Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Логически задачи

Featured Replies

Няма такава уловка, отговора който дават е 13/27. Като ако питането е за първото или второто дете конкретно (а не по-общото първото или второто дете без значение да е момче родено във вторник) вероятността е 1/2. Ще сложа картинката с отговора, явно обяснението е това, че от всички отговорили с да, някои имат още едно момиче, някои още едно момче, като част от тях отговарят така, защото и двете им момчета са родени във вторник, което от отговорилите с "да" на въпроса, прави бройката на родителите с две момчета по-малка от бройката на родителите с момче и момиче. Ето: http://www.folj.com/puzzles/media/the-second-child.png

Редактирано от starstar (преглед на промените)

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 141k
  • Създадено
  • Последен отговор

Още теория на вероятностите: Имаме три кутии, в едната има две златани монети, в другата златна и сребърна, в третата две сребърни. Избирам произволно една от тях и тегля монета, която се оказва златна. Каква е вероятността другата монета в кутията да е златна?

Още теория на вероятностите:

Имаме три кутии, в едната има две златани монети, в другата златна и сребърна, в третата две сребърни. Избирам произволно една от тях и тегля монета, която се оказва златна. Каква е вероятността другата монета в кутията да е златна?

1/3

не

1/2 Ако сме извадили златна монета, значи сме пред кутия с две златни или златна и сребърна. и следващата монета може да е сребърна или златна?

Дай жокер, моля

Жокер няма, има условна вероятност Публикувано изображение

Казвам жокер - не избираш кутии, а монети (групирани 2 по 2).

този вече го ползвахме, дай друг :)

Значи не е нито 1/2 нито 1/3 нито 1/4 ? Това е абсурдно или има някаква много "брадата" уловка. Не знам колко пъти вече препрочитам задачата и все стигам до последния даден от мен отговор

Ееее, ама не си изкарал 3/8 като мен - нъц (което също не е верен отговор, разбира се);) Може би като си получил 1/3 си напипал вярната логика. Ще се мъчите ли още или да пиша отговора?

дай да го видим тоя отговор колко е велик, с хартията ще го изям :)

Първо ще нахвърля обяснението накратко, а който иска може да разгледа и линка. Кутиите си ги представяме като кутии с по 2 чекмеджета във всяко от които има по една монета. 1-А и Б 2-С и Д 3- Е и Ф (примерно) Да предположим, че в А, Б и С са златните. Тегленето означава отваряне на произволно чекмедже, по условие имаме че сме взели златна монета, т.е. отворили сме чекмедже А, Б или С. Ако сме отворили А - съседната е златна, ако сме отворили Б- съседната е златна, ако сме отворили С съседната е сребърна, т.е. вероятността съседната да е златна е 2 от общо 3 възможности или 2/3. От тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Bertrand's_box_paradox Някой да даде задачка, че на мен ми стана много:).

Вероятността да изтеглим първо кутия в която има златна монета е 2/3 ( 2 от 3 кутии имат златна монета.. Второ, вероятността да изтеглим златна монета от тези 2 кутии е 3/4 ( понеже 3 от общо 4 монети в тях са златни ) И трето, вероятността да е станала още една златна монета е 1/3 ( понеже само една кутия от 3 има две златни монети ) Вероятностите да се получат и трите събития мисля че беше произведението на трите вероятности... тоест 2/3 * 3/4 * 1/3 = 1/6 ( ако не съм забравил съвсем теорията на вероятностите де ) :) П.С Твоя отговор в линка е за съвсем друга задача... не поставяш коректно въпросите драги.. това е мошенгия казано по просто .. П.П.С Дори и да погледнем каква е само вероятността да се извади следваща златна монета, при условие че вече сме изтеглили първа такава, тогава е 1/2 , което са го давали като отговор П.П.П.С Този парадокс май нещо не е много читав..

Редактирано от Hamza (преглед на промените)

Няма грешка или измама. Освен това не съм променяла нищо в условието. Това май е подлагано и на експеримент. А вероятността за изтегляне на кутия със златна (първото което си написал) в случая не играе.

Добре, да прочетем пак условието и да поставим така въпроса: каква е вероятността първата монета да е златна (имаме 6 монети - 3 златни и 3 сребърни)? после каква е вероятността другата монета в кутията да е златна ? аз получавам за отговор на първия въпрос 1/2 и на втория 1/2 , т.е. според моите изчисления излиза 1/4

Вероятността да изтеглим първо златна или сребърна не играе, защото по условие имаме че сме изтеглили златна.

Няма грешка или измама. Освен това не съм променяла нищо в условието. Това май е подлагано и на експеримент.

А вероятността за изтегляне на кутия със златна (първото което си написал) в случая не играе.

Дори да елиминираме вероятността за избор на кутия със злато ( 2/3 ), както и елиминиране на вече избраната монета 3/4 , тогава остава момента с 1/2 .. защото не знаем коя от двете кутии сме избрали.. тази с 2 златни монети или тази със златна или сребърна ....А тя е точно 1/2

Ако сметнем вероятността с изтегляне на златна ( която е 3/4 ) и 1/2 ( последваща златна ) получаваме 3/8 .. далеч от твоите 2/3 ...

П.С М/у другото прочети пак условието на английски, там казват че верния отговор е 1/3 , и показват че има вероятност да се изпадне в грешни съждения и да се стигне до отговор 2/3

The correct answer is one-third; the coin seen is equally likely to be any of the three gold coins, only one of which is opposite a silver coin. However, there is a tendency to fall into the following fallacious reasoning, which has been compared to the Monty Hall problem:

Което пък ме вкарва сега в разсъждение къде сгреших аз... хм.. :biggrin:

Вероятността да изтеглим първо златна или сребърна не играе, защото по условие имаме че сме изтеглили златна.

то по вашата логика и в предната задача знаехме, че едното дете е момче и е родено във вторник ама .....

то по вашата логика и в предната задача знаехме, че едното дете е момче и е родено във вторник ама .....

А при теб има явно недочитане и загуби в превода .. прочети пак.. хората обясняват добре как може да се изпадне в парадокса, и откъде идват грешките ...

1/3 е вероятността да се падне сребърна съседна, от което заключават че другата вероятност е 2/3. То и няма как да е по-малко от половина при положение, че в случая златните монети са повече (ако разгледаме само кутиите в които фигурират).

В първия абзац се казва че вероятността е 2/3, а грешки в разсъжденията ни водят към 1/2 като най-логичен отговор.

И тя ли остана неизяснена?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.