцията ви ще е друга .

имам чувството че ти дори не погледаш какво ти пиша аз имам 3 документални филма от последните години +  практикуващи лекари + президент * на американската лекарска комисия* който е излекувал хиляди хора от здравословни проблеми които вече НЕ ходят на лекар защото НЕ им е нужно .

колкото и да се правиш че не четеш неможеш да промениш този факт.

48360516_329730387869686_9219734083590946816_n.jpg

тъй кат гледам прав си веганизма е вреден как да споря срещу твойте не успорими факти :(

преди 11 часа, Win_user написа:
преди 22 часа, Shiyanu Neko написа:

всички вегани които познавам изглеждат добре и могат да те бият на тежка физическа работа стига да консумирате един и същ вид калории преди нея . 

Всички тия "вегани" от снимките и клиповете, дето си ги постнал, са вегани колкото мен :) Такива мускули се правят с МНОГО протеин. И с много химия... Да не говорим, че от анаболите, дето ги зобят с години, топките им са станали колкото грахови зърна. А бъбреците им са заминали от диуретиците, които пият, за да се обезводнят и да направят релеф.

познавам БГ вегани дето спортуват активно имат голяма маса и не са пипнали дори протеин 

преди 16 часа, darkterminal написа:

Аз нямам проблем с експлоатацията на животните... Аз обаче бих нарекат този тип взаимоотношение със животните по друг начин... Симбиоза!

и каква е симбиозата в случая хората с какво помагат на животните ? отглеждат ги 1/500 от живота им и ги колят. 

преди 12 минути, Shiyanu Neko написа:

имам чувството че ти дори не погледаш какво ти пиша аз имам 3 документални филма от последните години +  практикуващи лекари + президент * на американската лекарска комисия* който е излекувал хиляди хора от здравословни проблеми които вече НЕ ходят на лекар защото НЕ им е нужно .

Краткосрочна растителна диета може да има ползи, но в дългосрочен план създава недостиг на определени необходими за организма вещества, които не могат да се набавят. Затова и си инжектират витамини и прочие, съвсем "естествено". Както хората в древността - правят си изследване на кръвта и инжектират каквото им липсва.

И пак казвам, тази полза е заради много лошото качество на животинските продукти, особено в САЩ, не заради спецификата на растителната диета. Но ти не правиш разлика.

Не искам обаче да се впускам отново в тая дискусия на дребно. На теб определено ти липсва цялостната картина, а тя е по-важна.

Имай предвид, че има хора, които карат САМО на месо и се излекуват от разни болести, но и двете са крайност. А твоята арогантност и вулгарен език от "повишеното IQ" ли са или някакъв страничен ефект от "растителноядството"?

иначе супер ме разсмива "теориата" на "хишниците" . Ако си як и не ядеш месо начи си на химия.. ако си як и ядеш месо начи не си на химия хаххаахххххххххххххххххххххххххххххххахах

току-що, Lumberman написа:

Краткосрочна растителна диета може да има ползи, но в дългосрочен план създава недостиг на определени необходими за организма вещества, които не могат да се набавят. Затова и си инжектират витамини и прочие, съвсем "естествено". Както хората в древността - правят си изследване на кръвта и инжектират каквото им липсва.

като например ? 

в БГ лошо ли е качеството на животинските продукти че сме най доло в класацията на столетниците ? 

преди 2 минути, Lumberman написа:

Имай предвид, че има хора, които карат САМО на месо и се излекуват от разни болести

на тези хора се вика мъртви хора ако не спрат тая диета само на кюфтета.

има 1 американец дето се хвали че кара само на "месо" но муа и 2-3кг хляб* на ядене а всички знаят че  в хляба няма нищо растително то е чисто месо . и като трябваше да си покаже три глицеридите насра.

преди 6 минути, Lumberman написа:

странно всъшност според статистиката хората които ядът месо са по склонни да пият добавки и да си инжектират витамини много ми е интересно откъде е  теория.

преди 7 минути, Lumberman написа:

Не искам обаче да се впускам отново в тая дискусия на дребно. На теб определено ти липсва цялостната картина, а тя е по-важна.

