Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането?

Featured Replies

Вече са ясни основните течения в тази тема: 1. Вярваме, или не вярваме в прераждането; 2. Възможно е да сме убедени (нещо доста над вярваме) че прераждането е факт; възможно е да сме убедени , че такова нещо няма. 3. В случай, че сме убедени, че прераждане има, е възможно да считаме, че прераждането е пътят на развитие, предвиден за човешкото същество, но е възможно да считаме, че прераждането е неизбежно зло, докато проумеем, че всъщност трябва да излезем от него (в този случай са възможни още две течения- да считаме, че можем сами да се справим с тази задача, или че ни е необходима помощ). Е, всеки си избира, според собствения размисъл, опит, дано духът на търсача надделее страха от нови хоризонти ...

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 164,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ти имаш ли някакъв опит с това, влизала ли си в спомен от състояние на предишен живот, че да си толкова убедена че това е истина? И от къде знаеш че това е бил точно твоя живот? :angry:

Имала съм контакт с медиум-който се свързва с Дома

"Разговарях" с баща си-всъщност тя го виждаше,но не и аз

Назова му името,каза неща,които знаехме само ние двамата

Това ми беше достатъчно-за да повярвам

Той е Жив

Само че в друго измерение

хм, абе аз в тоз живот да се оправя.... за другия ще му мисля после

Вече са ясни основните течения в тази тема: 1. Вярваме, или не вярваме в прераждането; 2. Възможно е да сме убедени (нещо доста над вярваме) че прераждането е факт; възможно е да сме убедени , че такова нещо няма. 3. В случай, че сме убедени, че прераждане има, е възможно да считаме, че прераждането е пътят на развитие, предвиден за човешкото същество, но е възможно да считаме, че прераждането е неизбежно зло, докато проумеем, че всъщност трябва да излезем от него (в този случай са възможни още две течения- да считаме, че можем сами да се справим с тази задача, или че ни е необходима помощ).

Е, всеки си избира, според собствения размисъл, опит, дано духът на търсача надделее страха от нови хоризонти ...

Помощта, която трябва на човека, е скрита в самия него. От вън помощ няма, или ако има, то е само за да осъзнае човек именно това - само той сам може да си помогне за осъзнаването. А самото осъзнаване като психологичен термин на езика на езотериката се нарича просветление. Именно психологията, като наука за душевното в човека, отговоря на въпросите, свързани с неговото израстване. А който я игнорира или нихилира, прави това, всъщност, със себе си и с познанието за себе си.

Иоан 12:24 Истина, истина ви казвам, ако житното зърно не падне в земята и не умре, то си остава самотно; но ако умре, дава много плод.

А може би това е смисълът на всички тези многобройни прераждания - повдигане на материята чрез падналия и работещ в нея дух. Думата "паднал" в случая умишлено я употребявам, така, както повечето спекуланти с духовните завети, онези, които имат за цел да насаждат чувстото за вина в хората и чрез него да ги манипулират. За мен правилният термин е друг - присъствие на духа в материята. Може би това е смисълът на цялата тревога и мъка под небето... Не знам. Само мога да разсъждавам и не претендирам за истинност.

Може би това е

вълшебството, което

остава под небето

след всеки сняг нетраен...

Юнг, Юнг, Юнг...

Чел съм го, ама не му размахвам името като трансперант. И не му се кланям, че после за какъв кръст въобще ще говоря - няма Юнг да ми го носи...

Иначе на това ти, именно му се вика доверчивост.

И да ти кажа една тайна - всички могат да четат. Че някои и повече от теб са чели, ама не го считат за особено авторитетно, че постоянно да го натякват. А трябва да ти кажа, аз знам, че много четеш и без да ме уведомяваш. Ама това нищо не означава. Дори понякога... е тъжно... Че буквите уважаваш, но лицемерно си ги криеш по джобовете, а прилагаш другости...

Виж, всичко около теб е огледала... Погледни се. И върви. Стига размахва думи и стига обявява "интересности".

И знаеш ли колко си малка, като кажеш "вие" и размахваш смело пръстчета изпод юргана? :)

Иначе си мила, да. Дори и ти си.

