Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Логически задачи

Featured Replies

сигурно лентата е широка 2 см, с едно надлъжно разрязване стават 2 парчета 1х100

не, това за 1 път го казах образно. широчината няма значение в задачата, въпросът е да получим 100 парчета по един сантиметър
  • Отговори 1,5k
  • Прегледи 140,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Сгъва се на половина, после половината на 2 и т.н. докато получим 1 см. (1/2 см.); после правим хармоника с дължина вече премерения сантиметър и режем един път през средата (първото и последното сгъване са по 1/2 см.). Парченцата ще са по сантиметър, сгънат на две, а точната среда през която ще режем е 1/2 сантиметър в началото и края на хармониката.

може би 8 ако не отчитаме дебелината на лентата ?!?

А какъв е алгоритъма? И помислете пак, може още по-добре :)

Сгъва се на половина, после половината на 2 и т.н. докато получим 1 см. (1/2 см.); после правим хармоника с дължина вече премерения сантиметър и режем един път през средата (първото и последното сгъване са по 1/2 см.). Парченцата ще са по сантиметър, сгънат на две, а точната среда през която ще режем е 1/2 сантиметър в началото и края на хармониката.

Мисля по-горе коментирах това, влиза в действие дебелината. Мислете по-абстрактно

Мислете по-абстрактно

Ти дай някакъв жокер, но не много абстрактен :) , че се замотахме с това едно рязане, гати.

Единственото, което ми хрумна е навиване около цилиндър с основа, чията обиколка е 1 см, ама пуста му дебелина на лентата.

Ти дай някакъв жокер, но не много абстрактен :) , че се замотахме с това едно рязане, гати.

Единственото, което ми хрумна е навиване около цилиндър с основа, чията обиколка е 1 см, ама пуста му дебелина на лентата.

Ммм, задачата с тежестите в обратен порядък.....

Ммм, задачата с тежестите в обратен порядък.....

хубаво, ама по-малко от 8 не можах да ги изкарам

кои са мерките. Кои бяха числата на първото предложение за тежести?

числата бяха: 40,20,10,1 но тва не ми помага много

не твоите, имаше едни други, степени

:ph34r: това са точно числата от първото предположение за тежести:

9x1gr., 1x10gr., 1x20gr., 2x40gr.

иначе ти схванах идеята за степените но не мога да я приложа :help:

:ph34r: това са точно числата от първото предположение за тежести:

иначе ти схванах идеята за степените но не мога да я приложа :help:

Степени на 2 - 1,2,4,8,16,32,64

първото рязане е на 64 сантиметър, след това събираме двете парчета и подравняваме по единия край и режем на 32-рия сантиметър от същия край, пак събираме и подравняваме и така докато с едно разрязване отрежем на две и получим 100 парчета по 1 сантиметър. Рязанията са на 64, 32, 16, 8,4,2,1 сантиметър и са 7

Някой да даде задачка

знаех си че съм близо, но за този вариант не се сетих. сигурно защото всеки път почвах от 50 :ph34r:

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

А аз през цялото време търсех решение с едно клъцване. Така разбрах в един от постовете, но очевидно, съм се заблудила.

Някой ще остави ли ликче към точното мнение със задачата, която се опитвате да решите, понеже не разбрах над какво точно умувате :P

знаех си че съм близо, но за този вариант не се сетих. сигурно защото всеки път почвах от 50 :P

започвайки с 50 също може да стане, но следващото рязане е на 32, или 25, но следващото трябва да е вече 16. Не че са невъзможни и по-комплицирани схеми, но нали търсим елегантност :)

Някой ще остави ли ликче към точното мнение със задачата, която се опитвате да решите, понеже не разбрах над какво точно умувате :P

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=75915&view=findpost&p=1892384

А аз през цялото време търсех решение с едно клъцване. Така разбрах в един от постовете, но очевидно, съм се заблудила.

Аз се опитах да обясня, съжалявам, ако не съм бил достатъчно ясен

започвайки с 50 също може да стане, но следващото рязане е на 32, или 25, но следващото трябва да е вече 16. Не че са невъзможни и по-комплицирани схеми, но нали търсим елегантност :P

все 8 рязания излизат.

както и да е, някой да дава следващата

все 8 рязания излизат.

както и да е, някой да дава следващата

не, 7 са: 50, 32 (или 25), 16, 8,4,2,1

В една стая има 2*х души. Възможно ли е да се организират по двойки да си говорят всички едновременно

Степени на 2 - 1,2,4,8,16,32,64

първото рязане е на 64 сантиметър, след това събираме двете парчета и подравняваме по единия край и режем на 32-рия сантиметър от същия край, пак събираме и подравняваме и така докато с едно разрязване отрежем на две и получим 100 парчета по 1 сантиметър. Рязанията са на 64, 32, 16, 8,4,2,1 сантиметър и са 7

Някой да даде задачка

Може ли по-подробно обяснение, защото не схващам как това елиминира проблема с дебелината при последното рязане.

не, 7 са: 50, 32 (или 25), 16, 8,4,2,1

нещо не схващам идеята

1. 50

2. 25

3. 16 (остават 9 и реда се губи)

или

1. 50

2. 32 (остават 18 и пак реда се губи)

моето първаночално предположение беше:

1. 50

2. 25

3. 20 остава 5

4. 10 пак остава предното 5

5. 5 (обединяваме с остащите 5 от предния ред)

6. 3 остава 2

7. 2

8. 1

има и още няколко версии но пак е с 8 рязания

Може ли по-подробно обяснение, защото не схващам как това елиминира проблема с дебелината при последното рязане.

дебелината в случая не променя ширината на парчетата :P

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

Ами нали накрая режем 50 пласта едновременно? Ако това е допустимо може и с 4 рязания да се получи.

нещо не схващам идеята

1. 50

2. 25

.....

ще се опитам да обясня като ги представя като вектор от парчетата, които режем:

1. 100, режем на 50

2. 50

50 , режем на 25

3. 25

25

25

25, режем на 16

4. 9

9

9

9

16

16

16

16, режем на 8

5. 1

1

1

1

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8

8, режем на 4

6. 1

1

1

1

4

4

4

4

4

4

4

4

.....

Надявам се стана по-ясно

Ами нали накрая режем 50 пласта едновременно? Ако това е допустимо може и с 4 рязания да се получи.

как?

правим хармоника с широчина 4 см (сгъваме като плисета), това са 25 пласта. 1.режем през средата и получаваме 24 парчета по 4 см и 2 по 2 см. 2. събираме парчетата едно върху друго и режем по средата - получаваме 48 плюс 2 - общо 50 парчета по 2 см 3. събираме едно върху друго и режем през средата Даже с 3 се получи.

Редактирано от starstar (преглед на промените)

правим хармоника с широчина 4 см (сгъваме като плисета), това са 25 пласта.

1.режем през средата и получаваме 24 парчета по 4 см и 2 по 2 см.

2. събираме парчетата едно върху друго и режем по средата - получаваме 48 плюс 2 - общо 50 парчета по 2 см

3. събираме едно върху друго и режем през средата

Даже с 3 се получи.

Ох следващия път ще дам задачата с ламарина, до сега се опитвам да ви накарам да мислите елегантно, а не толкова твърдо. Ами ако дебелината на лентата е два сантиметра?

По-точно къде е проблема? Че се търси решение без сгъване ли? Това не беше казано. Сега видях и по-напред е писано от друг пак с хармониката сгъване през 2 см и рязане на 50 пласта - с 2 рязания. Или пък трябва чисто математически да разглеждаме проблема?

Редактирано от starstar (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.