Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Логически задачи

Featured Replies

Hamza, виж чертежа

за останалите имам нова задача:

Др. Уотсън и Шерлок Холмс се срещнали след дълга раздяла. Холмс имал 3 деца.

Уотсън: На колко години са?

Холмс: Сборът на годините им е равен на 13, а произведението им е равен на номерът на отсрещната къща.

След като помислил малко, Уотсън казал: Тази информация не ми е достатъчна, за да намеря годините им.

Холмс:Правилно Уотсън ! Забравих да ти кажа, че най-големият син е със сини очи.

Уотсън:Благодаря, сега вече знам на колко години е всяко едно от децата ти.

На колко са и как е разбрал Уотсън на колко години е всяко едно от децата?

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 141k
  • Създадено
  • Последен отговор

Hamza, виж чертежа

за останалите имам нова задача:

Др. Уотсън и Шерлок Холмс се срещнали след дълга раздяла. Холмс имал 3 деца.

Уотсън: На колко години са?

Холмс: Сборът на годините им е равен на 13, а произведението им е равен на номерът на отсрещната къща.

След като помислил малко, Уотсън казал: Тази информация не ми е достатъчна, за да намеря годините им.

Холмс:Правилно Уотсън ! Забравих да ти кажа, че най-големият син е със сини очи.

Уотсън:Благодаря, сега вече знам на колко години е всяко едно от децата ти.

На колко са и как е разбрал Уотсън на колко години е всяко едно от децата?

не ми се правят точните сметки, но идеята е че две тройки от числа, чиито суми са равни на 13 имат еднакви произведения (номерът на отсрещната къща). Но едната от тройките е съставена от две еднакви числа, по-големи от третото. Другата двойка е съставена от едно число, по-голямо от другите две. Затова и информацията че има най-голямото дете е едно (а не близнаци) дава възможност да се открият годините

П.П. 9, 2,2

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

не ми се правят точните сметки, но идеята е че две тройки от числа, чиито суми са равни на 13 имат еднакви произведения (номерът на отсрещната къща). Но едната от тройките е съставена от две еднакви числа, по-големи от третото. Другата двойка е съставена от едно число, по-голямо от другите две. Затова и информацията че май-голямото дете е едно (а не близнаци) дава възможност да се открият годините

да: 9,2,2 и 6,6,1

което ме подсеща, че ти си на ход

Имате пръчка с много неравномерно разпределение на плътността на материала в нея. Как най-просто можем да определеим (за практически цели) къде е центъра на тежестта на пръчката

Хм.. Хора, нещо грешите ми се струва.... не ми се връзва някак, изпускате доста фактори и неща сякаш....

Ако х -> скороста на човека

б -> скоростта на трактора

с -> дължината на тръбата

т1-> първото време

т2-> второто време

л1->първото разстояние =140м

л2->второто разстояние =20м

то л1=(х-б)*т1= 140 -> относителната скорост на човека спрямо тръбата е х-б

л2=(х+б)*т2= 20 -> относителната скорост на човека спрямо тръбата е този път х+б

като л1 и л2 включват и с по някакъв начин ...

та не ми се връзва нещо...

Грешката ти е че смесваш относителната скорост на човека спрямо трактора с реално изминатото разстояние в едно уравнение. Трябва да приемеш, че трактора е неподвижен, а човека се движи спрямо него с относителна скорост, и при тези обстоятелства разстоянието което изминава е от началото до края на тръбата т.е. "c"(така съм го направила в моите уравнения). И двете ти уравнения трябва да са равни на "c", а не на 140 и 20.

Имате пръчка с много неравномерно разпределение на плътността на материала в нея. Как най-просто можем да определеим (за практически цели) къде е центъра на тежестта на пръчката

Подлагаме цилиндър отдолу и я преместваме по малко докато се уравновеси като люлка.

Редактирано от starstar (преглед на промените)

Или слагаме по един показалец под всеки от краищата и? И започваме бавно да ги събираме, като увеличената тежест на на единия показалец се компенсира с по-голямото преместване на втория показалец. Работи безотказно, ако пръчката е достатъчно къса и достатъчно лека за да може да я манипулира човек!

Или слагаме по един показалец под всеки от краищата и? И започваме бавно да ги събираме, като увеличената тежест на на единия показалец се компенсира с по-голямото преместване на втория показалец. Работи безотказно, ако пръчката е достатъчно къса и достатъчно лека за да може да я манипулира човек!

Това ми се струва много елегантно и просто решение :)

....

Подлагаме цилиндър отдолу и я преместваме по малко докато се уравновеси като люлка.

Хм, не е много удобно, може би предложението в предишния пост ще ти хареса повече

Дайте задача

Моята брадатата, няма ли кой да я реши? Подсказвам, явно не става въпрос за обикновено събиране. Това означава, че оператора + имплайва друга малко по-сложна операция, включваща левия и десния операнди...

Моята брадатата, няма ли кой да я реши? Подсказвам, явно не става въпрос за обикновено събиране. Това означава, че оператора + имплайва друга малко по-сложна операция, включваща левия и десния операнди...