"Аз съм" - това е чистият Живот.

Венци, всеки може да чете. Но не всеки може да разбере прочетенето. Не е важно какво си прочел, а какво си разбрал. И още нещо - важно е и какво точно четеш. А Юнг го харесвам именно, защото добре обяснява и комплексарски писания от рода на тези, които е писал Ян ван Райкенборг и други подобни нему, които още търсят ... баща си в Архетипа Бог и все не го намират, затова и казват, че е непознаваем...

Иначе, по твоята логика - щом всичко е огледала, ми виж се добре... - това, което си изписал по-горе...

Аз мисля по-различно. Не приемам огледалата като начин за познаване... ако да са и под формата на слънчеви очила... най-страхотна марка. Публикувано изображение

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Ех... мила, значи до там ти стига дълбочината - до комплексарството. Тревожно е, но не изненадващо...

хм, абе аз в тоз живот да се оправя.... за другия ще му мисля после

Тук,в този си живот на Земята,ти градиш следващия-Там

Каквото си постелеш Тук-на това ще легнеш и Там

Ако разсъждаваш така,бая пъти има да се връщаш-докато си научиш Уроците

Публикувано изображение

Ех... мила, значи до там ти стига дълбочината - до комплексарството. Тревожно е, но не изненадващо...

Да, вълнува ме всичко онова, което отдалечава човека от неговото щастие. Все се питам, когато всичко, което му е нужно, за да бъде щастлив човек, е заложено в самия него, защо човекът на практика е нещастен.

А ти какво мислиш, че е така нареченото бягство в духовен живот... Отвори си очите! Умен си! Не, не си умен, а си изключително умен. И язък си за интелекта ти!

Маат какво общо има Юнг с темата,той и учителя му не са се опряли на Христовото Учение в своите трудове и вече са си доста утопични. Публикувано изображение

Да вярвам в прераждането. Ние избираме какви да се родим, в какво семейство и какво да ни се случи в живота, за да може душата ни да изкупи грешките си и да придобие опитност така необходиам за еволюцията ни. За това съществува понятие като "дежаву".

Маат какво общо има Юнг с темата,той и учителя му не са се опряли на Христовото Учение в своите трудове и вече са си доста утопични. Публикувано изображение

Напротив.

Прочети нещо от него.Ако те мързи-прочети поне статиите за него и за разрива му с Фройд.Няма да ти отнеме много време.

Тук,в този си живот на Земята,ти градиш следващия-Там

Каквото си постелеш Тук-на това ще легнеш и Там

Ако разсъждаваш така,бая пъти има да се връщаш-докато си научиш Уроците

Публикувано изображение

Всеки човек се ражда с определена карма и,за да научи определени "уроци".Колкото повече усвоява,толкова повече се извисява душата му.

Последната книга,която прочетох за прераждането е "Карма и прераждане" на д-р Пандит Раджмани Тигунаит.Ще цитирам част от нея:

Раждането и смъртта,и всичко,което се случва м/у тези две събития,зависи от закона на кармата.Този закон определя ситуацията,в която се раждаме в настоящия ни живот,и ситуацията,в която ще се родим в следващия.........Няма нищо в съдбата ни,което да не е създадено от самите нас.Резултатите от действия,отдавна извършени от нас,се проявяват като наша настояща съдба,точно както действията,които извършваме днес,ще се проявят в бъдещата ни съдба.

Редактирано от Club Plazma (преглед на промените)

Да вярвам в прераждането. Ние избираме какви да се родим, в какво семейство и какво да ни се случи в живота, за да може душата ни да изкупи грешките си и да придобие опитност така необходима за еволюцията ни. За това съществува понятие като "дежаву".

Да,това са така наречените теми на Живота

Ти избираш-какво искаш да усъвършенстваш,да поправиш

От книгите на Силвия Браун разбрах,че моите теми са Емоционалност и Духовност

Духовността е ясна-това е усъвършенстването

Ама с първата ми е зор определено-та не знам още колко пъти ще се връщам да уча

Публикувано изображение

Раждането и смъртта,и всичко,което се случва м/у тези две събития,зависи от закона на кармата.Този закон определя ситуацията,в която се раждаме в настоящия ни живот,и ситуацията,в която ще се родим в следващия.....Резултатите от действия,отдавна извършени от нас,се проявяват като наша настояща съдба,точно както действията,които извършваме днес,ще се проявят в бъдещата ни съдба.

