Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Логически задачи

Featured Replies

Да, но заяждането ми беше по-скоро технологично/техническо, иначе просто няма друг начин да намериш специфичното тегло на короната (или поне разликата в специфично тегло, базирано на разлика в обема).Е, можеш да разтопиш короната и да я излееш във форма със същото сечение като материал, който имаш под ръка за да провериш обема чрез измерване само на един линеен параметър

Май не си спомняш закона на Архимед - тялото потопено във вода олеква с толкова, колкото е теглото на изместената от него вода.

Короната със сребро във вода губи от теглото си повече от златната, която е с по-малък обем и това на везната веднага ще се отрази.

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 141k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ако съда е с подходяща форма и размери, ще се забележи! Топи се златното парче, изчаква се да се успокои водата, вади се внимателно (изцежда се :Р ), топва се фалшивата корона и 40 грама вода белким видимо намокрят стените на съда...

:cool: няма невъзможни неща, само неудобни.

Някой да даде някоя задачка

Май не си спомняш закона на Архимед - тялото потопено във вода олеква с толкова, колкото е теглото на изместената от него вода.

Короната със сребро във вода губи от теглото си повече от златната, която е с по-малък обем и това на везната веднага ще се отрази.

Всъщност тази задача грешно се свързва със закона на Архимед, идеята е в различните обеми изместена течност, които показват (при еднакво тегло) различен обем и от там различно специфично тегло

:cool: няма невъзможни неща, само неудобни.

Някой да даде някоя задачка

Всъщност тази задача грешно се свързва със закона на Архимед, идеята е в различните обеми изместена течност, които показват (при еднакво тегло) различен обем и от там различно специфично тегло

Не съм съгласна, че грешно се свързва, много е условно и трудно определянето на разлика в обемите. Ами ако процента на вложено сребро е малък, как ще установиш до такава точност разликата в обема, малко е като научна фантастика, докато другото е по-реалистично.

Но...свикнала съм вече, че ще оспорваш моите мнения, и ми е ясно защо.

Не съм съгласна, че грешно се свързва, много е условно и трудно определянето на разлика в обемите. Ами ако процента на вложено сребро е малък, как ще установиш до такава точност разликата в обема, малко е като научна фантастика, докато другото е по-реалистично.

Но...свикнала съм вече, че ще оспорваш моите мнения, и ми е ясно защо.

Ако процента на вложеното сребро (технически) прецизността на везната ще е от същото значение както прецизността на измерване на разликите в изместения обем вода. В момента се сещам за по-прост начин да направя по-прецизно измерването на разлики в обема (говорим все пак за технологии от преди 20 века) отколкото за премерване на разлика в тегло.

П.П. Не го приемай лично, нали дискутираме нещата за да се забавляваме :cool:

П.П.П. Любопитно ми е защо

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

В момента се сещам за по-прост начин да направя по-прецизно измерването на разлики в обема (говорим все пак за технологии от преди 20 века) отколкото за премерване на разлика в тегло.

ОК, така да е.

След като царят му възложил тази задача, той най- напред открил, че златото е около 19 пъти по- тежко от водата (по- точно специфичната му плътност е 19300 кг/куб.м.). Знаел теглото на короната, но поради сложността на формата й се затруднявал да намери обема й. Мислел непрекъснато за този проблем... докато един ден, къпейки се в банята открил, че всяко тяло, потопено в течност измества точно толкова от нея (течността), колкото е и обема му. Знаейки вече обема, било просто за пресмятане дали тя е от чисто злато или не.

Цитирам отговора за да не кажете че съм манипулирал задачата/отговора :cool:

В една тенджера имаме 75 бели и 150 черни бобени зърна, до нея имаме голяма купчина с черни зърна. Един оглупял готвач маха зърна от тенджерата по едно всеки път по следната странна схема: взема произволно две, и ако едното от тях е черно го слага в купчината отстрани, а другото връща в тенджерата без значение какъв цвят е, ако и двете които изтегли са бели той ги изхвърля и поставя едно черно от купчината в тенджерата. След всяка такава операция в тенджерата остават с едно зърно по-малко. Най-накрая в тенджерата остава само едно зърно. Какъв цвят е то?

....ако едното от тях е черно го слага в купчината отстрани, а другото връща в тенджерата без значение какъв цвят е,....