ще я мисля после като отида на работа, а вие да не скучаете докато пътувам ето ви още една:

На трима мъдреци показали 5 шапки - 3 бели и 2 черни.

Завързали им очите и на главата на всеки сложили по една бяла шапка, а черните скрили.

След това им отвързали очите и ги помолили да познаят каква шапка имат на главата си.

Как е разсъждавал мъдрецът, който познал, че има бяла шапка?

:)

Ами щом е познал, значи или е налучквал или е знаел че другите двама са отговорили грешно. Във втория случай, виждайки че другите двама имат бели капи, очевидно и другите двама са видели същото и са се пробвали с черната, което ще рече, че третия мъдрец също е бил со бела капа...

Ами щом е познал, значи или е налучквал или е знаел че другите двама са отговорили грешно. Във втория случай, виждайки че другите двама имат бели капи, очевидно и другите двама са видели същото и са се пробвали с черната, което ще рече, че третия мъдрец също е бил со бела капа...

добре, ще дам жокер: не е налучквал и се е изказал първи.

Хъм, той разполага с достоверна информация, две от петте шапки и без допълнителна информация, няма как да се потвърдят допусканията му. Такова животно нема...

Хъм, той разполага с достоверна информация, две от петте шапки и без допълнителна информация, няма как да се потвърдят допусканията му. Такова животно нема...

има има, помисли още.

докато ние "скубем брадата" ти "мери шапките" :newspaper:

Мисля, че задачата не е много коректно зададена. Аз съм я срещала - подредени са в редица един зад друг, като всеки вижда шапките само на тези пред него. Т.е. този който е най-отзад вижда на първия и втория, втория вижда на първия, а първия не вижда нищо.

Първия разсъждава така: ако третия виждаше две черни - щеше да каже че има бяла, но той мълчи, т.е. вижда или бяла и черна или две бели. По този начин втория ако виждаше черна (на първия) веднага той би казал че е с бяла, но и той мълчи. Т.е. остава аз да съм с бяла.

Може ли да повториш задачата, че съм пропуснала?

да:

Първият си казва:"Аз виждам две бели шапки. Да допуснем, че на главата ми има черна. Значи другия, който гледа - вижда черна и бяла шапка и си казва: Да допуснем, че и аз имам черна шапка на главата, това означава, че третия вижда две черни шапки и тогава веднага ще каже - аз имам бяла шапка, но той не казва нищо. Значи втория спокойно може да каже, че има бяла шапка на главата ама и той си трае - значи аз имам бяла шапка на главата."

Този отговор не е сериозен - имам предвид не е детерминистичен! Всеки от тримата може да го каже това, което се поправя леко в условиете на starstar. Освен това другите двама може да мълчат за да му пробутат дезинформация, анализа не може да се основава на това!

Този отговор не е сериозен - имам предвид не е детерминистичен! Всеки от тримата може да го каже това, което се поправя леко в условиете на starstar. Освен това другите двама може да мълчат за да му пробутат дезинформация, анализа не може да се основава на това!

В такъв случай очакваме по-добро решение. Иначе условието си е точно - и тримата се виждат!

Ама те били хванати от индианци, шапките не бели и черни, а закичени с бели и черни пера, и от познаването на цвета на перото от страна на един от тях зависел живота (или може би скалпа) на всичките, така че всеки един от тях има мотивация да познае, а не да се скатава. :boxing3:

Може ли да повториш задачата, че съм пропуснала?

Викаш, кодека също бил важен. Така е...

Малко брадата, ама в тази късна доба толкова. Ако :

3 + 6 = 39

5 + 2 = 33

7 + 4 = 48

9 + 8 = ??

Ама те били хванати от индианци, шапките не бели и черни, а закичени с бели и черни пера, и от познаването на цвета на перото от страна на един от тях зависел живота (или може би скалпа) на всичките, така че всеки един от тях има мотивация да познае, а не да се скатава. :boxing3:

Хахаха - виждаш ли колко е важно условието! Щото можеше да се състезават за торба злато, тогава скатаването с цел елиминация е съвсем на място...

П.П. От това което съм видял тук от теб - моите уважения - мислиш с размах, по мъжки. Къде учиш/си завършила?

Няма нужда да местиш двете опори. Едната си остава в единия край, местиш другата докато пръчката започне леко да отлепя от стационарната опора (това е като моето решение,но леко префасонирано) - строителна статика.

Хахаха - виждаш ли колко е важно условието! Щото можеше да се състезават за торба злато, тогава скатаването с цел елиминация е съвсем на място...

П.П. От това което съм видял тук от теб - моите уважения - мислиш с размах, по мъжки. Къде учиш/си завършила?

Вече писах за строителната статика, така че - строителен инженер.

стига сте се "зарибявали" ами който му се полага да даде друга задача, че тая брадатата нещо ме ядосва :boxing3:

Няма нужда да местиш двете опори. Едната си остава в единия край, местиш другата докато пръчката започне леко да отлепя от стационарната опора (това е като моето решение,но леко префасонирано) - строителна статика.

Няма нужда, но аз като електроинженер, предпочитам аналоговите процеси пред дискретните...

76 ли е отговора?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.