Ако беше така, то например когато изнасилят някоя жена - защо да наказват изнасилвача и? Тя си го е заслужила, а той по - скоро трябва да бъде награден за постъпката си, защото я освобождава от евентуалната и карма от минал живот, като самия той се жертва... за жертвата си...

Имала съм контакт с медиум-който се свързва с Дома

"Разговарях" с баща си-всъщност тя го виждаше,но не и аз

Назова му името,каза неща,които знаехме само ние двамата

Това ми беше достатъчно-за да повярвам

Той е Жив

Само че в друго измерение

Това не е бил баща ти, а сатанински дух.

Това не е бил баща ти, а сатанински дух.

Аз с оня рогатия нямам нищо общо,той бяга от мене

:huh:

Не виждам защо един сатанински дух да е по- реален от остатъчния комплекс обвивки на една човешка личност. И това няма отношение към прераждането. То е ясно, че нито има смисъл, нито е лесно един невярващ в преражданто човек да бъде убеден в реалността на прераждането. Но и не ни е работа да правим това. Има кой да се погрижи. Но пък не познавам човек, на когото да не му се иска теорията да е верна. Може би т.нар. невярващи всъщност имат нужда от повечко и по- сериозни аргументи, за да се справят с безпокойството, което ги гризе отвътре, и което не знаят откъде идва.

Камъчето е едно, защото това е тялото - тялото не се преражда - преражда се само душата - и затова е казано с "ново име" - попитах моят духовен учител Йехова и той ми отговори, че е точно така, както аз мисля, че камъчето е едно, защото това е тялото, тялото не се преражда, а се преражда само душата и друго "новото име" името се дава само на душата и затова е казано "новото име".

Не виждам защо един сатанински дух да е по- реален от остатъчния комплекс обвивки на една човешка личност.

И това няма отношение към прераждането.

То е ясно, че нито има смисъл, нито е лесно един невярващ в преражданто човек да бъде убеден в реалността на прераждането. Но и не ни е работа да правим това. Има кой да се погрижи.

Но пък не познавам човек, на когото да не му се иска теорията да е верна. Може би т.нар. невярващи всъщност имат нужда от повечко и по- сериозни аргументи, за да се справят с безпокойството, което ги гризе отвътре, и което не знаят откъде идва.

Вярвам в прераждането и съм вътрешно спокоен.

Явно грешно си ме разбрал.

marushka, Говориш за Lucifer, мислих че форума е за хора които вярват в Бог, а не тези които не вярват и служат на друг.

Не виждам защо един сатанински дух да е по- реален от остатъчния комплекс обвивки на една човешка личност.

И това няма отношение към прераждането.

То е ясно, че нито има смисъл, нито е лесно един невярващ в преражданто човек да бъде убеден в реалността на прераждането. Но и не ни е работа да правим това. Има кой да се погрижи.

Но пък не познавам човек, на когото да не му се иска теорията да е верна. Може би т.нар. невярващи всъщност имат нужда от повечко и по- сериозни аргументи, за да се справят с безпокойството, което ги гризе отвътре, и което не знаят откъде идва.

Аз бих искал да не е вярна.

Бих предпочел едно сладко нищо, след разпада на тлението.

Но за съжаление, не съм заслужил този отдих...

Напротив, психологията, като наука за Душата, е най-тясно свързана с всичко, което се опитва да я обясни, в това число и различните религии. Най-вече религиите. Затова психолозите най-задълбочено ги изучават. Юнг е писал доста по въпроса, но на първо време прочети "Символи на майката и прераждането" и ще разбереш общото. Ето ти малко от там:

Архетипът "прераждането":

Понятието е многопластово и се свързва с пътуването на душата.

Друга форма на прераждането е свързано с понятието личностен континуитед. В този случай човешката личност се възприема като непрекъсната и спомняща си различни животи.

Трета форма на прераждането е възкръсването - новото създаване на човека след смъртта.