точно ти човека дето "имам 1  21 минути клип тука пределно доказва че яденето на месо е полезно"

с което игнорираш 3 документални филма и 100 изследвания за вредата от животинският протеин . нямаш никво право да ми говориш за голяма картина 

Ето ви пример с една жена от Канада/Мексико, която е била веган доста време, "чудна здравословна диета", и какво се получава със здравето ѝ (жената дори е била готвач в собствения си вегански ресторант):

Как е възможно такова нещо с един толкова "добър", "изпитан", "етичен" начин на хранене? Или ако човек се чувства добре и е видимо здрав, веагнизмът е причината, но ако здравето му се влоши рязко, май не е достатъчно веган, така ли?

Ауми, недей да отклоняваш темата! Кажи какво мислиш за историята на жената? Да не би да мислиш, че си я е скалъпила? И тя като тебе е станала веганка от морални съображения, дори се е пробвала и котката си да направи растителноядна.

Доста информативна история от един човек, който дори е активен спортист. Човекът има бекграунд в биохимията. Веганството му е помогнало в началото за други здравословни проблеми и човекът го е приел като панацея, но с времето на растителна диета е ставал по-зле, зъбите му се развалят (а до 35-тата си година нямал никакви проблеми със зъбите) и какво ли още не... Много отрезвяващо свидетелство на човека. Също полезна информация за т.нар. хранителни добавки. Сравнява и спортните си постижения по време на растителната диета и след това.

да бе виждаме ги твойте "ex vegan" Кога ще видим твойте изследвания за вредата от растителната храна . 

преди 2 часа, Lumberman написа:

Ауми, недей да отклоняваш темата! Кажи какво мислиш за историята на жената? Да не би да мислиш, че си я е скалъпила? И тя като тебе е станала веганка от морални съображения, дори се е пробвала и котката си да направи растителноядна.

спрямо 200 милиона хора от които никой не се е разболял 2-3 клипа в ютуб как някой твърди че се е "разболял" от веганизъм е малко съмнително . 

то понятието "веганизъм е на 5 години" как така има хора дето от 5+ години не са вегани е малко съмнително.

както един мъртвоядец ми твърдеше че преди 20 години бил за 10 години веган и така се разболял че щял да умре а самата тематика е активна от 5-6 .

преди 22 минути, Shiyanu Neko написа:

It's horrible when vegans say you just weren't doing the diet correctly. I grew up vegan- had very few menstrual cycles as a teen as a result and then when I married in my early 20's I wanted to start a family- but how with no cycles. So at the age of 23 I ate my first piece of meat- very lightly seared elk, I went on to eat raw reindeer, fish eggs, eggs, other wild meats and my cycles became normal and I got pregnant

дори можеш да провериш има не малко изследвания как хората си връщат точно* менструалният цикъл следкато започнат да се хранят само с растения и спрат да ядът трупове.

но това е "най лайкваният коментар" от клипа ти в което няма "нищо съмнително" . 

https://www.larabriden.com/vegans-tell-me-about-your-periods/

месояден лекар..

отдоло веганските аргументи са "priceless"

има доста голяма "изненада...".

image.thumb.png.0fed1926c3949d1fdefb379b47b72d13.png

https://www.elitedaily.com/wellness/heres-switching-plant-based-diet-will-actually-affect-period/2058918

image.thumb.png.e4dc5e3aeb0d014004ff0c8240a1d7f2.png

нека сега да отворим "псевдо статия" 

https://nicolejardim.com/does-being-vegan-affect-your-period/

и да следим "коментарите" 

image.thumb.png.3c128fe646ab060ce2fafb41cb21cce4.png

какво излиза че тея дето са от 50 години вегани имат здравословни проблеми .

има един малък проблем "веганството" е известно от около 3-5 години как хората са "вегани" от преди 20 години 1 господ знае.

какво е съмнителното ? просто хората лъжат. и Всеки който е бил на растително хранене не за 6 месеца не за 3 нито дори за 1.

Всеки който е бил на растително хранене за 2 седмици може веднага да забележи ефектите. Естествено ако искаш по здрава коса по чиста кожа и по добро зрение трябва да се храниш няколко месеца .