произволен

не

това не е обяснение. заради алгоритъма на подмяна (с голяма вероятност) последните две бобчета могат да са две черни или черно и бяло. АКо е първото се изхвърля едното черно и слага връща черно. АКо са черно и бяло изхвърля черното и връща бялото. АКо са две бели връща черно. Т.е. последнот може да е черно или бяло т.е. произволно

Може би задачата е по-елементарна, отколкото приемаш. Концентрирай се в бройката на белите и начина за отстраняването им.

Редактирано от starstar (преглед на промените)

бяло, защото изходният им брой е нечетно число, а излизат само по две.

Да, ето още една: Един средновековен владетел планира голямо празненство за утрешния ден. Планира да отвори 1000 бутилки вино на партито, но научава, че в едната има отрова. Симптоми преди смъртта не се появяват, а тя настъпва от 10 до 20 часа след приемането на отровата. Той разполага с повече от 1000 роби и съвсем малко под 24 часа да определи коя бутилка е отровната. Има и малко на брой затворници осъдени на смърт, и не иска да помрачава празненството убивайки някой друг освен тях. Колко най-малко на брой трябва да са затворниците, за да е сигурен че е намерил отровната до 24 часа?

Ненаредена извадка без повторения, като нас ни интересува броя подмножества на множеството от затворници, които са n на брой.

Публикувано изображение

И тъй като бутилките са 1000, то остава да се реши 2n=1000, с други думи най-малкият възможен брой затворници, които може да използва владетелят, за да провери коя е отровната бутилка е 10 (210=1024). Смисълът е да се групират затворниците така, че всяка група да се отличава от друга с поне един елемент (затворник).

Ето и обяснение на принципа с по-малко бройки за нематематици (като повечето от нас): бутилки от 1 до 8 и 3 затворника - A, B, C от 1 никой не пие от 2 пие А от 3 пие В от 4 пият А и В от 5 пие С от 6 А и С от 7 В и С от 8 А, В и С Ако всички умрат 8 е лошата, ако никой не умре 1 е лошата, ако умрат А и В 4 е лошата и т.н. В задачата има 1024 уникални комбинации, така че 10-те затворника могат да тестват 1024 бутилки.

Редактирано от starstar (преглед на промените)

Ако питам случайни хора дали имат две деца и също дали едното от тях е момче родено във вторник, след известно търсене накрая ще открия някой който да отговори с "да". Каква е вероятността този човек да има две момчета? Шанса да се роди момче или момиче е еднакъв, както и шанса да се родят във всеки един ден от седмицата.

Ако питам случайни хора дали имат две деца и също дали едното от тях е момче родено във вторник, след известно търсене накрая ще открия някой който да отговори с "да". Каква е вероятността този човек да има две момчета?

Шанса да се роди момче или момиче е еднакъв, както и шанса да се родят във всеки един ден от седмицата.

1/98?

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Не е това отговора.

П.П. Надявам се да не са сбъркали и в източника на задачата

ааа, тогава 1/2? защото може да има две момчета или момче и момиче :ass:

Ами и според мен си е 1/2, макар че в отговора на задачата дават друго число близко до 1/2, но мисля че грешат, малко по-късно ще постна техния отговор, който според мен е грешен.

Ако питам случайни хора дали имат две деца и също дали едното от тях е момче родено във вторник, след известно търсене накрая ще открия някой който да отговори с "да". Каква е вероятността този човек да има две момчета?

Шанса да се роди момче или момиче е еднакъв, както и шанса да се родят във всеки един ден от седмицата.

Значи ако разсъждавам правилно, ако човека е отговорил с "да" то значи че той има две деца и едното е момче и е родено във вторник. Т.е. това вече го знаем и търсим вероятността двете деца да са момчета: ами възможните варианти са момче и момиче или две момчета => вероятността е 1/2 :ass:

Значи ако разсъждавам правилно, ако човека е отговорил с "да" то значи че той има две деца и едното е момче и е родено във вторник. Т.е. това вече го знаем и търсим вероятността двете деца да са момчета: ами възможните варианти са момче и момиче или две момчета => вероятността е 1/2 :rolleyes:

Има една възможна уловка: "имам две деца" не означава "имам точно две деца", би могло да значи "имам две или повече деца" :angry:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.