Четвъртата форма представлява прераждане в рамките на живота - тоест обновление или подобряване на индивида.

Моите уважения към Юнг, но не виждам с какво може информацията от тези цитати да ми помогне да се ориентирам в проблема с прераждането. От практическа гледна точка е интересно, според мен да се знае: 1. Има ли прераждане като факт, или не; 2. Ако го има- какво да правим потопени в това явление 3. Ако го няма- едно нещо по- малко, за което да се чудим. Разбира се, това илюзорно спокойствие ще проължи до някоя вразумяваща среща. На мен ми бяха необходими няколко серии. С една Голямоока Учителка. Това беше разтърсващо, но не ми беше много достатъчно. После имах срещи със собствените си деца. През техните очи ясно видях как стоят нещата. И това не стигаше, защото Тома неверни не е сам. Тогава се срещнах сама със себе си. Това вече беше убеително.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Моите уважения към Юнг, но не виждам с какво може информацията от тези цитати да ми помогне да се ориентирам в проблема с прераждането. От практическа гледна точка е интересно, според мен да се знае:

Моите уважения към твоите въпроси, но :

1. Има ли прераждане като факт, или не;

Тъй като няма как да се получат експериментални доказателства за това, а само емпирични, а повечето от тези, които емпирично доказват съществуването на прераждането, се намират в специализирани клиники със затворен режим, няма как да се отговори на този въпрос с "да" или "не"

2. Ако го има- какво да правим потопени в това явление

Ако го има-ще си се прераждаме на общо основание, или ще прегърнем някое учение за освобождаване от самсара.

3. Ако го няма- едно нещо по- малко, за което да се чудим. Разбира се, това илюзорно спокойствие ще проължи до някоя вразумяваща среща.

Среща с кое ?

На мен ми бяха необходими няколко серии. С една Голямоока Учителка. Това беше разтърсващо, но не ми беше много достатъчно. После имах срещи със собствените си деца. През техните очи ясно видях как стоят нещата. И това не стигаше, защото Тома неверни не е сам. Тогава се срещнах сама със себе си. Това вече беше убеително.

Виж, аз се срещам със себе си ежедневно, ежечасно, ежеминутно и ежесекундно. Това не само , че не ми пречи, ами съм си добре.Не ми трябват сесии, учители и т.н.

Добре си си, демек удовлетворен си, навярно защото интересите и стремежите са в плоскостта на това, което съществуванието ти предлага. От една страна, да, трябва да се задоволяваме с наличното. От друга, да, възможностите ни са големи. Но има и трета, според която просто вече ни ги няма интересите и стремежите тук. Няма какво да ни се предложи повече. Земното го познаваме и не ни ползва...

...

Но има и трета, според която просто вече ни ги няма интересите и стремежите тук. Няма какво да ни се предложи повече. Земното го познаваме и не ни ползва...

Наистина ли е така...?

Тъй като няма как да се получат експериментални доказателства за това, а само емпирични, а повечето от тези, които емпирично доказват съществуването на прераждането, се намират в специализирани клиники със затворен режим, няма как да се отговори на този въпрос с "да" или "не"

Съвсем по същия начин би отговорил човек, който или не е правил проучваня, или е правил, но всъщност не знае как да получи доказателствата. Защото и с по- прозаични и доказуеми явления хората са имали експериментални неуспехи, а явленията си ги има.

Ако го има-ще си се прераждаме на общо основание, или ще прегърнем някое учение за освобождаване от самсара.

Да. Така става. Но търсенето и прегръщането на някое подходящо учение става преди всичко не много доброволно, а след някоя от срещите, за които споменах.

Среща с кое ?

Не знам. Според индивидуалните потребности ... На когото- с което.

Виж, аз се срещам със себе си ежедневно, ежечасно, ежеминутно и ежесекундно. Това не само , че не ми пречи, ами съм си добре.Не ми трябват сесии, учители и т.н.

Добре, Персее, хубавото е, че си се сдобил с щита на Атина Палада!

Чувала съм, че има такива хора.

На които не им трябват сесии и учители. Знаят си всичко ...

Сещам се и за разликата межу Бог и хирурга ...

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.