Но това което Всеки* може да забележи е лекотата след 1 седмица хранене с чиста храна.

хей ама тоя има мускули " сигорно е щото си бие по 300 инжекции на закуска обяд и вечеря.

тва пак го пускам с "химиците" ако случайно първият път си го "пропуснал" "не нарочно".

преди 2 часа, Shiyanu Neko написа:

има един малък проблем "веганството" е известно от около 3-5 години как хората са "вегани" от преди 20 години 1 господ знае. 

Арогантността ти ме отвращава! Ако така си наясно и с другите факти, срам и позор за тебе. Аз съм имал приятели вегани още 2004 г. и аз самият съм консумирал вегански продукти тогава (мислел съм че са полезни). Какви три-пет години?  Но ти не си от хората, които биха се засрамили, доколкото виждам...

преди 3 часа, Shiyanu Neko написа:

да бе виждаме ги твойте "ex vegan" Кога ще видим твойте изследвания за вредата от растителната храна . 

Ако нямаше вреда от изцяло растителна диета, тия свидетелства нямаше да ги има. И аз нямаше да съм имал проблеми със зъбите поради подобна диета преди години, въпреки че тя беше по принуда (заради липса на качествени млечни и месни продукти)... Изследванията ти въобще не ме интересуват, защото ти игнорираш страшно много случаи, в които растителната диета създава проблеми, даже сериозни проблеми. Платени корпоративни изследвания винаги могат да се направят и се правят, особено когато ООН, че дори Бил Клинтън, лансират веганство.

Факт е, че в краткосрочен план веганската диета може да има сериозни ползи, но в дългосрочен рано или късно настъпва криза. И това е неизбежно, защото това е неестествена диета. Тялото може да изтърпи лишаване от необходими вещества за определено време, но след това почва да иска своето си. Ти отричаш възможността да има такива случаи. А те са много. Аз не отричам, че има хора, които са вегани от много години и не се оплакват. Но това, че те са окей, не означава, че много други нямат сериозни здравословни проблеми, причинени от диетата. Много по-безопасно е човек да се храни по начин подобен на предците му, с храни отгледани по традиционен, неиндустриален начин, локално.

Иначе с тебе трудно се излиза на глава. Видях го и в темата за "плоската земя", където се държиш като нахакан младеж, без никакво уважение съм събеседниците си. Казвал съм го и на един трол тука - така не се печели уважение или симпатии, така не се печелят хора на твоя страна. Хората намразват и тебе, и идеологията, която защитаваш!

Между другото, ето този американец е много добър пример за бивш веган. Човекът е искрен, има добро отношение, не презира веганите и не говори против практикуването на растителна диета, но предупреждава, че рано или късно организмът се изтощава и има проблеми (както е било при него самия, преди почне да консумира месо). Къде ви е уважението към такива хора? Колко мислиш му е коствало на човека да го каже, след като е бил веган 8 години и е направил много про-вегански видеа?

За религиозни фанатици свидетелството му нищо не значи, но и той самия "нищо не иска да казва" на такива. Защото знае как ще реагират. Значи просто думите му не са за тях. "Който има уши да слуша, нека слуша" - знаеш ли кой е казал тези думи?

Ти може да нямаш уши са слушаш, но други - имат. И за тях е тази информация.

И един въпрос извън темата: името ти какво означава, че ми е интересно?

преди 19 часа, Shiyanu Neko написа:

познавам БГ вегани дето спортуват активно имат голяма маса и не са пипнали дори протеин

Да бееее... Аз пък познавам един, дето твърди, че се храни само със слънчева светлина :lol6:
Моето момче, мускули без белтък ще направиш, ама само когато се целунеш сам по д-то :D А за такъв релеф като на снимките, които постваш, освен протеини трябва и мно-о-о-ого химия! Иначе всеки може да разправя всичко. Само че като се прибере у тях, ма'а пържолите и омлетите с шунка, та му плющят ушите! И ти се смее на акъла - колко си проЗД, че му вярваш и се лишаваш от нормална храна...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.